Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

11.04.2019.

POLITIČKI HOŠTAPLERI ĆE NASTAVITI ISCRPLJIVATI BiH I NAKON SAMITA U BERLINUA

Politički hohštapleri će nastaviti iscrpljivati BiH i nakon samita u Berlinu

Politički hohštapleri će nastaviti iscrpljivati BiH i nakon samita u Berlinu
Foto: Vijesti.ba

Premijeri i predsjednici država zapadnog Balkana, Njemačke, Francuske, te čelnici Evropske unije sastat će se 28. i 29. aprila u Berlinu.

Univerzitetski profesor i politički analitičar Slavo Kukić kazao je za Vijesti.ba kako se nada da bi najavljeni sastanak mogao imati pozitivne učinke za BiH.

Akademik Kukić je u intervjuu za naš portal govorio o nepozivanju Milorada Dodika na ovaj samit, te o efektima koje bi samit mogao imati po BiH.

"Vrlo teško je nagađati. Da je izostavljen samo Dodik, to bi mogao biti signal za iole pouzdane sudove. Ovako, iz državnih dublova (predsjednik i premijer) izostavljeni su i još neki. Izostavljeni su, primjerice, predsjednica Hrvatske, predsjednici Slovenije, Sjeverne Makedonije i Albanije, na koncu i premijer Crne Gore. U predsjedničko-premijerskom paru, u stvari, su pozvane samo dvije delegacije – srbijanska i kosovarska. I taj detalj upućuje u kojem smjeru bi ovaj sastanak, ili barem jedan njegov dio, mogao ići", rekao je Kukić.

Na pitanje da li se nepozivanje Dodika može povezati sa špekulacijama pojedinih analitičara da će i Evropska unija, nakon Sjedinjenih Američkih Država, Dodiku nametnuti određene sankcije, Kukić odgovara da je teško tvrditi bilo što.

"Iako, ništa logičnije u postupanju EU nego da, radi li se o Dodiku, slijedi politički smjer SAD. Jer, neću reći ništa novo ako kažem da Dodik postaje sve teži uteg o vratu opredijeljenja Bruxelesa da zajednicom društava evropskih naroda zaokruži kompletan prostor do Crnog mora. U ovom momentu su joj, činjenicom da su izvan zajednice Srbija i BiH – ova druga zbog sve snažnijeg približavanja Dodika Moskvi, usput i sve manjeg interesa lidera HDZ-a – najveće kočnice da taj cilj i postigne, ne u Srbiji nego u BiH", kaže Kukić i nastavlja:

"S druge strane, Dodik je antipod evropskih vrijednosti – čovjek čije autoritarne crte ličnosti više nije moguće ni trikovima prikrivati, čovjek koji je personifikacija vlasti koja sve agresivnije atakira na ljudska i građanska prava, čovjek koji pričama o disoluciji BiH prijeti presedanom koji bi potresao veliki dio evropskoga kontinenta, čovjek kojemu se, u konačnici, na teret stavljaju mnoge kriminalno-korupcionaške afere".


Na pitanje kakav ishod samita se može očekivati kada je riječ o BiH, Kukić kaže da želi vjerovati da će zajednički sastanak imati pozitivnih učinaka i na BiH.

"Nažalost, unutarnji politički odnosi su takvi da je malo vjerovatno kako bi dvojica evropskih lidera, poduprta logistički i evropskom administracijom, u njima mogli izazvati neku vrstu kopernikanskog obrata. Realno, dakle, na taj će skup otići predsjedavajući Vijeća ministara, obraćat će se njemačko-francuskom dvojcu neutemeljenim optimističkim porukama, i porukama koje ne odražavaju stvarno stanje stvari – a za uzvrat bi, možda i prije odlaska, nakon povratka sigurno, mogao dobiti lekciju kako je tamo bio i govorio u ime Bošnjaka i da njegov odlazak Srbima ne znači ništa i ni na što ih ne obvezuje. Hoću reći, politički hohštapleri će ovu zemlju nastaviti iscrpljivati i nakon Berlina, istim ili i još jačim intenzitetom nego prije njega", rekao je profesor Kukić za Vijesti.ba

D.K.

(Vijesti.ba)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74373647

Powered by Blogger.ba