Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

11.04.2019.

ZAJEDNIČKA IZJAVA SAD-A, NJEMAČKE, VELIKE BRITANIJE I OHR-A O POTEZIMA IZ ENTITETA RS-A

Zajednička izjava SAD-a, Njemačke, Velike Britanije i OHR-a o potezima iz RS

Zajednička izjava SAD-a, Njemačke, Velike Britanije i OHR-a o potezima iz RS
Foto: Vijesti.ba

Politički lideri u Bosni i Hercegovini trebaju provesti reforme koje zemlju približavaju demokratskim normama i evropskim standardima. 

 

Umjesto toga, ambasade Sjedinjene Američke Države, Savezne Republike Njemačke i Velike Britanije i Ured visokog predstavnika u BiH, nedavne incijative i retoriku u Republici Srpskoj vide kao udaljavanje od tih standarda, uprkos vladinoj javno proklamovanoj privrženosti procesu evropskih integracija.

Sloboda izražavanja, mirno okupljanje i sloboda medija temeljni su elementi zdrave, funkcionalne demokratije i ključni su za odgovornost koju treba da snose vlasti i lideri.

Opozicioni glasovi, organizacije građanskog društva, medije i mirne proteste poput onih koje je organizovao pokret Pravda za Davida ne bi trebalo smatrati sigurnosnom prijetnjom. Izmjene zakona kojima se ovlašćuju institucije vlasti da cenzurišu pojedince, grupe ili medije ili kriminalizuju slobodno obavljanje zvanične funkcije, samo podrivaju demokratiju.

Snažno podržavamo današnju izjavu EUSR/Delegacije EU koja izražava zabrinutost zbog nacrta amandmana na Zakon o javnom redu i miru Republike Srpske. MUP RS dostavio je nacrt Zakona o javnom okupljanju ekspertima međunarodne zajednice u svrhu dobijanja njihove stručne ocjene; isto bi trebalo uraditi i sa predloženim amandmanima na Zakon o javnom redu i miru.

Bez izmjena koje bi ih uskladile s međunarodnim standardima i najboljim primjerima iz prakse, oba zakona mogu se iskoristiti za neprimjereno ograničavanje osnovnih sloboda. Nacrti ovih zakona nepotrebno ograničavaju javna okupljanja i mogućnost medija da izvještavaju o važnim događajima; predviđaju također izuzetno visoke kazne u slučaju nepoštivanja istih.

Apelujemo na sve nivoe vlasti u BiH da podrže i poštuju obaveze koje su preuzeli potpisivanjem međunarodnih konvencija o ljudskim pravima EU i UN.


(Vijesti.ba)

11.04.2019.

DR. AMIR KLIKO: ČOVIĆEVA HERCEG-BOSNA JE 'TIGAR OD PAPIRA'

aaaaaaaaaaaaaaa


11.04.2019.

POLITIČKI HOŠTAPLERI ĆE NASTAVITI ISCRPLJIVATI BiH I NAKON SAMITA U BERLINUA

Politički hohštapleri će nastaviti iscrpljivati BiH i nakon samita u Berlinu

Politički hohštapleri će nastaviti iscrpljivati BiH i nakon samita u Berlinu
Foto: Vijesti.ba

Premijeri i predsjednici država zapadnog Balkana, Njemačke, Francuske, te čelnici Evropske unije sastat će se 28. i 29. aprila u Berlinu.

Univerzitetski profesor i politički analitičar Slavo Kukić kazao je za Vijesti.ba kako se nada da bi najavljeni sastanak mogao imati pozitivne učinke za BiH.

Akademik Kukić je u intervjuu za naš portal govorio o nepozivanju Milorada Dodika na ovaj samit, te o efektima koje bi samit mogao imati po BiH.

"Vrlo teško je nagađati. Da je izostavljen samo Dodik, to bi mogao biti signal za iole pouzdane sudove. Ovako, iz državnih dublova (predsjednik i premijer) izostavljeni su i još neki. Izostavljeni su, primjerice, predsjednica Hrvatske, predsjednici Slovenije, Sjeverne Makedonije i Albanije, na koncu i premijer Crne Gore. U predsjedničko-premijerskom paru, u stvari, su pozvane samo dvije delegacije – srbijanska i kosovarska. I taj detalj upućuje u kojem smjeru bi ovaj sastanak, ili barem jedan njegov dio, mogao ići", rekao je Kukić.

Na pitanje da li se nepozivanje Dodika može povezati sa špekulacijama pojedinih analitičara da će i Evropska unija, nakon Sjedinjenih Američkih Država, Dodiku nametnuti određene sankcije, Kukić odgovara da je teško tvrditi bilo što.

"Iako, ništa logičnije u postupanju EU nego da, radi li se o Dodiku, slijedi politički smjer SAD. Jer, neću reći ništa novo ako kažem da Dodik postaje sve teži uteg o vratu opredijeljenja Bruxelesa da zajednicom društava evropskih naroda zaokruži kompletan prostor do Crnog mora. U ovom momentu su joj, činjenicom da su izvan zajednice Srbija i BiH – ova druga zbog sve snažnijeg približavanja Dodika Moskvi, usput i sve manjeg interesa lidera HDZ-a – najveće kočnice da taj cilj i postigne, ne u Srbiji nego u BiH", kaže Kukić i nastavlja:

"S druge strane, Dodik je antipod evropskih vrijednosti – čovjek čije autoritarne crte ličnosti više nije moguće ni trikovima prikrivati, čovjek koji je personifikacija vlasti koja sve agresivnije atakira na ljudska i građanska prava, čovjek koji pričama o disoluciji BiH prijeti presedanom koji bi potresao veliki dio evropskoga kontinenta, čovjek kojemu se, u konačnici, na teret stavljaju mnoge kriminalno-korupcionaške afere".


Na pitanje kakav ishod samita se može očekivati kada je riječ o BiH, Kukić kaže da želi vjerovati da će zajednički sastanak imati pozitivnih učinaka i na BiH.

"Nažalost, unutarnji politički odnosi su takvi da je malo vjerovatno kako bi dvojica evropskih lidera, poduprta logistički i evropskom administracijom, u njima mogli izazvati neku vrstu kopernikanskog obrata. Realno, dakle, na taj će skup otići predsjedavajući Vijeća ministara, obraćat će se njemačko-francuskom dvojcu neutemeljenim optimističkim porukama, i porukama koje ne odražavaju stvarno stanje stvari – a za uzvrat bi, možda i prije odlaska, nakon povratka sigurno, mogao dobiti lekciju kako je tamo bio i govorio u ime Bošnjaka i da njegov odlazak Srbima ne znači ništa i ni na što ih ne obvezuje. Hoću reći, politički hohštapleri će ovu zemlju nastaviti iscrpljivati i nakon Berlina, istim ili i još jačim intenzitetom nego prije njega", rekao je profesor Kukić za Vijesti.ba

D.K.

(Vijesti.ba)

11.04.2019.

DA LI SE I DALJE VODE SRPSKO-HRVATSKI TAJNI DOGOVORI ZA VELIKU SRBIJU I VELIKU HRVATSKU !?

DA LI SE I DALJE VODE SRPSKO-HRVATSKI TAJNI DOGOVORI ZA VELIKU SRBIJU I VELIKU HRVATSKU !


Image result for milosevic, tudjman, karadzic, krajisnik u dogovoro fotos

Image result for dragan covic i milorad dodik karikature

Image result for dragan covic i milorad dodik karikature

Image result for dragan covic i milorad dodik karikature

Image result for dragan covic i milorad dodik karikature

Image result for dragan covic i milorad dodik karikature

Image result for DOGOVORI TUDJMANA I MILOSEVICA fotos

11.04.2019.

KARIKATURA PREDRAGA KORAKSIĆA CORAXA

11.04.2019.

ŠTA BALKANSKI UMJETNICI SMIJU DA KAŽU O RATNIM ZLOČINIMA?

11.04.2019.

UHAPŠEN OSNIVAČ WIKILEAKSA JULIAN ASSANGE

11.04.2019.

MILORAD DODIK NEPOVRATNO KRENUO STAZAMA RADOVANA KARADžIĆA - GDJE JE SADA EVROPSKA UNIJA KOJA KRITIKUJE BOŠNJAKE ZA MALE GREŠKE A DOZVOLJAVA DODIKU I ČOVIĆU DA RAZBIJAJU SUVERENU I NEZAVISNU BOSNU I HERCEGOVINU

GS: Milorad Dodik nepovratno krenuo stazama Radovana Karadžića

GS: Milorad Dodik nepovratno krenuo stazama Radovana Karadžića
Foto: Vijesti.ba

Građanski savez (GS) smatra da nepojavljivanje zastupnika SNSD-a na sjednici PS BiH na kojoj se trebala rješavati akutna migrantska kriza je samo još jedan dokaz da Milorad Dodik najozbiljnije planira prozvesti krizu nesagledivih posljedica po cijelu zemlju.

Dok njegovi trabanti izmišljaju razloge za uspostavljanje rezervnog sastava MUP-a RS, Milorad Dodik svjesno opstruira institucionalna rješenja migrantskog vala koji je zahvatio našu zemlju. Uslijed nedolaska SNSD poslanika na hitnu sjednicu PS, onemogućen je jedinstven odgovor Bosne i Hercegovine na izražen sigurnosni i humantarni problem sa kojim se kao društvo i država moramo uhvatiti u koštac.

Građanski savez ovom prilikom upozorava javnost da Milorad Dodik planira iskoristiti nemogućnost adekvatne reakcije države BiH na migrantski val kako bi uslijed nerješavanja sigurnosnog aspekta migrantske krize opravdao formiranje rezervnog sastava MUP-a RS koji je planiran da postane pješadija RS-a u budućem scenariju odvajanaja RS-a od BiH.

Građanski savez podsjeća da je još prošle godine upozoravao na nesrazmjerno veliku nabavku oružja za potrebe MUP-a RS, te na izvođenje specijalnih jedinica MUP-a RS sa borbenim vozilima na entitetske granice na što je šira domaća i međunarodna javnost ostala nijema.(Vijesti.ba)

11.04.2019.

POTREBNO JE POD HITNO RASPOREDITI TERET MIGRANTSKE KRIZE

POTREBNO JE POD HITNO RASPOREDITI TERET MIGRANTSKE KRIZEOsmanović: Rasporediti teret migrantske krize
Predsjedavajući Kluba poslanika SDA

Osmanović: Rasporediti teret migrantske krize11.04.2019.

U BOSNI I HERCEGOVINI MNOGI POLITIČARI DOBIVAJU OGROMNE PLATE A RADE PROTIV BiH NJIH TREBA POD HITNO SKINUTI SA VLASTI KAKO BI BiH KONAČNO PROFUNKCIONISALA

Borjana Krišto obrazložila prekid sjednice, SNSD iznio razloge

Borjana Krišto obrazložila prekid sjednice, SNSD iznio razloge
Foto: Vijesti.ba
Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto (HDZ BiH) kazala je da je današnju hitnu sjednicu prekinula jer je smatrala da nema uslova za rad.

"Nije bilo predstavnika srpskog naroda iz Republike Srpske, nije bilo uslova za odlučivanje. Zbog neprisustva svih članova Kolegijuma nije bilo moguće tumačenje Poslovnika o radu Predstavničkog doma. Mislim da nije dobro da Predstavnički dom zasijeda u ovakvim okolnostima“, kazala je Krišto novinarima nakon što je sjednica prekinuta.

Na sjednicu su došla 22 poslanika, što je bilo dovoljno za kvorum za rad, ali nije došao niko od poslanika iz RS.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDA Adil Osmanović rekao je da taj Klub bio spreman da učestvuje na sazvanoj vanrednoj sjednici.

"S obzirom na to da je ozbiljan problem migrantska kriza, očekivali smo da se vodi rasprava i da proisteknu zaključci koji bi doprinijeli tome da se uozbilje sve institucije, odnosno svi nivoi vlasti u BiH. Smatramo da teret migrantske krize treba rasporediti na općine, kantone, entitete i državu", naveo je Osmanović.On je kazao  da mu je  žao što niko iz RS  nije došao na sjednicu, osim njega, što je rezultiralo nemogućnošću usvajanja bilo kakvih zaključaka.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac ocijenio je da nije bilo političkih uslova za održavanje današnje hitne sjednice Predstavničkog doma.Istaknuo je da predstavnici ove partije u državnim institucijama ne prihvataju činjenicu da još uvijek nije uspostavljena jasna pozicija i opozicija unutar Predstavničkog doma BiH, pojašnjavajući da ministri koji su sada u Vijeću ministara nisu izabrani za te funkcije.

" Dok se ne završi imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH koji će biti odraz volje birača na prethodnim općim izborima niti jedan od dva doma PSBiH nemaju šta raditi. Ne odustajemo od tog stava i dok se ne implementiraju izborni rezultati nećemo učestvovati u radu", rekao je on.

Na pitanje novinara da li bi bilo dobro da poslanici ne primaju platu dok ne budu otpočeli rad, Košarac je samo kratko kazao da ta ideja nije loša.(Vijesti.ba)

11.04.2019.

HRVATSKA AFEROM ISPROBAVA DA LI MOŽE DA PODRIJE DEJTON

Hrvatska aferom isprobava da li može da podrije Dejton

Hrvatska aferom isprobava da li može da podrije Dejton
Foto: Vijesti.ba

Slovenački list Delo objavio je danas komentar u kome se pita da li je hrvatska obavještajna služba posljednjom aferom sa prisluškivanjem slovenačkih zvaničnika samo isprobavala da li Hrvatska može da podrije Dejtonski sporazum iz 1995. godine.

Kako se navodi u tekstu, implementacija sporazuma o arbitraži iz 2017. godine uključivala je svega "nekoliko geografskih detalja" o granici između Slovenije i Hrvatske, ali su, navodi se, odnosi Hrvatske, Srbije i BiH obilježeni interesima koji teže potkopavanju sporazuma kojim se okončao rat u Bosni, prenosi STA.

"Torpediranje sporazuma o arbitraži može se shvatiti kao relativno jednostavna vježba obavještajne službe u kojoj je Zagreb testirao može li zajedno sa Beogradom potkopati Dejtonski sporazum", piše slovenački list u komentaru "Kroz Hag do Dejtona".

List navodi i da je Hrvatska, tražeći način da izađe iz sporazuma o arbitraži, konačno pronašla dovoljno dokaza prisluškivanjem 2015. godine.

Kako se navodi, Zagreb je "izvezao" snimke u Beograd kako bi bio malo manje sumnjiv, uzimajući u obzir hipoteze da su prisluškivane razgovore snimili CIA ili neka druga obavještajna služba sa Zapada, ili čak same Slovenije, zbog čega je Zagreb proglasio da je arbitraža kompromitovana.

 

(Vijesti.ba)

11.04.2019.

WEBER: ZA MEĐUNARODNU ZAJEDNICU BiH JE U MEĐUPROSTORU

11.04.2019.

DIREKTOR IFIMES-A ZIJAD BEĆIREVIĆ O AFERI SOA: HRVATSKA POSTAJE TROJANSKI KONJ RUSIJE I KINE

11.04.2019.

BUDIMIR LONČAR: HRVATSKA JE POGRIJEŠILA PREMA BiH

11.04.2019.

ZAKON O ZABRANI NEGIRANJA GENOCIDA POTREBAN SVIM GRAĐANIMA BiH

Predrag Kojović : Zakon o zabrani negiranja genocida potreban svim građanima BiHPoslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Predrag Kojović je kazao Feni da je Naša stranka još u prethodnom mandatu u Federalnom parlamentu podnijela Nacrt zakona o zabrani negiranja genocida, holokausta i drugih krivičnih djela protiv čovječnosti.

– Moram reći da je Nacrt urađen izuzetno kvalitetno, po najvišim evropskim standardima – naveo je Kojović, podsjećajući da je on usvojen u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta, ali se nije nikada pojavio na dnevnom redu federalnog Doma naroda.

Mi smatramo, dodao je on, da je takav zakon neophodan u BiH i „učinit ćemo sve da naš prijedlog u ovom mandatu bude usvojen“.

Podsjetio je da je, također, Denis Bećirović iz SDP-a imao slične prijedloge u državnom parlamentu u prethodnom mandatu.

– Ukoliko se odluči da u ovom mandatu to pitanje ponovo pokrene iz državnog Doma naroda, čiji je član, sasvim sigurno može računati ne samo na našu podršku prilikom glasanja nego i na svu drugu podršku koju mu možemo pružiti – naveo je Kojović.

Istaknuo je da je ovaj zakon potreban svim građanima BiH i „njegovo usvajanje bi označilo momenat našeg sazrijevanja kao društva i znak da smo iz nacionalističkog zla devedesetih naučili barem nešto i da smo novim generacijama mladih ljudi u BiH spremni omogućiti da žive u boljem, naprednijem društvu od ovoga u kojem sada živimo i u kojem oni, očigledno, ne žele da žive“.

Podsjećanja radi, predstavnici 12 udruženja žrtava su na više od 1.000 domaćih i stranih adresa uputili pismo u kojem traže pravnu implementaciju presude Radovanu Karadžiću za genocid i zločine protiv čovječnosti, kroz donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida i zločina. Također traže i poništavanja odlikovanja koje su vlasti entiteta Republika Srpska dodijelile Karadžiću i drugim presuđenim ratnim zločincima.

Kako su saopćili, pisma su upućena Uredu Visokog predstavnika, članicama Vijeća za implementaciju mira, zastupnicima i delegatima oba doma Parlamentarne skupštine BiH i Parlamenta Federacije. Pisma su poslana ponaosob svim članovima Evropskog parlamenta, te rukovodstvu Evropske komisije i Vijeća Evrope, Ujedinjenim nacijama i drugim organizacijama i institucijama koje se bave pitanjima ljudskih prava.

11.04.2019.

OBJAVLJENA PRVA FOTOGRAFIJA CRNE RUPE U ISTORIJI

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88960567

Powered by Blogger.ba