Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

09.04.2019.

PORODICE ŽRTAVA NA SUĐENJU ZA ZLOČIN U KRAVICI: OVO JE SRAMNO

Porodice žrtava na suđenju za zločin u Kravici: Ovo je sramno

Porodice žrtava na suđenju za zločin u Kravici: Ovo je sramno
Foto: AA - Vijesti.ba

Suđenje osmorici bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske za ubistvo više stotina Bošnjaka u julu 1995. godine u selu Kravica kraj Srebrenice nastavljeno je danas u Beogradu saslušanjem svjedoka odbrane Boška Budimira.

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu optuženi su Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić.

Prema optužnici, oni su s nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade Republike Srpske, u halama Zemljoradničke zadruge i oko njih, u selu Kravica, u julu 1995. godine, učestvovali u ubistvu više stotina Bošnjaka.

Današnji svjedok odbrane Boško Budimir, koji je zaposlen kao vozač u međunarodnom transportu, ispričao je sudu kako je u julu prinudno odveden na obuku na Jahorinu sa bratom Veljkom Budimirom, kako su tamo radili remont vozila. On je naveo i kako su 10. jula autobusima svi pripadnici prve čete, kojoj je i on pripadao, odvedeni u školu u Bjelovac, kod Srebrenice, a odatle do mosta kod Potočara, rano ujutru, dok je bila magla.

Kazao je kako, kada se magla povukla, došlo je naređenje da brat i on "obezbijede" UNPROFOR, dok je ostatak čete išao ka Srebrenici. Budimir je dodao kako je i predveče došao optuženi Nedeljko Milidragović sa naređenjem da jedan transporter bude premješten, što su i učinili, a potom su kod Milidragovića, njegov brat i on prespavali.

Prema njegovom svjedočenju, 12. jula su se vratili u Bjelovac, a potom su brat i on dobili naređenje da pregledaju i drugi transporter i nakon remonta da ga transportuju do Janje, što su sa Milidragovićem i njegovim kumom učinili 14. jula. Zatim su on i brat opet prespavali kod Milidragovića, a sljedećeg dana vratili su se na Jahorinu, gdje su ostali još 15 dana.

Na to je Milidragović "sugerisao sudu" zašto je on izdavao naređenja za transportere, navodeći da je on bio "ekspert za sva borbena vozila".

Na pitanje suda, svjedok Budimir kazao je da je za zločin u Kravici čuo tek kada je došao kući, a da je dok je bio tamo čuo za štalu "u kojoj su bili zarobljeni muslimani", ali nije znao više detalja o tome.

Na današnjem glavnom pretresu izvedeni su i pisani dokazi, među kojima je i spisak grobnica i njihovih položaja na geografskoj karti, na šta su advokati optuženih imali zamjerke, ističući da to nisu "grobnice muslimana, niti ljudi koji su stradali u tom periodu".

O pisanim dokazima izjasnio se i optuženi Milidragović, koji je rekao da ništa ne vjeruje "pravosudnim organima Bosne i Hercegovine".

Nura Begović, iz Udruženja “Žene Srebrenice”, čiji je tridesetdevetogodišnji brat Adil Suljić ubijen, ocijenila je da je Milidragovićeva konstatacija sramna.

"Ne mogu da shvatim da jedan zločinac može da negira zločin i može da kaže da su izmišljene grobnice. Ovo je sramno, sram ga bilo. Neka pogleda istini u oči, neka kaže da li se on boji budućnosti, da bude u našoj koži. Mi ne želimo nikakvu osvetu, mi ne želimo više nikakvo ubijanje, mi hoćemo samo pravdu. Danas sam ovdje da vidim ubice, ubice mog brata i mnogih kao što je moj brat", navela je novinarima u Beogradu.

Ona je ocijenila i da je sramno što se on predstavlja kao neki "ekspert".

"Ja mislim da će ovaj sud imati pravde za porodice. Mi smo dokazali istinu. Smatram da će ovaj sud donijeti pravičnu odluku, kazniti počinioce i da se ne desi više nikad rat", dodala je Begović.

Kada Hotić, potpredsjednica Udruženja "Pokret majki enklave Srebrenica i Žepa", kazala je da, iako je prisustvovala brojnim suđenjima i u Sarajevu i u Hagu, ovaj sud u Beogradu joj je "zagonetka i nije sigurna da li se ovdje ozbiljno sudi ili je to samo reda radi".

"Današnji svjedok odbrane normalno da laže, izvodi, eskivira, bježi. Ničega se ne sjeća, to sve razumijem. Ali, da pokazuju grobnice i da je razlika što je neko 1992. godine ubijen ili 1995. sve je to ista vojska, samo su se možda smjenjivali ljudi", rekla je.

Prema njenoj ocjeni, sud je neozbiljan, a da bi važnije bilo za Srbiju i srpski narod da se istina prihvati i da se zločinci osude.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. i 20. maj, kada će biti ispitani svjedoci odbrane, među kojima i brat današnjeg svjedoka - Veljko Budimir, koji se do sada nije odazvao pozivu suda, zbog čega je novčano kažnjen, kao i bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, general Tomislav Kovač.

(Vijesti.ba /AA)

09.04.2019.

PERFIDNA I OPASNA PROPAGANDA MILORADA DODIKA U STILU SLOBODANA MILOŠEVIĆA

SDA: Perfidna i opasna propaganda Dodika u stilu Miloševića

SDA: Perfidna i opasna propaganda Dodika u stilu Miloševića
Foto: Vijesti.ba
Stranka demokratske akcije smatra da su izjave Milorada Dodika da SDA popisuje vojno sposobne Bošnjake i zloupotrebljava namjensku industriju totalne besmislice, ali vrlo opasne besmislice koje imaju nekoliko ciljeva.

- Prvi cilj je da se skrene pažnja sa nedavne presude za genocid ratnom zločincu Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu i strah od posljedica te presude, s obzirom da vlasti entiteta RS odlikuju ratne zločince i nazivaju po njima studentske domove. Zatim je namjera da se skrene pažnja da je Dodik jedini krivac za opstrukciju formiranja Vijeća ministara i rada Predsjedništva BiH, te da se dodatno pokuša opravdati najava uvođenja rezervnog sastava policije u entitetu RS – navodi se u saopćenju SDA.

S druge strane, dodaju iz SDA, to je opasna i perfidna propaganda „kakvu je vršio i Miloševićev režim uoči agresije na BiH“.

Navode da su i tada „drugi optuživani da se naoružavaju i ugrožavaju sigurnost Srba, a onda se to koristilo kao opravdanja za agresiju“.

- Što se tiče namjenske industrije u BiH, ona će nastaviti da radi i da se razvija u skladu sa zakonima i propisima kao i do sada, svidjelo se to Dodiku ili ne – poručuju iz SDA.

 

(Vijesti.ba / FENA)

09.04.2019.

UDRUŽENJA ŽRTAVA: TRAŽIMO PODRŠKU ZA IMPLEMENTACIJU PRESUDE RADOVANU KARADžIĆU

Udruženja žrtava: Tražimo podršku za implementaciju presude Karadžiću

Udruženja žrtava: Tražimo podršku za implementaciju presude Karadžiću
Foto: AA - Vijesti.ba
Predstavnici 12 udruženja žrtava u protekla dva dana su na više od 1.000 domaćih i stranih adresa uputili pismo u kojem traže pravnu implementaciju presude Radovanu Karadžiću za genocid i zločine protiv čovječnosti, kroz donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida i zločina.

Također traže i poništavanja odlikovanja koje su vlasti entiteta Republika Srpska dodijelile Karadžiću i drugim presuđenim ratnim zločincima.

Pisma su upućena Uredu Visokog predstavnika, članicama Vijeća za implementaciju mira, zastupnicima i delegatima oba doma Parlamentarne skupštine BiH i Parlamenta Federacije. Pisma su poslana ponaosob svim članovima Evropskog parlamenta, te rukovodstvu Evropske komisije i Vijeća Evrope, Ujedinjenim nacijama i drugim organizacijama i institucijama koje se bave pitanjima ljudskih prava – saopćeno je iz Udruženja Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa .

U saopćenju se navodi da poslije presude više ništa nije isto.

- Pozivamo OHR, PIC i domaće parlamentarce da se u idućih sedam dana izjasne o dopisu kojim tražimo da se poštuje presuda međunarodnog suda i zaštite žrtve. Saosjećanje prema žrtvama ključno je mjerilo ljudskosti. Pozivamo i ovim putem evropske parlamentarce da zahtijevaju da usvajanje zakona o zabrani negiranja  genocida bude uslov na evropskom putu BiH, i svim drugim zemljama koje negiraju genocid - navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako ne može biti normalno i ne smije biti tolerisano slavljenje zločinaca i poricanje genocida.

- Evropski parlament je usvojio rezoluciju o genocidu, vidjeli smo ovih dana da je država Belgija najavila usvajanje zakona o zabrani negiranja  genocida, neke zemlje su to ranije učinile. Ne smije se desiti da širom Evrope i svijeta bude zabranjeno negirati genocid, a da samo u Bosni i Hercegovini to bude dopušteno - navode iz udruženja žrtava.

Ističu da svako ko želi dobro Bosni i Hercegovini i svako ko poštuje ljudska prava, ko je civilizovan i moralan mora otvoreno podržati njihov zahtjev da se proglasi „ovaj najvažniji zakon za budućnost Bosne i Hercegovine i da se ponište odlikovanja zločincima, jer to je nedopustiva praksa na licu Evrope 21. vijeka“.

(Vijesti.ba / FENA)

09.04.2019.

TRAŽI SE ZABRANA DJELOVANJA UDRUŽENJA ČETNIČKOG POKRETA

Traži se zabrana djelovanja udruženja četničkog pokreta

Traži se zabrana djelovanja udruženja četničkog pokreta
Foto: Vijesti.ba
Ministarstvo pravde i uprave KS, kako je i najavljeno prilikom podnošenja  krivične prijave protiv pripadnika Ravnogorskog pokreta Višegrad zbog obilježavanja godišnjice hapšenja Draže Mihajlovića, danas je uputilo zahtjeve prema registarskim sudovima u Republici Srpskoj za zabranu rada 16 udruženja koji u svom nazivu imaju odrednicu ravnogorski ili četnički pokret.

Iz ministarstva navode da su takva udruženja samim svojim nazivom u suprotnosti s Ustavom Republike Srpske, Zakonom o udruženjima i fondacijma RS, a principe na kojima zasnivaju svoje djelovanje zabranjuje Međunarodna konvencija o sprječavanju svih oblika rasne diskrimnacije. 

Ističu da Ustav RS-a jasno precizira da je "zabranjeno……djelovanje usmjereno na ugrožavanje demokratije, ….. kršenje Ustavom zajamčenih sloboda i prava i raspirivanje nacionalne, rasne ili vjerske mržnje i netrpeljivosti".

Zahtjev za zabranju djelovanja i brisanje iz registra Udruženja četničkog ravnogorskog pokreta upućen je i zbog djelovanja suprotnog Međunarodnoj konvenciji o sprečavanju svih oblika rasne diskriminacije, te odredbi Zakona o udruženjima i fondacijama Republike Srpske, a koje se ogleda u promoviranju nacionalne mržnje zastupanjem ideologije koja predstavlja kontinuitet politike etničkog čiščenja, te kao takvo nesumnjivo predstavlja javno izazivanje nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

Djelovanje pokreta koja u svom nazivu, osnivačkim aktima i/ili praktičnom djelovanju promoviraju i zagovaraju politike ravnogorskog pokreta iz Drugog svjetskog rata, suprotno je ustavnom poretku jer zastupa i zagovara ideologiju koja predstavlja opasnost po nezavisnost, suverenost i ustavno uređenje Bosne i Hercegovine, njenih entiteta i Brčko distrikta, što izaziva opasnost po javni mir, javni poredak i javni moral, ali i kreira osjećaj opće nesigurnosti kod građanki i građana.

Upravo iz istih razloga, u Crnoj Gori donijeta je zabrana djelovanja udruženja koja u svojim nazivima imaju prefikse ravnogorskog i četničkog pokreta.

Po riječima ministrice pravde i uprave Kantona Sarajevo Lejle Brčić, iznenađuje da institucije na svim nivoima vlasti nisu ranije reagirale, jer je još 2017. u zvaničnoj Informaciji o sigurnosti u Bosni i Hercegovini koju je sačinilo Ministarstva sigurnosti BiH ukazano na opasnost postojanja i protivpravnost djelovanja ovakvih udruženja.

- Ustavna obaveza svih organa javne vlasti, na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, je zaštita javnog interesa, ali i poštivanje međunarodnih standarda prihvaćenih ratificiranjem međunarodnih konvencija, kako bi se izbjegle i spriječile dalje štetne posljedice koje ovo i slična udruženja svojim djelovanjem proizvode - istakla je Brčić, te izrazila očekivanje da će institucije i odgovorni nosioci javnih funkcija postupiti u skladu sa svojim nadležnostima, te ustavnim i zakonskim obavezama, saopćeno je iz Pres-službe KS.

(Vijesti.ba / FENA)

09.04.2019.

ŠEFIK DžAFEROVIĆ : MILORAD DODIK PUNO PRIČA, MALO RADI

Džaferović: Dodik puno priča, malo radi

Džaferović: Dodik puno priča, malo radi
Foto: Vijesti.ba

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović ocijenio je da je jedini krivac što do sada nije uspostavljeno novo Vijeće ministara BiH Milorad Dodik.

Komentirajući tvrdnje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a da „Bošnjaci vrše opstrukcije“, Džaferović je istaknuo da je to zamjena teza, te da jedino Dodik svojim potezima i izjavama opstruira konstituiranje Vijeća ministara, ali i rad Predsjedništva BiH.

"Dodik opstruira provođenje Zakona o odbrani BiH i ispunjavanje međunarodnih obaveza naše zemlje, a onda za opstrukcije optužuje bošnjačke političke predstavnike i govori kako je „BiH nemoguća“. To nije ništa novo, takav princip rada smo već vidjeli, da se prvo zablokiraju svi procesi i onda počne govoriti o tome kako institucije ne funkcioniraju i da je ovo „nemoguća država“. Itekako je moguća. Neka Dodik počne poštovati zakone, neka počne poštovati državu BiH na čijem je čelu i imat ćemo Vijeće ministara u roku od 24 sata", kazao je Džaferović.

Naglašava da Dodik osim uspostave Vijeća ministara opstruira i rad Predsjedništva BiH.

"Sve se svodi otprilike na to da puno priča, a malo radi. Predsjedništvo BiH od decembra prošle godine nije održalo redovnu sjednicu, iako bi sjednice trebalo da se održavaju u pravilu svakih 14 dana. Deseci materijala čekaju na odluku Predsjedništva. Iako je to njegova obaveza po Poslovniku, Dodik nije zakazao ni vanrednu sjednicu na moj konkretni zahtjev kojim sam tražio da Predsjedništvo zauzme zvaničan stav o nastavku izgradnje Pelješkog mosta, kao i da se utvrdi stav o informacijama koje se odnose na vrbavovanje državljana BiH od strane Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske, te da se razmotre eventualne diplomatske mjere. Ne postoji niti jedno opravdanje da Predsjedništvo BiH ne radi svoj posao", naglasio je Džaferović.

(Vijesti.ba /FENA)

09.04.2019.

ŽELJKO KOMŠIĆ ZVANIČNOM ZAGREBU: OBUSTAVITE PROGON BH. GRAĐANA

Komšić zvaničnom Zagrebu: Obustavite progon bh. građana

Komšić zvaničnom Zagrebu: Obustavite progon bh. građana
Foto: Vijesti.ba

Nakon što je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine informisano o pojavama vrbovanja bosanskohercegovačkih građana od strane Sigurnosno– obavještajne agencije Republike Hrvatske, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić traži od zvaničnika Republike Hrvatske da obustave progon bosanskohercegovačkih građana.


Također, član Predsjedništva BiH Željko Komšić još jednom poziva bosanskohercegovačke pravosudne i sigurnosne agencije da zaštite državljane Bosne i Hercegovine koji se nalaze na udaru obavještajnih službi drugih država.

Podsjetimo, Predsjedništvo BiH je od Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine dobilo sveobuhvatnu informaciju o navodima iznesenim u javnosti o aktivnostima Sigurnosno-obavještajne agencije Republike Hrvatske i generalnog konzula Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini.

(Vijesti.ba)

09.04.2019.

KOMEMORACIJA U BLAJBURGU BE FAŠISTIČKIH SIMBOLA

Potvrđena komemoracija u Blajburgu, bez fašističkih simbola

Potvrđena komemoracija u Blajburgu, bez fašističkih simbola
Foto: Vijesti.ba
"Saglasni smo da ni jedna strana ne želi niti toleriše fašistička obilježja", kazao je Sobotka

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Nacionalnog vijeća parlamenta Austrije Volfgang Sobotka potvrdili su danas u Beču da će komemoracija u Blajburgu ove godine biti održana kako je i planirano, ali su upozorili da će morati strogo da se poštuju austrijski zakoni, a naročito zabrana isticanja fašističkih simbola.

"Tema je bila i Blajburg. Saglasni smo da ni jedna strana ne želi niti toleriše fašistička obilježja", kazao je Sobotka novinarima dodajući kako je jasno da će se okupljanje održati u skladu sa regulativom koju određuju austrijski zakoni, prenosi Hina.

Jandroković je potvrdio kako će komemoracije biti i da se pri tom mora pridržavati austrijskih zakona i da je svima jasno "da se ta komemoracija ne smije koristiti u bilo kakve političke svrhe, a posebno su neprihvatljivi bilo kakvi fašistički simboli i ustaški simboli" kao i da je dogovoreno da posebna pažnja bude posvećena tome da se izbjegne bilo kakva politizacija i bilo kakva zloupotreba od strane ekstremnih političkih grupa.

Jandroković i Sobotka sastali su se danas u Beču na marginama konferencije predsjednika parlamenata članica Evropske unije i država kandidata za članstvo i tom prilikom su konstatovali kako su saradnja hrvatskog i austrijskog parlamenta kao i dvije države na zavidnom nivou, a pitanje komemoracije u Blajburgu se nametnulo zbog različitih interpretacija karaktera tog skupa i odnosa Austrije prema njemu,navodi agencija.

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

09.04.2019.

HAŠKI SUD ODBIO ZAHTJEV FRANKA SIMATOVIĆA ZA OSLOBAĐANJE

Haški sud odbio zahtjev Franka Simatovića za oslobađanje

Haški sud odbio zahtjev Franka Simatovića za oslobađanje
Foto: Vijesti.ba
Međunarodni sud u Haagu odbacio je danas zahtjev bivšeg operativca Službe državne bezbjednosti Srbije Franka Simatovića-Frenkija da, na polovini suđenja, bude oslobođen optužbi za zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini u periodu 1991-95. godina.

Predsjedavajuću sudija Burton Hall rekao je, saopštavajući odluku, da je haško tužilaštvo, tokom nedavno okončanog dokaznog postupka, izvelo dovoljno dokaza o svim tačkama optužnice za nastavak suđenja.

Sudija Hall je najavio da će dokazni postupak odbrane početi 18. juna.

Simatović (68) optužen je, zajedno sa bivšim načelnikom SDB-a Srbije Jovicom Stanišićem, za progon, ubistva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i bošnjačkih civila tokom ratova u Hrvatskoj i BiH.

Prvooptuženi Stanišić (68) nije ni podnosio zahtjev za oslobađanje na polovini procesa.

I Simatović i Stanišić su na privremenoj slobodi u Srbiji. Očekuje se da će se u Haag vratiti za početak dokaznog postupka odbrane.

Raspravno vijeće danas je odbacilo tvrdnju Simatovićeve odbrane da tužioci nisu dokazali njegovu krivicu ni po jednoj tački optužnice. Kako je rekao sudija Hall, vijeće je ocijenilo da je u prvom djelu suđenja tužilaštvo izvelo dovoljno dokaza na osnovu kojih bi se mogao izvesti zaključak o osnovanosti optužbi protiv Simatovića.

To, međutim, ne znači da je u ovoj fazi postupka vijeće taj zaključak i donijelo ili da će ga donijeti, nakon što sasluša dokaze odbrane, napomenuo je sudija Hall.

Raspravno vijeće je ocijenilo da je tužilaštvo izvelo dovoljno dokaza o postojanju udruženog zločinačkog poduhvata u cilju trajnog i nasilnog uklanjanja nesrpskog stanovništva sa velikih dijelova teritorija Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Sudije su prihvatile i dokaze da je Simatović, zajedno sa drugim učesnicima, dao "značajan doprinos" sprovođenju tog zločinačkog poduhvata.

Dokazi, koje je citirao sudija Hall, govore o Simatovićevoj ključnoj ulozi u organizovanju, finansiranju, obuci, naoružavanju i kontroli specijalnih srpskih jedinica u Hrvatskoj i BiH.

Pripadnici tih jedinica, koji su obučavani u više logora formiranih pod Simatovićevim nadzorom, učestvovali su u činjenju zločina iz optužnice.

Simatović je lično učestvovao u napadima na Plitvice, Glinu i selo Lovas, a imao je i rukovodeću ulogu u operaciji Pauk u Bosni i Hercegovini, rekao je sudija Hall, pozivajući se na dokaze optužbe.

Po sudijinim riječima, postoje iscrpni dokazi i presuđene činjenice da su srpske snage, među kojima su bile i one pod kontrolom SDB-a Srbije, sprovodile rasprostranjene i sistematske napade na nesrpsko stanovništvo u Hrvatskoj i BiH.

Na osnovu iskaza svjedoka, sudija Hall je naveo nekoliko primjera zločina koji su srpske snage, uključujući gardu Željka Ražnatovića-Arkana i Škorpione, počinili nad hrvatskim i bošnjačkim civilima.

U septembru 1991, Ražnatovićevi ljudi su u Dalju u istočnoj Slavoniji pogubili više Hrvata, a ostalo stanovništvo protjerali.

Arkanova garda, po dokazima i iskazima svjedoka, u aprilu 1992. ubila je 20 bošnjačkih muškaraca, a stanovništvo protjerala, o čemu je svjedočila žena kojoj su stradali muž i sinovi, naznačio je sudija Hall.

Sudija je kazao da je, po dokazima i svjedocima, Ražnatovićevu gardu i Škorpione kontrolisala SDB Srbije preko Simatovića.

To je, u iskazu na suđenju, potvrdio i bivši pripadnik Škorpiona Goran Stoparić, a postoje i dokazi da o brojnim sastancima Simatovića i Ražnatovića, kao i da je Arkan dobijao naređenja od SDB-a Srbije.

Kao dokaz o postojanju zločinačkog udruženja, raspravno vijeće je navelo i nalaze demografa da se u ratnim godinama, na teritorijama obuhvaćenim optužnicom, znatno smanjio broj Hrvata i Bošnjaka.

Po nalazu demografa Ewa Tabeau, bošnjačko stanovništvo se, od 1992. do 1997, u pet opština obuhvaćenih optužnicom smanjilo za 75 posto, rekao je sudija Hall.

Pored obrasca po kojim su se zločini etničkog čišćenja ponavljali u Hrvatskoj i BiH, o postojanju zločinačkog poduhvata govore i izjave njegovih učesnika.

Sudija Hall citirao je riječi tadašnjeg predsjednika Republike Srpske i osuđenog raznog zločinca Radovana Karadžića, sa sastanka sa Slobodanom Miloševićem, Ratkom Mladićem i drugima 1993, da "nam se smiješi ujedinjenje sa Srbijom".

Vijeće je prihvatilo i dokaz tužilaštva da je prvi od šest strateških ciljeva RS bilo "državno razdvajanje" od Hrvata i Bošnjaka.

Poslije prvog suđenja, prvostepeno vijeće Haškog tribunala oslobodilo je, 29. maja 2013, Stanišića i Simatovića krivice po svih pet tačaka optužnice.

Međutim, apelaciono vijeće Tribunala usvojilo je, 15. decembra 2015, ključne osnove žalbe koju je na tu presudu uložilo Tužilaštvo. Poništilo je oslobađajuću presudu i naložilo da proces bude ponovljen.

Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću, koje je počelo 13. juna 2017, posljednji je haški proces u kojem se utvrđuje da li su za zločine u Hrvatskoj i BiH odgovorni zvaničnici Srbije.

Nijedan zvaničnik Srbije do sada pred Haškim sudom nije bio osuđen za zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

(Vijesti.ba / BETA)

09.04.2019.

SJEĆAŠ LI SE APRILA U SARAJEVU?

SJEĆAŠ LI SE APRILA U SARAJEVU?SJEĆAŠ LI SE APRILA U SARAJEVU?

Da li je slučajno da grad čija je ratna prošlost ustvari živa svjetska sadašnjost i budućnost nema prostorno mjesto svog kolektivnog sjećanja kao iskustvo koje moramo prenijeti čovječanstvu i da svi konačno shvatimo kako mi tada nismo bili žrtve nego pobjednici? Ovim zavjetom je briljantna Suada Kapić sa FAMA kolekcijom stvarala “Banku živog znanja”, sa nadom da će to jednom biti muzej u Sarajevu, ali nije mogla protiv ‘svilenog gajtana’, zaustavljena je od onih koji ne žele u miru odblokirati grad.

April je sudbonosni mjesec za Sarajevo. U svojoj historiji početkom aprila napadan i oslobođan, paljen i rušen, slavljen i uzvišen ostao je grad koji budinadu, ali nosi i mnogo strepnje za one koji ga vole. Bude se bliska sjećanja na opsadu kada su moji sugrađani u četvorogodišnjem otporu brutalnom i strateškom teroru, dokazali da se “umijećem življenja” može pobijediti svako zlo i to svojom hrabrošću, radom, kreacijom, inteligencijom i humanošću. Tokom rata sam kao mladi student režije snimio na desetine sati kadrova granatiranja, redova za vodu, prepunih bolnica, čestih prizora masakra naulicama,  punih mrtvačnica i drugih apokaliptičnih slika nasilja i terora nad civilima Sarajeva. Tako je rat postao najvažnije iskustvo u mojem životu, a bio bih sretan da ga nisam stekao. Samo užas i ništa više. Kad mislim o tomvremenu, sjećam se djece i odraslih koji su ubijeni, sjećam se svih onih koji su unatoč ratu ostali čovječni i sjećam se odlučnosti da živim kao slobodan čovjek.

Svaki sam kadar radio sa uvjerenjem kako je to važno svjedočanstvo o jednom vremenu koje će biti osuđeno i nikada zaboravljeno kako se ne bi ponovilo mom gradu u bilo kojem obliku. Uvijek sam pažljiv kada imam poziv darediteljski postavim i uobličim scenske programe ili filmski pokušam  otvoriti prostor za stvaranje kulture sjećanja. Svjestan sam da su nam iskustva različita, kako u mnogim historijskim događajima nema konsenzusa, pa polazim da jezikom umjetnosti možemo tražiti način kako otvoriti dijalog o konfliktnim interpretacijama prošlosti. Način i odabir ono čega se sjećamo određuje i ko smo danas. I to je ona tačka gde je potrebno intervenisati, nastojeći pronaći one načine memorijalizacije i komemoriranja koji će biti inkluzivni, i koji neće biti zasnovani na hijerarhiji žrtava (vojne, pa civilne, „naše“ žrtve naspram „njihovih“) i koji će prije svega predstavljati opomenu nad destrukcijom ljudskog roda. U svim javnim manifestacijama posvećenim pijetetno sarajevskim godinama užasa nije nikada bilo poziva na mržnju ili osvetu, afirmiše se nepokoreni duh i priziva antifašistički zanos Valtera. Tako je to bilo i sada 5 i 6 aprila, bolno, tužno i dostojanstveno. Problem počinje prije i poslije ovih fatumskih datuma kada možemo vidjeti kako je period nakon opsade pervertirao mentalitet grada u aroganciju bez pokrića, bezočnost, nepoštovanje drugog, manipulaciju i apsolutno odsustvo vizije.

Da li je slučajno da grad čija je ratna prošlost ustvari živa svjetska sadašnjost i budućnost nema prostorno mjesto svog kolektivnog sjećanja kao iskustvo koje moramo prenijeti čovječanstvu i da svi konačno shvatimo kako mi tada nismo bili žrtve nego pobjednici? Ovim zavjetom je briljantna Suada Kapić sa FAMA kolekcijom stvarala “Banku živog znanja”, sa nadom da će to jednom biti muzej u Sarajevu, ali nije mogla protiv ‘svilenog gajtana’. U jednom intervju je predosjetila kako će pokušaji memorijalizacije opsade kaoinicijativa nekolicine institucija i pojedinaca biti zaustavljena od onih koji ne žele u miru odblokirati grad.

“Dokazali smo svi zajedno da se možemo nositi sa nevidljivim neprijateljima i njihovim tenkovima, topovima, snajperima, sijačima smrti, gladi, žeđi, hladnoćom, jer je sve to imalo smisla. Stajali smo protiv fašizma terora. Svi mi koji smo izabrali da stojimo protiv  tog mehanizma najstrašnije surovosti tokom 24 sata tokom 4 godine (od marta 1992. – marta 1996.), znali smo da čovjek treba izabrati da grad ne ostane sam i pokoren. Pa smo pobijedili. A da danas ja i nas nekoliko stojimo naspram ‘svilenog gajtana’, ignorancije, podmukle agresivnosti, površnosti i gluposti, ne dolazi u obzir. Ta borba nije ono u čemu ja želim učestvovati. Da bi muzej i ova riznica znanja o POBJEDI LJUDSKE PRIRODE I LJUDSKOG UMA bila vidljiva, ne znam da li se može sama po sebi izboriti sa onima koji su dio te riznice znanja. “

Bio sam u toj ekipi koji su željeli da se sa dovoljno pažnje priđe periodu Opsade, u kontekstu pamćenja, ispravnog verifikovanja tog vremena. Vjerovao sam kako je važno da takav jedan muzej postoji ne samo za nas, nego za sve koji mijenjaju i manipulišu istinu o onom što se dogodilo. Do koje mjere su ti osporavatelji danas ojačali najbolje se vidi kada napišete činjenice, i podsjetite na međunarodne presude za teror nad civilima to pripisuju pristrasnosti “strane u sukobu”. Tu nedopustivu relativizaciju smo sami dopustili umjesto da istina o događajima u opsadi Sarajeva i metoda uviđanja uzroka i posljedica postanu Role model za regiju, kako trebamo uviđati i tumačiti period 1991-1999.

Desile su se strašne promijene. U vrijeme rata bili su ovdje vrhunski umjetnici i intelektualci, dolazili iz cijelog svijeta, dugačak je spisak onih koji su nam davali podršku. Mnogi od njih su istinski gledali u Sarajevo kao na mjesto stvaranja novog poretka. Ovdje je bila jedna multikulturna scena, sredina u kojoj su ljudi bez problema funkcionirali. Nije slučajno Suzan Zontag to poredilasa Španskim građanskim ratom, željom intelektualaca izgubljene generacije da se održi ideal slobode i drugačijeg poretka. I danas postoji u Sarajevu građanin, identitet koji podsjeća na te godine prkosa nacionalizmu i zlu, ali je strašno marginaliziran. Namjerno se uništava! Mnogi više ne vjeruju u promijene, u progres, pobjegli su u unutrašnju emigraciju jer se osjećaju iscrpljeno i poraženo. I sam priznajem poraz, osjećam da pripadam poraženoj strani i sad se s tim treba izboriti. Trenutno ne vidim smisla na koji način, sem da najbolje radim posao koji mogu.

Pobijedio je interes nekog svijeta kojeg slabo poznajem, poput aktuelnog načelnika opštine Centar koji je direktni krivac zbog čega Muzej opsade nije zaživio. Vladaju primitivci koji “napadaju kamere”, aplaudira klika glupana predsjedniku partije koji ne zna da iza kamere stoji čovjek. Ne poznajem i ne razumijem taj svijet. Nepoznat mi je jezik diskriminacije u mom rodnom gradu koji ohrabri huligane i fašiste da pretuku djevojke u centru grada jer su neprihvatljive zbog različitosti od većine.

Zastrašujuće je kada na utakmici gradskih klubova vidite fašistički transparent koji bi zabranjivao pravo na protestno okupljanje manjinskim grupama.

Kultura i umjetnost u takvom svijetu nemaju šansi! Sarajevo je, dakle, pod opsadom imalo intenzivan kulturni život, istodobno, odvijao se i politički. Pisali su se kritički novinarski tekstovi o vlasti, niko im nije razbijao foto aparate i kamere.  Sigurno da su ljudi koji su tada bili na političkoj sceni bili daleko sofisticiraniji nego ovi danas. Bilo je to vrijeme kada smo imali potrebu daučimo, da budemo pristojni i dobri. Naravno, među normalnim ljudima koji su vjerovali da april u mom gradu jeste obavezujuće za ono Sarajevo kojeg se vrijedi sjećati! Sa godinama odmaka uviđam sve više koliko je to bilo vrijeme kojeg se trebamo sa divljenjem sjećati.

09.04.2019.

MINISTAR SIGURNOSTI U BiH DRAGAN MEKTIĆ OKUPLJA PRAVNI TIM: NJEGOV PREDMET ĆE DOBITI OZNAKU TAJNOSTI

MEKTIĆ OKUPLJA PRAVNI TIM: Njegov predmet će dobiti OZNAKU TAJNOSTI, zbog toga mu treba stručna ekipa koja će se uhvatiti u koštac sa...

- Gospodin Mektić me ovlastio da napravim jedan advokatski tim koji će ga braniti pred Tužilaštvom BiH. Ja ne znam uopšte šta su njemu u naredbi o istrazi stavili dok ne odemo vidjeti šta mu navode kao razloge, potvrdio je za N1 advokat Duško Tomić.


Image result for MEKTIĆ OKUPLJA PRAVNI TIM: Njegov predmet će dobiti OZNAKU TAJNOSTI, zbog toga mu treba stručna ekipa koja će se uhvatiti u koštac sa...

Na pitanje da li je istina da ga je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ovlastio da ga pravno zastupa, Tomić je kazao:

- Tačno. Gospodin Mektić me ovlastio da napravim jedan advokatski tim koji će ga braniti pred Tužilaštvom BiH. Ja ne znam uopšte šta su njemu u naredbi o istrazi stavili dok ne odemo vidjeti šta mu navode kao razloge. Simptomatično je to da lica koja je pominje gospodin Mektić su oslobođena svih sumnji, a gro lica koja su vezana za taj događaj nisu opšte nikada saslušana. Sada se naprasno sumnjiči gospodin Mektić - kazao je Tomić.

Dodao je da određeni političari brinu više za druge države nego za BiH.

- Ja sam prije nego je izabrana gospođa Tadić za glavnog tužitelja, rekao, ako bude postavljena za glavnog tužitelja sa tako oskudnim iskustvom za Tužilaštvo i sa nikakvim rezultatima kao tužiteljica, onda ćemo mi imati glavnog tužioca Dragana Čovića i evo to se pokazalo. Određeni političari vode više računa o drugim državama nego o BiH. Mektić je sam u četiri godine više puta pomenuo BiH nego svi političari zajedno. To dovoljno govori da se očigledno svi političari, i oni koji se bore BiH su na ledu, i postoji opasnost i za Tužilaštvo koje se zove po BiH ih osumnjiči.

Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv Dragana Mektića, ministra sigurnosti BiH. Naredba o provođenju istrage donesena je nakon što je u radu na predmetu Tužiteljstvo BiH došlo do više dokaza o postojanju osnova sumnje o počinjenim kaznenim djelima - zlouporaba položaja ili ovlasti, odavanje tajnih podataka, te davanje lažnog iskaza.

- Iz do sada prikupljenih dokaza proizlazi osnov sumnje da je navedni kao odgovorna osoba, u svojstvu ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH, pribavio određene povjerljive podatke, a potom ih na različite načine, iako je znao da je obvezan čuvati tajne podatke, podijelio sa osobama koje nemaju ovlasti za pristup podacima sa oznakom tajnosti, a potom neistinito obavještavao javnost, te u konačnici dao lažan iskaz u Tužiteljstvu BiH, što je prouzročilo teške posljedice za sigurnost, vladavinu prava i ugled Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva BiH navode da s obzirom da će u tijeku istrage, biti tretirani dokumenti i dokazi sa oznakama tajnosti, i predmet će u narednom periodu dobiti oznaku tajnosti.

09.04.2019.

PREMIJER DENIS ZVIZDIĆ URUČIO DOZVOLE ZA 4G MREŽU

SVEČANOST U PARLAMENTU BIH: Premijer Zvizdić uručio dozvole za 4G mrežu

Telekom operateri u BiH dobili su danas licencu koja će omogućiti da puste u promet 4G mrežu.


Image result for SVEČANOST U PARLAMENTU BIH: Premijer Zvizdić uručio dozvole za 4G mrežu

Građani većih gradova u BiH će od 8. maja moći da koriste 4G mrežu, s tim što će Eronet i BH Telecom sutra na Sajmu privrede u Mostaru pustiti u probni rad taj sistem.

Obaveza telekom operatera je da u narednih pet mjeseci pokriju 60 odsto teritorije 4G mrežom, a u narednih pet godina više od 90 odsto naseljenih mjesta.

Dozvole je svečano uručio predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

On je rekao da će građani imati najmanje sedam ili osam puta veću brzinu prijema i slanja svih sadržaja.

"Prvi grad koji će moći koristiti 4G plus mrežu biće Sarajevo, nakon toga Mostar i ostali gradovi", rekoa je Zvizdić

Poručio je da su u proteklom periodu vrlo naporno radili u interesu građana BiH.

"Danas finaliziramo jedan bitan korak za sve garađane BiH i na taj način postajemo dio informatičke revolucije četvrte generacije u našem regionu i EU. Istina je da su neki procesi u BiH išli nekada i sporije, ne zato što nismo imali volju, želju, namjeru, već što smo vrlo često nailazili na potpuno paradoksalne administrativne prepreke, blokade i opstrukcije", poručio je Zvizdić.

On se zahvalio Regulatornoj agenciji za komunikacije, telekom operaterima i Ministarstvu komunikacija BiH.

09.04.2019.

ANDREJ NIKOLAIDIS PORUČIO MILORADU DODIKU: "PREKRAJANJE GRANICA NE MOŽE NEGO SILOM, A TO TI NE BIH PREPORUČIO"

NIKOLAIDIS PORUČIO DODIKU: "Prekrajanje granica ne može nego silom, a to ti ne bih preporučio..."! (VIDEO)

Moja poruka Dodiku bi bila da se ne začudi ako opet bude bombardovanje kao što je bilo ovo koje su baš ovih dana oplakivali, kazao je u izjavi za N1 televiziju književnik Andrej Nikolaidis.


Image result for NIKOLAIDIS PORUČIO DODIKU: "Prekrajanje granica ne može nego silom, a to ti ne bih preporučio..."! (VIDEO)

Književnik i publicista Andrej Nikolaidis komentarisao je izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika o prekrajanju granica o čemu je govorio u intervjuu za Espreso.rs.

"Ovo je prvorazredan skandal. Dakle, imate čovjeka koji predsjedava jednom državom, u ovom slučaju Bosnom i Hercegovinom, koji javno kaže da će vam oduzeti dio teritorije. Naravno, moguće je tome prići i crnohumorno. Vi ste vidjeli da tamo u sklopu te države koju on zamišlja je i takozvano Kosovo i Metohija. Dakle, šanse da to zaista bude tako su manje no minimalne. Moguće je takođe Dodiku napomenuti da je Crna Gora članica NATO-a, pa dakle ako je naumio silom, a ne može drugačije nego silom, oduzeti dio teritorije Crne Gore, moraće se suočiti sa Sjevernoatlanskim savezom zato što je Sjevernoatlanski savez dužan da brani teritorijalni integritet svake svoje članice pa tako i Crne Gore pa bi moja moja poruka Dodiku bila da se ne začudi ako opet bude bombardovanje kao što je bilo ovo koje su baš ovih dana oplakivali", poručio je književnik Nikolaidis Dodiku.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić komentarisao je "prekrajanje granica", o kojima je ponovo govorio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, te poručio kako će granica između BiH i Srbije biti dok je "svijeta i vijeka".

"Možda je Dodik crtao granice gdje će biti 4G plus mreža. Pretpostavljam da je to, jer granica na Drini je granica između države Bosne i Hercegovine i države Srbije. Ona je tu stoljećima i ostat će do Sudnjeg dana. Dok bude svijeta i vijeka, ta granica će biti granica između dvije prijateljske, komšijske, susjedne države", istakao je Zvidzić. 

Podsjetimo, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u intervjuu za srbijanski portal Espreso.rs, ponovo je na upit novinara govorio o prekrajanju granica, kazavši da neka vrsta integracije između Srbije i Republike Srpske, ali i dijela Crne Gore u budućnosti mora postojati.

09.04.2019.

BIVŠI MINISTAR SIGURNOSTI BiH SADIK AHMETOVIĆ: MIJO KREŠIĆ MI RADIO IZA LEĐA U KORIST HRVATSKE

RADIO MU IZA LEĐA: Sadik Ahmetović otkrio kako ga je prevario Mijo Krešić, koji se povezuje sa tajnom akcijom hrvatskih diplomata i obavještajaca

– Dokument koji je Krešić potpisao je urađen a da kao ministar sigurnosti uopće nisam bio upoznat niti sam dao ovlaštenje da ga potpiše. Da bi potpisao bilo koji dokument zamjenik ministra mora imati pisano ovlaštenje. Gospodin Krešić laže da smo, kako kaže, to iskomunicirali, a kamoli da ima pisano ovlaštenje kako nalaže Zakon o Vijeću ministara – kaže Ahmetović.Image result for sadik ahmetovic fotos

Bivši ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović izjavio je da nije bio upoznat o dokumentu o navodnim terorističkim organizacijama koji je njegov tadašnji zamjenik Mijo Krešić 2010. godine uputio UN-u.

Krešić je večeras u gostovanju na televiziji N1, govoreći o ovom dokumentu, rekao da je “iskomunicirao sa Ahmetovićem”.

– Svi ti papiri se nalaze u Ministarstvu sigurnosti, u arhivi, dostupni su. Iznijet ću sve u javnost. Razriješio sam medijski to, iskomunicirao sa Ahmetovićem – rekao je Krešić za N1, a Ahmetović je u izjavi za Faktor naglasio da je “iskomunicirati” nepoznat termin u radu Ministarstva, te da se jasno znaju pravila kada i u kojim uvjetima zamjenik ministra može potpisati neki dokument.

– Dokument koji je Krešić potpisao je urađen a da kao ministar sigurnosti uopće nisam bio upoznat niti sam dao ovlaštenje da ga potpiše. Da bi potpisao bilo koji dokument zamjenik ministra mora imati pisano ovlaštenje. Gospodin Krešić laže da smo, kako kaže, to iskomunicirali, a kamoli da ima pisano ovlaštenje kako nalaže Zakon o Vijeću ministara – kaže Ahmetović.

Poziva Krešića da pokaže ovlaštenje ukoliko ga ima.

– S obzirom da je Krešić i dalje zamjenik ministra sigurnosti može doći do tog ovlaštenja ako ga ima. Nakon što je došlo do zloupotrebe mog imena prije više godina ja sam kompletan predmet predao Tužilaštvu BiH i u prijavi tražio da se istraže svi akteri koji su zloupotrijebili Ministarstvo i druge agencije, te da se donese tužilačka odluka. Nažalost, do danas Tužilaštvo BiH nije donijelo bilo kakvu odluku. Ovdje se radi o zloupotrebi više institucija koje su u svojim aktima pokušale podmetnuti terorizam pojedincima i nekim vrlo značajnim kompanijama u našoj zemlji. U Ministarstvu postoji kompletna korespodenciju nakon ove zloupotrebe mog imena i Ministarstva sigurnosti – rekao je Ahmetović te još jednom pozvao Tužilaštvo da “izvadi prijavu iz ladice” i donese svoj sud.

09.04.2019.

ŽELJKO KOMŠIĆ UPOZORAVA: "DODIK I ČOVIĆ NE BLEFIRAJU, AKO IH NE ZAUSTAVIMO NAPRAVITĆE "VELIKU SRBIJU" I "HERCEG-BOSNU"

KOMŠIĆ UPOZORAVA: "Dodik i Čović ne blefiraju, ako ih ne zaustavimo napravit će "VELIKU SRBIJU" I "HERCEG-BOSNU"

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić već nekoliko dana se nalazi na sarajevskom KCUS-u, gdje je hospitaliziran zbog teške upale pluća.


Image result for zeljko komsic i milorad dodik fotos

//////////////////////

Image result for dragan covic i milorad dodik karikature
Image result for dragan covic i milorad dodik karikature
............................!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Komšić je, uprkos boravku u bolnici, komentarisao zabrinjavajuće poruke predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je ponovo najavljivao promjene granica i neku novu "veliku Srbiju".

Podsjetimo, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u intervjuu za srbijanski portal Espreso.rs na upit novinara govorio je o prekrajanju granica, kazavši da neka vrsta integracije između Srbije i Republike Srpske, ali i dijela Crne Gore u budućnosti mora postojati.

"Problem jednog dijela naše javnosti, a pogotovo je to vidljivo u nekim političkim krugovima u Sarajevu, jeste potreba da se relativizira ono sto Dodik govori i radi! Ja to zovem 'sindrom Yutela' ili 'sindrom svi su isto krivi'!", kazao je Komšić za Radiosarajevo.ba.

Zabrinut je jer se poruke Dodika, ali i Čovića relativiziraju.

"Problem sa Dodikom, kao uostalom i Čovićem, jeste što su oni beskrajno ozbiljni u onome što rade, oni ne blefiraju i oni će ići do kraja ako im se ne suprostavi! Sve što govore, oni to i misle!
Dakle, ako im se ne suprostavimo, oni će napraviti i veliku Srbiju i Herceg Bosnu!", upozorio je Komšić.

//////////////////////////////////

ODLUKA NAJVIŠEG VRHA BiH, ŠTA ĆE NA OVO REĆI VUČIĆ: "Moguće hermetičko zatvaranje granice sa Srbijom"

"Ako granice Evrope nastave da se hermetički zatvaraju za prolaz migranata, i BiH će ići ka hermetičkom zatvaranju svoje granice prema istočnim susjedima."

Image result for ODLUKA NAJVIŠEG VRHA BiH, ŠTA ĆE NA OVO REĆI VUČIĆ: "Moguće hermetičko zatvaranje granice sa Srbijom"

Objavio/la haler u 00:33, 0 komentar(a), print, #

09.04.2019.

ZAŠTO JE NAPADNUT TRIPOLI: POZADINA HAOSA KOJI BI MOGAO UZDRMATI SVIJET

ZAŠTO JE NAPADNUT TRIPOLI: Pozadina haosa koji bi mogao uzdrmati svijet

U ovom trenutku to je sukob između generala Kalife Haftara i premijera Fajeza al Seraža, ali u svakom trenutku može buknuti opšti rat s bezbroj posvađanih frakcija i skupina. General Kalifa Haftar američki je državljanin, koji je godinama živio u Virginiji prije nego što se vratio u Libiju.


Image result for general khalifa haftar fotos

Snage libijske vojske i pobunjenog generala Kalife Haftara sukobile su se u nedjelju oko zračne luke u Tripoliju. Granate su padale po stambenim četvrtima, prenose agencije. Dok iz svijeta stižu pozivi na mir, računa se da je ubijeno 29 osoba, a broj ranjenih popeo se na 90.

Evropska unija i SAD pozvale su na obustavu borbi uoči mirovne konferencije koja je najavljena za iduće sedmice u libijskom gradu Gadamesu. Konferencija pod patronatom UN-a ima cilj postizanje političkog dogovora kako bi se omogućilo raspisivanje izbora.

Nakon razbuktavanja sukoba međunarodne snage počele su povlačiti svoje ljude iz te zemlje, radnike na naftnim poljima poput italijanske naftne kompanije ENI, ili svoje vojnike, poput SAD-a ili Indije, koja je pripadnike mirovnih snaga evakuirala u Tunis. Odluka o povlačenju američke vojske prvo je javno priznanje da SAD imaju vojsku u Libiji, piše britanski The Guardian, prenosi Jutarnji list.

Američke vlasti nisu objavile koliko su ljudi imali raspoređene u Libiji ni s kakvim zadatkom, ali su najavili da bi ih mogli vratiti. Američki državni sekretar Mike Pompeo pozvao je na trenutno zaustavljanje sukoba, poručujući da nema oružanog rješenja za sukob u Libiji.

KO RATUJE PROTIV KOGA?

S jedne je strane međunarodno priznata vlada u Tripoliju na čelu s premijerom Fajezom al Seražom. On vodi vladu formiranju na osnovi političkog sporazuma postignutog 2015. pod pokroviteljstvom UN-a. Na drugoj strani je general Kalifa Haftar, s uporištem na istoku zemlje, kojeg podupiru Rusija, Francuska, Egipat, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati. Haftar vodi Libijsku narodnu vojsku (LNA), koja je prvotno osnovana kao dio mirovnog plana UN-a da bi zamijenila bivšu Gadafijevu vojsku.

alt

Kalifa Haftar

Haftar se odmetnuo 2014. kako bi očistio uporišta ISIL-a oko Bengazija i udaljio ih od naftnih polja koja su držali pod kontrolom. Amerikanci optužuju Ruse da pomažu Haftara, da ga godinama financiraju, a sad su mu poslali 300 svojih plaćenika.

Oko Libije u zategnutim su odnosima dvije članice EU, Italija i Francuska, čije tvrtke crpe naftu na libijskim naftnim poljima. Guardian piše o višemjesečnim tenzijama između Rima i Pariza zbog “nekadašnje podrške Emmanuela Macrona generalu Haftaru”. Libijski premijer al Seraž uložio je službeni prosvjed francuskoj ambasadorici u Tripoliju zbog francuske podrške Haftaru.

KAD JE SVE POČELO?

Nemiri u Libiji počeli su s arapskim proljećem, a zemlja je potonula u krvavi haos 2011. kad je uz pomoć NATO-a svrgnut i ubijen dugogodišnji vođa Muamer Gadafi. General Haftar je 2014. okupio bivše Gadafijeve snage i u tri i pol godine osvojio Bengazi, najveći grad na istoku zemlje. Od početka ove godine osvojio je jug zemlje s najvažnijim naftnim poljima, al Shararom i al Feelom, koje proizvode 400.000 barela nafte dnevno.

Od 2016. kad je preuzeo kontrolu nad istokom zemlje, Haftar drži većinu libijskih naftnih nalazišta: sada kontrolira proizvodnju više od miliona barela nafte dnevno, procjenjuje agencija Bloomberg.

Međunarodna javnost se uzbunila sad kad je došao nadomak Tripoliju, s jasnom namjerom da osvoji glavni grad oko kojeg je koncentrirana većina stanovništva te zemlje. U veljači su UN i Ujedinjeni Arapski Emirati organizirali pregovore između premijera i generala Saraja s namjerom da se postigne politički dogovor i organiziraju izbori do kraja godine, ali nije im uspjelo.

KO SU GLAVNI LIKOVI?

U ovom trenutku to je sukob između generala Kalife Haftara i premijera Fajeza al Seraža, ali u svakom trenutku može buknuti opšti rat s bezbroj posvađanih frakcija i skupina. General Kalifa Haftar američki je državljanin, koji je godinama živio u Virginiji prije nego što se vratio u Libiju.

alt

On je 1969. pomogao pukovniku Gadafiju da osvoji vlast, ali je pao u nemilost. Vratio se u zemlju 2011. Procjenjuje se da ima 85.000 vojnika pod oružjem. Haftar ima veliku vojnu snagu, ali ne i političku, odnosno međunarodna podrška mu je upitna. Pokušao je u lipnju 2018. samostalno na međunarodnom tržištu prodati naftu, ali je naišao na opće protivljenje, piše Foreign Policy.

ZAŠTO JE SUKOB OPASAN?

U Libiji živi osam miliona stanovnika, većinom muslimana. Svi su suniti. Libija je jako podijeljena zemlja, u kojoj je u jednom trenutku nakon Gadafijeva ubojstva ratovalo čak 1700 vojski i naoružanih bandi. Stanovništvo je podijeljeno u dvadesetak plemenskih klanova, toliko je i suprotstavljenih političkih opcija. Zemlja je bogata naftom i plinom, oko čega se ukrštaju brojni interesi.

Nakon Sirije, Libija je drugo potencijalno žarište indirektnog sukoba Rusije i SAD-a na Bliskom istoku. Preko te zemlje tisuće afričkih izbjeglica traže put za Evropu: samo u haosu 2013. iz Libije je u EU ušlo 200.000 izbjeglica.

09.04.2019.

IVAN TOLJ U IME HRVATSKE VLADE HTIO SPRIJEČITI PRIČU O ŠPIJUNU, SPOMINJAO I ŽURNAL

IVAN TOLJ U IME HRVATSKE VLADE HTIO SPRIJEČITI PRIČU O ŠPIJUNU, SPOMINJAO I ŽURNAL


Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940457

Powered by Blogger.ba