Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

08.04.2019.

SJEĆANJE NA HEROJE: U MOSTARU OBILJEŽENA GODIŠNJICA JEDINICE "BOSNA 4"

SJEĆANJE NA HEROJE: U MOSTARU OBILJEŽENA GODIŠNJICA JEDINICE "BOSNA 4"

08.04.2019.

NIHAD ČOLPA O PJEŠADIJI U ENTITETU RS-E, ŠUTNJI OHR-A, AFERI SOA, DODIKU I ČOVIĆU, GRAĐANSKOJ BiH

NIHAD ČOLPA O PJEŠADIJI U ENTITETU RS-E, ŠUTNJI OHR-A, AFERI SOA, DODIKU I ČOVIĆU, GRAĐANSKOJ BiH
08.04.2019.

ČOVIĆEVŠTINA: BAŠTINJENJE VRIJEDNOSTI 'HERCEG-BOSNE'

ČOVIĆEVŠTINA: BAŠTINJENJE VRIJEDNOSTI 'HERCEG-BOSNE'
08.04.2019.

SERGE BRAMMERTZ: ONO ŠTO JE USTANOVLJENO U SUDNICI, MORA SE UČITI U UČIONICAMA

Ono što je ustanovljeno u sudnici, mora se učiti u učionicama

Ono što je ustanovljeno u sudnici, mora se učiti u učionicama
Foto: Vijesti.ba

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma krivičnog suda, Serge Brammertz, obratio se danas gradskoj vijećnici u Den Haagu povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida nad Tutsijima,.

Tužilac Brammertz naglasio je u svom obraćanju kako je komemoracija "trenutak da potvrdimo našu zajedničku predanost sprječavanju toga da drugi pate od užasa genocida".

Istaknuvši da je "ruandski genocid bio planirani napad u cilju uništenja etničke grupe Tutsija planiran na najvišim nivoima i proveden i organiziran u koordiniranoj akciji", tužilac je podsjetio na značajnu ulogu koju je imao Međunarodni krivični sud za Ruandu  (ICTR) osudivši 61 pojedinca koji snose najveću odgovornost za genocid.

Brammertz je naglasio kontinuiranu borbu ureda tužioca za pravdu za žrtve genocida,  posebno za privođenje pravdi osam bjegunaca koji su još na slobodi.

- Za žrtve nije moguće krenuti naprijed kada optuženi za te jezive zločine ostaju na slobodi i još se nisu suočili sa sudom. Za krivični sud poput Mehanizma, naš posao ostaje nedovršen sve dok bjegunci ostaju na slobodi. A za međunarodnu krivičnu pravdu u cjelini, bjegunci su primjer imuniteta koji još traje i koji prijeti efikasnosti našeg rada - izjavio je Brammertz.

Tužilac je također pozvao na hitnu saradnju u lociranju i hapšenju svih bjegunaca, uključujući one koje traže ruandski sudovi.

Brammertz je izrazio žaljenje zbog negiranja ruandskog genocida u svim njegovim formama i manifestacijama, naglašavajući da su promocija učenja i pamćenja ključna sredstva u borbi protiv negiranja genocida i njegove ideologije.

- Ono što je ustanovljeno u sudnici, mora se učiti u učionicama. Buduće generacije trebaju biti svjesne opasnosti genocidne ideologije. One trebaju znati istinu kako bi mogle čvrsto odbaciti negiranje genocida u svim vremenima i na svim mjestima - kazao je Brammertz.

 U završnom izlaganju, tužilac je pohvalio Ruandu zbog njenih napora da se zadovolji pravda za žrtve genocida, okupljajući međunarodne sudove, nacionalne sudove i tradicionalne  Gacaca sudove.  Čineći to, Ruanda je pokazala svijetu da su pravda i istina - a ne imunitet i zaborav - temelj pomirenja, saopćeno je u ponedjeljak iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma krivičnog suda. 

(Vijesti.ba /FENA)

08.04.2019.

ŠEFIK DžAFEROVIĆ : OHR MORA OSTATI U MANDATU U BiH

Džaferović: OHR mora ostati u mandatu u BiH

Džaferović: OHR mora ostati u mandatu u BiH
Foto: Vijesti.ba

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primio je danas u nastupnu posjetu prvog zamjenika visokog predstavnika za BiH i supervizora za Distrikt Brčko Michaela Scanlana i visokog predstavnika Valentina Inzka.

Tokom razgovora razmijenjena su mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, te aktivnostima koje OHR poduzima u okviru svog mandata.

Član Predsjedništva BiH Džaferović izrazio je nezadovoljstvo slabljenjem uloge međunarodne zajednice u BiH, reprezentirane kroz OHR, naročito jer još nije do kraja implementiran Daytonski sporazum, niti su otklonjene prepreke koje sprečavaju punu funkcionalnost institucija naše zemlje.

Džaferović je istakao da je slabljenje uloge međunarodne zajednice prije pune implementacije Daytonskog mirovnog sporazuma ohrabrilo predvodnike destruktivnih politika, što se može negativno odraziti na stabilnost i razvoj BiH.

Naglasio je potrebu da OHR, kao dio Daytonskog mirovnog sporazuma, mora ostati u mandatu u BiH, sve dok odredbe tog sporazuma ne budu provedene u cijelosti u svim segmentima.

Džaferović je naglasio da cijeni bogato diplomatsko iskustvo novog prvog zamjenika visokog predstavnika Michaela Scanlana i poželio mu je uspješan mandat u BiH.


(Vijesti.ba)

08.04.2019.

DENIS ZVIZDIĆ: GRANICA NA DRINI JE GRANICA IZMEĐU DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE I DRŽAVE SRBIJE

Zvizdić: Granica na Drini je granica između države BiH i države Srbije

Zvizdić: Granica na Drini je granica između države BiH i države Srbije
Foto: Vijesti.ba

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je danas u Sarajevu, upitan da prokomentira „prekrajanje granica“ o kojima je ponovo govorio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kazao da je „granica na Drini granica između države Bosne i Hercegovine i države Srbije, ona je tu stoljećima i ostat će do sudnjeg dana“.

- Dok bude svijeta i vijeka ta granica će biti granica između dvije prijateljske, komšijske, susjedne države - naveo je Zvizdić.  

Ponovio je da je BiH suverena, nezavisna, samostalna država, te „da želimo da gradimo dobrosusjedske odnose sa, prije svega, našim susjedima Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom, ali na bazi međusobnog uvažavanja i reciprociteta“.

- Pozivam naše susjede da se drže osnovnih evropskih, demokratskih međunarodnih standarda i načela. Zbog toga sam više puta pozvao, kao izraz dobre volje i iskrenosti među nama i opet pozivam, da potpišemo ugovore o granici, da se ratificira ugovor o granici koji je potpisan između BiH i Hrvatske, da potpišemo ugovor o granici između BiH i Srbije, jer su to međunarodno priznate granice - naveo je Zvizdić.

Pozvao je „da ojačamo dobrosusjedske odnose država na teritoriji zapadnog Balkana“.

- Naša prošlost je teška i upravo zbog toga nosimo ogromnu odgovornost da polako zatvaramo vrata prošlosti, bazirano na relevantnim historijskim činjenicama, a da se svi potrudimo da otvaramo vrata budućnosti - poručio je Zvizdić.


(Vijesti.ba /FENA)

08.04.2019.

BiH U 2019. BEZ DELEGACIJE U SKUPŠTINI VIJEĆA EVROPE

BiH u 2019. bez delegacije u Skupštini Vijeća Evrope

BiH u 2019. bez delegacije u Skupštini Vijeća Evrope
Foto: Vijesti.ba

BiH istekao je zakonski rok da podnese imena svoje delegacije Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PACE).

To faktički znači da naša zemlja u Skupštini nema svojih članova za cijelu 2019.

Na ovu mogućnost ranije su upozorili Tiny Kox (Holandija, UEL) i Serhiy Sobolev (Ukrajina, EPP / CD), suizvjestitelji za praćenje Bosne i Hercegovine od strane PACE-a, koji su predsjednicima oba doma Parlamentarne skupštine BiH izrazili zabrinutost zbog velike mogućnosti da propusti zakonski rok do ponoći 6. aprila.

Prema pravilima PACE-a, parlament ima šest mjeseci od datuma izbora da dostavi imena nove delegacije. Bosna i Hercegovina, kao jedna od 47 država članica Vijeća Evrope, ima pravo poslati delegaciju od deset članova u Skupštinu, ali su ona ostala prazna od januara 2019. godine.

Suizvjestitelji su napisali da su "veoma svjesni političkog konteksta u Bosni i Hercegovini" i činjenice da bi pregovori o formiranju vlade na državnom nivou mogli utjecati na imenovanje delegacije bh. parlamenta.

Međutim, dodali su, "izostanak delegacije bh. bosanskog parlamenta u Skupštini vrlo je loš signal o sposobnosti vaše zemlje da ispoštuje svoje obveze u području demokratije, vladavine prava i ljudskih prava".

Oni su zaključili kako je "dijalog jedna od temeljnih vrijednosti Skupštine, ali ne može ga sama voditi."


(Vijesti.ba)

08.04.2019.

U MOSTARU POČELO OBILJEŽAVANJE 27. GODIŠNJICE ARMIJE RBiH

U MOSTARU POČELO OBILJEŽAVANJE 27. GODIŠNJICE ARMIJE RBiH

08.04.2019.

MIĆI JURUŠIĆU 11 GODINA ZATVORA ZA RATNE ZLOČINE NA PODRUČJU PRIJEDORA

Jurišiću 11 godina zatvora za ratne zločine na području Prijedora

Jurišiću 11 godina zatvora za ratne zločine na području Prijedora
Foto: BIRN BiH

Sud BiH osudio je na 11 godina zatvora bivšeg pripadnika rezervnog sastava milicije Tukovi pri Stanici javne bezbjednosti (SJB) Prijedor Miću Jurišića za zločin protiv čovječnosti na području Prijedora 1992. godine.

Jurišić je osuđen po pet tačaka optužnice za progone, ubistva, pokušaje ubistva i nečovječno postupanje.

“Vijeće je cijenilo sve dokaze, u međusobnoj vezi i pojedinačno, i nesumnjivo donijelo zaključak da je optuženi počinio sva obilježja krivičnog djela za koje je osuđen”, rekla je sutkinja Minka Kreho.

Istom presudom Jurišić je oslobođen po tri tačke optužnice.

S Jurišićem je bio optužen i Dragomir Tintor, koji je u međuvremenu preminuo.

Suđenje Jurišiću je trajalo od maja 2018. godine, a u završnim riječima Državno tužilaštvo zatražilo je donošenje osuđujuće presude, dok je odbrana navela da nije dokazana Jurišićeva krivica.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe, prenosi Birn.


(Vijesti.ba / FENA)

08.04.2019.

FAŠISTIČKE IDEOLOGIJE STVORILE STANJE NEIZVJESNOSTI I BEZNAĐA...

PROFESOR LAVIĆ NA SESIJI "KRUGA 99": „Fašističke ideologije stvorile stanje neizvjesnosti i beznađa…“

Brojni oblici fašističke ideologije, etnofaulizma, nepoštivanja ljudskih prava, promicanje kolektivnih identiteta, negiranje vladavine prava i nepoštovanje suvereniteta Bosne i Hercegovine doveli su do stanja opće nesigurnosti, javnog konflikta i straha


Image result for prof senadin lavic fotos

Ocijenjeno je to na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualca - Krug 99 na kojoj je kao uvodničar o temi "Hegemonske politike protiv BiH i pojmovna zbrka" govorio profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu dr. Sanadin Lavić.

Kako je napomenuo upravo su fašističke ideologije stvorile stanje neizvjesnosti, beznađa i dezorijentarinosti, a one su svojim hegemonističkim projekcijama potčinile i zloupotrijebile društvene sisteme.

Profesor Lavić iznio je zbog toga stav da je osnovni cilj tih projekcija u posljednjih 30 godina bio ugasiti svaki oblik mogućnosti bosanskog suvereniteta ili osporiti postajanje BiH kao države, no to je samo nastavak antibosanske politike 20. stoljeća kada su kovani planovi za podjelu teritorije.

- Sve bosansko razlaže se na tri - tri naroda, tri etničke grupe, tri religije, općenito tri kao jedini smisao života u BiH. Neprestano se ističe da je BiH država tri konstitutivna naroda, a nikada se ne ističe i država "svih njenih građana" - upozorio je profesor Lavić.

Da su se hegemonističke politike prema BiH formirale davno još polovinom 19. stoljeća tvrdi i predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović koji je napomenuo da je takve politike moguće prepoznati na svakom koraku, a usmjerene su na osporavanje suvereniteta BiH.

Podvukao je da ukoliko se insistira na tome da je narod jednako država u tumačenju etničke pripadnosti, onda su sve granice na Balkanu otvorene i to je, ocjenjuje Kulenović, opasnost za cijelu Evropu, ali i svijet.

- Na taj način odustalo bi se od osnovnih principa evropske Konferencije za sigurnost i saradnju u kojoj je rečeno da se pitanje nacionalnih državnih granica neće mijenjati - zaključio je Kulenović.

Najavljeno je da bi se u junu trebala organizirati međunarodna konferencija koja će se, između ostaloga, baviti i pojmovima koji se tiču hegemonističke politike u BiH kada će se na sutručan i multidisciplinarni način govoriti o ovim pitanjima.

(SB / Fena)

08.04.2019.

SOA U BiH: OVO JE LISTA SVJEDOKA I DOKAZA KOJE JE IGNORISALO TUŽILAŠTVO BiH!

08.04.2019.

MINISTAR SIGURNOSTI U BiH DRAGAN MEKTIĆ ISPROZIVAO DODIKA ZBOG KK BOSNA, A PORUKOM CICKU BJELICI IZAZVAO JE SALVE SMIJEHA

MEKTA NAPRAVIO ZEMLJOTRES NA TWITTERU: Ministar isprozivao Dodika zbog KK Bosna, a porukom Cicku Bjelici izazvao je salve smijeha

Da je nalog njegov, a ne lažni, potvrdio je i sam Mektić.Image result for MEKTA NAPRAVIO ZEMLJOTRES NA TWITTERU: Ministar isprozivao Dodika zbog KK Bosna, a porukom Cicku Bjelici izazvao je salve smijeha

Ministar bezbjednosti BiH u tehničkom mandatu Dragan Mektić povukao je potez koji su dugo očekivali brojni korisnici Tvitera – otvorio je profil na ovoj društvenoj mreži.

Da je nalog njegov, a ne lažni, potvrdio je i sam Mektić.

On važi za političara bez dlake na jeziku, koji često iznosi stavove koji su suprotni čak i zvaničnoj politici stranke iz koje dolazi – SDS, zbog čega njegovi pratioci na Tviteru očekuju da im s Mektićem neće biti dosadno. I nije.

Treći tvit koji je objavio bilo je linkovanje svog gostovanja u programu sarajevske Fejs televizije, kada je šokirao javnost izjavom da bi volio da BiH i Srbija uđu u NATO, što je stav dijametralno suprotan od zvaničnog stava svih parlamentarnih partija sa sjedištem u Srpskoj.

altDragan Mektić@DraganMektic  

Мектић за Фејс ТВ: Волио бих да БиХ и Србија уђу у НАТО https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=332892 

 25:09 PM - Apr 6, 2019Twitter Ads info and privacyalt

Мектић за Фејс ТВ: Волио бих да БиХ и Србија уђу у НАТО

Министар безбједности Савјета министара у техничком мандату Драган Мектић синоћ је, гостујући на сарајевској Фејс телевизији јасно рекао да подржава улазак БиХ у НАТО.

rtrs.tv
 See Dragan Mektić's other Tweets  

– Pa ljudi dragi, da li ste vi normalni? Daj @VukotaG ili ovo sve poizbacuj iz stranke ili izađi i napravite novu stranku – odgovorio mu je jedan od pratilaca.

Na kritike koje mu je zbog izjava o NATO uputio potpredsjednik SDS Milovan Cicko Bjelica, Mektić je odgovorio tvitom: „Kad bi se Cicka pitalo mi bi u prvobitni zajednicu. Samo si ti Cicko Srbin“.

altDragan Mektić@DraganMektic  

Kad bi se Ciska pitalo mi bi u prvobitni zajednicu.Samo si ti Cicko Srbin.

 48:02 PM - Apr 6, 2019Twitter Ads info and privacy
   

Pokretanje istrage Tužilaštva BiH protiv njega Mektić je komentarisao tvitom: “Koje dijabole, Tužilaštvo utvrdi da nema krivičnog djela u slučaju „selefije“ a onda osumnjiči mene da sam odao tajnu u tom predmetu“.

Izjavu Milorada Dodika da hoće da rehabilizuje KK „Bosna“, Mektić je dočekao uz komentar: „Rehabilituj ti ovdje život naroda a košarka će doći sama po sebi“.

SB/Srpskainfo

08.04.2019.

BELGIJA ĆE ZAKONOM ZABRANITI NEGIRANJE GENOCIDA U SREBRENICI I RUANDI

Belgija će zakonom zabraniti negiranje genocida u Srebrenici i Ruandi

Belgija će zakonom zabraniti negiranje genocida u Srebrenici i Ruandi
Foto: Vijesti.ba
Belgijski mediji objavili su danas informaciju da će ta zemlja uskoro zakonom zabraniti negiranje genocida u Srebrenici i Ruandi.

Naime, kako prenosi The Brussels Time, dok je premijer Belgije Čarls Mišel (Charles Michel) bio danas u posjeti Kigaliju povodom 25. godišnjice od genocida u Runadi, pravosudni odbor saveznog parlamenta Belgije je odobrio prijedlog zakona kojim se ne dozvoljava pociranje historijske činjenice masakra u Ruandi, kao i genocida u Srebrenici.

U tekstu se navodi da bi belgijski parlament ova zakon trebao usvojiti nakon uskrsnih praznika.

U zakonu će se navoditi da će se smatrati kaznenim djelom "uskraćivanje, minimiziranje, opravdavanje ili odobravanje genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratnih zločina koje kao takve priznaje međunarodni sud".

Ipak, novim zakonom ne bi bio pokriven genocid nad armenskim stanovništvom u Osmanskom carstvu za vrijeme i nakon Prvog svjetskog rata.

U međuvremenu, poricanje holokausta u Belgiji je već zabranjeno.


(Vijesti.ba)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88960707

Powered by Blogger.ba