Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

05.04.2019.

JADRANKO PRLIĆ ĆE IZDRŽAVATI KAZNU U VELIKOJ BRITANIJI

Prlić će izdržavati kaznu u Velikoj Britaniji

 Prlić će izdržavati kaznu u Velikoj Britaniji
Foto: Vijesti.ba

Nekadašnji premijer Herceg-Bosne Jadranko Prlić, koji je u Hagu osuđen na 25 godina zatvora, biće prebačen na izdržavanje kazne u Veliku Britaniju, saopšteno je večeras iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične tribunale.

U odluci koju je potpisao sudija Theodor Meron podsjeća se da je Mehanizam, odnosno Haški tribunal postigao sporazum sa Velikom Britanijom u martu 2004. godine o izdržavanju zatvorskih kazni haških osuđenika u toj zemlji, te da je Ujedinjeno Kraljevstvo u tom smislu izrazilo spremnost da primi Prlića na izdržavanje kazne.

Meron navodi da je Mehanizam uputio zvaničan zahtjev "Vladi Ujedinjenog Kraljevstva. "Ukoliko Ujedinjeno Kraljevstvo pristane biće obaviješten i Jadranko Prlić kako bi se mogle izvršiti sve pripreme za njegovo prebacivanje", navodi se u odluci.

U saopštenju se dodaje da će Prlić ostati u pritvoru Haškog tribunala dok čeka prebacivanje u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Prlić i još petorica nekadašnjih zvaničnika Herceg-Bosne i pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane osuđeni su pred Tribunalom u Hagu 20. novembra 2017. godine na ukupno 111 godina zatvora.

(Vijesti.ba /NN)

05.04.2019.

ZA KOGA RADI PREDSTAVIK EVROPE LARS-GUNNAR WIGMARK U BiH: KRAJNJE JE VRIJEME DA SE TO DOBRO ISPITA

Ahmetović: RS stvara vojnu komponentu koja nije zanemariva

Ahmetović: RS stvara vojnu komponentu koja nije zanemariva
Foto: Vijesti.ba

Republika Srpska stvara svoju vojnu komponentu koja neće nimalo biti zanemariva, upozorava bivši ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović.

U razgovoru za Vijesti.ba,Ahmetović je prokomentarisao najave uvođenja rezervnog sastava policije u MUP-u manjeg bh. entiteta.

- Možemo kazati da RS kroz postojeće kapacitete i zakone, aktivacijom rezervnog, pored redovnog sastava policije, i uz zaštitarske agencije s dugim cijevima i lovačka udruženja, stvara svoju vojnu komponentu koja nimalo neće biti zanemariva - kaže Ahmetović.

A ako se tome pridoda i prijetnja o otcjepljenju RS-a, naš sagovornik naglašava kako je sve zasigurno povezano s političkim ciljevima koji žele podijeliti BiH.

U ovome trenutku, smatra, ne postoji prijetnja po sigurnost u našoj zemlji.

- Ako pogledate izvještaje MUP-a RS, onda ćete vidjeti da je sigurnost po izvještajima zadovoljavajuća i da u njima posljednjih godina nema ili nije iskazana potreba za rezervnim sastavom policije - navodi Ahmetović.

Nakon presuda više međunarodnih sudova, od Suda pravde pa do Haškog tribunala, kojima je utvrđeno da je policija RS-a odgovorna i da je počinila genocid, Ahmetović je mišljenja da je minimum što se moglo očekivati da ona kao takva treba i mora biti ukinuta.

- Nažalost, mi danas imamo podršku ambasadora EU u BiH, gospodina Larsa-Gunnara Wigemarka, koji podržava proširenje i aktiviranje rezervnog sastava policije koja je odgovorna za zločin genocida. Ovakvu poruku i bezobrazluk Wigemarka odavno niko nije demonstrirao u našoj zemlji. Ako on u BiH predstavlja Evropu sa svojim vrijednostima, ja mu javno postavljam pitanje - je li moguće da u Evropi, sutra kad BiH bude njen dio, policija koja je počinila genocid bude dio evropskih sigurnosnih struktura - pita se Ahmetović.

Ističe kako od bosanskih političara očekuje da na ovaj problem poslije izricanja presude Radovanu Karadžiću posebno ukažu u Briselu.

- A od Wigemarka očekujem izvinjenje porodicama žrtava genocida - kazao nam je Ahmetović, dodavši da će šutnja bosanske strane i podrška EU ovom projektu još više destabilizirati našu zemlju.

 

D.K.

05.04.2019.

RAZOČARAVAJUĆE JE DA SE RUSIJA JEDNOSTAVNO STAVLJA NA STRANU ENTITETA RS-E

Razočaravajuće je da se Rusija jednostrano stavlja na stranu RS-a

Razočaravajuće je da se Rusija jednostrano stavlja na stranu RS-a
Foto: Vijesti.ba

Predsjedniku Stranke demokratske akcije (SDA) Bakiru Izetbegoviću razočaravajuće je što se Rusija sve više jednostrano stavlja na stranu onoga što rade lideri u Republici Srpskoj bilo to dobro ili loše.

- Definitivno je loša stvar što Rusija pozdravlja formiranje Komisije o istraživanju ratnih zločina u Srebrenici i Sarajevu. Nadam se da će se ovaj razočaravajući trend zaustaviti od strane Rusije – kazao je Izetbegović danas novinarima u Sarajevu.

Negativnim smatra i prijedlog o uvođenju rezervnog sastava policije na području Republike Srpske jer će to, kako tvrdi, dovesti do sličnih stvari u Federaciji.

- Ne treba nam ta utrka. Natjerat će nas da radimo slične stvari u Federaciji - da se ne ostane bez odgovora, a šta će nam to... između ostalog to i košta - rekao je Izetbegović.         

Komentirajući aktuelne događaje osvrnuo se na pokretanje istrage protiv ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića kazavši da od Tužilaštva BiH to nije ništa čudno , te da više vjeruje Mektiću nego Tužilaštvu BiH.  


(Vijesti.ba /FENA)

05.04.2019.

NATO ZNAČI STABILNOST ZA ZAPADNI BALKAN

Darmanović: NATO znači stabilnost za zapadni Balkan

Darmanović: NATO znači stabilnost za zapadni Balkan
Srđan Darmanović / Vijesti.ba

Crnogorski šef diplomacije Srđan Darmanović ocijenio je da članstvo u NATO-u znači produženi pojas stabilnosti u regiji zapadnog Balkana i smanjuje prostor za djelovanje protivnika vrijednosti euroatlantske obitelji.

Darmanović, koji je u Washingtonu prisustvovao ministarskom sastanku NATO-a kojim je obilježena 70. godišnjica osnivanja tog saveza, istaknuo je da što se više širi zona članstva Saveza, regija postaje stabilnija.

 "Srbija će se vjerovatno u nekom trenutku morati odlučiti kuda želi ići. Za sada vidimo da aktivno radi na svom članstvu u Europskoj uniji i svakako joj u tome želimo uspjeh. Bilo bi odlično da svi krenemo tim pravcem i imamo uspjeha u tome, ali ipak, geopolitika je nešto drugo", smatra Darmanović.

 Napominje da za sada nema napretka u vezi Bosne i Hercegovine i njezinih aspiracija prema NATO-u.

 "Čini se čak da je poslije ovih izbora došlo do izvjesnog pogoršanja situacije u tom pravcu. Ipak ovo je sve jedan proces i ne mogu se sve stvari riješiti odjednom", kaže Darmanović.

 Crnogorski ministar vanjskih poslova ocijenio je veoma značajnim to što je Sjeverna Makedonija još jedna od zemalja Balkana na putu članstva u NATO, očekujući i iskorak na putu te zemlje prema Evropskoj uniji.

 "Ako računamo Hrvatsku i Sloveniju i tome dodamo Crnu Goru, Albaniju i sada Sjevernu Makeodniju veći je dio regije pod NATO kišobranom. Sve zemlje su aspiranti za Europsku uniju, neke su članice, druge su na putu, poput Crne Gore koja je predvodnik. Tako da, iako postoji geopolitička kompeticija na području Balkana, ipak postoje rezultati kojima možemo biti zadovoljni", smatra Darmanović, prenosi RTCG.

 

(Vijesti.ba / FENA)
05.04.2019.

MINISTAR SIGURNOSTI BiH DRAGAN MEKTIĆ : MISLE DA ĆE ME UŠUTKATI, E PA NEĆE

Mektić: Misle da će me ušutkati, e pa neće!

Mektić: Misle da će me ušutkati, e pa neće!
Foto: Vijesti.ba

"U nedostatku mogućnosti da demantuju bilo šta vezano za ovu aferu upada hrvatske obavještajne službe, oni nisu motivisani interesima BiH i građana, već su isključivo vođeni interesima Hrvatske i da zaštite interese RS, to je cilj", kazao je danas na konferenciji za medije ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, nakon vijesti da je Tužilaštvo BiH otvorilo istragu protiv njega.

"Naime, vidjeli ste Tužilaštvo je saopštilo da je protiv mene otvorilo istragu, nabrojalo tamo krivičnih djela više nego što ima Branko Ćopić djela. Pohvaljujem Tužilaštvo u tom jednom dijelu, izgleda da ipak imaju i mogu da smognu snage da kad hoće, nažalost pokazalo da kad im je interes u pitanju, mogu da rade što do sada nisu pokazali. Nisu ništa radili, čak su doprinosili kriminalu i korupciji ovdje u BiH i zbog toga je korupcija postala sastavni dio funkcionisanja ovog društva i ove države", kazao je Mektić na početku konferencije.

Dodao je da se "Tužilaštvo vodi privatnim interesima i rodbinskim vezama".

"Odlučili su se za ovo privatnim interesima, rodbinskim interesima, kažem OK je to, mada i u ovom slučaju i nekim drugim, kad su vodili ove privatne sporove svoje, sama istraga ne znači ništa. Tu će se apsolutno razjasniti sve. I to sam htio da kažem da je ovo najobičnija glupost i budalaština Tužilaštva BiH koji pokazuju da im nije u interesu borba protiv kriminala i korupcije, iako jako puno koštaju ovu državu i ovaj narod. Oni se bave nebitnim stvarima, kao što je i sada i ovog puta slučaj".

Mektić se zapitao kako je moguće da je "odao tajnu", ako su obustavili istragu jer "tu nema ništa".

"U nedostatku mogućnosti da demantuju bilo šta vezano za ovu aferu upada hrvatske obavještajne službe, oni nisu motivisani interesima BiH i građana, već su isključivo vođeni interesima Hrvatske i da zaštite interese RS, to je cilj", kazao je i dodao:

"Kako objasniti činjenicu da prije dan ili dva obustave istragu u ovom slučaju, a onda otvore istragu protiv mene za odavanje tajne. Pa kakvu sam tajnu odao ako nema ništa i ništa nije bilo? Njihova kontradiktornost govori o svemu tome. Oni su motivisani, četiri godine traže način da se meni osvete zato što se kritički odnosim prema Tužilaštvu, zato što govorim da je lopovska i mafijaška organizacija, da su puni kriminala i korupcije".

"Ista afera se otovorila neki dan u Sloveniji i njihov ministar je izašao pred medije i govorio o tome. Zar im nije u interesu da se govori o tome? Zar nije momak koji je vrbovan javno u kameru govorio? Ovdje je pokušaj da se obračuna sa Mektićem, to čekaju četiri godine. Jednom su izjavili da imaju osam istraga protiv Mektića, pa de završite nešto. Misle tako izvršiti pritisak na mene da ne govorim da su tamo lopovi, kriminalci i korumpirane osobe. Jesu! Možemo i mi postaviti pitanje kakva je percepcija građana prema Tužilaštvu. Nikakva", kazao je Mektić.

"Misle da će me jadnom i bijednom istragom ušutkati? E pa neće. Krajnje je vrijeme da dođe kraj lopovluku i kriminalu i njhovoj korupciji i vrijeme je da to narod shvati", dodao je.

(Vijesti.ba /N1)

05.04.2019.

UVOĐENJE REZERVNOG SASTAVA POLICIJE U ENTITETU RS-E ASOCIRA NA PROŠLOST

Uvođenje rezervnog sastava policije RS asocira na prošlost

Uvođenje rezervnog sastava policije RS asocira na prošlost
Foto: Vijesti.ba

Profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu Eldan Mujanović smatra da se iza najavljenog uvođenja rezervnog sastava policije MUP-a RS kriju politički ciljevi, jer naša zemlja ima sasvim dovoljno policajaca po broju stanovnika i u tom se segmentu nalazimo u evropskom prosjeku.

Podsjetimo, ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač prije nekoliko dana najavio je uvođenje rezervnog sastava policije tog entiteta "da bi se uspješno odgovorilo na niz sigurnosnih izazova s kojima može da se suoči RS, poput migrantske krize, elementarnih nepogoda i drugih vanrednih situacija u kojima treba pružiti pomoć stanovništvu".

- Mislim da se ovdje pitanje kontrole migracija, odnosno ulaska i prolaska migranata kroz BiH, na neki način iskorištava za ostvarivanje jednog puno većeg političkog cilja, a to je upravo to uvođenje rezervnog sastava policije, jer jedna takva mjera, za razliku od ovih proizvoljnih ocjena, ipak zahtijeva puno veće i važnije razloge, i detaljnije i znatno složenije analize - kaže Mujanović u razgovoru za Vijesti.ba.


Podsjeća da je u vrijeme trajanja mandata Međunarodnih policijskih snaga (IPTF) policija u našoj zemlji bila pod nadzorom međunarodne zajednice, te da se "očigledno sada osjetilo da je taj nadzor malo opao, da međunarodna zajednica nije toliko zainteresovana da se time više bavi, pa se koriste dnevnopolitički događaji za ostvarivanje političkih ciljeva".

- Mislim da u ovom momentu u BiH ima sasvim dovoljno policije, da je ona dobro i osposobljena i obučena da se bavi svojim poslom, samo treba biti efikasnija u radu. A uvođenje rezervnog sastava policije nekako mi više djeluje kao čista politizacija - govori profesor Mujanović.

Naglašava da je Dejtonski mirovni sporazum, između ostalog, obuhvatio i policiju, kao jednu od veoma važnih komponenti sistema koja raspolaže i oružjem i represivnim ovlaštenjima.

- A pošto je to mirovni sporazum, bilo kakvi potezi vlasti vezani za policiju i vojsku neminovno u BiH mogu izazvati tenzije. I ja mislim da ovo nije nimalo dobar potez. Jedna racionalna, normalna i argumentovana rasprava vrlo bi lako ukazala da u BiH imamo dovoljno policije, i da smo u tom segmentu u evropskom prosjeku. Mi otprilike imamo negdje oko 350 policajaca na 100.000 stanovnika, što je zlatna sredina evropskog prosjeka - kaže Mujanović.

Ponavlja da našoj zemlji ne trebaju dodatne policijske snage, već da se treba posvetiti pažnja njihovom boljem i efikasnijem radu.

- Uvođenje rezervnog sastava policije zaista asocira na prošlost, i mislim da to uopšte nije ni potrebno, niti dobro za stanje u našoj zemlji - zaključuje Mujanović u razgovoru za Vijesti.ba.

D.K.
(Vijesti.ba)

05.04.2019.

VEOMA JE DOBRO ŠTO JE DF ČETVRTI PARTNER

Veoma je dobro što je DF četvrti partner

Veoma je dobro što je DF četvrti partner
Foto: FENA - Vijesti.ba

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović smatra da je veoma dobro što je ta stranka danas potpisala sporazum o konstituisanju parlamentarnih većina sa Demokratskom frontom, koja predstavlja četvrtu grupu građana i birača, one što se ne svrstavaju ni kao Bošnjaci, ni Hrvati ni Srbi.

- To je bosanska građanska stranka - četvrti stub koji će definitivno biti u koaliciji. Neće ni SDA ni DF dopustiti da dođe do situacija koje su nas razdvojile prije tri-četiri godine - potvrdio je Izetbegović novinarima u Sarajevu.  

Kaže da je cijelo vrijeme radio upravo na tome da se dobije četvrti partner jer nije riječ samo o bošnjačkoj i srpsko-hrvatskoj koaliciji budući da četvrtina građana u BiH glasa za stranke koje su građanske i bosanske.

- Mislim da one moraju imati svoje mjesto i odgovornost kada je u pitanju budućnost ove zemlje - zaključio je Izetbegović poručujući da je jedini zahtjev Demokratske fronte bio taj da se "ne rastroji Bosna i Hercegovina na bilo koji način teritorijalno ili kroz neke izborne jedinice".

Mišljenja je da je današnji potez DF-a veoma hrabar za razliku od BH bloka, koji je kako kaže, "ziheraški pobjegao od odgovornosti u pogledu formiranja vlasti".    


(Vijesti.ba /FENA)

05.04.2019.

ZA ROĐENDAN GRADA IZLOŽBA 'HEROJ VALTER' U DESPIĆA KUĆI

Za rođendan Grada izložba 'Heroj Valter' u Despića kući

Za rođendan Grada izložba 'Heroj Valter' u Despića kući
Foto: FENA
Muzej Sarajeva obilježava Dan Grada Sarajeva izložbom 'Heroj Valter', koja je danas postavljena u Despića kući.

Izložbu je pripremio viši kustos Igor Radovanović, a na faktografski način otkriva detalje iz života i revolucionarnog rada Vladimira Perića Valtera.

- Izložba je posvećena Valteru Periću kao historijskoj ličnosti. Prikazuje fotografije iz Sarajeva u Drugom svjetskom ratu i Valterov ratni put u i oko Sarajeva. Imamo i nekoliko ličnih predmeta Vladimira Perića Valtera, koji se nalaze u zbirkama Muzeja Sarajeva - kazao je novinarima Radovanović. Dodaje da je izložba način da se obilježi i sto godina od rođenja narodnog heroja Vladimira Perića Valtera.    

Direktor Muzeja Sarajevo Mirsad Avdić naglašava da je ta izložba i dio programa obilježavanja 70 godina postojanja i rada Muzeja. Smatra da je važno prisjećati se ličnosti poput Valtera.  

Vladimir Perić Valter (1919.-1945.) rođen je u Prijepolju. U Beogradu je završio školu i zaposlio se u banci. Zbog aktivnog sudjelovanja u radničkom pokretu početkom 1940. prebačen je u Sarajevo. Ubrzo se pridružio Komunističkoj partiji. Od jeseni 1943. do smrti bio je na čelu pokreta otpora u gradu Sarajevu. Poginuo je u noći 5. na 6. aprila 1945. godine. Narodnim herojem proglašen je 1953. godine.    

Izložba 'Heroj Valter' posvećena Vladimiru Periću Valteru bit će postavljena tokom cijele godine u Despića kući.

 

(Vijesti.ba / FENA)

05.04.2019.

PRIMJENA NOVOG ZAKONA O PRAVIMA BORACA U ZADNJEM KVARTALU 2019.

PRIMJENA NOVOG ZAKONA O PRAVIMA BORACA U ZADNJEM KVARTALU 2019.


//////////////////////////

05.04.2019.

SDA I DF DANAS POTPISALI KOALICIONI SPORAZUM

SDA i DF danas potpisali koalicioni sporazum

SDA i DF danas potpisali koalicioni sporazum
Foto: Vijesti.ba
Sporazumom su usaglašeni ciljevi na čijoj će se realizaciji raditi u aktuelnom mandatu.

Danas je u prostorijama Sekretarijata Demokratske fronte u Sarajevu nakon višednevnih razgovora potpisan Sporazum o konstituisanju parlamentarnih većina između Stranke demokratske akcije i Demokratske fronte. Sporazum su u ime stranaka potpisali Adil Osmanović, zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije i Dženan Đonlagić, potpredsjednik Demokratske fronte.

Sporazumom su usaglašeni ciljevi na čijoj će se realizaciji raditi u aktuelnom mandatu, te će se u narednom periodu nastaviti razgovori o samoj implementaciji Sporazuma u pravcu uspostave vlasti u Bosni i Hercegovini.


(Vijesti.ba)

05.04.2019.

27. GODIŠNJICA: NA DANAŠNJI DAN POČELA OPSADA SARAJEVA

NA DANAŠNJI DAN POČELA OPSADA SARAJEVA  
05.04.2019.

U DOMU MLADIH PREMIJERNO PRIKAZAN FILM 'BOSNA'

U Domu mladih premijerno prikazan film 'Bosna'

U Domu mladih premijerno prikazan film 'Bosna'
Foto: Avaz
U prepunom Domu mladih večeras je održana premijera dokumentarog filma "Bosna".

Film je prikazan povodom 40. godišnjice najvećeg uspjeha u historiji bh. klupske košarke, a autorica projekta je novinarka Arijana Saračević-Helać.  

Premijeri su prisustvovale mnoge poznate ličnosti iz svijeta sporta, kulture, kao i mnogobrojne Sarajlije koje se prisjećaju zlatnih dana bh. košarke.  

Na premijeri su između ostalih bili Mirvad Kurić, Fadil Novalić, Ćamil Duraković, Elmedin i Dalija Konaković, Nihad Fejzić, Sanela Prašović-Gadžo, Bogdan Tanjević i mnogi drugi.

Arijana Saračević-Helać otkrila je i šta joj je bio glavni motiv za ovaj film.

- Ovim filmom htjela sam pokazati šta smo bili, šta smo danas i šta možemo biti i da se trud, obrazovanje, posvećenost isplati i da nije uvijek potreban novac. Novac neka rješavaju ljudi koji se bave finansijama, a ljudi koji donose rezultate moraju imati sve uvjete. Vrhunski ljudi obično ne traže vrhunske uvjete. To su obični ljudi, dragi, skromni i pristupačni svima i oni žele samo da vrijedno rade i postižu rezultate - rekla je Saračević-Helać.

Autorica filma prije samog snimanja poznavala je samo Bogdana Tanjevića.

- Kada sam stupila u kontakt sa svima njima, bili su izuzetno počastvovani što će neko napraviti film o svima njima. Ovo je bio film o ekipi zlatnih dječaka. Oni su 1972. godine ušli u Prvu ligu, sedam godina poslije su evropski šampionu u onakvoj košarkaškoj Jugoslaviji, koja je imala poseban rejting u svijetu. Nadam se da sam ovim filmom barem nekog potaknula da razmisli kako politika i novac nisu najbitnije stvari - dodala je Saračević-Helać.

Ministar kulture i sporta KS, Mirvad Kurić zahvalio se Saračević-Helać na izvanrednom dokumentarcu i poručio da će učiniti sve da se pronađe najbolje rješenje za Bosnu.

- Zahvaljujem se Arijani i iskreno joj čestitam. Emocije uvijek rade kada se prisjetimo tog jednog perioda i kada uporedimo ono vrijeme i ovo danas. Ja kao ministar kulture i sporta KS mogu otvoreno kazati da u nekom ranijem periodu nismo baš dobili ono što smo očekivali od rukovodstva kluba Bosna-Royal. Nadam se da ćemo u narednom periodu pronaći najbolje rješenje za Bosnu i da ćemo vratiti ovaj neki period Bosne koji smo večeras imali priliku gledati - rekao je Kurić.

Kurić je podržao prijedlog Nerzuka Ćuraka redovnog profesora na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu koji je iznio ideju da se ispred dvorane "Mirza Delibašić" postavi statua popularnog Kinđeta.

- Zahvaljujem se profesoru Nerzuku Ćurku što je tako nešto predložio. Ne znam sad koliko vremenski umjetnik može da napravi tu statuu, ali ja obećavam da će ona biti na platou Skenderija - poručio je Kurić.

Ideju o izgradnji statue Mirzi Delibašiću podržala je i autorica ovog sjajnog dokumentarca.

- Ja nemam riječi. To je tako divno profesor Ćurak rekao i potpisujem svaku njegovu riječ. Sarajevo je dužno pokazati svijetu da čuva sjećanje na Mirzu. Sarajevo je dužno da se oduži tom velikom Kinđetu, koji je bio idol ne samo košarkašima, nego i svim mladim ljudima. Meni je isto bio idol, mom bratu, mojim drugarima - poručila je Saračević-Helać.

Naime, 5. aprila navršava se punih 40 godina otkako je KK Bosna postala prvak Evrope. Bilo je to 1979. godine u francuskom gradu Grenoblu. Pred 12 hiljada navijača, KK Bosna je pobijedila italijanskog šampiona Emersona rezultatom 96:93. Bio je to najveći uspjeh bosanskohercegovačke, ali i jugoslavenske klupske košarke.

Tog dana milioni Jugoslavena bili su "prikovani" uz TV ekrane i uživali u trijumfu prvog evropskog šampiona bivše države koji je u Palati sportova u Grenoblu igrao čudesno. Za državu koja je bila svjetska košarkaška sila ovo je bilo herojstvo - prva titula klupskog evropskog šampiona.
"Studenti" su postali sinonim uspješne BiH. S današnjeg aspekta, 40 godina poslije, ostao je ovo najveći bosanskohercegovački uspjeh.

Film je priča koja je društveni fenomen jednog vremenskog konteksta. KK Bosna bila je i ostala simbol Jugoslavije i jugoslavenske košarke i zbog toga je, nekako sa sudbinom bivše zemlje, istu sudbinu doživio klub koji je bio jedan od nosilaca svih velikih rezultatskih ostvarenja reprezentacije koja je igrala ujedno i najljepšu i najbolju košarku na svijetu.

Sastav šampionske generacije: Delibašić, Varajić, Vučević, Benaček, Đogić, Bosiočić, Izić, Radovanović, Hadžić, Pešić, Krvavac... Trener ove briljantne generacije bio je Bogdan Tanjević.  (Vijesti.ba)

05.04.2019.

DVADESET GODINA DO PRESUDE ZA UBISTVO SLAVKE ĆURUVIJE

05.04.2019.

PUNE KOVERTE SAME STIŽU

05.04.2019.

BiH ŠALJE VOJSKU NA GRANICU SA SRBIJOM

BiH ŠALJE VOJSKU NA GRANICU SA SRBIJOM: Vijeće ministara BiH zatražit će od Predsjedništva...

Zatražit će se od Predsjedništva Bosne i Hercegovine podrška za angažiranje pripadnika inženjerskih jedinica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, kao i većeg broja policajaca iz svih ministarstava unutrašnjih poslova u državi kako bi se zaštitio istočni dio granice Bosne i Hercegovine.


Image result for BiH ŠALJE VOJSKU NA GRANICU SA SRBIJOM: Vijeće ministara BiH zatražit će od Predsjedništva...

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine zatražit će od Predsjedništva BiH angažiranje Oružanih snaga te raspoređivanje više policajaca kako bi se zaštitila istočna granica ove zemlje prema Srbiji zbog povećanog migrantskoga vala.

Kako je saopćeno nakon sjednice u Sarajevu, Vijeća ministara je, raspravljajući o informaciji Ministarstva sigurnosti o povećanom priljevu migranata u Bosni i Hercegovini, najavilo poduzimanje više mjera, prenosi Hina.

Zatražit će se od Predsjedništva Bosne i Hercegovine podrška za angažiranje pripadnika inženjerskih jedinica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, kao i većeg broja policajaca iz svih ministarstava unutrašnjih poslova u državi kako bi se zaštitio istočni dio granice Bosne i Hercegovine.

Prema informaciji o migrantskoj krizi, samo u sedam dana u razdoblju od 26. marta do 1. aprila ove godine Službi za poslove sa strancima prijavljena su 482 nezakonita migranta.

NAJVIŠE MIGRANATA IZ PAKISTANA

U istom razdoblju namjeru za podnošenje zahtjeva za azil iskazalo je 459 osoba, a zahtjev za azil podnijelo je pet osoba.

Prema istoj informaciji, Službi za poslove sa strancima je u prva tri mjeseca prijavljeno je 3.805 nezakonitih migranata.

Najviše migranata dolazi iz Pakistana, skoro 30 posto, slijedi Sirija sa 11,9 posto, Irak sa 11,8 posto, Alžir sa 10,7 posto i Maroko sa 8,9 posto.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je u četvrtak da je u tri mjeseca ove godine za tri i po puta povećan priliv ilegalnih migranata u Bosni i Hercegovini.

05.04.2019.

POVIJESNA KRIVOTVORINA S NAJVIŠIM DRŽAVNIM POČASTIMA

05.04.2019.

PREMIJER SLOVENIJE MARJAN ŠAREC: HRVATSKI ŠPIJUNI UNOSE NEMIR NA BALKANU !

I premijer Slovenije potvrdio navode ministra Mektića i Žurnala : Hrvatski špijuni unose nemir na Balkan !

Nakon što je završila sjednica Vlade Republike Slovenije, premijer Marjan Šarec se obratio javnosti kazavši da je “zabrinut na koji način funkcionira Europska unija”, vezano za špijunske akcije Hrvatske i prisluškivanje Jerneja Sekolca i Simone Drenik.

Kako navodi Radio Sarajevo pozivajući se na Portal 24ur.com, iza prisluškivanja Jerneja Sekolca i Simone Drenik, koji su bili u slovenačkoj delegaciji u vezi arbitraže sa Piranskim zaljevom, stoji hrvatski špijun Davor Franjić poznat kao “Mehaničar Davor”, inače poznat po regrutovanju selefija za SOA-u.

Podsjećamo, nedavno je otkrivena afera “Selefije” u kojima je glavnu ulogu zauzela hrvatska obavještajna služba SOA. Naime, SOA je pokušala vrbovati vozača iz Zenice, koji radi u Sloveniji, kako bi prenio oružje iz Doboja u selo Stranjani kod Zenice.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je u razgovoru za Radiosarajevo.ba informacije da su hrvatski obavještajci pokušavali vrbovati selefije da prenose oružje u bosanske mesdžide kako bi pokušali diskreditirati državu BiH! Vrbovanje se navodno desilo na granici između BiH i Hrvatske.

“Zabrinuti smo zbog ovakvog djelovanja u EU. Zabrinjava što se ovakva špijunaža dešava između dvije zemlje članice EU, koje bi trebale graditi prijateljske odnose”, rekao je premijer Šarec, dodavši da je na sjednici Vlade Republike Slovenije, iza zatvorenih vrata, bio i direktor SOVA-e, Obavještajne agencije Slovenije.

Premijer Šarec je poručio da će Slovenija nastaviti djelovati i dalje u europskom duhu. Hrvatska protjerala građane BiH koji su odbili špijunirati za SOA Slovenska obavještajna agencija SOVA već provjerava sve navode i pisanja medija o hrvatskom prisluškivanju slovenačkih diplomata, a Tužilaštvo Bosne i Hercegovine spava i ne želi se baviti očigledno jednom subverzivnom djelatnošću.

Za sada su saslušani novinar i urednik Žurnala Avdo Avdić, čovjek koji je prvi objavio priču o hrvatskoj obavještajnoj djelatnosti. Nakon toga saslušani su ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, zamjenik ministra sigurnosti Mijo Krešić, generalni konzul u Konzulatu Hrvatske u Tuzli Ivan Bandić, direktor OSA-e Osman Mehmedagić i drugi.

05.04.2019.

DIPLOMATIJA SRBIJE SVE UDALJENIJA OD POLITIKE EVROPSKE UNIJE

05.04.2019.

BRANISLAV TRIFUNOVIĆ: "DOZVOLILI SMO DA ČOVJEK KOJI JE VIKAO '100 MUSLIMANA ZA JEDNOG SRBINA' VLADA SEDAM GODINA

TRIFUNOVIĆ DEMOLIRAO VUČIĆA: "Dozvolili smo da čovjek koji je vikao '100 MUSLIMANA ZA JEDNOG SRBINA' vlada sedam godina"

"Ja sam pesimista koji se bori, ja ću i dalje biti na ulici i govorit ću gdje god mogu da govorim i bit ću uz taj narod, ali se samo pitam da li je moguće da smo mi sve ovo dozvolili, da li je moguće da mi i dalje ne reagujemo na te ljude, da smo dozvolili ovu vlast, da li je moguće ovo što se dogodilo danas sa ovim ženama koje su branile Gorana Vesića", navodi Trifunović.


Image result for TRIFUNOVIĆ DEMOLIRAO VUČIĆA: "Dozvolili smo da čovjek koji je vikao '100 MUSLIMANA ZA JEDNOG SRBINA' vlada sedam godina"

Mi smo dozvoilili da čovjek koji je lijepio "bulevar Ratka Mladića", govorio "100 za jednog", ljudi koji su huškali, pozivali na prebijanje ljudi drugačije vjere, seksualne orijentacije - da nam ti ljudi vladaju sedam godina, kazao je za N1 glumac Branislav Trifunović.

Protesti "Jedan od pet miliona" u Srbiji traju četiri mjeseca. U Beogradu se predstojeće subote nezadovoljni građani okupljaju 18. put.

Jedan od prvih govornika na protestima, Bane Trifunović kaže da je fascinantno da oni još postoje i dodaje da je to najbolja stvar (što postoje), jer imaju puno problema i što, od skoro, nisu građanski, u tom obliku u kom su bili.

Mislim da su oni morali da ostanu građanski, ali to se nažalost ili na sreću, vidjet ćemo, nije desilo, rekao je u Danu uživo. "Mislim da smo otupjeli sebi jednu oštricu i prebacili se u dvorište koje Vučiću više odgovara".

Smatra da je do toga došlo zato što je pritisak opozicije očigledno bio prevelik, i da je ona osjetila trenutak da oživi. Kaže da su ovi protesti njima (opoziciji) bili adrenalin u srce, jer "godinama nisu postojali, nije ih bilo nigdje i ništa o njima nismo čuli, osim da se dijele i svađaju ili ne govore ništa". "Ovo ih je oživjelo i dalo im snagu da pomisle da mogu da se vrate u sjedlo i da na toj snazi i sili i energiji naroda uskoče, što nemam ništa protiv, ali to je možda trebalo da se desi u nekom drugom trenutku", kazao je.

Smatra da je bilo moguće i bez opozicije artikulisati zahtjeve građana. lluzorno je tražiti ostavku Aleksandra Vučića, jer on to neće uraditi, kaže gost N1, govoreći o zahtjevima istaknutim na protestima.

Osvrćući se na to što je predsjednik države rekao da neće da razgovara sa opozicijom, kaže da nije normalno da  predsjednik države, koji mora da izražava jedinstvo građana, ne želi da razgovara sa opozicijom, kakva god ona bila.

Misao koja mi se posljednjih sedmica vrzma po glavi je pitanje nas samih - šta smo sve mi to dozvolili, kaže Trifunović. "Mi smo dozvolili da čovjek koji je lijepio "bulevar Ratka Mladića", govorio "100 za jednog", ljudi koji su huškali, pozivali na prebijanje ljudi drugačije vjere, seksualne orijentacije - da nam ti ljudi vladaju sedam godina... Ošutali rušenje dijela grada, Jutke, pucanje na novinara Milana Jovanovića, oca ministra policije sa 300.000 eura, afere ministra odbrane, Beograd na vodi, lažne tendere, rušenje grada, sve smo prešutili".

Trifunović kaže da to sve jeste dovelo do protesta, ali da su građani reagovali kad im je voda došla do ušiju, ali ne i kad im je bila do članaka. Nije optimista, ali kaže da neće ni prestati da se bori.

"Ja sam pesimista koji se bori, ja ću i dalje biti na ulici i govorit ću gdje god mogu da govorim i bit ću uz taj narod, ali se samo pitam da li je moguće da smo mi sve ovo dozvolili, da li je moguće da mi i dalje ne reagujemo na te ljude, da smo dozvolili ovu vlast, da li je moguće ovo što se dogodilo danas sa ovim ženama koje su branile Gorana Vesića", navodi.

05.04.2019.

AMBASADA SAD-A O REZERVNOM SASTAVU POLICIJE: NEKE OD NADLEŽNOSTI VAN DJELOKRUGA MUP-A ENTITETA RS-E

Ambasada SAD-a o rezervnom sastavu policije: Neke od nadležnosti van djelokruga MUP-a RS

Ambasada SAD-a o rezervnom sastavu policije: Neke od nadležnosti van djelokruga MUP-a RS
Foto: Vijesti.ba
Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, kojim se, kako su kazali iz Vlade RS, zbog različitih sigurnosnih izazova utvrđuju formalnopravni uslovi za uspostavljanje rezervnog sastava policije.

Iz Ambasade SAD-a u BiH kazali su za Vijesti.ba kako su upoznati s ovom odlukom, te da će zatražiti dodatne informacije o namjeni ovog rezervnog sastava.
 
Njihovu reakciju prenosimo u cjelosti:

“Upoznati smo sa činjenicom da je Vlada Republike Srpske podržala nacrt amandmana na Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima koji bi se mogli iskoristiti za formiranje rezervnog sastava policijskih snaga Republike Srpske.

Tražićemo dodatne informacije o namjeni ovog rezervnog sastava, posebno imajući u vidu činjenicu da su neke od nadležnosti izvan djelokruga Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Sjedinjene Američke Države podržavaju razvoj profesionalnih policijskih agencija na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, koje poštuju svoje specifične nadležnosti, djelotvorno koordiniraju aktivnosti sa drugim sigurnosnim agencijama, te djeluju ispravno, u skladu sa zakonom, bez političkog utjecaja“, kazali su za Vijesti.ba iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u našoj zemlji.


(Vijesti.ba)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940400

Powered by Blogger.ba