Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

04.04.2019.

BH NOVINARI ZAHTJEVAJU OD VLADE ENTITETA RS-E DA POVUČE IZMJENE ZAKONA O JAVNOM REDU I MIRU

BH novinari zahtijevaju od Vlade RS da povuče izmjene Zakona o javnom redu i miru

BH novinari zahtijevaju od Vlade RS da povuče izmjene Zakona o javnom redu i miru
Foto: Ilustracija - Vijesti.ba

Upravni odbor Udruženja BH novinari upućuje javni zahtjev Vladi Republike Srpske da hitno povuče Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, čijim bi se usvajanjem, kako su naveli, doveli u pitanje funkcionisanje medija i svakodnevni rad novinara, uključujući i pravo na snimanje i fotografisanje javnih službenika tokom obavljanja profesionalnih zadataka.

Podsjetimo, izmjenama Zakona o javnom redu i miru u RS, usvojenim na sjednici Vlade RS 28.marta 2019., predloženo je da se kaznama od 500 do 1.500 KM ili zatvorom u trajanju od 60 dana sankcioniše svaka osoba koja "neovlaštenim fotografisanjem ili snimanjem ometa javne službenike dok vrše svoju dužnost".

UO BH novinara smatra da se predloženim izmjenama Zakona o javnom redu i miru uvode dodatne, represivne mjere nad novinarima iz RS, ali i iz cijele BiH koji obavljaju profesionalne zadake na teritoriji RS, te krše međunarodni standardi slobode izražavanja i slobodnog rada medijskih profesionalaca. Kako navode u saopštenju, navedenim izmjenama se takođe krše pravila OSCE, Savjeta Evrope i drugih evropskih institucija o dozvoljenom snimanju i fotografisanju događaja od javnog značaja, bez prethodnog traženja dozvole od policije ili bilo kojeg drugog javnog organa. Ta pravila propisuju i da se snimljeni materijal ne može oduzimati od novinara, snimatelja i fotoreportera bez odluke nadležnog suda.

Članovi UO BH novinara pozivaju poslanike Narodne skupštine RS da, ukoliko se nacrt izmjena Zakona o javnim redu i miru ipak pojavi u parlementarnoj proceduri, ne glasaju za Vladin prijedlog i da na taj način onemoguće dodatna ograničenja i pritiske na novinare i sve druge građane.

"Posljednih nekoliko mjeseci svjedočili smo nedozvoljenoj upotrebi sile nad novinarima, aktivistima i gradjanima Banjaluke od strane policije RS – usvajanjem navedenih izmjena otvorio bi se zakonski prostor za još snažniju represiju i potpuno derogiranje ljudskih prava i sloboda u RS. Uz odlučne "NE" narodnih poslanika u NS RS, BH novinari zahtijevaju i rezolutan odgovor i mjere međunarodnh organizacija u BiH koje mogu zastaviti izmjene Zakona o javnom redu i miru u RS", saopšteno je iz UO Udruženja BH novinari.

(Vijesti.ba)

04.04.2019.

SRAMNO: ZLOČINAC DARIO KORDIĆ SE NIJE POKAJAO ZA ZLOČINE, RIJEČ JE TEOLOŠKOJ PERVERZIJI

Kordić se nije pokajao za zločine, riječ je teološkoj perverziji

Kordić se nije pokajao za zločine, riječ je teološkoj perverziji
Marko Vučetić / Vijesti.ba

Osuđeni ratni zločinac Dario Kordić održao je prije dva dana u Studentskom domu Stjepan Radić u Zagrebu predavanje o vjeri.

Predavanje je organizovao don Damir Stojić, a zločinac Kordić je govorio o “svjedočanstvu vjere” na temu “Bog iza rešetaka”. Obraćanje Kordića započelo je pjesmom nakon čega je pričao kako je spoznao Boga dok je 17 godina bio zatvoren.

Univerzitetski profesor, teolog i saborski zastupnik iz Hrvatske Marko Vučetić kazao je za Vijesti.ba kako je tribina na kjoj je govorio Dario Kordić protuteološka.

"Tribina na kojoj je Dario Kordić "svjedočio vjeru" je, uz sve o čemu se već pisalo i govorilo, ujedno i protuteološka. Naime, u kršćanstvu se Bog poima kao zajedništvo triju osoba. Zajedništvo počiva na jednakosti i različitosti. Drugi je jednak tebi, ali je od tebe različit i tu različitost nikad nećeš poništiti. Ovo je, uostalom, i opis mira. Kordić je osuđen zbog rata, njegov bog je bog tzv. ogorčenog monoteizma koji zloupotrebljava religiju i pretvara je u instrument ratovanja", kaže Vučetić.

Kako ironija uvijek progovori, dodaje Vučetić, progovorila je i u ovom slučaju, putem naslova same tribine - Bog iza rešetaka.

"Da, upravo je iza rešetaka, i to izgleda doživotno, Kordić smjestio Boga mira, jednakosti i različitosti. Dakle, ipak je ovo, zahvaljujući ironiji, bilo svjedočanstvo", smatra profesor na Odjelu za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zadru.

Vučetić ističe kako je Kordić, sva je prilika, boga u vlastiti život unio zahvaljujući susretu usnica biskupa Košića i vlastite ruke, a ne iz pokajanja probuđene savjesti.

"S teološkog gledišta, Kordić treba obući pokorničke haljine i otići u samoću. On je, ali ne samo on, nego i klerici političke religije koji su nacionalizirali kršćanstvo, odlučili krenuti drugačijim putem - u miru se pretvaraju u apostole. Da ne bi bilo zabune, njihov apostolat je apostolat sjećanja na rat kao izvora novonastale svetosti", kaže Vučetić.

Vučetić zaključuje kako je riječ o teološkoj perverziji koja počiva na ljudskim žrtvama, neistini, ogorčenosti i oduzimanju budućnosti.

"Jasno, sve navedeno postaje sveto zahvaljujući teološkoj perverziji", zaključio je Marko Vučetić.

Marko Vučetić rođen je u Zadru 1977. godine. U rodnom gradu je završio osnovnu i srednju školu, a na Filozofskom fakultetu u Splitu diplomirao je filozofiju i historiju. U Splitu je i magistrirao, a doktorat je završio u Zagrebu. Završio je i studij teologije te stekao licencijat teoloških nauka na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu.

Trenutno radi kao pročelnik i profesor na Odjelu za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zadru, dok u Saboru ne prima platu, već svoj manadat obavlja volonterski. Vučetić je najavio i kandidaturu za predsjednika Hrvatske na narednim izborima.


(Vijesti.ba)

04.04.2019.

BiH BI OSTVARILA BROJNE BENEFITE ČLANSTVOM U NATO-U

BiH BI OSTVARILA BROJNE BENEFITE ČLANSTVOM U NATO-U04.04.2019.

OTVARA SE MUZEJ "VALTER BRANI SARAJEVO"

04.04.2019.

SLOBODAN VASKOVIĆ DEMOLIRAO LUKAČA I TUŽITELJSTVO BiH

04.04.2019.

NOVINAR AVDO AVDIĆ IDE DO KRAJA: NAKON SLUČAJEVA REFERENDUM...

04.04.2019.

IZAZOVI ZA 70. ROĐENDAN NATO: JEDINSTVO, RUSIJA I KINA

04.04.2019.

ANTICIONIZAM KAO MASKA ZA ANTISEMITIZAM

04.04.2019.

VLADIMIR MATIJANIĆ: "DA SE KORDIĆ ZAISTA STIDI, HODAO BI PO BOSNI I MOLIO OPROST"

SPLITSKI NOVINAR IZ LIVNA O RATNOM ZLOČINCU: "Da se Kordić zaista stidi, hodao bi po Bosni i molio oprost"

"No umjesto kao pokajnik, Kordić se ukazuje kao vatreni sljedbenik hrvatske ostrašćene katoličke zajednice, jedna od njezinih maskota i to ne unatoč, nego zahvaljujući ratnim zločinima"Image result for kordic oise o bogu a zaboravlja ahmice

Piše: Vladimir Matijanić

Stotinu civila, Bošnjaka iz sela Ahmići u općini Vitez, a među njima 32 žena i 11 djece, zatim mještani Šantića, Pirića i Nadioca, Bošnjaci iz Busovače i brojnih drugih mjesta u Lašvanskoj dolini, nije bilo te sreće da Darija Kordića upoznaju nakon što mu se negdje iza rešetaka ukazao dragi Bog osobno i, kako se čini, naumio postati menadžer njegove aktualne govorničke karijere.

Oni su, prema pravomoćnoj presudi Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji, ubijeni ili protjerani, a domovi su im razoreni dok je aktualni štićenik Božji bio gospodar srednjobosanskih života. I smrti. Naročito smrti. I zbog toga je u Haagu dobio 25 godina zatvora.

Bog kao zatvorski cimer

Dva i pol desetljeća nakon mraka u Lašvanskoj dolini, eto Kordića s Bogom u društvu u zagrebačkom Studentskom domu Stjepan Radić. Na tribini Studentskog pastorala i Zavičajnog kluba hercegovačkih studenata, a u organizaciji don Damira Stojića, vrtio je krunicu i pričao o Bogu kao svom zatvorskom cimeru.

"Ja sam u svom srcu čuo glas koji je govorio: Dragi moj sine, prepusti se u moje ruke, tvoju parnicu ću ja voditi", prepričavao je riječi Njegove te, usput, pozdravio u publici Zlatana Miju Jelića, optuženog za ratne zločine, a potom mirno svjedočio izbacivanju nekolicine osoba koje su se jedine usudile nazvati ga adekvatno - ratnim zločincem. Svjedočio je on i gorem.

Da se Kordić stidi, hodao bi po Bosni i tražio oprost od obitelji žrtava

Da iza Kordićevih prenemaganja o Bogu stoji iskreno kajanje zbog ubijenih i unesrećenih, da mu je u korijenu stid zbog onog što je sa suborcima ostavio po Bosni, služeći kao izvršitelj morbidnih političkih ideja Franje Tuđmana - onog po kojem su splitski studenti nazvali svoj dom - onda ih ne bi izgovarao po Hrvatskoj uz hrvatske katoličke svećenike, nego tamo gdje mu je počela zločinačka karijera. Hodao bi po Bosni, tražio oprost od obitelji svojih žrtava, ulazio u džamije, obilazio bošnjačka sela, plakao i tražio oprost.

No umjesto kao pokajnik, Kordić se ukazuje kao vatreni sljedbenik hrvatske ostrašćene katoličke zajednice, jedna od njezinih maskota i to ne unatoč, nego zahvaljujući ratnim zločinima.

Kordić je, nažalost, znao što radi

A da je baš tako izdajnički svjedoči jedan detalj: dok su studenti izbacivali partibrejkere koji su Kordića podsjetili na to da je ratni zločinac, on je govorio: "Bože, oprosti im, ne znaju što rade."

Kordić je, nažalost, znao što radi. I radio je ubilački precizno. A sada drži govore razdraganim studentima. Tražite li točniju priču o hrvatskom mulju od Tuđmanova vremena do danas, teško ćete je naći.

(Index.hr)

04.04.2019.

KRALJ TVRTKO NIJE BIO NI SRBIN NI BOŠNJAK NI HRVAT

04.04.2019.

REZERVNI SASTAV POLICIJE ENTITETA RS-E ASOCIRA NA PREDRATNI PERIOD

04.04.2019.

MINISTAR DRAGAN MEKTIĆ : TUŽILAŠTVO NIJE VODILO ISTRAGU O AFERI SOA

Tužilaštvo nije ni vodilo istragu o aferi SOA

Tužilaštvo nije ni vodilo istragu o aferi SOA
Foto: FENA - Vijesti.ba

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić podsjetio je danas na inicijativu o kojoj je u nekoliko navrata govorio, a tiče se jačanja kapaciteta državnih institucija koje se bave čuvanjem bh. granice u kontekstu povećanog broja migranata koji dolaze u BiH.

Uoči današnje sjednice Vijeća ministara BiH na kojoj bi državni ministri trebali biti upoznati o najnovijim infomacijama o tom problemu, Mektić napominje da BiH nedostaje ljudskih resursa za adekvatno čuvanje državne granice na mjestima koja koriste ilegalni migranti.

Ipak, ističe da postoji ograničenost zapošljavanja zbog finansijskih sredstava, a posebno zbog činjenice da se godinama iznos budžeta bh. institucija zadržava na istom nivou bez povećanja.

Osvrnuo se na najave blokade državne granice, kazavši da se on više zalaže za zatvaranje granice u smislu sprečavanja ilegalnih migracija, no i tu problem predstavljaju dostupni kapaciteti.

- Nemam ništa protiv ni da žicom zaštitimo granicu, ali o tome stav zajednički moraju donijeti državne institucija uključujući Predsjedništvo BiH, te osigurati finansijska sredstva - dodao je.

U toku je prestrukturiranje unutar postojećih kapaciteta institucija tako da se iz drugih agencija angažirao dodatni broj policajaca koji će dati podršku Graničnoj policiji BiH. Pokušavaju se iznaći i finansijska sredstava da bi se ojačala Granična policija BiH tehničkim kapacitetima koji bi trebali pomoći u kontroli granice.

Resorni ministar Dragan Mektić ponovo je danas ukazao da je problem migracija problem Evropske unije imajući u vidu činjenicu da je većina migranata u BiH došla iz zemalja EU, a i namjera im je put nastaviti prema zapadnim zemljama zbog čega poziva da rješenje ponudi upravo EU.

Govoreći o istrazi Tužilaštva BiH u okviru obavještajne afere Hrvatske u BiH koja je uključivala i saslušanje Mektića, kazao je da ne zna ko je tražio istragu Tužilaštva, i tvrdi da istraga i nije vođena, osim što je Tužilaštvo bilo rukovođeno privatnim motivima.

Za njega je sporna situacija da je Sigurnosno obavještajna agencija (SOA) Republike Hrvatske u dva slučaja u obavještajnom smislu djelovala unutar BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

04.04.2019.

POTPISAN REGIONALNI SPORAZUM O SMANJENJU CIJENA USLUGA ROAMINGA

Potpisan regionalni sporazum o smanjenju cijena usluga roaminga

Potpisan regionalni sporazum o smanjenju cijena usluga roaminga
Foto: Vijesti.ba

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić u ime Bosne i Hercegovine potpisao je u Beogradu, u okviru Digitalnog samita zemalja Zapadnog Balkana, Sporazum o smanjenju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama u regionu. Regionalni sporazum o roamingu će od 1. srpnja omogućiti znatno niže cijene roaminga u zemljama Zapadnog Balkana.

Sporazum su, osim Bosne i Hercegovine, potpisali ministri resornih ministarstava Albanije, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Cijene roaminga će u prvoj fazi od 1. srpnja, biti smanjene za 27 %, a od 1. srpnja 2021. godine se očekuje potpuno ukidanje roaminga za Zapadni Balkan. Cijena roaminga sa Albanijom bit će umanjena za čak 85 %, budući da Albanija do sada nije bila dio sporazuma koji su 2014. godine potpisale Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i BiH.


Tijekom dva dana trajanja Samita u Palati Srbija, razgovarat će se o razvitku digitalnih vještina, regionalnoj suradnji u oblasti razvitka identifikacijskih i sigurnosnih shema, procesima digitalizacije društva, privrede, elektroničke uprave, o digitalnoj povezanosti i suradnji na Zapadnom Balkanu, kao i regiona sa Europom.

U okviru Digitalnog samita organiziran je i ministarski panel, na kojem su ministri razgovarali o putu Zapadnog Balkana u oblasti digitalizacije i implementacije ciljeva Digitalne agende za Zapadni Balkan.

(Vijesti.ba)

04.04.2019.

ZLOČINCI I DALJE ŠETAJU PO VLASENICI

04.04.2019.

NEVENKA TROMP: DA JE BOŠNJAČKA STRANA BILA AGILNIJA, SRBIJA NE BI PROŠLA NEKAŽNJENO U HAGU

04.04.2019.

ZAŠTO SRPSKA OPOZICIJA NEMA PODRŠKU ZAPADA?

04.04.2019.

SRBIJA PONOVO LOBIRA U VAŠINGTONU

04.04.2019.

NATO OBILJEŽAVA SEDAM DECENIJA POSTOJANJA

04.04.2019.

AMERIČKI VOJNICI NA KOSOVU ZBOG 'VANJSKIH MALIGNIH PRIJETNJI'

Komandant američkih zračnih snaga u Evropi : Američki vojnici na Kosovu zbog ‘vanjskih malignih prijetnji’

Komandant američkih zračnih snaga u Evropi Tod Wolters izjavio je pred Senatom SAD-a da su američki vojnici potrebni na Kosovu kako bi odgovorili na “vanjske maligne prijetnje” i poručio da će američka komanda u Evropi podržati dalji razvoj Kosovskih sigurnosnih snaga, piše prištinski Express.

“Američko prisustvo je potrebno kako bi se ojačao otpor naših partnera na vanjske maligne prijetnje”, rekao je Wolters, koji je general zračnih snaga SAD-a i komandant američkih zračnih snaga u Evropi i zračnih snaga u Africi.

Govoreći o Kosovskim sigurnosnim snagama, on je kazao da američka komanda u Evropi podržava razvoj ovih snaga, u skladu sa 10-ogodišnjim planom tranzicije i u punoj u saradnji sa SAD-om i zemljama saveznicama NATO-a.

Modernizacija vojski regije

“Ohrabrujemo Kosovske sigurnosne snage da održe multietnički i profesionalni karakter, koji odgovara svim građanima Kosova”, poručio je Wolters.

On je dodao da američki State Department podržava modernizaciju vojski u regiji tako što ih snabdijeva američkim oružjem.

“Ministarstvo odbrane podržava regionalne partnere kroz saradnju u sigurnosti i inicijative za izgradnju kapaciteta. Ključ tih inicijativa je eliminiranje zavisnosti vojski u regiji od sovjetskog naslijeđa. Mi koristimo instumente saradnje u oblasti sigurnosti kako bismo modernizirali vojske u regiji uz oružje američkog porijekla, koje je u skladu s NATO standardima”, rekao je Wolters.

04.04.2019.

MINISTAR SIGURNOSTI U BiH DRAGAN MEKTIĆ KRTIKOVAO TUŽILAŠTVO BiH

MEKTIĆ ŽESTOKO KRITIKOVAO: Samo POTPUNO LUD ČOVJEK mogao je očekivati da će u aferi “Selefije” tužiteljica Tadić voditi istragu protiv svojih rođaka...

Njima je cilj bio samo da očiste ovaj slučaj. Ja sam znao da će to biti ovako. Samo lud čovjek mogao je očekivati da će nešto tu biti urađeno, ali potpuno lud. Djelimično lud to ne bi mogao ni očekivati – rekao je Mektić.


Image result for MEKTIĆ ŽESTOKO KRITIKOVAO: Samo POTPUNO LUD ČOVJEK mogao je očekivati da će u aferi “Selefije” tužiteljica Tadić voditi istragu protiv svojih rođaka...

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je nije ni očekivao drugačiju odluku Tužilaštva BiH, koje je odlučilo da ne provodi istragu o aferi “selefije”.


– Tužilaštvu BiH motiv je bio da otvore istragu da bi ovo ovako sve uradili i zataškali. Tužiteljka (Gordana Tadić, op.a) je vodila istragu protiv svojih bliskih rođaka iz ove afere i zato je ekspresno i tako hitno sve i odradila. Pa vi imate situaciju da predmeti godinama stoje u Tužilaštvu BiH i ne završavaju se istrage. Njima je cilj bio samo da očiste ovaj slučaj. Ja sam znao da će to biti ovako. Samo lud čovjek mogao je očekivati da će nešto tu biti urađeno, ali potpuno lud. Djelimično lud to ne bi mogao ni očekivati – rekao je Mektić.

Slovenački mediji danas su objavili informaciju o djelovanju pripadnika SOA-e na području Slovenije. Portal 24ur piše da je SOA neovlašteno prisluškivala slovenskog predstavnika u Arbitražnom sudu Jerneja Sekoleca i zastupnice Slovenije, a da iza prisluškivanja stoji čovjek kodnog imena "Davor mehaničar"

Mektić za ističe da se radi o identičnom načinu rada kao što je zabilježen u našoj zemlji.

"Potvrdilo se isto djelovanje SOA-e u Sloveniji. Sve se poklapa, odnosno način izvršenja na koji su radili u BiH. I sada se potvrđuje činjenica da smo mi u BiH bili upravu. Sve vrijeme sam govorio to jer mi imamo materijalne argumente i djelovali smo na zaštiti interesa BiH", prokomentarisao je Mektić

04.04.2019.

MEHANIČAR DAVOR FRANIĆ GLAVNI AKTER OBAVJEŠTAJNIH AFERA U BiH I SLOVENIJI

SLOVENAČKI MEDIJI OTKRIVAJU: "Mehaničar Davor" glavni akter obavještajnih afera u BiH i Sloveniji

Prema pisanju slovenačkog lista Delo i portala 24ur, ključnu ulogu u prisluškivanju je imao upravo Davor Franić, za kojeg pišu da je poznat i kao "mehaničar Davor"Image result for SLOVENAČKI MEDIJI OTKRIVAJU: "Mehaničar Davor" glavni akter obavještajnih afera u BiH i Sloveniji

Davor Franić, šef kabineta direktora Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Republike Hrvatske je, prema pisanju medija u Sloveniji, glavni akter afere prisluškivanja slovenačkih zvaničnika uključenih u arbitražu oko Piranskog zaljeva, koja je u ljeto 2015. godine potresla region.

Tada su hrvatski mediji objavili transkripte prisluškivanih razgovora čelnika slovenačkog tima involviranog u granični spor oko dijela Piranskog zaljeva. Za prisluškivanje sudije Jerneja Sekoleca i zastupnice pred Arbitražnim sudom Simone Drenik optužena je upravo SOA, što je izazvalo lavinu ljutitih reakcija zvaničnika Slovenije.

Prema pisanju slovenačkog lista Delo i portala 24ur i Times ključnu ulogu u prisluškivanju je imao upravo Davor Franić, za kojeg pišu da je poznat i kao "mehaničar Davor".

"Mehaničar Davor" se, podsjećanja radi, spominje i u aktuelnoj aferi u našoj zemlji i susjednoj Hrvatskoj, prema kojoj su službenici SOA-e vrbovali selefije da prenose oružje u mesdžide, koje bi kasnije bilo pronađeno i na osnovu čega bi BiH bila označena kao "terorističko uporište". Tako je službenik SOA-e memorisao svoj broj telefona u imeniku svjedoka H. Č., koji je sarađivao sa SOA-om sve dok od njega nisu zatražili da prenese oružje u mesdžid u blizini Zenice.

Davor Franić je prije nekoliko mjeseci bio i "top tema" u Hrvatskoj, nakon što ga je Mate Radeljić, bivši savjetnik Kolinde Grabar-Kitarović, optužio da mu je prijetio ukoliko "bude pravio probleme" hrvatskoj predsjednici nakon smjene. Tvrdio je kako mu se čak prijetilo gaženjem automobilom te da će "služba u svakom pogledu štititi predsjednicu" od njegovog mogućeg djelovanja po odlasku iz Ureda.

Dio obavještajne karijere proveo je Franić u BiH, odnosno u Ambasadi Republike Hrvatske u našoj zemlji, a prema nezvaničnim informacijama i danas održava bliske kontakte sa pojedinim akterima bh. političke scene.

 Delo/24ur

04.04.2019.

VIDEO: POGLEDAJTE KAKO SU AKTIVISTI PREKINULI PREDAVANJE RATNOG ZLOČINCA DARIJA KORDIĆ

04.04.2019.

NATAŠA KANDIĆ: ,,JA SAM VIDJELA ŠTA SE DOGAĐA"!

04.04.2019.

UŽASNUT SAM, RATNI ZLOČINAC NEMA ŠTO RADITI MEĐU STUDENTIMA

Užasnut sam, ratni zločinac nema što raditi među studentima

Užasnut sam, ratni zločinac nema što raditi među studentima
Mirando Mrsić / Vijesti.ba
„Užasnut sam da u organizaciji Crkve, u prostorima Sveučilišta u Zagrebu, pred studentima govori ratni zločinac.

Tražim hitnu reakciju i očitovanje Studentskog centra u Zagrebu, Zagrebačke nadbiskupije i rektora“, izjavio je predsjednik Demokrata Mirando Mrsić, prenosi N1.

Predsjednik Demokrata Mirando Mrsić najoštrije je osudio gostovanje ratnog zločinca Darija Kordića u Studentskom domu „Stjepan Radić“ u Zagrebu.

"Otvaranje javnog prostora ratnim zločincima čin je kojeg treba oštro sankcionirati i takve događaje u budućnosti zabraniti. Nedopustivo je da pred studentima, govori ratni zločinac odgovoran za zločin u Ahmićima, a danas ima obraza stati pred javnost i propovijedati o vjeri i Bogu. Tražim hitno očitovanje Studentskog centra u Zagrebu, Zagrebačke nadbiskupije i rektora Sveučilišta u Zagrebu kao i zabranu budućih gostovanja ovog ratnog zločinca u javnim prostorima", kazao je.

"Kakvu poruku šaljemo obiteljima pobijenih u Ahmićima, kakvu poruku šaljemo ako dopuštamo da nakon svih ratnih stradanja Hrvatske i Bosne i Hercegovine u javnosti slobodno govori ratni zločinac? Hvala hrabrim studentima koji su bez zadrške izvikivali istinu u dvorani za vrijeme Kordićevog predavanja. Svi oni koji su došli dati podršku ratnom zločincu, trebaju se zapitati, pronalaze li Boga u riječima ratnog zločinca ili u suzama i patnji svih onih koji stradali od Kordićeve ruke. Dario Kordić nije Hrvatska kakvu želimo“, zaključio je Mrsić.

Podsjećamo, Dario Kordić, čovjek osuđen u Hagu za ratni zločin, održao je u utorak tribinu u kino klubu zagrebačkog studentskog doma Stjepan Radić. Na tribini u čijoj su publici prevladavali uglavnom mladi ljudi govorio je o vremenu provedenom u haškom zatvoru i o tome kako je upoznao Boga i kako ga je on proveo kroz sve te godine zatvora.

Na tribinu su upala i četiri aktivista koji su počeli skandirati „ratni zločinac“ te su nosili natpis „Dario Kordić – ratni zločinac.“


(Vijesti.ba)

04.04.2019.

MEĐUNARODNA ZAJEDNICA POMNO PRATI DEŠAVANJA U ALŽIRU

Međunarodna zajednica pomno prati dešavanja u Alžiru

Međunarodna zajednica pomno prati dešavanja u Alžiru
Foto: FENA - Vijesti.ba
Alžirski međunarodni partneri pomno promatraju šta će se desiti u toj zemlji nakon ostavke dugogodišnjeg čelnika  Abdelaziza Bouteflike.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je u srijedu protiv stranog miješanja u alžirsku politiku. 

- Nadamo se da unutrašnji procesi u toj zemlji ni na koji način neće uticati na prijateljsku prirodu naših odnosa - kazao je Peskov.

Alžirski ministar vanjskih poslova nedavno je posjetio Moskvu, a dvije zemlje ekonomski su i geopolitički saveznici još iz sovjetske  ere.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian izrazio je nadu da će Alžirci 'nastaviti s tom demokratskom tranzicijom u duhu mira i odgovornosti'  koji je pratio proteste koji su doveli do Bouteflikinog odlaska s vlasti.

Francuska, nekadašnji kolonijalni vladar i ključni trgovinski partner Alžira, našla se pod vatrom kritika jer je ranije izražavala podršku Boutefliki.

Američki State Department saopćio je da je na Alžircima da odluče o narednim koracima. Američka vlada u proteklim je sedmicama izražavala podršku alžirskim miroljubivim protestima.

Otkako vodi borbu protiv islamističke pobune u 1990-im, Alžir blisko sarađuje sa SAD-om i  Evropom u borbi protiv terorizma, prenosi Associated Press.

(Vijesti.ba / FENA)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940489

Powered by Blogger.ba