Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

02.04.2019.

SRAMNO: ZLOČINAC DARIO KORDIĆ DRŽI PREDAVANJE STUDENTIMA U ZAGREBU

Sramno: Zločinac Dario Kordić drži predavanje studentima u Zagrebu

Sramno: Zločinac Dario Kordić drži predavanje studentima u Zagrebu
Foto: Vijesti.ba
Večeras u 20 sati u Studentskom domu Stjepan Radić don Damir Stojić organizira predavanje koje će držati ratni zločinac Dario Kordić.

Ratni zločinac će, kako se navodi na plakatu objavljenom na Facebook stranici Studentski pastoral SPAS, “iznijeti svjedočanstvo vjere”. Tema će biti “Bog iza rešetaka”, piše u opisu događaja.

“Govorit će nam o trenutcima najveće patnje tijekom dugih 17 zatvorskih godina. Kako je ondje susreo Boga koji ga je promijenio i kako je iz njega crpio mir i snagu”, objavljeno je na stranici.

Na plakatima postavljenima oko crkve sv. Mati slobode na Jarunu uz Studentski pastoral kojem je na čelu don Stojić na njega poziva i Zavičajni kub hercegovačkih studenata, prenosi Index.Podsjetimo, ratni zločinac Dario Kordić između ostalog odgovoran je i proglašen krivim za ratni zločin u selu Ahmići u BiH gdje su pripadnici HVO-a 16. aprila 1993. godine izvršili zločin protiv čovječnosti.

Kordića je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osudio na 25 godina zatvora, proglasivši ga odgovornim po zapovjednoj odgovornosti za pokolj 116 bošnjačkih civila u selu Ahmići, među kojima i 11 djece - uključujući i tromjesečnu bebu.

Pušten je na slobodu nakon što je u austrijskom zatvoru odslužio dvije trećine kazne.

(Vijesti.ba)

02.04.2019.

OPSTRUKCIJA SUDOVA: U VLASENICI UBIJENE HILJADE LJUDI, A SAMO TRI ZLOČINCA OSUĐENA

OPSTRUKCIJA SUDOVA: U VLASENICI UBIJENE HILJADE LJUDI, A SAMO TRI ZLOČINCA OSUĐENA02.04.2019.

UDRUŽENJA ŽRTAVA : PISMO ZA DOMAĆE I MEĐUNARODNE INSTITUCIJE U VEZI RADOVANA KARADžIĆA

UDRUŽENJA ŽRTAVA : PISMO ZA DOMAĆE I MEĐUNARODNE INSTITUCIJE U VEZI RADOVANA KARADžIĆ


02.04.2019.

HAHN: NIJE MOGUĆE "BALKANSKO PROLJEĆE"

Hahn: Nije moguće "balkansko proljeće"

Hahn: Nije moguće "balkansko proljeće"
Foto: Twitter - Vijesti.ba

Komesar za pregovore o pristupanju Johannes Hahn očekuje da dijalog Beograda i Prištine izađe iz ćorsokaka i rezultira sporazumom, koji će, kaže, biti definisan na stotinama strana.

On je naglasio da se nada skorom nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

"Postoji zastoj u dijalogu Beograda i Prištine i ja se nadam da ćemo uskoro to moći da prevaziđemo. Rješenje za ovo pitanje i cilj pravnoobavezujućeg sporazuma je osnovni preduslov i za mnoge regionalne projekte koji zahtijeva razjašnjenje budućih odnosa", poručio je Hahn.

Sporazum između Makedonije i Grčke ima imeđu 35 i 40 strana, podsjeća Hahn i procjenjuje:

"Ne očekujem da će budući sporazum Beograda i Pritšine biti manji, vjerovatno će imati stotine strana. Šta god da bude rezultat on mora da bude održiv, da doprinese razvoju cijelog regiona i da ne utiče na treće strane", poručio je Hahn.

Johannes Hahn je tokom debate o ”Budućnosti EU politike proširenja” u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta ponovio da EU neće u članstvo primati zemlje sa otvorenim bilateralnim problemima.

Evropski komesar je naglasio da je i pored povremneih "koraka unazad" na Zapadnom Balkanu postoji opšti napredak u oblasti ekonomije, vladavine prava i pomirenja.

"Sada kad dođe do porobelma prirodna reakcija je da oni koji su nadležni uzmu telefon, pozovu, razgovaraju i pokušaju da smire situaciju. Čak i to prije nekoliko godna je bilo nemoguće i došlo bi do nasilja. To je jasan napredak", ocenio je Hahn.

Komesar Hahn je naglasio da je u osnovi i fokusu politike proširenje EU napredak u oblasti ekonomije i vladavine prava.

Odgovarajući na pitanje o odnosima Srbije kao zemlje kandidata za članstvo i Rusije Hahn je naveo da jedna od tačaka pristupnih pregovora govori o tome da svaki pratner na kraju pregovora mora da "100 procentno podržava spoljnu politiku EU".

"Ako to nije slučaj ne može da pristupi EU", odgovorio je Hahn.

Johannes Hahn je takođe odbacio i navode o mogućem postojanju ”balkanskog proljeća” u regionu.

”Ne bih koristio izraz 'balkansko proljeće', jer demonstracije u Srbiji, Albaniji i Crnoj Gori imaju različite povode. Unutrašnje politika dosta utiče na nezadovoljstvo, ali razlozi protesta su različiti od jedne zemlje do druge”, ocenio je Hahn.

Najavio je i da će Evropska komisija krajem maja predstaviti godišnje izvještaje o napretku zemlja u procesu proširenja.

Hahn je takođe najavio da će Komisija za Sjevernu Makedoniju i Albaniju predložiti ulazak u pripremnu fazu pristupnih pregovora i pozvao zemlje članice da bez straha podrže nastavak procesa proširenja koji je prema njegovim riječima zapravo ”zaokruživanje EU”.

"Ubijeđen sam da procesi institucijalne reforme EU i proširenja EU mogu da se odvijaju paralelno jer će oba zahtjevati godine da se realizuju. Gubljenje vremena je ako bi se prvo čekalo na institucionalnu reformu EU jer i onako se ne radi o proširenju već o zaokruživanju Unije", zaključio je Hahn.

On je podsjetio da su pregovori sa najmlađom članicom EU Hrvatskom trajali osam godina i da se očekuje da će pregovori sa budućim zemljam članicama trajati duže.

(Vijesti.ba /Tanjug)

02.04.2019.

SALKIĆ TRAŽI REAKCIJU NA ODBIJANJE DA U ENTITETU RS-E PRIHVATE ODLUKU USTAVNOG SUDA BiH

Salkić traži reakciju na odbijanje da u RS-u prihvate odluku Ustavnog suda BiH

Salkić traži reakciju na odbijanje da u RS-u prihvate odluku Ustavnog suda BiH

Foto: Vijesti.ba

Usvajanje novog zakona, u kojem bi bio ponovo definiran 9. januar kao dan entiteta RS, predstavlja suprotstavljanje odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i to u kontinuitetu - upozorio je danas entitetski potpredsjednik Ramiz Salkić.

-Takvo ponašanje zahtijeva reakciju pravosudnih institucija i drugih agencija zaduženih za praćenje provođenja odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine - naglasio je Salkić.

Umjesto što u kontinuitetu ignorišu odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, ali i odluke drugih pravosudnih institucija u Bosni i Hercegovini, kao i međunarodnih sudova, pozvao je predstavnike srpskog naroda u Bosni i Hercegovini da se odlučno i hrabro suoče s istinom.

-Bošnjaci, Hrvati i ostali građani su konstitutivni u entitetu RS, kao i predstavnici srpskog naroda, i krajnje je vrijeme da predstavnici srpskog naroda to i prihvate. Pozivamo ih da prihvate sudski dokazane i presuđene činjenice koje su vezane za vojno i političko rukovodstvo bosanskih Srba iz perioda 1992.-1995., koje je osuđeno za teške zločine, uključujući etničko čišćenje, progon, terorisanje i genocid - naveo je Salkić.

Sve te radnje, kako je dodao, imaju duboku vezu i temelj u devetom januaru.

-Prihvatanjem ovih činjenica i distanciranjem od presuđenih ratnih zločinaca, vi činite najveću korist svom narodu, jer tako skidate teret kolektivne odgovornosti za ono što je presuđeno. To je jedini ispravan put za sve nas u Bosni i Hercegovini, put mira, zajedničkog života i prosperiteta u Evropskoj uniji kao našem cilju - smatra potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine 29.marta je proglasio neustavnom odredbu o 9. januaru kao „Danu RS“, ali srpski politički predstavnici najavljuju da će se taj datum i dalje slaviti.

Predstavnici Bošnjaka u organima vlasti entiteta RS izražavali su i ranijih godina negodovanje zbog činjenice da je nastavljano s obilježavanjem neustavnog i diskriminirajućeg 9. januara kao „Dana RS“.

Isticali su da, po mišljenju Venecijanske komisije i odluci Ustavnog suda BiH, 9. januar kao tzv. „Dan RS“ predstavlja historijsko naslijeđe samo jednog, srpskog naroda i da kao takav uspostavlja povlašteni položaj pripadnika srpskog naroda u odnosu na Bošnjake, Hrvate, ostale i građane RS.

Lider SNSD-a Milorad Dodik je sinoć je najavio da će u Narodnoj skupštini RS-a na jesen biti usvojen novi zakon koji će opet definirati 9. januar kao "Dan RS", ali će se taj zakon zvati drugačije.

(Vijesti.ba / FENA)

02.04.2019.

UDRUŽENJA ŽRTAVA : PONIŠTITI SVE ŠTO SU ZLOČINCI NA ZLOČINU DOBILI

UDRUŽENJA ŽRTAVA : PONIŠTITI SVE ŠTO SU ZLOČINCI NA ZLOČINU DOBILI

02.04.2019.

STRANKE IZ ENTITETA RS-E POTPISALE ZAJEDNIČKU IZJAVU: NASTAVIĆEMO SLAVITI DAN RS

STRANKE IZ ENTITETA RS-E POTPISALE ZAJEDNIČKU IZJAVU: NASTAVIĆEMO SLAVITI DAN RS

/////////////////////////


02.04.2019.

OTVORENO PISMO EMIRA HADžHAFIZBEGOVIĆA MILORADU DODIKU

OTVORENO PISMO EMIRA HADžHAFIZBEGOVIĆA MILORADU DODIKU 
02.04.2019.

POTJERNICA ZA KARGANOVIĆEM OD RS PRIMAO NOVAC ZA NEGIRANJE GENOCIDA

Potjernica za Karganovićem, od RS primao novac za negiranje genocida

Potjernica za Karganovićem, od RS primao novac za negiranje genocida
Foto: Vijesti.ba

Osnovni sud Banja Luka odredio je pritvor i raspisao potjernicu za Stefanom Karganovićem. Zbog "Istorijskog projekta Srebrenica" Karganović bi mogao iza rešetaka jer je oštetio budžet Republike Srpske za više od 100 hiljada maraka.

Nevladina organizacija čiji je Karganović bio direktor od 2008. do 2014. godine dobila je od vlasti dva miliona maraka. Novac je potrošen, bez evidencije gdje i kako. Na taj način budžet RS je oštećen za više od 100.000 maraka.

Stefan Karganović je jedan od koautora knjige "Rušenje RS", u kojoj su, kao "strani plaćenici", označene pojedine nevladine organizacije, udruženja, novinari i javne ličnosti.

Povodom izdavanja potjernice za Karganovićem, oglasio se i glavni urednik magazina Buka Aleksandar Trifunović, koji se također našao na Karganovićevoj listi "stranh plaćenika".

"Ovaj opskurni lik i lažov, dobio je od Vlade Republike Srpske 2.000.000 maraka KM za pisanje svoje istine o Srebrenici. Nakupio je tako tim raznoraznih budala sličnih njemu i pisao knjigu kako on vidi zločin u Srebrenici. Nikad nije opravdao te pare. Pored laži o Srebrenici napisao je politički pamflet "Rušenje Srpske" koji je objavila partija SNSD, a u čijoj promociji mu je pomagao bivši dekan Fakulteta bezbjednosti Predrag Ćeranić, čovjek koji je doktorirao na tekstovima u kojima veliča Dodika", kaže Trifunović.

On dodaje kako se "u ovoj sramnoj knjizi Stefana Karganovića koju je izdao aktuelni direktor Narodnog pozorišta RS Nenad Novaković u najboljim fašističkim manirima bez ikakvih dokaza targetuju organizacije, mediji i pojedinci kao tobož dio plana rušenja Republike Srpske, koju je upravo SNSD, partija koja je angažovala Karganovića kog sad tuži i traži, gotovo potpuno srušila".

"Neko je dakle ovaj fašistički pamflet pročitao, lektorisao, odštampao i potpisao se ispod njega sve sa Karganovićem. Objavio na službenim stranicama partije SNSD. Tu knjigu je lično Novaković, i dalje direktor pozorišta grada koji pretenduje da bude evropska prestolnica kulture lično slao na adrese nevedenih organizacija. Da li to uopšte možete zamisliti?", pita se Trufunović.

Na tom famoznom spisku je, podsjeća Trifunović, naravno i BUKA.

"Tužili smo ovog lažnog eksperta Vlade RS i SNSD odmah po izdavanju knjige, izdavača, ali već više od pet godina taj proces koji nas je skupo koštao ne mrda sa mrtve tačke. Primjera radi, kada je Špirić tužio Buku, sud je reagovao za manje od tri mjeseca i donio presudu u njegovu korist jednakom brzinom", podsjeća urednik Buke.

Na kraju, dodaje Trifunović, SNSD koji ga je učinio milionerom i elitom danas pokreće jalovu potjernicu za stranim državljaninom.

"To da je seoska varalica Stefan Karganović tako jednostavno prevario ovu vlast za nekoliko miliona, je i najbolja slika i prilika ovog sistema, ove partiokratije, ove pošasti koja razdire ovo društvo i koja se nažalost u tom razarajućem procesu, uz podršku većine, ni sama više ne može zaustaviti", zaključio je Aleksandar Trifunović.

Povodom nedavnog osnivanja komisija za istraživanje događaja u Sarajevu i Srebrenici, na Karganovića je u razgovoru za Vijesti.ba podsjetio i direktor Istraživačko-dokumentacionog centra (IDC) iz Sarajeva Mirsad Tokača.

"Postojao je jedan projekat koji je finansirala Vlada manjeg entiteta koji se zvao "Historijski projekat Srebrenica" koji je dobio Stefan Karganović, jedna opskurna ličnost koja se odjednom iz Amerike pojavila u Bosni, i oni su zadnjih sedam, osam godina i više finansirali taj projekat koji je neslavno završio. Čak su i oni sami unutar parlamenta imali inicijative da se pokrene krivični postupak da se vidi pod kojim okolnostima je taj čovjek i taj projekat uopće finansiran sve s ciljem relativizacije genocida u Srebrenici", podsjetio je Tokača.

Nakon što je raspisana potjernica za Stefanom Karganovićem, sam po sebi se nameće logičan zaključak da bi u dogledno vrijeme ista sudbina mogla zadesiti i članove dvije pomenute komisije za Srebrenicu i Sarajevo.

Vrlo brzo bi se moglo desiti da, nakon što te komisije ne ostvare zacrtani cilj negiranaj istine o genocidu u Srebrenici i opsade Sarajeva, članovi tih komisija budu optuženi da su uzeli novac, a nisu uradili ništa, te da za njima budu raspisane potjernice.

(Vijesti.ba)

02.04.2019.

PREDSTAVLJENA KNJIGA AKADEMIKA ESADA DURAKOVIĆA

Predstavljena knjiga akademika Esada Durakovića

Predstavljena knjiga akademika Esada Durakovića
Foto: FENA - Vijesti.ba
Časopis Orijentalnog instituta Univerziteta u Sarajevu „Prilozi za orijentalnu filologiju“, je 67 izdanje odlučio posvetiti akademiku Esadu Durakoviću u povodu njegove 70 godišnjice života. Predstavljena je i njegova knjiga „Klasično pjesništvo na arapskom, perzijskom i turskom jeziku. Poetološki pristup“.

Glavna urednica časopisa Amina Šiljak je navela da četiri naučna rada eminentnih profesora Gorana Pavelića, Munira Mujića, Mirze Sarajekića, Elme Dizdar, kao i priloga poznatog turkologa Milana Adamovića, donose nova rješenja u književnosti, a svi koji budu izučavali historiju književnosti, jezika, moći će se koristiti tim naučnim elementima.

Akademik Duraković je u knjizi imao nov metodološki pristup klasičnoj književnosti na orijentalnim jezicima, arapskom, turskom i perzijskom i došao, je kako kaže, do sasvim iznenadnih rezultata.

- Mi danas odvojeno proučavamo arapsku, perzijsku i tursku književnost, kao nacionalne književnosti, a pri tome zaboravljamo da je klasična arapska, odnosno, orijentalno islamska književnost bila jedinstven sistem. Bilo ih je nemoguće dijeliti po nacionalnim kriterijima – naglasio je akademik Duraković.

Danas se te književnosti, dodao je, uzimaju kao snažan argument afirmaciji nacionalnog identiteta, što je potpuno pogrešno s naučnog aspekta, jer u ono vrijeme je cilj bio da kultura bude jedinstvena, da se afirmira jedinstvo kulture a ne njihove razlike u jezicima, te da gotovo sva djela, sve vrste žanrova, govore o tom jedinstvu poetološkog univerzuma te književnosti.

To najbolje potvrđuju, pored ostalih,  djela Mehmeda Handžića, Safvet bega Bašagića, s tim da je Bašagić prvi ukazao na taj aspekt književnosti i prvi je koristio valjane metode u pristupu toj književnosti koje se mogu i danas smatrati relevantnim i validnim.

Jedna od mogućih poruka knjige, kako je rekao akademik Duraković, jeste i to da je književnost umjetnost, carstvo duha i uma koje ne dopušta separacije, antagonizme „književnost djeluje integrirajuće i ne samo u onom vremenu nego i današnjem, i tako je treba čitati“.

Na važnost knjige ukazali su i promotori profesori Filozofskog fakulteta UNSA Munir Mujić i Munir Drkić koji su kazali da je knjiga multidisciplinarna studija koja svjedoči o kontinuitetu i evaluaciji književnosti, obuhvatno posmatra tradiciju u kojoj je pisano na tri jezika.

Istakli su da autor sublimira nekoliko znanstvenih disciplina od orijentalne filologije, historije književnosti, teorije književnosti, metodologije proučavanja književnosti i usmjerava sa terminološkom i znanstvenom utemeljenju klasične književnosti na orijentalnim jezicima.

02.04.2019.

PROF.DR. ASIM MUJKIĆ : S ONU STRANU PRAVDE I NEPRAVDE

02.04.2019.

DRAGO BOJIĆ : LICA I NALIČJA CRKVE U HRVATA

02.04.2019.

SREĆKO LATAL : ODBACIVANJE ODLUKE O DANU RS NASTAVAK URUŠAVANJA BOSNE I HERCEGOVINE

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88960634

Powered by Blogger.ba