Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

01.04.2019.

STEFAN KARGANOVIĆ SE OBOGATIO NA NEGIRANJU GENOCIDA U SREBRENICI, ZA NJIM JE RASPISANA POTJERNICA

DODIKOVO "ČUDOVIŠTE" KOJE SE OBOGATILO NA NEGIRANJU GENOCIDA U SREBRENICI IDE U ZATVOR: Raspisana potjernica za STEFANOM KARGANOVIĆEM

Vlada RS nikada nije tražila da Stefan Karagnović položi račune za oko dva miliona maraka koliko je potrošio na projekat Srebrenica.Image result for Stefan Karagnović

Osnovni sud Banjaluka odredio je pritvor i raspisao potjernicu za Stefanom Karganovićem. potvrđeno je BN televiziji u tom sudu. Zbog ‘’Istorijskog projekta Srebrenica’’ Karganović bi mogao iza rešetaka jer je oštetio budžet Republike Srpske za više od 100 hiljada maraka.
Nevladina organizacija čiji je Karganović bio direktor od 2008. do 2014. godine dobila je od vlasti dva miliona maraka. Novac je potrošen, bez evidencije gdje i kako. Na taj način budžet Srpske je oštećen za više od 100.000 maraka. 

Karganović je već pet godina neuhvatljiv za organe krivičnog gonjenja. 

Zajedno sa Karganovićem potpisnik publikacije o Srebrenici je i Ljubiša Simić koji se, iako ljekar opšte prakse, predstavljao kao forenzičar. Pokušali smo da stupimo u kontakt sa Simićem koji je u međuvremu specijalizirao neurohirurgiju. 

Na UKC RS su nam rekli da je Simić od 15 marta na godišnjem odmoru. Prema našim saznanjima, Simić je otputovao u SAD, gdje se nalazi i njegov prijatelj i saradnik Stefan Karganović, koji je nedostupan organima gonjenja RS.  

Opozicionari u RS kažu da je „Istorijski projekat Srebrenica" međunarodna aktivnost pranja novca kriminalnih razmjera.

''Jedino sudska objektivna istraga može da se izbori sa sveopštom korupcijom koja je oličenje u slučaju Karganović, čovjeku koji je na tako volšeban način uz nečiju saradnju potrošio milionska sredstva iz budžeta'', kaže predsjednik PDP Branislav Borenović.

Vlada RS nikada nije tražila da Stefan Karagnović položi račune za oko dva miliona maraka koliko je potrošio na projekat Srebrenica. 

Stefan Karganović je jedan od koautora knjige "Rušenje RS", u kojoj su, kao "strani plaćenici", označene pojedine nevladine organizacije, udruženja, novinari i javne ličnosti. I uprkos tome bez smetnji je organizovao javne skupove u RS. Na Karganovićevoj crnoj listi bio je i Transparensi internešnel BIH, koji su ga tužili za klevetu.

''Nadam se da će sada kada mu konačno udju u trag i to pokrenuti. I da ćemo bar za nekoliko godina imajući u vidu koliko naši sudski postupci traju u ovakvim predmetima vidjeti i taj epilog i da će odgovarati ne samo za ove zloupotrebe već i za ono sve što je izneseno u publikacijama'', kaže Ivana Korajlić iz TI BIH .

RS je dala novac čovjeku za kojeg su mediji pisali da se 70-ih godina lažno predstavljao kao grof i konzul kraljevine Tonga u Čikagu. Razlika između kraljevine i Republike Srpske je i u činjenici što je Karganovićeva ideja u Republici Srpskoj prošla bez kazne.
01.04.2019.

PARLAMENT FBiH DAO SAGLASNOST ZA KINESKI KREDIT

01.04.2019.

POČINJE BORBA ZA PREDSJEDNIKA SJEVERNE MAKEDONIJE

01.04.2019.

JOŠ JEDAN DOKAZ DA SPECIJALNI PREDSTAVNIK EU U BiH LARS VIGEMARK RADI PROTIV DRŽAVE BiH

GS: Krajnje je vrijeme da MUP FBiH uvede rezervni sastav

GS: Krajnje je vrijeme da MUP FBiH uvede rezervni sastav
Foto: Vijesti.ba

Građanski savez (GS) osuđuje izjavu Larsa Vigemarka, specijalnog predstavnika EU u BiH, u kojoj relativizira najave Ministarstva unutrašnjih poslova RS o uvođenju rezervnog sastava policije RS.

Odbijajući da osudi najavu proširenja kapaciteta institucije koja je počinila genocid je dokaz da EU nikada nije napravila odmak od politike iz 90ih godina kada je njen specijalni predstavnik Karl Bilt pio rakiju s Ratkom Mladićem u Dobanovcima dok je trajao genocid u Srebrenici.


Posebno je neprihvatljivo to što Vigemark koristi migrantsku krizu da legitimira planove za dalju militarizaciju RS policije. Naime, samo Bihać ima nekoliko puta više migranata nego RS i zbog toga je jasno da je Vigemarkova izjava zlonamjerna i okrenuta protiv interesa BiH.

Mi iz GS ponavljamo poziv relevantnim instancama u FBiH da ozbiljno shvate prijetnje iz RS i da se konačno posvete naoružavanju policijskih agencija u FBiH, posebno FUP i MUP-ova kantona koji se naslanjaju na RS. Također, pozivamo sve političke aktere koji nisu dušmani BiH da prestanu s politiziranjem pitanja odbrane opstojnosti zemlje. Potrebno je prestati sa samozavaravanjem o tome kako su planovi neprijatelja BiH samo predizborna retorika.


Planovi MUP-a RS su još jedan u nizu dokaza da se ne radi o predizbornoj retorici.


(Vijesti.ba)

01.04.2019.

KOLUMNE

01.04.2019.

ŠTA ZNAČI PRAVNO OBAVEZUJUĆI SPORAZUM IZMEĐU SRBIJE I KOSOVA?

01.04.2019.

ZELINSKI I POROŠENKO U DRUGOM KRUGU PREDSJEDNIČKIH IZBORA U UKRAJINI

01.04.2019.

DOM NARODA PFBiH BROJČANO KOMLETIRAN POPUNJAVANJEM SRBA

Dom naroda brojčano kompletiran popunjavanjem Kluba Srba

Dom naroda brojčano kompletiran popunjavanjem Kluba Srba
Foto: FENA - Vijesti.ba
Postizborni, novi saziv Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, brojčano je kompletiran kadrovskim popunjavanjem delegatskog kluba srpskog naroda.

Delegatima iz reda Srba - Nikici Bosniću, Mladenu Loniću i Draganu Stevanoviću uručena su uvjerenja o dodjeli mandata i oni su položili zakletvu na dananjoj sjednici Doma koja je u toku u Sarajevu.

Uvjerenja o mandatima njima je dodijelila Centralna izborna komisija BiH.  

Ovim je završeno kadrovsko popunjavanje Doma u novom četvorogodišnjem mandatu nakon općih izbora održanih oktobra prošle godine u Bosni i Hercegovini, ali nije okončan i izbor tročlanog rukovodstva Doma čiji se članovi biraju iz redova imenovanih delegata. U februaru je, naime, izabran predsjedavajući Doma naroda Tomislav Martinović, Hrvat po nacionalnosti, kao i jedan od dva dopredsjedavajuća - Aljoša Čampara iz reda Bošnjaka, dok drugi dopredsjedavajući, iz reda Srba, nije izabran dosad jer prijedlog da to bude Žarko Vujović nije dobio većinu glasova na februarskom konstituirajućem zasjedanju.

Dom naroda  Federalnog parlamenta ima ukupno 58 delegata, po 17 u klubovima konstitutivnih naroda - Bošnjaka, Hrvata i Srba, kao i sedam delegata u klubu ostalih naroda.

Tri člana rukovodstva biraju se iz redova konstitutivnih naroda.

(Vijesti.ba / FENA)

01.04.2019.

SEDAN OPĆINA FBiH ADMINISTRATIVNO POSTAJU GRADOVI

Sedam općina FBiH administrativno postaju gradovi

Sedam općina FBiH administrativno postaju gradovi
Foto: FENA - Vijesti.ba
Općine Čapljina, Ljubuški, Gradačac, Visoko, Gračanica, Srebrenik i Živinice  adminnistrativno će biti proglašeni gradovima.

To su omogućili zakoni koje je na današnjoj sjednici usvojio većinom glasova Dom naroda Federalog parlamenta, ponaosob za svaku od ovih sedam općina odnosno gradova u Federaciji BiH. Budući da ih je ranije odobrio i Predstavnički dom, stekli su se uvjeti da ovi zakoni stupe na snagu po objavljivanju u službenim novinama.

Svih sedam zakona odobreno je u oba doma po skraćenom postupku.01.04.2019.

EKSPERTNI TIM NATO-A U POSJETI MINISTARSTVU ODBRANE BiH

Ekspertni tim NATO-a u posjeti Ministarstvu odbrane BiH

Ekspertni tim NATO-a u posjeti Ministarstvu odbrane BiH
Foto: FENA - Vijesti.ba

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine  Marina Pendeš primila je danas ekspertni tim NATO-a za unapređenje edukacije u oblasti odbrane (Defence education enhancement programme-DEEP), koji je predvodio Marc Di Paolo direktor Odbrambenog instituta za izgradnju kapaciteta.

Posjeta je planirana od Vojnog dijela Misije BiH pri NATO u Briselu u okviru programa saradnje Bosne i Hercegovine i NATO-a, nakon što je u novembru prošle godine Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH odobreno pristupanje NATO projektu za unapređenje edukacije u oblasti odbrane.

Pendeš je istakla da je saradnja u oblasti edukacije jedan od vidova partnerske saradnje BiH i NATO-a, te naglasila da MO i OSBiH, u okviru svojih ključnih zadataka imaju obavezu izgradnje kapaciteta oružanih snaga, kao jednog modernog sistema kompatibilnog NATO standardima. U tom kontekstu, kvalitet obuke i edukacije naših oficira i podoficira je izrazito važan, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Pendeš je izrazila očekivanje da će današnja posjeta i smjernice, koje će uslijediti, podići interoperabilnost s NATO-om na još veći nivo.

- Uvjerena sam da je ova posjeta dodatni motiv nama u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, da se još više fokusiramo na implementacju svih naših ključnih dokumenata - rekla je Pendeš.

Također, ministrica je još jednom zahvalila NATO-u i komandantu NATO štaba u Sarajevu generalici Marti Bissell za napore koje čine da Oružane snage BiH imaju visok stepen interoperabilnosti s NATO-om.

Vođa NATO ekspertnog tima Marc Di Paolo naglasio je da je program zasnovan na osnovu potreba i zahtjeva Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, a da će NATO pomoći u stručnoj pomoći i resursima.

- Recept za uspjeh je otvorenost za obje strane - naglasio je Paolo, te izrazio očekivanje što skorijeg usvajanja smjernica i početka implementiranja projekta. 

Sastanku su prisustvovali najviši dužnosnici Ministarstva odbrane BiH, te načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović sa saradnicima, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.


(Vijesti.ba / FENA)

01.04.2019.

KONSTITUIRANA KOMISIJA ZA SREBRENICU NEĆE SE OGLAŠAVATI U JAVNOSTI

Konstituirana Komisija za Srebrenicu neće se oglašavati u javnosti

Konstituirana Komisija za Srebrenicu neće se oglašavati u javnosti
Foto: FENA - Vijesti.ba

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine održala je danas u Banjoj Luci konstitutivnu sjednicu.

Protiv osnivanja ove komisije su bošnjački političari i predstavnici udruženja žrtava.

Članovi Komisije su mišljenja „da bi preuranjeni kontakti s medijima, iz poštovanja prema važnoj misiji koju Komisija treba da obavi, bili nepotrebni i kontraproduktivni“ te se neće oglašavati u javnosti do okončanja rada.

-Prije nego što se dođe do konkretnih zaključaka na osnovu dostupne dokumentacije i analiza koje su potrebne da se objektivno uradi ovaj posao, nema potrebe za istupima u javnosti - saglasni su članovi Komisije.

Entitetska vlada je, 7.feruara, za predsjedavajućeg Komisije za Srebrenicu imenovala Gideona Greifa iz Izraela, a članovi su Adenrele Shinaba iz Nigerije, Yuki Osa iz Japana, Roger Bayard iz Australije, Zeng Yi iz Kine, Giuseppe Zaccharia iz Italije, Markus Goldbach iz Njemačke, Laurence Armand French iz SAD-a i Marija Đurić iz Srbije.

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić upozorio je ranije za Fenu da Vlada RS-a formiranjem takozvane međunarodne komisije za Srebrenicu pokušava da negira sudski dokazane i utvrđene činjenice.

-Formiranje tzv. komisije za Srebrenicu od Vlade entiteta RS u Bosni i Hercegovini je na tragu opredjeljenja za provođenje faze negiranja genocida, a koja podrazumijeva negiranje i minimiziranje zločina, veličanje ratnih zločinaca i vrijeđanje žrtava - smatra entitetski potpredsjednik.

Taj čin Vlade predstavlja, kako ukazuje, ugrožavanje provođenja Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer izaziva strah, sumnju i nepovjerenje u entitetske organe, što samo po sebi nameće nesigurno orkuženje za žrtve koje su se vratile na svoja ognjišta.


(Vijesti.ba / FENA)

01.04.2019.

EMIR RAMIĆ : SVJEDOCI SMO POLITIČKIH POZIVA DA SE PROŠLOST ZABORAVI...

01.04.2019.

PROF.DR. IVO KOMŠIĆ : ŠTA SVE KOLINDA NE ZNA O BiH?

01.04.2019.

NASUPROT TRENDU JAČANJA POPULISTA I ANTIEVROPSKIH POLITIČARA : ZUZANA ČAPUTOVA IZABRANA ZA PREDSJEDNICU SLOVAČKE

Nasuprot trendu jačanja populista i antieuropskih političara : Zuzana Čaputova izabrana za predsjednicu Slovačke

Liberalna advokatica Zuzana Čaputova pobijedila je u subotu na predsjedničkim izborima u Slovačkoj, postavši prva žena na predsjedničkoj dužnosti u povijesti Slovačke.

Nasuprot trendu jačanja populista i antieuropskih političara na čitavom kontinentu, 45-godišnja Čaputova je na valu nezadovoljstva javnosti zbog korupcije odnijela pobjedu u drugom krugu, osvojivši 58,3 posto glasova, nakon obrađenih više od 98 posto biračkih mjesta.

Nezavisni kandidat Maroš Šefčovič, 52-godišnji potpredsjednik Europske komisije kojeg podupire stranka na vlasti Smer-SD (lijevi populisti) dobio je 41,7 posto glasova.

Promjene na vlasti pokrenute su u februaru prošle godine, nakon masovnih protesta zbog ubistva istraživačkog novinara Jana Kuciaka.

Čaputova je sudjelovala u protestima nakon ubistva novinara, što je tadašnju vladu dovelo u nezgodan položaj i potaknulo ozbiljnu političku krizu u zemlji s 5,4 milijuna stanovnika koja je članica je Europske unije i NATO-a.

S izbornim sloganom “Uvijek za Slovačku”, Šefčovič obećava da će povećati socijalne povlastice za starije osobe i za mlade porodice.

Pravnica i ekološka aktivistica Čaputova članica je Progresivne slovačke koju je obećala napustiti bude li izabrana na predsjedničku dužnost, a podržale su je opozicijske stranke, manja stranka u vladajućoj koaliciji koja predstavlja mađarsku manjinu i predsjednik na odlasku Andrej Kiska.

Svoj govor započela je zahvaljujući biračima na slovačkom i jezicima nacionalnih manjina – mađarskom, češkom, romskom i rusinskom.

Čaputovu kritiziraju Crkva i ostale konzervativne skupine zbog stava o pobačaju i homoseksualcima.

Predsjednik Slovačke ima male ovlasti, ali je glavni zapovjednik oružanih snaga, te može uložiti veto na nove zakone i imenuje najviše suce.

01.04.2019.

ERDOGAN NAKON LOKALNIH IZBORA: POBIJEDILI SMO, ALI MORAMO JOŠ ZNOJA PROLITI ZA OVAJ NAROD

Erdogan nakon lokalnih izbora: Pobijedili smo, ali moramo još znoja proliti za ovaj narod

Erdogan nakon lokalnih izbora: Pobijedili smo, ali moramo još znoja proliti za ovaj narod

Najavio je važan program reformi nakon današnjih lokalnih izbora i dodao kako će naredni izbori u Turskoj biti održani u junu 2023. godine.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je, u prvom obraćanju nakon što su danas u njegovoj zemlji održani lokalni izbori, poručio kako je Stranka pravde i razvoja (AK Parti) pobjednik na današnjim izborima, ali kako se još mnogo znoja treba proliti za turski narod.

U Turskoj su danas održani lokalni izbori, na osnovu kojih će biti dodijeljeni mandati predstavnicima lokalnih vlasti za narednih pet godina.

Erdogan je u Istanbulu, u prvom obraćanju nakon zatvaranja birališta širom Turske, izjavio kako su lokalni izbori protekli na demokratski način te kako je turski narod još jednom, velikom izlaznošću, pokazao volju na biralištima.

"Na bazi koalicija, mi smo, u koaliciji s MHP-om, prvi na lokalnim izborima. Još jednom su poraženi oni koji su pokušali zavaditi naš narod i na koljena baciti našu državu", rekao je Erdogan.

Najavio je važan program reformi nakon današnjih lokalnih izbora i dodao kako će naredni izbori u Turskoj biti održani u junu 2023. godine.

"Nastavit ćemo borbu protiv terorizma i raditi na tome da našu zemlju i regiju učinimo oazom mira", poručio je Erdogan te dodao: "Još mnogo puta je pred nama, za ovaj narod trebamo još mnogo znoja proliti"

Erdogan se potom uputio prema Ankari, a, kako je i sam najavio, večeras će u Ankari održati tradicionalni govor s balkona sjedišta Stranke pravde i razvoja (AK Parti) i komentirati rezultate danas održanih lokalnih izbora.


(Vijesti.ba

01.04.2019.

FORMIRANJE VLASTI JE POPUNJAVANJE FOTELJA, PRIČA O BiH U EU ĆE TRAJATI JOŠ DESETLJEĆE

FORMIRANJE VLASTI JE POPUNJAVANJE FOTELJA, PRIČA O BiH U EU  ĆE TRAJATI JOŠ DESETLJEĆE

01.04.2019.

ADNAN ČERIMAGIĆ: DOLAZAK TZV. PRIEBEOVE MISIJE ŠANSA ZA BiH

Ćerimagić: Dolazak tzv. Priebeove misije šansa za BiH

Ćerimagić: Dolazak tzv. Priebeove misije šansa za BiH
Adnan Ćerimagić / Vijesti.ba
Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn posjetio je tokom sedmice BiH.

Adnan Ćerimagić, analitičar Inicijative za evropsku stabilnost (ESI), kazao je za Vijesti.ba kako smatra da je najvažniji rezultat Hahnove posjete najava dolaska tzv. Priebeove misije u BiH, a koja se očekuje u narednim danima.

“U Sjevernoj Makedoniji ova grupa stručnjaka je kroz svoj otvoren jezik, jasnu analizu i precizne preporuke potpuno promjenila način na koji se u Briselu i zemljama članicama EU gledalo na situaciju u ovoj zemlji i njene probleme, ali i omogućila svim onim u Sjevernoj Makedoniji koji su želili da promovišu vladavinu prava, da imaju veoma konkretan i jasan plan koraka. Ali i osnovu za kritiku, ako ti konkretni koraci nisu napravljeni”, kaže Ćerimagić.

On dodaje kako smo od EU naučili da nam o dosta različitih područja kaže pomalo, okvirno i nerijetko vrlo površno, bez da nam se sugeriše šta konkretno možemo uraditi da popravimo situaciju.

“Ukoliko ova misija bude radila na tragu one u Sjevernoj Makedoniji, onda se svi oni zainteresovani za istinske reforme u BiH imaju razloga nadati dubljoj, jasnijoj i direktnijoj procjeni stanja praćenoj konkretnim preporukama”, zaključio je Adnan Ćerimagić.


(Vijesti.ba)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940299

Powered by Blogger.ba