Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

30.04.2019.

VUK BAČANOVIĆ: JE..VAS RAT!

VUK BAČANOVIĆ: JE..VAS RAT! 


30.04.2019.

SERWER: IDEJA O RAZGRANIČENJU SRBIJE I KOSOVA POLAKO ZAMIRE

SERWER: IDEJA O RAZGRANIČENJU SRBIJE I KOSOVA POLAKO ZAMIRE 


30.04.2019.

ALEKSANDRU VUČIĆU ODGOVARA DODIKOVO CRTANJE KARTE "VELIKE SRBIJE"

Marić: Vučiću odgovara Dodikovo crtanje karte "Velike Srbije"

Marić: Vučiću odgovara Dodikovo crtanje karte "Velike Srbije"
Foto: Vijesti.ba
Politička analtičarka Ivana Marić komentirala je za Vijesti.ba samit u Berlinu kojem su, na poziv njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, pisustvovali predsjednici i premijeri zemalja Zapadnog Balkana.

"Javnost u Bosni i Hercegovini je svjesna da bh. političari nemaju interesa i/ili znanja da stvore uvjete za ekonomski napredak države kako bi građani bolje živjeli i kako bi BiH postala članica Evropske unije. Zbog toga pomoć očekuju od svjetskih sila računajući da će oni preuzeti posao domaćih političara. Tako je javnost s prevelikim očekivanjima dočekala i sastanka čelnika država zapadnog Balkana u Berlinu koji je organiziran na poziv njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona“, kaže Marić.

Ona napominje kako je bilo špekulacija o novoj inicijativi i novim planovima Njemačke i Francuske za Bosnu i Hercegovinu i Balkan.

„Međutim, glavna (i jedina) tema razgovora u Berlinu je bila pomirenje Kosova i Srbije. Stekao se dojam da su predstavnici ostalih balkanskih država pozvani kao alibi koji bi političarima iz Beograda i Prištine olakšao dolazak i razgovor jer je upitno da li bi došli na sastanak predviđen samo za političare Srbije i Kosova“, kaže naša sagovornica.

Iz Bosne i Hercegovine na ovaj skup je pozvan Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, a ne Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

„To sigurno nije slučajnost“, potcrtava Ivana Marić.Stabilnost na Balkanu je bila u fokusu ovog balkanskog samita.

„Zaoštravanje odnosa Srbije i Kosova ugrožava sigurnost, ne samo u ove dvije države, već i na cijelom Balkanu pa i šire. Sukob Beograda i Prištine neće biti lako riješiti. Na stolu su uvjeti koje druga strana ne prihvata. Kosovo od Srbije traži priznanje Kosova, a Srbija od Kosova da ukine takse na proizvode iz Srbije (i BiH)“, podsjeća ona.

Ona dodaje kako se situacija između ove dvije države pogoršala nakon što se EU oštro usprotivila prihvatanju bilo kakve priče o promjeni granica tj. razmjeni teritorija koju su navodno dogovorili predstavnici Srbije i Kosova.

„Prema Vučićevim izjavama o Kosovu, u nekoliko zadnjih godina, jasno je da on narod priprema na priznanje Kosova ali pod uvjetom da od EU i SAD dobije nešto zauzvrat kako bi taj gubitak mogao opravdati građanima Srbije. Nakon što je EU odbila bilo kakav ustupak Srbiji došlo je do naglog zaoštravanja situacije ne samo između Srbije i Kosova već su se tenzije iznenada prebacile i na BiH“, smatra ova politička analitičarka.

Marić dodaje kako Milorada Dodika nije bilo teško nagovoriti da reaktivira priču o nezavisnosti RS-a i o tome da nezavisnost Kosova znači i nezavisnost RS-a.

„Dodikovo crtanje karte „Velike Srbije“ ide u prilog Vučiću koji time dobija priliku da se i dalje predstavlja pomiriteljem na Balkanu, ponavljajući priču o poštovanju teritorijalnog integriteta BiH bez da ijednom riječju osudi Dodikove secesionističke izjava. Vučić će nastaviti ovu dvostruku ulogu sve dok od EU ne dobije pristanak na razmjenu teritorija sa Kosovom ili neku drugi veliki ustupak“, smatra mARIĆ.

Ona na kraju ističe kako je, iako neki mediji tvrde da su Merkel i Macron za ovaj skup pripremili i nacrt zajedničke deklaracije za potpis, ovaj skup završen bez formalnih zaključaka i konkretnog rezultata.

„Ono oko čega su se sudionici složili je da se konflikt između Beograda i Prištine treba prevazići. Nastavak razgovora je planiran nakon EU izbora, početkom jula u Parizu“, zaključila je Ivana Marić.


(Vijesti.ba

30.04.2019.

SJEĆANJE NA 30. APRIL U PRIJEDORU: PROGLAS, POČETAK ZLOČINA I TERORA

30.04.2019.

MANDATAR ZA VIJEĆE MINISTARA ČIM SE RIJEŠI PITANJE AKTIVACIJE MAP-A

Mandatar za Vijeće ministara čim se riješi pitanje aktivacije MAP-a

Mandatar za Vijeće ministara čim se riješi pitanje aktivacije MAP-a
Foto: Vijesti.ba

Ukoliko se to dogodi danas, do kraja ovoga dana može biti sjednica Predsjedništva BiH i odobren mandatar – naveo je Džaferović.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, govoreći o sastanku čelnika Evropske unije i zapadnog Balkana jučer u Berlinu,  izjavio je danas novinarima da je dobro da je došlo do tog sastanka, te da se zahvaljuje i njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu na organiziranju ovog sastanka.

- Mislim da je to važan sastanak koji, prije svega, kada je BiH u pitanju, ima za cilj da dodatno podstakne naš ubrzan evropski put. Svakako to je cilj i u odnosu na sve ostale zemlje zapadnog Balkana koje nisu članice Evropske unije, a koje imaju aspiracije da postanu članice – kazao je Džaferović.

Po njegovim riječima, to je svakako sastanak koji treba da podstakne dijalog između Beograda i Prištine u pogledu normalizacije njihovih odnosa.

- Dakle, taj sastanak može proizvesti samo pozitivne posljedice kada je u pitanju BiH i ni jednu negativnu posljedicu. Ja to tako vidim – naveo je Džaferović.  

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s primjedbama iz entiteta Republika Srpska zašto je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić predstavljao BiH u Berlinu, Džaferović je odgovorio da je Zvizdić predsjedavajući Vijeća ministara BiH „ i on ima pravo da, na poziv organizatora tog sastanka, ode na taj sastanak i da tamo predstavlja Bosnu i Hercegovinu“.

Istaknuo je da se BiH može predstavljati samo u skladu sa Ustavom, zakonom i Dejtonskim mirovnim sporazumom.

- Zvizdić ništa nije uradio što je izvan toga. Ko god da predstavlja BiH, mora je predstavljati i može je predstavljati jedino na ovakav način – pojasnio je Džaferović.

Upitan o tome kada će biti formiran novi saziv Vijeća ministara BiH, kazao je kako želi da to bude što je moguće prije.

- U ovom trenutku ja to ne mogu da kažem zato što imamo jedno pitanje koje je jako bitno, tiče se vladavine prava, koje je još uvijek neriješeno. To je pitanje aktivacije ANP-a, odnosno aktivacije MAP-a i predaje prvog godišnjeg nacionalnog plana. Ukoliko se to dogodi danas, do kraja ovoga dana može biti sjednica Predsjedništva BiH i odobren mandatar – naveo je Džaferović.

Na novinarsko pitanje da li se to nekako čini kao ucjena, odgovorio je da nije to ucjena te da to pitanje, na takav način, treba postaviti onima koji kažu da neće da poštuju Zakon o odbrani BiH, koji kažu da neće da poštuju Strategiju vanjske politike, koji kažu da neće da poštuju odluku Predsjedništva BiH iz 2009. godine, kada je BiH zatražila Akcioni plan za članstvo.  

Upitan šta je s nepoštovanjem Izbornog zakona i Zakona o Vijeću ministara BiH, odgovorio je da se ustavno-pravni sistem mora poštovati u cijelosti.

- Ne možete iz njega birati po principu jelovnika, poštovati ono što vam odgovara i ne poštovati ono što vam ne odgovara. Sve se mora poštovati. Ja sam za to da se poštuje sve - istaknuo je Džaferović, dodajući da on poštuje u poptunosti ustavno-pravni poredak BiH, poštuje važeće pravo, bez ikakve rezerve i bez ikakvog izuzetka.

(Vijesti.ba)

30.04.2019.

DENIS ZVIZDIĆ : IDEJE O CRTANJU NOVIH GRANICA U BERLINU TRAJNO OTKLONJENE

30.04.2019.

NERZUK ĆURAK: DESANT NA DRVAR

30.04.2019.

BERNARD-HENRI LEVY: MORAMO PLATITI DUG BOSNI

30.04.2019.

NOVE PRETNJE VLASNIKU PEKARE U BORČI ZBOG NACIONALNOSTI

30.04.2019.

ZAVRŠEN SKUP U BERLINU: NAREDNI SASTANAK U PARIZU

29.04.2019.

BERLIN; DENIS ZVIZDIĆ : NEMA NOVIH GRANICA NA BALKANU

29.04.2019.

NACRTOM DEKLARACIJE TRAŽI SE DA KOSOVO I SRBIJA UBRZAJU PREGOVORE

Nacrtom deklaracije traži se da Kosovo i Srbija ubrzaju pregovore

Nacrtom deklaracije traži se da Kosovo i Srbija ubrzaju pregovore
Foto: Reuters

Šefovi država i vlada Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Francuske, Njemačke, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Slovenije, te visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini sastali su se u Berlinu. Objavljen je i nacrt zajedničke deklaracije koja još nije usvojena.

"Podsjećajući na zajedničku evropsku budućnost Zapadnog Balkana, pohvalili su uspješan dogovor između Grčke i Sjeverne Makedonije oko spora o imenu kao izvanredan primjer uspješnog rješavanja konflikata", navodi se u nacrtu zajedničke deklaracije.

Podcrtali su važnost dogovora o potpunoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije za stabilnost regiona i evropsku perspektivu Srbije i Kosova. Saglasni su da bilo kakav dogovor te vrste mora biti sveobuhvatan, politički održiv i mora doprinijeti regionalnoj stabilnosti.

"Srbija i Kosovo su pristali da ubrzaju napore na implementaciji postojećih sporazuma i da se ponovo uključe, konstruktivno, u dijalog o normalizaciji odnosa uz posredništvo EU, sa ciljem postizanja sveobuhvatnog i konačnog sporazuma", dodaje se.

Učesnici su podvukli važnost inkluzivnog i transparentnog pregovaračkog procesa, kojeg bi trebali pratiti napori u jačanju povjerenja. Pristali su i da intenziviraju napore na uspostavljanju regionalne ekonomske zone.

Svi učesnici su potvrdili njihovo opredjeljenje da sarađuju u okvirima Berlinskog procesa. Povezanost, ekonomija, slobodna trgovina, saradnja na sigurnosnim problemima, mobilnost mladih i pomirenje osnovni su stubovi procesa, navodi se. Ponovili su svoju podršku Regionalnom uredu za saradnju mladih. Raduju se idućem samitu u Poljskoj.

Učesnici su se složili i da će unaprijediti saradnju kako bi spriječili radikalizacju i kako bi se borili protiv terorizma i nedozvoljene trgovine oružjem kao i neregularnih migracija.

Učesnici su naglasili nepokolebljivu posvećenost demokratiji, vladavini prava, dobrom upravljanju, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala kao i jačanje uloge civilnog društva i nezavisnih medija. Složili su se da su održive reforme ključ za evropsku perspektivu regiona i jačanju otpornosti društava prortiv izazova današnjeg vremena, unutra i izvana. Ponovo su potvrdili svoju posvećenosti stabilnosti regiona, zaključuje se u nacrtu.

(Vijesti.ba / RSE)
29.04.2019.

HRVATSKA POLITIKA PREMA BiH JE DOPRINIJELA PODJELI NA BOSANSKE I HERCEGOVAČKE HRVATE

HRVATSKA POLITIKA PREMA BiH JE DOPRINIJELA PODJELI NA BOSANSKE I HERCEGOVAČKE HRVATE

Hrvatska politika prema BiH je doprinijela podjeli na
bosanske i hercegovačke Hrvate, na 'legitimne' i 'nelegitimne', iako u Bosni još uvijek živi veći broj Hrvata nego u Hercegovini, i sva mjesta u državnim strukturama rezervirana su, ne isključivo, ali u većini slučajeva, za Hrvate koji dolaze iz Hercegovine, odnosno iz tog zamišljenog 'trećeg entiteta', smatra novi predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća Marijo Pejić:

'Naravno, imamo i drugu podjelu, na 'legitimne' i 'nelegitimne' – dakle, samo oni koji su članovi HDZ-a smatraju se 'legitimnim' Hrvatima. Pripadnost HDZ-u je postala mjera za hrvatstvo. Često se dešava da se Hrvati koji nisu članovi HDZ-a BiH proglašavaju izdajicama. Nažalost, to su sve negativne tendencije u službenoj hrvatskoj politici, koje su dovele i do iseljavanja Hrvata. Naravno, ne treba generalizirati HDZ. Ja sam protiv toga, u HDZ-u također ima sjajnih ljudi, koji ne mogu doći do izražaja zbog jednog klana koji jednostavno nema sluha za potrebe Hrvata prvenstveno u Bosni. Mislim na čelne ljude HDZ-a.'

Zašto je HDZ nadominantniji od nacionalnih stranaka u BiH među 'svojim' biračima?

Pokušaki rehabilitacije 'Herceg-Bosne' nisu prazna priča, smatra Slavo Kukić, profesor Sveučilista u Mostaru u penziji:

'Ja mislim da je cilj te priče da se izvrši pritisak kako bi došlo do promjena u ustavu i izbornom zakonu koje bi Čoviću i HDZ-u osigurale vlast u sljedećih stotinu godina. Da se razumijemo, od toga nisu daleko ni Čovićevi koalicijski partneri Milorad Dodik i Bakir Izetbegović. I njima odgovara podjela, jer bi formiranjem neke vrste begovata ovjekovječili svoje političko trajanje.

Istina, Izetbegović je u nešto drugačijoj poziciji, jer je pod snažnijim pritiskom opozicije i onog dijela biračkog tijela koje je naglašeno integralističko. Ako Čović uspije isposlovati izmjene u izbornom zakonu, to bi značilo uvođenje trećeg entiteta na mala vrata, jer bi po njegovom konceptu glas Hrvata u Hercegovini bio tri puta vrijedniji od glasa Hrvata u Sarajevu ili Tuzli. Da ne govorimo o tome da bi, ako bi taj koncept prošao, definitivno bila zatvorena vrata građanskom društvu u Bosni i Hercegovini.' https://bit.ly/2GQ4vtz

Zašto je HDZ nadominantniji od nacionalnih stranaka u BiH među 'svojim' biračima?

29.04.2019.

HOYT YEE: BiH VODE KLEPTOKRATE, NEODRŽAVANJE IZBORA U MOSTARU JE DOKAZ ZA TO

HOYT YEE: BiH VODE KLEPTOKRATE, NEODRŽAVANJE IZBORA U MOSTARU JE DOKAZ ZA TO

29.04.2019.

YIHR: MINISTAR SIGURNOSTI SRBIJE NEBOJŠA STEFANOVIĆ NAS SPREMA ZA RAT, A NE ZA MIR

YIHR: Stefanović nas sprema za rat, a ne za mir

YIHR: Stefanović nas sprema za rat, a ne za mir
Foto: Vijesti.ba

Skandalozna je jučerašnja ocjena srbijanskog ministra Stefanovića, koji kaže da u Borči u subotu, 27. aprila  “nije bilo nikakvih incidenata” niti narušavanja javnog reda i mira. Stefanović je još jednom kao mnogo puta do sada izdao nalog policiji kako da postupa u interesima politike koju propagira, a ne zakona koje je dužna da štiti i poštuje.

Svjedočili smo nevjerovatnom broju i raznolikosti prijetnji nasiljem, pokazana kroz nekontrolisanu rulju, koja na internetu i na licu mjesta monstruoznim prijetnjama i svinjskim glavama sije strah i mržnju. Mjera straha koji većina nas ne može da razumije sažeta je u poruci izvinjenja vlasnika pekare kako bi se zaštitili životi porodice kao i zaposlenih.

Ministar policije i jedan od vodećih ljudi Srpske napredne stranke nemušto je pokušao da relativizuje napad, kao i da satanizuje sve koji su stali u odbranu života porodice iz Borče koja je meta linča ekstremnih desničara i nacionalista.

Potpuno saglasni nastupi ekstremističkih grupa i ministra Stefanovića su porodicu Djuraj primorali da se plaše za svoje živote. Poseban cinizam u saopštenju ministra unutrašnjih poslova predstavlja opis da nije bilo nijednog razbijenog prozora na pekari negirajući time prijetnje i poruke mržnje koje umiju da budu glasnije od pucanja stakla. Ministar se udostojio da relativizuje linč nad pekarom “Roma”, napadima na imovinu i osobe srpske nacionalnosti na Kosovu u isto vrijeme kada su na meti etiketiranja njegove stranke i predsjednika nezavisni mediji i politički neistomišljenici sa Kosova koji su takođe srpske nacionalnosti.

Ministar je ostao dužan javnosti objašnjenja zašto policija selektivno poštuje koncept spontanog okupljanja i to samo kada se okupljaju ekstremno nacionalističke grupe dok u drugim slučajevima poput komemoracije žrtvama genocida u Srebrenici, okupljanjima protiv projekta Beograd na vodi ili Protiv diktature policija piše prekršajne prijave za neprijavljene skupove organizatorima istih. Takođe, iako policija nije dozvolila incidente većih razmjera u subotu, ostaje pitanje zašto policija nije prekinula okupljanje ispred pekare “Roma” imajući u obzir da su huligani poslali jasne poruke mržnje prema vlasniku pekare (pjesmama i skandiranjem šovinističkih poruka kao i svinjskim glavama) što može biti osnov za zabranu skupa koji poziva na kršenje ljudskih prava.

U svjetlu teatralno najavljivanog današnjeg susreta u Berlinu, koji treba da predstavlja ključni iskorak u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, Inicijativa poručuje da ništa ne vrijede susreti i dogovori lidera dva naroda ukoliko se istovremeno građani i ekstremističkih grupe huškaju jedni na druge. Ovakvi događaji i reakcije vlasti u Beogradu više liče na pripremu rata nego na stvaranje preduslova za mir.

(Vijesti.ba / Yihr)

29.04.2019.

RUSKA JE IZMIŠLJOTINA DA MOŽETE BITI ČLANICA EU, A NEČLANICA NATO-A

Ruska je izmišljotina da možete biti članica EU, a nečlanica NATO-a

Ruska je izmišljotina da možete biti članica EU, a nečlanica NATO-a
Foto: Vijesti.ba

Politički analitičar i direktor Foruma za etničke odnose iz Beograda Dušan Janjić analizirao je za Vijesti.ba današnji samit premijera i predsjednika država Zapadnog Balkana, Njemačke, Francuske, te čelnika EU.

- Sigurno je da će od dvije vodeće zemlje EU - Njemačke i Francuske sutra biti ponovljeno da Zapadni Balkan nije zaboravljen, ali i da čelnici zapadnobalkanskih zemalja moraju izvršavati svoje obaveze na putu ka EU - rekao je Janjić.
Prema njegovim riječima, zapadnobalkanski političari već su počeli pomalo da zaboravljaju koliko je visok rizik od etničkih i oružanih sukoba.


- Upravo je to druga poruka koja će im biti upućena - da sve probleme moraju rješavati miroljubivim putem, da moraju rješavati sporove iz rata, i naravno da trebaju prestati sa zagovaranjem promjena razgraničenja po etničkoj liniji - poručuje Janjić.
Ovakve poruke čelnika EU, smatra naš sagovornik, i kasnije će pratiti već dobro pripremljeni paket mjera i inicijativa.


- Također, od zapadnobalkanskih lidera očekuje se da ne budu, kako sebe sada predstavljaju, posmatrači neke priredbe u kojoj će veliki da im iznose svoje geostrateške ideje, a balkanski narodi da im se dive i iza leđa drže fige - rekao je Janjić.
Na samitu u Berlinu iz BiH jedino će prisustvovati predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, dok je, recimo, poziv predsjedavajućem Predsjedništva BiH izostao.


- Na listi pozvanih iz BiH nema Dodika, što vam govori da EU ima jedinstven stav i da neće tolerisati zagovaranje novih sukoba i nasilnog rješavanja bilo kojeg problema - naglašava Janjić.
Pred srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem je, tvrdi naš sagovornik, težak posao, jer je na čelu države koja se nalazi u neriješenim sukobima sa susjedima i ima puno drugih otvorenih pitanja.


- Da se ne lažemo, ruska je izmišljotina da možete biti članica EU, a nečlanica NATO-a. Dakle, ako želite u EU, onda morate znati da ćete prije ili kasnije ući i u NATO. I to je trenutno problem političara i u Srbiji, ali i u Republici Srpskoj - koji su glavni kočničari BiH na njenom putu ka NATO-u, ali i u pogledu bh. priznavanja Kosova - zaključuje Janjić u razgovoru za Vijesti.ba.


D.K.


(Vijesti.ba)

29.04.2019.

U SRBIJI NEKE SNAGE ŽELE "ZAMRZNUTI KONFLIKT" NA KOSOVU DO NOVOG SUKOBA

U Srbiji neke snage žele "zamrznuti konflikt" na Kosovu do novog sukoba

U Srbiji neke snage žele "zamrznuti konflikt" na Kosovu do novog sukoba
Filip David / Vijesti.ba
Ugledni beogradski književnik i intelektualac Filip David očekuje da na zapadnobalkanskom samitu u Berlinu bude izvršen pritisak na delegaciju Srbije, na čelu s Aleksandrom Vučićem, da se konačno postigne neki sporazum sa Kosovom.

- Ja sam jedan od onih koji već nekoliko godina govori da je za Srbiju najbolje da taj problem riješi priznavanjem nezavisnosti Kosova, jer drugog rješenja nema - rekao je David u razgovoru za Vijesti.ba.

Naš sagovornik sastanak u Berlinu, koji njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Francuske Emmanuel Macron organizuju sa zvaničnicima zemalja Zapadnog Balkana, kaže da se radi o tajnoj diplomatiji i pregovorima o kojima se ne zna mnogo.

- Ja očekujem, ako ništa drugo, da se izvrši pritisak na srbijansku delegaciju, na čelu s Vučićem, da se konačno postigne neki sporazum sa Kosovom. Jer, dok god ne dođe do sređivanja odnosa Beograda i Prištine, odnosno Srbije i Kosova, ne može se govoriti o stabilizaciji ovog dijela Balkana, niti o poboljšanju unutrašnjih prilika u Srbiji, ali ni Srbije sa susjedima - govori David.

Potcrtava da Srbija trenutno nema dobre odnose takoreći ni s jednom od bivših jugoslavenskih republika.

- Loši su odnosi sa Hrvatskom, Crnom Gorom, BiH, Makedonijom. A priznavanje Kosova bio bi početak rješavanja tih nesporazuma i na kraju krajeva to bi otvorilo put ka Evropskoj uniji - Srbiji, ali i Kosovu, pa čak i BiH, a Crnoj Gori svakako - naglašava David.

Međutim, poručuje da, poznavajući srbijanske vlasti, smatra kako je to teško očekivati, jer "se ovdje igra stalno neka dvostruka igra - jedno se priča javno, a drugo radi tajno".

- Ono što ja ne bih volio i čega se plašim je približavanje Srbije Euroazijskoj uniji, a to bi značilo njeno konačno udaljavanje od EU. Euroazijska unija je panpravoslavna i dosta nacionalistički orijentisana unija, i u svakom slučaju Srbiju bi na duže staze mogla odvojiti od EU - upozorava David.

Vučićev izričit stav da dijaloga s Prištinom neće biti dok Srbiji ne budu ukinute takse prokomentarisao je riječima - "to vam je ono pitanje šta je starije - kokoška ili jaje?".

- Ako bi Srbija priznala Kosovo, te takse bi bile ukinute i to je, mislim, jedno od rješenja. A ne vjerujem da će Kosovo povući takse dok god Srbija ne obeća da će priznati njegovu nezavisnost. To je lako rješivo ako postoji volja, prije svega sa srpske strane da se problem Kosova riješi - ističe David.

Međutim, nastavlja naš sagovornik, u Srbiji su dosta jake snage koje se protive svakom rješenju za Kosovo i koje vjeruju da je najbolje zamrznuti konflikt, "pa da se jednog dana, ukoliko dođe do nekog oružanog sukoba i promjene politike velikih sila, Kosovo možda i vrati u sastav Srbije".

- Velika je iluzija da se to ikada može dogoditi, a nacionalisti, govoreći da rade za interes svoga naroda, zapravo rade protiv njihovog interesa i spremni su se boriti protiv nezavisnosti Kosova do posljednjeg Srbina i posljednjeg Albanca - zaključuje David u razgovoru za Vijesti.ba.


D.K.

(Vijesti.ba)

29.04.2019.

CARL BILDT: IDEJE O KOREKCIJAMA GRANICA MORAJU SE OSTAVITI PO STRANI

CARL BILDT: IDEJE O KOREKCIJAMA GRANICA MORAJU SE OSTAVITI PO STRANI

29.04.2019.

ZAPAD NE SMIJE POTCJENITI NACIONALISTIČKU RETORIKU MILORADA DODIKA I DRAGANA ČOVIĆA

ZAPAD NE SMIJE POTCJENITI NACIONALISTIČKU RETORIKU MILORADA DODIKA I DRAGANA ČOVIĆA
29.04.2019.

GRAHAM BAMFORD SE NA DANAŠNJI DAN SPALIO ZBOG RATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Graham Bamford se na današnji dan spalio zbog rata u BiH

Graham Bamford se na današnji dan spalio zbog rata u BiH

Britanac Graham Bamford se na današnji dan, 29. aprila 1993. godine, usred dana ispred Donjeg doma britanskog Parlamenta polio benzinom i zapalio. Učinio je to kako bi skrenuo pažnju svjetske, a prije svega britanske javnosti na rat u BiH i stradanje građana Bosne i Hercegovine.

"Britanska vojska ne smije biti počasnom gardom na masovnoj sahrani. Bosanske bebe, djeca i žene čekaju da im političari daju ono što sigurno mogu dati - vojnu zaštitu", napisao je 48-godišnji Britanac u oproštajnom pismu.

Graham Bamford nije bio povezan s BiH i njenim građanima. Međutim, slike užasa iz BiH su ga natjerale na žrtvovanje.

U tadašnjim svjedočenjima poznanika i psihologa, u svakoj je dječijoj žrtvi u BiH vidio svoju kćerku. Njegovo stanje se pogoršalo nakon snimaka masakra u Ahmićima, 16. aprila 1993. godine, kada je ubijeno 116 osoba, a među njima i tromjesečna beba.

Gradska uprava Grada Sarajeva 2009. godine ustanovila je nagradu koja nosi ime Grahama Bamforda a dodjeljuje se za iskazanu izuzetnu građansku hrabrost, solidarnost, humanost i altruizam.

O njegovom djelu i šutnji koja ga je pratila režiser Nenad Puhovski je snimio dokumentarni film koji je u Sarajevu prikazan u programu "Modula memorije".(Vijesti.ba / N1)

29.04.2019.

EDIN BATLAK ROTARIJANAC KOJI JE PREŽIVIO PAKAO LOGORA

29.04.2019.

BERIDAN O POSJETI DRUGOG ČOVJEKA CIA-E: SAD POSEŽU ZA NOVIM MJERAMA

29.04.2019.

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG: SRBIJI NIJE MJESTO U EU

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG: SRBIJI NIJE MJESTO U EU28.04.2019.

PROF. SENADIN LAVIĆ : TO ŠTO MILORAD DODIK NIJE DOBIO POZIVNICU ZA BERLIN PUNO GOVORI

Lavić: To što Dodik nije dobio pozivnicu za Berlin puno govori

Lavić: To što Dodik nije dobio pozivnicu za Berlin puno govori
Foto: Vijesti.ba

Pokušaj predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodikada preko posjete Vatikanu sebe predstavi kao velikog državnika doživio je pravi fijasko, ističeprofesor na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Sarajevu Senadin Lavić.

- Papa Franjo ga je zadržao na razgovoru oko pola sata (pola od toga je prevođenje) i zahvalio mu se na posjeti. Dakle, Dodik je potpuno isključen iz dijaloga na internacionalnoj ravni i to je velika smetnja za uključivanje Bosne u internacionalne procese i daljnje napredovanje ka euroatlantskim integracijama - kaže Lavić u razgovoru za Vijesti.ba.

Navodi kako ne vjeruje da je iko povjerovao u spinove koje su širili Dodikovi propagandisti i mediji.

- Ne vjerujem, isto tako, da je Dodik rekao papi Franji šta se dogodilo katolicima i muslimanima tokom 1990-ih za vrijeme agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu - rekao nam je profesor Lavić.

Poručuje kako je neuobičajeno i nečuveno da jedan državnik, poput Dodika - koji je izjavio da je u Vatikanu primarno predstavljao RS - tokom razgovora s papom predstavlja samo polovinu, a ne cijelu državu.

- Naravno, Dodik u Vatikanu nije predstavljao Bosnu. To znači da je tamo bio u svojstvu običnog posjetitelja ili turiste koji je, naprimjer, mogao doći na ispovijed kod pape ili neki privatni razgovor - govori Lavić.

Dodaje kako nije primijetio da je Vatikan tom susretu dao bilo kakav značaj.

- Dakle, Dodik je tamo mogao predstavljati samo sebe i nikoga više, jer je to neka vrsta privatne posjete. Vatikan dobro zna da je Dodik na crnim listama SAD-a, da negira genocid, da ponižava žrtve zločina, da ne priznaje poredak i red u Bosni. To su sve značajke ličnosti koja se ne uzima ozbiljno u bilo kakvim diplomatskim relacijama. On je u totalnoj izolaciji - može samo komunicirati s Vučićem - potcrtava Lavić.

Naglašava kako je Dodikova posjeta Vatikanu samo znak jednog nedržavničkog, nediplomatskog ponašanja i palanačkih hiperbola kojima nas svakodnevno zasipaju manipulatori.

- Svako ima pravo privatno ići gdje god hoće i pričati šta god hoće. To znači da ova Dodikova šetnja do Vatikana nikoga u Bosni ni na što ne obavezuje. On tamo nije bio u ime Bosne i svih građana Bosne, nije zastupao nekakav bosanski stav ili interes - napominje Lavić.

Prokomentarisao je i tvrdnje predsjednice RS-a Željke Cvijanović, koja se nalazila u sastavu Dodikove delegacije, da se u Vatikanu može ravnopravno razgovarati s predstavnicima Svete stolice, što pokazuje da je RS uvažena.

- To je priča za javnost u bosanskom entitetu RS i pokušaj da se izađe iz samoskrivljene izolacije Dodika i njegovih političkih istomišljenika. Pokušaj da se Vatikan iskoristi na ovoj niskoj razini je smiješan i tužan, vrijeđa pamet ljudi i smatram da čak većina ljudi u manjem entitetu Bosne vrlo racionalno "čita" ove spinove i manipulacije političara. Prije se radi da Dodik i njegova delegacija/"reprezentacija" mogu da obavljaju "poštarske poslove" u poduhvatima koje trenutno ne vidimo. Oni nisu razina za razgovor s državom Vatikan - konstatuje Lavić.

Ne smijemo zaboraviti, nastavlja naš sagovornik, da Dodik nije dobio pozivnicu za sastanak u Berlinu, što "govori više od svega drugog, jer on nije više nikome ozbiljan sagovornik".

- Mnogi danas "zaboravljaju" da je entitet RS samo jedna administrativna jedinica unutar države Bosne i Hercegovine. Entitet nije republika ili država. Taman je Vatikan toliko naivan da od bosanskog entiteta RS pravi državu. Možemo reći na kraju: što je gospođi milo, to joj se i snilo - zaključuje Lavić u razgovoru za Vijesti.ba.

 

D.K.

(Vijesti.ba)

28.04.2019.

OBJAVLJEN SNIMAK BRUTALNOG MUČENJA KONOBARA U BANJALUCI

OBJAVLJEN SNIMAK BRUTALNOG MUČENJA KONOBARA U BANJALUCI 

28.04.2019.

LICEMERJE ILI KAKO SMO OSTALI BEZ KONTEKSTA

28.04.2019.

PORUKA REŽIMA MILORADA DODIKA: REKET ILI ŽIVOT

28.04.2019.

OPROSTIMO JEDNI DRUGIMA I POMIRIMO SE JEDNI S DRUGIMA

Oprostimo jedni drugima i pomirimo se jedni s drugima

Oprostimo jedni drugima i pomirimo se jedni s drugima

Oprostimo jedni drugima, pomirimo se jedni s drugima, zagrlimo jedni druge, rečeno je na svetoj liturgiji povodom Vaskrsa koja je služena u Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice u Sarajevu.

Liturgiji koju je predvodio mitropolit dabrobosanski Hrizostom prisustvovali su brojni vjernici.

Protojerej-stavrofor Nenad Tupeša u kratkoj poruci nakon liturgije poslao je poruke mira i molitve za oprost grijeha.

Tupeša je kazao kako prolazno i stvoreno ne može samo iz sebe postati neprolazno i vječno.

”Nažalost, i dalje smo suočeni s mnoštvom iskušenja i nevolja, s terorizmom, ratovima, i oduzimanjem ljudskih života širom zemljinog šara. Plač i agonija žrtava koji do nas dopiru najvećom brzinom, putem savremenih sredstava komunikacije, ranjavaju naša srca“, rekao je Tupeša.

Dodao je kako raznovrsna razočarenja, tuga i nezadovoljstvo obuzimaju duše ljudi, a svuda okolo je nepravda i mržnja.

Pozvao je na mir, ljubav i pomirenje, kao i na preispitivanje vjere.

“Zagrlimo ljubavlju Božijom jedni druge. Ne samo one koji nas vole, ljubavlju zagrlimo i neprijatelje naše. Oprostimo im, jer je i Gospod na krstu nama oprostio grijehe naše“, podsjetio je Tupeša.

”Oprostimo jedni drugima, pomirimo se jedni s drugima, zagrlimo jedni druge i hodimo svetim putem božanske ljubavi. Svjedočimo ljubav i njome živimo“, rekao je Tupeša.

Najveći hrišćanski praznik u godini, Vaskrs, danas proslavljaju vjernici pravoslavne vjeroispovijesti. Ovaj praznik se slavi u spomen na Hristovo vaskrsnuće, kao i njegovu pobjedu nad smrću i nad grijehom.

Vjernici jedni drugima ovaj praznik čestitaju riječima "Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse".

Pravoslavni vjernici se nakon liturgije okupljaju u domovima uz svečanu trpezu na kojoj dominira crveno jaje i vaskršnji hljeb. Običaj je da na stolu stoje obojana i ukrašena jaja.


(Vijesti.ba

28.04.2019.

KO SMO MI BOŠNJACI

KO SMO MI BOŠNJACI?

Autor: Daniel Toljaga

Daniel TOLJAGA: Nacionalni identitet današnjih bosanskih Srba, odnosno bosanskih Hrvata se formira veoma kasno, tek polovinom 19. stoljeća, kada se Bošnjaci pravoslavne, odnosno, katoličke vjeroispovijesti, a pod znatnim lobiranjem srbijanskih i hrvatskih političkih misionara, odrođuju od bošnjačkog nacionalnog korpusa i na temelju zajedničke vjeroispovijesti počinju nacionalno identifikovati sa susjednim pravoslavnim Srbima, odnosno katoličkim Hrvatima. Tijekom austro-ugarskog perioda, Kallayev pokušaj očvršćivanja jedinstvene bošnjačke nacije bio je osuđen na propast, iz razloga što je proces identifikacije pravoslavaca sa srbima, i katolika sa hrvatima, bio daleko odmakao, pa tako i nije mogao uspjeti, jer su integracioni impulsi dolazili od okupatora – Austro-Ugarske, a ne iznutra. Poslije njegove smrti zabranjen je i bosanski jezik, 1907. godine, mada je rječnik bosanskog jezika skoro 200 godina stariji od prvog rječnika srpskog jezika.28.04.2019.

AZEM VLASI: MILORADA DODIKA I VALENTINA INZKA TREBA KRIVIČNO GONITI NA SUDOVIMA

AZEM VLASI: MILORADA DODIKA I VALENTINA INZKA TREBA KRIVIČNO GONITI NA SUDOVIMA28.04.2019.

NA SUSRETU S PAPOM FRANJOM NIJE SVE BILO KAKO TO MILORAD DODIK PREDSTAVLJA

NA SUSRETU S PAPOM FRANJOM NIJE SVE BILO KAKO TO MILORAD DODIK PREDSTAVLJA

28.04.2019.

DOLAZAK BISHOPA VAŽNA PORUKA RUSIJI I ONIMA KOJI SU SE "ZAIGRALI"

Ahić: Dolazak Bishopa važna poruka Rusiji i onima koji su se "zaigrali"

Ahić: Dolazak Bishopa važna poruka Rusiji i onima koji su se "zaigrali"
Foto: Vijesti.ba
Posjeta drugog čovjeka američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Vaughna Bishopa Bosni i Hercegovini upozorenje je svima onima koji su se malo previše zaigrali, da moraju raditi na integrirajućim procesima u cilju što bolje borbe protiv organiziranog kriminala i terorizma.

Rekao je ovo u razgovoru za Vijesti.ba profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu Jasmin Ahić.Bishopova posjeta, kaže, nije protokolarnog tipa, imajući u vidu s kim se sve zamjenik direktora CIA-e sastao za vrijeme svog dvodnevnog boravka u Sarajevu.

Među sagovornicima ovog američkog dužnosnika bili su direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osman Mehmedagić, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač, direktori Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsad Vilić, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Perica Stanića, te Granične policije BiH Zoran Galić.

Također, na radnoj večeri s Bishopom sinoć su bili čelnici bh. pravosuđa - glavna državna tužiteljica Gordana Tadić, te predsjednik Suda BiH Ranko Debevec.

Bishopova posjeta, smatra Ahić, dolazi u ključnim trenucima - kada Rusija pojačava svoj pritisak u cilju destabilizacije BiH, kada Makedonija ulazi u NATO, kada je Crna Gora već u NATO-u i kada imamo pojačane političke tenzije.

- Mislim da je ova posjeta pokazatelj i onima koji možda pokušavaju koketirati s određenim politikama u regionu, da moraju biti svjesni svoje odgovornosti i pozicija na kojima se nalaze, i da ne dovode u pitanje rad pravosudnih, ali i policijsko-sigurnosnih agencija. Jer, naravno, za to će u svakom slučaju uslijediti sankcije - poručuje Ahić.

Prema njegovim riječima, sastanci koje je Bishop imao u Sarajevu trebali bi da povrate povjerenje među policijskim, obavještajnim i sigurnosnim agencijama na nivou BiH.

- Vrlo je važno to vraćanje povjerenja među institucijama koje možda i imaju različite poglede na određene sigurnosne izazove. Potrebno ih je sve uvezati kako bi borba protiv terorizma, ali i migrantske krize bila što bolja i efikasnija - dodaje Ahić.

On smatra da je Bishopova posjeta i potvrda dobrog i uspješnog rada OSA-e BiH, na čelu s Mehmedagićem, i još jedan pokazatelj da su SAD na terenu kako u BiH, tako i u regionu, i da žele dati maksimalnu podršku budućim sigurnosnim izazovima, poput migrantske krize i potencijalnih terorističkih prijetnji.

Naglašava kako su policijsko-obavještajne agencije u posljednjih godinu dana dobile neprimjerenu formu politizacije, te da je bilo i krajnje vrijeme da SAD potvrde svoj angažman na terenu, zbog sve većeg političkog pritiska i politikanstva koje se uvuklo u sigurnosni sektor.

Na kraju potcrtava važnost borbe protiv organizovanog kriminala.

- Vidite da su i u Srbiji i u Crnoj Gori uzeli maha mafijaški obračuni, koji su direktno povezani s ostalim vrstama kriminala - narko-kriminalom, terorizmom... Stoga, ako institucije vlasti ne budu umrežene, bez obzira na njihova različita stajališta u političkom smislu o nekim stvarima, onda ni borba protiv organizovanog kriminala i terorizma ne može polučiti rezultate - zaključuje profesor Ahić u razgovoru za Vijesti.ba.


D.K.

(Vijesti.ba)

28.04.2019.

MIGRANTSKA IGRA NA 'BALKANSKOJ RUTI'

28.04.2019.

INFOGRAFIKE 19. APRIL. 2019.

Istraživanje Fondacije za mir obuhvatilo je 178 zemalja po kriterijima koji uključuju: sigurnosna pitanja, ekonomiju i ekonomsku (ne)jednakost, ljudska i radnička prava, demografiju i kvalitet javnih usluga. Kako zemlja Balkana stoje na listi stabilnosti i samoodrživosti?

28.04.2019.

SENKA MARIĆ: O MRŽNJI KOJU IMAMO ZA DRUGAČIJE

28.04.2019.

JASNA ŠAMIĆ: PO BARBARSTVU SE VIDI DA NA BALKANU IPAK ŽIVI JEDAN NAROD

28.04.2019.

DELEGACIJA ENTITETA RS-A KOD PAPE FRANJE POD ZASTAVOM BiH

Delegacija RS-a kod pape Franje pod zastavom BiH

Delegacija RS-a kod pape Franje pod zastavom BiH
Srđan Puhalo / Vijesti.ba
Psiholog i politički analitičar iz Banjaluke Srđan Puhalo u razgovoru za Vijesti.ba prokomentarisao je jučerašnji susret predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika s poglavarom Katoličke crkve, papom Franjom u Vatikanu.

- Priznajem da sam malo zbunjen cijelom tom posjetom iz više razloga. Prije svega, ne znamo ko stoji iza te posjete i šta je bio njen smisao - kaže na početku Puhalo.

Teme o kojima je razgovarano, ocjenjuje, prilično su čudne i uopštene.

- Sastav delegacije je bio srpski, tako da sam stekao utisak da je to bila delegacija Republike Srpske, pod zastavom BiH - naglašava Puhalo.

Ni odabir poklona Dodikove delegacije, tvrdi naš sagovornik, ni na koji način nije predstavljao BiH.

- Dodamo li tome i stav druga dva člana Predsjedništva BiH o toj posjeti, izgleda da je Dodik uspio da organizuje ovaj susret s papom Franjom preko nekih ličnih veza - mišljenja je Puhalo.

Na kraju dodaje kako je ovo još jedan pokušaj Dodika da se prikaže Srbima kao važan međunarodni igrač, te da pokuša da predoči neke svoje istine u svijetu, prije nego mu istekne mandat kao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

D.K.

(Vijesti.ba)

25.04.2019.

PROFESOR ANDREJ KURNIK: U EVROPSKOJ MIGRANTSKOJ POLITICI NEMA BAŠ DEMOKRATIJE

25.04.2019.

MEHANIZAM OBJAVLJUJE UPUSTVA ZA KORISNIKE BAZE PODATAKA SUDSKIH SPISA MKSJ-A

MEHANIZAM OBJAVLJUJE UPUSTVA ZA KORISNIKE BAZE PODATAKA SUDSKIH SPISA MKSJ-A
25.04.2019.

IMA LI POLITIKE U BOSANSKOM KRIMINALU?

IMA LI POLITIKE U BOSANSKOM KRIMINALU?
25.04.2019.

BAKIR IZETBEGOVIĆ RAZGOVARAO S INZKOM O FORMIRANJU VLASTI I REZERVNOM SASTAVU POLICIJE

Izetbegović razgovarao s Inzkom o formiranju vlasti i rezervnom sastavu policije

Izetbegović razgovarao s Inzkom o formiranju vlasti i rezervnom sastavu policije
Foto: Vijesti.ba
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović primio je danas visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka, s kojim je razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH s naglaskom na narušenu sigurnosnu situaciju i proces dovršetka formiranja vlasti.

Jedna od tema razgovora bili su vremenski rokovi za formiranje vlasti. Izetbegović je kazao da se Vlada FBiH može formirati odmah, a Vijeće ministara vrlo brzo, ako se postigne dogovor o dostavljanju Godišnjeg nacionalnog programa za MAP u Brisel, saopćeno je iz SDA.

U saopćenju se navodi da su se sagovornici složili po pitanju jednostranih poteza entiteta RS u vezi s formiranjem rezervnog sastava policije, te da bi bilo najbolje za sve u BiH da se ne nastavlja s tim procesom.

Izetbegović je naglasio da će, ukoliko RS ne obustavi ove postupke, Federacija biti prisiljena na  snažan odgovor kroz provođenje već pokrenutog jačanja sopstvenih policijskih snaga, saopćeno je iz SDA.

 

(Vijesti.ba / FENA)

25.04.2019.

ZAMJENIK DIREKTORA CIA-E STIGAO U SARAJEVO

Zamjenik direktora CIA-e stigao u Sarajevo

Zamjenik direktora CIA-e stigao u Sarajevo
Foto: Vijesti.ba

Zamjenik direktora CIA-e Vaughn Bishop stigao je u službenu posjetu Sarajevu, potvrđeno je za "Avaz" iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Bishop je, prema informacijama "Avaza" u Sarajevo stigao jutros, a on će se u naredna dva dana sastati s čelnicima policijskih agencija u BiH, ali i rukovodiocima ostalih državnih institucija.

To je razlog što je na ulicama Sarajeva veliki broj policijskih pripadnika.


(Vijesti.ba / Avaz)

25.04.2019.

ŠEFIK DžAFEROVIĆ : DODIKOVA POSJETA VATIKANU NIJE U IME PREDSJEDNIŠTVA

Džaferović: Dodikova posjeta Vatikanu nije u ime Predsjedništva

Džaferović: Dodikova posjeta Vatikanu nije u ime Predsjedništva
Foto: Vijesti.ba

Posjeta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika Vatikanu ne realizuje se u ime Predsjedništva BiH, kako se to u dijelu javnosti želi predstaviti.

Saopćeno je ovo danas iz Kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića. Sapčenje prenosimo u nastavku:


- Posjeta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika Vatikanu ne realizuje se u ime Predsjedništva BiH, kako se to u dijelu javnosti želi predstaviti.


Predsjedništvo BiH nije razmatralo ovu posjetu, niti je zauzimalo bilo kakav stav o tome.


Stavovi koje u vezi s time Milorad Dodik iznosi u javnosti nisu stavovi Predsjedništva BiH, te predstavljaju isključivo njegovo lično mišljenje.

 

(Vijesti.ba)

25.04.2019.

REISU-L-ULEMA KAVAZOVIĆ ODGOVORIO MILORADU DODIKU: TRAŽIMO ISTA PRAVA KROZ UGOVOR S DRŽAVOM

Kavazović odgovorio Dodiku: Tražimo ista prava kroz ugovor s državom

Kavazović odgovorio Dodiku: Tražimo ista prava kroz ugovor s državom
Foto: Vijesti.ba

Nakon što je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u javnosti iznio tvrdnju kako Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini kroz ugovor s državom "traži mnogo veća prava" nego je to slučaj s ugovorima koje su Katolička crkva i Srpska pravoslavna crkva već potpisale, reagirali su u Islamskoj zajednici saopćenjem iz Kancelarije reisu-l-uleme  u kojem se kaže:

- Odlučno demantiramo netačne tvrdnje predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika o tome kako Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini kroz ugovor s državom "traži mnogo veća prava" nego je to slučaj s ugovorima koje su Katolička crkva i Srpska pravoslavna crkva već potpisale.

Ugovor koji već više godina zbog političkih opstrukcija čeka na potpisivanje u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine nije prijedlog Islamske zajednice već Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Tekst nacrta ugovora je rezultat rada dvije radne grupe, one iz Islamske zajednice i Vijeća ministara i na njemu su radili eksperti koji su sačinili prijedlog usaglašen s najvišim međunarodnim standardima u ovoj oblasti.

U prijedlogu ugovora za Islamsku zajednicu se ne predviđa ništa više od onoga što je predviđeno i za druge dvije tradicionalne vjerske zajednice. Jedino po čemu se ovaj ugovor razlikuje su neke specifičnosti islamskog učenja kakve imaju i druge vjerske zajednice što je prepoznato i u njihovim ugovorima s državom.

Osim toga, o sadržaju ovog ugovora pozitivno su se očitovale i ostale tri tradicionalne vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini i njega osporavaju samo one politike koje rade na daljnjem sijanju nepovjerenja i koje ga koriste za dnevnopolitička previranja i politička ucjenjivanja.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini još jednom apelira na sve političare, a posebno predstavnike državne vlasti, da ovo pitanje ne politiziraju nego da mu pristupe kao pitanju osnovnih ljudskih prava i sloboda i da na taj način okončaju diskriminaciju prema muslimanima i Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini koja na ovaj način poprima i svoje institucionalne oblike, stoji u današnjem saopćenju, prenosi Agencija MINA. 


(Vijesti.ba / FENA)

24.04.2019.

NEKAŽNJENI ZLOČIN NAD BOŠNJACIMA U GORICI, IZVRŠIOCI POZNATI

NEKAŽNJENI ZLOČIN NAD BOŠNJACIMA U GORICI, IZVRŠIOCI POZNATI 


24.04.2019.

OTKRIVENO ODAKLE JE DONESEN OTROV ZA SLOBODANA PRALJKA

24.04.2019.

DRAŠKO STANIVUKOVIĆ: POVLAČENJE MUP-A JE VELIKA POBJEDA SVIH NAS

Stanivuković: Povlačenje MUP-a je velika pobjeda svih nas

Stanivuković: Povlačenje MUP-a je velika pobjeda svih nas
Foto: Vijesti.ba
Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupšini Republike Srpske (NSRS) Draško Stanivuković smatra da je pobjeda građana, medija, nevladinog sektora i javnosti to što je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) povuklo odredbu izmjena i dopuna Zakona o javnom redu i miru, koja se odnosila na zabranu fotografisanja policajaca.

Ukazivali su da je bila sporna odredba kojim se kao prekršaj javnog reda i mira predviđalo "neovlašteno fotografisanje ili snimanje kojim se ometa službenik dok vrši svoje dužnosti".

-Ovo je pobjeda svih nas koji smo se borili protiv kazne zatvora za fotografisanje - rekao je Stanivuković u obraćanju entitetskom parlamentu tokom rasprave o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru.

Naveo je da rasprava o ovom zakonu i drugim gubi smisao, jer se dešavaju stvari kao što je ubistvo banjalučkog privrednika Slaviše Krunića, čije izjave je citirao u više navrata.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Senad Bratić je rekao da ne treba zloupotrebljati i koristiti slučaj ubistva Krunića u političke svrhe.

Šefica kluba poslanika Demokratskog saveza – Demos Spomenka Stevanović je rekla da je dobro što je povučen spomenuti član 4. izmjena i dopuna Zakona o javnom redu i miru, jer, je, kaže, izazvao mnogo nedoumica, nerazumijevanja i straha posebno kod novinarske zajednice.

-Član nije bio dovoljno precizan i jasan – dodala je ona.

I šef Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Igor Žunić je rekao da je i ranije bilo napada da RS usvaja zakone koji ne postoje nigdje u svijetu, a što se, kaže, pokazalo kao netačno, jer niko nije kažnjen ni zbog natpisa na internetu, što je ranije izazivalo određene reakcije u javnosti.


(Vijesti.ba / FENA)

24.04.2019.

ŽELJKO KOMŠIĆ : BILO BI DOBRO DA HRVATSKA NE POVLAČI DODATNE POTEZE

Komšić: Bilo bi dobro da Hrvatska ne povlači dodatne poteze

Komšić: Bilo bi dobro da Hrvatska ne povlači dodatne poteze
Foto: Vijesti.ba
Bilo bi dobro da Hrvatska ne povlači dodatne poteze, jer će time samo ubrzati našu odluku da pokrenemo spor pred nekim od međunarodnih sudova, izjavio je za "Oslobođenje" član Predsjedništva BiH Željko Komšić, nakon što je prije nekoliko dana Ministarstvo za državnu imovinu Republike Hrvatske zatvorilo novi javni poziv za zakup bivših bh. radničkih odmarališta na Jadranu.

- Za sada smo učinili prvi korak. Imajući u vidu međunarodne konvencije, kojima se reguliraju međusobni odnosi zemalja, na sjednici Predsjedništva BiH iz decembra 2018. godine zaključili smo da se uputi nota generalnom sekretaru UN-a kao depozitaru međunarodnih sporazuma, kako bismo ga obavijestili da RH krši ili ne poštuje Sporazum o sukcesiji bivše SFRJ, kojim su uređena pitanja imovine svih ex-republika. Pismo je otišlo i imamo potvrdu da je o njemu generalni sekretar UN-a upoznat - ističe Komšić.

Podsjetio je da je jedan od zaključaka Predsjedništva BiH bio i to da se uputi pismo predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović i premijeru Andreju Plenkoviću kako bi im se ukazalo na to da se Hrvatska mora pridržavati sporazuma o sukcesiji SFRJ, što je akt višeg reda u odnosu na domaće zakonodavstvo.

- Htjeli smo posebno naglasiti da BiH nema nema namjeru ulaziti u bilo kakve dodatne bilateralne sporazuma - rekao je Komšić za "Oslobođenje".


(Vijesti.ba / FENA)

23.04.2019.

BiH SU VRATA NATO-A OTVORENA, NEMA PLANA "B"

BiH SU VRATA NATO-A OTVORENA, NEMA PLANA "B"


23.04.2019.

IZBOR UREDNIKA

IZBOR UREDNIKA

VijestiBa

https://vijesti.ba

IZBOR UREDNIKA.


Zašto je Armija RBiH jedina antifašistička vojska u zadnjem ratu

21.04.2019.

OTVORENO PISMO POŠTOVANOM INZKU : ŠTA JE ZAJEDNIČKO VALENTINU, MOMIRU I SOKRATU?

21.04.2019.

MILORAD DODIK I VLAST U ENTITETU RS-A SE SPREMAJU ZA RAT

21.04.2019.

ENTITET RS-A SE STALNO NAORUŽAVA, TO NIJE NIMALO NAIVNO

ENTITET RS-A SE STALNO NAORUŽAVA, TO NIJE NIMALO NAIVNO


20.04.2019.

KOLEKTIVNA DžENAZA ZA 20 ŽRTAVA ZLOČINA U VLASENICI

Danas kolektivna dženaza za 20 žrtava zločina u Vlasenici

Danas kolektivna dženaza za 20 žrtava zločina u Vlasenici
Foto: Vijesti.ba

Na Šehidskom mezarju “Rakita” u Vlasenici danas će biti održana kolektivna dženaza za dvadeset žrtava zločina počinjenog u tom gradu.

Njihovi posmrtni ostaci, koji su juče prevezeni iz Komemorativnog centra u Tuzli, biće ukopani nakon podne namaza.
Protokol počinje u 11.30 sati kada će biti odata počast svim žrtvama polaganjem vijenaca i učenjem Fatihe. U 12.30 sati započet će vjerski dio, a dženazu će predvoditi zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić.

Žrtve koje će danas biti ukopane pronađene su na dijelu magistralnog puta Vlasenica – Han Pijesak, na lokalitetu “Pećine”, kao i na lokalitetu Jelovačka česma.

Svoja dva brata, Mehu i Mirsada Ferhatovića, ukopaće Mensur Ferhatović koji je dosad na drugoj kolektivnoj dženazi sahranio oca Bajru Ferhatovića i trojicu daidža. Njegov otac je pronađen u masovnoj grobnici u Ogradicama.

“Obdukcijski nalaz je pokazao da se radilo o streljanju u potiljak iz neposredne blizine. Moj otac je tada imao 60 godina. Nakon ovoliko godina mi smo ovo doživjeli kao satisfakciju jer ćemo sahraniti njihove kosti i moći ćemo im proučiti Fatihu”, kaže Mensur Ferhatović.

Iz Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica zatražili su efikasniji rad bosanskoherecegovačkog pravosuđa kada su u pitanju predmeti ratnih zločina.

Predsjednik Medžlisa Mujo Hadžiomerović ranije je izjavio da je veoma važno da što više njihovih sugrađana dođe na ovu kolektivnu dženazu, s obzirom da su od prošle godine pokrenute krivične prijave protiv čelnika ratnog Kriznog štaba u Vlasenici.

Podsjećanja radi, među njima je i Mićo Kraljević, sadašnji načelnik Općine Vlasenica.

“Međutim, iz nama nepoznatih razloga, kasni se sa glavnim pretresima. Opravdanje je da je to zbog bolesti, kako sudija, tužilaca tako i onih protiv kojih je pokrenuta prijava. Kvalifikacija krivične prijave je zločin protiv čovječnosti, ali slobodno možemo reći da je u Vlasenici bio genocid bez obzira na presudu u Hagu kojom je Vlasenica ispuštena”, rekao je Hadžiomerović.

U Vlasenici je stradalo, kako je rekao, dvije i pol hiljade ljudi. Do sada je pronađeno i ukopano njih oko hiljadu i pet stotina, a za hiljadu Vlaseničana se još traga.

Žrtve i porodice stradalih smatraju da je u Vlasenici počinjen veliki zločin nad civilnim stanovništvom te su nezadovoljni da su za monstruozne zločine odgovarali samo trojica ljudi.

“Među njima, prvooptuženi u Hagu je Dragan Nikolić Jenki koji je i izdržao kaznu. U njegovom priznanju može se pronaći da je Vlasenica u srednjem Podrinju imala najveći logor kroz koji je prošlo osam hiljada Podrinjaca. Na domaćem sudu, Sudu BiH, osuđeni su Dragan Bastah na 22 godine zatvora, Goran Višković na 18 godina zatvora. Nama zato nije jasno zašto od marta prošle godine nije počeo glavni pretres za čelnike Kriznog štaba”, istaknuo je Hadžiomerović.


(Vijesti.ba)

20.04.2019.

IGK POZIVA NA UKLANJANJE MILORADA DODIKA SA SVIH POLITIČKIH FUNKCIJA U BiH

IGK poziva na uklanjanje Dodika sa svih političkih funkcija u BiH

IGK poziva na uklanjanje Dodika sa svih političkih funkcija u BiH
Milorad Dodik

Višegodišnja antibosanska, antievropska i anticivilizacijska kampanja Milorada Dodika se mora hitno zaustaviti i sankcionisati.

Institut za istraživanje genocida, Kanada (IGK) je više puta tražio da Kanada i druge države sankcionišu i zaustave Dodika, glavnog generatora destrukcije države BiH, kao i njegove saveznike iz entiteta RS i Srbije, koji kontinuirano proizvode strah, mržnju i nesigurnost, saopćeno je iz ove organizacije.

"Dodikov govor u Beogradu i njegovo kontinuirano antibosansko ponašanje unosi sve veći nemir i strah. Dodikove izjave su krajnje skandalozne, fašističke i šovinističke, kojim negira genocid i veliča pravosnažno osuđene vođe ratnih zločinaca, prijeti otcjepljenjem entiteta RS, organizuje antidržavne referendume, uskraćuje osnovna ljudska prava i slobode povratnicima u entitet RS, podriva suverenitet i teritorijalni integritet države BiH", navode iz IGK-a.

Kako navode, "ovom antibosanskom praksom koja se naglo širi i u bosanskohercegovačkoj dijaspori, Dodik je potvrdio kontinuitet ugrožavanja stabilnosti države BiH, njen suverenitet, teritorijalni integritet i politički subjektivitet".

"Ugrozio je i stabilnost regije i Evrope i ponizio sve dosadašnje napore u vezi bolje budućnosti države BiH. Mlade generacije koje nemaju vlastito iskustvo vremena u kome je počinjen genocid mogu biti žrtve Dodikovog govora mržnje i manipulacije nekažnjenih ideologa ili podržavalaca genocida i doći u priliku da ponove genocid. To se odlučnom akcijom mora sprijećiti. Zato IGK poziva civilizovani svijet da konkretnim, hitnim i odlučnim mjerama odgovori na ozbiljne prijetnje miru i stabilnosti, da Dodiku zabrani bilo kakvu političku aktovnost na nivou BiH, da ga proglasi nepoželjnim u svim državama, članicama Vijeća za provedbu mira (PIC). Istovremeno od članica Evropske unije tražimo da u procesu otvaranja novih poglavlja za pregovore o priključenju Srbije Evropskoj uniji postave uvjet da ta zemlja mora priznati odluke međunarodnih sudova o genocidu u BiH i da ne pregovaraju sa onima koji negiraju odluke međunarodnih sudova, jer ukoliko neko ne poštuju te odluke kako će poštovati druge evropske standarde. Civilizovani svijet je na hitnom potezu", stoji u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK).


(Vijesti.ba)

20.04.2019.

OTKRIVENO ODAKLE JE DONESEN OTROV ZA PRALJKA

aaaaaaaaaaaaaa

19.04.2019.

PROTJERANI HRVATI UPUTILI VAPAJ PAPI FRANJI: "OVO SU LIK I DJELO MILORADA DODIKA"

PROTJERANI HRVATI UPUTILI VAPAJ PAPI FRANJI: "OVO SU LIK I DJELO MILORADA DODIKA"

19.04.2019.

REZERVNI SASTAV POLICIJE U ENTITETU RS-A ZA ANTIDRŽAVNE CILJEVE

Rezervni sastav policije u RS za antidržavne ciljeve

Rezervni sastav policije u RS za antidržavne ciljeve
Foto: Vijesti.ba

Nikome nije do povećanja broja puščanih cijevi već do poboljšanja životnog standarda građana.

Uspostavljanje rezervnog sastava policije RS opravdano izaziva zabrinutost građana – smatra Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke.

- „Ako se posmatra u kontekstu konstantnih separatističkih izjava predsjednika SNSD-a Milorada Dodika te odnosa srbijanske vlasti prema BiH za koji se ne može reći da je dobronamjeran, onda je sumnja da će taj rezervni sastav biti upotrebljen za antidržavne ciljeve opravdana", kaže Kojović.


Povod za formiranje ovog sastava također smatra problematičnim: „Povod za formiranje rezervnog sastava policije jednog entiteta ne može biti situacija s migrantima. Migrantska situacija je problem cijele države i s njim se trebaju suočavati državni, a ne entitetski organi. Pa zamislite sad da rezervni sastav policije formira Unsko-sanski kanton koji ima najveći priliv migranata, ko bi to dozvolio?


Dakle, ako zaista u RS-u misle da će se tako izboriti s problemom priliva migranata, onda to govori o njihovom neprofesionalizmu i trošenju budžetskog novca na unaprijed propalu stvar. Teško je povjerovati da iza priče o formiranju rezervnog sastava ne stoji nešto puno opasnije.“


No, unatoč tome, Kojović smatra da ne treba dizati paniku: „Budžetska sredstva za taj rezervni sastav trebala bi biti odobrena sljedeće godine. Ukupan sastav trebao bi brojati 1000 ljudi, a njegovo formiranje bi trebalo ići postepeno. Imamo vremena da utičemo da se ovaj proces zaustavi. Nadležni državni organi, progresivne političke snage, međunarodna zajednica, svi mi svim sredstvima moramo uticati da do formiranja tog rezervnog sastava ne dođe. Vjerujem da ovo uznemirava i dobar dio građana u RS.


Nikome nije do povećanja broja puščanih cijevi već do poboljšanja životnog standarda građana.“

19.04.2019.

MAFIJA JE ZAROBILA SRBIJU, ALEKSANDAR VUČIĆ OGREZAO U MAFIJAŠKOM UDRUŽIVANJU

MAFIJA JE ZAROBILA SRBIJU, ALEKSANDAR VUČIĆ OGREZAO U MAFIJAŠKOM UDRUŽIVANJU

19.04.2019.

ENTITET RS-A JOŠ NIJE DOSTAVILA INFORMACIJE AMBASADI SAD-A O REZERVNOM SASTAVU POLICIJE

ENTITET RS-A JOŠ NIJE DOSTAVILA INFORMACIJE AMBASADI SAD-A O REZERVNOM SASTAVU POLICIJE
19.04.2019.

REZERVNI POLICAJCI U ENTITETU RS-A BI ZADUŽILI ORUŽJE, POSLJEDICE STRAŠNE

REZERVNI POLICAJCI U ENTITETU RS-A BI ZADUŽILI ORUŽJE, POSLJEDICE STRAŠNE
19.04.2019.

REZERVNI SASTAV POLICIJE U ENTITETU RS-A JE KRŠENJE DEJTONA

REZERVNI SASTAV POLICIJE U ENTITETU RS-A JE KRŠENJE DEJTONA18.04.2019.

OBILJEŽAVANJE 27. GODIŠNJICE AKCIJE 'PRETIS'

Obilježavanje 27. godišnjice akcije 'Pretis'

Obilježavanje 27. godišnjice akcije 'Pretis'
Foto

Udruženje veterana Odreda policije BOSNA, zajedno s pripadnicima „Patriotske lige“ Vogošća, danas će u 13.00 sati, ispred teretne kapije preduzeća „Pretis“ u Vogošći, obilježiti 27. godišnjicu čuvene akcije "Pretis“.

Aklciju je izvela Specijalna jedinica MUP-a RBiH Odreda policije BOSNA u noći 17. na 18. aprila 1992. godine.

Obilježavanje 27. godišnjice akcije, koja je imala za cilj izuzimanje materijalno-tehničkih sredstava iz vojne fabrike "Pretis", je čuvanje od zaborava briljantne akcije koju je izvela Specijalna jedinica MUP-a RBiH Odred policije BOSNA.

- Akcija je izvedena bez ispaljenog metka, bez ranjenih i poginulih i s takvom preciznošću, profesionalnošću i efikasnošću, kako to mogu izvesti samo izuzetno uvježbani pripadnici specijalne jedinice. Također, mora se reći i to, da je zajedno sa Specijalcima u akciji učestvovao određen broj  patriota i pripadnika CSB-a Stari Grad. Nakon završetka akcije, a u nastojanju da se izvuče što više naoružanja, u aktivnostima koje su slijedile odmah po okončanju akcije specijalaca, poginuli su Bosanske patriote, brigadni general Safet Hadžić i pet njegovih saboraca, tadašnji pripadnici već mobiliziranih jedinica TO. U toj akciji je bilo i nekoliko ranjenih i zarobljenih učesnika.

Protuoklopna sredstva izuzeta iz te fabrike, spriječila su ulazak agresora u grad 2. i 3.maja 1992. godine, te donijela odlučujuću prevagu u borbama za zgradu predsjedništva, bitkama na Stupu, u Azićima, Mojmilu, osujetila presjecanje grada Sarajeva na potezu Vraca- Pofalići-Vogošća, spriječile prodor tenkova i drugih oklopnih vozila tenko-prohodnim pravcima - podsjećaju organizatori u najavi obilježavanja akcije "Pretis".


(Vijesti.ba / FENA)
18.04.2019.

AKADEMIK ESAD DURAKOVIĆ : "PODJELA BiH NA TRI ENTITETA NAJOPASNIJA JE MOGUĆNOST ZA BOŠNJAKE"

18.04.2019.

VOJNE I PARAVOJNE FORMACIJE : : KAKO JE DODIK NAPRAVIO ORUŽANE SNAGE ENTITETA RS-A

18.04.2019.

MOSTARSKI HEROJI U BIJELOM: NIKAD SE NISMO PREDAVALI, SVAKU ŽRTVU SMO OPLAKALI

MOSTARSKI HEROJI U BIJELOM: NIKAD SE NISMO PREDAVALI, SVAKU ŽRTVU SMO OPLAKALI


17.04.2019.

TUŽITELJI IZ PREDMETA AHMIĆI I "ŠESTORKA" MORA SE REĆI "DOSTA" NEGIRANJU PRESUDA

TUŽITELJI IZ PREDMETA AHMIĆI I "ŠESTORKA" MORA SE REĆI "DOSTA" NEGIRANJU PRESUDA

17.04.2019.

PREDSJEDNIŠTVO ODLUČILO: PROTESTNA NOTA HRVATSKOJ ZBOG SOA-A

PREDSJEDNIŠTVO ODLUČILO: PROTESTNA NOTA HRVATSKOJ ZBOG SOA-A  17.04.2019.

ANDREAS ERNST: NE POSTOJI BOSANSKO BURE BARUTA

ANDREAS ERNST: NE POSTOJI BOSANSKO BURE BARUTA16.04.2019.

ŽELJKO KOMŠIĆ O GODIŠNJICI ZLOČINA U AHMIĆIMA I TRUSINI

Željko Komšić o godišnjici zločina u Ahmićima i Trusini

Željko Komšić o godišnjici zločina u Ahmićima i Trusini
Željko Komšić

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je saopćenje za javnost povodom obilježavanja godišnjice zločina u Ahmićima i Trusini.

- Zločini počinjeni u Ahmićima i Trusini na današnji dan ostaju kao trajna opomena svima nama. Tragedije poput ovih više nikada i nigdje  ne  smiju se dogoditi. Sa moralnog, ljudskog i vojničkog stanovišta, ubijanje civila i ratnih zarobljenika predstavlja zločin najvišeg stepena.
 
Dijelim bol sa porodicama žrtava zločina počinjenih u Ahmićima i Trusini, i molim sve građane Bosne i Hercegovine da sa saosjećanjem i empatijom pristupaju sjećanju na ono što se dogodilo. Nevine žrtve su bile naše komšije, sugrađani.

Zločini koji su počinjeni ostat će neizliječena rana, ali je krajnje vrijeme da kao društvo pogledamo istini u oči i krenemo dalje.

Smatram da pravomoćne presude  sudova za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini moraju biti osnov za ponašanje, kako vlastima tako i svima drugima.  Zločini počinjeni u ime jedne skupine ne mogu se pravdati zločinima druge etničke skupine, jer za zločin nema opravdanja. Ne smijemo dopustiti da razni glorifikatori zločina, miljenici zločinaca, i dalje budu nositelji društvenih procesa, naveo je Komšić.

(Vijesti.ba)

16.04.2019.

AMBASADA SAD TRAŽI DODATNE INFORMACIJE O REZERVNOM SASTAVU POLICIJE ENTITETA RS-A

Ambasada SAD traži dodatne informacije o rezervnom sastavu policije RS

Ambasada SAD traži dodatne informacije o rezervnom sastavu policije RS
Foto: Vijesti.ba

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH je upoznata sa činjenicom da je Vlada Republike Srpske podržala predložene amandmane na Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima koji bi se mogli iskoristiti za formiranje rezervnog sastava policijskih snaga Republike Srpske, te će tražiti dodatne informacije o namjeni tog sastava.

Iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH kazali su za Fenu da će tražiti ove informacije, posebno imajući u vidu činjenicu da su neke od nadležnosti izvan djelokruga Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Naglasili su da Sjedinjene Američke Države podržavaju razvoj profesionalnih policijskih agencija na svim nivoima u Bosni i Hercegovini koje poštuju svoje specifične nadležnosti, djelotvorno koordiniraju aktivnosti sa drugim sigurnosnim agencijama te djeluju ispravno u skladu sa zakonom, bez političkog utjecaja.

Navedenim zakonskim rješenjem nastojanje Vlade Republike Srpske je da se zbog različitih sigurnosnih izazova utvrđuju formalnopravni uslovi za uspostavljanje rezervnog sastava policije, te je propisano da će "policija rezervnog sastava imati ista ovlaštenja kao i redovna policija u skladu sa Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima, kako bi bio postignut maksimalni nivo sigurnosti osoba i imovine, naročito u periodu kada se očekuje povećanje intenziteta migrantske krize"


(Vijesti.ba)

16.04.2019.

SENAD PEČANIN : ZAUSTAVITE SRBIJU I HRVATSKU, DA NE BUDE NOVOG RATA U BOSNI

16.04.2019.

26. GODINA OD ZLOČINA U AHMIĆIMA: UBIJENO 116 BOŠNJAKA

26. GODINA OD ZLOČINA U AHMIĆIMA: UBIJENO 116 BOŠNJAKA 


15.04.2019.

PODRŽAVA LI ZAGREB OBNOVU 'HERCEG-BOSNE'

15.04.2019.

BH. POLITIČARI POKAZALI SU SE JALOVIM I NESPOSOBNIM PO PITANJU PELJEŠKOG MOSTA

BH. POLITIČARI POKAZALI SU SE JALOVIM I NESPOSOBNIM PO PITANJU PELJEŠKOG MOSTA  
12.04.2019.

KEMAL KURSPAHIĆ : DUHOVI KARAĐORĐEVA NAD BOSNOM I HERCEGOVINOM

12.04.2019.

SASTANAK ČOVIĆ - VUČIĆ: KONTINUITET RAVNOTEŽE INTERESA I MOĆI RATNIH MAFIJAŠKIH KLANOVA NA BALKANU

12.04.2019.

NEMA SPASA ILI KRIST IZ AHMIĆA

12.04.2019.

UDRUŽENJA : NE STVARA SE MIT O SREBRENICI, NEGO DODIK STVARA MIT O ENTITETU RS-A KOJA NIKADA NEĆE POSTATI DRŽAVA KAKO TO ZAMIŠLJA DODIK I NJEGOVI IDEALISTI IZ BiH, SRBIJE I DONEKLE IZ HRVATSKE

Udruženja: Ne stvara se mit o Srebrenici

Udruženja: Ne stvara se mit o Srebrenici
Foto: FENA - Vijesti.ba

Iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida, u reakciji na izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da Bošnjaci pokušavaju da izgrade mit o Srebrenici, istakli su da oni ne stvaraju mit, niti ima potrebe za tim.

- Mi poštujemo odluke međunarodnih institucija, kao što su Ujedinje nacije i Evropska unija, koje su svojim odlukama potvrdile da je u Srebrenici počinjen genocid od strane VRS i MUP-a RS. Vi sve to dobro znate i potvrdili ste to 2005. - saopćeno je iz Udruženja.


(Vijesti.ba / FENA)

 
12.04.2019.

NA ŠEHIDSKOM SPOMEN-MEZARJU 'KOVAČI' ODATA POČAST BRANIOCIMA BiH

NA ŠEHIDSKOM SPOMEN-MEZARJU 'KOVAČI' ODATA POČAST BRANIOCIMA BiH


12.04.2019.

POD ,,OKUPACIJOM'' SUSJEDA: ZAGREB I BEOGRAD S JATACIMA POKRENULI PROCES RAZBIJANJA BiH

12.04.2019.

OVO SU RAZLIKE IZMEĐU FAŠISTIČKE NDH-A I ČOVIĆEVE HERCEG-BOSNE

12.04.2019.

NATO PREPREKA DO NOVE VLASTI U BiH

12.04.2019.

RATNI ZLOČINAC NEBOJŠA PAVKOVIĆ PONOVO SA VOJSKOM

12.04.2019.

BiH BEZ KVORUMA ZA PITANJE IZBJEGLICA I MIGRANATA

11.04.2019.

ZAJEDNIČKA IZJAVA SAD-A, NJEMAČKE, VELIKE BRITANIJE I OHR-A O POTEZIMA IZ ENTITETA RS-A

Zajednička izjava SAD-a, Njemačke, Velike Britanije i OHR-a o potezima iz RS

Zajednička izjava SAD-a, Njemačke, Velike Britanije i OHR-a o potezima iz RS
Foto: Vijesti.ba

Politički lideri u Bosni i Hercegovini trebaju provesti reforme koje zemlju približavaju demokratskim normama i evropskim standardima. 

 

Umjesto toga, ambasade Sjedinjene Američke Države, Savezne Republike Njemačke i Velike Britanije i Ured visokog predstavnika u BiH, nedavne incijative i retoriku u Republici Srpskoj vide kao udaljavanje od tih standarda, uprkos vladinoj javno proklamovanoj privrženosti procesu evropskih integracija.

Sloboda izražavanja, mirno okupljanje i sloboda medija temeljni su elementi zdrave, funkcionalne demokratije i ključni su za odgovornost koju treba da snose vlasti i lideri.

Opozicioni glasovi, organizacije građanskog društva, medije i mirne proteste poput onih koje je organizovao pokret Pravda za Davida ne bi trebalo smatrati sigurnosnom prijetnjom. Izmjene zakona kojima se ovlašćuju institucije vlasti da cenzurišu pojedince, grupe ili medije ili kriminalizuju slobodno obavljanje zvanične funkcije, samo podrivaju demokratiju.

Snažno podržavamo današnju izjavu EUSR/Delegacije EU koja izražava zabrinutost zbog nacrta amandmana na Zakon o javnom redu i miru Republike Srpske. MUP RS dostavio je nacrt Zakona o javnom okupljanju ekspertima međunarodne zajednice u svrhu dobijanja njihove stručne ocjene; isto bi trebalo uraditi i sa predloženim amandmanima na Zakon o javnom redu i miru.

Bez izmjena koje bi ih uskladile s međunarodnim standardima i najboljim primjerima iz prakse, oba zakona mogu se iskoristiti za neprimjereno ograničavanje osnovnih sloboda. Nacrti ovih zakona nepotrebno ograničavaju javna okupljanja i mogućnost medija da izvještavaju o važnim događajima; predviđaju također izuzetno visoke kazne u slučaju nepoštivanja istih.

Apelujemo na sve nivoe vlasti u BiH da podrže i poštuju obaveze koje su preuzeli potpisivanjem međunarodnih konvencija o ljudskim pravima EU i UN.


(Vijesti.ba)

11.04.2019.

DR. AMIR KLIKO: ČOVIĆEVA HERCEG-BOSNA JE 'TIGAR OD PAPIRA'

aaaaaaaaaaaaaaa


11.04.2019.

POLITIČKI HOŠTAPLERI ĆE NASTAVITI ISCRPLJIVATI BiH I NAKON SAMITA U BERLINUA

Politički hohštapleri će nastaviti iscrpljivati BiH i nakon samita u Berlinu

Politički hohštapleri će nastaviti iscrpljivati BiH i nakon samita u Berlinu
Foto: Vijesti.ba

Premijeri i predsjednici država zapadnog Balkana, Njemačke, Francuske, te čelnici Evropske unije sastat će se 28. i 29. aprila u Berlinu.

Univerzitetski profesor i politički analitičar Slavo Kukić kazao je za Vijesti.ba kako se nada da bi najavljeni sastanak mogao imati pozitivne učinke za BiH.

Akademik Kukić je u intervjuu za naš portal govorio o nepozivanju Milorada Dodika na ovaj samit, te o efektima koje bi samit mogao imati po BiH.

"Vrlo teško je nagađati. Da je izostavljen samo Dodik, to bi mogao biti signal za iole pouzdane sudove. Ovako, iz državnih dublova (predsjednik i premijer) izostavljeni su i još neki. Izostavljeni su, primjerice, predsjednica Hrvatske, predsjednici Slovenije, Sjeverne Makedonije i Albanije, na koncu i premijer Crne Gore. U predsjedničko-premijerskom paru, u stvari, su pozvane samo dvije delegacije – srbijanska i kosovarska. I taj detalj upućuje u kojem smjeru bi ovaj sastanak, ili barem jedan njegov dio, mogao ići", rekao je Kukić.

Na pitanje da li se nepozivanje Dodika može povezati sa špekulacijama pojedinih analitičara da će i Evropska unija, nakon Sjedinjenih Američkih Država, Dodiku nametnuti određene sankcije, Kukić odgovara da je teško tvrditi bilo što.

"Iako, ništa logičnije u postupanju EU nego da, radi li se o Dodiku, slijedi politički smjer SAD. Jer, neću reći ništa novo ako kažem da Dodik postaje sve teži uteg o vratu opredijeljenja Bruxelesa da zajednicom društava evropskih naroda zaokruži kompletan prostor do Crnog mora. U ovom momentu su joj, činjenicom da su izvan zajednice Srbija i BiH – ova druga zbog sve snažnijeg približavanja Dodika Moskvi, usput i sve manjeg interesa lidera HDZ-a – najveće kočnice da taj cilj i postigne, ne u Srbiji nego u BiH", kaže Kukić i nastavlja:

"S druge strane, Dodik je antipod evropskih vrijednosti – čovjek čije autoritarne crte ličnosti više nije moguće ni trikovima prikrivati, čovjek koji je personifikacija vlasti koja sve agresivnije atakira na ljudska i građanska prava, čovjek koji pričama o disoluciji BiH prijeti presedanom koji bi potresao veliki dio evropskoga kontinenta, čovjek kojemu se, u konačnici, na teret stavljaju mnoge kriminalno-korupcionaške afere".


Na pitanje kakav ishod samita se može očekivati kada je riječ o BiH, Kukić kaže da želi vjerovati da će zajednički sastanak imati pozitivnih učinaka i na BiH.

"Nažalost, unutarnji politički odnosi su takvi da je malo vjerovatno kako bi dvojica evropskih lidera, poduprta logistički i evropskom administracijom, u njima mogli izazvati neku vrstu kopernikanskog obrata. Realno, dakle, na taj će skup otići predsjedavajući Vijeća ministara, obraćat će se njemačko-francuskom dvojcu neutemeljenim optimističkim porukama, i porukama koje ne odražavaju stvarno stanje stvari – a za uzvrat bi, možda i prije odlaska, nakon povratka sigurno, mogao dobiti lekciju kako je tamo bio i govorio u ime Bošnjaka i da njegov odlazak Srbima ne znači ništa i ni na što ih ne obvezuje. Hoću reći, politički hohštapleri će ovu zemlju nastaviti iscrpljivati i nakon Berlina, istim ili i još jačim intenzitetom nego prije njega", rekao je profesor Kukić za Vijesti.ba

D.K.

(Vijesti.ba)

11.04.2019.

DA LI SE I DALJE VODE SRPSKO-HRVATSKI TAJNI DOGOVORI ZA VELIKU SRBIJU I VELIKU HRVATSKU !?

DA LI SE I DALJE VODE SRPSKO-HRVATSKI TAJNI DOGOVORI ZA VELIKU SRBIJU I VELIKU HRVATSKU !


Image result for milosevic, tudjman, karadzic, krajisnik u dogovoro fotos

Image result for dragan covic i milorad dodik karikature

Image result for dragan covic i milorad dodik karikature

Image result for dragan covic i milorad dodik karikature

Image result for dragan covic i milorad dodik karikature

Image result for dragan covic i milorad dodik karikature

Image result for DOGOVORI TUDJMANA I MILOSEVICA fotos

11.04.2019.

KARIKATURA PREDRAGA KORAKSIĆA CORAXA

11.04.2019.

ŠTA BALKANSKI UMJETNICI SMIJU DA KAŽU O RATNIM ZLOČINIMA?

11.04.2019.

UHAPŠEN OSNIVAČ WIKILEAKSA JULIAN ASSANGE

11.04.2019.

MILORAD DODIK NEPOVRATNO KRENUO STAZAMA RADOVANA KARADžIĆA - GDJE JE SADA EVROPSKA UNIJA KOJA KRITIKUJE BOŠNJAKE ZA MALE GREŠKE A DOZVOLJAVA DODIKU I ČOVIĆU DA RAZBIJAJU SUVERENU I NEZAVISNU BOSNU I HERCEGOVINU

GS: Milorad Dodik nepovratno krenuo stazama Radovana Karadžića

GS: Milorad Dodik nepovratno krenuo stazama Radovana Karadžića
Foto: Vijesti.ba

Građanski savez (GS) smatra da nepojavljivanje zastupnika SNSD-a na sjednici PS BiH na kojoj se trebala rješavati akutna migrantska kriza je samo još jedan dokaz da Milorad Dodik najozbiljnije planira prozvesti krizu nesagledivih posljedica po cijelu zemlju.

Dok njegovi trabanti izmišljaju razloge za uspostavljanje rezervnog sastava MUP-a RS, Milorad Dodik svjesno opstruira institucionalna rješenja migrantskog vala koji je zahvatio našu zemlju. Uslijed nedolaska SNSD poslanika na hitnu sjednicu PS, onemogućen je jedinstven odgovor Bosne i Hercegovine na izražen sigurnosni i humantarni problem sa kojim se kao društvo i država moramo uhvatiti u koštac.

Građanski savez ovom prilikom upozorava javnost da Milorad Dodik planira iskoristiti nemogućnost adekvatne reakcije države BiH na migrantski val kako bi uslijed nerješavanja sigurnosnog aspekta migrantske krize opravdao formiranje rezervnog sastava MUP-a RS koji je planiran da postane pješadija RS-a u budućem scenariju odvajanaja RS-a od BiH.

Građanski savez podsjeća da je još prošle godine upozoravao na nesrazmjerno veliku nabavku oružja za potrebe MUP-a RS, te na izvođenje specijalnih jedinica MUP-a RS sa borbenim vozilima na entitetske granice na što je šira domaća i međunarodna javnost ostala nijema.(Vijesti.ba)

11.04.2019.

POTREBNO JE POD HITNO RASPOREDITI TERET MIGRANTSKE KRIZE

POTREBNO JE POD HITNO RASPOREDITI TERET MIGRANTSKE KRIZEOsmanović: Rasporediti teret migrantske krize
Predsjedavajući Kluba poslanika SDA

Osmanović: Rasporediti teret migrantske krize11.04.2019.

U BOSNI I HERCEGOVINI MNOGI POLITIČARI DOBIVAJU OGROMNE PLATE A RADE PROTIV BiH NJIH TREBA POD HITNO SKINUTI SA VLASTI KAKO BI BiH KONAČNO PROFUNKCIONISALA

Borjana Krišto obrazložila prekid sjednice, SNSD iznio razloge

Borjana Krišto obrazložila prekid sjednice, SNSD iznio razloge
Foto: Vijesti.ba
Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto (HDZ BiH) kazala je da je današnju hitnu sjednicu prekinula jer je smatrala da nema uslova za rad.

"Nije bilo predstavnika srpskog naroda iz Republike Srpske, nije bilo uslova za odlučivanje. Zbog neprisustva svih članova Kolegijuma nije bilo moguće tumačenje Poslovnika o radu Predstavničkog doma. Mislim da nije dobro da Predstavnički dom zasijeda u ovakvim okolnostima“, kazala je Krišto novinarima nakon što je sjednica prekinuta.

Na sjednicu su došla 22 poslanika, što je bilo dovoljno za kvorum za rad, ali nije došao niko od poslanika iz RS.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDA Adil Osmanović rekao je da taj Klub bio spreman da učestvuje na sazvanoj vanrednoj sjednici.

"S obzirom na to da je ozbiljan problem migrantska kriza, očekivali smo da se vodi rasprava i da proisteknu zaključci koji bi doprinijeli tome da se uozbilje sve institucije, odnosno svi nivoi vlasti u BiH. Smatramo da teret migrantske krize treba rasporediti na općine, kantone, entitete i državu", naveo je Osmanović.On je kazao  da mu je  žao što niko iz RS  nije došao na sjednicu, osim njega, što je rezultiralo nemogućnošću usvajanja bilo kakvih zaključaka.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac ocijenio je da nije bilo političkih uslova za održavanje današnje hitne sjednice Predstavničkog doma.Istaknuo je da predstavnici ove partije u državnim institucijama ne prihvataju činjenicu da još uvijek nije uspostavljena jasna pozicija i opozicija unutar Predstavničkog doma BiH, pojašnjavajući da ministri koji su sada u Vijeću ministara nisu izabrani za te funkcije.

" Dok se ne završi imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH koji će biti odraz volje birača na prethodnim općim izborima niti jedan od dva doma PSBiH nemaju šta raditi. Ne odustajemo od tog stava i dok se ne implementiraju izborni rezultati nećemo učestvovati u radu", rekao je on.

Na pitanje novinara da li bi bilo dobro da poslanici ne primaju platu dok ne budu otpočeli rad, Košarac je samo kratko kazao da ta ideja nije loša.(Vijesti.ba)

11.04.2019.

HRVATSKA AFEROM ISPROBAVA DA LI MOŽE DA PODRIJE DEJTON

Hrvatska aferom isprobava da li može da podrije Dejton

Hrvatska aferom isprobava da li može da podrije Dejton
Foto: Vijesti.ba

Slovenački list Delo objavio je danas komentar u kome se pita da li je hrvatska obavještajna služba posljednjom aferom sa prisluškivanjem slovenačkih zvaničnika samo isprobavala da li Hrvatska može da podrije Dejtonski sporazum iz 1995. godine.

Kako se navodi u tekstu, implementacija sporazuma o arbitraži iz 2017. godine uključivala je svega "nekoliko geografskih detalja" o granici između Slovenije i Hrvatske, ali su, navodi se, odnosi Hrvatske, Srbije i BiH obilježeni interesima koji teže potkopavanju sporazuma kojim se okončao rat u Bosni, prenosi STA.

"Torpediranje sporazuma o arbitraži može se shvatiti kao relativno jednostavna vježba obavještajne službe u kojoj je Zagreb testirao može li zajedno sa Beogradom potkopati Dejtonski sporazum", piše slovenački list u komentaru "Kroz Hag do Dejtona".

List navodi i da je Hrvatska, tražeći način da izađe iz sporazuma o arbitraži, konačno pronašla dovoljno dokaza prisluškivanjem 2015. godine.

Kako se navodi, Zagreb je "izvezao" snimke u Beograd kako bi bio malo manje sumnjiv, uzimajući u obzir hipoteze da su prisluškivane razgovore snimili CIA ili neka druga obavještajna služba sa Zapada, ili čak same Slovenije, zbog čega je Zagreb proglasio da je arbitraža kompromitovana.

 

(Vijesti.ba)

11.04.2019.

WEBER: ZA MEĐUNARODNU ZAJEDNICU BiH JE U MEĐUPROSTORU

11.04.2019.

DIREKTOR IFIMES-A ZIJAD BEĆIREVIĆ O AFERI SOA: HRVATSKA POSTAJE TROJANSKI KONJ RUSIJE I KINE

11.04.2019.

BUDIMIR LONČAR: HRVATSKA JE POGRIJEŠILA PREMA BiH

11.04.2019.

ZAKON O ZABRANI NEGIRANJA GENOCIDA POTREBAN SVIM GRAĐANIMA BiH

Predrag Kojović : Zakon o zabrani negiranja genocida potreban svim građanima BiHPoslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Predrag Kojović je kazao Feni da je Naša stranka još u prethodnom mandatu u Federalnom parlamentu podnijela Nacrt zakona o zabrani negiranja genocida, holokausta i drugih krivičnih djela protiv čovječnosti.

– Moram reći da je Nacrt urađen izuzetno kvalitetno, po najvišim evropskim standardima – naveo je Kojović, podsjećajući da je on usvojen u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta, ali se nije nikada pojavio na dnevnom redu federalnog Doma naroda.

Mi smatramo, dodao je on, da je takav zakon neophodan u BiH i „učinit ćemo sve da naš prijedlog u ovom mandatu bude usvojen“.

Podsjetio je da je, također, Denis Bećirović iz SDP-a imao slične prijedloge u državnom parlamentu u prethodnom mandatu.

– Ukoliko se odluči da u ovom mandatu to pitanje ponovo pokrene iz državnog Doma naroda, čiji je član, sasvim sigurno može računati ne samo na našu podršku prilikom glasanja nego i na svu drugu podršku koju mu možemo pružiti – naveo je Kojović.

Istaknuo je da je ovaj zakon potreban svim građanima BiH i „njegovo usvajanje bi označilo momenat našeg sazrijevanja kao društva i znak da smo iz nacionalističkog zla devedesetih naučili barem nešto i da smo novim generacijama mladih ljudi u BiH spremni omogućiti da žive u boljem, naprednijem društvu od ovoga u kojem sada živimo i u kojem oni, očigledno, ne žele da žive“.

Podsjećanja radi, predstavnici 12 udruženja žrtava su na više od 1.000 domaćih i stranih adresa uputili pismo u kojem traže pravnu implementaciju presude Radovanu Karadžiću za genocid i zločine protiv čovječnosti, kroz donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida i zločina. Također traže i poništavanja odlikovanja koje su vlasti entiteta Republika Srpska dodijelile Karadžiću i drugim presuđenim ratnim zločincima.

Kako su saopćili, pisma su upućena Uredu Visokog predstavnika, članicama Vijeća za implementaciju mira, zastupnicima i delegatima oba doma Parlamentarne skupštine BiH i Parlamenta Federacije. Pisma su poslana ponaosob svim članovima Evropskog parlamenta, te rukovodstvu Evropske komisije i Vijeća Evrope, Ujedinjenim nacijama i drugim organizacijama i institucijama koje se bave pitanjima ljudskih prava.

11.04.2019.

OBJAVLJENA PRVA FOTOGRAFIJA CRNE RUPE U ISTORIJI

10.04.2019.

ANP JE NAREDNI VAŽAN KORAK U PARTNERSTVU BiH SA NATO-OM

ANP je naredni važan korak u partnerstvu BiH sa NATO-om

ANP je naredni važan korak u partnerstvu BiH sa NATO-om
Foto: Vijesti.ba
Komandantica NATO Štaba u Sarajevu brigadna generalica Marti Bissell kazala je kako NATO svim svojim članicama garantira mir i stabilnost.

Ona je u intervjuu za Avangarda.ba kazala kako je glavna misija Štaba savjetovanje vlasti BiH o zadacima u okviru NATO programa Partnerstvo za mir, što obuhvata veoma širok spektar zadataka.

„Moj tim i ja smo trenutno fokusirani na poboljšanje sposobnosti Oružanih snaga BiH, posebno u oblastima odbrambenih nabavki, upravljanja resursima, modernizacije, te vojne pomoći civilnim organima vlasti“, kaže brigadna generalica Bissell.

Prva žena na čelu NATO Štaba u BiH ističe kako se predanost NATO Štaba Sarajevo BiH ogleda u kontinuiranoj saradnji i podršci koju pruža Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snagama BiH fokusirajući se na svakodnevna reformska nastojanja, te da sve ove reforme za cilj imaju ojačati ključne stubove bilo kojeg demokratskog društva, pa tako i društva u BiH.

Marti Bissell se osvrnula i na poziv NATO-a BiH da dostavi svoj prvi Nacionalni godišnji program.

„To nije odluka o članstvu. Podnošenje Godišnjeg državnog programa (ANP) ne pretpostavlja članstvo. Savez nije pozvao BiH da postane članica. Ono što se desilo je da je BiH izrazila svoju želju da se više približi NATO-u. Poziv da se preda prvi Godišnji državni program (ANP) je samo naredni važan korak u partnerstvu BiH sa NATO-om. To je tehnički dokument, mehanizam za poboljšanje“, pojašnjava brigadna generalica.

Ona je dodala kako je Nacionalni godišnji program (ANP) spisak reformskih prioriteta i ciljeva koje je napisala i izradila BiH, a koji joj pomažu da usmjeri reformski proces i fokusira svoja nastojanja.

„To je mehanizam koji može pomoći Bosni i Hercegovini da napravi mnoga poboljšanja, uključujući postizanje efikasnijih i ekonomičnijih odbrambenih i sigurnosnih sposobnosti, boljeg odgovora u slučaju prirodnih katastrofa, povećanu interoperabilnost sa NATO članicama i partnerima, kao i zemljama u regiji, i pružanje većeg doprinosa cjelokupnoj regionalnoj sigurnosti. NATO u potpunosti poštuje suverenitet i nezavisnost vaše zemlje. Na Bosni i Hercegovini je da prihvati taj poziv i dostavi svoj prvi Godišnji državni program“, smatra ona.

Cijeli intervju pročitajte na ovom LINKU.

(Vijesti.ba)

10.04.2019.

KO JE KRIV ŠTO JE ENTITET RS-A U BEOGRADU PREDSTAVLJENA KAO DRŽAVA

KO JE KRIV ŠTO JE ENTITET RS-A U BEOGRADU PREDSTAVLJENA KAO DRŽAVA

10.04.2019.

U BiH SE NE SMIJENJUJE ZBOG KORUPCIJE, SVI IDU U VLAST DA SE OBOGATE

U BiH se ne smijenjuje zbog korupcije, svi idu u vlast da se obogate

U BiH se ne smijenjuje zbog korupcije, svi idu u vlast da se obogate
Foto: Vijesti.ba
Korupcija u Bosni i Hercegovini je endemska, ona postoji na svakom društvenom nivou.

Rekao je ovo u razgovoru za Glas Amerike bivši visoki zvaničnik State departmenta James Hooper.

- Ne smatram da je to slučaj jer su ljudi u BiH korupmiraniji nego negdje drugo. Razlog tome leži u političkom uređenju. BiH je etnička država u kojoj se na položaj dolazi ovisno o nacionalnosti i upravo taj princip pogoduje korupciji, kaže Hooper i dodaje:

- Dakle osoba dobije mjesto u vlasti ili položaj, ne zato što je to zaslužila, nego isključivo zato što je određene nacionalnosti. U BiH sada nećete ni biti smijenjeni sa položaja ako ste korumpirani, najvećim dijelom zbog etniciteta koji je tako postao prepreka i velika smetnja razvoju zdravog društva.

Smatra da rješenja ne može biti dok Bosna i Hercegovina ne bude imala normalan Ustav, barem poput Srbije ili Hrvatske jer su ljudi tamo na položajima bez obzira na svoju etničku pripadnost.

- U SAD-u kada dobijete posao u vlasti onda obavljate posao za koji ste plaćeni, ako se želite obogatiti onda odlazite iz Vlade. U BiH ljudi žele biti dio vlasti da bi se obogatili, jer moć donošenja odluke na bilo kojem nivou jednaka je moći da se zgrne dio novca, recimo putem javnih tenderan, kaze Hooper.


(Vijesti.ba)

10.04.2019.

BiH JEDINA BEZ EVROPSKOG BROJA ZA HITNE SLUČAJEVE

BiH JEDINA BEZ EVROPSKOG BROJA ZA HITNE SLUČAJEVE10.04.2019.

SASTANAK U MOSTARU; IZETBEGOVIĆA I ČOVIĆA UVEZI FORMIRANJA VLADE I VIJEĆA MINISTARA BiH

SASTANAK U MOSTARU; IZETBEGOVIĆA I ČOVIĆA UVEZI FORMIRANJA VLADE I VIJEĆA MINISTARA BiH
10.04.2019.

NIHAD ČOLPA ZATRAŽIO VANREDNU SJEDNICU ZBOG REZERVNOG SASTAVA POLICIJE U ENTITETU RS-E

Čolpa zatražio vanrednu sjednicu zbog rezervnog sastava policije u RS

Čolpa zatražio vanrednu sjednicu zbog rezervnog sastava policije u RS
Nihad Čolpa / Vijesti.ba

"Jedina namjena rezervnog sastava MUP-a RS-a može biti da rezervni sastav bude buduća pješadija tog entiteta, a svi znamo šta se devedesetih godina događalo na tom prostoru od strane pješadije inicijalno formirane kao rezervnog sastava", smatra Čolpa.

Predsjednik Građanskog saveza i zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Nihad Čolpa podnio je Inicijativu Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za održavanje vanredne sjednice na temu sigurnosne situacije vezano za najavu Vlade RS-a da će uspostaviti rezervni sastav policije.

Čolpa je u obrazloženju za podnošenje Incijative podsjetio da je Vlada entiteta RS na posljednjoj sjednici usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima, kojim stvara uslove za uspostavljanje rezervnog sastava policije.

Najava formiranja rezervnog sastava MUP-a RS-a dolazi nakon što su već izvršene nabavke oružja za policiju u manjem entitetu. Entitet RS nabavkom oružja za policiju i formiranje rezervnog sastava stvara vojnu formaciju od policije, te na taj način mijenja ravnotežu u oružju u BiH, što je direktno kršenje Aneksa 1 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Jedina namjena rezervnog sastava MUP-a RS-a može biti da rezervni sastav bude buduća pješadija tog entiteta, a svi znamo šta se devedesetih godina događalo na tom prostoru od strane pješadije inicijalno formirane kao rezervnog sastava", smatra Čolpa.  

On je naveo kako razlog za zabrinutost imamo i zbog činjenice da aktuelnu vlast u entitetu RS čine oni koji veličaju ratne zločince i ne priznaju presude Međunarodnog suda u Hagu te da se dozvoli formiranje rezervnog policijskog sastava i to rezervnog sastava iste one policije koja je počinila, a danas negira genocid u Srebrenici i druge zločine.

"Iz gore navedenih razloga Vam se obraćam i tražim da se u što skorijem roku održi vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Pored mnogobrojnih razloga za brzo djelovaje Predstavničkog doma Parlamenta FBIH imamo potrebu i zbog toga što nemamo stav o ovom pitanju nijedne relevantne institucije u BiH. Naime, u proteklom periodun nismo imali stav OHR-ovog odjela zaduženog za rad policijskih agencija u BiH i nadležnih džavnih institucija. Stoga smatram da u cilju sigurnosti građana Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH treba donijeti stav o ovom pitanju", naveo je Nihad Čolpa u svojoj Inicijativi upućenoj Predstavničkom domu Parlamenta FBiH za održavanjem vanredne sjednice.


(Vijesti.ba)

10.04.2019.

RATNI ZLOĆINAC JADRANKO PRLIĆ NE VOLI VELIKU BRITANIJU

Prlić ne želi u Veliku Britaniju, želi služiti kaznu u BiH

Prlić ne želi u Veliku Britaniju, želi služiti kaznu u BiH
Foto: Vijesti.ba

Nekadašnji politički lider Hrvatske Republike Herceg-Bosne (HRHB) Jadranko Prlić zatražio je od Mehanizma za međunarodne tribunale da 25-godišnju kaznu zatvora za zločine počinjene nad Bošnjacima ne služi u Velikoj Britaniji, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Prlić je u pismu predsjedniku Mehanizma Carmelu Agiusu – u koje je BIRN BiH imao uvid – napisao da je zatvor na otoku Wight, u kojem bi trebao služiti kaznu, namijenjen prestupnicima osuđenim za nasilne ili seksualne zločine.

"Izvještaj o inspekciji ovog zatvora iz 2015. godine navodi da, iako su incidenti nasilja smanjeni, 18 posto pritvorenika se ne osjeća bezbjednim, 36 posto njih je prijavilo nasilje od strane drugih pritvorenika, a 34 posto nasilje od strane stražara", navodi Prlić u pismu.

On dodaje da ovaj zatvor ne predviđa mogućnost da zatvorenici koriste kompjuter, što će mu otežati rad na zathjevu za preispitivanje presude kojom je pravosnažno proglašen krivim za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka.

Onemogućavanje pristupa laptopu, navodi Prlić u pismu, spriječit će ga da piše knjige, kojih je, kako dodaje, objavio već 11.

Na kraju Prlićevog pisma stoji da bi mu se trebalo omogućiti da kaznu služi u BiH – s obzirom na skoro otvaranje Državnog zatvora – koji je, kako navodi Prlić, izgrađen sredstvima međunarodne zajednice i po najvišim standardima.

Ovo pismo Prlić je poslao bh. institucijama i ministru pravde Josipu Grubeši, od kojeg je zatražio da mu pomogne da se promijeni odluka o lokaciji gdje će služiti kaznu.

“S obzirom da nije moguće da služim kaznu u svojoj zemlji – što bi bilo logično – želim da budem prebačen u zatvor koji ima uslove poput onih u Državnom zatvoru, gdje će kazne služiti osuđenici za slična djela”, stoji u Prlićevom pismu.

Haški tribunal je u novembru 2017. osudio Prlića skupa s petoricom drugih visokih zvaničnika HRHB-a i izrekao mu zatvorsku kaznu u trajanju 25 godina.

Nekadašnjem ministru odbrane HRHB-a Bruni Stojiću, načelniku Glavnog štaba Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Slobodanu Praljku i zamjeniku komandanta HVO-a Milivoju Petkoviću izrečene su pravosnažne zatvorske kazne u trajanju 20 godina.

Zatvorska kazna u trajanju 16 godina izrečena je bivšem komandantu Vojne policije HVO-a Valentinu Ćoriću, a predsjedniku komisije HRHB-a za razmjenu zarobljenika Berislavu Pušiću izrečena je 10-godišnja kazna zatvora.

Tokom izricanja presude, Praljak je popio otrov i preminuo istog dana.

(Vijesti.ba /FENA)

10.04.2019.

ČETIRI "S" I KUKASTI KRIŽ OSVANULI NA DžAMIJI ARNAUDIJI U BANJALUCI

Četiri "S" i kukasti križ osvanuli na Arnaudiji u Banjoj Luci

Četiri "S" i kukasti križ osvanuli na Arnaudiji u Banjoj Luci
Foto: Facebook

Banjalučka policija preduzima potrebne mjere i radnje s ciljem utvrđivanja svih okolnosti ispisivanja uvredljivog sadržaja na džamiji Arnaudiji, koja je u izgradnji u Banjoj Luci.

Portparolka Policijske uprave Banja Luka Marija Markanović je rekla Feni da je jučer izvršen uviđaj i da je o početnim saznanjima upoznat i dežurni okružni javni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka.

Iz Policijske uprave Banje Luka osuđuju svaki vid ispoljavanja netrpeljivosti, uvredljivih sadržaja i nasilničkog ponašanja.

 

(Vijesti.ba / FENA)

10.04.2019.

SRBIJANSKI ISTORIČAR MILIVOJ BEŠLIN : VRIJEME JE DA SE ZAUSTAVE ONI KOJI SE IGRAJU VATROM NA BURETU BARUTA

Srbijanski istoričar Milivoj Bešlin : Vrijeme je da se zaustave oni koji se igraju vatrom na buretu baruta
Ništa novo u nacional-populističkoj retorici Dodika, kazao je za Radiosarajevo.ba historičar iz Novog Sada Milivoj Bešlin, nakon novih zabrinjavajućih poruka predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.P

Podsjetimo, Dodik je u intervjuu za srbijanski portalEspreso.rs ponovo na upit novinara govorio o prekrajanju granica, kazavši da neka vrsta integracije između Srbije i Republike Srpske, ali i dijela Crne Gore u budućnosti mora postojati, pokazujući i kartu te nove države.

Kada je u augustu 2017. godine upozorio da se „Srbija sprema na rat“, te da „sve sluti na još jedan krug nevolje na Balkanu“, mnogi su sa skepsom gledali Bešlinove stavove.

No, nove poruke Dodika, kao i znakovita podrška predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, dokaz su Bešlinove teze da „srpska elita želi mijenjati granice“, te da je zabrinut šta nam slijedi, a koju je iznio upravo na Radiosarajevo.ba. 

„Kako se usložnjava ekonomska situacija u Bosni i Hercegovini, a prije svega u manjem entitetu, kako je korupcija sve izraženija, represija i nasilje sve vidljiviji, tako Dodikova retorika postaje sve zapaljivija ne bi li njome prikrio krah svoje politike“, kaže nam Bešlin.

On objašnjava šta, zapravo, Dodik želi ovakvom politikom.

„Rezultat njegovih ispada i prijetnji ratom je dodatno unošenje nemira među ljude i iseljavanje u neka srećnija društva. Ukratko, države nestaju i nastaju u ratovima. Sumasišavši plan Dodika bi bio komičan da ne podrazumeva tragične posledice. Vrijeme je da se zaustave oni koji se tako otvoreno igraju vatrom na buretu baruta“.

10.04.2019.

LENGOLD: OVO JE VRIJEME BESRAMNIH

10.04.2019.

BiH PRVI PUT OSTALA BEZ PREDSTAVNIKA U VIJEĆU EVROPE

10.04.2019.

ZAŠTO ŽELJKO KOMŠIĆ TRAŽI OD HRVATSKE DA OBUSTAVI PROGON GRAĐANA BiH?

10.04.2019.

ZAŠTO SUDOVI IGNORIŠU ŽRTVE RATNIH ZLOČINA?

10.04.2019.

AHMETOVIĆ DEMANTIRAO ČOVIĆEVOG SMUTLJIVCA: "NISAM NI VIDIO DOKUMENT KOJEG JE KREŠIĆ POSLAO U UN-U. TO JE KRIVIČNO DJELO"!

10.04.2019.

DR. FARID HAFEZ: ISLAMOFOBIJA JE ANTIMUSLIMANSKI RASIZAM

10.04.2019.

ŠEŠELJ PRIJETI, JERKOV UPOZORAVA: ZBOG TE POLITIKE LJUDI OSTAJALI BEZ GLAVE

 ŠEŠELJ PRIJETI, JERKOV UPOZORAVA: ZBOG TE POLITIKE LJUDI OSTAJALI BEZ GLAVE   

10.04.2019.

ALEKSANDAR VUČIĆ NEĆE PODNIJETI OSTAVKU 13 APRILA, MOŽDA ZAPLAČE POŠTO TO VOLI

Vučić neće podnijeti ostavku 13. aprila, možda zaplače pošto to voli

Vučić neće podnijeti ostavku 13. aprila, možda zaplače pošto to voli
Sergej Trifunović / Vijesti.ba
Lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović rekao je u Čačku da nema nikakva očekivanja od protesta opozicije koji je zakazan 13. aprila u Beogradu.

Trifunović je u emisji "Otvoreno o svemu" čačanskog medija Ozonpress kazao je da se "apsolutno ništa neće desiti 13. aprila i da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić neće podnijeti ostavku i neće kleknuti pred narodom i zatražiti oproštaj".

"Možda će plakati, pošto voli da plače i kuka kako ga svi mrze i niko ne voli. Što je potpuno normalno, Aleksandre šta da ti radim", rekao je Trifunović.

On je kazao da učesnici protesta treba da se ponašaju civilizovano i da ne nasjedaju na provokacije vlasti.

"Naše je da budemo civilizovani, oni će naravno provocirati sukobe, oni već postavljaju kontrole na regionalnim i autoputevima gdje će se vršiti vanredni tehnički pregledi kako bi se ljudi spriječili da dođu do Beograda", rekao je Trifunović.

Trifunović je dodao da učesnici protesta 13. aprila u Beogradu ne treba da ulaze u institucije.

"Svi treba da se pojavimo na protestu u Beogradu i ne treba da ulazimo u institucije. Ovo nije situacija kao na protestima '96. i '97. godine kada nas je tukla policija, kada smo suzavce gutali i kada je bilo ozbiljnih krvavih scena nasilja", rekao je Trifunović i dodao da je na prvom protestu ove godine vidio da "niko oko Skupštine ne gazi travnjak i da je shvatio da su zbog toga pobijedili bez obzira što ih je dvanaest puta manje".

On je ocijenio da su protesti "Jedan od pet miliona" "već napravili pukotine" i "zaljuljali brod".

"Ako protesti i prestanu poslije 13. aprila nemojte biti depresivni zbog toga, oni su već učinili svoje. Mi smo taj brod zaljuljali, povećali rupu, otvorili još dvadeset i pet pukotina, poljuljao se mulj, pacovi su počeli da bježe, Jutka je smijenjen, Simonović je smijenjen. Njihov tužni, napukli brod je prilično 'prsao'", rekao je Trifunović i dodao da vlast već ide u kampanju bez obzira da li će izbori biti raspisani.


(Vijesti.ba / Beta)

09.04.2019.

PORODICE ŽRTAVA NA SUĐENJU ZA ZLOČIN U KRAVICI: OVO JE SRAMNO

Porodice žrtava na suđenju za zločin u Kravici: Ovo je sramno

Porodice žrtava na suđenju za zločin u Kravici: Ovo je sramno
Foto: AA - Vijesti.ba

Suđenje osmorici bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske za ubistvo više stotina Bošnjaka u julu 1995. godine u selu Kravica kraj Srebrenice nastavljeno je danas u Beogradu saslušanjem svjedoka odbrane Boška Budimira.

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu optuženi su Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić.

Prema optužnici, oni su s nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade Republike Srpske, u halama Zemljoradničke zadruge i oko njih, u selu Kravica, u julu 1995. godine, učestvovali u ubistvu više stotina Bošnjaka.

Današnji svjedok odbrane Boško Budimir, koji je zaposlen kao vozač u međunarodnom transportu, ispričao je sudu kako je u julu prinudno odveden na obuku na Jahorinu sa bratom Veljkom Budimirom, kako su tamo radili remont vozila. On je naveo i kako su 10. jula autobusima svi pripadnici prve čete, kojoj je i on pripadao, odvedeni u školu u Bjelovac, kod Srebrenice, a odatle do mosta kod Potočara, rano ujutru, dok je bila magla.

Kazao je kako, kada se magla povukla, došlo je naređenje da brat i on "obezbijede" UNPROFOR, dok je ostatak čete išao ka Srebrenici. Budimir je dodao kako je i predveče došao optuženi Nedeljko Milidragović sa naređenjem da jedan transporter bude premješten, što su i učinili, a potom su kod Milidragovića, njegov brat i on prespavali.

Prema njegovom svjedočenju, 12. jula su se vratili u Bjelovac, a potom su brat i on dobili naređenje da pregledaju i drugi transporter i nakon remonta da ga transportuju do Janje, što su sa Milidragovićem i njegovim kumom učinili 14. jula. Zatim su on i brat opet prespavali kod Milidragovića, a sljedećeg dana vratili su se na Jahorinu, gdje su ostali još 15 dana.

Na to je Milidragović "sugerisao sudu" zašto je on izdavao naređenja za transportere, navodeći da je on bio "ekspert za sva borbena vozila".

Na pitanje suda, svjedok Budimir kazao je da je za zločin u Kravici čuo tek kada je došao kući, a da je dok je bio tamo čuo za štalu "u kojoj su bili zarobljeni muslimani", ali nije znao više detalja o tome.

Na današnjem glavnom pretresu izvedeni su i pisani dokazi, među kojima je i spisak grobnica i njihovih položaja na geografskoj karti, na šta su advokati optuženih imali zamjerke, ističući da to nisu "grobnice muslimana, niti ljudi koji su stradali u tom periodu".

O pisanim dokazima izjasnio se i optuženi Milidragović, koji je rekao da ništa ne vjeruje "pravosudnim organima Bosne i Hercegovine".

Nura Begović, iz Udruženja “Žene Srebrenice”, čiji je tridesetdevetogodišnji brat Adil Suljić ubijen, ocijenila je da je Milidragovićeva konstatacija sramna.

"Ne mogu da shvatim da jedan zločinac može da negira zločin i može da kaže da su izmišljene grobnice. Ovo je sramno, sram ga bilo. Neka pogleda istini u oči, neka kaže da li se on boji budućnosti, da bude u našoj koži. Mi ne želimo nikakvu osvetu, mi ne želimo više nikakvo ubijanje, mi hoćemo samo pravdu. Danas sam ovdje da vidim ubice, ubice mog brata i mnogih kao što je moj brat", navela je novinarima u Beogradu.

Ona je ocijenila i da je sramno što se on predstavlja kao neki "ekspert".

"Ja mislim da će ovaj sud imati pravde za porodice. Mi smo dokazali istinu. Smatram da će ovaj sud donijeti pravičnu odluku, kazniti počinioce i da se ne desi više nikad rat", dodala je Begović.

Kada Hotić, potpredsjednica Udruženja "Pokret majki enklave Srebrenica i Žepa", kazala je da, iako je prisustvovala brojnim suđenjima i u Sarajevu i u Hagu, ovaj sud u Beogradu joj je "zagonetka i nije sigurna da li se ovdje ozbiljno sudi ili je to samo reda radi".

"Današnji svjedok odbrane normalno da laže, izvodi, eskivira, bježi. Ničega se ne sjeća, to sve razumijem. Ali, da pokazuju grobnice i da je razlika što je neko 1992. godine ubijen ili 1995. sve je to ista vojska, samo su se možda smjenjivali ljudi", rekla je.

Prema njenoj ocjeni, sud je neozbiljan, a da bi važnije bilo za Srbiju i srpski narod da se istina prihvati i da se zločinci osude.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. i 20. maj, kada će biti ispitani svjedoci odbrane, među kojima i brat današnjeg svjedoka - Veljko Budimir, koji se do sada nije odazvao pozivu suda, zbog čega je novčano kažnjen, kao i bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, general Tomislav Kovač.

(Vijesti.ba /AA)

09.04.2019.

PERFIDNA I OPASNA PROPAGANDA MILORADA DODIKA U STILU SLOBODANA MILOŠEVIĆA

SDA: Perfidna i opasna propaganda Dodika u stilu Miloševića

SDA: Perfidna i opasna propaganda Dodika u stilu Miloševića
Foto: Vijesti.ba
Stranka demokratske akcije smatra da su izjave Milorada Dodika da SDA popisuje vojno sposobne Bošnjake i zloupotrebljava namjensku industriju totalne besmislice, ali vrlo opasne besmislice koje imaju nekoliko ciljeva.

- Prvi cilj je da se skrene pažnja sa nedavne presude za genocid ratnom zločincu Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu i strah od posljedica te presude, s obzirom da vlasti entiteta RS odlikuju ratne zločince i nazivaju po njima studentske domove. Zatim je namjera da se skrene pažnja da je Dodik jedini krivac za opstrukciju formiranja Vijeća ministara i rada Predsjedništva BiH, te da se dodatno pokuša opravdati najava uvođenja rezervnog sastava policije u entitetu RS – navodi se u saopćenju SDA.

S druge strane, dodaju iz SDA, to je opasna i perfidna propaganda „kakvu je vršio i Miloševićev režim uoči agresije na BiH“.

Navode da su i tada „drugi optuživani da se naoružavaju i ugrožavaju sigurnost Srba, a onda se to koristilo kao opravdanja za agresiju“.

- Što se tiče namjenske industrije u BiH, ona će nastaviti da radi i da se razvija u skladu sa zakonima i propisima kao i do sada, svidjelo se to Dodiku ili ne – poručuju iz SDA.

 

(Vijesti.ba / FENA)

09.04.2019.

UDRUŽENJA ŽRTAVA: TRAŽIMO PODRŠKU ZA IMPLEMENTACIJU PRESUDE RADOVANU KARADžIĆU

Udruženja žrtava: Tražimo podršku za implementaciju presude Karadžiću

Udruženja žrtava: Tražimo podršku za implementaciju presude Karadžiću
Foto: AA - Vijesti.ba
Predstavnici 12 udruženja žrtava u protekla dva dana su na više od 1.000 domaćih i stranih adresa uputili pismo u kojem traže pravnu implementaciju presude Radovanu Karadžiću za genocid i zločine protiv čovječnosti, kroz donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida i zločina.

Također traže i poništavanja odlikovanja koje su vlasti entiteta Republika Srpska dodijelile Karadžiću i drugim presuđenim ratnim zločincima.

Pisma su upućena Uredu Visokog predstavnika, članicama Vijeća za implementaciju mira, zastupnicima i delegatima oba doma Parlamentarne skupštine BiH i Parlamenta Federacije. Pisma su poslana ponaosob svim članovima Evropskog parlamenta, te rukovodstvu Evropske komisije i Vijeća Evrope, Ujedinjenim nacijama i drugim organizacijama i institucijama koje se bave pitanjima ljudskih prava – saopćeno je iz Udruženja Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa .

U saopćenju se navodi da poslije presude više ništa nije isto.

- Pozivamo OHR, PIC i domaće parlamentarce da se u idućih sedam dana izjasne o dopisu kojim tražimo da se poštuje presuda međunarodnog suda i zaštite žrtve. Saosjećanje prema žrtvama ključno je mjerilo ljudskosti. Pozivamo i ovim putem evropske parlamentarce da zahtijevaju da usvajanje zakona o zabrani negiranja  genocida bude uslov na evropskom putu BiH, i svim drugim zemljama koje negiraju genocid - navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako ne može biti normalno i ne smije biti tolerisano slavljenje zločinaca i poricanje genocida.

- Evropski parlament je usvojio rezoluciju o genocidu, vidjeli smo ovih dana da je država Belgija najavila usvajanje zakona o zabrani negiranja  genocida, neke zemlje su to ranije učinile. Ne smije se desiti da širom Evrope i svijeta bude zabranjeno negirati genocid, a da samo u Bosni i Hercegovini to bude dopušteno - navode iz udruženja žrtava.

Ističu da svako ko želi dobro Bosni i Hercegovini i svako ko poštuje ljudska prava, ko je civilizovan i moralan mora otvoreno podržati njihov zahtjev da se proglasi „ovaj najvažniji zakon za budućnost Bosne i Hercegovine i da se ponište odlikovanja zločincima, jer to je nedopustiva praksa na licu Evrope 21. vijeka“.

(Vijesti.ba / FENA)

09.04.2019.

TRAŽI SE ZABRANA DJELOVANJA UDRUŽENJA ČETNIČKOG POKRETA

Traži se zabrana djelovanja udruženja četničkog pokreta

Traži se zabrana djelovanja udruženja četničkog pokreta
Foto: Vijesti.ba
Ministarstvo pravde i uprave KS, kako je i najavljeno prilikom podnošenja  krivične prijave protiv pripadnika Ravnogorskog pokreta Višegrad zbog obilježavanja godišnjice hapšenja Draže Mihajlovića, danas je uputilo zahtjeve prema registarskim sudovima u Republici Srpskoj za zabranu rada 16 udruženja koji u svom nazivu imaju odrednicu ravnogorski ili četnički pokret.

Iz ministarstva navode da su takva udruženja samim svojim nazivom u suprotnosti s Ustavom Republike Srpske, Zakonom o udruženjima i fondacijma RS, a principe na kojima zasnivaju svoje djelovanje zabranjuje Međunarodna konvencija o sprječavanju svih oblika rasne diskrimnacije. 

Ističu da Ustav RS-a jasno precizira da je "zabranjeno……djelovanje usmjereno na ugrožavanje demokratije, ….. kršenje Ustavom zajamčenih sloboda i prava i raspirivanje nacionalne, rasne ili vjerske mržnje i netrpeljivosti".

Zahtjev za zabranju djelovanja i brisanje iz registra Udruženja četničkog ravnogorskog pokreta upućen je i zbog djelovanja suprotnog Međunarodnoj konvenciji o sprečavanju svih oblika rasne diskriminacije, te odredbi Zakona o udruženjima i fondacijama Republike Srpske, a koje se ogleda u promoviranju nacionalne mržnje zastupanjem ideologije koja predstavlja kontinuitet politike etničkog čiščenja, te kao takvo nesumnjivo predstavlja javno izazivanje nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

Djelovanje pokreta koja u svom nazivu, osnivačkim aktima i/ili praktičnom djelovanju promoviraju i zagovaraju politike ravnogorskog pokreta iz Drugog svjetskog rata, suprotno je ustavnom poretku jer zastupa i zagovara ideologiju koja predstavlja opasnost po nezavisnost, suverenost i ustavno uređenje Bosne i Hercegovine, njenih entiteta i Brčko distrikta, što izaziva opasnost po javni mir, javni poredak i javni moral, ali i kreira osjećaj opće nesigurnosti kod građanki i građana.

Upravo iz istih razloga, u Crnoj Gori donijeta je zabrana djelovanja udruženja koja u svojim nazivima imaju prefikse ravnogorskog i četničkog pokreta.

Po riječima ministrice pravde i uprave Kantona Sarajevo Lejle Brčić, iznenađuje da institucije na svim nivoima vlasti nisu ranije reagirale, jer je još 2017. u zvaničnoj Informaciji o sigurnosti u Bosni i Hercegovini koju je sačinilo Ministarstva sigurnosti BiH ukazano na opasnost postojanja i protivpravnost djelovanja ovakvih udruženja.

- Ustavna obaveza svih organa javne vlasti, na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, je zaštita javnog interesa, ali i poštivanje međunarodnih standarda prihvaćenih ratificiranjem međunarodnih konvencija, kako bi se izbjegle i spriječile dalje štetne posljedice koje ovo i slična udruženja svojim djelovanjem proizvode - istakla je Brčić, te izrazila očekivanje da će institucije i odgovorni nosioci javnih funkcija postupiti u skladu sa svojim nadležnostima, te ustavnim i zakonskim obavezama, saopćeno je iz Pres-službe KS.

(Vijesti.ba / FENA)

09.04.2019.

ŠEFIK DžAFEROVIĆ : MILORAD DODIK PUNO PRIČA, MALO RADI

Džaferović: Dodik puno priča, malo radi

Džaferović: Dodik puno priča, malo radi
Foto: Vijesti.ba

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović ocijenio je da je jedini krivac što do sada nije uspostavljeno novo Vijeće ministara BiH Milorad Dodik.

Komentirajući tvrdnje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a da „Bošnjaci vrše opstrukcije“, Džaferović je istaknuo da je to zamjena teza, te da jedino Dodik svojim potezima i izjavama opstruira konstituiranje Vijeća ministara, ali i rad Predsjedništva BiH.

"Dodik opstruira provođenje Zakona o odbrani BiH i ispunjavanje međunarodnih obaveza naše zemlje, a onda za opstrukcije optužuje bošnjačke političke predstavnike i govori kako je „BiH nemoguća“. To nije ništa novo, takav princip rada smo već vidjeli, da se prvo zablokiraju svi procesi i onda počne govoriti o tome kako institucije ne funkcioniraju i da je ovo „nemoguća država“. Itekako je moguća. Neka Dodik počne poštovati zakone, neka počne poštovati državu BiH na čijem je čelu i imat ćemo Vijeće ministara u roku od 24 sata", kazao je Džaferović.

Naglašava da Dodik osim uspostave Vijeća ministara opstruira i rad Predsjedništva BiH.

"Sve se svodi otprilike na to da puno priča, a malo radi. Predsjedništvo BiH od decembra prošle godine nije održalo redovnu sjednicu, iako bi sjednice trebalo da se održavaju u pravilu svakih 14 dana. Deseci materijala čekaju na odluku Predsjedništva. Iako je to njegova obaveza po Poslovniku, Dodik nije zakazao ni vanrednu sjednicu na moj konkretni zahtjev kojim sam tražio da Predsjedništvo zauzme zvaničan stav o nastavku izgradnje Pelješkog mosta, kao i da se utvrdi stav o informacijama koje se odnose na vrbavovanje državljana BiH od strane Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske, te da se razmotre eventualne diplomatske mjere. Ne postoji niti jedno opravdanje da Predsjedništvo BiH ne radi svoj posao", naglasio je Džaferović.

(Vijesti.ba /FENA)

09.04.2019.

ŽELJKO KOMŠIĆ ZVANIČNOM ZAGREBU: OBUSTAVITE PROGON BH. GRAĐANA

Komšić zvaničnom Zagrebu: Obustavite progon bh. građana

Komšić zvaničnom Zagrebu: Obustavite progon bh. građana
Foto: Vijesti.ba

Nakon što je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine informisano o pojavama vrbovanja bosanskohercegovačkih građana od strane Sigurnosno– obavještajne agencije Republike Hrvatske, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić traži od zvaničnika Republike Hrvatske da obustave progon bosanskohercegovačkih građana.


Također, član Predsjedništva BiH Željko Komšić još jednom poziva bosanskohercegovačke pravosudne i sigurnosne agencije da zaštite državljane Bosne i Hercegovine koji se nalaze na udaru obavještajnih službi drugih država.

Podsjetimo, Predsjedništvo BiH je od Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine dobilo sveobuhvatnu informaciju o navodima iznesenim u javnosti o aktivnostima Sigurnosno-obavještajne agencije Republike Hrvatske i generalnog konzula Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini.

(Vijesti.ba)

09.04.2019.

KOMEMORACIJA U BLAJBURGU BE FAŠISTIČKIH SIMBOLA

Potvrđena komemoracija u Blajburgu, bez fašističkih simbola

Potvrđena komemoracija u Blajburgu, bez fašističkih simbola
Foto: Vijesti.ba
"Saglasni smo da ni jedna strana ne želi niti toleriše fašistička obilježja", kazao je Sobotka

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Nacionalnog vijeća parlamenta Austrije Volfgang Sobotka potvrdili su danas u Beču da će komemoracija u Blajburgu ove godine biti održana kako je i planirano, ali su upozorili da će morati strogo da se poštuju austrijski zakoni, a naročito zabrana isticanja fašističkih simbola.

"Tema je bila i Blajburg. Saglasni smo da ni jedna strana ne želi niti toleriše fašistička obilježja", kazao je Sobotka novinarima dodajući kako je jasno da će se okupljanje održati u skladu sa regulativom koju određuju austrijski zakoni, prenosi Hina.

Jandroković je potvrdio kako će komemoracije biti i da se pri tom mora pridržavati austrijskih zakona i da je svima jasno "da se ta komemoracija ne smije koristiti u bilo kakve političke svrhe, a posebno su neprihvatljivi bilo kakvi fašistički simboli i ustaški simboli" kao i da je dogovoreno da posebna pažnja bude posvećena tome da se izbjegne bilo kakva politizacija i bilo kakva zloupotreba od strane ekstremnih političkih grupa.

Jandroković i Sobotka sastali su se danas u Beču na marginama konferencije predsjednika parlamenata članica Evropske unije i država kandidata za članstvo i tom prilikom su konstatovali kako su saradnja hrvatskog i austrijskog parlamenta kao i dvije države na zavidnom nivou, a pitanje komemoracije u Blajburgu se nametnulo zbog različitih interpretacija karaktera tog skupa i odnosa Austrije prema njemu,navodi agencija.

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

09.04.2019.

HAŠKI SUD ODBIO ZAHTJEV FRANKA SIMATOVIĆA ZA OSLOBAĐANJE

Haški sud odbio zahtjev Franka Simatovića za oslobađanje

Haški sud odbio zahtjev Franka Simatovića za oslobađanje
Foto: Vijesti.ba
Međunarodni sud u Haagu odbacio je danas zahtjev bivšeg operativca Službe državne bezbjednosti Srbije Franka Simatovića-Frenkija da, na polovini suđenja, bude oslobođen optužbi za zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini u periodu 1991-95. godina.

Predsjedavajuću sudija Burton Hall rekao je, saopštavajući odluku, da je haško tužilaštvo, tokom nedavno okončanog dokaznog postupka, izvelo dovoljno dokaza o svim tačkama optužnice za nastavak suđenja.

Sudija Hall je najavio da će dokazni postupak odbrane početi 18. juna.

Simatović (68) optužen je, zajedno sa bivšim načelnikom SDB-a Srbije Jovicom Stanišićem, za progon, ubistva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i bošnjačkih civila tokom ratova u Hrvatskoj i BiH.

Prvooptuženi Stanišić (68) nije ni podnosio zahtjev za oslobađanje na polovini procesa.

I Simatović i Stanišić su na privremenoj slobodi u Srbiji. Očekuje se da će se u Haag vratiti za početak dokaznog postupka odbrane.

Raspravno vijeće danas je odbacilo tvrdnju Simatovićeve odbrane da tužioci nisu dokazali njegovu krivicu ni po jednoj tački optužnice. Kako je rekao sudija Hall, vijeće je ocijenilo da je u prvom djelu suđenja tužilaštvo izvelo dovoljno dokaza na osnovu kojih bi se mogao izvesti zaključak o osnovanosti optužbi protiv Simatovića.

To, međutim, ne znači da je u ovoj fazi postupka vijeće taj zaključak i donijelo ili da će ga donijeti, nakon što sasluša dokaze odbrane, napomenuo je sudija Hall.

Raspravno vijeće je ocijenilo da je tužilaštvo izvelo dovoljno dokaza o postojanju udruženog zločinačkog poduhvata u cilju trajnog i nasilnog uklanjanja nesrpskog stanovništva sa velikih dijelova teritorija Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Sudije su prihvatile i dokaze da je Simatović, zajedno sa drugim učesnicima, dao "značajan doprinos" sprovođenju tog zločinačkog poduhvata.

Dokazi, koje je citirao sudija Hall, govore o Simatovićevoj ključnoj ulozi u organizovanju, finansiranju, obuci, naoružavanju i kontroli specijalnih srpskih jedinica u Hrvatskoj i BiH.

Pripadnici tih jedinica, koji su obučavani u više logora formiranih pod Simatovićevim nadzorom, učestvovali su u činjenju zločina iz optužnice.

Simatović je lično učestvovao u napadima na Plitvice, Glinu i selo Lovas, a imao je i rukovodeću ulogu u operaciji Pauk u Bosni i Hercegovini, rekao je sudija Hall, pozivajući se na dokaze optužbe.

Po sudijinim riječima, postoje iscrpni dokazi i presuđene činjenice da su srpske snage, među kojima su bile i one pod kontrolom SDB-a Srbije, sprovodile rasprostranjene i sistematske napade na nesrpsko stanovništvo u Hrvatskoj i BiH.

Na osnovu iskaza svjedoka, sudija Hall je naveo nekoliko primjera zločina koji su srpske snage, uključujući gardu Željka Ražnatovića-Arkana i Škorpione, počinili nad hrvatskim i bošnjačkim civilima.

U septembru 1991, Ražnatovićevi ljudi su u Dalju u istočnoj Slavoniji pogubili više Hrvata, a ostalo stanovništvo protjerali.

Arkanova garda, po dokazima i iskazima svjedoka, u aprilu 1992. ubila je 20 bošnjačkih muškaraca, a stanovništvo protjerala, o čemu je svjedočila žena kojoj su stradali muž i sinovi, naznačio je sudija Hall.

Sudija je kazao da je, po dokazima i svjedocima, Ražnatovićevu gardu i Škorpione kontrolisala SDB Srbije preko Simatovića.

To je, u iskazu na suđenju, potvrdio i bivši pripadnik Škorpiona Goran Stoparić, a postoje i dokazi da o brojnim sastancima Simatovića i Ražnatovića, kao i da je Arkan dobijao naređenja od SDB-a Srbije.

Kao dokaz o postojanju zločinačkog udruženja, raspravno vijeće je navelo i nalaze demografa da se u ratnim godinama, na teritorijama obuhvaćenim optužnicom, znatno smanjio broj Hrvata i Bošnjaka.

Po nalazu demografa Ewa Tabeau, bošnjačko stanovništvo se, od 1992. do 1997, u pet opština obuhvaćenih optužnicom smanjilo za 75 posto, rekao je sudija Hall.

Pored obrasca po kojim su se zločini etničkog čišćenja ponavljali u Hrvatskoj i BiH, o postojanju zločinačkog poduhvata govore i izjave njegovih učesnika.

Sudija Hall citirao je riječi tadašnjeg predsjednika Republike Srpske i osuđenog raznog zločinca Radovana Karadžića, sa sastanka sa Slobodanom Miloševićem, Ratkom Mladićem i drugima 1993, da "nam se smiješi ujedinjenje sa Srbijom".

Vijeće je prihvatilo i dokaz tužilaštva da je prvi od šest strateških ciljeva RS bilo "državno razdvajanje" od Hrvata i Bošnjaka.

Poslije prvog suđenja, prvostepeno vijeće Haškog tribunala oslobodilo je, 29. maja 2013, Stanišića i Simatovića krivice po svih pet tačaka optužnice.

Međutim, apelaciono vijeće Tribunala usvojilo je, 15. decembra 2015, ključne osnove žalbe koju je na tu presudu uložilo Tužilaštvo. Poništilo je oslobađajuću presudu i naložilo da proces bude ponovljen.

Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću, koje je počelo 13. juna 2017, posljednji je haški proces u kojem se utvrđuje da li su za zločine u Hrvatskoj i BiH odgovorni zvaničnici Srbije.

Nijedan zvaničnik Srbije do sada pred Haškim sudom nije bio osuđen za zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

(Vijesti.ba / BETA)

09.04.2019.

SJEĆAŠ LI SE APRILA U SARAJEVU?

SJEĆAŠ LI SE APRILA U SARAJEVU?SJEĆAŠ LI SE APRILA U SARAJEVU?

Da li je slučajno da grad čija je ratna prošlost ustvari živa svjetska sadašnjost i budućnost nema prostorno mjesto svog kolektivnog sjećanja kao iskustvo koje moramo prenijeti čovječanstvu i da svi konačno shvatimo kako mi tada nismo bili žrtve nego pobjednici? Ovim zavjetom je briljantna Suada Kapić sa FAMA kolekcijom stvarala “Banku živog znanja”, sa nadom da će to jednom biti muzej u Sarajevu, ali nije mogla protiv ‘svilenog gajtana’, zaustavljena je od onih koji ne žele u miru odblokirati grad.

April je sudbonosni mjesec za Sarajevo. U svojoj historiji početkom aprila napadan i oslobođan, paljen i rušen, slavljen i uzvišen ostao je grad koji budinadu, ali nosi i mnogo strepnje za one koji ga vole. Bude se bliska sjećanja na opsadu kada su moji sugrađani u četvorogodišnjem otporu brutalnom i strateškom teroru, dokazali da se “umijećem življenja” može pobijediti svako zlo i to svojom hrabrošću, radom, kreacijom, inteligencijom i humanošću. Tokom rata sam kao mladi student režije snimio na desetine sati kadrova granatiranja, redova za vodu, prepunih bolnica, čestih prizora masakra naulicama,  punih mrtvačnica i drugih apokaliptičnih slika nasilja i terora nad civilima Sarajeva. Tako je rat postao najvažnije iskustvo u mojem životu, a bio bih sretan da ga nisam stekao. Samo užas i ništa više. Kad mislim o tomvremenu, sjećam se djece i odraslih koji su ubijeni, sjećam se svih onih koji su unatoč ratu ostali čovječni i sjećam se odlučnosti da živim kao slobodan čovjek.

Svaki sam kadar radio sa uvjerenjem kako je to važno svjedočanstvo o jednom vremenu koje će biti osuđeno i nikada zaboravljeno kako se ne bi ponovilo mom gradu u bilo kojem obliku. Uvijek sam pažljiv kada imam poziv darediteljski postavim i uobličim scenske programe ili filmski pokušam  otvoriti prostor za stvaranje kulture sjećanja. Svjestan sam da su nam iskustva različita, kako u mnogim historijskim događajima nema konsenzusa, pa polazim da jezikom umjetnosti možemo tražiti način kako otvoriti dijalog o konfliktnim interpretacijama prošlosti. Način i odabir ono čega se sjećamo određuje i ko smo danas. I to je ona tačka gde je potrebno intervenisati, nastojeći pronaći one načine memorijalizacije i komemoriranja koji će biti inkluzivni, i koji neće biti zasnovani na hijerarhiji žrtava (vojne, pa civilne, „naše“ žrtve naspram „njihovih“) i koji će prije svega predstavljati opomenu nad destrukcijom ljudskog roda. U svim javnim manifestacijama posvećenim pijetetno sarajevskim godinama užasa nije nikada bilo poziva na mržnju ili osvetu, afirmiše se nepokoreni duh i priziva antifašistički zanos Valtera. Tako je to bilo i sada 5 i 6 aprila, bolno, tužno i dostojanstveno. Problem počinje prije i poslije ovih fatumskih datuma kada možemo vidjeti kako je period nakon opsade pervertirao mentalitet grada u aroganciju bez pokrića, bezočnost, nepoštovanje drugog, manipulaciju i apsolutno odsustvo vizije.

Da li je slučajno da grad čija je ratna prošlost ustvari živa svjetska sadašnjost i budućnost nema prostorno mjesto svog kolektivnog sjećanja kao iskustvo koje moramo prenijeti čovječanstvu i da svi konačno shvatimo kako mi tada nismo bili žrtve nego pobjednici? Ovim zavjetom je briljantna Suada Kapić sa FAMA kolekcijom stvarala “Banku živog znanja”, sa nadom da će to jednom biti muzej u Sarajevu, ali nije mogla protiv ‘svilenog gajtana’. U jednom intervju je predosjetila kako će pokušaji memorijalizacije opsade kaoinicijativa nekolicine institucija i pojedinaca biti zaustavljena od onih koji ne žele u miru odblokirati grad.

“Dokazali smo svi zajedno da se možemo nositi sa nevidljivim neprijateljima i njihovim tenkovima, topovima, snajperima, sijačima smrti, gladi, žeđi, hladnoćom, jer je sve to imalo smisla. Stajali smo protiv fašizma terora. Svi mi koji smo izabrali da stojimo protiv  tog mehanizma najstrašnije surovosti tokom 24 sata tokom 4 godine (od marta 1992. – marta 1996.), znali smo da čovjek treba izabrati da grad ne ostane sam i pokoren. Pa smo pobijedili. A da danas ja i nas nekoliko stojimo naspram ‘svilenog gajtana’, ignorancije, podmukle agresivnosti, površnosti i gluposti, ne dolazi u obzir. Ta borba nije ono u čemu ja želim učestvovati. Da bi muzej i ova riznica znanja o POBJEDI LJUDSKE PRIRODE I LJUDSKOG UMA bila vidljiva, ne znam da li se može sama po sebi izboriti sa onima koji su dio te riznice znanja. “

Bio sam u toj ekipi koji su željeli da se sa dovoljno pažnje priđe periodu Opsade, u kontekstu pamćenja, ispravnog verifikovanja tog vremena. Vjerovao sam kako je važno da takav jedan muzej postoji ne samo za nas, nego za sve koji mijenjaju i manipulišu istinu o onom što se dogodilo. Do koje mjere su ti osporavatelji danas ojačali najbolje se vidi kada napišete činjenice, i podsjetite na međunarodne presude za teror nad civilima to pripisuju pristrasnosti “strane u sukobu”. Tu nedopustivu relativizaciju smo sami dopustili umjesto da istina o događajima u opsadi Sarajeva i metoda uviđanja uzroka i posljedica postanu Role model za regiju, kako trebamo uviđati i tumačiti period 1991-1999.

Desile su se strašne promijene. U vrijeme rata bili su ovdje vrhunski umjetnici i intelektualci, dolazili iz cijelog svijeta, dugačak je spisak onih koji su nam davali podršku. Mnogi od njih su istinski gledali u Sarajevo kao na mjesto stvaranja novog poretka. Ovdje je bila jedna multikulturna scena, sredina u kojoj su ljudi bez problema funkcionirali. Nije slučajno Suzan Zontag to poredilasa Španskim građanskim ratom, željom intelektualaca izgubljene generacije da se održi ideal slobode i drugačijeg poretka. I danas postoji u Sarajevu građanin, identitet koji podsjeća na te godine prkosa nacionalizmu i zlu, ali je strašno marginaliziran. Namjerno se uništava! Mnogi više ne vjeruju u promijene, u progres, pobjegli su u unutrašnju emigraciju jer se osjećaju iscrpljeno i poraženo. I sam priznajem poraz, osjećam da pripadam poraženoj strani i sad se s tim treba izboriti. Trenutno ne vidim smisla na koji način, sem da najbolje radim posao koji mogu.

Pobijedio je interes nekog svijeta kojeg slabo poznajem, poput aktuelnog načelnika opštine Centar koji je direktni krivac zbog čega Muzej opsade nije zaživio. Vladaju primitivci koji “napadaju kamere”, aplaudira klika glupana predsjedniku partije koji ne zna da iza kamere stoji čovjek. Ne poznajem i ne razumijem taj svijet. Nepoznat mi je jezik diskriminacije u mom rodnom gradu koji ohrabri huligane i fašiste da pretuku djevojke u centru grada jer su neprihvatljive zbog različitosti od većine.

Zastrašujuće je kada na utakmici gradskih klubova vidite fašistički transparent koji bi zabranjivao pravo na protestno okupljanje manjinskim grupama.

Kultura i umjetnost u takvom svijetu nemaju šansi! Sarajevo je, dakle, pod opsadom imalo intenzivan kulturni život, istodobno, odvijao se i politički. Pisali su se kritički novinarski tekstovi o vlasti, niko im nije razbijao foto aparate i kamere.  Sigurno da su ljudi koji su tada bili na političkoj sceni bili daleko sofisticiraniji nego ovi danas. Bilo je to vrijeme kada smo imali potrebu daučimo, da budemo pristojni i dobri. Naravno, među normalnim ljudima koji su vjerovali da april u mom gradu jeste obavezujuće za ono Sarajevo kojeg se vrijedi sjećati! Sa godinama odmaka uviđam sve više koliko je to bilo vrijeme kojeg se trebamo sa divljenjem sjećati.

09.04.2019.

MINISTAR SIGURNOSTI U BiH DRAGAN MEKTIĆ OKUPLJA PRAVNI TIM: NJEGOV PREDMET ĆE DOBITI OZNAKU TAJNOSTI

MEKTIĆ OKUPLJA PRAVNI TIM: Njegov predmet će dobiti OZNAKU TAJNOSTI, zbog toga mu treba stručna ekipa koja će se uhvatiti u koštac sa...

- Gospodin Mektić me ovlastio da napravim jedan advokatski tim koji će ga braniti pred Tužilaštvom BiH. Ja ne znam uopšte šta su njemu u naredbi o istrazi stavili dok ne odemo vidjeti šta mu navode kao razloge, potvrdio je za N1 advokat Duško Tomić.


Image result for MEKTIĆ OKUPLJA PRAVNI TIM: Njegov predmet će dobiti OZNAKU TAJNOSTI, zbog toga mu treba stručna ekipa koja će se uhvatiti u koštac sa...

Na pitanje da li je istina da ga je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ovlastio da ga pravno zastupa, Tomić je kazao:

- Tačno. Gospodin Mektić me ovlastio da napravim jedan advokatski tim koji će ga braniti pred Tužilaštvom BiH. Ja ne znam uopšte šta su njemu u naredbi o istrazi stavili dok ne odemo vidjeti šta mu navode kao razloge. Simptomatično je to da lica koja je pominje gospodin Mektić su oslobođena svih sumnji, a gro lica koja su vezana za taj događaj nisu opšte nikada saslušana. Sada se naprasno sumnjiči gospodin Mektić - kazao je Tomić.

Dodao je da određeni političari brinu više za druge države nego za BiH.

- Ja sam prije nego je izabrana gospođa Tadić za glavnog tužitelja, rekao, ako bude postavljena za glavnog tužitelja sa tako oskudnim iskustvom za Tužilaštvo i sa nikakvim rezultatima kao tužiteljica, onda ćemo mi imati glavnog tužioca Dragana Čovića i evo to se pokazalo. Određeni političari vode više računa o drugim državama nego o BiH. Mektić je sam u četiri godine više puta pomenuo BiH nego svi političari zajedno. To dovoljno govori da se očigledno svi političari, i oni koji se bore BiH su na ledu, i postoji opasnost i za Tužilaštvo koje se zove po BiH ih osumnjiči.

Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv Dragana Mektića, ministra sigurnosti BiH. Naredba o provođenju istrage donesena je nakon što je u radu na predmetu Tužiteljstvo BiH došlo do više dokaza o postojanju osnova sumnje o počinjenim kaznenim djelima - zlouporaba položaja ili ovlasti, odavanje tajnih podataka, te davanje lažnog iskaza.

- Iz do sada prikupljenih dokaza proizlazi osnov sumnje da je navedni kao odgovorna osoba, u svojstvu ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH, pribavio određene povjerljive podatke, a potom ih na različite načine, iako je znao da je obvezan čuvati tajne podatke, podijelio sa osobama koje nemaju ovlasti za pristup podacima sa oznakom tajnosti, a potom neistinito obavještavao javnost, te u konačnici dao lažan iskaz u Tužiteljstvu BiH, što je prouzročilo teške posljedice za sigurnost, vladavinu prava i ugled Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva BiH navode da s obzirom da će u tijeku istrage, biti tretirani dokumenti i dokazi sa oznakama tajnosti, i predmet će u narednom periodu dobiti oznaku tajnosti.

09.04.2019.

PREMIJER DENIS ZVIZDIĆ URUČIO DOZVOLE ZA 4G MREŽU

SVEČANOST U PARLAMENTU BIH: Premijer Zvizdić uručio dozvole za 4G mrežu

Telekom operateri u BiH dobili su danas licencu koja će omogućiti da puste u promet 4G mrežu.


Image result for SVEČANOST U PARLAMENTU BIH: Premijer Zvizdić uručio dozvole za 4G mrežu

Građani većih gradova u BiH će od 8. maja moći da koriste 4G mrežu, s tim što će Eronet i BH Telecom sutra na Sajmu privrede u Mostaru pustiti u probni rad taj sistem.

Obaveza telekom operatera je da u narednih pet mjeseci pokriju 60 odsto teritorije 4G mrežom, a u narednih pet godina više od 90 odsto naseljenih mjesta.

Dozvole je svečano uručio predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

On je rekao da će građani imati najmanje sedam ili osam puta veću brzinu prijema i slanja svih sadržaja.

"Prvi grad koji će moći koristiti 4G plus mrežu biće Sarajevo, nakon toga Mostar i ostali gradovi", rekoa je Zvizdić

Poručio je da su u proteklom periodu vrlo naporno radili u interesu građana BiH.

"Danas finaliziramo jedan bitan korak za sve garađane BiH i na taj način postajemo dio informatičke revolucije četvrte generacije u našem regionu i EU. Istina je da su neki procesi u BiH išli nekada i sporije, ne zato što nismo imali volju, želju, namjeru, već što smo vrlo često nailazili na potpuno paradoksalne administrativne prepreke, blokade i opstrukcije", poručio je Zvizdić.

On se zahvalio Regulatornoj agenciji za komunikacije, telekom operaterima i Ministarstvu komunikacija BiH.

09.04.2019.

ANDREJ NIKOLAIDIS PORUČIO MILORADU DODIKU: "PREKRAJANJE GRANICA NE MOŽE NEGO SILOM, A TO TI NE BIH PREPORUČIO"

NIKOLAIDIS PORUČIO DODIKU: "Prekrajanje granica ne može nego silom, a to ti ne bih preporučio..."! (VIDEO)

Moja poruka Dodiku bi bila da se ne začudi ako opet bude bombardovanje kao što je bilo ovo koje su baš ovih dana oplakivali, kazao je u izjavi za N1 televiziju književnik Andrej Nikolaidis.


Image result for NIKOLAIDIS PORUČIO DODIKU: "Prekrajanje granica ne može nego silom, a to ti ne bih preporučio..."! (VIDEO)

Književnik i publicista Andrej Nikolaidis komentarisao je izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika o prekrajanju granica o čemu je govorio u intervjuu za Espreso.rs.

"Ovo je prvorazredan skandal. Dakle, imate čovjeka koji predsjedava jednom državom, u ovom slučaju Bosnom i Hercegovinom, koji javno kaže da će vam oduzeti dio teritorije. Naravno, moguće je tome prići i crnohumorno. Vi ste vidjeli da tamo u sklopu te države koju on zamišlja je i takozvano Kosovo i Metohija. Dakle, šanse da to zaista bude tako su manje no minimalne. Moguće je takođe Dodiku napomenuti da je Crna Gora članica NATO-a, pa dakle ako je naumio silom, a ne može drugačije nego silom, oduzeti dio teritorije Crne Gore, moraće se suočiti sa Sjevernoatlanskim savezom zato što je Sjevernoatlanski savez dužan da brani teritorijalni integritet svake svoje članice pa tako i Crne Gore pa bi moja moja poruka Dodiku bila da se ne začudi ako opet bude bombardovanje kao što je bilo ovo koje su baš ovih dana oplakivali", poručio je književnik Nikolaidis Dodiku.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić komentarisao je "prekrajanje granica", o kojima je ponovo govorio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, te poručio kako će granica između BiH i Srbije biti dok je "svijeta i vijeka".

"Možda je Dodik crtao granice gdje će biti 4G plus mreža. Pretpostavljam da je to, jer granica na Drini je granica između države Bosne i Hercegovine i države Srbije. Ona je tu stoljećima i ostat će do Sudnjeg dana. Dok bude svijeta i vijeka, ta granica će biti granica između dvije prijateljske, komšijske, susjedne države", istakao je Zvidzić. 

Podsjetimo, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u intervjuu za srbijanski portal Espreso.rs, ponovo je na upit novinara govorio o prekrajanju granica, kazavši da neka vrsta integracije između Srbije i Republike Srpske, ali i dijela Crne Gore u budućnosti mora postojati.

09.04.2019.

BIVŠI MINISTAR SIGURNOSTI BiH SADIK AHMETOVIĆ: MIJO KREŠIĆ MI RADIO IZA LEĐA U KORIST HRVATSKE

RADIO MU IZA LEĐA: Sadik Ahmetović otkrio kako ga je prevario Mijo Krešić, koji se povezuje sa tajnom akcijom hrvatskih diplomata i obavještajaca

– Dokument koji je Krešić potpisao je urađen a da kao ministar sigurnosti uopće nisam bio upoznat niti sam dao ovlaštenje da ga potpiše. Da bi potpisao bilo koji dokument zamjenik ministra mora imati pisano ovlaštenje. Gospodin Krešić laže da smo, kako kaže, to iskomunicirali, a kamoli da ima pisano ovlaštenje kako nalaže Zakon o Vijeću ministara – kaže Ahmetović.Image result for sadik ahmetovic fotos

Bivši ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović izjavio je da nije bio upoznat o dokumentu o navodnim terorističkim organizacijama koji je njegov tadašnji zamjenik Mijo Krešić 2010. godine uputio UN-u.

Krešić je večeras u gostovanju na televiziji N1, govoreći o ovom dokumentu, rekao da je “iskomunicirao sa Ahmetovićem”.

– Svi ti papiri se nalaze u Ministarstvu sigurnosti, u arhivi, dostupni su. Iznijet ću sve u javnost. Razriješio sam medijski to, iskomunicirao sa Ahmetovićem – rekao je Krešić za N1, a Ahmetović je u izjavi za Faktor naglasio da je “iskomunicirati” nepoznat termin u radu Ministarstva, te da se jasno znaju pravila kada i u kojim uvjetima zamjenik ministra može potpisati neki dokument.

– Dokument koji je Krešić potpisao je urađen a da kao ministar sigurnosti uopće nisam bio upoznat niti sam dao ovlaštenje da ga potpiše. Da bi potpisao bilo koji dokument zamjenik ministra mora imati pisano ovlaštenje. Gospodin Krešić laže da smo, kako kaže, to iskomunicirali, a kamoli da ima pisano ovlaštenje kako nalaže Zakon o Vijeću ministara – kaže Ahmetović.

Poziva Krešića da pokaže ovlaštenje ukoliko ga ima.

– S obzirom da je Krešić i dalje zamjenik ministra sigurnosti može doći do tog ovlaštenja ako ga ima. Nakon što je došlo do zloupotrebe mog imena prije više godina ja sam kompletan predmet predao Tužilaštvu BiH i u prijavi tražio da se istraže svi akteri koji su zloupotrijebili Ministarstvo i druge agencije, te da se donese tužilačka odluka. Nažalost, do danas Tužilaštvo BiH nije donijelo bilo kakvu odluku. Ovdje se radi o zloupotrebi više institucija koje su u svojim aktima pokušale podmetnuti terorizam pojedincima i nekim vrlo značajnim kompanijama u našoj zemlji. U Ministarstvu postoji kompletna korespodenciju nakon ove zloupotrebe mog imena i Ministarstva sigurnosti – rekao je Ahmetović te još jednom pozvao Tužilaštvo da “izvadi prijavu iz ladice” i donese svoj sud.

09.04.2019.

ŽELJKO KOMŠIĆ UPOZORAVA: "DODIK I ČOVIĆ NE BLEFIRAJU, AKO IH NE ZAUSTAVIMO NAPRAVITĆE "VELIKU SRBIJU" I "HERCEG-BOSNU"

KOMŠIĆ UPOZORAVA: "Dodik i Čović ne blefiraju, ako ih ne zaustavimo napravit će "VELIKU SRBIJU" I "HERCEG-BOSNU"

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić već nekoliko dana se nalazi na sarajevskom KCUS-u, gdje je hospitaliziran zbog teške upale pluća.


Image result for zeljko komsic i milorad dodik fotos

//////////////////////

Image result for dragan covic i milorad dodik karikature
Image result for dragan covic i milorad dodik karikature
............................!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Komšić je, uprkos boravku u bolnici, komentarisao zabrinjavajuće poruke predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je ponovo najavljivao promjene granica i neku novu "veliku Srbiju".

Podsjetimo, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u intervjuu za srbijanski portal Espreso.rs na upit novinara govorio je o prekrajanju granica, kazavši da neka vrsta integracije između Srbije i Republike Srpske, ali i dijela Crne Gore u budućnosti mora postojati.

"Problem jednog dijela naše javnosti, a pogotovo je to vidljivo u nekim političkim krugovima u Sarajevu, jeste potreba da se relativizira ono sto Dodik govori i radi! Ja to zovem 'sindrom Yutela' ili 'sindrom svi su isto krivi'!", kazao je Komšić za Radiosarajevo.ba.

Zabrinut je jer se poruke Dodika, ali i Čovića relativiziraju.

"Problem sa Dodikom, kao uostalom i Čovićem, jeste što su oni beskrajno ozbiljni u onome što rade, oni ne blefiraju i oni će ići do kraja ako im se ne suprostavi! Sve što govore, oni to i misle!
Dakle, ako im se ne suprostavimo, oni će napraviti i veliku Srbiju i Herceg Bosnu!", upozorio je Komšić.

//////////////////////////////////

ODLUKA NAJVIŠEG VRHA BiH, ŠTA ĆE NA OVO REĆI VUČIĆ: "Moguće hermetičko zatvaranje granice sa Srbijom"

"Ako granice Evrope nastave da se hermetički zatvaraju za prolaz migranata, i BiH će ići ka hermetičkom zatvaranju svoje granice prema istočnim susjedima."