Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

24.04.2019.

NEKAŽNJENI ZLOČIN NAD BOŠNJACIMA U GORICI, IZVRŠIOCI POZNATI

NEKAŽNJENI ZLOČIN NAD BOŠNJACIMA U GORICI, IZVRŠIOCI POZNATI 


24.04.2019.

OTKRIVENO ODAKLE JE DONESEN OTROV ZA SLOBODANA PRALJKA

24.04.2019.

DRAŠKO STANIVUKOVIĆ: POVLAČENJE MUP-A JE VELIKA POBJEDA SVIH NAS

Stanivuković: Povlačenje MUP-a je velika pobjeda svih nas

Stanivuković: Povlačenje MUP-a je velika pobjeda svih nas
Foto: Vijesti.ba
Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupšini Republike Srpske (NSRS) Draško Stanivuković smatra da je pobjeda građana, medija, nevladinog sektora i javnosti to što je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) povuklo odredbu izmjena i dopuna Zakona o javnom redu i miru, koja se odnosila na zabranu fotografisanja policajaca.

Ukazivali su da je bila sporna odredba kojim se kao prekršaj javnog reda i mira predviđalo "neovlašteno fotografisanje ili snimanje kojim se ometa službenik dok vrši svoje dužnosti".

-Ovo je pobjeda svih nas koji smo se borili protiv kazne zatvora za fotografisanje - rekao je Stanivuković u obraćanju entitetskom parlamentu tokom rasprave o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru.

Naveo je da rasprava o ovom zakonu i drugim gubi smisao, jer se dešavaju stvari kao što je ubistvo banjalučkog privrednika Slaviše Krunića, čije izjave je citirao u više navrata.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Senad Bratić je rekao da ne treba zloupotrebljati i koristiti slučaj ubistva Krunića u političke svrhe.

Šefica kluba poslanika Demokratskog saveza – Demos Spomenka Stevanović je rekla da je dobro što je povučen spomenuti član 4. izmjena i dopuna Zakona o javnom redu i miru, jer, je, kaže, izazvao mnogo nedoumica, nerazumijevanja i straha posebno kod novinarske zajednice.

-Član nije bio dovoljno precizan i jasan – dodala je ona.

I šef Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Igor Žunić je rekao da je i ranije bilo napada da RS usvaja zakone koji ne postoje nigdje u svijetu, a što se, kaže, pokazalo kao netačno, jer niko nije kažnjen ni zbog natpisa na internetu, što je ranije izazivalo određene reakcije u javnosti.


(Vijesti.ba / FENA)

24.04.2019.

ŽELJKO KOMŠIĆ : BILO BI DOBRO DA HRVATSKA NE POVLAČI DODATNE POTEZE

Komšić: Bilo bi dobro da Hrvatska ne povlači dodatne poteze

Komšić: Bilo bi dobro da Hrvatska ne povlači dodatne poteze
Foto: Vijesti.ba
Bilo bi dobro da Hrvatska ne povlači dodatne poteze, jer će time samo ubrzati našu odluku da pokrenemo spor pred nekim od međunarodnih sudova, izjavio je za "Oslobođenje" član Predsjedništva BiH Željko Komšić, nakon što je prije nekoliko dana Ministarstvo za državnu imovinu Republike Hrvatske zatvorilo novi javni poziv za zakup bivših bh. radničkih odmarališta na Jadranu.

- Za sada smo učinili prvi korak. Imajući u vidu međunarodne konvencije, kojima se reguliraju međusobni odnosi zemalja, na sjednici Predsjedništva BiH iz decembra 2018. godine zaključili smo da se uputi nota generalnom sekretaru UN-a kao depozitaru međunarodnih sporazuma, kako bismo ga obavijestili da RH krši ili ne poštuje Sporazum o sukcesiji bivše SFRJ, kojim su uređena pitanja imovine svih ex-republika. Pismo je otišlo i imamo potvrdu da je o njemu generalni sekretar UN-a upoznat - ističe Komšić.

Podsjetio je da je jedan od zaključaka Predsjedništva BiH bio i to da se uputi pismo predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović i premijeru Andreju Plenkoviću kako bi im se ukazalo na to da se Hrvatska mora pridržavati sporazuma o sukcesiji SFRJ, što je akt višeg reda u odnosu na domaće zakonodavstvo.

- Htjeli smo posebno naglasiti da BiH nema nema namjeru ulaziti u bilo kakve dodatne bilateralne sporazuma - rekao je Komšić za "Oslobođenje".


(Vijesti.ba / FENA)

23.04.2019.

BiH SU VRATA NATO-A OTVORENA, NEMA PLANA "B"

BiH SU VRATA NATO-A OTVORENA, NEMA PLANA "B"


23.04.2019.

IZBOR UREDNIKA

IZBOR UREDNIKA

VijestiBa

https://vijesti.ba

IZBOR UREDNIKA.


Zašto je Armija RBiH jedina antifašistička vojska u zadnjem ratu

21.04.2019.

OTVORENO PISMO POŠTOVANOM INZKU : ŠTA JE ZAJEDNIČKO VALENTINU, MOMIRU I SOKRATU?

21.04.2019.

MILORAD DODIK I VLAST U ENTITETU RS-A SE SPREMAJU ZA RAT

21.04.2019.

ENTITET RS-A SE STALNO NAORUŽAVA, TO NIJE NIMALO NAIVNO

ENTITET RS-A SE STALNO NAORUŽAVA, TO NIJE NIMALO NAIVNO


20.04.2019.

KOLEKTIVNA DžENAZA ZA 20 ŽRTAVA ZLOČINA U VLASENICI

Danas kolektivna dženaza za 20 žrtava zločina u Vlasenici

Danas kolektivna dženaza za 20 žrtava zločina u Vlasenici
Foto: Vijesti.ba

Na Šehidskom mezarju “Rakita” u Vlasenici danas će biti održana kolektivna dženaza za dvadeset žrtava zločina počinjenog u tom gradu.

Njihovi posmrtni ostaci, koji su juče prevezeni iz Komemorativnog centra u Tuzli, biće ukopani nakon podne namaza.
Protokol počinje u 11.30 sati kada će biti odata počast svim žrtvama polaganjem vijenaca i učenjem Fatihe. U 12.30 sati započet će vjerski dio, a dženazu će predvoditi zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić.

Žrtve koje će danas biti ukopane pronađene su na dijelu magistralnog puta Vlasenica – Han Pijesak, na lokalitetu “Pećine”, kao i na lokalitetu Jelovačka česma.

Svoja dva brata, Mehu i Mirsada Ferhatovića, ukopaće Mensur Ferhatović koji je dosad na drugoj kolektivnoj dženazi sahranio oca Bajru Ferhatovića i trojicu daidža. Njegov otac je pronađen u masovnoj grobnici u Ogradicama.

“Obdukcijski nalaz je pokazao da se radilo o streljanju u potiljak iz neposredne blizine. Moj otac je tada imao 60 godina. Nakon ovoliko godina mi smo ovo doživjeli kao satisfakciju jer ćemo sahraniti njihove kosti i moći ćemo im proučiti Fatihu”, kaže Mensur Ferhatović.

Iz Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica zatražili su efikasniji rad bosanskoherecegovačkog pravosuđa kada su u pitanju predmeti ratnih zločina.

Predsjednik Medžlisa Mujo Hadžiomerović ranije je izjavio da je veoma važno da što više njihovih sugrađana dođe na ovu kolektivnu dženazu, s obzirom da su od prošle godine pokrenute krivične prijave protiv čelnika ratnog Kriznog štaba u Vlasenici.

Podsjećanja radi, među njima je i Mićo Kraljević, sadašnji načelnik Općine Vlasenica.

“Međutim, iz nama nepoznatih razloga, kasni se sa glavnim pretresima. Opravdanje je da je to zbog bolesti, kako sudija, tužilaca tako i onih protiv kojih je pokrenuta prijava. Kvalifikacija krivične prijave je zločin protiv čovječnosti, ali slobodno možemo reći da je u Vlasenici bio genocid bez obzira na presudu u Hagu kojom je Vlasenica ispuštena”, rekao je Hadžiomerović.

U Vlasenici je stradalo, kako je rekao, dvije i pol hiljade ljudi. Do sada je pronađeno i ukopano njih oko hiljadu i pet stotina, a za hiljadu Vlaseničana se još traga.

Žrtve i porodice stradalih smatraju da je u Vlasenici počinjen veliki zločin nad civilnim stanovništvom te su nezadovoljni da su za monstruozne zločine odgovarali samo trojica ljudi.

“Među njima, prvooptuženi u Hagu je Dragan Nikolić Jenki koji je i izdržao kaznu. U njegovom priznanju može se pronaći da je Vlasenica u srednjem Podrinju imala najveći logor kroz koji je prošlo osam hiljada Podrinjaca. Na domaćem sudu, Sudu BiH, osuđeni su Dragan Bastah na 22 godine zatvora, Goran Višković na 18 godina zatvora. Nama zato nije jasno zašto od marta prošle godine nije počeo glavni pretres za čelnike Kriznog štaba”, istaknuo je Hadžiomerović.


(Vijesti.ba)

20.04.2019.

IGK POZIVA NA UKLANJANJE MILORADA DODIKA SA SVIH POLITIČKIH FUNKCIJA U BiH

IGK poziva na uklanjanje Dodika sa svih političkih funkcija u BiH

IGK poziva na uklanjanje Dodika sa svih političkih funkcija u BiH
Milorad Dodik

Višegodišnja antibosanska, antievropska i anticivilizacijska kampanja Milorada Dodika se mora hitno zaustaviti i sankcionisati.

Institut za istraživanje genocida, Kanada (IGK) je više puta tražio da Kanada i druge države sankcionišu i zaustave Dodika, glavnog generatora destrukcije države BiH, kao i njegove saveznike iz entiteta RS i Srbije, koji kontinuirano proizvode strah, mržnju i nesigurnost, saopćeno je iz ove organizacije.

"Dodikov govor u Beogradu i njegovo kontinuirano antibosansko ponašanje unosi sve veći nemir i strah. Dodikove izjave su krajnje skandalozne, fašističke i šovinističke, kojim negira genocid i veliča pravosnažno osuđene vođe ratnih zločinaca, prijeti otcjepljenjem entiteta RS, organizuje antidržavne referendume, uskraćuje osnovna ljudska prava i slobode povratnicima u entitet RS, podriva suverenitet i teritorijalni integritet države BiH", navode iz IGK-a.

Kako navode, "ovom antibosanskom praksom koja se naglo širi i u bosanskohercegovačkoj dijaspori, Dodik je potvrdio kontinuitet ugrožavanja stabilnosti države BiH, njen suverenitet, teritorijalni integritet i politički subjektivitet".

"Ugrozio je i stabilnost regije i Evrope i ponizio sve dosadašnje napore u vezi bolje budućnosti države BiH. Mlade generacije koje nemaju vlastito iskustvo vremena u kome je počinjen genocid mogu biti žrtve Dodikovog govora mržnje i manipulacije nekažnjenih ideologa ili podržavalaca genocida i doći u priliku da ponove genocid. To se odlučnom akcijom mora sprijećiti. Zato IGK poziva civilizovani svijet da konkretnim, hitnim i odlučnim mjerama odgovori na ozbiljne prijetnje miru i stabilnosti, da Dodiku zabrani bilo kakvu političku aktovnost na nivou BiH, da ga proglasi nepoželjnim u svim državama, članicama Vijeća za provedbu mira (PIC). Istovremeno od članica Evropske unije tražimo da u procesu otvaranja novih poglavlja za pregovore o priključenju Srbije Evropskoj uniji postave uvjet da ta zemlja mora priznati odluke međunarodnih sudova o genocidu u BiH i da ne pregovaraju sa onima koji negiraju odluke međunarodnih sudova, jer ukoliko neko ne poštuju te odluke kako će poštovati druge evropske standarde. Civilizovani svijet je na hitnom potezu", stoji u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK).


(Vijesti.ba)

20.04.2019.

OTKRIVENO ODAKLE JE DONESEN OTROV ZA PRALJKA

aaaaaaaaaaaaaa

19.04.2019.

PROTJERANI HRVATI UPUTILI VAPAJ PAPI FRANJI: "OVO SU LIK I DJELO MILORADA DODIKA"

PROTJERANI HRVATI UPUTILI VAPAJ PAPI FRANJI: "OVO SU LIK I DJELO MILORADA DODIKA"

19.04.2019.

REZERVNI SASTAV POLICIJE U ENTITETU RS-A ZA ANTIDRŽAVNE CILJEVE

Rezervni sastav policije u RS za antidržavne ciljeve

Rezervni sastav policije u RS za antidržavne ciljeve
Foto: Vijesti.ba

Nikome nije do povećanja broja puščanih cijevi već do poboljšanja životnog standarda građana.

Uspostavljanje rezervnog sastava policije RS opravdano izaziva zabrinutost građana – smatra Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke.

- „Ako se posmatra u kontekstu konstantnih separatističkih izjava predsjednika SNSD-a Milorada Dodika te odnosa srbijanske vlasti prema BiH za koji se ne može reći da je dobronamjeran, onda je sumnja da će taj rezervni sastav biti upotrebljen za antidržavne ciljeve opravdana", kaže Kojović.


Povod za formiranje ovog sastava također smatra problematičnim: „Povod za formiranje rezervnog sastava policije jednog entiteta ne može biti situacija s migrantima. Migrantska situacija je problem cijele države i s njim se trebaju suočavati državni, a ne entitetski organi. Pa zamislite sad da rezervni sastav policije formira Unsko-sanski kanton koji ima najveći priliv migranata, ko bi to dozvolio?


Dakle, ako zaista u RS-u misle da će se tako izboriti s problemom priliva migranata, onda to govori o njihovom neprofesionalizmu i trošenju budžetskog novca na unaprijed propalu stvar. Teško je povjerovati da iza priče o formiranju rezervnog sastava ne stoji nešto puno opasnije.“


No, unatoč tome, Kojović smatra da ne treba dizati paniku: „Budžetska sredstva za taj rezervni sastav trebala bi biti odobrena sljedeće godine. Ukupan sastav trebao bi brojati 1000 ljudi, a njegovo formiranje bi trebalo ići postepeno. Imamo vremena da utičemo da se ovaj proces zaustavi. Nadležni državni organi, progresivne političke snage, međunarodna zajednica, svi mi svim sredstvima moramo uticati da do formiranja tog rezervnog sastava ne dođe. Vjerujem da ovo uznemirava i dobar dio građana u RS.


Nikome nije do povećanja broja puščanih cijevi već do poboljšanja životnog standarda građana.“

19.04.2019.

MAFIJA JE ZAROBILA SRBIJU, ALEKSANDAR VUČIĆ OGREZAO U MAFIJAŠKOM UDRUŽIVANJU

MAFIJA JE ZAROBILA SRBIJU, ALEKSANDAR VUČIĆ OGREZAO U MAFIJAŠKOM UDRUŽIVANJU

19.04.2019.

ENTITET RS-A JOŠ NIJE DOSTAVILA INFORMACIJE AMBASADI SAD-A O REZERVNOM SASTAVU POLICIJE

ENTITET RS-A JOŠ NIJE DOSTAVILA INFORMACIJE AMBASADI SAD-A O REZERVNOM SASTAVU POLICIJE
19.04.2019.

REZERVNI POLICAJCI U ENTITETU RS-A BI ZADUŽILI ORUŽJE, POSLJEDICE STRAŠNE

REZERVNI POLICAJCI U ENTITETU RS-A BI ZADUŽILI ORUŽJE, POSLJEDICE STRAŠNE
19.04.2019.

REZERVNI SASTAV POLICIJE U ENTITETU RS-A JE KRŠENJE DEJTONA

REZERVNI SASTAV POLICIJE U ENTITETU RS-A JE KRŠENJE DEJTONA18.04.2019.

OBILJEŽAVANJE 27. GODIŠNJICE AKCIJE 'PRETIS'

Obilježavanje 27. godišnjice akcije 'Pretis'

Obilježavanje 27. godišnjice akcije 'Pretis'
Foto

Udruženje veterana Odreda policije BOSNA, zajedno s pripadnicima „Patriotske lige“ Vogošća, danas će u 13.00 sati, ispred teretne kapije preduzeća „Pretis“ u Vogošći, obilježiti 27. godišnjicu čuvene akcije "Pretis“.

Aklciju je izvela Specijalna jedinica MUP-a RBiH Odreda policije BOSNA u noći 17. na 18. aprila 1992. godine.

Obilježavanje 27. godišnjice akcije, koja je imala za cilj izuzimanje materijalno-tehničkih sredstava iz vojne fabrike "Pretis", je čuvanje od zaborava briljantne akcije koju je izvela Specijalna jedinica MUP-a RBiH Odred policije BOSNA.

- Akcija je izvedena bez ispaljenog metka, bez ranjenih i poginulih i s takvom preciznošću, profesionalnošću i efikasnošću, kako to mogu izvesti samo izuzetno uvježbani pripadnici specijalne jedinice. Također, mora se reći i to, da je zajedno sa Specijalcima u akciji učestvovao određen broj  patriota i pripadnika CSB-a Stari Grad. Nakon završetka akcije, a u nastojanju da se izvuče što više naoružanja, u aktivnostima koje su slijedile odmah po okončanju akcije specijalaca, poginuli su Bosanske patriote, brigadni general Safet Hadžić i pet njegovih saboraca, tadašnji pripadnici već mobiliziranih jedinica TO. U toj akciji je bilo i nekoliko ranjenih i zarobljenih učesnika.

Protuoklopna sredstva izuzeta iz te fabrike, spriječila su ulazak agresora u grad 2. i 3.maja 1992. godine, te donijela odlučujuću prevagu u borbama za zgradu predsjedništva, bitkama na Stupu, u Azićima, Mojmilu, osujetila presjecanje grada Sarajeva na potezu Vraca- Pofalići-Vogošća, spriječile prodor tenkova i drugih oklopnih vozila tenko-prohodnim pravcima - podsjećaju organizatori u najavi obilježavanja akcije "Pretis".


(Vijesti.ba / FENA)
18.04.2019.

AKADEMIK ESAD DURAKOVIĆ : "PODJELA BiH NA TRI ENTITETA NAJOPASNIJA JE MOGUĆNOST ZA BOŠNJAKE"

18.04.2019.

VOJNE I PARAVOJNE FORMACIJE : : KAKO JE DODIK NAPRAVIO ORUŽANE SNAGE ENTITETA RS-A

18.04.2019.

MOSTARSKI HEROJI U BIJELOM: NIKAD SE NISMO PREDAVALI, SVAKU ŽRTVU SMO OPLAKALI

MOSTARSKI HEROJI U BIJELOM: NIKAD SE NISMO PREDAVALI, SVAKU ŽRTVU SMO OPLAKALI


17.04.2019.

TUŽITELJI IZ PREDMETA AHMIĆI I "ŠESTORKA" MORA SE REĆI "DOSTA" NEGIRANJU PRESUDA

TUŽITELJI IZ PREDMETA AHMIĆI I "ŠESTORKA" MORA SE REĆI "DOSTA" NEGIRANJU PRESUDA

17.04.2019.

PREDSJEDNIŠTVO ODLUČILO: PROTESTNA NOTA HRVATSKOJ ZBOG SOA-A

PREDSJEDNIŠTVO ODLUČILO: PROTESTNA NOTA HRVATSKOJ ZBOG SOA-A  17.04.2019.

ANDREAS ERNST: NE POSTOJI BOSANSKO BURE BARUTA

ANDREAS ERNST: NE POSTOJI BOSANSKO BURE BARUTA16.04.2019.

ŽELJKO KOMŠIĆ O GODIŠNJICI ZLOČINA U AHMIĆIMA I TRUSINI

Željko Komšić o godišnjici zločina u Ahmićima i Trusini

Željko Komšić o godišnjici zločina u Ahmićima i Trusini
Željko Komšić

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je saopćenje za javnost povodom obilježavanja godišnjice zločina u Ahmićima i Trusini.

- Zločini počinjeni u Ahmićima i Trusini na današnji dan ostaju kao trajna opomena svima nama. Tragedije poput ovih više nikada i nigdje  ne  smiju se dogoditi. Sa moralnog, ljudskog i vojničkog stanovišta, ubijanje civila i ratnih zarobljenika predstavlja zločin najvišeg stepena.
 
Dijelim bol sa porodicama žrtava zločina počinjenih u Ahmićima i Trusini, i molim sve građane Bosne i Hercegovine da sa saosjećanjem i empatijom pristupaju sjećanju na ono što se dogodilo. Nevine žrtve su bile naše komšije, sugrađani.

Zločini koji su počinjeni ostat će neizliječena rana, ali je krajnje vrijeme da kao društvo pogledamo istini u oči i krenemo dalje.

Smatram da pravomoćne presude  sudova za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini moraju biti osnov za ponašanje, kako vlastima tako i svima drugima.  Zločini počinjeni u ime jedne skupine ne mogu se pravdati zločinima druge etničke skupine, jer za zločin nema opravdanja. Ne smijemo dopustiti da razni glorifikatori zločina, miljenici zločinaca, i dalje budu nositelji društvenih procesa, naveo je Komšić.

(Vijesti.ba)

16.04.2019.

AMBASADA SAD TRAŽI DODATNE INFORMACIJE O REZERVNOM SASTAVU POLICIJE ENTITETA RS-A

Ambasada SAD traži dodatne informacije o rezervnom sastavu policije RS

Ambasada SAD traži dodatne informacije o rezervnom sastavu policije RS
Foto: Vijesti.ba

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH je upoznata sa činjenicom da je Vlada Republike Srpske podržala predložene amandmane na Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima koji bi se mogli iskoristiti za formiranje rezervnog sastava policijskih snaga Republike Srpske, te će tražiti dodatne informacije o namjeni tog sastava.

Iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH kazali su za Fenu da će tražiti ove informacije, posebno imajući u vidu činjenicu da su neke od nadležnosti izvan djelokruga Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Naglasili su da Sjedinjene Američke Države podržavaju razvoj profesionalnih policijskih agencija na svim nivoima u Bosni i Hercegovini koje poštuju svoje specifične nadležnosti, djelotvorno koordiniraju aktivnosti sa drugim sigurnosnim agencijama te djeluju ispravno u skladu sa zakonom, bez političkog utjecaja.

Navedenim zakonskim rješenjem nastojanje Vlade Republike Srpske je da se zbog različitih sigurnosnih izazova utvrđuju formalnopravni uslovi za uspostavljanje rezervnog sastava policije, te je propisano da će "policija rezervnog sastava imati ista ovlaštenja kao i redovna policija u skladu sa Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima, kako bi bio postignut maksimalni nivo sigurnosti osoba i imovine, naročito u periodu kada se očekuje povećanje intenziteta migrantske krize"


(Vijesti.ba)

16.04.2019.

SENAD PEČANIN : ZAUSTAVITE SRBIJU I HRVATSKU, DA NE BUDE NOVOG RATA U BOSNI

16.04.2019.

26. GODINA OD ZLOČINA U AHMIĆIMA: UBIJENO 116 BOŠNJAKA

26. GODINA OD ZLOČINA U AHMIĆIMA: UBIJENO 116 BOŠNJAKA 


15.04.2019.

PODRŽAVA LI ZAGREB OBNOVU 'HERCEG-BOSNE'

15.04.2019.

BH. POLITIČARI POKAZALI SU SE JALOVIM I NESPOSOBNIM PO PITANJU PELJEŠKOG MOSTA

BH. POLITIČARI POKAZALI SU SE JALOVIM I NESPOSOBNIM PO PITANJU PELJEŠKOG MOSTA  
12.04.2019.

KEMAL KURSPAHIĆ : DUHOVI KARAĐORĐEVA NAD BOSNOM I HERCEGOVINOM

12.04.2019.

SASTANAK ČOVIĆ - VUČIĆ: KONTINUITET RAVNOTEŽE INTERESA I MOĆI RATNIH MAFIJAŠKIH KLANOVA NA BALKANU

12.04.2019.

NEMA SPASA ILI KRIST IZ AHMIĆA

12.04.2019.

UDRUŽENJA : NE STVARA SE MIT O SREBRENICI, NEGO DODIK STVARA MIT O ENTITETU RS-A KOJA NIKADA NEĆE POSTATI DRŽAVA KAKO TO ZAMIŠLJA DODIK I NJEGOVI IDEALISTI IZ BiH, SRBIJE I DONEKLE IZ HRVATSKE

Udruženja: Ne stvara se mit o Srebrenici

Udruženja: Ne stvara se mit o Srebrenici
Foto: FENA - Vijesti.ba

Iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida, u reakciji na izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da Bošnjaci pokušavaju da izgrade mit o Srebrenici, istakli su da oni ne stvaraju mit, niti ima potrebe za tim.

- Mi poštujemo odluke međunarodnih institucija, kao što su Ujedinje nacije i Evropska unija, koje su svojim odlukama potvrdile da je u Srebrenici počinjen genocid od strane VRS i MUP-a RS. Vi sve to dobro znate i potvrdili ste to 2005. - saopćeno je iz Udruženja.


(Vijesti.ba / FENA)

 
12.04.2019.

NA ŠEHIDSKOM SPOMEN-MEZARJU 'KOVAČI' ODATA POČAST BRANIOCIMA BiH

NA ŠEHIDSKOM SPOMEN-MEZARJU 'KOVAČI' ODATA POČAST BRANIOCIMA BiH


12.04.2019.

POD ,,OKUPACIJOM'' SUSJEDA: ZAGREB I BEOGRAD S JATACIMA POKRENULI PROCES RAZBIJANJA BiH

12.04.2019.

OVO SU RAZLIKE IZMEĐU FAŠISTIČKE NDH-A I ČOVIĆEVE HERCEG-BOSNE

12.04.2019.

NATO PREPREKA DO NOVE VLASTI U BiH

12.04.2019.

RATNI ZLOČINAC NEBOJŠA PAVKOVIĆ PONOVO SA VOJSKOM

12.04.2019.

BiH BEZ KVORUMA ZA PITANJE IZBJEGLICA I MIGRANATA

11.04.2019.

ZAJEDNIČKA IZJAVA SAD-A, NJEMAČKE, VELIKE BRITANIJE I OHR-A O POTEZIMA IZ ENTITETA RS-A

Zajednička izjava SAD-a, Njemačke, Velike Britanije i OHR-a o potezima iz RS

Zajednička izjava SAD-a, Njemačke, Velike Britanije i OHR-a o potezima iz RS
Foto: Vijesti.ba

Politički lideri u Bosni i Hercegovini trebaju provesti reforme koje zemlju približavaju demokratskim normama i evropskim standardima. 

 

Umjesto toga, ambasade Sjedinjene Američke Države, Savezne Republike Njemačke i Velike Britanije i Ured visokog predstavnika u BiH, nedavne incijative i retoriku u Republici Srpskoj vide kao udaljavanje od tih standarda, uprkos vladinoj javno proklamovanoj privrženosti procesu evropskih integracija.

Sloboda izražavanja, mirno okupljanje i sloboda medija temeljni su elementi zdrave, funkcionalne demokratije i ključni su za odgovornost koju treba da snose vlasti i lideri.

Opozicioni glasovi, organizacije građanskog društva, medije i mirne proteste poput onih koje je organizovao pokret Pravda za Davida ne bi trebalo smatrati sigurnosnom prijetnjom. Izmjene zakona kojima se ovlašćuju institucije vlasti da cenzurišu pojedince, grupe ili medije ili kriminalizuju slobodno obavljanje zvanične funkcije, samo podrivaju demokratiju.

Snažno podržavamo današnju izjavu EUSR/Delegacije EU koja izražava zabrinutost zbog nacrta amandmana na Zakon o javnom redu i miru Republike Srpske. MUP RS dostavio je nacrt Zakona o javnom okupljanju ekspertima međunarodne zajednice u svrhu dobijanja njihove stručne ocjene; isto bi trebalo uraditi i sa predloženim amandmanima na Zakon o javnom redu i miru.

Bez izmjena koje bi ih uskladile s međunarodnim standardima i najboljim primjerima iz prakse, oba zakona mogu se iskoristiti za neprimjereno ograničavanje osnovnih sloboda. Nacrti ovih zakona nepotrebno ograničavaju javna okupljanja i mogućnost medija da izvještavaju o važnim događajima; predviđaju također izuzetno visoke kazne u slučaju nepoštivanja istih.

Apelujemo na sve nivoe vlasti u BiH da podrže i poštuju obaveze koje su preuzeli potpisivanjem međunarodnih konvencija o ljudskim pravima EU i UN.


(Vijesti.ba)

11.04.2019.

DR. AMIR KLIKO: ČOVIĆEVA HERCEG-BOSNA JE 'TIGAR OD PAPIRA'

aaaaaaaaaaaaaaa


11.04.2019.

POLITIČKI HOŠTAPLERI ĆE NASTAVITI ISCRPLJIVATI BiH I NAKON SAMITA U BERLINUA

Politički hohštapleri će nastaviti iscrpljivati BiH i nakon samita u Berlinu

Politički hohštapleri će nastaviti iscrpljivati BiH i nakon samita u Berlinu
Foto: Vijesti.ba

Premijeri i predsjednici država zapadnog Balkana, Njemačke, Francuske, te čelnici Evropske unije sastat će se 28. i 29. aprila u Berlinu.

Univerzitetski profesor i politički analitičar Slavo Kukić kazao je za Vijesti.ba kako se nada da bi najavljeni sastanak mogao imati pozitivne učinke za BiH.

Akademik Kukić je u intervjuu za naš portal govorio o nepozivanju Milorada Dodika na ovaj samit, te o efektima koje bi samit mogao imati po BiH.

"Vrlo teško je nagađati. Da je izostavljen samo Dodik, to bi mogao biti signal za iole pouzdane sudove. Ovako, iz državnih dublova (predsjednik i premijer) izostavljeni su i još neki. Izostavljeni su, primjerice, predsjednica Hrvatske, predsjednici Slovenije, Sjeverne Makedonije i Albanije, na koncu i premijer Crne Gore. U predsjedničko-premijerskom paru, u stvari, su pozvane samo dvije delegacije – srbijanska i kosovarska. I taj detalj upućuje u kojem smjeru bi ovaj sastanak, ili barem jedan njegov dio, mogao ići", rekao je Kukić.

Na pitanje da li se nepozivanje Dodika može povezati sa špekulacijama pojedinih analitičara da će i Evropska unija, nakon Sjedinjenih Američkih Država, Dodiku nametnuti određene sankcije, Kukić odgovara da je teško tvrditi bilo što.

"Iako, ništa logičnije u postupanju EU nego da, radi li se o Dodiku, slijedi politički smjer SAD. Jer, neću reći ništa novo ako kažem da Dodik postaje sve teži uteg o vratu opredijeljenja Bruxelesa da zajednicom društava evropskih naroda zaokruži kompletan prostor do Crnog mora. U ovom momentu su joj, činjenicom da su izvan zajednice Srbija i BiH – ova druga zbog sve snažnijeg približavanja Dodika Moskvi, usput i sve manjeg interesa lidera HDZ-a – najveće kočnice da taj cilj i postigne, ne u Srbiji nego u BiH", kaže Kukić i nastavlja:

"S druge strane, Dodik je antipod evropskih vrijednosti – čovjek čije autoritarne crte ličnosti više nije moguće ni trikovima prikrivati, čovjek koji je personifikacija vlasti koja sve agresivnije atakira na ljudska i građanska prava, čovjek koji pričama o disoluciji BiH prijeti presedanom koji bi potresao veliki dio evropskoga kontinenta, čovjek kojemu se, u konačnici, na teret stavljaju mnoge kriminalno-korupcionaške afere".


Na pitanje kakav ishod samita se može očekivati kada je riječ o BiH, Kukić kaže da želi vjerovati da će zajednički sastanak imati pozitivnih učinaka i na BiH.

"Nažalost, unutarnji politički odnosi su takvi da je malo vjerovatno kako bi dvojica evropskih lidera, poduprta logistički i evropskom administracijom, u njima mogli izazvati neku vrstu kopernikanskog obrata. Realno, dakle, na taj će skup otići predsjedavajući Vijeća ministara, obraćat će se njemačko-francuskom dvojcu neutemeljenim optimističkim porukama, i porukama koje ne odražavaju stvarno stanje stvari – a za uzvrat bi, možda i prije odlaska, nakon povratka sigurno, mogao dobiti lekciju kako je tamo bio i govorio u ime Bošnjaka i da njegov odlazak Srbima ne znači ništa i ni na što ih ne obvezuje. Hoću reći, politički hohštapleri će ovu zemlju nastaviti iscrpljivati i nakon Berlina, istim ili i još jačim intenzitetom nego prije njega", rekao je profesor Kukić za Vijesti.ba

D.K.

(Vijesti.ba)

11.04.2019.

DA LI SE I DALJE VODE SRPSKO-HRVATSKI TAJNI DOGOVORI ZA VELIKU SRBIJU I VELIKU HRVATSKU !?

DA LI SE I DALJE VODE SRPSKO-HRVATSKI TAJNI DOGOVORI ZA VELIKU SRBIJU I VELIKU HRVATSKU !


Image result for milosevic, tudjman, karadzic, krajisnik u dogovoro fotos

Image result for dragan covic i milorad dodik karikature

Image result for dragan covic i milorad dodik karikature

Image result for dragan covic i milorad dodik karikature

Image result for dragan covic i milorad dodik karikature

Image result for dragan covic i milorad dodik karikature

Image result for DOGOVORI TUDJMANA I MILOSEVICA fotos

11.04.2019.

KARIKATURA PREDRAGA KORAKSIĆA CORAXA

11.04.2019.

ŠTA BALKANSKI UMJETNICI SMIJU DA KAŽU O RATNIM ZLOČINIMA?

11.04.2019.

UHAPŠEN OSNIVAČ WIKILEAKSA JULIAN ASSANGE

11.04.2019.

MILORAD DODIK NEPOVRATNO KRENUO STAZAMA RADOVANA KARADžIĆA - GDJE JE SADA EVROPSKA UNIJA KOJA KRITIKUJE BOŠNJAKE ZA MALE GREŠKE A DOZVOLJAVA DODIKU I ČOVIĆU DA RAZBIJAJU SUVERENU I NEZAVISNU BOSNU I HERCEGOVINU

GS: Milorad Dodik nepovratno krenuo stazama Radovana Karadžića

GS: Milorad Dodik nepovratno krenuo stazama Radovana Karadžića
Foto: Vijesti.ba

Građanski savez (GS) smatra da nepojavljivanje zastupnika SNSD-a na sjednici PS BiH na kojoj se trebala rješavati akutna migrantska kriza je samo još jedan dokaz da Milorad Dodik najozbiljnije planira prozvesti krizu nesagledivih posljedica po cijelu zemlju.

Dok njegovi trabanti izmišljaju razloge za uspostavljanje rezervnog sastava MUP-a RS, Milorad Dodik svjesno opstruira institucionalna rješenja migrantskog vala koji je zahvatio našu zemlju. Uslijed nedolaska SNSD poslanika na hitnu sjednicu PS, onemogućen je jedinstven odgovor Bosne i Hercegovine na izražen sigurnosni i humantarni problem sa kojim se kao društvo i država moramo uhvatiti u koštac.

Građanski savez ovom prilikom upozorava javnost da Milorad Dodik planira iskoristiti nemogućnost adekvatne reakcije države BiH na migrantski val kako bi uslijed nerješavanja sigurnosnog aspekta migrantske krize opravdao formiranje rezervnog sastava MUP-a RS koji je planiran da postane pješadija RS-a u budućem scenariju odvajanaja RS-a od BiH.

Građanski savez podsjeća da je još prošle godine upozoravao na nesrazmjerno veliku nabavku oružja za potrebe MUP-a RS, te na izvođenje specijalnih jedinica MUP-a RS sa borbenim vozilima na entitetske granice na što je šira domaća i međunarodna javnost ostala nijema.(Vijesti.ba)

11.04.2019.

POTREBNO JE POD HITNO RASPOREDITI TERET MIGRANTSKE KRIZE

POTREBNO JE POD HITNO RASPOREDITI TERET MIGRANTSKE KRIZEOsmanović: Rasporediti teret migrantske krize
Predsjedavajući Kluba poslanika SDA

Osmanović: Rasporediti teret migrantske krize11.04.2019.

U BOSNI I HERCEGOVINI MNOGI POLITIČARI DOBIVAJU OGROMNE PLATE A RADE PROTIV BiH NJIH TREBA POD HITNO SKINUTI SA VLASTI KAKO BI BiH KONAČNO PROFUNKCIONISALA

Borjana Krišto obrazložila prekid sjednice, SNSD iznio razloge

Borjana Krišto obrazložila prekid sjednice, SNSD iznio razloge
Foto: Vijesti.ba
Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto (HDZ BiH) kazala je da je današnju hitnu sjednicu prekinula jer je smatrala da nema uslova za rad.

"Nije bilo predstavnika srpskog naroda iz Republike Srpske, nije bilo uslova za odlučivanje. Zbog neprisustva svih članova Kolegijuma nije bilo moguće tumačenje Poslovnika o radu Predstavničkog doma. Mislim da nije dobro da Predstavnički dom zasijeda u ovakvim okolnostima“, kazala je Krišto novinarima nakon što je sjednica prekinuta.

Na sjednicu su došla 22 poslanika, što je bilo dovoljno za kvorum za rad, ali nije došao niko od poslanika iz RS.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDA Adil Osmanović rekao je da taj Klub bio spreman da učestvuje na sazvanoj vanrednoj sjednici.

"S obzirom na to da je ozbiljan problem migrantska kriza, očekivali smo da se vodi rasprava i da proisteknu zaključci koji bi doprinijeli tome da se uozbilje sve institucije, odnosno svi nivoi vlasti u BiH. Smatramo da teret migrantske krize treba rasporediti na općine, kantone, entitete i državu", naveo je Osmanović.On je kazao  da mu je  žao što niko iz RS  nije došao na sjednicu, osim njega, što je rezultiralo nemogućnošću usvajanja bilo kakvih zaključaka.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac ocijenio je da nije bilo političkih uslova za održavanje današnje hitne sjednice Predstavničkog doma.Istaknuo je da predstavnici ove partije u državnim institucijama ne prihvataju činjenicu da još uvijek nije uspostavljena jasna pozicija i opozicija unutar Predstavničkog doma BiH, pojašnjavajući da ministri koji su sada u Vijeću ministara nisu izabrani za te funkcije.

" Dok se ne završi imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH koji će biti odraz volje birača na prethodnim općim izborima niti jedan od dva doma PSBiH nemaju šta raditi. Ne odustajemo od tog stava i dok se ne implementiraju izborni rezultati nećemo učestvovati u radu", rekao je on.

Na pitanje novinara da li bi bilo dobro da poslanici ne primaju platu dok ne budu otpočeli rad, Košarac je samo kratko kazao da ta ideja nije loša.(Vijesti.ba)

11.04.2019.

HRVATSKA AFEROM ISPROBAVA DA LI MOŽE DA PODRIJE DEJTON

Hrvatska aferom isprobava da li može da podrije Dejton

Hrvatska aferom isprobava da li može da podrije Dejton
Foto: Vijesti.ba

Slovenački list Delo objavio je danas komentar u kome se pita da li je hrvatska obavještajna služba posljednjom aferom sa prisluškivanjem slovenačkih zvaničnika samo isprobavala da li Hrvatska može da podrije Dejtonski sporazum iz 1995. godine.

Kako se navodi u tekstu, implementacija sporazuma o arbitraži iz 2017. godine uključivala je svega "nekoliko geografskih detalja" o granici između Slovenije i Hrvatske, ali su, navodi se, odnosi Hrvatske, Srbije i BiH obilježeni interesima koji teže potkopavanju sporazuma kojim se okončao rat u Bosni, prenosi STA.

"Torpediranje sporazuma o arbitraži može se shvatiti kao relativno jednostavna vježba obavještajne službe u kojoj je Zagreb testirao može li zajedno sa Beogradom potkopati Dejtonski sporazum", piše slovenački list u komentaru "Kroz Hag do Dejtona".

List navodi i da je Hrvatska, tražeći način da izađe iz sporazuma o arbitraži, konačno pronašla dovoljno dokaza prisluškivanjem 2015. godine.

Kako se navodi, Zagreb je "izvezao" snimke u Beograd kako bi bio malo manje sumnjiv, uzimajući u obzir hipoteze da su prisluškivane razgovore snimili CIA ili neka druga obavještajna služba sa Zapada, ili čak same Slovenije, zbog čega je Zagreb proglasio da je arbitraža kompromitovana.

 

(Vijesti.ba)

11.04.2019.

WEBER: ZA MEĐUNARODNU ZAJEDNICU BiH JE U MEĐUPROSTORU

11.04.2019.

DIREKTOR IFIMES-A ZIJAD BEĆIREVIĆ O AFERI SOA: HRVATSKA POSTAJE TROJANSKI KONJ RUSIJE I KINE

11.04.2019.

BUDIMIR LONČAR: HRVATSKA JE POGRIJEŠILA PREMA BiH

11.04.2019.

ZAKON O ZABRANI NEGIRANJA GENOCIDA POTREBAN SVIM GRAĐANIMA BiH

Predrag Kojović : Zakon o zabrani negiranja genocida potreban svim građanima BiHPoslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Predrag Kojović je kazao Feni da je Naša stranka još u prethodnom mandatu u Federalnom parlamentu podnijela Nacrt zakona o zabrani negiranja genocida, holokausta i drugih krivičnih djela protiv čovječnosti.

– Moram reći da je Nacrt urađen izuzetno kvalitetno, po najvišim evropskim standardima – naveo je Kojović, podsjećajući da je on usvojen u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta, ali se nije nikada pojavio na dnevnom redu federalnog Doma naroda.

Mi smatramo, dodao je on, da je takav zakon neophodan u BiH i „učinit ćemo sve da naš prijedlog u ovom mandatu bude usvojen“.

Podsjetio je da je, također, Denis Bećirović iz SDP-a imao slične prijedloge u državnom parlamentu u prethodnom mandatu.

– Ukoliko se odluči da u ovom mandatu to pitanje ponovo pokrene iz državnog Doma naroda, čiji je član, sasvim sigurno može računati ne samo na našu podršku prilikom glasanja nego i na svu drugu podršku koju mu možemo pružiti – naveo je Kojović.

Istaknuo je da je ovaj zakon potreban svim građanima BiH i „njegovo usvajanje bi označilo momenat našeg sazrijevanja kao društva i znak da smo iz nacionalističkog zla devedesetih naučili barem nešto i da smo novim generacijama mladih ljudi u BiH spremni omogućiti da žive u boljem, naprednijem društvu od ovoga u kojem sada živimo i u kojem oni, očigledno, ne žele da žive“.

Podsjećanja radi, predstavnici 12 udruženja žrtava su na više od 1.000 domaćih i stranih adresa uputili pismo u kojem traže pravnu implementaciju presude Radovanu Karadžiću za genocid i zločine protiv čovječnosti, kroz donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida i zločina. Također traže i poništavanja odlikovanja koje su vlasti entiteta Republika Srpska dodijelile Karadžiću i drugim presuđenim ratnim zločincima.

Kako su saopćili, pisma su upućena Uredu Visokog predstavnika, članicama Vijeća za implementaciju mira, zastupnicima i delegatima oba doma Parlamentarne skupštine BiH i Parlamenta Federacije. Pisma su poslana ponaosob svim članovima Evropskog parlamenta, te rukovodstvu Evropske komisije i Vijeća Evrope, Ujedinjenim nacijama i drugim organizacijama i institucijama koje se bave pitanjima ljudskih prava.

11.04.2019.

OBJAVLJENA PRVA FOTOGRAFIJA CRNE RUPE U ISTORIJI

10.04.2019.

ANP JE NAREDNI VAŽAN KORAK U PARTNERSTVU BiH SA NATO-OM

ANP je naredni važan korak u partnerstvu BiH sa NATO-om

ANP je naredni važan korak u partnerstvu BiH sa NATO-om
Foto: Vijesti.ba
Komandantica NATO Štaba u Sarajevu brigadna generalica Marti Bissell kazala je kako NATO svim svojim članicama garantira mir i stabilnost.

Ona je u intervjuu za Avangarda.ba kazala kako je glavna misija Štaba savjetovanje vlasti BiH o zadacima u okviru NATO programa Partnerstvo za mir, što obuhvata veoma širok spektar zadataka.

„Moj tim i ja smo trenutno fokusirani na poboljšanje sposobnosti Oružanih snaga BiH, posebno u oblastima odbrambenih nabavki, upravljanja resursima, modernizacije, te vojne pomoći civilnim organima vlasti“, kaže brigadna generalica Bissell.

Prva žena na čelu NATO Štaba u BiH ističe kako se predanost NATO Štaba Sarajevo BiH ogleda u kontinuiranoj saradnji i podršci koju pruža Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snagama BiH fokusirajući se na svakodnevna reformska nastojanja, te da sve ove reforme za cilj imaju ojačati ključne stubove bilo kojeg demokratskog društva, pa tako i društva u BiH.

Marti Bissell se osvrnula i na poziv NATO-a BiH da dostavi svoj prvi Nacionalni godišnji program.

„To nije odluka o članstvu. Podnošenje Godišnjeg državnog programa (ANP) ne pretpostavlja članstvo. Savez nije pozvao BiH da postane članica. Ono što se desilo je da je BiH izrazila svoju želju da se više približi NATO-u. Poziv da se preda prvi Godišnji državni program (ANP) je samo naredni važan korak u partnerstvu BiH sa NATO-om. To je tehnički dokument, mehanizam za poboljšanje“, pojašnjava brigadna generalica.

Ona je dodala kako je Nacionalni godišnji program (ANP) spisak reformskih prioriteta i ciljeva koje je napisala i izradila BiH, a koji joj pomažu da usmjeri reformski proces i fokusira svoja nastojanja.

„To je mehanizam koji može pomoći Bosni i Hercegovini da napravi mnoga poboljšanja, uključujući postizanje efikasnijih i ekonomičnijih odbrambenih i sigurnosnih sposobnosti, boljeg odgovora u slučaju prirodnih katastrofa, povećanu interoperabilnost sa NATO članicama i partnerima, kao i zemljama u regiji, i pružanje većeg doprinosa cjelokupnoj regionalnoj sigurnosti. NATO u potpunosti poštuje suverenitet i nezavisnost vaše zemlje. Na Bosni i Hercegovini je da prihvati taj poziv i dostavi svoj prvi Godišnji državni program“, smatra ona.

Cijeli intervju pročitajte na ovom LINKU.

(Vijesti.ba)

10.04.2019.

KO JE KRIV ŠTO JE ENTITET RS-A U BEOGRADU PREDSTAVLJENA KAO DRŽAVA

KO JE KRIV ŠTO JE ENTITET RS-A U BEOGRADU PREDSTAVLJENA KAO DRŽAVA

10.04.2019.

U BiH SE NE SMIJENJUJE ZBOG KORUPCIJE, SVI IDU U VLAST DA SE OBOGATE

U BiH se ne smijenjuje zbog korupcije, svi idu u vlast da se obogate

U BiH se ne smijenjuje zbog korupcije, svi idu u vlast da se obogate
Foto: Vijesti.ba
Korupcija u Bosni i Hercegovini je endemska, ona postoji na svakom društvenom nivou.

Rekao je ovo u razgovoru za Glas Amerike bivši visoki zvaničnik State departmenta James Hooper.

- Ne smatram da je to slučaj jer su ljudi u BiH korupmiraniji nego negdje drugo. Razlog tome leži u političkom uređenju. BiH je etnička država u kojoj se na položaj dolazi ovisno o nacionalnosti i upravo taj princip pogoduje korupciji, kaže Hooper i dodaje:

- Dakle osoba dobije mjesto u vlasti ili položaj, ne zato što je to zaslužila, nego isključivo zato što je određene nacionalnosti. U BiH sada nećete ni biti smijenjeni sa položaja ako ste korumpirani, najvećim dijelom zbog etniciteta koji je tako postao prepreka i velika smetnja razvoju zdravog društva.

Smatra da rješenja ne može biti dok Bosna i Hercegovina ne bude imala normalan Ustav, barem poput Srbije ili Hrvatske jer su ljudi tamo na položajima bez obzira na svoju etničku pripadnost.

- U SAD-u kada dobijete posao u vlasti onda obavljate posao za koji ste plaćeni, ako se želite obogatiti onda odlazite iz Vlade. U BiH ljudi žele biti dio vlasti da bi se obogatili, jer moć donošenja odluke na bilo kojem nivou jednaka je moći da se zgrne dio novca, recimo putem javnih tenderan, kaze Hooper.


(Vijesti.ba)

10.04.2019.

BiH JEDINA BEZ EVROPSKOG BROJA ZA HITNE SLUČAJEVE

BiH JEDINA BEZ EVROPSKOG BROJA ZA HITNE SLUČAJEVE10.04.2019.

SASTANAK U MOSTARU; IZETBEGOVIĆA I ČOVIĆA UVEZI FORMIRANJA VLADE I VIJEĆA MINISTARA BiH

SASTANAK U MOSTARU; IZETBEGOVIĆA I ČOVIĆA UVEZI FORMIRANJA VLADE I VIJEĆA MINISTARA BiH
10.04.2019.

NIHAD ČOLPA ZATRAŽIO VANREDNU SJEDNICU ZBOG REZERVNOG SASTAVA POLICIJE U ENTITETU RS-E

Čolpa zatražio vanrednu sjednicu zbog rezervnog sastava policije u RS

Čolpa zatražio vanrednu sjednicu zbog rezervnog sastava policije u RS
Nihad Čolpa / Vijesti.ba

"Jedina namjena rezervnog sastava MUP-a RS-a može biti da rezervni sastav bude buduća pješadija tog entiteta, a svi znamo šta se devedesetih godina događalo na tom prostoru od strane pješadije inicijalno formirane kao rezervnog sastava", smatra Čolpa.

Predsjednik Građanskog saveza i zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Nihad Čolpa podnio je Inicijativu Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za održavanje vanredne sjednice na temu sigurnosne situacije vezano za najavu Vlade RS-a da će uspostaviti rezervni sastav policije.

Čolpa je u obrazloženju za podnošenje Incijative podsjetio da je Vlada entiteta RS na posljednjoj sjednici usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima, kojim stvara uslove za uspostavljanje rezervnog sastava policije.

Najava formiranja rezervnog sastava MUP-a RS-a dolazi nakon što su već izvršene nabavke oružja za policiju u manjem entitetu. Entitet RS nabavkom oružja za policiju i formiranje rezervnog sastava stvara vojnu formaciju od policije, te na taj način mijenja ravnotežu u oružju u BiH, što je direktno kršenje Aneksa 1 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Jedina namjena rezervnog sastava MUP-a RS-a može biti da rezervni sastav bude buduća pješadija tog entiteta, a svi znamo šta se devedesetih godina događalo na tom prostoru od strane pješadije inicijalno formirane kao rezervnog sastava", smatra Čolpa.  

On je naveo kako razlog za zabrinutost imamo i zbog činjenice da aktuelnu vlast u entitetu RS čine oni koji veličaju ratne zločince i ne priznaju presude Međunarodnog suda u Hagu te da se dozvoli formiranje rezervnog policijskog sastava i to rezervnog sastava iste one policije koja je počinila, a danas negira genocid u Srebrenici i druge zločine.

"Iz gore navedenih razloga Vam se obraćam i tražim da se u što skorijem roku održi vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Pored mnogobrojnih razloga za brzo djelovaje Predstavničkog doma Parlamenta FBIH imamo potrebu i zbog toga što nemamo stav o ovom pitanju nijedne relevantne institucije u BiH. Naime, u proteklom periodun nismo imali stav OHR-ovog odjela zaduženog za rad policijskih agencija u BiH i nadležnih džavnih institucija. Stoga smatram da u cilju sigurnosti građana Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH treba donijeti stav o ovom pitanju", naveo je Nihad Čolpa u svojoj Inicijativi upućenoj Predstavničkom domu Parlamenta FBiH za održavanjem vanredne sjednice.


(Vijesti.ba)

10.04.2019.

RATNI ZLOĆINAC JADRANKO PRLIĆ NE VOLI VELIKU BRITANIJU

Prlić ne želi u Veliku Britaniju, želi služiti kaznu u BiH

Prlić ne želi u Veliku Britaniju, želi služiti kaznu u BiH
Foto: Vijesti.ba

Nekadašnji politički lider Hrvatske Republike Herceg-Bosne (HRHB) Jadranko Prlić zatražio je od Mehanizma za međunarodne tribunale da 25-godišnju kaznu zatvora za zločine počinjene nad Bošnjacima ne služi u Velikoj Britaniji, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Prlić je u pismu predsjedniku Mehanizma Carmelu Agiusu – u koje je BIRN BiH imao uvid – napisao da je zatvor na otoku Wight, u kojem bi trebao služiti kaznu, namijenjen prestupnicima osuđenim za nasilne ili seksualne zločine.

"Izvještaj o inspekciji ovog zatvora iz 2015. godine navodi da, iako su incidenti nasilja smanjeni, 18 posto pritvorenika se ne osjeća bezbjednim, 36 posto njih je prijavilo nasilje od strane drugih pritvorenika, a 34 posto nasilje od strane stražara", navodi Prlić u pismu.

On dodaje da ovaj zatvor ne predviđa mogućnost da zatvorenici koriste kompjuter, što će mu otežati rad na zathjevu za preispitivanje presude kojom je pravosnažno proglašen krivim za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka.

Onemogućavanje pristupa laptopu, navodi Prlić u pismu, spriječit će ga da piše knjige, kojih je, kako dodaje, objavio već 11.

Na kraju Prlićevog pisma stoji da bi mu se trebalo omogućiti da kaznu služi u BiH – s obzirom na skoro otvaranje Državnog zatvora – koji je, kako navodi Prlić, izgrađen sredstvima međunarodne zajednice i po najvišim standardima.

Ovo pismo Prlić je poslao bh. institucijama i ministru pravde Josipu Grubeši, od kojeg je zatražio da mu pomogne da se promijeni odluka o lokaciji gdje će služiti kaznu.

“S obzirom da nije moguće da služim kaznu u svojoj zemlji – što bi bilo logično – želim da budem prebačen u zatvor koji ima uslove poput onih u Državnom zatvoru, gdje će kazne služiti osuđenici za slična djela”, stoji u Prlićevom pismu.

Haški tribunal je u novembru 2017. osudio Prlića skupa s petoricom drugih visokih zvaničnika HRHB-a i izrekao mu zatvorsku kaznu u trajanju 25 godina.

Nekadašnjem ministru odbrane HRHB-a Bruni Stojiću, načelniku Glavnog štaba Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Slobodanu Praljku i zamjeniku komandanta HVO-a Milivoju Petkoviću izrečene su pravosnažne zatvorske kazne u trajanju 20 godina.

Zatvorska kazna u trajanju 16 godina izrečena je bivšem komandantu Vojne policije HVO-a Valentinu Ćoriću, a predsjedniku komisije HRHB-a za razmjenu zarobljenika Berislavu Pušiću izrečena je 10-godišnja kazna zatvora.

Tokom izricanja presude, Praljak je popio otrov i preminuo istog dana.

(Vijesti.ba /FENA)

10.04.2019.

ČETIRI "S" I KUKASTI KRIŽ OSVANULI NA DžAMIJI ARNAUDIJI U BANJALUCI

Četiri "S" i kukasti križ osvanuli na Arnaudiji u Banjoj Luci

Četiri "S" i kukasti križ osvanuli na Arnaudiji u Banjoj Luci
Foto: Facebook

Banjalučka policija preduzima potrebne mjere i radnje s ciljem utvrđivanja svih okolnosti ispisivanja uvredljivog sadržaja na džamiji Arnaudiji, koja je u izgradnji u Banjoj Luci.

Portparolka Policijske uprave Banja Luka Marija Markanović je rekla Feni da je jučer izvršen uviđaj i da je o početnim saznanjima upoznat i dežurni okružni javni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka.

Iz Policijske uprave Banje Luka osuđuju svaki vid ispoljavanja netrpeljivosti, uvredljivih sadržaja i nasilničkog ponašanja.

 

(Vijesti.ba / FENA)

10.04.2019.

SRBIJANSKI ISTORIČAR MILIVOJ BEŠLIN : VRIJEME JE DA SE ZAUSTAVE ONI KOJI SE IGRAJU VATROM NA BURETU BARUTA

Srbijanski istoričar Milivoj Bešlin : Vrijeme je da se zaustave oni koji se igraju vatrom na buretu baruta
Ništa novo u nacional-populističkoj retorici Dodika, kazao je za Radiosarajevo.ba historičar iz Novog Sada Milivoj Bešlin, nakon novih zabrinjavajućih poruka predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.P

Podsjetimo, Dodik je u intervjuu za srbijanski portalEspreso.rs ponovo na upit novinara govorio o prekrajanju granica, kazavši da neka vrsta integracije između Srbije i Republike Srpske, ali i dijela Crne Gore u budućnosti mora postojati, pokazujući i kartu te nove države.

Kada je u augustu 2017. godine upozorio da se „Srbija sprema na rat“, te da „sve sluti na još jedan krug nevolje na Balkanu“, mnogi su sa skepsom gledali Bešlinove stavove.

No, nove poruke Dodika, kao i znakovita podrška predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, dokaz su Bešlinove teze da „srpska elita želi mijenjati granice“, te da je zabrinut šta nam slijedi, a koju je iznio upravo na Radiosarajevo.ba. 

„Kako se usložnjava ekonomska situacija u Bosni i Hercegovini, a prije svega u manjem entitetu, kako je korupcija sve izraženija, represija i nasilje sve vidljiviji, tako Dodikova retorika postaje sve zapaljivija ne bi li njome prikrio krah svoje politike“, kaže nam Bešlin.

On objašnjava šta, zapravo, Dodik želi ovakvom politikom.

„Rezultat njegovih ispada i prijetnji ratom je dodatno unošenje nemira među ljude i iseljavanje u neka srećnija društva. Ukratko, države nestaju i nastaju u ratovima. Sumasišavši plan Dodika bi bio komičan da ne podrazumeva tragične posledice. Vrijeme je da se zaustave oni koji se tako otvoreno igraju vatrom na buretu baruta“.

10.04.2019.

LENGOLD: OVO JE VRIJEME BESRAMNIH

10.04.2019.

BiH PRVI PUT OSTALA BEZ PREDSTAVNIKA U VIJEĆU EVROPE

10.04.2019.

ZAŠTO ŽELJKO KOMŠIĆ TRAŽI OD HRVATSKE DA OBUSTAVI PROGON GRAĐANA BiH?

10.04.2019.

ZAŠTO SUDOVI IGNORIŠU ŽRTVE RATNIH ZLOČINA?

10.04.2019.

AHMETOVIĆ DEMANTIRAO ČOVIĆEVOG SMUTLJIVCA: "NISAM NI VIDIO DOKUMENT KOJEG JE KREŠIĆ POSLAO U UN-U. TO JE KRIVIČNO DJELO"!

10.04.2019.

DR. FARID HAFEZ: ISLAMOFOBIJA JE ANTIMUSLIMANSKI RASIZAM

10.04.2019.

ŠEŠELJ PRIJETI, JERKOV UPOZORAVA: ZBOG TE POLITIKE LJUDI OSTAJALI BEZ GLAVE

 ŠEŠELJ PRIJETI, JERKOV UPOZORAVA: ZBOG TE POLITIKE LJUDI OSTAJALI BEZ GLAVE   

10.04.2019.

ALEKSANDAR VUČIĆ NEĆE PODNIJETI OSTAVKU 13 APRILA, MOŽDA ZAPLAČE POŠTO TO VOLI

Vučić neće podnijeti ostavku 13. aprila, možda zaplače pošto to voli

Vučić neće podnijeti ostavku 13. aprila, možda zaplače pošto to voli
Sergej Trifunović / Vijesti.ba
Lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović rekao je u Čačku da nema nikakva očekivanja od protesta opozicije koji je zakazan 13. aprila u Beogradu.

Trifunović je u emisji "Otvoreno o svemu" čačanskog medija Ozonpress kazao je da se "apsolutno ništa neće desiti 13. aprila i da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić neće podnijeti ostavku i neće kleknuti pred narodom i zatražiti oproštaj".

"Možda će plakati, pošto voli da plače i kuka kako ga svi mrze i niko ne voli. Što je potpuno normalno, Aleksandre šta da ti radim", rekao je Trifunović.

On je kazao da učesnici protesta treba da se ponašaju civilizovano i da ne nasjedaju na provokacije vlasti.

"Naše je da budemo civilizovani, oni će naravno provocirati sukobe, oni već postavljaju kontrole na regionalnim i autoputevima gdje će se vršiti vanredni tehnički pregledi kako bi se ljudi spriječili da dođu do Beograda", rekao je Trifunović.

Trifunović je dodao da učesnici protesta 13. aprila u Beogradu ne treba da ulaze u institucije.

"Svi treba da se pojavimo na protestu u Beogradu i ne treba da ulazimo u institucije. Ovo nije situacija kao na protestima '96. i '97. godine kada nas je tukla policija, kada smo suzavce gutali i kada je bilo ozbiljnih krvavih scena nasilja", rekao je Trifunović i dodao da je na prvom protestu ove godine vidio da "niko oko Skupštine ne gazi travnjak i da je shvatio da su zbog toga pobijedili bez obzira što ih je dvanaest puta manje".

On je ocijenio da su protesti "Jedan od pet miliona" "već napravili pukotine" i "zaljuljali brod".

"Ako protesti i prestanu poslije 13. aprila nemojte biti depresivni zbog toga, oni su već učinili svoje. Mi smo taj brod zaljuljali, povećali rupu, otvorili još dvadeset i pet pukotina, poljuljao se mulj, pacovi su počeli da bježe, Jutka je smijenjen, Simonović je smijenjen. Njihov tužni, napukli brod je prilično 'prsao'", rekao je Trifunović i dodao da vlast već ide u kampanju bez obzira da li će izbori biti raspisani.


(Vijesti.ba / Beta)

09.04.2019.

PORODICE ŽRTAVA NA SUĐENJU ZA ZLOČIN U KRAVICI: OVO JE SRAMNO

Porodice žrtava na suđenju za zločin u Kravici: Ovo je sramno

Porodice žrtava na suđenju za zločin u Kravici: Ovo je sramno
Foto: AA - Vijesti.ba

Suđenje osmorici bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske za ubistvo više stotina Bošnjaka u julu 1995. godine u selu Kravica kraj Srebrenice nastavljeno je danas u Beogradu saslušanjem svjedoka odbrane Boška Budimira.

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu optuženi su Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić.

Prema optužnici, oni su s nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade Republike Srpske, u halama Zemljoradničke zadruge i oko njih, u selu Kravica, u julu 1995. godine, učestvovali u ubistvu više stotina Bošnjaka.

Današnji svjedok odbrane Boško Budimir, koji je zaposlen kao vozač u međunarodnom transportu, ispričao je sudu kako je u julu prinudno odveden na obuku na Jahorinu sa bratom Veljkom Budimirom, kako su tamo radili remont vozila. On je naveo i kako su 10. jula autobusima svi pripadnici prve čete, kojoj je i on pripadao, odvedeni u školu u Bjelovac, kod Srebrenice, a odatle do mosta kod Potočara, rano ujutru, dok je bila magla.

Kazao je kako, kada se magla povukla, došlo je naređenje da brat i on "obezbijede" UNPROFOR, dok je ostatak čete išao ka Srebrenici. Budimir je dodao kako je i predveče došao optuženi Nedeljko Milidragović sa naređenjem da jedan transporter bude premješten, što su i učinili, a potom su kod Milidragovića, njegov brat i on prespavali.

Prema njegovom svjedočenju, 12. jula su se vratili u Bjelovac, a potom su brat i on dobili naređenje da pregledaju i drugi transporter i nakon remonta da ga transportuju do Janje, što su sa Milidragovićem i njegovim kumom učinili 14. jula. Zatim su on i brat opet prespavali kod Milidragovića, a sljedećeg dana vratili su se na Jahorinu, gdje su ostali još 15 dana.

Na to je Milidragović "sugerisao sudu" zašto je on izdavao naređenja za transportere, navodeći da je on bio "ekspert za sva borbena vozila".

Na pitanje suda, svjedok Budimir kazao je da je za zločin u Kravici čuo tek kada je došao kući, a da je dok je bio tamo čuo za štalu "u kojoj su bili zarobljeni muslimani", ali nije znao više detalja o tome.

Na današnjem glavnom pretresu izvedeni su i pisani dokazi, među kojima je i spisak grobnica i njihovih položaja na geografskoj karti, na šta su advokati optuženih imali zamjerke, ističući da to nisu "grobnice muslimana, niti ljudi koji su stradali u tom periodu".

O pisanim dokazima izjasnio se i optuženi Milidragović, koji je rekao da ništa ne vjeruje "pravosudnim organima Bosne i Hercegovine".

Nura Begović, iz Udruženja “Žene Srebrenice”, čiji je tridesetdevetogodišnji brat Adil Suljić ubijen, ocijenila je da je Milidragovićeva konstatacija sramna.

"Ne mogu da shvatim da jedan zločinac može da negira zločin i može da kaže da su izmišljene grobnice. Ovo je sramno, sram ga bilo. Neka pogleda istini u oči, neka kaže da li se on boji budućnosti, da bude u našoj koži. Mi ne želimo nikakvu osvetu, mi ne želimo više nikakvo ubijanje, mi hoćemo samo pravdu. Danas sam ovdje da vidim ubice, ubice mog brata i mnogih kao što je moj brat", navela je novinarima u Beogradu.

Ona je ocijenila i da je sramno što se on predstavlja kao neki "ekspert".

"Ja mislim da će ovaj sud imati pravde za porodice. Mi smo dokazali istinu. Smatram da će ovaj sud donijeti pravičnu odluku, kazniti počinioce i da se ne desi više nikad rat", dodala je Begović.

Kada Hotić, potpredsjednica Udruženja "Pokret majki enklave Srebrenica i Žepa", kazala je da, iako je prisustvovala brojnim suđenjima i u Sarajevu i u Hagu, ovaj sud u Beogradu joj je "zagonetka i nije sigurna da li se ovdje ozbiljno sudi ili je to samo reda radi".

"Današnji svjedok odbrane normalno da laže, izvodi, eskivira, bježi. Ničega se ne sjeća, to sve razumijem. Ali, da pokazuju grobnice i da je razlika što je neko 1992. godine ubijen ili 1995. sve je to ista vojska, samo su se možda smjenjivali ljudi", rekla je.

Prema njenoj ocjeni, sud je neozbiljan, a da bi važnije bilo za Srbiju i srpski narod da se istina prihvati i da se zločinci osude.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. i 20. maj, kada će biti ispitani svjedoci odbrane, među kojima i brat današnjeg svjedoka - Veljko Budimir, koji se do sada nije odazvao pozivu suda, zbog čega je novčano kažnjen, kao i bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, general Tomislav Kovač.

(Vijesti.ba /AA)

09.04.2019.

PERFIDNA I OPASNA PROPAGANDA MILORADA DODIKA U STILU SLOBODANA MILOŠEVIĆA

SDA: Perfidna i opasna propaganda Dodika u stilu Miloševića

SDA: Perfidna i opasna propaganda Dodika u stilu Miloševića
Foto: Vijesti.ba
Stranka demokratske akcije smatra da su izjave Milorada Dodika da SDA popisuje vojno sposobne Bošnjake i zloupotrebljava namjensku industriju totalne besmislice, ali vrlo opasne besmislice koje imaju nekoliko ciljeva.

- Prvi cilj je da se skrene pažnja sa nedavne presude za genocid ratnom zločincu Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu i strah od posljedica te presude, s obzirom da vlasti entiteta RS odlikuju ratne zločince i nazivaju po njima studentske domove. Zatim je namjera da se skrene pažnja da je Dodik jedini krivac za opstrukciju formiranja Vijeća ministara i rada Predsjedništva BiH, te da se dodatno pokuša opravdati najava uvođenja rezervnog sastava policije u entitetu RS – navodi se u saopćenju SDA.

S druge strane, dodaju iz SDA, to je opasna i perfidna propaganda „kakvu je vršio i Miloševićev režim uoči agresije na BiH“.

Navode da su i tada „drugi optuživani da se naoružavaju i ugrožavaju sigurnost Srba, a onda se to koristilo kao opravdanja za agresiju“.

- Što se tiče namjenske industrije u BiH, ona će nastaviti da radi i da se razvija u skladu sa zakonima i propisima kao i do sada, svidjelo se to Dodiku ili ne – poručuju iz SDA.

 

(Vijesti.ba / FENA)

09.04.2019.

UDRUŽENJA ŽRTAVA: TRAŽIMO PODRŠKU ZA IMPLEMENTACIJU PRESUDE RADOVANU KARADžIĆU

Udruženja žrtava: Tražimo podršku za implementaciju presude Karadžiću

Udruženja žrtava: Tražimo podršku za implementaciju presude Karadžiću
Foto: AA - Vijesti.ba
Predstavnici 12 udruženja žrtava u protekla dva dana su na više od 1.000 domaćih i stranih adresa uputili pismo u kojem traže pravnu implementaciju presude Radovanu Karadžiću za genocid i zločine protiv čovječnosti, kroz donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida i zločina.

Također traže i poništavanja odlikovanja koje su vlasti entiteta Republika Srpska dodijelile Karadžiću i drugim presuđenim ratnim zločincima.

Pisma su upućena Uredu Visokog predstavnika, članicama Vijeća za implementaciju mira, zastupnicima i delegatima oba doma Parlamentarne skupštine BiH i Parlamenta Federacije. Pisma su poslana ponaosob svim članovima Evropskog parlamenta, te rukovodstvu Evropske komisije i Vijeća Evrope, Ujedinjenim nacijama i drugim organizacijama i institucijama koje se bave pitanjima ljudskih prava – saopćeno je iz Udruženja Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa .

U saopćenju se navodi da poslije presude više ništa nije isto.

- Pozivamo OHR, PIC i domaće parlamentarce da se u idućih sedam dana izjasne o dopisu kojim tražimo da se poštuje presuda međunarodnog suda i zaštite žrtve. Saosjećanje prema žrtvama ključno je mjerilo ljudskosti. Pozivamo i ovim putem evropske parlamentarce da zahtijevaju da usvajanje zakona o zabrani negiranja  genocida bude uslov na evropskom putu BiH, i svim drugim zemljama koje negiraju genocid - navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako ne može biti normalno i ne smije biti tolerisano slavljenje zločinaca i poricanje genocida.

- Evropski parlament je usvojio rezoluciju o genocidu, vidjeli smo ovih dana da je država Belgija najavila usvajanje zakona o zabrani negiranja  genocida, neke zemlje su to ranije učinile. Ne smije se desiti da širom Evrope i svijeta bude zabranjeno negirati genocid, a da samo u Bosni i Hercegovini to bude dopušteno - navode iz udruženja žrtava.

Ističu da svako ko želi dobro Bosni i Hercegovini i svako ko poštuje ljudska prava, ko je civilizovan i moralan mora otvoreno podržati njihov zahtjev da se proglasi „ovaj najvažniji zakon za budućnost Bosne i Hercegovine i da se ponište odlikovanja zločincima, jer to je nedopustiva praksa na licu Evrope 21. vijeka“.

(Vijesti.ba / FENA)

09.04.2019.

TRAŽI SE ZABRANA DJELOVANJA UDRUŽENJA ČETNIČKOG POKRETA

Traži se zabrana djelovanja udruženja četničkog pokreta

Traži se zabrana djelovanja udruženja četničkog pokreta
Foto: Vijesti.ba
Ministarstvo pravde i uprave KS, kako je i najavljeno prilikom podnošenja  krivične prijave protiv pripadnika Ravnogorskog pokreta Višegrad zbog obilježavanja godišnjice hapšenja Draže Mihajlovića, danas je uputilo zahtjeve prema registarskim sudovima u Republici Srpskoj za zabranu rada 16 udruženja koji u svom nazivu imaju odrednicu ravnogorski ili četnički pokret.

Iz ministarstva navode da su takva udruženja samim svojim nazivom u suprotnosti s Ustavom Republike Srpske, Zakonom o udruženjima i fondacijma RS, a principe na kojima zasnivaju svoje djelovanje zabranjuje Međunarodna konvencija o sprječavanju svih oblika rasne diskrimnacije. 

Ističu da Ustav RS-a jasno precizira da je "zabranjeno……djelovanje usmjereno na ugrožavanje demokratije, ….. kršenje Ustavom zajamčenih sloboda i prava i raspirivanje nacionalne, rasne ili vjerske mržnje i netrpeljivosti".

Zahtjev za zabranju djelovanja i brisanje iz registra Udruženja četničkog ravnogorskog pokreta upućen je i zbog djelovanja suprotnog Međunarodnoj konvenciji o sprečavanju svih oblika rasne diskriminacije, te odredbi Zakona o udruženjima i fondacijama Republike Srpske, a koje se ogleda u promoviranju nacionalne mržnje zastupanjem ideologije koja predstavlja kontinuitet politike etničkog čiščenja, te kao takvo nesumnjivo predstavlja javno izazivanje nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

Djelovanje pokreta koja u svom nazivu, osnivačkim aktima i/ili praktičnom djelovanju promoviraju i zagovaraju politike ravnogorskog pokreta iz Drugog svjetskog rata, suprotno je ustavnom poretku jer zastupa i zagovara ideologiju koja predstavlja opasnost po nezavisnost, suverenost i ustavno uređenje Bosne i Hercegovine, njenih entiteta i Brčko distrikta, što izaziva opasnost po javni mir, javni poredak i javni moral, ali i kreira osjećaj opće nesigurnosti kod građanki i građana.

Upravo iz istih razloga, u Crnoj Gori donijeta je zabrana djelovanja udruženja koja u svojim nazivima imaju prefikse ravnogorskog i četničkog pokreta.

Po riječima ministrice pravde i uprave Kantona Sarajevo Lejle Brčić, iznenađuje da institucije na svim nivoima vlasti nisu ranije reagirale, jer je još 2017. u zvaničnoj Informaciji o sigurnosti u Bosni i Hercegovini koju je sačinilo Ministarstva sigurnosti BiH ukazano na opasnost postojanja i protivpravnost djelovanja ovakvih udruženja.

- Ustavna obaveza svih organa javne vlasti, na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, je zaštita javnog interesa, ali i poštivanje međunarodnih standarda prihvaćenih ratificiranjem međunarodnih konvencija, kako bi se izbjegle i spriječile dalje štetne posljedice koje ovo i slična udruženja svojim djelovanjem proizvode - istakla je Brčić, te izrazila očekivanje da će institucije i odgovorni nosioci javnih funkcija postupiti u skladu sa svojim nadležnostima, te ustavnim i zakonskim obavezama, saopćeno je iz Pres-službe KS.

(Vijesti.ba / FENA)

09.04.2019.

ŠEFIK DžAFEROVIĆ : MILORAD DODIK PUNO PRIČA, MALO RADI

Džaferović: Dodik puno priča, malo radi

Džaferović: Dodik puno priča, malo radi
Foto: Vijesti.ba

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović ocijenio je da je jedini krivac što do sada nije uspostavljeno novo Vijeće ministara BiH Milorad Dodik.

Komentirajući tvrdnje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a da „Bošnjaci vrše opstrukcije“, Džaferović je istaknuo da je to zamjena teza, te da jedino Dodik svojim potezima i izjavama opstruira konstituiranje Vijeća ministara, ali i rad Predsjedništva BiH.

"Dodik opstruira provođenje Zakona o odbrani BiH i ispunjavanje međunarodnih obaveza naše zemlje, a onda za opstrukcije optužuje bošnjačke političke predstavnike i govori kako je „BiH nemoguća“. To nije ništa novo, takav princip rada smo već vidjeli, da se prvo zablokiraju svi procesi i onda počne govoriti o tome kako institucije ne funkcioniraju i da je ovo „nemoguća država“. Itekako je moguća. Neka Dodik počne poštovati zakone, neka počne poštovati državu BiH na čijem je čelu i imat ćemo Vijeće ministara u roku od 24 sata", kazao je Džaferović.

Naglašava da Dodik osim uspostave Vijeća ministara opstruira i rad Predsjedništva BiH.

"Sve se svodi otprilike na to da puno priča, a malo radi. Predsjedništvo BiH od decembra prošle godine nije održalo redovnu sjednicu, iako bi sjednice trebalo da se održavaju u pravilu svakih 14 dana. Deseci materijala čekaju na odluku Predsjedništva. Iako je to njegova obaveza po Poslovniku, Dodik nije zakazao ni vanrednu sjednicu na moj konkretni zahtjev kojim sam tražio da Predsjedništvo zauzme zvaničan stav o nastavku izgradnje Pelješkog mosta, kao i da se utvrdi stav o informacijama koje se odnose na vrbavovanje državljana BiH od strane Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske, te da se razmotre eventualne diplomatske mjere. Ne postoji niti jedno opravdanje da Predsjedništvo BiH ne radi svoj posao", naglasio je Džaferović.

(Vijesti.ba /FENA)

09.04.2019.

ŽELJKO KOMŠIĆ ZVANIČNOM ZAGREBU: OBUSTAVITE PROGON BH. GRAĐANA

Komšić zvaničnom Zagrebu: Obustavite progon bh. građana

Komšić zvaničnom Zagrebu: Obustavite progon bh. građana
Foto: Vijesti.ba

Nakon što je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine informisano o pojavama vrbovanja bosanskohercegovačkih građana od strane Sigurnosno– obavještajne agencije Republike Hrvatske, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić traži od zvaničnika Republike Hrvatske da obustave progon bosanskohercegovačkih građana.


Također, član Predsjedništva BiH Željko Komšić još jednom poziva bosanskohercegovačke pravosudne i sigurnosne agencije da zaštite državljane Bosne i Hercegovine koji se nalaze na udaru obavještajnih službi drugih država.

Podsjetimo, Predsjedništvo BiH je od Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine dobilo sveobuhvatnu informaciju o navodima iznesenim u javnosti o aktivnostima Sigurnosno-obavještajne agencije Republike Hrvatske i generalnog konzula Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini.

(Vijesti.ba)

09.04.2019.

KOMEMORACIJA U BLAJBURGU BE FAŠISTIČKIH SIMBOLA

Potvrđena komemoracija u Blajburgu, bez fašističkih simbola

Potvrđena komemoracija u Blajburgu, bez fašističkih simbola
Foto: Vijesti.ba
"Saglasni smo da ni jedna strana ne želi niti toleriše fašistička obilježja", kazao je Sobotka

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Nacionalnog vijeća parlamenta Austrije Volfgang Sobotka potvrdili su danas u Beču da će komemoracija u Blajburgu ove godine biti održana kako je i planirano, ali su upozorili da će morati strogo da se poštuju austrijski zakoni, a naročito zabrana isticanja fašističkih simbola.

"Tema je bila i Blajburg. Saglasni smo da ni jedna strana ne želi niti toleriše fašistička obilježja", kazao je Sobotka novinarima dodajući kako je jasno da će se okupljanje održati u skladu sa regulativom koju određuju austrijski zakoni, prenosi Hina.

Jandroković je potvrdio kako će komemoracije biti i da se pri tom mora pridržavati austrijskih zakona i da je svima jasno "da se ta komemoracija ne smije koristiti u bilo kakve političke svrhe, a posebno su neprihvatljivi bilo kakvi fašistički simboli i ustaški simboli" kao i da je dogovoreno da posebna pažnja bude posvećena tome da se izbjegne bilo kakva politizacija i bilo kakva zloupotreba od strane ekstremnih političkih grupa.

Jandroković i Sobotka sastali su se danas u Beču na marginama konferencije predsjednika parlamenata članica Evropske unije i država kandidata za članstvo i tom prilikom su konstatovali kako su saradnja hrvatskog i austrijskog parlamenta kao i dvije države na zavidnom nivou, a pitanje komemoracije u Blajburgu se nametnulo zbog različitih interpretacija karaktera tog skupa i odnosa Austrije prema njemu,navodi agencija.

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

09.04.2019.

HAŠKI SUD ODBIO ZAHTJEV FRANKA SIMATOVIĆA ZA OSLOBAĐANJE

Haški sud odbio zahtjev Franka Simatovića za oslobađanje

Haški sud odbio zahtjev Franka Simatovića za oslobađanje
Foto: Vijesti.ba
Međunarodni sud u Haagu odbacio je danas zahtjev bivšeg operativca Službe državne bezbjednosti Srbije Franka Simatovića-Frenkija da, na polovini suđenja, bude oslobođen optužbi za zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini u periodu 1991-95. godina.

Predsjedavajuću sudija Burton Hall rekao je, saopštavajući odluku, da je haško tužilaštvo, tokom nedavno okončanog dokaznog postupka, izvelo dovoljno dokaza o svim tačkama optužnice za nastavak suđenja.

Sudija Hall je najavio da će dokazni postupak odbrane početi 18. juna.

Simatović (68) optužen je, zajedno sa bivšim načelnikom SDB-a Srbije Jovicom Stanišićem, za progon, ubistva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i bošnjačkih civila tokom ratova u Hrvatskoj i BiH.

Prvooptuženi Stanišić (68) nije ni podnosio zahtjev za oslobađanje na polovini procesa.

I Simatović i Stanišić su na privremenoj slobodi u Srbiji. Očekuje se da će se u Haag vratiti za početak dokaznog postupka odbrane.

Raspravno vijeće danas je odbacilo tvrdnju Simatovićeve odbrane da tužioci nisu dokazali njegovu krivicu ni po jednoj tački optužnice. Kako je rekao sudija Hall, vijeće je ocijenilo da je u prvom djelu suđenja tužilaštvo izvelo dovoljno dokaza na osnovu kojih bi se mogao izvesti zaključak o osnovanosti optužbi protiv Simatovića.

To, međutim, ne znači da je u ovoj fazi postupka vijeće taj zaključak i donijelo ili da će ga donijeti, nakon što sasluša dokaze odbrane, napomenuo je sudija Hall.

Raspravno vijeće je ocijenilo da je tužilaštvo izvelo dovoljno dokaza o postojanju udruženog zločinačkog poduhvata u cilju trajnog i nasilnog uklanjanja nesrpskog stanovništva sa velikih dijelova teritorija Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Sudije su prihvatile i dokaze da je Simatović, zajedno sa drugim učesnicima, dao "značajan doprinos" sprovođenju tog zločinačkog poduhvata.

Dokazi, koje je citirao sudija Hall, govore o Simatovićevoj ključnoj ulozi u organizovanju, finansiranju, obuci, naoružavanju i kontroli specijalnih srpskih jedinica u Hrvatskoj i BiH.

Pripadnici tih jedinica, koji su obučavani u više logora formiranih pod Simatovićevim nadzorom, učestvovali su u činjenju zločina iz optužnice.

Simatović je lično učestvovao u napadima na Plitvice, Glinu i selo Lovas, a imao je i rukovodeću ulogu u operaciji Pauk u Bosni i Hercegovini, rekao je sudija Hall, pozivajući se na dokaze optužbe.

Po sudijinim riječima, postoje iscrpni dokazi i presuđene činjenice da su srpske snage, među kojima su bile i one pod kontrolom SDB-a Srbije, sprovodile rasprostranjene i sistematske napade na nesrpsko stanovništvo u Hrvatskoj i BiH.

Na osnovu iskaza svjedoka, sudija Hall je naveo nekoliko primjera zločina koji su srpske snage, uključujući gardu Željka Ražnatovića-Arkana i Škorpione, počinili nad hrvatskim i bošnjačkim civilima.

U septembru 1991, Ražnatovićevi ljudi su u Dalju u istočnoj Slavoniji pogubili više Hrvata, a ostalo stanovništvo protjerali.

Arkanova garda, po dokazima i iskazima svjedoka, u aprilu 1992. ubila je 20 bošnjačkih muškaraca, a stanovništvo protjerala, o čemu je svjedočila žena kojoj su stradali muž i sinovi, naznačio je sudija Hall.

Sudija je kazao da je, po dokazima i svjedocima, Ražnatovićevu gardu i Škorpione kontrolisala SDB Srbije preko Simatovića.

To je, u iskazu na suđenju, potvrdio i bivši pripadnik Škorpiona Goran Stoparić, a postoje i dokazi da o brojnim sastancima Simatovića i Ražnatovića, kao i da je Arkan dobijao naređenja od SDB-a Srbije.

Kao dokaz o postojanju zločinačkog udruženja, raspravno vijeće je navelo i nalaze demografa da se u ratnim godinama, na teritorijama obuhvaćenim optužnicom, znatno smanjio broj Hrvata i Bošnjaka.

Po nalazu demografa Ewa Tabeau, bošnjačko stanovništvo se, od 1992. do 1997, u pet opština obuhvaćenih optužnicom smanjilo za 75 posto, rekao je sudija Hall.

Pored obrasca po kojim su se zločini etničkog čišćenja ponavljali u Hrvatskoj i BiH, o postojanju zločinačkog poduhvata govore i izjave njegovih učesnika.

Sudija Hall citirao je riječi tadašnjeg predsjednika Republike Srpske i osuđenog raznog zločinca Radovana Karadžića, sa sastanka sa Slobodanom Miloševićem, Ratkom Mladićem i drugima 1993, da "nam se smiješi ujedinjenje sa Srbijom".

Vijeće je prihvatilo i dokaz tužilaštva da je prvi od šest strateških ciljeva RS bilo "državno razdvajanje" od Hrvata i Bošnjaka.

Poslije prvog suđenja, prvostepeno vijeće Haškog tribunala oslobodilo je, 29. maja 2013, Stanišića i Simatovića krivice po svih pet tačaka optužnice.

Međutim, apelaciono vijeće Tribunala usvojilo je, 15. decembra 2015, ključne osnove žalbe koju je na tu presudu uložilo Tužilaštvo. Poništilo je oslobađajuću presudu i naložilo da proces bude ponovljen.

Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću, koje je počelo 13. juna 2017, posljednji je haški proces u kojem se utvrđuje da li su za zločine u Hrvatskoj i BiH odgovorni zvaničnici Srbije.

Nijedan zvaničnik Srbije do sada pred Haškim sudom nije bio osuđen za zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

(Vijesti.ba / BETA)

09.04.2019.

SJEĆAŠ LI SE APRILA U SARAJEVU?

SJEĆAŠ LI SE APRILA U SARAJEVU?SJEĆAŠ LI SE APRILA U SARAJEVU?

Da li je slučajno da grad čija je ratna prošlost ustvari živa svjetska sadašnjost i budućnost nema prostorno mjesto svog kolektivnog sjećanja kao iskustvo koje moramo prenijeti čovječanstvu i da svi konačno shvatimo kako mi tada nismo bili žrtve nego pobjednici? Ovim zavjetom je briljantna Suada Kapić sa FAMA kolekcijom stvarala “Banku živog znanja”, sa nadom da će to jednom biti muzej u Sarajevu, ali nije mogla protiv ‘svilenog gajtana’, zaustavljena je od onih koji ne žele u miru odblokirati grad.

April je sudbonosni mjesec za Sarajevo. U svojoj historiji početkom aprila napadan i oslobođan, paljen i rušen, slavljen i uzvišen ostao je grad koji budinadu, ali nosi i mnogo strepnje za one koji ga vole. Bude se bliska sjećanja na opsadu kada su moji sugrađani u četvorogodišnjem otporu brutalnom i strateškom teroru, dokazali da se “umijećem življenja” može pobijediti svako zlo i to svojom hrabrošću, radom, kreacijom, inteligencijom i humanošću. Tokom rata sam kao mladi student režije snimio na desetine sati kadrova granatiranja, redova za vodu, prepunih bolnica, čestih prizora masakra naulicama,  punih mrtvačnica i drugih apokaliptičnih slika nasilja i terora nad civilima Sarajeva. Tako je rat postao najvažnije iskustvo u mojem životu, a bio bih sretan da ga nisam stekao. Samo užas i ništa više. Kad mislim o tomvremenu, sjećam se djece i odraslih koji su ubijeni, sjećam se svih onih koji su unatoč ratu ostali čovječni i sjećam se odlučnosti da živim kao slobodan čovjek.

Svaki sam kadar radio sa uvjerenjem kako je to važno svjedočanstvo o jednom vremenu koje će biti osuđeno i nikada zaboravljeno kako se ne bi ponovilo mom gradu u bilo kojem obliku. Uvijek sam pažljiv kada imam poziv darediteljski postavim i uobličim scenske programe ili filmski pokušam  otvoriti prostor za stvaranje kulture sjećanja. Svjestan sam da su nam iskustva različita, kako u mnogim historijskim događajima nema konsenzusa, pa polazim da jezikom umjetnosti možemo tražiti način kako otvoriti dijalog o konfliktnim interpretacijama prošlosti. Način i odabir ono čega se sjećamo određuje i ko smo danas. I to je ona tačka gde je potrebno intervenisati, nastojeći pronaći one načine memorijalizacije i komemoriranja koji će biti inkluzivni, i koji neće biti zasnovani na hijerarhiji žrtava (vojne, pa civilne, „naše“ žrtve naspram „njihovih“) i koji će prije svega predstavljati opomenu nad destrukcijom ljudskog roda. U svim javnim manifestacijama posvećenim pijetetno sarajevskim godinama užasa nije nikada bilo poziva na mržnju ili osvetu, afirmiše se nepokoreni duh i priziva antifašistički zanos Valtera. Tako je to bilo i sada 5 i 6 aprila, bolno, tužno i dostojanstveno. Problem počinje prije i poslije ovih fatumskih datuma kada možemo vidjeti kako je period nakon opsade pervertirao mentalitet grada u aroganciju bez pokrića, bezočnost, nepoštovanje drugog, manipulaciju i apsolutno odsustvo vizije.

Da li je slučajno da grad čija je ratna prošlost ustvari živa svjetska sadašnjost i budućnost nema prostorno mjesto svog kolektivnog sjećanja kao iskustvo koje moramo prenijeti čovječanstvu i da svi konačno shvatimo kako mi tada nismo bili žrtve nego pobjednici? Ovim zavjetom je briljantna Suada Kapić sa FAMA kolekcijom stvarala “Banku živog znanja”, sa nadom da će to jednom biti muzej u Sarajevu, ali nije mogla protiv ‘svilenog gajtana’. U jednom intervju je predosjetila kako će pokušaji memorijalizacije opsade kaoinicijativa nekolicine institucija i pojedinaca biti zaustavljena od onih koji ne žele u miru odblokirati grad.

“Dokazali smo svi zajedno da se možemo nositi sa nevidljivim neprijateljima i njihovim tenkovima, topovima, snajperima, sijačima smrti, gladi, žeđi, hladnoćom, jer je sve to imalo smisla. Stajali smo protiv fašizma terora. Svi mi koji smo izabrali da stojimo protiv  tog mehanizma najstrašnije surovosti tokom 24 sata tokom 4 godine (od marta 1992. – marta 1996.), znali smo da čovjek treba izabrati da grad ne ostane sam i pokoren. Pa smo pobijedili. A da danas ja i nas nekoliko stojimo naspram ‘svilenog gajtana’, ignorancije, podmukle agresivnosti, površnosti i gluposti, ne dolazi u obzir. Ta borba nije ono u čemu ja želim učestvovati. Da bi muzej i ova riznica znanja o POBJEDI LJUDSKE PRIRODE I LJUDSKOG UMA bila vidljiva, ne znam da li se može sama po sebi izboriti sa onima koji su dio te riznice znanja. “

Bio sam u toj ekipi koji su željeli da se sa dovoljno pažnje priđe periodu Opsade, u kontekstu pamćenja, ispravnog verifikovanja tog vremena. Vjerovao sam kako je važno da takav jedan muzej postoji ne samo za nas, nego za sve koji mijenjaju i manipulišu istinu o onom što se dogodilo. Do koje mjere su ti osporavatelji danas ojačali najbolje se vidi kada napišete činjenice, i podsjetite na međunarodne presude za teror nad civilima to pripisuju pristrasnosti “strane u sukobu”. Tu nedopustivu relativizaciju smo sami dopustili umjesto da istina o događajima u opsadi Sarajeva i metoda uviđanja uzroka i posljedica postanu Role model za regiju, kako trebamo uviđati i tumačiti period 1991-1999.

Desile su se strašne promijene. U vrijeme rata bili su ovdje vrhunski umjetnici i intelektualci, dolazili iz cijelog svijeta, dugačak je spisak onih koji su nam davali podršku. Mnogi od njih su istinski gledali u Sarajevo kao na mjesto stvaranja novog poretka. Ovdje je bila jedna multikulturna scena, sredina u kojoj su ljudi bez problema funkcionirali. Nije slučajno Suzan Zontag to poredilasa Španskim građanskim ratom, željom intelektualaca izgubljene generacije da se održi ideal slobode i drugačijeg poretka. I danas postoji u Sarajevu građanin, identitet koji podsjeća na te godine prkosa nacionalizmu i zlu, ali je strašno marginaliziran. Namjerno se uništava! Mnogi više ne vjeruju u promijene, u progres, pobjegli su u unutrašnju emigraciju jer se osjećaju iscrpljeno i poraženo. I sam priznajem poraz, osjećam da pripadam poraženoj strani i sad se s tim treba izboriti. Trenutno ne vidim smisla na koji način, sem da najbolje radim posao koji mogu.

Pobijedio je interes nekog svijeta kojeg slabo poznajem, poput aktuelnog načelnika opštine Centar koji je direktni krivac zbog čega Muzej opsade nije zaživio. Vladaju primitivci koji “napadaju kamere”, aplaudira klika glupana predsjedniku partije koji ne zna da iza kamere stoji čovjek. Ne poznajem i ne razumijem taj svijet. Nepoznat mi je jezik diskriminacije u mom rodnom gradu koji ohrabri huligane i fašiste da pretuku djevojke u centru grada jer su neprihvatljive zbog različitosti od većine.

Zastrašujuće je kada na utakmici gradskih klubova vidite fašistički transparent koji bi zabranjivao pravo na protestno okupljanje manjinskim grupama.

Kultura i umjetnost u takvom svijetu nemaju šansi! Sarajevo je, dakle, pod opsadom imalo intenzivan kulturni život, istodobno, odvijao se i politički. Pisali su se kritički novinarski tekstovi o vlasti, niko im nije razbijao foto aparate i kamere.  Sigurno da su ljudi koji su tada bili na političkoj sceni bili daleko sofisticiraniji nego ovi danas. Bilo je to vrijeme kada smo imali potrebu daučimo, da budemo pristojni i dobri. Naravno, među normalnim ljudima koji su vjerovali da april u mom gradu jeste obavezujuće za ono Sarajevo kojeg se vrijedi sjećati! Sa godinama odmaka uviđam sve više koliko je to bilo vrijeme kojeg se trebamo sa divljenjem sjećati.

09.04.2019.

MINISTAR SIGURNOSTI U BiH DRAGAN MEKTIĆ OKUPLJA PRAVNI TIM: NJEGOV PREDMET ĆE DOBITI OZNAKU TAJNOSTI

MEKTIĆ OKUPLJA PRAVNI TIM: Njegov predmet će dobiti OZNAKU TAJNOSTI, zbog toga mu treba stručna ekipa koja će se uhvatiti u koštac sa...

- Gospodin Mektić me ovlastio da napravim jedan advokatski tim koji će ga braniti pred Tužilaštvom BiH. Ja ne znam uopšte šta su njemu u naredbi o istrazi stavili dok ne odemo vidjeti šta mu navode kao razloge, potvrdio je za N1 advokat Duško Tomić.


Image result for MEKTIĆ OKUPLJA PRAVNI TIM: Njegov predmet će dobiti OZNAKU TAJNOSTI, zbog toga mu treba stručna ekipa koja će se uhvatiti u koštac sa...

Na pitanje da li je istina da ga je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ovlastio da ga pravno zastupa, Tomić je kazao:

- Tačno. Gospodin Mektić me ovlastio da napravim jedan advokatski tim koji će ga braniti pred Tužilaštvom BiH. Ja ne znam uopšte šta su njemu u naredbi o istrazi stavili dok ne odemo vidjeti šta mu navode kao razloge. Simptomatično je to da lica koja je pominje gospodin Mektić su oslobođena svih sumnji, a gro lica koja su vezana za taj događaj nisu opšte nikada saslušana. Sada se naprasno sumnjiči gospodin Mektić - kazao je Tomić.

Dodao je da određeni političari brinu više za druge države nego za BiH.

- Ja sam prije nego je izabrana gospođa Tadić za glavnog tužitelja, rekao, ako bude postavljena za glavnog tužitelja sa tako oskudnim iskustvom za Tužilaštvo i sa nikakvim rezultatima kao tužiteljica, onda ćemo mi imati glavnog tužioca Dragana Čovića i evo to se pokazalo. Određeni političari vode više računa o drugim državama nego o BiH. Mektić je sam u četiri godine više puta pomenuo BiH nego svi političari zajedno. To dovoljno govori da se očigledno svi političari, i oni koji se bore BiH su na ledu, i postoji opasnost i za Tužilaštvo koje se zove po BiH ih osumnjiči.

Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv Dragana Mektića, ministra sigurnosti BiH. Naredba o provođenju istrage donesena je nakon što je u radu na predmetu Tužiteljstvo BiH došlo do više dokaza o postojanju osnova sumnje o počinjenim kaznenim djelima - zlouporaba položaja ili ovlasti, odavanje tajnih podataka, te davanje lažnog iskaza.

- Iz do sada prikupljenih dokaza proizlazi osnov sumnje da je navedni kao odgovorna osoba, u svojstvu ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH, pribavio određene povjerljive podatke, a potom ih na različite načine, iako je znao da je obvezan čuvati tajne podatke, podijelio sa osobama koje nemaju ovlasti za pristup podacima sa oznakom tajnosti, a potom neistinito obavještavao javnost, te u konačnici dao lažan iskaz u Tužiteljstvu BiH, što je prouzročilo teške posljedice za sigurnost, vladavinu prava i ugled Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva BiH navode da s obzirom da će u tijeku istrage, biti tretirani dokumenti i dokazi sa oznakama tajnosti, i predmet će u narednom periodu dobiti oznaku tajnosti.

09.04.2019.

PREMIJER DENIS ZVIZDIĆ URUČIO DOZVOLE ZA 4G MREŽU

SVEČANOST U PARLAMENTU BIH: Premijer Zvizdić uručio dozvole za 4G mrežu

Telekom operateri u BiH dobili su danas licencu koja će omogućiti da puste u promet 4G mrežu.


Image result for SVEČANOST U PARLAMENTU BIH: Premijer Zvizdić uručio dozvole za 4G mrežu

Građani većih gradova u BiH će od 8. maja moći da koriste 4G mrežu, s tim što će Eronet i BH Telecom sutra na Sajmu privrede u Mostaru pustiti u probni rad taj sistem.

Obaveza telekom operatera je da u narednih pet mjeseci pokriju 60 odsto teritorije 4G mrežom, a u narednih pet godina više od 90 odsto naseljenih mjesta.

Dozvole je svečano uručio predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

On je rekao da će građani imati najmanje sedam ili osam puta veću brzinu prijema i slanja svih sadržaja.

"Prvi grad koji će moći koristiti 4G plus mrežu biće Sarajevo, nakon toga Mostar i ostali gradovi", rekoa je Zvizdić

Poručio je da su u proteklom periodu vrlo naporno radili u interesu građana BiH.

"Danas finaliziramo jedan bitan korak za sve garađane BiH i na taj način postajemo dio informatičke revolucije četvrte generacije u našem regionu i EU. Istina je da su neki procesi u BiH išli nekada i sporije, ne zato što nismo imali volju, želju, namjeru, već što smo vrlo često nailazili na potpuno paradoksalne administrativne prepreke, blokade i opstrukcije", poručio je Zvizdić.

On se zahvalio Regulatornoj agenciji za komunikacije, telekom operaterima i Ministarstvu komunikacija BiH.

09.04.2019.

ANDREJ NIKOLAIDIS PORUČIO MILORADU DODIKU: "PREKRAJANJE GRANICA NE MOŽE NEGO SILOM, A TO TI NE BIH PREPORUČIO"

NIKOLAIDIS PORUČIO DODIKU: "Prekrajanje granica ne može nego silom, a to ti ne bih preporučio..."! (VIDEO)

Moja poruka Dodiku bi bila da se ne začudi ako opet bude bombardovanje kao što je bilo ovo koje su baš ovih dana oplakivali, kazao je u izjavi za N1 televiziju književnik Andrej Nikolaidis.


Image result for NIKOLAIDIS PORUČIO DODIKU: "Prekrajanje granica ne može nego silom, a to ti ne bih preporučio..."! (VIDEO)

Književnik i publicista Andrej Nikolaidis komentarisao je izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika o prekrajanju granica o čemu je govorio u intervjuu za Espreso.rs.

"Ovo je prvorazredan skandal. Dakle, imate čovjeka koji predsjedava jednom državom, u ovom slučaju Bosnom i Hercegovinom, koji javno kaže da će vam oduzeti dio teritorije. Naravno, moguće je tome prići i crnohumorno. Vi ste vidjeli da tamo u sklopu te države koju on zamišlja je i takozvano Kosovo i Metohija. Dakle, šanse da to zaista bude tako su manje no minimalne. Moguće je takođe Dodiku napomenuti da je Crna Gora članica NATO-a, pa dakle ako je naumio silom, a ne može drugačije nego silom, oduzeti dio teritorije Crne Gore, moraće se suočiti sa Sjevernoatlanskim savezom zato što je Sjevernoatlanski savez dužan da brani teritorijalni integritet svake svoje članice pa tako i Crne Gore pa bi moja moja poruka Dodiku bila da se ne začudi ako opet bude bombardovanje kao što je bilo ovo koje su baš ovih dana oplakivali", poručio je književnik Nikolaidis Dodiku.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić komentarisao je "prekrajanje granica", o kojima je ponovo govorio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, te poručio kako će granica između BiH i Srbije biti dok je "svijeta i vijeka".

"Možda je Dodik crtao granice gdje će biti 4G plus mreža. Pretpostavljam da je to, jer granica na Drini je granica između države Bosne i Hercegovine i države Srbije. Ona je tu stoljećima i ostat će do Sudnjeg dana. Dok bude svijeta i vijeka, ta granica će biti granica između dvije prijateljske, komšijske, susjedne države", istakao je Zvidzić. 

Podsjetimo, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u intervjuu za srbijanski portal Espreso.rs, ponovo je na upit novinara govorio o prekrajanju granica, kazavši da neka vrsta integracije između Srbije i Republike Srpske, ali i dijela Crne Gore u budućnosti mora postojati.

09.04.2019.

BIVŠI MINISTAR SIGURNOSTI BiH SADIK AHMETOVIĆ: MIJO KREŠIĆ MI RADIO IZA LEĐA U KORIST HRVATSKE

RADIO MU IZA LEĐA: Sadik Ahmetović otkrio kako ga je prevario Mijo Krešić, koji se povezuje sa tajnom akcijom hrvatskih diplomata i obavještajaca

– Dokument koji je Krešić potpisao je urađen a da kao ministar sigurnosti uopće nisam bio upoznat niti sam dao ovlaštenje da ga potpiše. Da bi potpisao bilo koji dokument zamjenik ministra mora imati pisano ovlaštenje. Gospodin Krešić laže da smo, kako kaže, to iskomunicirali, a kamoli da ima pisano ovlaštenje kako nalaže Zakon o Vijeću ministara – kaže Ahmetović.Image result for sadik ahmetovic fotos

Bivši ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović izjavio je da nije bio upoznat o dokumentu o navodnim terorističkim organizacijama koji je njegov tadašnji zamjenik Mijo Krešić 2010. godine uputio UN-u.

Krešić je večeras u gostovanju na televiziji N1, govoreći o ovom dokumentu, rekao da je “iskomunicirao sa Ahmetovićem”.

– Svi ti papiri se nalaze u Ministarstvu sigurnosti, u arhivi, dostupni su. Iznijet ću sve u javnost. Razriješio sam medijski to, iskomunicirao sa Ahmetovićem – rekao je Krešić za N1, a Ahmetović je u izjavi za Faktor naglasio da je “iskomunicirati” nepoznat termin u radu Ministarstva, te da se jasno znaju pravila kada i u kojim uvjetima zamjenik ministra može potpisati neki dokument.

– Dokument koji je Krešić potpisao je urađen a da kao ministar sigurnosti uopće nisam bio upoznat niti sam dao ovlaštenje da ga potpiše. Da bi potpisao bilo koji dokument zamjenik ministra mora imati pisano ovlaštenje. Gospodin Krešić laže da smo, kako kaže, to iskomunicirali, a kamoli da ima pisano ovlaštenje kako nalaže Zakon o Vijeću ministara – kaže Ahmetović.

Poziva Krešića da pokaže ovlaštenje ukoliko ga ima.

– S obzirom da je Krešić i dalje zamjenik ministra sigurnosti može doći do tog ovlaštenja ako ga ima. Nakon što je došlo do zloupotrebe mog imena prije više godina ja sam kompletan predmet predao Tužilaštvu BiH i u prijavi tražio da se istraže svi akteri koji su zloupotrijebili Ministarstvo i druge agencije, te da se donese tužilačka odluka. Nažalost, do danas Tužilaštvo BiH nije donijelo bilo kakvu odluku. Ovdje se radi o zloupotrebi više institucija koje su u svojim aktima pokušale podmetnuti terorizam pojedincima i nekim vrlo značajnim kompanijama u našoj zemlji. U Ministarstvu postoji kompletna korespodenciju nakon ove zloupotrebe mog imena i Ministarstva sigurnosti – rekao je Ahmetović te još jednom pozvao Tužilaštvo da “izvadi prijavu iz ladice” i donese svoj sud.

09.04.2019.

ŽELJKO KOMŠIĆ UPOZORAVA: "DODIK I ČOVIĆ NE BLEFIRAJU, AKO IH NE ZAUSTAVIMO NAPRAVITĆE "VELIKU SRBIJU" I "HERCEG-BOSNU"

KOMŠIĆ UPOZORAVA: "Dodik i Čović ne blefiraju, ako ih ne zaustavimo napravit će "VELIKU SRBIJU" I "HERCEG-BOSNU"

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić već nekoliko dana se nalazi na sarajevskom KCUS-u, gdje je hospitaliziran zbog teške upale pluća.


Image result for zeljko komsic i milorad dodik fotos

//////////////////////

Image result for dragan covic i milorad dodik karikature
Image result for dragan covic i milorad dodik karikature
............................!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Komšić je, uprkos boravku u bolnici, komentarisao zabrinjavajuće poruke predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je ponovo najavljivao promjene granica i neku novu "veliku Srbiju".

Podsjetimo, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u intervjuu za srbijanski portal Espreso.rs na upit novinara govorio je o prekrajanju granica, kazavši da neka vrsta integracije između Srbije i Republike Srpske, ali i dijela Crne Gore u budućnosti mora postojati.

"Problem jednog dijela naše javnosti, a pogotovo je to vidljivo u nekim političkim krugovima u Sarajevu, jeste potreba da se relativizira ono sto Dodik govori i radi! Ja to zovem 'sindrom Yutela' ili 'sindrom svi su isto krivi'!", kazao je Komšić za Radiosarajevo.ba.

Zabrinut je jer se poruke Dodika, ali i Čovića relativiziraju.

"Problem sa Dodikom, kao uostalom i Čovićem, jeste što su oni beskrajno ozbiljni u onome što rade, oni ne blefiraju i oni će ići do kraja ako im se ne suprostavi! Sve što govore, oni to i misle!
Dakle, ako im se ne suprostavimo, oni će napraviti i veliku Srbiju i Herceg Bosnu!", upozorio je Komšić.

//////////////////////////////////

ODLUKA NAJVIŠEG VRHA BiH, ŠTA ĆE NA OVO REĆI VUČIĆ: "Moguće hermetičko zatvaranje granice sa Srbijom"

"Ako granice Evrope nastave da se hermetički zatvaraju za prolaz migranata, i BiH će ići ka hermetičkom zatvaranju svoje granice prema istočnim susjedima."

Image result for ODLUKA NAJVIŠEG VRHA BiH, ŠTA ĆE NA OVO REĆI VUČIĆ: "Moguće hermetičko zatvaranje granice sa Srbijom"

Objavio/la haler u 00:33, 0 komentar(a), print, #

09.04.2019.

ZAŠTO JE NAPADNUT TRIPOLI: POZADINA HAOSA KOJI BI MOGAO UZDRMATI SVIJET

ZAŠTO JE NAPADNUT TRIPOLI: Pozadina haosa koji bi mogao uzdrmati svijet

U ovom trenutku to je sukob između generala Kalife Haftara i premijera Fajeza al Seraža, ali u svakom trenutku može buknuti opšti rat s bezbroj posvađanih frakcija i skupina. General Kalifa Haftar američki je državljanin, koji je godinama živio u Virginiji prije nego što se vratio u Libiju.


Image result for general khalifa haftar fotos

Snage libijske vojske i pobunjenog generala Kalife Haftara sukobile su se u nedjelju oko zračne luke u Tripoliju. Granate su padale po stambenim četvrtima, prenose agencije. Dok iz svijeta stižu pozivi na mir, računa se da je ubijeno 29 osoba, a broj ranjenih popeo se na 90.

Evropska unija i SAD pozvale su na obustavu borbi uoči mirovne konferencije koja je najavljena za iduće sedmice u libijskom gradu Gadamesu. Konferencija pod patronatom UN-a ima cilj postizanje političkog dogovora kako bi se omogućilo raspisivanje izbora.

Nakon razbuktavanja sukoba međunarodne snage počele su povlačiti svoje ljude iz te zemlje, radnike na naftnim poljima poput italijanske naftne kompanije ENI, ili svoje vojnike, poput SAD-a ili Indije, koja je pripadnike mirovnih snaga evakuirala u Tunis. Odluka o povlačenju američke vojske prvo je javno priznanje da SAD imaju vojsku u Libiji, piše britanski The Guardian, prenosi Jutarnji list.

Američke vlasti nisu objavile koliko su ljudi imali raspoređene u Libiji ni s kakvim zadatkom, ali su najavili da bi ih mogli vratiti. Američki državni sekretar Mike Pompeo pozvao je na trenutno zaustavljanje sukoba, poručujući da nema oružanog rješenja za sukob u Libiji.

KO RATUJE PROTIV KOGA?

S jedne je strane međunarodno priznata vlada u Tripoliju na čelu s premijerom Fajezom al Seražom. On vodi vladu formiranju na osnovi političkog sporazuma postignutog 2015. pod pokroviteljstvom UN-a. Na drugoj strani je general Kalifa Haftar, s uporištem na istoku zemlje, kojeg podupiru Rusija, Francuska, Egipat, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati. Haftar vodi Libijsku narodnu vojsku (LNA), koja je prvotno osnovana kao dio mirovnog plana UN-a da bi zamijenila bivšu Gadafijevu vojsku.

alt

Kalifa Haftar

Haftar se odmetnuo 2014. kako bi očistio uporišta ISIL-a oko Bengazija i udaljio ih od naftnih polja koja su držali pod kontrolom. Amerikanci optužuju Ruse da pomažu Haftara, da ga godinama financiraju, a sad su mu poslali 300 svojih plaćenika.

Oko Libije u zategnutim su odnosima dvije članice EU, Italija i Francuska, čije tvrtke crpe naftu na libijskim naftnim poljima. Guardian piše o višemjesečnim tenzijama između Rima i Pariza zbog “nekadašnje podrške Emmanuela Macrona generalu Haftaru”. Libijski premijer al Seraž uložio je službeni prosvjed francuskoj ambasadorici u Tripoliju zbog francuske podrške Haftaru.

KAD JE SVE POČELO?

Nemiri u Libiji počeli su s arapskim proljećem, a zemlja je potonula u krvavi haos 2011. kad je uz pomoć NATO-a svrgnut i ubijen dugogodišnji vođa Muamer Gadafi. General Haftar je 2014. okupio bivše Gadafijeve snage i u tri i pol godine osvojio Bengazi, najveći grad na istoku zemlje. Od početka ove godine osvojio je jug zemlje s najvažnijim naftnim poljima, al Shararom i al Feelom, koje proizvode 400.000 barela nafte dnevno.

Od 2016. kad je preuzeo kontrolu nad istokom zemlje, Haftar drži većinu libijskih naftnih nalazišta: sada kontrolira proizvodnju više od miliona barela nafte dnevno, procjenjuje agencija Bloomberg.

Međunarodna javnost se uzbunila sad kad je došao nadomak Tripoliju, s jasnom namjerom da osvoji glavni grad oko kojeg je koncentrirana većina stanovništva te zemlje. U veljači su UN i Ujedinjeni Arapski Emirati organizirali pregovore između premijera i generala Saraja s namjerom da se postigne politički dogovor i organiziraju izbori do kraja godine, ali nije im uspjelo.

KO SU GLAVNI LIKOVI?

U ovom trenutku to je sukob između generala Kalife Haftara i premijera Fajeza al Seraža, ali u svakom trenutku može buknuti opšti rat s bezbroj posvađanih frakcija i skupina. General Kalifa Haftar američki je državljanin, koji je godinama živio u Virginiji prije nego što se vratio u Libiju.

alt

On je 1969. pomogao pukovniku Gadafiju da osvoji vlast, ali je pao u nemilost. Vratio se u zemlju 2011. Procjenjuje se da ima 85.000 vojnika pod oružjem. Haftar ima veliku vojnu snagu, ali ne i političku, odnosno međunarodna podrška mu je upitna. Pokušao je u lipnju 2018. samostalno na međunarodnom tržištu prodati naftu, ali je naišao na opće protivljenje, piše Foreign Policy.

ZAŠTO JE SUKOB OPASAN?

U Libiji živi osam miliona stanovnika, većinom muslimana. Svi su suniti. Libija je jako podijeljena zemlja, u kojoj je u jednom trenutku nakon Gadafijeva ubojstva ratovalo čak 1700 vojski i naoružanih bandi. Stanovništvo je podijeljeno u dvadesetak plemenskih klanova, toliko je i suprotstavljenih političkih opcija. Zemlja je bogata naftom i plinom, oko čega se ukrštaju brojni interesi.

Nakon Sirije, Libija je drugo potencijalno žarište indirektnog sukoba Rusije i SAD-a na Bliskom istoku. Preko te zemlje tisuće afričkih izbjeglica traže put za Evropu: samo u haosu 2013. iz Libije je u EU ušlo 200.000 izbjeglica.

09.04.2019.

IVAN TOLJ U IME HRVATSKE VLADE HTIO SPRIJEČITI PRIČU O ŠPIJUNU, SPOMINJAO I ŽURNAL

IVAN TOLJ U IME HRVATSKE VLADE HTIO SPRIJEČITI PRIČU O ŠPIJUNU, SPOMINJAO I ŽURNAL


08.04.2019.

SJEĆANJE NA HEROJE: U MOSTARU OBILJEŽENA GODIŠNJICA JEDINICE "BOSNA 4"

SJEĆANJE NA HEROJE: U MOSTARU OBILJEŽENA GODIŠNJICA JEDINICE "BOSNA 4"

08.04.2019.

NIHAD ČOLPA O PJEŠADIJI U ENTITETU RS-E, ŠUTNJI OHR-A, AFERI SOA, DODIKU I ČOVIĆU, GRAĐANSKOJ BiH

NIHAD ČOLPA O PJEŠADIJI U ENTITETU RS-E, ŠUTNJI OHR-A, AFERI SOA, DODIKU I ČOVIĆU, GRAĐANSKOJ BiH
08.04.2019.

ČOVIĆEVŠTINA: BAŠTINJENJE VRIJEDNOSTI 'HERCEG-BOSNE'

ČOVIĆEVŠTINA: BAŠTINJENJE VRIJEDNOSTI 'HERCEG-BOSNE'
08.04.2019.

SERGE BRAMMERTZ: ONO ŠTO JE USTANOVLJENO U SUDNICI, MORA SE UČITI U UČIONICAMA

Ono što je ustanovljeno u sudnici, mora se učiti u učionicama

Ono što je ustanovljeno u sudnici, mora se učiti u učionicama
Foto: Vijesti.ba

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma krivičnog suda, Serge Brammertz, obratio se danas gradskoj vijećnici u Den Haagu povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida nad Tutsijima,.

Tužilac Brammertz naglasio je u svom obraćanju kako je komemoracija "trenutak da potvrdimo našu zajedničku predanost sprječavanju toga da drugi pate od užasa genocida".

Istaknuvši da je "ruandski genocid bio planirani napad u cilju uništenja etničke grupe Tutsija planiran na najvišim nivoima i proveden i organiziran u koordiniranoj akciji", tužilac je podsjetio na značajnu ulogu koju je imao Međunarodni krivični sud za Ruandu  (ICTR) osudivši 61 pojedinca koji snose najveću odgovornost za genocid.

Brammertz je naglasio kontinuiranu borbu ureda tužioca za pravdu za žrtve genocida,  posebno za privođenje pravdi osam bjegunaca koji su još na slobodi.

- Za žrtve nije moguće krenuti naprijed kada optuženi za te jezive zločine ostaju na slobodi i još se nisu suočili sa sudom. Za krivični sud poput Mehanizma, naš posao ostaje nedovršen sve dok bjegunci ostaju na slobodi. A za međunarodnu krivičnu pravdu u cjelini, bjegunci su primjer imuniteta koji još traje i koji prijeti efikasnosti našeg rada - izjavio je Brammertz.

Tužilac je također pozvao na hitnu saradnju u lociranju i hapšenju svih bjegunaca, uključujući one koje traže ruandski sudovi.

Brammertz je izrazio žaljenje zbog negiranja ruandskog genocida u svim njegovim formama i manifestacijama, naglašavajući da su promocija učenja i pamćenja ključna sredstva u borbi protiv negiranja genocida i njegove ideologije.

- Ono što je ustanovljeno u sudnici, mora se učiti u učionicama. Buduće generacije trebaju biti svjesne opasnosti genocidne ideologije. One trebaju znati istinu kako bi mogle čvrsto odbaciti negiranje genocida u svim vremenima i na svim mjestima - kazao je Brammertz.

 U završnom izlaganju, tužilac je pohvalio Ruandu zbog njenih napora da se zadovolji pravda za žrtve genocida, okupljajući međunarodne sudove, nacionalne sudove i tradicionalne  Gacaca sudove.  Čineći to, Ruanda je pokazala svijetu da su pravda i istina - a ne imunitet i zaborav - temelj pomirenja, saopćeno je u ponedjeljak iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma krivičnog suda. 

(Vijesti.ba /FENA)

08.04.2019.

ŠEFIK DžAFEROVIĆ : OHR MORA OSTATI U MANDATU U BiH

Džaferović: OHR mora ostati u mandatu u BiH

Džaferović: OHR mora ostati u mandatu u BiH
Foto: Vijesti.ba

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primio je danas u nastupnu posjetu prvog zamjenika visokog predstavnika za BiH i supervizora za Distrikt Brčko Michaela Scanlana i visokog predstavnika Valentina Inzka.

Tokom razgovora razmijenjena su mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, te aktivnostima koje OHR poduzima u okviru svog mandata.

Član Predsjedništva BiH Džaferović izrazio je nezadovoljstvo slabljenjem uloge međunarodne zajednice u BiH, reprezentirane kroz OHR, naročito jer još nije do kraja implementiran Daytonski sporazum, niti su otklonjene prepreke koje sprečavaju punu funkcionalnost institucija naše zemlje.

Džaferović je istakao da je slabljenje uloge međunarodne zajednice prije pune implementacije Daytonskog mirovnog sporazuma ohrabrilo predvodnike destruktivnih politika, što se može negativno odraziti na stabilnost i razvoj BiH.

Naglasio je potrebu da OHR, kao dio Daytonskog mirovnog sporazuma, mora ostati u mandatu u BiH, sve dok odredbe tog sporazuma ne budu provedene u cijelosti u svim segmentima.

Džaferović je naglasio da cijeni bogato diplomatsko iskustvo novog prvog zamjenika visokog predstavnika Michaela Scanlana i poželio mu je uspješan mandat u BiH.


(Vijesti.ba)

08.04.2019.

DENIS ZVIZDIĆ: GRANICA NA DRINI JE GRANICA IZMEĐU DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE I DRŽAVE SRBIJE

Zvizdić: Granica na Drini je granica između države BiH i države Srbije

Zvizdić: Granica na Drini je granica između države BiH i države Srbije
Foto: Vijesti.ba

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je danas u Sarajevu, upitan da prokomentira „prekrajanje granica“ o kojima je ponovo govorio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kazao da je „granica na Drini granica između države Bosne i Hercegovine i države Srbije, ona je tu stoljećima i ostat će do sudnjeg dana“.

- Dok bude svijeta i vijeka ta granica će biti granica između dvije prijateljske, komšijske, susjedne države - naveo je Zvizdić.  

Ponovio je da je BiH suverena, nezavisna, samostalna država, te „da želimo da gradimo dobrosusjedske odnose sa, prije svega, našim susjedima Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom, ali na bazi međusobnog uvažavanja i reciprociteta“.

- Pozivam naše susjede da se drže osnovnih evropskih, demokratskih međunarodnih standarda i načela. Zbog toga sam više puta pozvao, kao izraz dobre volje i iskrenosti među nama i opet pozivam, da potpišemo ugovore o granici, da se ratificira ugovor o granici koji je potpisan između BiH i Hrvatske, da potpišemo ugovor o granici između BiH i Srbije, jer su to međunarodno priznate granice - naveo je Zvizdić.

Pozvao je „da ojačamo dobrosusjedske odnose država na teritoriji zapadnog Balkana“.

- Naša prošlost je teška i upravo zbog toga nosimo ogromnu odgovornost da polako zatvaramo vrata prošlosti, bazirano na relevantnim historijskim činjenicama, a da se svi potrudimo da otvaramo vrata budućnosti - poručio je Zvizdić.


(Vijesti.ba /FENA)

08.04.2019.

BiH U 2019. BEZ DELEGACIJE U SKUPŠTINI VIJEĆA EVROPE

BiH u 2019. bez delegacije u Skupštini Vijeća Evrope

BiH u 2019. bez delegacije u Skupštini Vijeća Evrope
Foto: Vijesti.ba

BiH istekao je zakonski rok da podnese imena svoje delegacije Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PACE).

To faktički znači da naša zemlja u Skupštini nema svojih članova za cijelu 2019.

Na ovu mogućnost ranije su upozorili Tiny Kox (Holandija, UEL) i Serhiy Sobolev (Ukrajina, EPP / CD), suizvjestitelji za praćenje Bosne i Hercegovine od strane PACE-a, koji su predsjednicima oba doma Parlamentarne skupštine BiH izrazili zabrinutost zbog velike mogućnosti da propusti zakonski rok do ponoći 6. aprila.

Prema pravilima PACE-a, parlament ima šest mjeseci od datuma izbora da dostavi imena nove delegacije. Bosna i Hercegovina, kao jedna od 47 država članica Vijeća Evrope, ima pravo poslati delegaciju od deset članova u Skupštinu, ali su ona ostala prazna od januara 2019. godine.

Suizvjestitelji su napisali da su "veoma svjesni političkog konteksta u Bosni i Hercegovini" i činjenice da bi pregovori o formiranju vlade na državnom nivou mogli utjecati na imenovanje delegacije bh. parlamenta.

Međutim, dodali su, "izostanak delegacije bh. bosanskog parlamenta u Skupštini vrlo je loš signal o sposobnosti vaše zemlje da ispoštuje svoje obveze u području demokratije, vladavine prava i ljudskih prava".

Oni su zaključili kako je "dijalog jedna od temeljnih vrijednosti Skupštine, ali ne može ga sama voditi."


(Vijesti.ba)

08.04.2019.

U MOSTARU POČELO OBILJEŽAVANJE 27. GODIŠNJICE ARMIJE RBiH

U MOSTARU POČELO OBILJEŽAVANJE 27. GODIŠNJICE ARMIJE RBiH

08.04.2019.

MIĆI JURUŠIĆU 11 GODINA ZATVORA ZA RATNE ZLOČINE NA PODRUČJU PRIJEDORA

Jurišiću 11 godina zatvora za ratne zločine na području Prijedora

Jurišiću 11 godina zatvora za ratne zločine na području Prijedora
Foto: BIRN BiH

Sud BiH osudio je na 11 godina zatvora bivšeg pripadnika rezervnog sastava milicije Tukovi pri Stanici javne bezbjednosti (SJB) Prijedor Miću Jurišića za zločin protiv čovječnosti na području Prijedora 1992. godine.

Jurišić je osuđen po pet tačaka optužnice za progone, ubistva, pokušaje ubistva i nečovječno postupanje.

“Vijeće je cijenilo sve dokaze, u međusobnoj vezi i pojedinačno, i nesumnjivo donijelo zaključak da je optuženi počinio sva obilježja krivičnog djela za koje je osuđen”, rekla je sutkinja Minka Kreho.

Istom presudom Jurišić je oslobođen po tri tačke optužnice.

S Jurišićem je bio optužen i Dragomir Tintor, koji je u međuvremenu preminuo.

Suđenje Jurišiću je trajalo od maja 2018. godine, a u završnim riječima Državno tužilaštvo zatražilo je donošenje osuđujuće presude, dok je odbrana navela da nije dokazana Jurišićeva krivica.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe, prenosi Birn.


(Vijesti.ba / FENA)

08.04.2019.

FAŠISTIČKE IDEOLOGIJE STVORILE STANJE NEIZVJESNOSTI I BEZNAĐA...

PROFESOR LAVIĆ NA SESIJI "KRUGA 99": „Fašističke ideologije stvorile stanje neizvjesnosti i beznađa…“

Brojni oblici fašističke ideologije, etnofaulizma, nepoštivanja ljudskih prava, promicanje kolektivnih identiteta, negiranje vladavine prava i nepoštovanje suvereniteta Bosne i Hercegovine doveli su do stanja opće nesigurnosti, javnog konflikta i straha


Image result for prof senadin lavic fotos

Ocijenjeno je to na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualca - Krug 99 na kojoj je kao uvodničar o temi "Hegemonske politike protiv BiH i pojmovna zbrka" govorio profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu dr. Sanadin Lavić.

Kako je napomenuo upravo su fašističke ideologije stvorile stanje neizvjesnosti, beznađa i dezorijentarinosti, a one su svojim hegemonističkim projekcijama potčinile i zloupotrijebile društvene sisteme.

Profesor Lavić iznio je zbog toga stav da je osnovni cilj tih projekcija u posljednjih 30 godina bio ugasiti svaki oblik mogućnosti bosanskog suvereniteta ili osporiti postajanje BiH kao države, no to je samo nastavak antibosanske politike 20. stoljeća kada su kovani planovi za podjelu teritorije.

- Sve bosansko razlaže se na tri - tri naroda, tri etničke grupe, tri religije, općenito tri kao jedini smisao života u BiH. Neprestano se ističe da je BiH država tri konstitutivna naroda, a nikada se ne ističe i država "svih njenih građana" - upozorio je profesor Lavić.

Da su se hegemonističke politike prema BiH formirale davno još polovinom 19. stoljeća tvrdi i predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović koji je napomenuo da je takve politike moguće prepoznati na svakom koraku, a usmjerene su na osporavanje suvereniteta BiH.

Podvukao je da ukoliko se insistira na tome da je narod jednako država u tumačenju etničke pripadnosti, onda su sve granice na Balkanu otvorene i to je, ocjenjuje Kulenović, opasnost za cijelu Evropu, ali i svijet.

- Na taj način odustalo bi se od osnovnih principa evropske Konferencije za sigurnost i saradnju u kojoj je rečeno da se pitanje nacionalnih državnih granica neće mijenjati - zaključio je Kulenović.

Najavljeno je da bi se u junu trebala organizirati međunarodna konferencija koja će se, između ostaloga, baviti i pojmovima koji se tiču hegemonističke politike u BiH kada će se na sutručan i multidisciplinarni način govoriti o ovim pitanjima.

(SB / Fena)

08.04.2019.

SOA U BiH: OVO JE LISTA SVJEDOKA I DOKAZA KOJE JE IGNORISALO TUŽILAŠTVO BiH!

08.04.2019.

MINISTAR SIGURNOSTI U BiH DRAGAN MEKTIĆ ISPROZIVAO DODIKA ZBOG KK BOSNA, A PORUKOM CICKU BJELICI IZAZVAO JE SALVE SMIJEHA

MEKTA NAPRAVIO ZEMLJOTRES NA TWITTERU: Ministar isprozivao Dodika zbog KK Bosna, a porukom Cicku Bjelici izazvao je salve smijeha

Da je nalog njegov, a ne lažni, potvrdio je i sam Mektić.Image result for MEKTA NAPRAVIO ZEMLJOTRES NA TWITTERU: Ministar isprozivao Dodika zbog KK Bosna, a porukom Cicku Bjelici izazvao je salve smijeha

Ministar bezbjednosti BiH u tehničkom mandatu Dragan Mektić povukao je potez koji su dugo očekivali brojni korisnici Tvitera – otvorio je profil na ovoj društvenoj mreži.

Da je nalog njegov, a ne lažni, potvrdio je i sam Mektić.

On važi za političara bez dlake na jeziku, koji često iznosi stavove koji su suprotni čak i zvaničnoj politici stranke iz koje dolazi – SDS, zbog čega njegovi pratioci na Tviteru očekuju da im s Mektićem neće biti dosadno. I nije.

Treći tvit koji je objavio bilo je linkovanje svog gostovanja u programu sarajevske Fejs televizije, kada je šokirao javnost izjavom da bi volio da BiH i Srbija uđu u NATO, što je stav dijametralno suprotan od zvaničnog stava svih parlamentarnih partija sa sjedištem u Srpskoj.

altDragan Mektić@DraganMektic  

Мектић за Фејс ТВ: Волио бих да БиХ и Србија уђу у НАТО https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=332892 

 25:09 PM - Apr 6, 2019Twitter Ads info and privacyalt

Мектић за Фејс ТВ: Волио бих да БиХ и Србија уђу у НАТО

Министар безбједности Савјета министара у техничком мандату Драган Мектић синоћ је, гостујући на сарајевској Фејс телевизији јасно рекао да подржава улазак БиХ у НАТО.

rtrs.tv
 See Dragan Mektić's other Tweets  

– Pa ljudi dragi, da li ste vi normalni? Daj @VukotaG ili ovo sve poizbacuj iz stranke ili izađi i napravite novu stranku – odgovorio mu je jedan od pratilaca.

Na kritike koje mu je zbog izjava o NATO uputio potpredsjednik SDS Milovan Cicko Bjelica, Mektić je odgovorio tvitom: „Kad bi se Cicka pitalo mi bi u prvobitni zajednicu. Samo si ti Cicko Srbin“.

altDragan Mektić@DraganMektic  

Kad bi se Ciska pitalo mi bi u prvobitni zajednicu.Samo si ti Cicko Srbin.

 48:02 PM - Apr 6, 2019Twitter Ads info and privacy
   

Pokretanje istrage Tužilaštva BiH protiv njega Mektić je komentarisao tvitom: “Koje dijabole, Tužilaštvo utvrdi da nema krivičnog djela u slučaju „selefije“ a onda osumnjiči mene da sam odao tajnu u tom predmetu“.

Izjavu Milorada Dodika da hoće da rehabilizuje KK „Bosna“, Mektić je dočekao uz komentar: „Rehabilituj ti ovdje život naroda a košarka će doći sama po sebi“.

SB/Srpskainfo

08.04.2019.

BELGIJA ĆE ZAKONOM ZABRANITI NEGIRANJE GENOCIDA U SREBRENICI I RUANDI

Belgija će zakonom zabraniti negiranje genocida u Srebrenici i Ruandi

Belgija će zakonom zabraniti negiranje genocida u Srebrenici i Ruandi
Foto: Vijesti.ba
Belgijski mediji objavili su danas informaciju da će ta zemlja uskoro zakonom zabraniti negiranje genocida u Srebrenici i Ruandi.

Naime, kako prenosi The Brussels Time, dok je premijer Belgije Čarls Mišel (Charles Michel) bio danas u posjeti Kigaliju povodom 25. godišnjice od genocida u Runadi, pravosudni odbor saveznog parlamenta Belgije je odobrio prijedlog zakona kojim se ne dozvoljava pociranje historijske činjenice masakra u Ruandi, kao i genocida u Srebrenici.

U tekstu se navodi da bi belgijski parlament ova zakon trebao usvojiti nakon uskrsnih praznika.

U zakonu će se navoditi da će se smatrati kaznenim djelom "uskraćivanje, minimiziranje, opravdavanje ili odobravanje genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratnih zločina koje kao takve priznaje međunarodni sud".

Ipak, novim zakonom ne bi bio pokriven genocid nad armenskim stanovništvom u Osmanskom carstvu za vrijeme i nakon Prvog svjetskog rata.

U međuvremenu, poricanje holokausta u Belgiji je već zabranjeno.


(Vijesti.ba)

07.04.2019.

MINISTAR SIGURNOSTI BiH DRAGAN MEKTIĆ PODSJEĆA : "I PRIJE 27 GODINA JE RAT POČEO FORMIRANJEM REZERVIH JEDINICA"

MINISTAR SIGURNOSTI BiH DRAGAN MEKTIĆ PODSJEĆA : "I PRIJE 27 GODINA JE RAT POČEO FORMIRANJEM REZERVIH JEDINICA"

07.04.2019.

OBOSTRANI ZAMOR: PRIČA O BiH U EU JOŠ ĆE DUGO TRAJATI

OBOSTRANI ZAMOR: PRIČA O BiH U EU JOŠ ĆE DUGO TRAJATI 07.04.2019.

POČELA EVAKUACIJA STRANACA IZ LIBIJE, VLADA NAJAVILA KONTRANAPAD

POČELA EVAKUACIJA STRANACA IZ LIBIJE, VLADA NAJAVILA KONTRANAPAD


07.04.2019.

SUKOBI U LIBIJI: BITKA NA NEBU IZNAD TRIPOLIJA

BITKA NA NEBU IZNAD TRIPOLIJA


07.04.2019.

ISPLATI LI SE BITI RATNI ZLOČINAC NA BALKANU?

07.04.2019.

8. APRILA 2019. IZRICANJE PRESUDE MIĆI JURIŠIĆU ZA ZLOČINE U PRIJEDORU

U ponedjeljak izricanje presude Mići Jurišiću za zločine u Prijedoru

U ponedjeljak izricanje presude Mići Jurišiću za zločine u Prijedoru
Foto: FENA - Vijesti.ba
Naredne sedmice Sud BiH izreći će presudu Mići Jurišiću za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Prijedora 1992. godine.

Presuda Jurišiću bit će izrečena u ponedjeljak, 8. aprila.

Tužilaštvo BiH tereti Jurišića, bivšeg pripadnika rezervnog sastava milicije Tukovi pri Stanici javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, da je 1992. učestvovao u progonu nesrpskog civilnog stanovništva i to ubistvima, mučenjima, nezakonitim lišavanjem slobode, sprovođenjem u logore i drugim nečovječnim djelima. S Jurišićem je bio optužen i Dragomir Tintor koji je u međuvremenu preminuo.

Odbrana Nenada Perovića, optuženog za zločin protiv civilog stanovištva u Rogatici 1992., iznijet će završnu riječ u petak, 12. aprila.

Perović je optužen da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), u noći između 2. i 3. augusta 1992. u selu Dobrašina kod Rogatice, pomogao drugom vojniku da siluje oštećenu S-2, da bi u istoj noći sam izvršio drugi oblik teškog seksualnog nasilja nad oštećenom S-1.

Naredne sedmice bit će nastavljena suđenja za genocid u Srebrenici, te za zločine u Prijedoru, Vlasenici, Prozoru, Brčkom, Bileći, Višegradu, Orašju, Milićima, Sarajevu, Zvorniku i Rudom, javio je BIRN BiH.

07.04.2019.

U VLASENICI KOLEKTIVNA DžENAZA 20. APRILA ZA 18 UBIJENIH BOŠNJAKA

U Vlasenici kolektivna dženaza 20. aprila za 18 ubijenih Bošnjaka

U Vlasenici kolektivna dženaza 20. aprila za 18 ubijenih Bošnjaka
Arhiv / Vijesti.ba

Vlasenica će se 20. aprila oprostiti od 18 sugrađana ubijenih tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, klanjanjem kolektivne dženaze na Šehidskom mezarju Rakita.

Njih 18, pridružit će se 1.500 ukopanih Vlaseničana, koji pored tužnih i tragičnih sudbina imaju još nešto zajedničko, a to je da su umrli nasilnom smrću. Oko 1.000 osoba s tog područja, još nije našlo svoj vječni smiraj.  

Vlasenica je nekada bila sretno mjesto za život, 18.000 Bošnjaka je s komšijama gradilo živote, sve do 21. aprila 1992. godine kada su dva korpusa, Novosadski i Užički, zajedno s domaćim zločincima, odlučili to da prekinu.

Krajnji rezultat te odluke je 2.500 ubijenih Bošnjaka, 800 silovanih žena i organiziranje jednog od najzloglasnijih logora tog područja, Sušica, u kojem je mučeno i ubijano oko 7.500 civila.

Predsjednik Organizacionog odbora 16. kolektivne dženaze Mujo Hadžiomerović kazao je za Fenu da je i danas život u Vlasenici zaista težak te da oko 1.500 povratničkih porodica nema zaposlenje te da je suživot samo ne zakonska forma.

- Ljudi nisu zaposleni, vlast nema volju da prihvati naše zahtjeve, jer je samo troje Bošnjaka zaposleno u lokalnoj zajednici i u ostalim javim preduzećima - kazao je.

Naglasio je da takvoj situaciji odmaže i činjenica da Sud i Tužilaštvo BiH ne rade svoj posao, te da preživjeli ne mogu imati ni osnovne uvjete za suživot, a to je zatvorska kazna za zločince.

Smatra neshvatljivim da neki od glavnih pretresa optuženih za zločine protiv čovječnosti kasne već godinu.

- Znamo da među optuženim ima i bolesnih, ali postoji zakonska osnova da se ti slučajevi odvoje i da suđenje počne, jer bi to ohrabrilo naše sugrađane koji su razočarani na koji način rade pravosudne institucije - kazao je Hadžiomerović.

Smatra da problem predstavlja negiranje zločina, koji je prema njegovim iskustvima, trebao biti proglašen genocidom, jer je 7.500 Vlaseničana bilo u srebreničkoj enklavi.

Za ratne zločine u Vlasenici osuđeni su Dragan Nikolić, koji je osuđen u Haagu, dok su Predrag Bastah i Goran Višković osuđeni pred Sudom BiH.

Za tu količinu zla i patnje, Hadžiomerović smatra da je to nedopustivo.

Na Sudu BiH je početkom prošle godine podignuto još 11 novih optužnica. Ključne su optužnice protiv Maneta Jurića, Radenka Stanica, Miroslava Kraljevića i Gorana Garića koji su od aprila 1992. godine do kraja marta 1993. godine u Vlasnici u okviru u širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv bošnjačkog civilnog stanovništva počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti KZBiH. U optužnici se navodi da su počinili progon bošnjačkog stanovništva na političkoj, nacionalnoj, kulturnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi čineći ubistva, mučenja i druga nečovječna djela slične prirode s namjerom nanošenja velike patnje.

Sud Bosne i Hercegovine navodi na web stranici da je djelimično potvrdio 19. februara 2018. godine optužnicu koja optužene Maneta Đurića, Radenka Stanića, Miroslava Kraljevića i Gorana Garića tereti da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti.(Vijesti.ba / FENA)

07.04.2019.

SENADIN LAVIĆ : HEGEMONIJSKE POLITIKE PROTIV BOSNE

07.04.2019.

12 UZNEMIRUJUĆIH ČINJENICA ZBOG KOJIH SE (VIŠE) NE MOŽE SPAVATI MIRNO

12 uznemirujućih činjenica zbog kojih se (više) ne može spavati mirno

12 uznemirujućih činjenica zbog kojih se (više) ne može spavati mirno
Foto: Vijesti.ba

HDZ-eova Hrvatska konstantno ispoljava neprijateljstvo prema BiH – u institucijama EU, u BiH i gdje god stigne...

Od rata '92 naovamo, Bosnu i Hercegovinu nosi inercija ka njenom raspadu jer se glavni akteri (oni koji vole da se lažno predstavljaju kao garanti Daytonskog mirovnog sporazuma) nisu odrekli svojih teritorijalnih aspiracija prema BiH, ali ni Evropa u suštini nije promijenila onaj svoj nepošteni stav prema BiH iz devedesetih godina.

Ta inercija dobiva na ubrzanju i postaje očigledno kako se upravo u posljednje vrijeme sinhronizirao čitav niz destruktivnih faktora, sudbinski negativnih namjera po BiH.  

Piše: Esad Duraković

Ovdje ću ih samo nanizati, naglašavajući – ponovo – da oni djeluju sinhronizirano i koordinirano.

• Pokretanjem istrage protiv odvažnog i po svemu sudeći etički uspravnog ministra Mektića, najviše instance pravosuđa u ovoj zemlji pokazuju još jednom, ovaj put najuvjerljivije i na najvišem nivou, da su odlučili djelovati i protiv takvih ljudi/pozicija na kojima se BiH brani od stranih obavještajno-diverzijskih nasrtaja. Poruka toga čina je jasna: definitivan gubitak povjerenja u pravosudni sistem kao kičmeni stup svakog društva i države: bez toga, nema ni društva ni države. Stoga je „slučaj Mektić“ zaista dramatičan, i uopće nije personalan.

• Istovremeno, HDZ-eova Hrvatska konstantno ispoljava neprijateljstvo prema BiH – u institucijama EU, u BiH i gdje god stigne, nastojeći da razvije mržnju među Bošnjacima i Hrvatima, iako oni, do '92, povijesno nisu bili neprijatelji.
 
• Ovih dana, slavi se – svečano, ali i radno, jer je riječ o kontinuiranju, kako reče Čović – tvorevina Herceg Bosna koju sada Čović zove Republikom, iako je ona, zajedno s Tuđmanovim državnim institucijama, pravosnažno osuđena za udruženi zločinački pothvat. Dakle, ne odustaje se od susjedske i unutrašnje agresije čiji krajnji cilj je disolucija BiH.

• Šta tek reći o porukama iz Niša od prije desetak dana?! Velikodržavni srbijanski pogledi nisu više upućeni ka Kosovu već ka RS u kojoj nastaju novi mitovi?!

• U Republici Srpskoj, policija se naoružala dugim cijevima, a sada se osniva rezervni sastav policije, i to u jednom dijelu „iste države“. Stvara se respektabilna oružana sila u entitetu čiji prvi čovjek već dugo najavljuje secesiju. Eto nesumnjiva konteksta! I cilja za koji se naoružavaju i rezervne snage!

• O prodaji bosanskoga grunta strancima već sam pisao više puta kao izrazito antidržavnom i antipatriotskom gestu, dakle s dugoročno vrlo negativnim posljedicama.

• BiH je izložena invaziji hiljadama migranata iz muslimanskih zemalja a nastanjivat će se isključivo – jer ih Evropa odlučno odbija – u BiH. I o tome sam pisao u više navrata jer sam uvjeren da naša javnost i ne sluti kako je riječ o opakom projektu protiv BiH, i naročito Bošnjaka, te da ljudi sada ne mogu ni zamisliti kakvu će glavobolju imati zbog toga. Između ostaloga, to će biti jedan od krunskih argumenata nekim ovim ili nekim novim Čovićima i Dodizima za secesiju jer – neće htjeti živjeti u „takvoj muslimaniji“.

• U svijetu, u Evropi naročito, jača islamofobija koja će legitimizirati istrebljenje Bošnjaka/muslimana. Ona je jaka i u drugim dijelovima svijeta koji će biti pasivan kada počne odlučujući atak na državu BiH.

Sve ovo zbiva se sinhronizirano, ali i sljedeće pojave prate ovo što sam pobrojao:

• Niko ni na šta ne reagira. Visoki Predstavnik uporno šuti na sve, SAUČESNIČKI. Ne oglašava se o proslavi i kontinuiranju „Republike Herceg Bosne“, o naoružavanju rezervnog sastava policije RS, o odbijanju da se poštuje odluke Ustavnog suda… Iako ima najviše ovlasti i obaveze u ovoj zemljici, on šuti na svaku ozbiljniju prijetnju koja joj se izriče i time postaje posmatrač njenoga kraja. SAUČESNIK. Visoki Predstavnik je gotovo metafizički previsoko iznad naše stvarnosti.

• Šuti akademska zajednica u BiH, s rijetkim i nedovoljnim izuzecima. Šuti kukavički i saučesnički.

• Patriotski ili BH blok, ili ono što zovemo ljevicom, pokazuju nakon izbora da su nedorasli situaciji: ništa njih ne može ujediniti niti osvijestiti, pa ni takva očigledna činjenica da je njihova nespretna i državnički neproduktivna borba za fotelje jalov posao u navedenim sinhroniziranim akcijama protiv BiH. Odbijaju da uđu u vlast s nacionalnim strankama, što je u datim okolnostima politički infantilno jer bi samo ulaskom u vlast, na poziciju, mogli ikoliko kontrolirati nacionalne stranke. U tom smislu i kontekstu, pozitivna je odluka Željka Komšića o ulasku u vlast.

• Bošnjačka tzv. politička elita na sve navedene korake koji vode ka dramatičnoj disoluciji BiH, KA PALESTINIZACIJI BOŠNJAKA NA OVOME PROSTORU, također ne reagira na adekvatan način, ili ne reagira uopće. Takvo njihovo ponašanje može se, zdravorazumski, protumačiti samo na jedan način: da i nisu baš protiv etničke podjele BiH jer će imati vlastitu Gazzu i Zapadnu Obalu kojoj će moći sisati ono malo preostale krvi. ONI SU TAKOĐER SAUČESNICI.

Sve što sam naveo, nije nikakva špekulacija, proizvoljnost – sve su to činjenice koje nam toliko bodu oči i ranjavaju srce da više ni spavati ne može mirno. Sve je odveć vidljivo.

Na više mjesta sam u ovome tekstu spomenuo SAUČESNIŠTVO. Saučesnici su glavni problem, jer svaki subjekt koji šuti ili ne preduzima odgovarajuće mjere, ne artikulira adekvatan otpor u vrijeme kada je ugrožena njegova država pripada kategoriji saučesnika, a to je gore, u ovom slučaju, i od samih razbijača BiH.

Zaista, ima li danas uopće nekoga da je brani?!

(Vijesti.ba / DEPO)

07.04.2019.

PROF. DR. IVO KOMŠIĆ : ČOVIĆEVA STRATEGIJA ŠUTNJE - KAO DA SE NIKAKAV KARADžIĆ NIJE DESIO!

PROFESOR KOMŠIĆ DEMOLIRAO LIDERA HDZ-a: 'Čovićeva strategija šutnje - kao da se nikakav Karadžić nije desio'!

U hrvatske reakcije jedino se nije uklopio Dragan Čović. On je iskoristio pravo na šutnju, kao da se radi o postupku protiv njega. Za njega ne postoje ni zločini, ni zločinac Karadžić

altPiše: Ivo Komšić

„Imate pravo na šutnju. Sve što kažete može se upotrijebiti protiv vas.“

Ovo je osnovno pravo svakog građanina u kaznenom postupku. Ali ovo pravo se koristi kao zaštita i izvan kaznenog postupka. Šutnjom se uvijek nešto skriva, dakle, nešto govori.

Šutnja nije predkomukacijsko stanje. Ljudi su od svoga nastanka koristili simbolički jezik za sporazumijevanje. Artikulirani jezik je samo napredna faza simboličkog sporazumijevanja. Međutim, kao i ostali simbolički oblici sporazumijevanja, i šutnja je oblik komunikacije. U kulturama mnogih naroda šutnja je najrječitija. Čak i u poslovici „šutnja je blago“ radi se o veoma rječitom i ekspresivnom obliku komunikacije. Tada je šutnja strategija. Strogo se odmjerava kada će se zašutjeti. Zaboravlja se, međutim, da je i šutnja iskaz.

Postoje situacije kada je šutnja zaista najrječitija i kada je, osim nijemog iskaza, svaki drugi neprikladan i suvišan. To su granične situacije kakve su smrt, strah, zaprepaštenje, ali isto tako i ljubav, ushićenost, oduševljenje. U tim situacijama čovjek se ne može ničim iskazati kao što može šutnjom.

Gledati šutnju

Gledajući žene koje su pratile konačnu presudu haškom optuženiku Radovanu Karadžiću za zločine protiv čovječnosti i genocid, mogli smo gledati šutnju. Sjedile su nijemih lica, podbrađene maramama kako dolikuje osobama koje su u stalnom susretu sa smrću, bez grimasa i grča. Ali to nisu okamenjena lica, ozarena su bila i svijetla, što se može tumačiti jedino njihovom nadom koja je jača od bola i patnje. Nada daje svakom licu neugaslu svjetlinu. A to nisu slučajno skupljene žene, radoznale kao i pola svijeta, što će sud pravde konačno izreći jednom zločincu, što će konačno zaključiti. To su žene kojima su ubijena djeca, muževi, očevi, braća… Bile su zagledane u lice zločinca, s nadom da pravda pobjeđuje. Za njih je ona božja, sigurna, jer ne bi mogle preživjeti, ne bi ih ni nada održala u životu. Očekivale su pravdu od ljudi, ljudsku, čovječnu jer je i zločin bio protiv čovječnosti. I kada su tu pravdu dočekale bile su suzdržane, bez likovanja, bez euforije i pregrijanih izjava. Kratki aplauz i šutnja. Uglavnom. Kod većine. Govorile su samo neke jer im je govor bio iznuđen. I razišle su se pomirene, zatvorene u sebe, u suočenje sa svojom nadom.

Da li može postojati itko na ovome svijetu tko ne bi suosjećao s ovim ženama. Ostale su pomirene i s božjom i svjetovnom pravdom, ali satisfakciju nisu dobile. Nisu je ni tražile jer znaju da im se izgubljeno ne može vratiti niti nadoknaditi. Većina svijeta je, ipak, suosjećala s njima, iako to njima nije ništa značilo.

Radi se, međutim, o nečemu što je univerzalno, radi se o zločinu protiv čovječnosti i genocidu, na što se ne može ostati nijem. Svijet, kakav god da jeste, nije to mogao prešutjeti. Gotovo da je nastalo utrkivanje u iskazivanju zadovoljstva što je pravda ipak dostižna, što se zločini ne zaboravljaju i što je poslana poruka da će svaki zločinac do kraja života biti izoliran od svijeta. Zatočeni u svoju ćelijsku samoću, ispunjenu jedino sjećanjem na zločine, morat će se suočiti sa svojom zločinačkom sviješću, bez obzira na to što trenutno misle da su nevini, da su radili samo ono što su morali i u interesu svoga naroda. Samoća ne miruje, ona uvijek ispituje savjest.

Izjašnjenje o neizjašnjavanju

Na nogama je bila cijela naša regija, još ranjiva i s teškim neprevladivim sjećanjima. Suosjećanje sa žrtvama se nije krilo, čak i kod licemjera. Doduše, zvaničnici Srbije i RS-a su se izjasnili da se neće još izjasniti. Oni su svoju šutnju prokazali kao govor. One koji su se izjasnili upozorili su da vode računa o budućim odnosima sa Srbijom i RS-om. Kao da još žive u uvjerenju da mogu svojom vojnom silom svima utjerati strah u kosti, kao da su njihove vojne i paravojne armade pred svim vratima i samo treba čekati kada će zakucati. Skromnost jeste vrlina, a umišljenost je samo nemoć i frustracija.

Hrvatska je reagirala, ona zvanična s malom suzdržanošću, ona nezvanična brzo i trenutno. Uglavnom, žalilo se što zločinac nije osuđen za genocid u svim općinama u kojima je izvršio zločine, te što sud nije konačno povezao zvaničnu Srbiju sa zločinima izvan Srbije, kao što je to bilo s Hrvatskom. Udruženi zločinački poduhvat je ostao lokalnog karaktera, ne kao u Hrvatskoj povezan s državnim vrhom. To uistinu jeste nepravda jer svi znamo, oni koji su preživjeli agresiju, koja je uloga Miloševića i Srbije bila u izvršenju zločina u BiH. Ne treba zaboraviti, također, da je hrvatsko javno mnijenje uglavnom bilo protiv zvanične politike tadašnjeg državnog vrha, u Srbiji samo sporadično. Milošević i Karadžić su imali gotovo apsolutnu podršku. Ali ne treba zaboraviti ni to da su Milošević i Karadžić imali punu podršku u ostvarenju svojih zločinačkih ciljeva u BiH od hrvatskog državnog vrha.

U hrvatske reakcije jedino se nije uklopio Dragan Čović, glavni eksponent hrvatske državne politike u BiH. On je iskoristio pravo na šutnju, kao da se radi o postupku protiv njega. On je zašutio. Ni riječi. Kao da se ništa nije desilo. Njega se žene u bolu i tuzi nisu dojmile, za njega one ne postoje. Za njega ne postoje ni zločini, ni zločinac Karadžić. Čak ni oni koje je Karadžić izvršio nad Hrvatima, iako zločini nemaju nacionalno obilježje, oni su protiv čovječnosti. Ali sam Čović voli ta razlikovanja, on je odavno nacionalno stavio iznad ljudskog i proglasio se nacionalnim liderom. Ono opće, ljudsko – žrtvovao je. Je li čovjek možda u šoku, zaprepašten. Ili se radi o kontinuitetu podrške, samo nije racionalno sada to pokazivati. Cijeli svijet gleda i sluša pa je prikladnije biti nijem. Ako mi ne znamo zašto šuti, zna on.

Podržati presudu?

A što bi, inače, Čović mogao reći? Podržati presudu međunarodnog suda pravde značilo bi odreći se zajedničkog političkog naslijeđa Karadžića i Bobana. Pogotovo sada, u ovom vremenu, kada Karadžićeva zločinačka tvorevina još postoji, a ona Bobanova je ugašena i Čović uzaludno nastoji obnoviti je. Kako se odreći dogovora iz Graza od 16. maja 1992. godine, kada je izvršeno razgraničenje njihovih paradržavnih tvorevina. I ne samo to, tim dogovorom je nestala Posavina i svi Hrvati i Bošnjaci koji su živjeli u njoj prodani su za Glamoč, Grahovo i Drvar, „stare hrvatske gradove“. Treba se toga prisjetiti tek da se zna da je i Karadžić trgovao, ne samo Boban. Čovićev je problem danas što nema čime trgovati, izuzev ovim ostacima naroda kojega nije moglo uništiti ni „humano preseljenje“ (omiljeni pojam Franje Tuđmana, tadašnjeg predsjednika Hrvatske). On još misli da se može prodavati teza o „Herceg-Bosni“ kao povijesnom izumu HDZ-a u borbi za BiH i opstanak Hrvata. Neka samo prebroji danas hercegbosanske općine pa će lako utvrditi da u dvije trećine tih općina više nema Hrvata. Spala knjiga na tri slova. Uz osam hercegovačkih općina, ostaci hrvatskog naroda postoje još u pet-šest općina u srednjoj Bosni, i to s ubrzanim gubitkom etničke mase. A u „H-B“ prvobitno je bilo oko 600.000 Hrvata. Sada, po zvaničnom popisu, u cijeloj BiH ima oko 500.000 Hrvata, iako taj popis nije realan jer su popisani i oni koji nemaju trajni boravak u BiH. Realno, Hrvata je u BiH oko 300.000, što pokazuje i izlaznost na izbore. To je rezultat dugogodišnje politike HDZ-a i „Herceg-Bosne“, koja u Čovićevoj pameti još traje. Vjerojatno će trajati do posljednjeg bosanskohercegovačkog Hrvata.

alt

Suosjećanje sa žrtvama zločina jeste ljudsko, ali Čović se ne može odvojiti od funkcije i samopropisane povijesne uloge obnove izgubljenog. Gledanje u lice ženama žrtvama Karadžićevog zločina samo podsjeća na njegove gubitke, ne na njihove. Presuda Karadžiću nije samo njemu nego i zajedničkom naslijeđu, presuda zajedničkim projektima podjele Bosne i Hercegovine. Presuda ostavlja bez nade. Čović razumije Karadžića sigurno, on ostaje izoliran do kraja života sa svojom samoćom, ali Čović mora živjeti među svijetom, a bez nade. Zato ne čudi njegova šutnja, ona je rječita, ona je jasna. Ona će zasigurno progovoriti još glasnije i agresivnije u nastojanju obnove zajedničkog naslijeđa.

(IZVOR: Analiziraj.ba)


07.04.2019.

POSTOJE DOKAZI DA JE SLOBODAN MILOŠEVIĆ KONTROLIRAO CRVENE BERETKE, ŠEŠELJEVCE, ARKANOVCE I ŠKORPIONE

07.04.2019.

ZA ROĐENDAN GLAVNOG GRADA BiH : OTVOREN MUZEJ "VALTER BRANI SARAJEVO"

07.04.2019.

OPSADA SARAJEVA: ČETVRT VIJEKA LAŽI, ĆUTANJA I PORICANJA

06.04.2019.

RATNI DNEVNIK IZ SARAJEVA : "PROKLETI, ZAŠTO NAS UBIJATE?"