Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

31.03.2019.

BEOGRADSKI PROFESOR NIKOLA SAMARDžIĆ : SRBIJI JE POTREBNO NEZAVISNO KOSOVO I CJELOVITA BOSNA

Beogradski perofesor Nikola Samardžić : Srbiji je potrebno nezavisno Kosovo i cjelovita Bosna

Profesor na beogradskom Univerzitetu i osnivač organizacije političkog centra “Glas” Nikola Samardžić ocijenio je da i vlast i opozicija koriste 20-godišnjicu NATO-ove intervencije kako bi slali “neprijateljske poruke zapadnom svijetu i pozive Rusiji koja, srećom, Srbiju niti je bombardovala niti je branila”.

“Prijete nam populizam, kleronacionalizam, Rusija i Kina. Pred novim smo bespućem od kojeg će nas, u najboljem od svjetova, odvraćati drugi, s cijenom koja je daleko od trenutnog poimanja zbilje koje elite i društvo odbijaju prihvatiti”,naveo je Samardžić u autorskom tekstu za zagrebački “Jutarnji list”.

U opširnoj analizi političkih prilika u Srbiji, Samardžić je naveo da je predsjednik Srbije i lider vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, u odnosu prema “opoziciji koja bi mogla računati sa partnerstvom sa Zapadom”, trećinu “usisao, trećinu potkupio” i “trećinu marginalizovao”.

“Tako je radikalizovana, šešeljizovana, jedina preostala opozicija. Na Vučića su krenuli politički istomišljenici bez ideje i ponude o stvarnim alternativama, a lično, lišeni talenta, harizme i snage, ne samo da uvjere i pokrenu druge nego i da uvjere i pokrenu sami sebe”, navodi se u tekstu za zagrebački dnevnik.

Prema riječima Samardžića, u antivučićevskoj koaliciji “nema lidera ravnih onima koji su uspjeli da ostave trajan pečat na Petom oktobru (2000) i dobrim promjenama koje su nastupile”.

“Nema nikoga ko bi javno izustio da nam je potrebno nezavisno Kosovo s kojim ćemo brisati granicu, umjesto da je ukopavamo. Da nas s Crnom Gorom dijeli samo mjera uzajamne ljubavi. Da je i Hrvatskoj i Srbiji potrebna cjelovita Bosna. Da bez Hrvatske Srbija, ni Bosna, neće preživjeti. Integracija u EU i NATO. Jake i duboke finansijske institucije. Evropske slobode. Uređena infrastruktura. Funkcionalno obrazovanje”, naveo je on.

Samardžić je konstatovao da su demonstracije građana i opozicije u Srbiji “sve oštrije i masovnije”, prije zahvaljujući reakcijama Vučića i “njegovih slugu” nego zaslugom opozicije i dodao da Srbija “nije suviše demokratska, ali ne trpi dugo ličnu vlast, bilo čiju”.

“Pojedini demonstranti traže od Vučića više Kosova, time i više Šešelja, vjerovatno i više Rusije, a manje Evrope. Evropu ne razumiju. Evropske slabosti ne smatraju prednostima demokratije, slobode i procedura”, naveo je Samardžić.

Povodom odnosa u regionu Balkana, beogradski historičar navodi da je predsjednik Srbije “zaoštrio odnose s Kosovom dok ga opozicija optužuje za izdaju”, da je “prekinuo s (predsjednikom Crne Gore Milom) Đukanovićem i ponovo krenuo cjepati Bosnu, s kulminacijom u neuspješnim pokušajima udara na vlade u Podgorici i Skoplju”.

“Odnosi s Hrvatskom trpe i zbog njegove retorike i zbog lične mržnje za koju tvrdi da je porodična. S obje strane granice vuku se kilometarske kolone šlepera. Hrvatska je u Srbiju uložila gotovo milijardu eura i dva puta je bogatija. Hrvatska je jedina moguća geografska, institucionalna i strateška putanja i prva stanica Srbije prema evropskoj civilizaciji”, naveo je Nikola Samardžić u tekstu za zagrebački “Jutarnji list”.

31.03.2019.

REKLI STE: 'PATRIJARH SE STAVIO U ULOGU POLITIČARA'

31.03.2019.

ODUSTAJE LI DODIK OD KOMADANJA BiH?

31.03.2019.

NIJE CIVILIZACIJSKI OSPORAVATI GENOCID

Nije civilizacijski osporavati genocid

Nije civilizacijski osporavati genocid
Foto: FENA - Vijesti.ba

 Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe i tevhida danas je obilježena šesnaesta godišnjica prve dženaze u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari.

Obilježavanju godišnjice prisustvovale su mnoge preživjele žrtve rata, predstavnice udruženja majki Srebrenice i drugih udruženja, predstavnici državne, entitetske i lokalne vlasti.

Preživjela žrtva genocida Asmira Tabaković tokom prve dženaze 2003. godine je ukopala brata Safeta Delića koji je u vrijeme pogibije imao 24 godine.

- Iza brata je ostalo dvoje djece, njegovo tijelo je pronađeno kompletno 1996. godine u Kravici. Tuga nikad ne može proći, iako vrijeme prolazi i dalje je isti osjećaj boli za bratom. Nekoliko godina kasnije ukopala sam i oca Nuriju Delića koji je pronađen u Šekovićima, nažalost bez glave - kazala je Tabaković.

Na obilježavanju 16. godišnjice bio je prisutan i član predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je u obraćanju prisutnima rekao da mu je velika čast što je danas u Potočarima kako bi odao počast svim žrtvama genocida.

- Mi se danas sjećamo i odajemo poštovanje šehidima Bosne i Hercegovine koji su na današnji dan prije 16 godina ukopani i kojima je klanjana dženaza ovdje u mezarju u Potočarima. Odajemo poštovanje i sjećamo se svih žrtava genocida u BiH i Srebrenici. Nikada ne smijemo i nećemo zaboraviti ono što se dogodilo BiH i našem narodu u periodu agresije od 1992. - 1995 godine. Uvijek ćemo se podsjećati i odavati poštovanje, jer je to civilizirani odnos prema žrtvama genocida i svih zločina u BiH. Civilizirano je sjećati se, odavati poštovanje, učiti mlađe generacije o onome što se dešavalo u BiH. Bosni i Hercegovini ne treba ništa ni manje ni više od istine i pravde, o onome što se dešavalo u periodu agresije 1992. – 1995. godine. Nije civilizirano niti je civilizacijski osporavati genocid koji je utvrdio međunarodni sud pravde u svojoj odluci. Nije civilizacijski umanjivati značaj toga, nije civilizacijski minimizirati genocid, nije civilizacijski glorificirati zločince i oni koji su učinuli ovo zlo, jedini genocid u Evropi od Drugog svjetskog rata do danas - kazao je Džaferović.

Pozvao je sve koji se "necivilizirano" odnose prema ovom pitanju da se suoče s istinom i činjenicama.

- Sramota je da 16 godina nakon prve dženaze još postoji veliki broj žrtava genocida za čije se grobnice još ne zna. Treba nam pomoć da dođemo do posmrtnih ostataka i da ih ukopamo ovdje u mezarju Memorijalnog centra Potočari kako bi pronašli svoj smiraj. Put BiH nije i ne može biti necivilizirani odnos prema ovom pitanju, put BiH i cijelog svijeta je samo civilizirani odnos prema ovome. Na tim temeljima i osnovama treba da gradimo budućnost BiH, multietničke države ravnopravnih naroda i građana i da u tome svemu osiguramo ravnopravnost svakom čovjeku na svakom pedlju zemlje - dodao je. 

Džaferović je također istakao da je necivilizirano uskraćivati prava bilo kojeg čovjeka, posebno prava povratnika.

- Trebamo se svi potruditi da naši povratnici, heroji reintegracije BiH žive što bolje u mjestima svoga prijeratnog prebivališta. To treba da bude put, to treba da bude orijentacija uz jačanje ekonomije, evropski i NATO put naše zemlje - kazao je član Predsjedništva BiH.

Direktor Memorijalnog centra Potočari Mersed Smajlović podsjetio je prisutne da su 2003. godine u Memorijalnom kompleksu obavljene tri kolektivne dženaze i ukopano 989 žrtava genocida.

- Prva dženaza je obavljena 31. marta i ukopano je 600 žrtava genocida, druga se desila 11. jula i tada je ukopano 282 žrtve i treća 20. septembra kada je ukopano 107 osoba. Tokom 2003. godine u Memorijalnom kompleksu je ukopano 989 žrtava genocida koji su identifikovani. Do sada je održano 18 dženaza a za 19. dženazu koja će biti obavljena 11. jula uveliko se vrše pripreme - istakao je Smajlović. 

Podsjetio je da je do sada ukupano 6.610 žrtava genocida te da ima još žrtava koje nisu pronađene i za kojima se i danas intenzivno traga.

- Proces identifikacija se odvija veoma otežano jer skeletni ostaci nisu kompletni. Porodice čekaju i nadaju se da će pronaći više kostiju - izjavio je Smajlović.

(Vijesti.ba /FENA)

31.03.2019.

KAKO BiH NIJE MOGUĆA, PA MILORAD DODIK JE UPRAVO NA VRHU TE DRŽAVE

Kako BiH nije moguća, pa Dodik je upravo na vrhu te države

Kako BiH nije moguća, pa Dodik je upravo na vrhu te države
Esad Bajtal / Vijesti.ba
Još jednom se pokazalo da velikodržavni koncept Slobodana Miloševića i dalje živi i uživa veliku podršku, kako u samoj Srbiji, tako i u Republici Srpskoj, smatra politički analitičar Esad Bajtal.

Gužva oko NATO-a

U razgovoru za Vijesti.ba, Bajtal je analizirao poruke koje su srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i lider SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u Nišu uputili sa obilježavanja 20. godišnjice od početka napada NATO-a na SR Jugoslaviju.

Naš sagovornik ističe kako se u Srbiji "stvorila gužva" oko NATO-ovog bombardovanja, koje je "s razlogom trajalo 78 dana nakon niza opomena Miloševiću i pokušaja da se sporne stvari riješe dogovorom i bez sile".

- Za njih je to zločin, a istovremeno negiraju 1.425 dana opsade Sarajeva. Naravno da je i tih 78 dana bombardovanja tragično, ali to je ništa u usporedbi sa Sarajevom i kalvarijom koja se ovdje kod nas događala - ističe Bajtal.

Navodi da u RS-u i Srbiji, osim genocida u Srebrenici, redovno negiraju i opsadu Sarajeva, masakr na Tuzlanskoj kapiji i Markalama, ali ne u smislu da se sve to nije desilo, već da su Bošnjaci sami sebe bombardovali na Kapiji i Markalama, te da su sami sebe opkolili u Sarajevu.

Između ostalog, Vučić je u Nišu poručio kako Srbija nikad neće biti članica NATO-a jer pamti agresiju zapadnog vojnog saveza 1999. godine, svoje žrtve i smrti civila, dok je Dodik još jednom potcrtao da, uprkos tome što je izložen zahtjevima da se BiH kreće ka NATO-u, za njega to nije prihvatljivo.

- Ja ne mogu i neću nikada da dozvolim da se uspostavi granica na Drini koja će biti NATO granica, kojom ćemo ponovo biti razdvojeni - podvukao je Dodik.

Prema Bajtalovom mišljenju, Dodik je ovim riječima ujedno poručio i da podržava projekat "velike Srbije".

- To je logičko priznanje tog velikodržavnog koncepta zbog kojeg je ovdje krv lila, palo više od 100.000 žrtava, silovane brojne žene, raseljeno oko dva miliona ljudi... - rekao je Bajtal.

Podsjeća na paradoksalnu rečenicu bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića, koju je izgovorio tokom prvog dana suđenja u Hagu: "Sve o BiH je čista laž". Dakle, ni mala ni velika, ni ova, ni ona, nego "čista laž". Sve je, dakle, izmišljeno da bi se njega optužilo.

Logika paradoksa

- Upravo zbog te rečenice, napisao sam knjigu "Zločini i laži Miloševićeve kripto politike". Šta to znači? To znači ne da ovdje nije bilo ni opsade, ni silovanja, ni rušenja, ni paljenja - dakle ničega - čak ni rata - govori Bajtal.

"O čemu vi pričate, zašto sam ja ovdje, šta vi to mene ispitujete", pitao se Milošević u Haškom tribunalu, podsjeća Bajtal, dodajući da su ga ispitivali zato što je upravo tu granicu, o kojoj je Dodik govorio u Nišu, nastojao ratom da izbriše, ali ju je u Daytonu svojom rukom potpisao.

Tako Dodik, nastavlja naš sagovornik, kao samozvani i najglasniji "čuvar" Daytona, na terenu radi upravo protiv njega.

Bajtal se osvrnuo i na Dodikove tvrdnje da BiH nije moguća, "jer je rezultat ideologije i politike koja je bombardovala Srbe i u RS i u BiH". Također, Dodik se zapitao i "zašto drugi mogu da imaju svoje države, a Srbi ne mogu da imaju jedinstvenu državu".

- Pa kako nije moguća, a on se nalazi upravo na vrhu te države - predsjedavajući je njenog Predsjedništva! Šta znači jedinstvena država? Šta su Mađari u Vojvodini? Zašto ih ne predaju Mađarima u Mađarskoj, zašto ne kažu - evo Vojvodina ide tamo da bi Mađari bili u jedinstvenoj državi? Zašto Istra ne pripada Italiji da bi Italijani bili u jedinstvenoj državi? A šta je, po logici tog velikodržavlja, sa Sandžakom i preševskom dolinom - pita se Bajtal.

Naglašava kako je logika paradoksa i dvostrukih aršina ključna politika, odnosno, poetika etno-državnih koncepata, koji ne znaju i/ili ne žele biti u dosluhu s realnošću istine i vremena kooperacija i integracija kojima teži čitav demokratski svijet.

- Oni, nosioci tih retorika i politika, žive na iracionalnom geopolitičkom fantazmu. Dakle, oni moraju svi biti zajedno, a šta je s ostalima? A da bi bili zajedno, sve ostale, druge, i na bilo koji način drugačije, treba protjerati, pobiti, raseliti, uništiti - poručuje Bajtal.

I upravo to, nastavlja, dešavalo se u posljednjem ratu u BiH, koji je posljedica etno-politike i monopolistički intonirane velikodržavne logike tog geo-totalitarnog htijenja.

- Budimo logični: šta bi se desilo kad bi svi na planeti, na isti način, dakle, silom i kamom, htjeli da budu zajedno? I po principu "Srbija do Tokija", tog predratnog slogana pod kojim se vodila i, očito još i danas, vodi politika naših istočnih susjeda. I ne samo njih - zaključuje Bajtal u razgovoru za Vijesti.ba.

 

D.K.

(Vijesti.ba)31.03.2019.

SINAN ALIĆ : ZAŠTO DODIKOV PRIJATELJ BRANI HRVATSKOG KONZULA?

Sinan Alić: Zašto Dodikov prijatelj brani hrvatskog konzula?Sinan Alić: Zašto Dodikov prijatelj brani hrvatskog konzula?

Kada je Dodikov prijatelj, prije nekoliko godina, mislim da je bilo u predvečerje nekih izbora, u svoju emisiju na OBN-u pozvao Glavnog Baju Republike Srpske, nešto ga pitao, a onda, ushićen njegovim odgovorom, kliknuo:  Bar sada znam za koga ću ja glasati, ja sam se pitao može li novinarstvo još dublje u sunovrat? Ispostavilo se da može.

Piše: Sinan Alić- Oslobođenje

Nije prošlo puno vremena i Dodikov prijatelj je osvanuo na ekrenima  Televizije Republike Srpske. I sada je, bar on to tvrdi, prijatelj sa Glavnim Bajom. Nije izgovorio, ali to se, valjda, podrazumijeva  – Dodikov prijatelj je pojačao banjalučku TV Bastilju upravo na sugestiju Glavnog Baje. I odmah je nastavio sa dodvoravanjem. Ništa Dodikovom prijatelju nije bilo sveto, pa je, kao i Glavni Baja, u svojoj emisiji relativizirao istinu o stradanju na tuzlanskoj Kapji. Treba opravdati ukazano povjerenje

 I evo ovih dana Dodikov prijatelj je u još jednoj u nizu afera koje su potresle bosanskohercegovačko javno mnijenje. Neko ga je spomenuo (otkud stalno on) u vezi sa navodnim naoružavanjem selefija od strane hrvatskih obavještajnih krugova i njihovih saradnika u BiH. Dodikov prijatelj, perjanica “uvlačiguz novinarstva” je spomenut jer je nekoliko mjeseci vozio službeni auto sa diplomatskim tablicama, kako on reče, vlasništvo konzula Republike Hrvatske, Ivana Bandića. Gostujući u TV Face Dodikov prijatelj ne trepnuvši reče da Bandić nije obavještajac nego konzul. Ma nemojte kaz’ti. Sveto pravilo obavještajaca: jednom obavještajac – uvijek obavještajac. Samo se mijenja gazda. I nema tu ništa ni sporno, ni senzacionalno. Sporno je to što Dodikov prijatelj brani hrvatskog konzula u Tuzli, Ivana Bandića. Od čega li ga brani!?

 Dodikov prijatelj javno prizna da je BMW sa diplomatskim tablicama vozio od septembra prošle godine. Dakle, najmanje pet mjeseci. Je li to prekršaj? Pred tv kamerama Dodikov prijatelj se neuvjerljivo brani:  kao BMW nije mogao prevesti na svoje ime, jer je bio tuđi – u vlasništvu Ivana Bandića. Ako je to istina onda jedno pitanje vapi za odgovorom: kako to da se službeni auto sa diplomatskim tablicama daje na višemjesečno korištenje građaninu BiH. I još jedno pitanje: mogu li se CD tablice kačiti na privatno ili samo na službena vozila diplomatsko-konzularnih predstavništava u BiH!?

I još jedna pikanterija: Dodikov prijatelj prizna da je BMW platio 25.000 KM. Bilo bi dobro ako bi njegova seka Gordana Tadić dala nekom pripravniku u Tužilaštvu BiH da preispita imovinski karton Dodikovog prijatelja, jer je sasvim sigurno da plata ne može pokriti njegove nekretnine u Gornjoj Tuzli, pa ni posljednji transfer u vezi sa BMW-om. A gdje tu i alimentacija? Možda mu je, povoljnim kreditom, u pomoć priskočila Razvojna banka Republike Srpske!?

U jednom trenutku u Dodikovom prijetlju probudi se kobajagi ljudskost pa prizna da se u posljednje tri godine sa sestrom Gordanom Tadić  susreo samo tri puta na nekim sahranama, a sada će se, kako nam kaza, sa njom družiti svako veče. Možda bude od koristi? Isprazna patetika se pokušava poduprijeti još ispraznijom konstatacijom, koja u suštini razobličava “uvlačiguz novinarstvo” jer Dodikov prijatelj u emisiji TV Face tvrdi  da “ne postoji novinar u BiH koji može da ima ove infomacije, a da ih neko nije izdiktirao”. Zna to čova iz vlastitog iskustva. Ipak, sva suština je u “ovim informacijama”, a ne u tome ko ih i kome distribuira, iako je i to zanimljiva tema, pogotovo ako se radi o informacijama obavještajnih službi, koje, po Dodikovom prijatelju, ne bi trebale dolaziti u ruke ministru sigurnosti BiH. Može ministar po njima i postupati, ne daj bože!

E, od sadržaja tih informacija Dodikov prijatelj se brani, u najmanju ruku, na diletantski način.  Priča kako je on utanačio susrete Bakira Izetbegovića, Milorada Dodika i Zlatka Lagumdžije (valjda da se vidi koliko je uticajan u tim krugovima); Kako je on žrtva progona Dragana Mektića (podiže čovjek sebi cijenu); Kako je on oženio Srpkinju (pa šta, i Špirić je oženio Bošnjakinju ali to mu nije predstavljalo smetnju pri kupovini luksuznih stambenih kvadrata u Beču); Kako mu je kćerka  Bošnjakinja, a on Hrvat. Nije samo rekao da li pripada legitimnim ili onim drugim Hrvatima, ali nejse, postavljam samo pitanje zašto u ovu priču uvlači nedužnu kćerku, da joj, možda, nije je povećao alimentaciju; Kako mu je Glavni Baja  sugerisao  da se smiri (zašto je uznemiren ako mu je savjest čista?), jer, navodno, skrenuo mu je pažnju, vidiš u kakvoj državi živimo, a on “jadnik” ne vidi da Glavni Baja državi BiH, kad god mu se ukaže prilika, podmeće noge; Priznaje da se sa politkom Glavnog Baje ne slaže, ali prijatelj mu je. Ovo posljednje je za Riplijevu rubriku “Vjerovali ili ne”: čovjeka koji se ne slaže sa njegovom politkom, Glavni Baja je doveo na banjalučku TV Bastilju.

Dodikov prijatelj se potpuno ufurao u ulogu  žrtve  pa poručuje: – Dragan Mektić me neće otjerati odavde. Vidi sad, kao da ga bilo ko tjera. Odakle i kuda? Osnažen prijateljstvom, precizno kopirajući Aleksandra Tijanića (Ili će preživeti Srbija, ili Zoran Đinđić) Dodikov prijatelj poručuje i prijeti: Ili Tadić ili Mektić!? Kao da je kroz usta Dodikovog prijatelja progovorio sam Glavni Baja. Omakne se to često “uvlačiguz novinarima”.  Pa, više je nego jasno da će ostati Gordana Tadić, jer Mektić je u tehničkom mandatu, a njen je tek ovjeren. Treba se nadati da će Glavni Baja lobirati za  nekog poslušnijeg ministra sigurnosti BiH kako bi njegov prijatelj i prijateljeva seka bili na miru.

31.03.2019.

PROTEST '1 OD 5 MILIONA': ŠETNJA DO RTS-A I VLADE SRBIJE

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89240799

Powered by Blogger.ba