Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

30.03.2019.

SAD PRAVIE "RAMPU" ZA RUSKI UTJECAJ, BiH MEĐU CILJNIM DRŽAVAMA

SAD prave "rampu" za ruski utjecaj, BiH među ciljnim državama

SAD prave "rampu" za ruski utjecaj, BiH među ciljnim državama
Foto: Vijesti.ba
U proceduru Kongresa Sjedinjcnib Amcričkih Država krajem februara stigao je dokument kojim se preciziraju interes i namjera te zemlje da finansiranjem infrastrukturnih i energetskih projekata u zemljama Evrope smanji uticaj Rusije.

Predstavnički dom Kongresa već ga je usvojio, a ostalo je još da ga podrži i Senat, nakon čega slijedi potpis predsjcdnika SAD Donalda Trampa, piše danas Dnevni avaz.

Dokument, koji se okvirno naziva „Akt o evropskoj energetskoj sigurnosti i diversifikaciji 2019", detaljno opisuje koji su to projekti i oblasti u zemljama Evrope koji mogu imati strateški interes SAD, a meeđu ciljnim državama je i BiH.

U dokumentu su navedena četiri cilja. Prvi je da se državama pomogne da steknu energetsku neovisnost o zemljama koje takav status koriste za politički utjecaj, prije svega o Rusiji, i kako bi te države samostalno mogle donositi odluke bez utjecaja ruske strane, odnosno da ne moraju voditi računa o ruskim interesima.

Kao drugi cilj koji bi američka vlada trebala imati navodi se da se promovira energetska sigurnost u Evropi tako što će se vlade različitih zemalja ohrabrivati da razvijaju pristupačna, transparentna energetska tržišta koja, također, tragaju za drugačijim izvorima i tipovima energije, ali i rutama. Treći je cilj da se ohrabre i privatni investitori u SAD da ulažu novac u infrastrukturne projekte. A kao četvrti ciij ističe se da se olakša izvoz energenata, tehnologije i stručnosti SAD.

Dokumentom se zadužuje državni sekrctar Mike Pompeo da zajedno s američkim agencijama identificira energetske infrastrukturne projekte koji bi bili „prikladni za učešće SAD". Daju se smjernice kakvi projekti jesu interesantni za SAD - oni vezani uz transport prirodnog plina, prijenos električne energije, obnovljive izvore energije (vjetar, solarna energija...).

Ovaj zakon naslanja se na dokument koji je ranije prošao procedure, a koji je zaveden pod nazivom "Koordinacija pomoći i asistencija širom Evrope i Euroazije", i to za suzbijanje ruskog uticaja. Tim je dokumentom osnovan i Fond za suzbijanje ruskog utjecaja za koji je izdvojeno 250 mioliona dolara.

Cilj tog fonda je da se, ne samo kroz infrastrukturne projekte nego i medije i nevladine organizacije (NVO), radi na suzbijanju propagande koja širi ruske interese u zemljama EU, prenosi "Avaz".

(Vijesti.ba / FENA)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88946473

Powered by Blogger.ba