Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

29.03.2019.

STRANKE ŠUTE NA OŽIVLJAVANJE TZV. HERCEG-BOSNE ZBOG STRAHA OD HDZ-A

Stranke šute na oživljavanje tzv. Herceg-Bosne zbog straha od HDZ-a

Stranke šute na oživljavanje tzv. Herceg-Bosne zbog straha od HDZ-a
Foto: Vijesti.ba
Udruženje logoraša Mostar najoštrije osuđuje najnovije pokušaje HDZ-a BiH da ponovo oživi tzv. Herceg-Bosnu, čiji su politički i vojni lideri u Hagu pravosnažno osuđeni na ukupno 111 godina zatvora.

Ovakva reakcija mostarskog udruženja uslijedila je nakon što je prije dva dana u tom gradu održan 4. sabor Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, za čijeg je predsjednika izabran Antonio Sesar.

Saboru je prisustvovalo oko 90 delegata, dužnosnika hrvatskog naroda sa svih nivoa vlasti, predsjednici stranaka, predstavnici crkve, kulturnih i obrazovnih institucija, boračkih udruženja, privrednici, te drugi gosti.

Za dopredsjednike sabora izabrani su Josip Jerković, Dražen Trlin i Ilija Cvitanović, dok će dužnost članova Glavnog vijeća obnašati Ivo Andrić Lužanski, Vlado Šoljić, Darijana Filipović, Lidija Bradara, Ljerka Ostojić, Nikica Tomić, Jasna Zlomislić, Ivica Karlović, Marijan Biškić, Ivan Jozić i prof. Mile Lasić.

Ovakav oblik paradržavnog djelovanja za mostarsko Udruženje logoraša nije prihvatljivo, jer je, smatraju, otišlo predaleko.

- Pozivamo sve političke i druge relevantne subjekte da adekvatno reaguju. Smatramo da je nedopustivo zanemarivanje ovog problema, naročito od strane onih političkih stranaka u BiH koje, zarad straha hoće li ih HDZ BiH prihvatiti kao ravnopravne partnere, šute na sve ono što HDZ BiH provodi na ovim prostorima - rekao je za Vijesti.ba predsjednik ovog udruženja Emir Hajdarević.

Prema njegovim riječima, rad na oživljavanju tzv. Herceg-Bosne zaslužuje najveću osudu kako nevladinih organizacija, tako i političkih subjekata u BiH koji tvrde da su probosanske snage, istovremeno se zaklinjući u BiH kao nedjeljivu državu svih ravnopravnih naroda, narodnosti i ostalih.

- Ovo je samo nastavak one politike koja je tu tzv. Herceg-Bosnu i dovela do osude za udruženi zločinački poduhvat, zbog pokušaja razbijanja BiH u periodu 1993-1994. godine - navodi Hajdarević.

Jedna od najugroženijih kategorija iz tog vremena, dodaje naš sagovornik, upravo su bili logoraši, kojih je, prema dostupnim informacijama, kroz logore tzv. Herceg-Bosne prošlo više od 20.000.

- Ako analizirate sve ovo što se dešava u posljednje vrijeme, pa evo već i dugi niz godina, onda vam mora biti jasno da je sve to u suštini priprema za secesiju ovoga dijela BiH, odnosno formiranje trećeg entiteta i pravljenje institucija kako bi se samo u jednome momentu taj treći entitet legalizirao - upozorava Hajdarević.

Tokom održavanja 4. sabora Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, lider HDZ-a BiH Dragan Čović je rekao: "moramo do kraja organizirati HZ HB i sve druge institucije hrvatskog naroda i tražiti zajedništvo".

Takve Čovićeve riječi Hajdarevića su podsjetile na dvadesete i tridesete godine prošlog vijeka, odnosno zbijanje nacionalnih redova hrvatskog naroda.
 
- To je način funkcionisanja fašističke Italije i nacističke Njemačke - zbijanje redova i pozivanje na formiranje institucija koje će sutra služiti samo jednome narodu - ističe Hajdarević.

Naglašava da je HDZ trenutno jedini politički glas hrvatskog naroda, i da drugih političkih glasova iz tog naroda nema.

- HDZ je uspio da formiranjem HNS-a u tu organizaciju uključi sve političke stranke i bukvalno ih izbriše iz političkog života. Ovakve Čovićeve izjave jasan su pokazatelj kuda vodi njegova politika, a to je zagovaranje trećeg entiteta i pravljenje parainstitucija na prostoru gdje suvereno vlada njegov HDZ. Zagovaranje politike koja je već presuđena za udruženi zločinački poduhvat od prije 20 i nešto godina - zaključuje Hajdarević u razgovoru za Vijesti.ba.


D.K.

(Vijesti.ba)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88945975

Powered by Blogger.ba