Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

29.03.2019.

BIĆE VELIKI PROBLEM AKO ENTITET RS-A NE ISPOŠTUJE ODLUKU O 9. JANUARU

Biće veliki problem ako RS ne ispoštuje odluku o 9. januaru

Biće veliki problem ako RS ne ispoštuje odluku o 9. januaru
Foto: Vijesti.ba
Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić (SDA) pozdravio je današnju odluku Ustavnog suda BiH koji je ponovo neustavnim proglasio 9. januar kao Dan Republike Srpske.

- Za nas je neprocjenjivo to što je Ustavni sud ostao principijelan i dosljedan svojoj ranijoj odluci i nije podlegao političkim pritiscima i prijetnjama koje su evidentno bile upućivane od strane vlasti entiteta RS da neće poštovati odluku kakva god da ona bude - rekao je Salkić u razgovoru za Vijesti.ba.

Ovakva odluka, kaže naš sagovornik, pokazuje da Ustavni sud BiH ima snage da se izbori s takvim političkim pritiscima, te dodaje da bi je institucije RS-a ovaj put trebale ispoštovati, a ne izigravati i kao u prethodnom periodu.

- Ostaje da se vidi koliko su institucije RS-a spremne da naprave distancu od onih koji su tog 9. januara osmislili cijelu ideju nakon koje su počinili etničko čišćenje, progon i genocid, i za što su osuđeni za udruženi zločinački poduhvat - kaže Salkić.

Ukoliko vlasti RS-a ne pokažu spremnost da naprave takav iskorak, Salkić ističe kako smo svi zajedno u jednom velikom problemu jer zapravo "imamo vlast - predstavnike jednog naroda koji su spremni da baštine ideologiju presuđenu za udruženi zločinački poduhvat i genocid".

Naš sagovornik podsjeća da su vlasti u RS-u i ranije izigravale odluke Ustavnog suda BiH, formalno ih implementirajući, ali u suštini ostavljajući rješenja koja su poništena.

- I u ovom slučaju očekujem da će oni smisliti neki novi zakon kojim će ponovo definisati 9. januar kao dan entiteta. Onda će se vjerovatno Bošnjaci ponovo žaliti Ustavnom sudu BiH, i dok to bude završeno pred sudom, oni će ponovo obilježiti jedan 9. januar. I tako će se to vrtjeti ukrug, a oni će se nadati da će Ustavni sud nekada promijeniti svoje mišljenje jer će se promijeniti odnos snaga u njemu - poručuje Salkić.

Ponavlja kako sumnja da postoji realna spremnost onih koji danas obnašaju vlast u institucijama RS-a da naprave distancu od vremena kada su počinjeni teški zločini od 1992-1995. godine.

- Sumnjam da su oni spremni da uspostave entitet svih građana, već zapravo baštine tu ideologiju kako bi uspostavile entitet u kojem će živjeti samo Srbi i gdje će samo Srbi imati prava i privilegije, na taj način stvarajući ambijent za mirnodopsko ostvarivanje ciljeva koje nisu uspjeli realizovati u ratu - zaključuje Salkić u razgovoru za Vijesti.ba.


D.K.

(Vijesti.ba)Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88946479

Powered by Blogger.ba