Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

29.03.2019.

INZKO O 10 GODINA MANDATA, RAZOČARENJIMA, BH. POLITIČARIMA, ODLASKU...

29.03.2019.

OŽIVLJAVANJE PROJEKTA NASTALOG UDRUŽENIM ZLOČINAČKIM POKRETOM UZP-OM NIJE "EVROPSKA VRIJEDNOST"

Oživljavanje projekta nastalog UZP-om nije "europska vrijednost"

Oživljavanje projekta nastalog UZP-om nije "europska vrijednost"
Mirsad Hadžikadić / Vijesti.ba
Platforma za progres osuđuje sve ideologije koje su presuđene kao ratni zločini i poziva na vladavinu prava u i prema Bosni i Hercegovini.

Saopštenje prenosimo u nastavku:

- Nimalo iznenađeni činjenicom da je predsjednik Udruženja građana “Hrvatski narodni sabor” i Hrvatske demokratske zajednice u BiH ostao bez javnog komentara na presudu osnivaču i ratnom predsjedniku RS, razumijevajući da je bio ohrabren izostankom jasnih reakcija i sankcija oficijelnih predstavnika međunarodne zajednice na veličanje lika i djela presuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, pozivamo predstavnike političkih i drugih organizacija, koji su u Mostaru 27.3.2019. godine održali sabor i birali tijela tvorevine za koju je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) utvrdio da je bila udruženi zločinački poduhvat (UzP) u Bosni i Hercegovini za vrijeme agresije na našu zemlju, da se upoznaju sa sadržajem te presude, te distanciraju od ideologije koja je rezultirala počinjenim sudski utvrđenim ratnim zločinima.

Pozivamo HDZ BiH i druge aktere koji pokušavaju oživjeti projekat tzv. HZHB, presuđen kao UzP, da se počnu ponašati kao odgovorne osobe koje istinski slijede europske i univerzalne civilizacijske vrijednosti. Neko ko se predstavlja “nositeljem europskih vrijednosti” zasigurno razumije koncept vladavine prava. Veličanje presuđenih ratnih zločina svakako ne spada u promoviranje vladavine prava. Naprotiv, takvo veličanje doprinosi pravnoj nesigurnosti i sveopštoj anarhiji, kao i beznađu svih državljana Bosne i Hercegovine koji je vole i smatraju svojom domovinom.

Kao još jedan od jasnih primjera djelovanja koje nije u skladu sa vladavinom prava izdvajamo pokušaj ministarstava prosvjete i kulture bh. entiteta RS i susjedne Republike Srbije da doprinesu kršenju domaćih zakona o predškolskom, osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju i kulturi, koji su na snazi u Bosni i Hercegovini. Naime, ova dva ministarstva potpisala su 3. marta ove godine u Sremskim Karlovcima “Povelju o srpskom kulturnom prostoru” koja se u preambuli poziva na “nacionalno zakonodavstvo” države koja nije imenovana – implicirajući time da su dio suverene BiH i susjedna Srbija jedna država, pozicionira bh. entiet RS kao državu u istome rangu sa državama u okruženju koje to zaista jesu, ne pominje Bosnu i Hercegovinu, činjenicu da su u Bosni i Hercegovini u službenoj upotrebi tri ravnopravna jezika (bosanski, srpski i hrvatski) i dva pisma (ćirilica i latinica), u potpunosti ignoriše međudržavnu granicu između BiH i susjedne Srbije, kao i ustavnu obavezu svih aktera u BiH da su svi narodi i građani BiH ravnopravni u svojim pravima i obavezama na svakom pedlju teritorije suverene države Bosne i Hercegovine.

Nadalje, u ovom dokumentu Republika Srbija navedena je kao “matična država” svih stanovnika bh. entiteta RS i dijaspore bez prefiksa države iz koje ta dijaspora dolazi. Podsjećamo institucije bh. entiteta RS i susjedne Srbije, jedne od tri države potpisnice Okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, da imaju obavezu da poštuju suverenitet, teritorijalni integritet, Ustav i sve anekse navedenog međunarodnog sporazuma. Sporazumi o paralelnim i specijalnim vezama bh. entiteta RS i susjedne Srbije nisu validni ukoliko nisu usvojeni u Parlamentarnoj skupštini BiH jer jedino tako mogu imati status međunarodnih. Dakle, “Povelja o srpskom kulturnom prostoru” nije u skladu niti sa važećim Ustavom i zakonima, a time nije dio domaćeg zakonodavstva, niti može biti tretirana kao međunarodni sporazum jer je nisu usaglasile i potpisale institucije države Bosne i Hercegovine koje su jedine ovlaštene da to urade.

Susjedna Srbija, konačno, treba da prihvati činjenicu da Veliku Srbiju neće ostvariti na račun teritorije Bosne i Hercegovine. U pokušajima ostvarivanja tog cilja mirnim putem, odnosno putem pravno nevažećih dokumenata poput “Povelje o srpskom kulturnom prostoru” gubi se dragocjeno vrijeme i energija institucija Srbije, koje imaju zadaću baviti se napretkom sopstvenih državljana i države, te njegovati i podržavati suverenitet nezavisne Bosne i Hercegovine.

Platforma za progres naglašava da se međunarodni ugovori, te presude domaćih i međunarodnih sudova moraju poštovati bez izuzetaka. Naglašavamo, također, i važnost kontinuiteta pravnih propisa, te obavezu poštivanja Ustava Bosne i Hercegovine i svih zakona Bosne i Hercegovine koji su usvojeni u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine većinskim glasovima izabranih predstavnika i delegata. Isto se odnosi na odluke koje je usvojilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u svim prethodnim sazivima.

One političke opcije kojima se ne dopada sadašnje ustavno ili bilo koje zakonsko rješenje na snazi u Bosni i Hercegovini slobodne su predlagati izmjene ili nova rješenja na način kako se to čini u demokratskom društvu – putem zakonodavnih organa vlasti Bosne i Hercegovine. Sve drugo vodi u anarhiju, pravnu nestabilnost i rezultira sve manjim brojem stanovnika koji žive u Bosni i Hercegovini jer odlaze svakodnevno tražeći stabilno i predvidljivo okruženje utemeljeno na vladavini prava.

Platforma za progres vjeruje da se budućnost Bosne i Hercegovine ne može i neće temeljiti na anarhiji, niti na bilo kojoj ideologiji nasilnog ekstremizma, koja je kao takva utvrđena presudama sudova Ujedinjenih nacija. Vjerujemo u kapacitet građana Bosne i Hercegovine da bilo kakva kvaziformalna rješenja i takve ideologije dugoročne osude i zauvijek odbace.


(Vijesti.ba)
29.03.2019.

SKINUO MASKU JOŠ JEDAN NEPRIJATELJ BiH: PROFESOR ZARIJE SEIZOVIĆ PRIMITIVNO IZVRIJEĐAO ŽELJKA KOMŠIĆA!

INCIDENT NA POLITIČKOM SKUPU VIJEĆA EVROPE U NEUMU: Profesor Zarije Seizović primitivno izvrijeđao Željka Komšića!

Profesor sarajevskog Univerziteta svoje izlaganje započeo je teškim uvredama na račun člana Predsjedništva BiH gospodina Željka Komšića, javno ga nazivajući pred učesnicima skupa i organizatorom, citiramo; „Željkom potrošenkom“ i „drugim Bošnjakom u Predsjedništvu BiH“.Image result for prof zarije seizovic fotos

Danas je u Neumu održan skup pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope o temi „Konsolidacija parlamentarne demokratije“. Skup će ostati upamćen po incidentu koji je izazvao profesor doktor Zarije Seizović sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Naime, navedeni profesor sarajevskog Univerziteta svoje izlaganje započeo je teškim uvredama na račun člana Predsjedništva BiH gospodina Željka Komšića, javno ga nazivajući pred učesnicima skupa i organizatorom, citiramo; „Željkom potrošenkom“ i „drugim Bošnjakom u Predsjedništvu BiH“.

Nakon ovog ispada, i nakon što je upozorio Seizovića na neprimjerenost uvredljivih kvalifikacija koje je iznio, predstavnik Demokratske fronte gospodin Mahir Mešalić demonstrativno je napustio ovaj skup.

Tim povodom reagovao je i Dr. Zlatan Begić koji je dao slijedeći komentar:

Riječ je o prvoklasnom skandalu, potpuno neprimjerenom vrijeđanju i primitivizmu, pa se postavlja pitanje da li je pojedincima uopšte mjesto na takvoj vrsti skupova, a pogotovo da li im je mjesto u akademskoj zajednici. Izgleda da su se neki pojedinci koji formalno čine akademsku zajednicu potpuno izgubili u propuhu unutar sarajevskog trougla na relaciji Pale-Toranj-Zapadni Mostar. Po mom mišljenju, a i lično poznavajući neke od njih, uglavnom je riječ o ljudima koji imaju izuzetno visoko mišljenje sami o sebi, a što ja nebih da komentarišem. Najupečatljiviji su upravo po elitističkim naklapanjima po luksuznim hotelima uz pažljivo odabrane mašne i maramice u tonu, po tamburanju, te po FB statusima u kojima su, često puta na sramotu akademske zajednice i studenata kojima predaju, skloni omalovažavati na potpuno neprimjeren, neakademski i prostački način svakoga, pa i člana kolektivnog šefa države i dobitnika najvišeg ratnog priznanja – kao što je gospodin Komšić. Sve to bez preuzimanja ikakve odgovornosti s obzirom na silnu vlastitu pamet na koju nas takvi stalno i neskromno upozoravaju – ponekad prostačkim FB statusima, a nekad i kafanskim ispadima na konferencijama u organizaciji ovih ili onih institucija ili fondacija, što su uglavnom i njihovi krajnji dometi kada je riječ o društvenom djelovanju. Ovdje nije riječ o drugačijem mišljenju, nisam siguran niti da je riječ o nekoj vrsti patološke mržnje prema vlastitom gradu, državi, narodu kojem pripadaju, te prema onima koji se bore za univerzalne civilizacijske građanske vrijednosti – što bi trebalo i moralo biti najbliže i najrazumljivije upravo akademskoj zajednici, po mom mišljenju ovdje je riječ o pukom prostakluku, odsustvu elementarnog odgoja, te o potrebi isticanja vlastite bitnosti kroz primitivni uličarski pokušaj glumljenja nekakve avangarde i mangupluka, ali uz izraženi konformizam i obavezno bez preuzimanja ikakve odgovornosti - osim za stajling i izbor menija. Sramotno, i potpuno neprimjereno, uličarsko ponašanje, bez odgovornosti za javno izrečenu riječ ili kvalifikaciju!

Od organizatora ovog skupa očekujemo javno izvinjenje, jer tolerisanje ovakvih uvredljivih ispada i prostačkog ponašanja od strane pozvanih učesnika usmjerenog na nosioce najviših državnih funkcija u BiH smatramo omalovažavanjem i napadom na institucije BiH.
29.03.2019.

STRANKE ŠUTE NA OŽIVLJAVANJE TZV. HERCEG-BOSNE ZBOG STRAHA OD HDZ-A

Stranke šute na oživljavanje tzv. Herceg-Bosne zbog straha od HDZ-a

Stranke šute na oživljavanje tzv. Herceg-Bosne zbog straha od HDZ-a
Foto: Vijesti.ba
Udruženje logoraša Mostar najoštrije osuđuje najnovije pokušaje HDZ-a BiH da ponovo oživi tzv. Herceg-Bosnu, čiji su politički i vojni lideri u Hagu pravosnažno osuđeni na ukupno 111 godina zatvora.

Ovakva reakcija mostarskog udruženja uslijedila je nakon što je prije dva dana u tom gradu održan 4. sabor Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, za čijeg je predsjednika izabran Antonio Sesar.

Saboru je prisustvovalo oko 90 delegata, dužnosnika hrvatskog naroda sa svih nivoa vlasti, predsjednici stranaka, predstavnici crkve, kulturnih i obrazovnih institucija, boračkih udruženja, privrednici, te drugi gosti.

Za dopredsjednike sabora izabrani su Josip Jerković, Dražen Trlin i Ilija Cvitanović, dok će dužnost članova Glavnog vijeća obnašati Ivo Andrić Lužanski, Vlado Šoljić, Darijana Filipović, Lidija Bradara, Ljerka Ostojić, Nikica Tomić, Jasna Zlomislić, Ivica Karlović, Marijan Biškić, Ivan Jozić i prof. Mile Lasić.

Ovakav oblik paradržavnog djelovanja za mostarsko Udruženje logoraša nije prihvatljivo, jer je, smatraju, otišlo predaleko.

- Pozivamo sve političke i druge relevantne subjekte da adekvatno reaguju. Smatramo da je nedopustivo zanemarivanje ovog problema, naročito od strane onih političkih stranaka u BiH koje, zarad straha hoće li ih HDZ BiH prihvatiti kao ravnopravne partnere, šute na sve ono što HDZ BiH provodi na ovim prostorima - rekao je za Vijesti.ba predsjednik ovog udruženja Emir Hajdarević.

Prema njegovim riječima, rad na oživljavanju tzv. Herceg-Bosne zaslužuje najveću osudu kako nevladinih organizacija, tako i političkih subjekata u BiH koji tvrde da su probosanske snage, istovremeno se zaklinjući u BiH kao nedjeljivu državu svih ravnopravnih naroda, narodnosti i ostalih.

- Ovo je samo nastavak one politike koja je tu tzv. Herceg-Bosnu i dovela do osude za udruženi zločinački poduhvat, zbog pokušaja razbijanja BiH u periodu 1993-1994. godine - navodi Hajdarević.

Jedna od najugroženijih kategorija iz tog vremena, dodaje naš sagovornik, upravo su bili logoraši, kojih je, prema dostupnim informacijama, kroz logore tzv. Herceg-Bosne prošlo više od 20.000.

- Ako analizirate sve ovo što se dešava u posljednje vrijeme, pa evo već i dugi niz godina, onda vam mora biti jasno da je sve to u suštini priprema za secesiju ovoga dijela BiH, odnosno formiranje trećeg entiteta i pravljenje institucija kako bi se samo u jednome momentu taj treći entitet legalizirao - upozorava Hajdarević.

Tokom održavanja 4. sabora Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, lider HDZ-a BiH Dragan Čović je rekao: "moramo do kraja organizirati HZ HB i sve druge institucije hrvatskog naroda i tražiti zajedništvo".

Takve Čovićeve riječi Hajdarevića su podsjetile na dvadesete i tridesete godine prošlog vijeka, odnosno zbijanje nacionalnih redova hrvatskog naroda.
 
- To je način funkcionisanja fašističke Italije i nacističke Njemačke - zbijanje redova i pozivanje na formiranje institucija koje će sutra služiti samo jednome narodu - ističe Hajdarević.

Naglašava da je HDZ trenutno jedini politički glas hrvatskog naroda, i da drugih političkih glasova iz tog naroda nema.

- HDZ je uspio da formiranjem HNS-a u tu organizaciju uključi sve političke stranke i bukvalno ih izbriše iz političkog života. Ovakve Čovićeve izjave jasan su pokazatelj kuda vodi njegova politika, a to je zagovaranje trećeg entiteta i pravljenje parainstitucija na prostoru gdje suvereno vlada njegov HDZ. Zagovaranje politike koja je već presuđena za udruženi zločinački poduhvat od prije 20 i nešto godina - zaključuje Hajdarević u razgovoru za Vijesti.ba.


D.K.

(Vijesti.ba)

29.03.2019.

BIĆE VELIKI PROBLEM AKO ENTITET RS-A NE ISPOŠTUJE ODLUKU O 9. JANUARU

Biće veliki problem ako RS ne ispoštuje odluku o 9. januaru

Biće veliki problem ako RS ne ispoštuje odluku o 9. januaru
Foto: Vijesti.ba
Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić (SDA) pozdravio je današnju odluku Ustavnog suda BiH koji je ponovo neustavnim proglasio 9. januar kao Dan Republike Srpske.

- Za nas je neprocjenjivo to što je Ustavni sud ostao principijelan i dosljedan svojoj ranijoj odluci i nije podlegao političkim pritiscima i prijetnjama koje su evidentno bile upućivane od strane vlasti entiteta RS da neće poštovati odluku kakva god da ona bude - rekao je Salkić u razgovoru za Vijesti.ba.

Ovakva odluka, kaže naš sagovornik, pokazuje da Ustavni sud BiH ima snage da se izbori s takvim političkim pritiscima, te dodaje da bi je institucije RS-a ovaj put trebale ispoštovati, a ne izigravati i kao u prethodnom periodu.

- Ostaje da se vidi koliko su institucije RS-a spremne da naprave distancu od onih koji su tog 9. januara osmislili cijelu ideju nakon koje su počinili etničko čišćenje, progon i genocid, i za što su osuđeni za udruženi zločinački poduhvat - kaže Salkić.

Ukoliko vlasti RS-a ne pokažu spremnost da naprave takav iskorak, Salkić ističe kako smo svi zajedno u jednom velikom problemu jer zapravo "imamo vlast - predstavnike jednog naroda koji su spremni da baštine ideologiju presuđenu za udruženi zločinački poduhvat i genocid".

Naš sagovornik podsjeća da su vlasti u RS-u i ranije izigravale odluke Ustavnog suda BiH, formalno ih implementirajući, ali u suštini ostavljajući rješenja koja su poništena.

- I u ovom slučaju očekujem da će oni smisliti neki novi zakon kojim će ponovo definisati 9. januar kao dan entiteta. Onda će se vjerovatno Bošnjaci ponovo žaliti Ustavnom sudu BiH, i dok to bude završeno pred sudom, oni će ponovo obilježiti jedan 9. januar. I tako će se to vrtjeti ukrug, a oni će se nadati da će Ustavni sud nekada promijeniti svoje mišljenje jer će se promijeniti odnos snaga u njemu - poručuje Salkić.

Ponavlja kako sumnja da postoji realna spremnost onih koji danas obnašaju vlast u institucijama RS-a da naprave distancu od vremena kada su počinjeni teški zločini od 1992-1995. godine.

- Sumnjam da su oni spremni da uspostave entitet svih građana, već zapravo baštine tu ideologiju kako bi uspostavile entitet u kojem će živjeti samo Srbi i gdje će samo Srbi imati prava i privilegije, na taj način stvarajući ambijent za mirnodopsko ostvarivanje ciljeva koje nisu uspjeli realizovati u ratu - zaključuje Salkić u razgovoru za Vijesti.ba.


D.K.

(Vijesti.ba)29.03.2019.

DIREKTOR OSA-E SASLUŠAN KAO SVJEDOK U AFERI "SELEFIJE"

Direktor OSA-e saslušan kao svjedok u aferi "selefije"

Direktor OSA-e saslušan kao svjedok u aferi "selefije"
Foto: Vijesti.ba
U sklopu predmeta koji se odnosi na navodno vrbovanje selefija za krijumčarenje naoružanja u BiH, odnosno djelovanje hrvatskih obavještajaca i diplomata na njihovom naoružavanju, u četvrtak je u Tužiteljstvu BiH u svojstvu svjedoka saslušan Osman Mehmedagić, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSABiH), potvrđeno je Feni u državnom Tužiteljstvu. 

Ranije su u sklopu istog predmeta, koji je formiralo Tužiteljstvo BiH, iskaze dali - ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, zamjenik ministra sigurnosti Mijo Krešić, kao i novinari 'Žurnala' i RTRS-a Avdo Avdić i Mato Đaković.

Kako je ranije saopćeno iz Tužiteljstva BiH, u okviru tog predmeta bit će ispitane sve osobe koje su iznosile navode i saznanja o spomenutim aktivnostima, a o kojima ovo tužiteljstvo nije informirano.

Tužiteljstvo BiH će, kako je onda navedeno, poduzeti aktivnosti kako bi se utvrdile sve okolnosti i navodi izneseni u medijima, a koji se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

Kako mediji prenose, nakon što je Žurnal objavio vijest u kojoj tvrdi da su hrvatski obavještajci i diplomate bili umiješani u pokušaj prenošenja naoružanja u mesdžide na područuju BiH, ministar Mektić potvrdio je te navode.

U međuvremenu, Ministarstvo sigurnosti BiH dostavilo je Predsjedništvu BiH Informaciju u skladu sa zaključkom sa 15. vanredne sjednice ove institucije, kada je zatraženo dostavljanje sveobuhvatne informacije o navodima iznesenim u javnosti o aktivnostima Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Republike Hrvatske i generalnog konzula Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini.
(Vijesti.ba / FENA)

29.03.2019.

USTAVNI SUD BiH: 9. JANUAR KAO DAN ENTITETA RS-E NIJE U SKLADU SA USTAVOM BiH

Ustavni sud: 9. januar kao Dan RS nije u skladu sa Ustavom BiH

Ustavni sud: 9. januar kao Dan RS nije u skladu sa Ustavom BiH
Foto: Vijesti.ba

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 28. i 29. marta 2019. godine održao redovnu, 114.plenarnu sjednicu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na kojoj je razmatrao zahtjeve za ocjenu ustavnosti.

Saopštenje prenosimo u nastavku: 


U predmetu broj U 2/18 Ustavni sud je usvojio zahtjev devet delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana 2. stav 1. Zakona o Danu Republike Srpske („Službeni glasnik RS“ broj 113/16). Utvrđeno je da osporena odredba, koja glasi: „Na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar se utvrđuje kao Dan Republike“, nije u skladu sa članom I/2. Ustava Bosne i Hercegovine, članom II/4. Ustava Bosne i Hercegovine u vezi sa članom 1.1. i članom 2.a) i c) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda te članom VI/5. Ustava Bosne i Hercegovine. Osporena odredba je ukinuta i određeno je da prestaje da važi narednog dana od dana objavljivanja odluke u „Službenom glasniku Bosne i Hercegovine“. Ustavni sud se u odluci pozvao na relevantne stavove iz svojih odluka o dopustivosti i meritumu br. U 3/13 i U 10/16. Pri tome je Ustavni sud naglasio da se ni predmetnom odlukom, kao ni Odlukom broj U 3/13 ne dovodi u pitanje postojanje samog praznika Dan Republike Srpske. Također, ni tom odlukom, a ni Odlukom broj U 10/16 ne dovodi se u pitanje, ne isključuje i ne ograničava nadležnost Narodne skupštine Republike Srpske da raspiše referendum o tome kojeg datuma će se proslavljati Dan Republike Srpske.

U predmetu broj U 16/18 Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu dvanaest zastupnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za ocjenu ustavnosti člana 395. stav 1. Zakona o parničnom postupku Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“ br. 58/03, 85/03, 74/05, 63/07, 49/09 i 61/13) u dijelu koji se odnosi na „Pravobranilaštvo“, kao i člana 395. Zakona o parničnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine“ br. 58/03, 73/05, 19/06 i 98/15), utvrdio da su osporene odredbe u skladu sa članom I/2. i I/4. Ustava Bosne i Hercegovine, članom II/3.e) Ustava Bosne i Hercegovine i članom 6. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i članom II/3.k) Ustava Bosne i Hercegovine te članom 1. Protokola broj 1 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Prema mišljenju Ustavnog suda, osporene odredbe zadovoljavaju standard „kvaliteta zakona“, i to: preciznost, jasnost i predvidivost spornih odredbi, kao i obima diskrecionog prava koje sporne odredbe daju javnim vlastima, te načina njihovog izvršavanja. Dalje, Ustavni sud je ukazao da kao što bilo koje lice ima pravo na slobodan izbor advokata koji će ga zastupati u parnici, tako je i država zakonom odlučila da je zastupaju pravobranioci. Također, prema mišljenju Ustavnog suda, nesporno je da osporene odredbe ni na koji način ne ograničavaju bilo koga u pristupu sudu. Pri tome je ukazano da bilo koji pokrenuti postupak nosi rizik od konačnog uspjeha, a time i troškova nastalih povodom postupka.

U predmetu broj U 1/19 Ustavni sud je odbacio kao nedopušten zahtjev Suda Bosne i Hercegovine (sutkinja Suda Bosne i Hercegovine Jadranka Brenjo) za ocjenu kompatibilnosti Uputstva o izmjeni i dopunama Uputstva o postupku provođenja posrednih izbora za tijela vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“ broj 91/18) zbog nenadležnosti Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Ustavni sud je zaključio da se u ovom predmetu ne radi o situaciji iz člana VI/3.c) Ustava Bosne i Hercegovine. Pri tome je Ustavni sud podsjetio na relevantne stavove iz Odluke broj U 24/18 od 31. januara 2019. godine.

Ustavni sud BiH nenadležan za Uputstvo CIK-a

U predmetu broj U 3/19 Ustavni sud je odbacio kao nedopušten zahtjev Borjane Krišto, predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti Uputstva o izmjeni i dopunama Uputstva o postupku provođenja posrednih izbora za tijela vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“ broj 91/18) zbog nenadležnosti Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Ustavni sud smatra da iznesena argumentacija podnositeljice zahtjeva nije mogla da dovede u sumnju stavove Ustavnog suda koji su zauzeti u Odluci broj U 24/18 od 31. januara 2019. godine, a koji se mogu primijeniti (i) na navode iz predmetnog zahtjeva za ocjenu ustavnosti.

Sve odluke o zahtjevima za ocjenu ustavnosti usvojene na 114. plenarnoj sjednici bit će dostavljene podnosiocima zahtjeva u roku od mjesec dana i objavljene u što kraćem roku na internetskoj stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

(Vijesti.ba)

29.03.2019.

ENTITET RS-A ĆE MORATI IZMJENITI ZAKON O DANU ENTITETA RS-E

RS će morati izmijeniti Zakon o Danu RS

RS će morati izmijeniti Zakon o Danu RS
Foto: Vijesti.ba
"Znači da će NSRS i Vlada kao predlagač očito morati izmijeniti ili dopuniti Zakon o Danu RS. Kako i u kom obimu, to je na vlastima RS", kazao je za N1 Zlatko Knežević, predsjednik Ustavnog suda BiH povodom apelacije o ustavnosti Dana RS.

"Ustavni sud je donio odluku kada je riječ o ocjeni ustavnosti. Radi se o datumu devetom januaru, i usvojio je njihov zahtjev i proglasio neustavnom odredbu o devetom januaru kao Danu RS i poništio tu odredbu i narednog dana, ta će odredba prestati da važi", kazao je Knežević za N1.

Šta to znači za vlasti RS?

"Očito je da će NSRS i Vlada RS morati ući u proceduru izmjena zakona o Danu republike. Ustavni sud je naglasio da se UStavni sud uopšte ne upušta u pravo RS da proglasi svoj Dan RS. Također, pošto se u odluci rečeno da RS ima pravo da organizuej referendum i utvrdi Dan RS, međutim ova norma i označeni datum deveti januar, nije ustavna. Znači da će NSRS i Vlada kao predlagač očito morati izmijeniti ili dopuniti Zakon o Danu RS. Kako i u kom obimu, to je na vlastima RS", dodao je.

(Vijesti.ba / N1)

29.03.2019.

SAŠA MAGAZINOVIĆ PISAO KOLINDI: AFERA SOA-E UZNEMIRAVA GRAĐANE BiH

Magazinović pisao Kolindi: Afera SOA-e uznemirava građane BiH

Magazinović pisao Kolindi: Afera SOA-e uznemirava građane BiH
Foto: Vijesti.ba

Zastupnik SDP-a u Parlamentu BiH Saša Magazinović poslao je pismo predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović nakon afere oko SOA-e.

Pismo prenosimo u cijelosti.

“Poštovana predsjednice Republike Hrvatske gospođo Grabar Kitarović.

Znam da ćemo se složiti da ljudski život nema cijenu i da je, pored ostaloga, naša dužnost raditi na sigurnosti građana naših država i zaštiti ih od bilo koje potencijalne opasnosti kojoj mogu biti izloženi. Vjerujem da se slažemo da nema manje ili više važnih ljudi i da je svaki ljudski život jednako važan.

Zašto ovo naglašavam? Razlog je periodično ukazivanje od strane Vas i vaših saradnika na opasnost od velikog broja osoba sa radikalnom retorikom i namjerama koji žive u Bosni i Hercegovini. U tom kontekstu se spominje broj od čak 10.000 takvih osoba koji bi eventualno mogli djelovati neprijateljski i prema Republici Hrvatskoj. Bez obzira što su sigurnosne agencije u BiH opovrgle ove stavove, a politički zvaničnici ukazali koliku ekonomsku, političku i drugu štetu takve tvrdnje nanose Bosni i Hercegovini, javnosti nije poznato da je Vaš stav promjenjen.

Uznemirenost koju su prouzrokovale takve poruke od Vas i vaših saradnika vam je poznata, kao što je poznato i koliku je uznemirenost građana Bosne i Hercegovine prouzrokovala posljednja afera gdje su vama potčinjeni službenici SOA-e vodili obavještajne aktivnosti koje su ilustracija svega samo ne dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ukoliko ste promjenili svoj stav po ovom pitanju, korektno bi bilo da nas, uz izvinjenje, obavijestite o tome. Ukoliko još uvijek stojite kod stava o zaista velikom broju radikalno orjentisanih pojedinaca u BiH koji su uz to još neprijateljski opredjeljeni prema državi na čijem ste čelu, onda moramo zajedno učiniti da spriječimo da se desi bilo šta loše na teritoriji Vaše države sa kojom Bosna i Hercegovina ima granicu dužu od 1000 kilometara. Vjerujem da Vam je poznato koliko je ta granica porozna i kako je relativno lako preći iz jedne u drugu državu bez kontrole. To znaju i pripadnici sigurnosnih agencija Republike Hrvatske koji su prebacivali migrante u Bosnu i Hercegovinu rješavajući dijelom tako migrantsku krizu u Hrvatskoj, a o čemu bh. sigurnosne agencije imaju dokaze.

Budući da se približava ljetna turistička sezona, a prema Vašim riječima u neposrednoj blizini jadranske obale se nalazi ogroman broj osoba sa radikalnom retorikom i namjerama, pozivam Vas da razmislite koji je najefikasniji način da na to upozorimo turiste koji imaju namjeru ovogodišnji ljetni odmor provesti u Hrvatskoj. Siguran sam da postoji volja uticajnih pojedinaca, ali i institucija u Bosni i Hercegovini da Vama i institucijama Republike Hrvatske pruže pomoć u kampanji obavještavanja evropskih i drugih turista o potencijalnoj opasnosti kojoj se izlažu dolaskom na odmor u Hrvatsku, a na koju ste upravo Vi upozorili.

Poštovana predsjednice,

Znam da se slažemo da ljudski život nema cijenu. Kod nas se kaže da onaj ko spasi jedan život, kao da je spasio čitav svijet. Zato Vas pozivam da zajednički vodimo aktivnosti na borbi protiv svih oblika radikalizma, šovinizma, mržnje, nacionalizma, fašizma i ostalih društveno opasnih pojava koje mogu rezultirati najtežim posljedicama, a dok ne pobijedimo u toj borbi pošteno je obavijestiti što je moguće veći broj potencijalnih turista da odabirom hrvatske obale kao svoje destinacije za odmor potencijalno rizikuju svoj život.

Sa željom da naša regija u budućnosti bude oslobođena od svih vrsta radikala, srdačno Vas pozdravljam”, naveo je Saša Magazinović.


(Vijesti.ba)

29.03.2019.

MVP PRIMIO IZJAVE BH. DRŽAVLJANA O VRBOVANJU HRVATSKIH SLUŽBI

MVP PRIMIO IZJAVE BH. DRŽAVLJANA O VRBOVANJU HRVATSKIH SLUŽBI


29.03.2019.

NEKA VISOKI PREDSTAVNIK DONESE ZAKON O KAŽNJAVANJU NEGIRANJA GENOCIDA

NEKA VISOKI PREDSTAVNIK DONESE ZAKON O KAŽNJAVANJU NEGIRANJA GENOCIDA


29.03.2019.

ŠTEFICA GALIĆ : DRAGAN ČOVIĆ I NJEGOVI HB KRIMINALCI NE ODUSTAJU OD RUŠENJA BiH!

Štefica Galić : Čović i njegovi HB kriminalci ne odustaju od rušenja BiH!

Štefica Galić, aktivistica i humanistkinja, borac protiv fašizma svih boja, žena koja je 1993., u jeku kampanje etničkog čišćenja u Hercegovini, rizikujući živote članova porodice, zajedno sa suprugom Nediljkom, spašavala komšije Bošnjake u Ljubuškom, u izjavi za Radiosarajevo.ba komentirala je pokušaje oživljavanja tzv. Herceg-Bosne u režiji Hrvatske demokratske zajednice BiH.

Glavna urednica portala Tačno.net iz Mostara kojoj je prošle godine u Njemačkoj uručena nagrada Johan Philipp Palm za slobodu govora, osvrće se na to šta stoji iza ovakvih nastojanja, i to svega 16 mjeseci nakon pravosnažne presude u slučaju „Prlić i ostali“ u kojem je nedvosmisleno utvrđeno postojanje „udruženog zločinačkog poduhvata“.

Čović i njegovi HB kriminalci i lešinari ne odustaju od rušenja BiH, uporno pokušavajući vratiti u život zločinačku tvorevinu Herceg-Bosne. Jednom je Dragan Markovina za njega rekao da je „uglađeno lice hrvatskog nacionalizma“. Sad više nije ni to. Sada otvoreno i bahato, kao i Milorad Dodik, pokušava ograditi svoj dio zemlje.A pri tome im ne smeta uzimati pare od države BiH. Sve je upregnuto u tu ideju od Zagreba, Beograda do Brisela i lobija na sve strane. Ako im to uspije, a vjerujem da neće, neka nam je Milosnik na pomoći“, kaza je Galić za Radiosarajevo.ba, žena čiji su život i rad vrijedni svakog divljenja.

 Podsjetimo, dr. Antonio Sesar izabran je za predsjednika sabora tzv. Hrvatske zajednice Herceg-Bosne na održanom IV. saboru danas u Mostaru.

Saboru je prisustvovalo oko 90 izaslanika, zvaničnika hrvatskog naroda sa svih razina vlasti, predsjednici stranaka, predstavnici crkve, kulturnih i obrazovnih institucija, braniteljskih udruga, privrednici te gosti.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović poručio je tom prilikom da “trebamo očuvati nešto što je prevrijedno, a to je ovo ime Herceg Bosna“.

Podsjetio je na osnivanje tzv. HNS-a u kojem smo “okupili smo sve političke subjekte u BiH koji imaju bilo kakav legitimitet od općinske, županijske, entitetske razine i danas činimo jednu veliku obitelj u zajedništvu HNS-a”.

“Želim da na ovom saboru izaberemo adekvatno vodstvo prije svega predsjednika sabora koji može predvoditi kako bi sve dok se ne izborimo za svoju potpunu jednakopravnost na cijelom prostoru BiH predstavljene kroz legitimne predstavnike Hrvata u svakoj razini. Do tog vremena moramo do kraja organizirati HZ HB i sve druge institucije Hrvatskog naroda i tražiti zajedništvo“, otvoreno je kazao Čović u Mostaru.

Faruk Vele (Radio Sarajevo)29.03.2019.

KAKO BiH NIJE MOGUĆA, PA MILORAD DODIK JE UPRAVO NA VRHU TE DRŽAVE

Kako BiH nije moguća, pa Dodik je upravo na vrhu te države

Kako BiH nije moguća, pa Dodik je upravo na vrhu te države
Esad Bajtal / Vijesti.ba
Još jednom se pokazalo da velikodržavni koncept Slobodana Miloševića i dalje živi i uživa veliku podršku, kako u samoj Srbiji, tako i u Republici Srpskoj, smatra politički analitičar Esad Bajtal.

Gužva oko NATO-a

U razgovoru za Vijesti.ba, Bajtal je analizirao poruke koje su srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i lider SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u Nišu uputili sa obilježavanja 20. godišnjice od početka napada NATO-a na SR Jugoslaviju.

Naš sagovornik ističe kako se u Srbiji "stvorila gužva" oko NATO-ovog bombardovanja, koje je "s razlogom trajalo 78 dana nakon niza opomena Miloševiću i pokušaja da se sporne stvari riješe dogovorom i bez sile".

- Za njih je to zločin, a istovremeno negiraju 1.425 dana opsade Sarajeva. Naravno da je i tih 78 dana bombardovanja tragično, ali to je ništa u usporedbi sa Sarajevom i kalvarijom koja se ovdje kod nas događala - ističe Bajtal.

Navodi da u RS-u i Srbiji, osim genocida u Srebrenici, redovno negiraju i opsadu Sarajeva, masakr na Tuzlanskoj kapiji i Markalama, ali ne u smislu da se sve to nije desilo, već da su Bošnjaci sami sebe bombardovali na Kapiji i Markalama, te da su sami sebe opkolili u Sarajevu.

Između ostalog, Vučić je u Nišu poručio kako Srbija nikad neće biti članica NATO-a jer pamti agresiju zapadnog vojnog saveza 1999. godine, svoje žrtve i smrti civila, dok je Dodik još jednom potcrtao da, uprkos tome što je izložen zahtjevima da se BiH kreće ka NATO-u, za njega to nije prihvatljivo.

- Ja ne mogu i neću nikada da dozvolim da se uspostavi granica na Drini koja će biti NATO granica, kojom ćemo ponovo biti razdvojeni - podvukao je Dodik.

Prema Bajtalovom mišljenju, Dodik je ovim riječima ujedno poručio i da podržava projekat "velike Srbije".

- To je logičko priznanje tog velikodržavnog koncepta zbog kojeg je ovdje krv lila, palo više od 100.000 žrtava, silovane brojne žene, raseljeno oko dva miliona ljudi... - rekao je Bajtal.

Podsjeća na paradoksalnu rečenicu bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića, koju je izgovorio tokom prvog dana suđenja u Hagu: "Sve o BiH je čista laž". Dakle, ni mala ni velika, ni ova, ni ona, nego "čista laž". Sve je, dakle, izmišljeno da bi se njega optužilo.

Logika paradoksa

- Upravo zbog te rečenice, napisao sam knjigu "Zločini i laži Miloševićeve kripto politike". Šta to znači? To znači ne da ovdje nije bilo ni opsade, ni silovanja, ni rušenja, ni paljenja - dakle ničega - čak ni rata - govori Bajtal.

"O čemu vi pričate, zašto sam ja ovdje, šta vi to mene ispitujete", pitao se Milošević u Haškom tribunalu, podsjeća Bajtal, dodajući da su ga ispitivali zato što je upravo tu granicu, o kojoj je Dodik govorio u Nišu, nastojao ratom da izbriše, ali ju je u Daytonu svojom rukom potpisao.

Tako Dodik, nastavlja naš sagovornik, kao samozvani i najglasniji "čuvar" Daytona, na terenu radi upravo protiv njega.

Bajtal se osvrnuo i na Dodikove tvrdnje da BiH nije moguća, "jer je rezultat ideologije i politike koja je bombardovala Srbe i u RS i u BiH". Također, Dodik se zapitao i "zašto drugi mogu da imaju svoje države, a Srbi ne mogu da imaju jedinstvenu državu".

- Pa kako nije moguća, a on se nalazi upravo na vrhu te države - predsjedavajući je njenog Predsjedništva! Šta znači jedinstvena država? Šta su Mađari u Vojvodini? Zašto ih ne predaju Mađarima u Mađarskoj, zašto ne kažu - evo Vojvodina ide tamo da bi Mađari bili u jedinstvenoj državi? Zašto Istra ne pripada Italiji da bi Italijani bili u jedinstvenoj državi? A šta je, po logici tog velikodržavlja, sa Sandžakom i preševskom dolinom - pita se Bajtal.

Naglašava kako je logika paradoksa i dvostrukih aršina ključna politika, odnosno, poetika etno-državnih koncepata, koji ne znaju i/ili ne žele biti u dosluhu s realnošću istine i vremena kooperacija i integracija kojima teži čitav demokratski svijet.

- Oni, nosioci tih retorika i politika, žive na iracionalnom geopolitičkom fantazmu. Dakle, oni moraju svi biti zajedno, a šta je s ostalima? A da bi bili zajedno, sve ostale, druge, i na bilo koji način drugačije, treba protjerati, pobiti, raseliti, uništiti - poručuje Bajtal.

I upravo to, nastavlja, dešavalo se u posljednjem ratu u BiH, koji je posljedica etno-politike i monopolistički intonirane velikodržavne logike tog geo-totalitarnog htijenja.

- Budimo logični: šta bi se desilo kad bi svi na planeti, na isti način, dakle, silom i kamom, htjeli da budu zajedno? I po principu "Srbija do Tokija", tog predratnog slogana pod kojim se vodila i, očito još i danas, vodi politika naših istočnih susjeda. I ne samo njih - zaključuje Bajtal u razgovoru za Vijesti.ba.

 

D.K.

(Vijesti.ba)29.03.2019.

HAHN OBEĆAO POMOĆ EU RAZJAŠNJENJU SMRTI DRAGIČEVIĆA I MEMIĆA

29.03.2019.

MASKE SU PALE: SRPSKI MINISTRI STALI U ODBRANU BLOKA 7 U TUZLI KONTRA STAVA EU

Maske su pale: Srpski ministri stali u odbranu Bloka 7 u Tuzli kontra stava EU

Maske su pale: Srpski ministri stali u odbranu Bloka 7 u Tuzli kontra stava EU
Foto: Vijesti.ba
Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku EU Johannes Hahn danas je u Sarajevu izdao zadnje upozorenje BiH po pitanju gradnje Bloka 7 TE u Tuzli.

Bh. političari, prije svih oni federalni, konačno će morati odlučiti između Evropske unije i istočnih partnera iz Kine. Hahn je jasno dao do znanja da je ovakav projekt neprihvatljiv za EU te da će u slučaju njegove izgradnje BiH morati plaćati milijardu eura Uniji, što je nemoguća misija za krhku domaću ekonomiju.

Više puta smo na ovom portalu izvijestili kako partneri iz Kine prodor u regiju i BiH rade preko susjedne Srbije i srpskih političara u BiH. Stoga je danas bilo interesantno pratiti reakcije upravo srpskih ministara na upozorenje komesara Hahna.

Predsjednik Dačićeve kćerke stranke u RS - Socijalističke partije Petar Đokić je, jednakim žarom kojim je tražio izgradnju spomenika Slobodanu Miloševiću u Srbiji i RS, danas od Evropske unije branio projekt Bloka 7 TE u “federalnoj“ Tuzli.

- Nije korektno što se traži da se odustane od Bloka 7, jer će se on graditi po najvišim evropskim standarima, rekao je Đokić.

S ništa manjim žarom, projekt je branio i SDS-ov Mirko Šarović, kazavši da će se Blok 7 Termoelektrane Tuzla nesmetano graditi bez obzira na procese koje je najavio Sekretarijat Energetske zajednice.

Hoće li političari iz Federacije ignorisati upozorenje Johanesa Hahna i zatvoriti vrata Evropske Unije te se okrenuti istoku i Kini, znaće se već 1.aprila kada Dom naroda Federacije BiH glasa o ovom projektu.


(Vijesti.ba)29.03.2019.

OZBILJNO UPOZORENJE HAHNA: ZBOK BLOKA 7 BiH BI MOGLA PLAĆATI MILIJARDU EURA EU

OZBILJNO UPOZORENJE HAHNA: ZBOK BLOKA 7 BiH BI MOGLA PLAĆATI MILIJARDU EURA EU


Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89220514

Powered by Blogger.ba