Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

28.03.2019.

OD ALEKSANDRA VUČIĆA ZA DRUGA MILORADA DODIKA PLAC U CENTRU GRADA

OD VUČIĆA ZA DRUGA MILETA PLAC U CENTRU GRADA: Zašto su Novosađani ovu zgradu nazvali “Dodikova palata”!?

– Vlasnik ove zgrade je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, koji zdušno podržava režim Aleksandra Vučića, a od predsjednika Srbije, naravno, dobija nagradu plac u centru Novog Sada koji mnogo košta. Valjda su zasluge Milorada Dodika tako velike da može da mu se dodijeli i takav plac, kaže Novosađanin koji nas je uputio na stambeno-poslovni objekat u centru grada.Image result for OD VUČIĆA ZA DRUGA MILETA PLAC U CENTRU GRADA: Zašto su Novosađani ovu zgradu nazvali “Dodikova palata”!? (VIDEO)

Zgradu koja se nalazi u samom centru Novog Sada stanovnici ovog grada nazivaju “Dodikova palata”. Vlasnik zemljišta i izvođač radova je firma “Galens invest” koju pojedini izvori, prema pisanju VOICE, dovode u vezu sa ljudima bliskim Miloradu Dodiku i vrhu Srpske napredne stranke.

Vlasnik građevinske firme “Galens invest” je Aleksandar Galić, koga je Univerzitet u Novom Sadu i Privredna komora Srbije, u organizaciji Media Invent tima proglasila za “Najboljeg poduzetnika” za 2016. godinu.

alt

Nezvanično saznajemo da je Aleksandar Galić porijeklom iz Zvornika.

– Vlasnik ove zgrade je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, koji zdušno podržava režim Aleksandra Vučića, a od predsjednika Srbije, naravno, dobija nagradu plac u centru Novog Sada koji mnogo košta. Valjda su zasluge Milorada Dodika tako velike da može da mu se dodijeli i takav plac, kaže Novosađanin koji nas je uputio na stambeno-poslovni objekat u centru grada.

28.03.2019.

SNAŽNA PORUKA USTAŠI 'DRAGANU ČOVIĆU' I HDZ-U: AMBASADA SAD BURNO REAGOVALA NA NAJAVE O OŽIVLJAVANJU TZV. HERCEG-BOSNE...

SNAŽNA PORUKA ČOVIĆU I HDZ-u: Ambasada SAD burno reagovala na najave o oživljavanju tzv. HERCEG-BOSNE...

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu reagirala je danas na pokušaje oživljavanja tzv. Herceg-Bosne u Mostaru.


Image result for SNAŽNA PORUKA ČOVIĆU I HDZ-u: Ambasada SAD burno reagovala na najave o oživljavanju tzv. HERCEG-BOSNE...

Ured za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu osvrnuo se na osnivanja novih tijela tzv. Herceg-Bosne u režiji HDZ-a BiH i jučerašnje najave lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da "moramo do kraja organizirati HZ HB".

Čović je, također, poručio tom prilikom da "trebamo očuvati nešto što je prevrijedno, a to je ovo ime Herceg Bosna“.

"SAD ostaju dosljedno predane principima Daytonskog mirovnog sporazuma – Bosni i Hercegovini kao demokratskoj, multietničkoj, suverenoj i nezavisnoj državi sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda, te sa neupitnim teritorijalnim integritetom", istakli su iz ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a, te naglasili:

"Mi odlučno odbacujemo bilo kakvu daljnju geografsku podjelu BiH, uključujući i mogućnost formiranja trećeg entiteta, te se snažno protivimo podjelama zasnovanim na etničkim principima. Podstičemo lidere da nastave put Bosne i Hercegovine prema već zacrtanim ciljevima EU i NATO integracija. Dalje podjele u BiH predstavljale bi direktnu prepreku ostvarivanju prosperiteta i zacrtanih ciljeva".

Podsjetimo, dr. Antonio Sesar izabran je za predsjednika sabora tzv. Hrvatske zajednice Herceg-Bosne na održanom IV. saboru danas u Mostaru.


Saboru je prisustvovalo oko 90 izaslanika, zvaničnika hrvatskog naroda sa svih razina vlasti, predsjednici stranaka, predstavnici crkve, kulturnih i obrazovnih institucija, braniteljskih udruga, privrednici te gosti.

"Želim da na ovom saboru izaberemo adekvatno vodstvo prije svega predsjednika sabora koji može predvoditi kako bi sve dok se ne izborimo za svoju potpunu jednakopravnost na cijelom prostoru BiH predstavljene kroz legitimne predstavnike Hrvata u svakoj razini. Do tog vremena moramo do kraja organizirati HZ HB i sve druge institucije Hrvatskog naroda i tražiti zajedništvo“, kazao je Dragan Čović u Mostaru.

Državna Hrvatska novinska agencija (HINA) u vijesti emitiranoj sa skupa u Mostaru podsjeća da su hrvatski zvaničnici utemeljili Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu (HZHB) 18. novembra 1991. u Grudama.

28.03.2019.

KAKO JE INTERNET REGRUTIRAO NOVU GENERACIJU FAŠISTA

28.03.2019.

POLITIKA DRAGANA ČOVIĆA JE; "RAZARANJE BH. DRUŠTVA"

Čovićeva politika razaranja bh. društva


Čovićeva politika razaranja bh. društva

Čovićeva politička zadrtost je u potpunoj kontradiktornosti sa presudom Žalbenog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju o postojanju udruženog zločinačkog pothvata u kojoj je dokazano da rat u BiH bio međunarodni sukob uz umiješanost Hrvatske te da je većina zločina nad muslimanskim stanovništvom takozvane Herceg-Bosne za koje su se teretili optuženi počinjena u okviru udruženog zločinačkog pothvata u kojem je sudjelovao i dio političkog i vojnog vodstva Republike Hrvatske, uključujući i predsjednika Franju Tuđmana.

IV Sabor tzv. Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, održan juče u Mostaru šalje nedvosmislenu poruku bosanskohercegovačkoj javnosti da se od kontinuiteta politike udruženog zločinačkog pothvata i u cilju zajedničkog zločinačkog cilja uspostave etnički homogenog prostora ne odustaje. Za Čovića je drugostepena presuda u slučaju “Prlić i ostali” neprihvatljiva, pravno neutemeljena i neprincipijelna a tako zasigurno misli i ostalih 90 zastupnika, među kojima i čelnici svih hrvatskih stranaka u BiH, kao i predstavnici crkve, kulturnih i obrazovnih institucija, braniteljskih udruga, privrednici koji su prisustvovali reinkarnaciji jedne paradržavne,  zločinačke tvorevine.

Treći rajh, kao naziv fašističke Njemačke za period od 1933 -1945 je propao nakon Drugog svijetskog rata. Protagonisti takve politike su presuđeni Ninberškom procesu a Hitler se kukavički ”spasio” ispijanjem otrova i spaljivanjem tijela. Sličnost politika fašističke Njemačke i tzv. Hrvatske zajednice Herceg Bosne nije slučajna. U svom karakteru obe imaju zajednički zločinački cilj uspostave etnički homogenog prostora a ispijanje otrova je bijeg od odgovornosti za sva zlodjela počinjena u njihovim zločinačkim krvavim pirovima.

Tzv. Hrvatska zajednica Herceg Bosna očigledno nije nestala uprkos osuđujućoj presudi njenim čelnicima. Uprkos presudi Haškog tribunala o udruženom zločinačkom pothvatu u kojoj je prema zaključcima presude, cilj Herceg Bosne bio uspostava etnički čistog hrvatskog entiteta barem djelomično u granicama Banovine Hrvatske iz 1939. godine i njegovo pripajanje Hrvatskoj kako bi se ponovno ostvarilo ujedinjenje hrvatskog naroda u slučaju raspada BiH, odnosno da on postane neovisna država unutar BiH tijesno povezana s Hrvatskom.

Zamislite da je Hitler vaskrsnuo nakon 28 godina od završetka Drugog svjetskog rata i poslao poruku kakvu je poslao predsjednik HDZa i takozvanog Hrvatskog sabora koja “razvlači“ pamet normalnog uma: „Proživili smo 28 godina koje su iza nas i možemo iskazati ponos za to vrijeme i mudre odluke koje smo donosili da bismo sačuvali i zaštitili hrvatski narod“. Njemački narod se uspio suočiti sa svojom prošlošću, Čović i njegovi sljedbenici očigledno nisu. Prodaje nam se priča gdje su glavni protagonisti hrvatski junaci a ne ratni zločinci, gdje su njihove bitke pobjede a ne ratni zločini i gdje je Čovićeva politika – politika mira a ne upravo najveća opasnost opstanka hrvatskog naroda. Čovićeva politička zadrtost je u potpunoj kontradiktornosti sa presudom Žalbenog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju o postojanju udruženog zločinačkog pothvata u kojoj je dokazano da rat u BiH bio međunarodni sukob uz umiješanost Hrvatske te da je većina zločina nad muslimanskim stanovništvom takozvane Herceg-Bosne za koje su se teretili optuženi počinjena u okviru udruženog zločinačkog pothvata u kojem je sudjelovao i dio političkog i vojnog vodstva Republike Hrvatske, uključujući i predsjednika Franju Tuđmana.

Njegovo insistiranje na ovakvoj politici ne iznenađuje jer politika međunacionalnih tenzija i  podjela pogoduje očuvanju postojeće vlasti i ometanju uspostave pravne države. Ta politika sustavno razara bh. društvo, spriječava integraciju BiH u Evropu. Ta politika izravno surađuje sa velikosrpskim projektom u Republici Srpskoj u kojoj Dodik ne treba Čovića zbog ljubavi prema Hrvatima nego kako bi uz pomoć HDZ-a BiH Bosnu i Hercegovinu učinio trajno nefunkcionalnom. U datom povoljnom političkom i  historijskom trenutku bi se, 49 posto te države pripojilo Srbiji. Čovićevom HDZ-u odgovara takav rasplet jer mnogi u zapadnoj Hercegovini sanjaju isti scenarij s Hrvatskom, i to je, a ne nekakva ugroženost, temelj srpsko-hrvatske neprincipijelne koalicije i politike tzv. Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

Na tom  putu  im uveliko pomaže i blagonaklono gledanje Tužilaštva BiH na sva ova zbivanja oko tzv. Hrvatske zajednice Herceg Bosne, kao da se radi o nekom dobrovoljnom udruženje a ne pokušaju osnivanja paradržavne tvorevine.

28.03.2019.

ASIM SARAJLIĆ O PROTIVLJENJU HDZ-A KOMŠIĆU: NISMO NI MI BIRALI SASTAV HNS-A

Sarajlić o protivljenju HDZ-a Komšiću: Nismo ni mi birali sastav HNS-a

Sarajlić o protivljenju HDZ-a Komšiću: Nismo ni mi birali sastav HNS-a
Asim Sarajlić / Vijesti.ba
Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Asim Sarajlić je najavio da će formiranje vlasti u BiH biti jedna od tema današnje sjednice Predsjedništva te stranke. Taj će proces, dodaje, napredovati nakon odluke Demokratske fronte (DF) o ulasku u pregovore o formiranju vlasti.

- Postoje još otvorena pitanja preko kojih mi ne možemo preći kod formiranja Vijeća ministara i daljeg konstituiranja Vlade FBiH. To su NATO i evropske integracije. Tu je i ono što smo do sada potpisivali, a što je danas bilo spremno od Johannesa Hahna, da te lijepe riječi prenesemo u praksu. Po nekim pitanjima nema volje određenih stranaka i lidera – kazao je Sarajlić.

Pored formiranja vlasti, na današnjoj sjednici Predsjedništva SDA govorit će se, dodaje, o aktuelnostima unutar stranke, poput predstojećeg Kongresa. Kada je raspodjela resora na državnom nivou u pitanju, Sarajlić ističe da je predsjednik SDA Bakir Izetbegović pokazao da nema namjeru "prigrabiti svojoj stranci sve pozicije".

- Ne treba SDA-u dva, tri ili sva četiri ministra u Vijeću ministara BIH. Mi želimo da podijelimo i odgovornost, ali i zadatke. Ne želi SDA da sama to nosi. Bilo je razgovora oko Vijeća ministara. Znate da je već Zoran Tegeltija proklamovan kao budući premijer. Kod podjele resora će SDA insistirati da se neke stvari promijene, da, recimo, Bošnjak konačno bude ministar finansija. To je nešto na čemu ćemo insistirati – izjavio je Sarajlić.

Podsjetio je da je SDA pozdravila odluku Demokratske fronte da započne pregovore o formiranju vlasti.

- Politikantski je sjediti u opoziciji i kritizirati, a ne nuditi rješenja i ne uhvatiti se sa problemima u koštac. I dalje je poziv otvoren svima. Imali smo razgovore i sa SBB-om. Ja se iskreno nadam da će i SBB biti dio te probosanske koalicije. Vidjet ćemo. Poziv je upućen i ovim manjim strankama, poput A-SDA i PDA – poručio je Sarajlić.

Kada je stav zvaničnika HDZ-a BiH u pitanju, prema kojem je Željko Komšić neprihvatljiv partner, Sarajlić odgovara da "ni SDA nije birala sastav HNS-a, niti smo birali prijedloge i kandidate koje je utvrđivao Dragan Čović i HNS".

- Mnogo šta se i nama ne sviđa, ali mnogo šta je realnost danas u BiH, od četničkog orgijanja u Višegradu do afera koje potresaju bh. javnost – kazao je Sarajlić.

Cilj SDA je, tvrdi, da se nastave integracijski procesi, poput puta u NATO savez, koji je zastao zbog unutarnjih odnosa u BiH.


(Vijesti.ba)28.03.2019.

ČEDOMIR JOVANOVIĆ OBJASNIO ZAŠTO JE PRIHVATIO PONUDU ŽELJKA KOMŠIĆA

Jovanović objasnio zašto je prihvatio ponudu Željka Komšića

Jovanović objasnio zašto je prihvatio ponudu Željka Komšića
Foto: Marko Lukunic / Pixsell
Čedomir Jovanović, predsjednika Liberalno-demokratske partije, povodom imenovanja na mjesto savjetnika člana Predsjedništva BiH Željka Komšića uputio je pismo u kojem je objasnio prihvatanje poziva za saradnju.

"Prihvatajući iskren poziv Željka Komšića da postanem njegov savjetnik, on i ja nastavljamo ono što smo započeli u kampanji, kada smo rekli da ćemo dati zadnji atom snage da riješimo sve one probleme koji su Bosnu i Hercegovinu učinile nefunkcionalnom državom, koju Srbija često ne razumije, a i sama je nesretna i u problemima", kazao je na početku.

On je naveo da građani koji žive u BiH, poslije preživljenog pakla, najmanje što zaslužuju je malo mira za sebe i svoje porodice.

"Zato oni koji ih predstavljaju u institucijama posebno moraju da imaju razumijevanja za ono što ljudi, i dvije decenije poslije kraja rata, preživljavaju. Srbija i BiH su povezane i naša društva zavise jedna od drugih. Ne možemo računati na normalan život u Srbiji ukoliko je BiH nepromijenjena, ukoliko strada i tavori. Ne bih želio da se iz kosovske krize i problema dodatno porodubi kriza u BiH, na koju se još niko nije usudio da odgovori", istakao je Jovanović.

Komšićev novi savjetnik je poručio da je njegov zadatak i obaveza da pomogne i Željku Komšiću i svakome ko je spreman da razumije da stabilnost regiona direktno zavisi od spremnosti da se na drugačiji način uređuju odnose i da nas neće nigdje odvesti potencijalno oživljavanje politike devedesetih, čemu su neki u regionu skloni.

"Pomirenje, zajednički život, reforma unutrašnjeg političkog sistema, smanjivanje razlika koje postoje između svih nas – to su putokazi za mir kako u Bosni i Hercegovini, tako i u svakoj okolnoj zemlji. To što sam posebno u BiH angažovan je zato što bolje od drugih razumijem da pitanje Bosne i Hercegovine nije problem koji može tako jednostavno da se riješi, nego je za njegovo rješenje potreban i razuman Beograd, kao što moraju biti razumni i Sarajevo i Zagreb. Na svim tim adresama želim da budem kako bih objasnio onima koji donose odluke koliko je važno da jedni druge slušamo i da svoje probleme rješavamo zajedno", rekao je lider LDS-a.

Jovanović je za kraj kazao da Evropa i uzdrmani svet nemaju mnogo vremena za nas i naša otvorena pitanja i zato smo, više nego ikad, prepušteni sami sebi i svojoj spremnosti da se mijenjamo i učimo iz prošlosti i grešaka koje su tada neki činili.


(Vijesti.ba)
28.03.2019.

GDJE JE ZAPELA ISTRAGA O KUPOVINI DIPLOMA?

28.03.2019.

KUPUJE LI DRŽAVA SRBIJA LOJALNOST SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE?

28.03.2019.

JELENA DIKOVIĆ: SRBIJA ĆUTI O ALBANSKIM ŽRTVAMA

28.03.2019.

RADE ŠERBEDžIJA: NARODI NA BALKANU NEĆE NAUČITI LEKCIJU IZ PROŠLOSTI

28.03.2019.

VIJEĆE SIGURNOSTI UN-A ODBACILO TRUMPOVU ODLUKU O GOLANU

Vijeće sigurnosti UN-a odbacilo Trumpovu odluku o Golanu

Vijeće sigurnosti UN-a odbacilo Trumpovu odluku o Golanu
Foto: FENA - Vijesti.ba

Vijeće sigurnosti UN-a u srijedu je većinom glasova odbacilo odluku Washingtona da prizna izraelski suverenitet nad okupiranom sirijskom Golanskom visoravni.

Sirija je pozvala na vanredno zasjedanje vijeća nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da jednostrano prizna izraelske pretenzije na tu teritoriju.

Sve članice vijeća izuzev Sjedinjenih Država oštro su osudile akciju, upozoravajući da ona dovodi u rizik regionalnu stabilnost i poredak zasnovan na međunarodnom pravu, prenosi Anadolu Agency (AA).

- Svaka jednostrana akcija koja bi poništila rezolucije vijeća osuđena je na neuspjeh - izjavila je predsjedavajuća Vijeća Anne Gueguen, govoreći također kao predstavnica Francuske.

Francuska drži rotirajuću poziciju predsjedavajućeg Vijeća za mart.

Izrael je okupirao Golansku visoravan od Sirije u Šestodnevnom ratu u 1967.

Izrael još kontrolira otprilike dvije trećine šire regije Golana kao de facto rezultat sukoba i zvanično je anektirao tu teritoriju u 1981., u akciji koju je tada jednoglasno odbacilo Vijeće sigurnosti, koje je pozvalo Izrael da povuče svoju odluku.  

Sjedinjene Države su kao stalna članica Vijeća tada glasale u korist rezolucije.

Izrael dugo lobira kod Washingtona da prizna njegovu jurisdikciju nad Golanom, ali su ranije američke administracije odbijale da se povinuju izraelskom apelu. Aneksija teritorije osvojene u sukobu nelegalna je po međunarodnom pravu.  

Trumpova administracija u više je navrata navodila nelegalnost takvih akcija u prošlosti, posebno ruske pretenzije na Krimski poluotok, koji je Moskva preotela od Ukrajine u 2014. i anektirala ga godinu dana kasnije nakon referenduma koji je odbacila međunarodna zajednica.

Sjedinjene Države su branile svoju kontroverznu odluku o Golanu, navodeći tokom vanredne sjednice Vijeća sigurnosti kako smatraju da priznavanje izraelskih pretenzija  "doprinosi stabilnosti u regiji i u Izraelu".

Rusija, ključna sirijska saveznica, upozorila je, ipak, da to "ne samo da pogoršava situaciju u Siriji, nego i stvara ozbiljnu prepreku normalizaciji odnosa između Izraela i arapskih država".

- Ta jednostrana odluka, bez obzira iz kojeg je razloga donijeta, ne mijenja bilo kakvu međunarodnu odluku sa zakonskom težinom - izjavio je zamjenik ruskog ambasadora u UN-u Vladimir Safronkov.

Bashar Jaafari, sirijski ambasador u UN-u, žestoko je kritikovao američki potez, u dugačkom govoru protiv odluke Washingtona.

Odluka američke administracije, kazao je on, "opasna je jer zastupa slijepo pristrasnu tendenciju bez presedana koja izobličuje međunarodnu politiku".

- Sirijski Golan je naš. On će biti vraćen nama. Nanijeli ste sramotu vlastitoj zemlji - izjavio je Jaafari, obraćajući se Washingtonu, prenosi AA.

(Vijesti.ba /FENA)28.03.2019.

SDP O ODLUCI DF-A, PONUDI ZA UJEDINJENJE I BUDUĆNOSTI BH BLOKA

SDP o odluci DF-a, ponudi za ujedinjenje i budućnosti BH bloka

SDP o odluci DF-a, ponudi za ujedinjenje i budućnosti BH bloka
Foto: Vijesti.ba
Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH na današnjoj sjednici iskazalo je posvećenost Bosanskohercegovačkom bloku, kao jedinoj realnoj alternativi besperspektivnoj vladavini etnonacionalnih stranaka.

Na sjednici je izraženo uvjerenje u daljne jačanje i proces širenja Bloka, čime bi se sve članice bloka trebale jednistveno suprotstaviti vladavini nacionalističkih stranaka.
 
Predsjedništvo je odluku Demokratske fronte o pregovorima za ulazak sa vlast sa nacionalnim strankama okarakteriziralo kao legitimnu odluku ove političke organizacije, ali i kao jednostran potez DF-a, u odnosu na ostale članice BH bloka.
 
Uvažavajući ovu odluku, na sjednici je još jednom potvrđeno kako SDP ne želi biti dio bilo kojeg etničkog bloka, niti će bilo kome služiti kao žirant za nefunkcioniranje vlasti i ispunjavanje želja rušitelja države za blokiranjem euroatlantskog puta i sprječavanjem provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava.
 
Ponuda DF-a o ujedinjenju stranaka lijeve orijentacije, u periodu dok ta stranka pregovara sa nacionalističkim strankama, ocijenjena je kao nekorektna i pokušaj ublažavanja negativnih posljedica pristupanja DF-a razgovorima o formiranju vlasti sa SDA-om, HDZ-om i SNSD-om. Nedvojbeno je istaknuto da nikada, zbog bilo čega, pa i eventualnog ujedinjenja stranaka ljevice, neće doći do gašenja SDP-a.
 
Još jednom je naglašeno kako će SDP BiH sve svoje parlamentarne kapacitete staviti u funkciju odbrane interesa Bosne i Hercegovine, te će podržati sve projekte koji će raditi na jačanju naše države i njenih institucija, nezavisno o njihovim predlagačima.
 
Na sjednici je usvojena i informacija o tome da je Centralna izborna komisija SDP BiH verificirala iskazivanje interesa četiri kandidata za predstojeće unutarpartijske izbore za predsjednika SDP-a, a to su Edin Delić, Mladen Ćavar, Nermin Nikšić i Svetozar Pudarić.


(Vijesti.ba)

28.03.2019.

AMERIČKI AMBASADOR ERIC NELSON ZAVRŠIO POSJETU U BANJALUCI

AMERIČKI AMBASADOR ZAVRŠIO POSJETU BANJOJ LJUCI: Cvijanovićka i Višković PREŠUTILI glavnu temu razgovora, ali Eric Nelson INSISTIRA BAŠ NA TOME

No, u saopštenjima za javnost nakon sastanaka sa ambasadorom iz kabineta predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, te premijera Radovana Viškovića, ni riječi o NATO-u, niti MAP-u.


Američki ambasador završio je prvu zvaničnu, dvodnevnu posjetu Banjaluci. U gustom rasporedu razgovarao je sa predsjednicom i premijerom Republike Srpske, opozicionim liderima, predstavnicima civilnog društva, poslovne zajednice. Poručio je da se Sjedinjene Američke Države zalažu za uspjeh Bosne i Hercegovine, izgradnju jake ekonomcije i zdrave demoratije. Političarima je posebno govorio o neophodnosti intergracija - onih euroatlantskih.

Prva zvanična posjeta novog američkog ambasadora Banjaluci, neće biti i posljednja, obećao je Eric Nelson. Osluškuje mišljenja građana i političara i opet će kaže doći kako bi pomogao reformama koje će pomoći cijeloj Bosni i Hercegovini da krene naprijed.

Uz ekonomski prosperitet, osnaživanje demokratije, razgovarano je i o partnerstvu sa NATO savezom.

"Da, sada razgovaramo o partnerstvu sa NATO savezom, što se tiče članstva, to je nešto o čemu će se razgovarati u narednim godinama, još je daleko. Ne treba dozvoliti da razgovori, neslaganja o članstvu sa NATO savezom, stanu na put uspješnom partnerstvu sa NATO-om", kazao je Eric Nelson, ambasador SAD-a u BiH.

Uz jasno naglašeno razdvajanje pojmova članstvo i partnerstvo, Nelson je kazao da je MAP tehnički korak koji ne treba politizovati.

No, u saopštenjima za javnost nakon sastanaka sa ambasadorom iz kabineta predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, te premijera Radovana Viškovića, ni riječi o NATO-u, niti MAP-u.

Tek jasno naglašena potreba hitnog formiranja novog Savjeta ministara, te Vlade Federacije BIH, kao i nastavak ekonomskih reformi i evropskog puta.

Slično i nakon sastanaka sa opozicionim liderima.

U SDS-u su istakli neophodnost rada na novom izbornom zakonu, jer kako kažu volju naroda ne mogu izražavati brojači glasova, već isključivo birači.

I u PDP-u s istakli isti problem, ali i nezadovoljstvo radom pravosuđa, te neophodnost vraćanja javnih medija kako kažu u okvire profesionalnog i nepristrasnog izvještavanja.Sastanka sa SNSD-om u stranačkim prostorijama nije bilo, a američki ambasador ističe da se raduje sastancima sa Miloradom Dodikom, uvažavajući njegovu funkciju u Predsjedništvu.

"Odluka o sankcijama je donesena u Washingtonu, na osnovu specifičnih djelovanja i prijetnji koje su dolazile od gospodina Dodika. Nadamo se da će sve aktivnosti i djelovanje predsjedavajućeg Predsjedništva promovisati sigurnost i stabilnost BiH", kazao je Nelson.

Nelson je najavio skoro otvarane novog američkog kutka u Banjaluci, a posjetio je i osnovnu školu u Doboju čiju su obnovu, nakon poplava, pomogle SAD.

28.03.2019.

NOVINAR AVDO AVDIĆ : HRVATSKA IMA SVOJE ŠPIJUNE I U EVROPSKOJ UNIJI

AVDIĆ OGOLIO STVARI DO KRAJA: "Građani BiH nisu svjesni šta nam se sve sprema, Hrvatska ima svoje špijune i u EU koji..."

"Ono što je možda najveći problem, on mene pita odakle vam informacije o ruskom utjecaju što nema veze sa ovim svim. Protekle dvije godine sam istražio ruski utjecaj i došao sam do frapantnih podataka. Javnost nije svjesna šta nam se sprema, možda će danas nakon obnoviteljskog sabora HZ HB biti", poručio je Avdić.


Image result for plenkovic, kolinda i covic fotos

Novinar portala Žurnal Avdo Avdić, koji je otkrio aferu koja se odnosi na navodni obavještajni upad Republike Hrvatske u BiH i vrbovanje državljana BiH za obavještajni rad za potrebe Republike Hrvatske, u Pressingu je govorio, između ostalog i o saslušanju u Tužilaštvu BiH.

"Ja sam došao u Tužilaštvo na poziv Olega Čavke, prije mene je uveden svjedok H. Č. Ja sam imao kontakt s njim, čekao sam svoj red za saslušanje. Čavka me počeo da ispituje, slična pitanja kao vi. Da li sjedim sa ministrom Mektićem? Da li je sjedim sa ovim ili onim? Naravno, sjedim sa svima, ali nikada nisam dobio ništa ni od koga. Nikad. Nakon toga me ispituje o mojim kontaktima. Ja se mogu pozvati na zakon i reći da nisam dužan otkriti te informacije", kazao je Avdić.

 

Citirajući zakon, Avdić je naveo da se novinari ne mogu saslušati kao svjedoci.

"Ono što je možda najveći problem, on mene pita odakle vam informacije o ruskom utjecaju što nema veze sa ovim svim. Protekle dvije godine sam istražio ruski utjecaj i došao sam do frapantnih podataka. Javnost nije svjesna šta nam se sprema, možda će danas nakon obnoviteljskog sabora HZ HB biti", poručio je Avdić.

Bojite li se?

"Ja neću ni po koju cijenu otkriti svoje izvore, bitno mi je da su informacije tačne. Imam dokumentaciju, a to je dio samo onoga što posjedujem. Ja nemam problem sa RH, logično je da će oni demantovati ovu priču. Kada poredamo, prvi dan su rekli da je priča smiješna, drugi dan je Grabar - Kitarović rekla da su postojali kontakti sa određenim ljudima da se zaštite interesi države. Treći dan direktor SOA-e kaže javno da su imali kontakt sa H. Č. Zar očekujete da će direktor obavještajne službe reći: OK, jesmo podmetali. Naravno da neće".

Kako je kazao, u određene afere čak i na području Evropske unije su umiješani ljudi koji su povezani sa obavještajnim službe RH.

"Šef kabineta hrvatske obavještajne službe, Davor Franjić je čovjek koji je djelovao na teritoriji EU. U Sloveniji su nezakonito prisluškivali agenticu koja ih je zastupala za Piranski zaljev, pa su objavljeni oni transkripti. U tu aferu je umješan Davor Franjić, čovjek koji ima kontakte u BiH i u lijevim i desnim partijama", naveo je.

Kako je kazao, vrbovani su bespomoćni građani BIH.

"To je suština. Ovaj svjedok H.Č. je bio uredan čovjek koji je dobio vizu i radnu dozvolu na području Slovenije. On ide preko RH i onda ga počnu zaustavljati i na kraju mu kažu: Ukoliko ne pristaneš na saradnju, dobićeš zabranu prolaska kroz teritoriju Hrvatske i kako će on ići da zaradi za egzistenciju? Nikako. Ovo je zloupotreba obavještajnih službi Hrvatske. Ja nemam nikakav problem da zaustavljaju sve sumnjive građane BiH. Gledajte dokument, čovjek je 2018. protjeran po odluci SOA-e. Policijska stanica Sinj je samo 20 dana prije toga mu dala saglasnost za rad. Ko je tu pogriješio?", naveo je Avdić.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89220070

Powered by Blogger.ba