Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

26.03.2019.

KAKO BiH NIJE MOGUĆA, PA MILORAD DODIK JE UPRAVO NA VRHU TE DRŽAVE

Kako BiH nije moguća, pa Dodik je upravo na vrhu te države

Kako BiH nije moguća, pa Dodik je upravo na vrhu te države
Esad Bajtal / Vijesti.ba
Još jednom se pokazalo da velikodržavni koncept Slobodana Miloševića i dalje živi i uživa veliku podršku, kako u samoj Srbiji, tako i u Republici Srpskoj, smatra politički analitičar Esad Bajtal.

Gužva oko NATO-a

U razgovoru za Vijesti.ba, Bajtal je analizirao poruke koje su srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i lider SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u Nišu uputili sa obilježavanja 20. godišnjice od početka napada NATO-a na SR Jugoslaviju.

Naš sagovornik ističe kako se u Srbiji "stvorila gužva" oko NATO-ovog bombardovanja, koje je "s razlogom trajalo 78 dana nakon niza opomena Miloševiću i pokušaja da se sporne stvari riješe dogovorom i bez sile".

- Za njih je to zločin, a istovremeno negiraju 1.425 dana opsade Sarajeva. Naravno da je i tih 78 dana bombardovanja tragično, ali to je ništa u usporedbi sa Sarajevom i kalvarijom koja se ovdje kod nas događala - ističe Bajtal.

Navodi da u RS-u i Srbiji, osim genocida u Srebrenici, redovno negiraju i opsadu Sarajeva, masakr na Tuzlanskoj kapiji i Markalama, ali ne u smislu da se sve to nije desilo, već da su Bošnjaci sami sebe bombardovali na Kapiji i Markalama, te da su sami sebe opkolili u Sarajevu.

Između ostalog, Vučić je u Nišu poručio kako Srbija nikad neće biti članica NATO-a jer pamti agresiju zapadnog vojnog saveza 1999. godine, svoje žrtve i smrti civila, dok je Dodik još jednom potcrtao da, uprkos tome što je izložen zahtjevima da se BiH kreće ka NATO-u, za njega to nije prihvatljivo.

- Ja ne mogu i neću nikada da dozvolim da se uspostavi granica na Drini koja će biti NATO granica, kojom ćemo ponovo biti razdvojeni - podvukao je Dodik.

Prema Bajtalovom mišljenju, Dodik je ovim riječima ujedno poručio i da podržava projekat "velike Srbije".

- To je logičko priznanje tog velikodržavnog koncepta zbog kojeg je ovdje krv lila, palo više od 100.000 žrtava, silovane brojne žene, raseljeno oko dva miliona ljudi... - rekao je Bajtal.

Podsjeća na paradoksalnu rečenicu bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića, koju je izgovorio tokom prvog dana suđenja u Hagu: "Sve o BiH je čista laž". Dakle, ni mala ni velika, ni ova, ni ona, nego "čista laž". Sve je, dakle, izmišljeno da bi se njega optužilo.

Logika paradoksa

- Upravo zbog te rečenice, napisao sam knjigu "Zločini i laži Miloševićeve kripto politike". Šta to znači? To znači ne da ovdje nije bilo ni opsade, ni silovanja, ni rušenja, ni paljenja - dakle ničega - čak ni rata - govori Bajtal.

"O čemu vi pričate, zašto sam ja ovdje, šta vi to mene ispitujete", pitao se Milošević u Haškom tribunalu, podsjeća Bajtal, dodajući da su ga ispitivali zato što je upravo tu granicu, o kojoj je Dodik govorio u Nišu, nastojao ratom da izbriše, ali ju je u Daytonu svojom rukom potpisao.

Tako Dodik, nastavlja naš sagovornik, kao samozvani i najglasniji "čuvar" Daytona, na terenu radi upravo protiv njega.

Bajtal se osvrnuo i na Dodikove tvrdnje da BiH nije moguća, "jer je rezultat ideologije i politike koja je bombardovala Srbe i u RS i u BiH". Također, Dodik se zapitao i "zašto drugi mogu da imaju svoje države, a Srbi ne mogu da imaju jedinstvenu državu".

- Pa kako nije moguća, a on se nalazi upravo na vrhu te države - predsjedavajući je njenog Predsjedništva! Šta znači jedinstvena država? Šta su Mađari u Vojvodini? Zašto ih ne predaju Mađarima u Mađarskoj, zašto ne kažu - evo Vojvodina ide tamo da bi Mađari bili u jedinstvenoj državi? Zašto Istra ne pripada Italiji da bi Italijani bili u jedinstvenoj državi? A šta je, po logici tog velikodržavlja, sa Sandžakom i preševskom dolinom - pita se Bajtal.

Naglašava kako je logika paradoksa i dvostrukih aršina ključna politika, odnosno, poetika etno-državnih koncepata, koji ne znaju i/ili ne žele biti u dosluhu s realnošću istine i vremena kooperacija i integracija kojima teži čitav demokratski svijet.

- Oni, nosioci tih retorika i politika, žive na iracionalnom geopolitičkom fantazmu. Dakle, oni moraju svi biti zajedno, a šta je s ostalima? A da bi bili zajedno, sve ostale, druge, i na bilo koji način drugačije, treba protjerati, pobiti, raseliti, uništiti - poručuje Bajtal.

I upravo to, nastavlja, dešavalo se u posljednjem ratu u BiH, koji je posljedica etno-politike i monopolistički intonirane velikodržavne logike tog geo-totalitarnog htijenja.

- Budimo logični: šta bi se desilo kad bi svi na planeti, na isti način, dakle, silom i kamom, htjeli da budu zajedno? I po principu "Srbija do Tokija", tog predratnog slogana pod kojim se vodila i, očito još i danas, vodi politika naših istočnih susjeda. I ne samo njih - zaključuje Bajtal u razgovoru za Vijesti.ba.

 

D.K.

(Vijesti.ba)

26.03.2019.

PREDSJEDNIŠTVO DF ODLUČILO : KREĆEMO U PREGOVORE O FORMIRANJU VLASTI POD ODREĐENIM USLOVIMA !

Predsjedništvo DF odlučilo : Krećemo u pregovore o formiranju vlasti pod određenim uslovima !

Predsjedništvo Demokratske fronte donijelo je danas odluku o početku razgovora sa stranka o formiranju parlamentarne većine nakon izbora koji su u BiH održani 7. oktobra.

Kako juavlja Nap ovim je Predsjedništvo DF-a potvrdilo ranija očekivanja da će ta stranka krenuti u pregovore oko formiranja parlamentarne većine na federalnom i državnom nivou.

U osam zaključaka izneseni su principi koje će DF u pregovorima predstaviti mogućim budućim partnerima SDA, HDZ-u i SNSD-u. Između ostalog iz DF-a su istakli da će se zalagati za provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava, kao i potpuno prvođenje svih ranije usvojenih zakona i strategija Parlamenta BiH i Predsjedništva BiH s ciljem aktivacije MAP-a.

1. U svjetlu najavljenih izmjena ustava BIH i Izbornog zakona BiH zalažemo se za provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu (Sejdić-Finci, Pilav, Zornić i Šiaku) kojim je BiH naloženo uspostavljanje političkog sistema koji će omogućiti svim građanima BIH da učestvuju na izborima bez diskriminacije na osnovu etničke pripadnosti.

2. U kontekstu EU integracija, zalažemo se za provedbu svih ranije usvojenih zakona i strategija Predsjedništva BiH i PS BIH sa ciljem aktiviranja MAP-a te članstva u NATO-u.

3. Insistiramo na ekonomskim reformama i dodatnom zapošljavanju s ciljem jačanja domaće ekonomije.

4. Zalagat ćemo se za sprovođenje aktivnih mjera koje će obezbijediti kvalitetnu zdravstvenu zaštitu svim građanima.

5. Insistiramo na donošenju propisa iz oblasti radnog zakonodavstva u skladu sa međunarodnim radničkim standardima.

6. Insitiramo na rješavanju sigurnosnih izazova, te potpunoj vladavini prava u borbi protiv kriminala, terorizma i opšte korupcije u bh. društvu.

7. Pažnju posvetitui rješavanju prava i statusa demobilisanih boraca i njihovih porodica.

8. Hitno poduzeti mjere za realizaciju masovnih infrastrukturnih javnih radova u oblasti saobraćajnog povezivanja.

26.03.2019.

BiH PROKOCKALA 2:0, GRCI S IGRAČEM VIŠE DO REMIJA U ZENICI

BiH PROKOCKALA 2:0, GRCI S IGRAČEM VIŠE DO REMIJA U ZENICI 


26.03.2019.

POZICIJA UN-A PREMA GOLANU OSTAJE NEPROMIJENJENA NAKON AMERIČKOG POTEZA

Pozicija UN-a prema Golanu ostaje nepromijenjena nakon američkog poteza

Pozicija UN-a prema Golanu ostaje nepromijenjena nakon američkog poteza
Foto: FENA - Vijesti.ba


Politika UN-a prema Golanskoj visoravni ostaje  nepromijenjena uprkos priznanju izraelskog suvereniteta nad tom teritorijom od strane Trumpove administracije, saopćio je portparol UN-a.

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je potpisao dekret kojim priznaje izraelski suverenitet nad teritorijom koju je Izrael preoteo od Sirije  1967. i anektirao ju je u 1981.

Upitan o reakciji generalnog sekretara UN-a Antonia Gutrresa na američki potez, i da li je to u suprotnosti s rezolucijama Vijeća sigurnosti po pitanju Golana, Guterresov portparol Stephane Dujarric izjavio je da je pozicija čelnika UN-a prema tom pitanju ostala nepromijenjena.

- Za generalnog sekretara jasno je da je se status Golana nije promijenio. Politika UN-a prema Golanu odražava se u relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti, i ta politika, ponavljam, nije se promijenila - izjavio je  Dujarric na redovnom brifingu za novinare.

Kazao je da nije upoznat ni s kakvim planovima Guterresa da kontaktira američkog predsjednika Donalda  Trumpa ili izraelskog premijera Benjamina Netanyahua oko američkog poteza.

Odmah nakon izraelske aneksije okupirane teritorije u 1981., Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je rezoluciju 497, koja navodi da je izraelska odluka da uvede zakone, jurisdikciju i administraciju nad okupiranom sirijskom Golanskom visoravni "ništavna, nevažeća i bez ikakvih međunarodnih pravnih posljedica", prenosi Xinhua.


(Vijesti.ba / FENA)

26.03.2019.

KONAČNA ODLUKA, UKIDA SE POMJERANJE KAZALJKI NA SATU

Konačna odluka, ukida se pomjeranje kazaljki na satu

Konačna odluka, ukida se pomjeranje kazaljki na satu
Foto: Vijesti.ba

Evropski parlament glasao je za ukidanje ljetnjeg i zimskog računanja vremena.

Izglasano je da se od 2021. godine ukine pomjeranje sata koje se decenijama događalo dva puta godišnje, u martu i oktobru.

Zemlje koje planiraju da zauvijek ostanu na ljetnjem računanju vremena trebalo bi da pomjere kazaljke posljednji put u martu 2021, a one koje odaberu zimsko računanje vremena podešavaće svoje satove poslednji put u oktobru 2021. godine, javljaju strani mediji.

Mnoge države članice uspostavile su promjenu vremena tokom naftne krize sedamdesetih, kao pokušaj uštede energije.

Od 1996. godine, sve zemlje EU menjaju istovremeno svoje vrijeme.

Prijedlog sada ide pred Evropski parlament i parlamente zemalja članica Unije.

(Vijesti.ba /NN)

26.03.2019.

KOLINDA RASPISALA IZBORE ZA EVROPSKI PARLAMENT

Kitarović raspisala izbore za Evropski parlament

Kitarović raspisala izbore za Evropski parlament
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović raspisala je danas izbore za Evropski parlament, koji će biti održani u nedjelju, 26. maja.

Hvatska predsjednica je donijela odluku o raspisivanju izbora za članove Evropskog parlamenta iz Hrvatske, a skladu sa zakonom i Ustavom, saopšteno je iz Kabineta Kitarovićeve.

Odluka o raspisivanju izbora stupa na snagu danom objavljivanja u "Narodnim novinama".

Građani Evropske unije izlaze na izbore od 23. do 26. maja i biraju nove zastupnike Evropskog parlamenta koji će ih predstavljati idućih pet godina.

Hrvatsku bi u novom sazivu trebalo da predstavlja jedan zastupnik više, ukupno njih 12.

U Hrvatskoj se zastupnici biraju po proporcionalnoj zastupljenosti i preferencijalnom glasanju u jednoj izbornoj jedinici koju čini teritorija Hrvatske, uključujući i biračka mjesta određena izvan Hrvatske.

Pravo predlaganja stranačkih lista za izbore u EP imaju sve registrovana političke stranke u Hrvatskoj, samostalno ili kao zajednička lista više stranaka. Za pravovaljanost prdloga liste potrebno je prikupiti najmanje 5.000 potpisa birača, a predlozi lista moraju biti predati Državnom izbornoj komisiji najkasnije u roku od dve sedmice od dana raspisivanja.

Svoju listu s 12 imena dosad je predstavio SDP s jednakim brojem žena i muškaraca. Listu predvodi evrozastupnik Tonino Picula, a slijedi ga evrozastupnica Biljana Borzan. Nosilac liste Amsterdamske koalicije (HSS, GLAS, IDS, PGS, HSU, Laburisti i Demokrati) je istarski župan Valter Flego, dok je Živi zid predstavio zajedničku platformu grupe evropskih stranaka koje srednja struja evropske politike naziva populističkim. HDZ i Most još nisu objavili svoje liste.

U trenutnom sazivu Evropskog parlamenta sedi 751 zastupnik, dok će ih u novom biti 705. Iako se ukupan broj zastupnika smanjuje izlaskom Velike Britanije iz EU-a (73 zastupnika), neke zemlje će dobiti od jednog do pet zastupnika više, a preostala mjesta će se čuvati za moguća buduća proširenja Unije.

Hrvatsku bi u novom sazivu trebao predstavljati jedan zastupnik više, ukupno njih 12. Broj zastupnika bi trebalo najviše da se poveća Francuskoj i Španiji koje će ih imati pet više nego dosad.

Sve će, ipak, zavisiti od datuma Brexita.

Na poslednjim evropskim izborima 2014. izlaznost na nivou EU-a iznosila je 42,61 posto. Najveća izlaznost je bila u Belgiji i Luksemburgu, zemljama u kojima je glasanje obvezno. U Hrvatskoj je na birališta izašlo tek 25,24 posto, a među mladima u dobi od 18 do 24 godine taj je podatak još niži, tek 13 posto.

(Vijesti.ba /NN)

26.03.2019.

PARLAMENT PREUZEO KONTROLU NA BREGZITOM, MEJ PROTIV

26.03.2019.

GOVOR MRŽNJE BUJA NA INTERNETU U BiH

26.03.2019.

SRPSKA PRAVOLAVNA CRKVA DIJELI VJERNIKE PO POLITIČKOJ LINIJI

26.03.2019.

DRAGAN MEKTIC: PREDSJEDNISTVU PREDATA INFORMACIJA O AKTIVNOSTIMA SOA-E

Mektić: Predsjedništvu predata informacija o aktivnostima SOA-e

Mektić: Predsjedništvu predata informacija o aktivnostima SOA-e
Foto: Vijesti.ba
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio je za Vijesti.ba da je Predsjedništvu BiH predao Informaciju u vezi sa navodima o aktivnostima hrvatske SOA-e i generalnog konzula Hrvatske u BiH o vrbovanju selefija za krijumčarenje naoružanja.

"Informacija je povjerljivog karaktera i ne mogu govoriti detalje o tome, jedino mogu potvrditi sve ono što sam ranije govorio u vezi sa tim slučajem", rekao je ministar Mektić za Vijesti.ba.

Podsjećamo, ministar Mektić je ranije govorio o slučaju vrbovanja pripadnika selefijskog pookreta za krijumčarenje naoružanja u BiH od strane hrvatskih diplomata i obavještajaca.

Povodom tog slučaja, Predsjedništvo BiH zatražilo je 18. marta od Ministarstva sigurnosti BiH da u roku od tri dana ovoj instituciji dostavi sveobuhvatnu informaciju o navodima iznesenim u javnosti o aktivnostima Bezbjednosno-obavještajne agencije Hrvatske i generalnog konzula Hrvatske u BiH.

U međuvremenu, Tužilaštvo BiH je 14. marta formiralo predmet da bi hitno bile utvrđene sve okolnosti i navodi izneseni
u medijima koji se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

"Izvještaj o navodima o aktivnostima hrvatske Bezbjednosno-obavještajno agencije i generalnog konzula Hrvatske u BiH o navodnom vrbovanju selefija za krijumčarenje naoružanja u BiH tražen je od strane druga dva člana Predsjedništva BiH koji su smatrali da javno iznesene stavove treba provjeriti zato sam i podržao to", rekao je za ATV Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

"To je nešto što u sebi ima dosta nerazrašnjenih stvari. Predsjednišvo će svakao sjesti i vidjeti. Ja nemam pojma kakav je izvještaj, ja ga nisam ni dobio", rekao je Dodik za ATV.

(Vijesti.ba)

26.03.2019.

TRUMP PRIZNAO GOLANSKU VISORAVAN IZRAELSKIM TERITORIJEM

Podrška Netanyahuu uoči izbora 9. aprila : Trump priznao Golansku visoravan izraelskim teritorijem

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je uredbu kojom se Golanska visoravan proglašava izraelskim teritorijem, što je poticaj izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu uoči izbora, u vrijeme kada se njegov politički protivnik profilira u bolju alternativu.

Tokom posjeta Netanyahua Bijeloj kući, Trump je potpisao uredbu kojom SAD službeno priznaje Golansku visoravan kao izraelski teritorij, što je dramatičan zaokret od desetljeća američke politike.

Index.hr podsjeća da je Izrael osvojio Golansku visoravan u Šestodnevnom ratu 1967., a do tada je bila sirijski posjed.

Američko priznanje Golana kao izraelskog teritorija dosad je najsnažnija gesta Trumpove pomoći Netanyahuu uoči izbora 9. aprila .

Nakon potpisivanja dokumenta, Trump je Netanyahuu darovao kemijsku olovku uz riječi: “Ovo dajte narodu Izraela”.

Netanyahu je pozdravio Trumpov potez i rekao da Izrael nikada nije imao boljeg prijatelja.

“Baš kao što je Izrael uspravno stajao 1967., kao što je uspravno stajao 1973., Izrael tako stoji i danas. Pravda je na našoj strani i nikad nećemo odustati”, rekao je Netanyahu.

“Stojimo uz Izrael jer njegova stvar je i naša stvar, njegove vrijednosti su i naše vrijednosti, i njegova borba je naša borba”, rekao je potpredsjednik Mike Pence.

Sirijsko je ministarstvo vanjskih poslova nazvalo američku odluku napadom na suverenitet i teritorijalni integritet Sirije.

UN smatra Golansku visoravan okupiranim teritorijem. Netanyahu skratio posjet SAD-u zbog napada iz Gaze

Izraelski je premijer stigao u Washington u nedjelju u posjet koji je inicijalno trebao trajati četiri dana ali je skratio posjet zbog napada iz Gaze na kuću u blizini Tel Aviva.

Netanyahu je u Bijeloj kući rekao da Izrael upravo snažno odgovara na taj napad. “U trenutku dok razgovaramo.. Izrael upravo silom odgovara na tu slijepu agresiju. Imam jednostavnu poruku za neprijatelje Izraela: radimo ono što se mora učiniti kako bismo obranili naš narod i našu državu”, rekao je u Bijeloj kući.

Trump mu je poručio da Sjedinjene Države priznaju Izraelu pravo na obranu

26.03.2019.

KOŠARKAŠKI SVIJET U ŠOKU : JUSUF NURKIĆ SLOMIO NOGU

Košarkaški svijet u šoku : Jusuf Nurkić slomio nogu

Najbolji bh. košarkaš i centar Portlanda Jusuf Nurkić teško je stradao u bezazlenom skoku za svoje Blejzerse u susretu protiv Brooklyn Netsa.z.

Div iz Živinica je prilikom doskoka slomio lijevu nogu, a prije ove stravične povrede, naš reprezentativac je odigrao maestralnu utakmicu.

Nurkić je do povrede ubacio 32 poena i zabilježio čak 16 skokova i vodio je svoje Blejzerse do pobjede 148:144.

Nurkića su iznijeli na nosilima, uz aplauz cijele dvorane.

Odmah su se oglasili iz njegovog kluba na instagramu, gdje su poručili „Volimo te, Bosanska zvijeri“ a navijači su pisali komentare poput „bolje da smo izgubili, a da se on nije povrijedio“.

Nurkić je u Portland stigao prije dvije godine kada je došao iz Denvera u zamjenu za Milesa Plumleea. U Portlandu je prvi izbor na poziciji centra, a mnogi američki novinari i bivši igrači i za njega smatraju da je jedan od najdominantnijih centara lige.

26.03.2019.

NOVINAR AVDO AVDIĆ SASLUŠAN U TUŽILAŠTVU BiH U 'SLUČAJU SELEFIJE'

Avdo kod Čavke : Novinar ‘Žurnala’ saslušan u Tužilaštvu BiH u ‘slučaju selefij'e’

Avdo Avdić, novinar portala Žurnal, koji je razotkrio aferu u vezi s navodnim vrbovanjem selefija za obavještajni rad za potrebe Hrvatske, ispitan je u ponedjeljak u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Nakon toga je izjavio da tužioca Olega Čavku uopće nije interesirao upad hrvatske obavještajne službe, već ga je, kaže, samo pitao odakle mu informacija o ruskom utjecaju u Bosni i Hercegovini.

Avdić je rekao da je tužioca Čavku zanimalo “s kim se sastaje po kafanama”, prenose agencije.

Avdić je ispitan u svojstvu svjedoka, iako je, kako prenosi sarajevski portal Klix.ba, poznato da, prema Zakonu o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, novinari ne mogu biti saslušani kao svjedoci.

‘Ruski utjecaj u BiH’

Avdić je potvrdio da je na svjedočenje doveden i H. Č., pripadnik selefijskog pokreta iz Zenice, koji je ranije potvrdio Žurnalu da je skoro četiri mjeseca sarađivao s hrvatskim obavještajcima.

On je ranije rekao da su mu prilikom vrbovanja prijetili zabranom ulaska u Hrvatsku, a za dobro izvedenu akciju prebacivanja naoružanja obećavali su mu posao u Hrvatskoj za njega i njegovu porodicu.

“Tužilac me je držao pola sata da čekam ispred, prethodno je doveo svjedoka inicijala H.Č. Rekao je u hodniku da čak na njega vrše pritisak. Nakon toga je Čavka pustio mene unutra. Ispitivao me o mojim kontaktima, izvorima i kretanjima po ugostiteljskim objektima u Sarajevu i ono što je ključno – pitao me odakle mi informacije o ruskom utjecaju u Bosni i Hercegovini. Znači, nije me pitao ništa o ovom slučaju, o upadu obavještajnih službi iz Hrvatske”, rekao je Avdić nakon saslušanja.

Dodao je da nije želio otkriti svoje izvore za ovu priču.

“Nisam želio otkriti svoje izvore. Tužilac može pitati šta želi, a ja imam pravo ne odgovoriti… Interesiralo ga je gdje se krećem i s kim se nalazim u Sarajevu. Kazao sam da se poznajem s ovim ljudima s kojima sam slikan u kafani isto kao i sa gospodinom Čavkom, s kojim sam se družio”, dodao je on.

Kako je saslušana osoba H.Č.

Avdić se, potom, zapitao kako tužilac zna identitet osobe inicijala H.Č.

“Vrlo interesantno, nijedan svjedok nije otkrio identitet osobe inicijala H.Č., a ta osoba je danas privedena, dovedena na saslušanje. Kako je gospodin Čavka znao o kome se radi, vjerovatno od gospodina [Petra] Martića, direktora hrvatske obavještajne službe, možda je Čavka od njih dobio informacije”, dodao je on.

Avdić je u Tužilaštvo pozvan radi davanja iskaza u krivičnom predmetu koji se odnosi na navodni obavještajni upad Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu i vrbovanje bh. državljana za obavještajni rad za potrebe Hrvatske.

26.03.2019.

HRVATSKI NOVINAR ODERAO KOLINDU GRABAR KITAROVIC

HRVATSKI NOVINAR ODERAO KOLINDU: "Banalno je ikome pripisivati atribute najstarijeg konstitutivnog naroda"!

Odgovorna politika morala bi izbjegavati sve izjave i postupke koji podsjećaju na hercegbosansku terminologiju, piše zagrebački Jutarnji list u komentaru koji prenosimo u cijelosti.Image result for kolinda grabar i dragan covic fotos

Piše: Robert Bajruši

U redu, približavaju se predsjednički izbori na kojima će svaki glas biti važan, a i jednako vrijedan, bez obzira na to živi li birač u Hrvatskoj ili stotinama, pa i tisućama kilometara daleko. Što se posebno odnosi na Hrvate iz Bosne i Hercegovine, koji su još od izbora 1992. nepresušna glasačka baza HDZ-a, vjerni i u najtežim vremenima. Jer, čak i kada je HDZ gubio - 2000. i 2011. - hrvatski birači iz BiH i tada su golemom većinom glasali za tu stranku i njezine kandidate.

U tom smislu, razumijemo da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović već počela ozbiljnu kampanju među biračima u susjednoj državi, jer na izborni dan uvijek je dobro u rezervi imati pedeset ili sedamdeset tisuća unaprijed osiguranih glasova, onih poput počasnog doktora Dragana Čovića, koji vas zovu “našom Predsjednicom”, iako žive u drugoj državi. Samo što pritom ipak treba imati mjeru, kako za politički trenutak tako i za povijesne činjenice, a ne izjavljivati “Hrvati su najstariji konstitutivni narod u BiH i jedan su od stupova moderne hrvatske države”, kako je u subotu poručila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

“Vi u BiH niste gosti, pridošlice ni nacionalna manjina, nego njezin najstariji konstitutivni narod koji ne želi ništa drugo nego mir i ravnopravnost s druga dva naroda u zajedničkoj domovini BiH”, rekla je Grabar-Kitarović na Danu otvorenih vrata za Hrvate iz BiH u svome uredu. Pa se zatim, prema izvještajima, “hrvatska predsjednica založila za intenzivnije pregovore o pristupanju BiH Europskoj uniji, ali pod uvjetom da su Hrvati ravnopravan narod”. 

Izgleda da predsjednica Grabar-Kitarović više zna o povijesti od čuvene medijavelistice, povjesničarke Nade Klaić, prema kojoj Bosna nikada nije bila ni srpska ni hrvatska zemlja. Kao i da joj je promaklo da su se nacije u današnjem obliku počele konstituirati tek sredinom 19. stoljeća, zbog čega je banalno ikome pripisivati atribute “najstarijeg konstitutivnog naroda”.

Mogla je, primjerice, pročitati djelo slavnog K und K vojskovođe Svetozara Borojevića, koji je krajem 1880. objavio putopis kroz Bosnu u kojem je detaljno opisao razlike među pripadnicima tri konfesionalne zajednice, koje je nazivao grkoistočnjacima, katolicima i muhamedancima, jer tada tek dolazi razdoblje nacionalne emancipacije Srba, Hrvata i današnjih Bošnjaka.

Onaj tko je prijavio doktorat, morao bi poznavati osnovne činjenice teme o kojoj priča, čak i kada se obraća svojim biračima.

Kao što nije konzistentno kada se hvali nedavna presuda doživotne robije Radovanu Karadžiću, a ignorira presuda “haaškoj šestorki”, u kojoj su Pretresno i Žalbeno vijeće utvrdili da je “Herceg-Bosna rezultat pokretanja udruženog zločinačkog poduhvata, koji je imao za cilj stvaranje hrvatskog entiteta u BiH, te njegovo ujedinjenje sa susjednom Hrvatskom”.

Naime, svaki put kada netko u Zagrebu počne pričati o najstarijem konstitutivnom narodu i uvjetovati pod kojim okolnostima BiH može pregovarati s EU-om, otvara se prostor za rafalni odgovor iz Sarajeva. A tamošnja politika je također prepuna mufljuza i šibicara, koji jedva čekaju povod za svađu jer drugo ionako ne znaju raditi.

Ali to su njihovi problemi. Odgovorna politika u Hrvatskoj morala bi izbjegavati sve izjave i postupke koji podsjećaju na hercegbosansku terminologiju, a Kolinda Grabar-Kitarović je izletila već u prvoj krivini. I možemo biti sigurni da će toga biti još.

//////////////////

26.03.2019.

BURNE REAKCIJE HISTORIČARA NA KOLINDINE IZJAVE O BiH

BURNE REAKCIJE HISTORIČARA NA KOLINDINE IZJAVE O BiH: "Taj mit da su Hrvati prvi poboli barjak na prostoru BiH VRLO JE OPASAN..."

"Nikad se ne bih igrao na tom mjestu, takvom vrstom, tako neozbiljnih čak opasnih izjava."


Image result for kolinda grabar fotos

Izjava hrvatske predsjednice da su "Hrvati najstariji konstititutivni narod u BiH" naišla je na oštre kritike akademske zajednice, ali i političara u BIH. Upozoravaju da je riječ o opasnoj izjavi koja podsjeća na početak rata i devedesete. S druge strane hrvatski zvaničnici naglašavaju da je riječ o paranoičnom razmišljanju Sarajeva i da je predsjednica Hrvatske samo željela istaći da je BiH i domovina Hrvata i da im to niko ne može oduzeti.

Analitičari podsjećaju kako se ove godine u Hrvatskoj održavaju predsjednički izbori i da sličnih izjava neće manjkati.

Ko je nastariji narod u BiH? Za historičara Husniju Kamberovića pitanje je u najmanju ruku neozbiljno, a odgovor koji je ponudila predsjednica Republike Hrvatske, neodgovoran.

"Ti mitovi starine: Dakle, mi smo najstariji, mi smo prvi došli na ove prostore, mi smo prvi poboli barjak na ovaj teren. Taj mit je vrlo opasan i on je široko korišten devedesetih godina u pripremama ne samo ratova na Balkanu nego i onoga što se naziva etničko čišćenje" , kaže ovaj historičar za N1.

Nekoga nazvati najstarijim narodom, u političkom diskursu znači davati mu pravo prvenstva, slaže se i prof. Esad Bajtal koji dodaje:

"Želim priznati svakog čovjeka pa i tu gospođu i želim ne da budem iznad njega nego da mu budem ravan. Nikad se ne bih igrao na tom mjestu, takvom vrstom, tako neozbiljnih čak opasnih izjava."

Nakon DF i Naše stranke koje su izjave hrvatske predsjednice osudili pozvavši je da se bori za ravnopravnost svih naroda na teritoriji cijele BiH, danas smo zatražili komentar HDZ BiH. Odgovorio je predsjednik Glavnog vijeća HNS-a, Božo Ljubić:

"Zapravo predsjednica je jasno htjela poručiti Hrvatima koji su došli na Pantovčak iz svih krajeva Bosne i Hercegovine da BiH pripada i Hrvatima kao jednom od tri konstitutivna naroda i otprilike je rekla neku sintagmu da su Hrvati u BiH najstariji ili jedni od najstarijih."

Iz SDA prokomentarisao je Šemsudin Mehmedović:

"I ja i predsjednica Republike Hrvatske smo učili istoriju u prošlom sistemu, u bivšoj Jugoslaviji zajedničkoj i znamo mi dobro ko su najstariji konstitutivni narodi u BiH. Očigledno da je ona ili zlonamjerna ili je pomalo zaboravila istoriju ne samo BiH no svih naroda na prostoru bivše Jugoslavije."

Možda se izjava Grabar Kitarović ne bi toliko komentirala da njeni postupci i istupi proteklih godina nisu ozbiljno doveli u pitanje toliko puta izgovorenu rečenicu da je BiH prijatelj, i najvažniji vanjski prioritet. Jer odmah nakon toga uslijedile su izjave o radikalnim islamistima, zemlji kojoj nedostaje emancipacija. Svemu navedenom svakako ne doprinosi ni nedavna izjava koju je hrvatska predsjednica dala nakon razgovora u Briselu gdje je podvukla da je Hrvatska za proširenje Evropske unije ali pod uslovom da se ispune svi kriteriji, što je dio bh. javnosti shvatio kao svojevrsnu ucjenu za usvajanje izbornog zakona po mjeri HNS-a. Ipak kolumnista i novinar Emil Karamatić posljednju izjavu veže za početak predizborne kampanje za predsjedničke izbore.

"Kad vi nemate najbolje školstvo, najbolje zdravstvo, najveći bruto nacionalni dohodak onda posežete za takvim izjavama kako ste najljepši, najstariji, puno toga naj pa onda na kraju narod. Te kvalifikacije o narodu su sklone koketiranjem sa onim ekstremnim nacionalizmom" , kaže Emil Karamatić za N1.

Velki dio svog mandata Kolinda Grabar Kitarović potrošila je pričajući o majorizaciji Hrvata u BiH. 
Koliko je tome svemu doprinijela politika stranke koja čini dio vladajuće politike proteklih 25 godina nije spomenula nijednom.

SB/N1

KO SMO MI BOŠNJACI? — Bosnjaci.Net


26.03.2019.

RADOVAN KARADžIĆ U ZAGREBU

26.03.2019.

PROSINEČKI OTKRIO SASTAV ZA GRČKU: ČETIRI MROMJENE

Prosinečki otkrio sastav za Grčku: Četiri promjene

Prosinečki otkrio sastav za Grčku: Četiri promjene
Foto: Vijesti.ba

Selektor Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki najavio je kako će njegov tim sutra na Bilinom polju protiv Grčke, u 2. kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine – grupa J, biti jači za Asmira Kolašinca, Tonija Šunjića i Harisa Duljevića.

Kako je ranije izjavljivao, ovu je trojicu, nedovoljno oporavljenih igrača, u subotu na Grbavici odmarao u trijumfu protiv Armenije (2:1). Definitivno je i za Grke otpao Elvis Sarić, koji se nije uspio oporaviti, a njemu se na listi povrijeđenih igrača sada priključio Elvir Koljić.

-Očekujem tešku utakmicu, ali idemo na pobjedu. Ovo je naš teren i naši navijači- kazao je kapiten Edin Džeko, koji je sa selektorom izašao pred novinare.

Na konstataciju novinara da su Grci jako oslabljeni, Džeko je kazao kako, uprkos tome, ovo neće biti lagana utakmica, ali da je najvažnije da oni budu na potrebnom nivou za pobjedu.

-Nema lagane utakmice, vidjeli smo to i protiv Armenije. Ko god ne bude igro za Grčku, neće biti lagano za nas- kazao je Džeko, koji je ipak istakao kako se nada pobjedi.

On je nasmijao novinare konstatacijom kako mu je Kostas Manolas, s kojim je prošli put imao žestok sukob nakon utakmice, u međusobnom razgovoru bio najavio da bi, možda, ipak mogao igrati u Zenici.

-Nije došao. Možda ga je bilo strah doći- kazao je uz osmijeh Džeko, koji je dodao kako ne očekuje varnice na terenu, jer da ih ni prošli put nije bilo, kada je nakon utakmice navijače provocirao Manolas.

-Moje mišljenje, stvarno treba biti optimističan pa najavljivati pobjedu u Zenici. Ja vjerujem isto kao i oni da možemo pobijediti. Jer, mi smo zdravi, željni, a kada smo željni teško da neko može BiH pobjediti na našem terenu- uvjeren je Prosinečki, koji je dodao da neće biti lagano, ali u dobroj atmosferi mogu dobiti.

-Mi ćemo biti motivirani i svi se nadaju osvajanju tri boda- istakao je Prosinečki.

On je napomenuo kako su se uspjeli osvježiti i spremiti za utakmicu, za koju ne vjeruje da će biti i presudna za plasman na Euro. Mada jeste važna.

-Tradicija dosadašnjih utakmica ove dvije selekcije je da su bile dobre i zanimljive. Bit će puno i publike- smatra Prosinečki, koji je u odgovoru na novinarsko pitanje kazao da li bi volio da sve riješi u prvom poluvremenu, da bi to bilo lijepo, ali nije puno i realno.

-Najbolje bi bilo da odmah na početku povedemo s 2:0, ali to neće biti. Bit će to taktička, vrlo intenzivna utakmica. Pogotovo u trkačkom dijelu. Ali, spremni smo... Mislim da će to biti prava utakmica, što i zaslužuju dueli BiH i Grčke- istakao je Prosinečki, koji je konstatirao kako smatra da, u ovom trenutku, ima ipak bolji tim od Grčke.

-To je moje mišljenje- kazao je Prosinečki, koji se nije libio otkriti sastav za sutrašnji duel.

Najavio je četiri nova imena te da bi mogli početi u sastavu: Šehić, Bičakčić, Šunjić, Zukanović, Kolašinac, Pjanić, Bešić, Cimirot, Duljević, Džeko, Višća.

(Vijesti.ba /FENA)
26.03.2019.

ZAPADNI BALKAN IZLAZI IZ FOKUSA ZBOG BREGZITA

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89240270

Powered by Blogger.ba