Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

25.03.2019.

ZBOG ČETNIKA U VIŠEGRADU, NA TESTU VLAST U NOVOM SADU

25.03.2019.

ŠTA ĆE UTVRĐIVATI KOMISIJE U ENTITETU RA-A, U PRESUDI RADOVANU KARADžIĆU SVE JE REČENO

Šta će utvrđivati komisije u RS, u presudi Karadžiću sve je rečeno

Šta će utvrđivati komisije u RS, u presudi Karadžiću sve je rečeno
Foto: Vijesti.ba

O stradanju civilnog stanovništva u Sarajevu sve je rečeno u pravosnažnoj presudi Radovanu Karadžiću. Potvrđen je udruženi zločinački poduhvat, snajperisanje, granatiranje i teroriziranje civilnog stanovništva, a kao posljedicu imamo, između ostalog, 1.600 ubijene djece.

Poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva Fikret Grabovica, govoreći o početku rada Međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu u periodu od 1991. do 1995. godine, koju je formirala Vlada RS 7. februara ove godine.

"U presudi Karadžiću sve je rečeno i ne znam šta se dalje može utvrđivati", istakao je Grabovica.

Naš sagovornik je podsjetio i na komisiju koja je formirana 2006. godine, a koja je, prema njegovim riječima, utvrdila činjenice.

"Ne znam šta se sada može promijeniti. Dakle, ne vidim svrhu rada ove komisije, nakon haških presuda i rada komisije iz 2006. godine. No, očito je da se sve ovo radi zarad političkih ciljeva. Postoji samo jedna istina, iako sada svako želi imati svoju istinu koja mu služi za ostvarenje političkih ciljeva i realizacije stvaranja velike Srbije. Ono što u ratu nije uspjelo oružanim sukobom, sada se nastavlja političkim sredstvima", smatra Grabovica.

Podsjetimo, u Banjaluci je danas konstituisana Međunarodna komisija za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu u periodu od 1991. do 1995. godine. Predsjedavajući Komisije za Sarajevo je stručnjak iz Izraela Rafel Izraeli, profesor na Јevrejskom univerzitetu i ekspert iz oblasti istorije radikalnog islamizma. Članovi Komisije za Sarajevo, osim Izraelija, su Volter Manošek iz Austrije, Darko Tanasković iz Srbije, Lorens Armand Frenč, Đuzepe Zakarija, Viktor Bezručenko iz Rusije i Patrik Bario.

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici odlučeno je da se Komisija neće oglašavati u javnosti do okončanja rada. Kako je saopšteno iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, članovi Komisije zauzeli su stav da bi istupi bili preuranjeni i kontraproduktivni prije nego što budu doneseni konkretni zaključci na osnovu dostupne dokumentacije i analiza.

Komisija zasjeda naredna tri dana.

Osim Komisije za Sarajevo, Vlada RS imenovala je 7. februara i članove Komisije za stradanje svih naroda u i oko Srebrenice od 1992. do 1995. godine.

Bošnjački političari i predstavnici udruženja stradalih žrtava kritizirali su osnivanje ovih komisija smatrajući da su osobe koje su imenovane u njih pristrasne, kao i da se radi o pokušaju osporavanja genocida u Srebrenici i kampanje terorisanja građana Sarajeva.

(Vijesti.ba)
25.03.2019.

ALEKSANDAR VUČIĆ SE NIKADA NIJE OGRADIO OD IZJAVA KOJIMA SE BiH DOVODI U PITANJE

25.03.2019.

SRBI U SARAJEVU STRADALI VEĆINOM OD GRANATA NJIHOVIH SUNARODNJAKA

Srbi u Sarajevu stradali većinom od granata njihovih sunarodnjaka

Srbi u Sarajevu stradali većinom od granata njihovih sunarodnjaka
Mirsad Tokača / Vijesti.ba
U Banja Luci je danas održana konstitutivna sjednica Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine.

"Ovo je samo jedna u nizu komisija i samo formirane komisije je upitno. To su etničke komisije koje neće proizvesti nikakav rezultat. One su sredstvo pokušaja relativizacije zločina, jer svjedoci smo ovih dana presude za zločine Radovanu Karadžiću", kazao je za Vijesti.ba direktor Istraživačko-dokumentacionog centra (IDC) iz Sarajeva Mirsad Tokača.

Tokača dodaje kako Srbi u Sarajevu jesu zaista stradali, ali predominantno od granata koje su došle od njihovih sunarodnjaka s brda.

"Ja sam uradio popis svih žrtava, u Sarajevu je smrtno stradalo ukupno 3.300 sarajevskih Srba, od toga više od dvije hiljade njih je poginulo opsjedajući svoj grad kao pripadnici JNA agresora. Dakle, taj poimenični popis postoji, veoma mali broj njih je stradao od posljedica neke kriminalne radnje. Ali nek oni rade svoj posao, vidjet ćemo šta će na kraju od toga ispasti", kaže Tokača.

Tokača smatra da dvadeset i pet godina nakon događaja, sa motivima kakve oni imaju, teško da se može napraviti bilo kakav rezultat.

"Podsjetit ću da su iz Banja Luke, Beograda ili iz bilo kojeg od tih srbijanskih i srpskih izvora dolazili različiti podaci o sedam hiljada, deset hiljada..., pa se na kraju ispostavilo da su sve to brutalne laži i pokušaj da se stavi jedna vrsta kontrapunkta o genocidu u Srebrenici i inače genocidu počinjenom u Bosni. Mislim da je i ovo jedan suludi pokušaj revizije historijskih činjenica, ali nikome ne treba zabraniti da radi svoj posao koji on smatra da treba da radi", kazao je Tokača.

On je mišljenja kako je ovo još jedna politička manipulacija režima iz Banja Luke.

Tokača napominje kako se treba podsjetiti na još jednu stvar za koju malo ljudi zna.

"Postojao je jedan projekat koji je finansirala Vlada manjeg entiteta koji se zvao "Historijski projekat Srebrenica" koji je dobio Stefan Karganović, jedna opskurna ličnost koja se odjednom iz Amerike pojavila u Bosni, i oni su zadnjih sedam, osam godina i više finansirali taj projekat koji je neslavno završio. Čak su i oni sami unutar parlamenta imali inicijative da se pokrene krivični postupak da se vidi pod kojim okolnostima je taj čovjek i taj projekat uopće finansiran sve s ciljem relativizacije genocida u Srebrenici", podsjeća Tokača.

On smatra kako se sve radi samo s jednim ciljem - relativizacije zločina i izvrtanju historijskih činjenica.

"Dakle, i ovo što su uradili, ove dvije komisije koje su formirali, su pokušaj relativizacije i falsificiranja historijskih činjenica", zaključio je Mirsad Tokača.

 

(Vijesti.ba)

25.03.2019.

I DALJE ŽIVA POLITIKA KOJA NAS JE VEĆ JEDNOM ODVELA U PAKAO

I dalje živa politika koja nas je već jednom odvela u pakao

I dalje živa politika koja nas je već jednom odvela u pakao
Foto: Čedomir Jovanović - Vijesti.ba

Jučerašnja okupljanja u Nišu i Kragujevcu, povodom obilježavanja 20 godina od početka NATO bombardovanja, pokazala su da ni poslije dvije decenije ne razumijemo kako smo se uopšte našli u situaciji da se konfrontiramo sa cijelim svijetom, poručio je lider Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović.

"Na politiku koju smo vodili devedesetih godina, koja nas je izuzela iz svakog reda, te 1999. godine svijet je odgovorio surovim bombardovanjem, i sâm gazeći međunarodno pravo i Povelju Ujedinjenih nacija, na sličan način kako smo mi to uradili u Srebrenici, koja je bila zaštićena zona UN, zbog čega su stradali civili, žene, djeca, stari", kazao je Jovanović.

"Nevjerovatna hrabrost policajaca i vojnika, koji su žrtvovali svoje živote da bi branili Srbiju, obavezuje nas da govorimo ne samo o posljedicama bombardovanja, već i o uzrocima, koji su nas doveli do rata sa gotovo cijelim svetom. Posebno je za osudu ćutanje o albanskim žrtvama i stradanju Albanaca, ne samo od bombi NATO-a, već i od, u neuporedivo većoj meri, brojnih zločina raznih paravojnih ili regularnih državnih formacija".

Tačno je da hrabrost i žrtve Srbije i njenog društva, da u tom trenutku iznesu sve strahote bombardovanja, ne smiju biti zaboravljene, niti gledane jednim okom, kako ne bismo zaboravili da je sve naše zlo u najvećoj mjeri posljedica pogubne nacionalističke politike, koja je prvo uništila sve oko nas, pa na kraju i gotovo nas same, poručio je lider LDP-a.

"Kosovska mitomanija koja je dominirala na državnom obiležavanju tog dana, kao i slična ikonografija u Kragujevcu na skupu Vojnog sindikata, nisu ništa drugo nego zajednička poruka da je i dalje živa i snažna politika koja nas je već jednom odvela u pakao. Nema potrebe da nam partijarh iz Niša govori šta moramo da branimo, niti da Milorad Dodik priziva nove ratove svojim neodgovornim porukama. S druge strane, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, koji vodi ovu državu, i dalje jednom nogom želi u Evropu, a drugom nogom i dalje stoji na istom onom mjestu zbog kojeg smo već jednom platili strašnu cijenu stradanja", naveo je Jovanović.

Poručio je da "nema sreće u nacionalističkom ludilu i laganju samih sebe da ne postoji naša odgovornost za ono što su građani ove zemlje preživjeli i čije posljedice i danas živimo".

"Srbiji je potrebna vlast koja ima snage da reši problem Kosova, da nas pomiri sa susjedima, da uvede zemlju u Evropsku uniju i NATO. Sve ostalo je borba za političke privilegije iza kojih društvo ostaje sve siromašnije i podeljenije, a država luta na marginama savremenog svijeta".

(Vijesti.ba /N1)25.03.2019.

DENIS ZVIZDIĆ S AMBASADORIMA ISLAMSKIH ZEMALJA: BiH JE MJESTO U EU

Zvizdić s ambasadorima islamskih zemalja: BiH je mjesto u EU

Zvizdić s ambasadorima islamskih zemalja: BiH je mjesto u EU
Foto: Vijesti.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić održao je danas radni sastanak sa ambasadorima islamskih zemalja u BiH i upoznao ih sa aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u BiH, kao i sa činjenicama u vezi sa formiranjem vlasti na svim nivoima u BIH.

Predsjedavajući Zvizdić je, govoreći o stepenu realizacije ciljeva Vijeća ministara BiH u protekle četiri godine, rekao da je na nivou BiH realizirano 90 posto ciljeva i da svi ekonomski pokazatelji u proteklom mandatu imaju vidljiv rast.

Predsjedavajući Zvizdić i ambasadori su razgovarali i o mogućnostima za unapređenje bilateralne i multilateralne saradnje i složili se da je neophodno povećati ekonomsku, privrednu i kulturnu saradnju u odnosima BiH i islamskih zemalja. On je rekao da su turizam, industrija namještaja, prehrambena, metalska, tekstilna kao i namjenska industrija postali regionalno, pa i globalno prepoznatljivi i konkurentni sektori.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao ambasadore sa obavezama koje BiH mora ispuniti na putu ka euroatlantskim integracijama i rekao da je BiH mjesto u porodici evropskih zemalja, ali je naglasio da će saradnja sa zemljama islamskog svijeta biti nastavljena i unaprijeđena. On je pozvao investitore da dođu u BiH i da svoje poslovanje, kroz partnerstva i ulaganje, vežu za Bosnu i Hercegovinu.

Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio ambasadorima na pomoći koju njihove zemlje pružaju Bosni i Hercegovini i rekao da su dijalog, politička stabilnost i povjerenje ključni preduvjeti za mir, stabilnost i prosperitet u svijetu.

Sastanku su prisustvovali ambasadori Republike Turske, Kraljevine Saudijske Arabije, Arapske Republike Egipat, Malezije, Republike Indonezije, Države Katar, Države Kuvajt, Islamske Republike Pakistan, Islamske Republike Iran, Države Palestine i otpravnik poslova u ambasadi Azerbejdžana.


(Vijesti.ba)


25.03.2019.

IZLOŽBA "STARI MOST - SPOMENIK MIRA" VEČERAS U MINHENU

25.03.2019.

OPTUŽNICA PROTIV BRANIOCA, NIJEDNA ZA AGRESORE

Goraždani traže pravdu: Optužnice protiv branioca, nijedna za agresore

Goraždani traže pravdu: Optužnice protiv branioca, nijedna za agresore
Foto: Vijesti.ba
Građani Goražda, grada heroja - kako ga odmilja vole zvati, ni 24 godine od okončanja agresije nemaju razloga za satisfakciju - do dan-danas nije procesuiran nijedan od onih koji su ih s okolnih brda terorisali, sijući smrt i svakodnevno im tjerajući strah u kosti nepune četiri godine.

Jedina optužnica

Doduše, jedini slučaj koji su nadležne pravosudne institucije našle za shodno da pokušaju procesuirati desio se početkom ovog mjeseca. Tada je podignuta prva - ujedno i jedina optužnica protiv pripadnika Vojske RS-a, i to za ratni zločin, silovanje i zlostavljanje ženske osobe bošnjačke nacionalnosti. No, i ta osoba nije dostupna bh. organima gonjenja jer je pobjegla u Kanadu.

No, s druge strane, protiv pripadnika Armije RBiH koji su branili kako same Goraždane, tako i stanovnike pet okolnih opština - Foče, Čajniča, Rudog, Višegrada i Rogatice, njih ukupno oko 70.000 koji su se sjatili u grad na Drini, poznat i kao jedan od "zaštićenih zona UN-a“, podignute su brojne optužnice, pa čak i donesene pravosnažne presude dugotrajnog zatvora.

Rezignirani nepravdom, Goraždani, koji su pod agresorskom okupacijom u periodu između 1992. i 1995. godine proveli čak 1.336 dana, od nadležnih bh. institucija zahtijevaju pravdu - procesuiranje odgovornih i konačan početak realizacije Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina na području goraždanske regije.

Fondacija "Istina za Goražde" sačinila je akt u kojem je izanalizirala sve propuste i površnosti u realizaciji Strategije, te dala određene preporuke vlastima, ali i nadležnim tužilaštvima i sudovima.

- Prema dokumentima Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), u Goraždu, Foči, Višegradu, Rogatici, Čajniču i Rudom policija i Vojska RS-a, paravojne formacije i JNA ubili su više od 5.000 Bošnjaka, od čega blizu 2.000 žena i stotine djece, te silovali 600 žena svih starosnih dobi - poručio je predsjednik Fondacije Kasim Brdar.

Podsjeća da je Višegrad bio svjedok "živih lomača", Foča masovnih silovanja, Rogatica "živih štitova", dok je Goražde, kao "zaštićena zona UN-a", cijeli period rata bilo u okruženju, opsadi, bez vode, hrane, struje i izloženo sistemskoj kampanji granatiranja i snajperskog djelovanja čije su posljedice smrt stotina civila svih starosnih dobi, uključujući i djecu, ranjavanje hiljada ljudi, izgladnjivanje stanovništva, zaustavljanje i pljačka humanitarnih konvoja...

- Za sva ova zlodjela postoje naredbe i drugi dokumenti, izvještaji međunarodnih organizacija, utvrđene činjenice u dosadašnjim sudskim procesima, svjedoci i učesnici stradanja. Pored ovih zločina koji su samo djelomično nabrojani, pripadnici ARBiH izloženi su progonu za izmišljeni šamar zarobljeniku, za izgubljeni kilogram težine zarobljenog vojnika, za nehumane uslove držanja i spašavanja zarobljenika u srušenom i gladnom Goraždu - naveo je Brdar.

Napominje da je u posljednjih šest godina protiv pripadnika ARBiH sa prostora opštine Goražde podignuto i potvrđeno 20 optužnica, dok je do kraja 2018. godine izrečeno devet prvostepenih i drugostepenih presuda u trajanju od 71 godinu zatvora.

Također, dva pripadnika ARBiH oslobođena su optužnice, a trenutno se vode četiri sudska postupka protiv devet pripadnika ARBiH i policije u Goraždu po optužnicama za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Teret psihološke agresije

- Tužilaštvo BiH je Sudu BiH na potvrđivanje predalo optužnicu protiv pet pripadnika ARBiH za zločin protiv ratnih zarobljenika, koja je potvrđena 5. februara ove godine. Po podacima dobijenim od pozivanih svjedoka, Tužilaštvo BiH vodi još četiri istrage protiv pripadnika ARBiH za ratne zločine protiv civilnog stanovništva srpske nacionalnosti - poručuje Brdar.

Ističe kako se može zaključiti da se Državna strategija za rad na predmetima ratnih zločina na području Goražda nije provodila, niti se danas provodi, već da tužilaštva postupaju potpuno suprotno zahtjevima i ciljevima kada su u pitanju preporuke i kriteriji ovog dokumenta.

- Preživjelo stanovništvo, koje zna šta se zaista dešavalo u Goraždu u to vrijeme, sa sobom i danas nosi teret psihološke agresije i teških trauma zbog odsustva istine i pravde, što se posebno ogleda kroz pasivno djelovanje nadležnih organa i institucija u BiH. Stiče se dojam da se u nastavku prema njima usmjerava velika nepravda, da se pokušava ugušiti istina, odnosno da se drugom metodom ubijaju žrtve zločina i časni učesnici odbrane golih života u totalnoj goraždanskoj blokadi - dodao je Brdar.

Fondacija "Istina za Goražde" sa današnje konferencije za novinare u Sarajevu pozvala je nadležne bh. institucije da hitno poduzmu mjere kako bi se pomenuta strategija provodila dosljedno.

- Od sudova u BiH očekujemo da prihvataju isključivo optužnice zasnovane na zakonitoj proceduri i u skladu s važećim zakonima u BiH. Posebno zahtijevamo poštivanje institucije svjedoka, postupaka i procedura u davanju izjava bez prisile, prijetnji, predlaganja teksta izjave i uobličavanja istog. Zahtijevamo punu zaštitu od višestrukih pozivanja i maltretiranja istih svjedoka po istom postupku, u čemu se svjedoci često dovode do uloge optuženih - istakao je Brdar.

Također, iz Fondacije zahtijevaju potpuno poduzimanje mjera za osiguranje bar istog tretmana pripadnika ARBiH i drugih komponenti koje su branile BiH od agresije, kao što je tretman pripadnika jedinica i snaga koje su uništavale BiH, a to posebno u pogledu mogućnosti bježanja od sudskih postupaka prelascima - bjekstvima u susjedne zemlje (Srbiju i Hrvatsku). Traže, također, i konkretne mjere za njihovu ekstradiciju i suđenje u BiH.

- Pozivamo tužilaštva u BiH da uvažavaju isključivo pravne osnove za pokretanje istražnih radnji i postupaka u daljoj implementaciji Strategije i da odmah odbace politički ili na drugi način inicirane, odnosno naređene radnje i aktivnosti ovog tipa - naglasio je Brdar.

Trenutno je, dodaje, na površini nepravda, dok se pravda prikriva kao što su prikrivane masovne grobnice nedužnih žrtava organizovanih, planiranih i sistemski provedenih zločina.

- Trenutno su žrtve osuđene na 71 godinu robije, dok istovremeno nijedan zločinac nije procesuiran. Zato odmah tražimo i zahtijevamo pravdu i prekid ovog novog zločina nad potvrđenom i višestruko ubijanom žrtvom - zaključuje Brdar.


D.K.

(Vijesti.ba)

25.03.2019.

UDRUŽENJE ŽRTAVA TRAŽE ZAŠTITU ZA NIHADA ALIČKOVIĆA ZBOG PRIJETNJI SRPSKOG ČETNIČKOG POKRETA

Udruženja žrtava traže zaštitu za Nihada Aličkovića

Udruženja žrtava traže zaštitu za Nihada Aličkovića
Foto: Vijesti.ba
Udruženja žrtava iz Bosne i Hercegovine zahtijevaju od nadležnih institucija BiH zaštitu za Nihada Aličkovića, za kojeg je Srpski četnički pokret raspisao potjernicu i ucijenio njegovu glavu na 60.000 eura.

Udruženja žrtava također traže hitno privođenje počinioca tog krivičnog djela s ciljem sprječavanja daljnjih posljedica, te zabranu djelovanja Srpskog četničkog pokreta u Bosni i Hercegovini.

Srpski četnički pokret je 24. marta godine putem sredstava javnog informisanja pozvao na linč Nihada Aličkovića, raspisavši potjernicu i ucijenivši njegovu glavu na 60.000 eura.

- Ovakvim javnim podsticanjem na linč predsjednika neformalne grupe „AntiDayton“ Nihada Aličkovića, ugrožava se ne samo njegova sigurnost, već i sigurnost Bosne i Hercegovine, te dovodi u pitanje njen suverenitet - saopćeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Udruženje napominje da je Srpski četnički pokret dao sebi za pravo da određuje šta je to Bosna i Hercegovina trebala da uradi u pogledu Aličkovića, a nije uradila, označavajući Aličkovića kao atentatora na Vučića.

Srpski četnički pokret ima otadžbinsku upravu koja na hitnim zasjedanjima raspisuje potjernice i javno obećava nagrade, Prijeki četnički sud koji ekspresno sudi, te jedinice za brzo djelovanje koje spremno čekaju da hapse. 

- Raspisivanje protivzakonite potjernice za Aličkovićem i formiranje jedinica koje su spremne da ga hapse i privedu Prijekom četničkom sudu, je udar na njegovu  sigurnost i slobodu kretanja i predstavlja javno podsticanje na terorističke aktivnosti. U konkretnom slučaju javno podsticanje na uzimanje taoca - stoji u saopćenju.

(Vijesti.ba / FENA)
25.03.2019.

PRENOS NADLEŽNOSTI

25.03.2019.

HASIJA BORIĆ: DOĐI, MILJENKO, MI SMO U SARAJEVU

25.03.2019.

ANTI-HEROINA ZAPADA

25.03.2019.

FAŠIZAM NASTAJE U DRUŠTVIMA U KOJIMA JE UKINUTA KNJIŽEVNOST

25.03.2019.

REVIDIRANJE ANTISEMITSKE ISTORIJE PUT KA NOVOM GOEBELSU

25.03.2019.

REČENO JASNO "NE" IZ BiH ODLAGANJU NUKLEARNOG OTPADA IZ HRVATSKE

REČENO JASNO "NE" IZ BiH ODLAGANJU NUKLEARNOG OTPADA IZ HRVATSKE


25.03.2019.

AVDO AVDIĆ: NI JEDNA JEDINA RIJEČ O OVOJ PRIČI, NIJEDNO JEDINO PITANJE

Avdo Avdić: Nijedna jedina riječ o ovoj priči, nijedno jedino pitanje

Avdo Avdić: Nijedna jedina riječ o ovoj priči, nijedno jedino pitanje
Foto: N1 - Vijesti.ba

Novinar Avdo Avdić saslušan je danas u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine na poziv tužioca Olega Čavke, javlja reporterka N1 Milica Vučetić.

Avdić je nakon saslušanja, ukratko opisao detalje ovog događaja uz komentar da nije ispitan o tekstu o uticaju hrvatske obavještajne službe u Bosni i Hercegovini.

''Tužilac me držao pola sata da čekam ispred, prethodno je doveo svjedoka inicijala H.Č. Rekao je u hodniku da čak na njega vrše pritisak. Nakon toga je Čavka pustio mene unutra. Ispitivao me o mojim kontaktima, izvorima i kretanjima po ugostiteljskim objektima u Sarajevu i ono što je ključno, pitao me odakle mi informacije o ruskom uticaju u Bosni i Hercegovini. Znači, nije me pitao ništa o ovom slučaju o upadu obavještajnih službi iz Hrvatske'', rekao je Avdić nakon saslušanja.

Dodao je da nije želio otkriti svoje izvore za ovu priču.

''Nisam želio otkriti svoje izvore. Tužilac ima da pita šta želi, a ja imam pravo da ne odgovorim na šta hoću. Interesovalo ga je gdje se krećem i s kim se nalazim u Sarajevu. Kazao sam da se poznajem s ovim ljudima s kojima sam slikan u kafani isto kao i sa gospodinom Čavkom s kojim sam se družio'', dodao je on.

Avdić se, potom, zapitao kako tužilac zna identitet osobe inicijala H.Č.

''Vrlo interesantno, nijedan svjedok nije otkrio identitet osobe inicijala H.Č. a ta osoba je danas privedena, dovedena na saslušanje. Kako je gospodin Čavka znao o kome  se radi, vjerovatno od gospodina Martića, direktora hrvatske obavještajne službe, možda je Čavka od njih dobio informacije'', dodao je on.

''Nisu me pitali ni za jedan navod o upadu hrvatske obavještajne službe u BiH. Pitali su me da li sam saradnik neke službe'', ispričao je Avdić.

Potom je pojasnio da je u jednom momentu odbio potpisati zapisnik sa saslušanja.

''Bilo je video saslušanje, nakon toga Čavka je odbio da napravi zapisnik o saslušanju jer nisam htio da potpišem jer ne znam šta potpisujem. Oni su rekli - onako kako je izjavio u kameru. Na kraju su pravili transkripte da bih mogao potpisati'', potcrtao je Avdić.

Podsjećamo, tužitelj Oleg Čavka poslao je Avdiću poziv da da iskaz u krivičnom predmetu koji se odnosi na navodni obavještajni upad Republike Hrvatske u BiH i vrbovanje državljana BiH za obavještajni rad za potrebe Republike Hrvatske. Prema Članu 82. Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, novinari ne mogu biti saslušani kao svjedoci.

(Vijesti.ba / N1)

25.03.2019.

OBILJEŽAVANJE 26 GODIŠNJICE UBIJANJA BOŠNJAKA AHMIĆA I VITEZA POČINJE 12.APRILA

Obilježavanje 26. godišnjice ubijanja Bošnjaka Ahmića i Viteza počinje 12.aprila

Obilježavanje 26. godišnjice ubijanja Bošnjaka Ahmića i Viteza počinje 12.aprila
Foto: Vijesti.ba
Obilježavanje 26. godišnjice ubijanja Bošnjačkog stanovništva Ahmića i drugih mjesta općine Vitez bit će upriličeno od 12. do 18. aprila, pod motom "Tragamo za istinom i gradimo suživot".

Organizatori su Medžlis Islamske zajednice Vitez i Udruženje žrtava "16. april Ahmići’’, a kako je najavljeno, centralno obilježavanje biće upriličeno 16. aprila u Starom Vitezu i Ahmićima, uz pripremljen vjerski i edukativni program.

Podsjećaju da je Sud u Hagu presudio da su ubistva u Ahmićima bili zločini protiv čovječnosti. Jedan od zapovjednika HVO-a Dario Kordić osuđen je na 25 godina zatvora, naročito zbog zločina u Ahmićima 16. aprila 1993. godine, a oslobođen je nakon izdržane dvije trećine kazne. 

Također su Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić osuđeni na kazne od šest do 10 godina zatvora za sudjelovanje u masakrima, ali su novom presudom 2001. oslobođeni optužbi.

Zbog počinjenih zločina u Ahmićima, Haški sud je osudio i bivšeg pripadnika specijalne jedinice HVO-a Džokeri, bosanskog Hrvata, Miroslava Cicka Bralu, na 20 godina zatvora.

I Paško Ljubičić osuđen je na osam godina zatvora, a nakon odležanih dvije trećine kazne pušten je na slobodu, dok je Tihomir Blaškić osuđen na devet godina zatvora.

(Vijesti.ba / FENA)

25.03.2019.

JEZIVA OBJAVA ČETNIČKOG POKRETA

JEZIVA OBJAVA ČETNIČKOG POKRETA: Četnička jedinica po Bosni traži NIHADA ALIČKOVIĆA da ga izvede na prijeki sud zbog Vučića i Karadžića, a on tvrdi da...

Aličković je već pripremio dokumentaciju na osnovu koje će se obratiti svim sigurnosnim agencijama kao i advokatima: "Želim da mi se pruži 24-satna zaštita. Sinoć sam imao razgovor sa advokatom iz Srbije koji se ponudio da podnese krivičnu tužbu protiv Kurira zbog ugrožavanja moje sigurnosti i napada na mene na ovakav način jer ovo je ugrožavanje mog života. Najverovatnije da će se pokrenuti i krivična tužba pa će tih 60.000 eura na kraju Kurir meni to sve da isplati.”


Image result for EZIVA OBJAVA ČETNIČKOG POKRETA: Četnička jedinica po Bosni traži NIHADA ALIČKOVIĆA da ga izvede na prijeki sud zbog Vučića i Karadžića, a on tvrdi da...

Beogradski list Kurir objavio je kako su ravnogorci Otadžbinska uprava Srpski četnički pokret (SČP) javno raspisali potjernicu za Nihadom Aličkovićem zbog, kako su poručili, "pokušaja ubistva Aleksandra Vučića u Potočarima, zbog nasilničkog ponašanja ispred Tribunala", ali i zbog toga što je, pazite sad ovo, uživo na Facebooku prenosio izricanje presude Karadžiću(?!).

Četnici su se hitno okupili na Ravnoj Gori 21. marta (dan nakon presude Radovanu Karadžiću), pa su tu raspisali potjernicu, nudeći onom ko ga "privede" 60 hiljada eura na račun, u roku od 48 sati.  

"Hitno moramo da se ujedinimo u borbi za čast srpskog naroda, prekipelo nam je kada je Nihad Aličković, koji umesto da odgovara i bude uhapšen za organizaciju napada u Potočarima na tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, on ispred Međunarodnog suda u Hagu napada starijeg čoveka koji je nosio srpsku zastavu. Niti je bilo policije da spreči divljaštvo, niti je neko sprečio Aličkovića da, uprkos navodno strogim kontrolama, unese telefon u sudnicu Tribunala i direktno prenosi izricanje presude Karadžiću", kazao je četnički vojvoda Gojko Rabrenović, predsjednik SČP-a.

Rabrenović je dodao i da "preki četnički sud donosi pravednu presudu za pet minuta, a ne kao Haški koji odlučuje o nečijoj sudbini godinama".

"Nećemo mi četnici to više da trpimo. Poslali smo nalog jedinici za brza dejstva koja je raspoređena od Zvornika do Rače, u slučaju da pomenuti pređe u Srbiju, da odmah bude uhapšen i sproveden pred Preki četnički sud. Na čelu ove jedinice je komandant Dragan Slavkić, srpski četnički pukovnik iz Martinaca, koji je odlično obučio jedinicu za brza dejstva", uznemirujuća je poruka četničkog šefa, koji kaže da su novac obezbijedile "srpske patriote iz dijaspore".

Nihad Aličković, inače lider sarajevskog Antidejtonskog pokreta, tražit će da se o ovome očituje ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić, zatim Predsjedništvo BiH, te sigurnosne agencije. 

“Na ovaj način se meni ugrožava sigurnost i ja hoću da budem zaštićen prije svega, a koji je povod, kako, zašto i zbog čega se sve ovo dešava i zbog čega je taj vid ucjene napravljen uopšte me ne interesuje”, rekao je Aličković za TV1.ba. “Kurir već nekoliko dana piše da sam ja bio atentator na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića što je van svake pameti. Ja mislim da tu stvar znaju apsolutno svi mediji i građani i u Srbiji i u Bosni i Hercegovini. Svi su bili upućeni kakva je bila igranka oko tog navodnog napada na Vučića.”

Aličković je već pripremio dokumentaciju na osnovu koje će se obratiti svim sigurnosnim agencijama kao i advokatima: "Želim da mi se pruži 24-satna zaštita. Sinoć sam imao razgovor sa advokatom iz Srbije koji se ponudio da podnese krivičnu tužbu protiv Kurira zbog ugrožavanja moje sigurnosti i napada na mene na ovakav način jer ovo je ugrožavanje mog života. Najverovatnije da će se pokrenuti i krivična tužba pa će tih 60.000 eura na kraju Kurir meni to sve da isplati.”

Aličković je dodao i sljedeće:

“Oni koji imaju pravo da hapse su službe sigurnosti i službe policije. Ovo je jedan fašistički pokret koji stoljećima znamo kako radi i koji su njihovi ciljevi. Bilo je jako puno komentara da je ovo jedan vid zastrašivanja. Ja ne želim uopšte razmišljati o tome. Da li je to pokušaj zastrašivanja ili ne, meni je na ovaj način stavljena meta na glavu i ja se ne želim misliti da li se neko šali ili ne.”

25.03.2019.

NATO SASUO SRBIJI ISTINU U LICE

NATO SASUO SRBIJI ISTINU U LICE: "Zbog OVOGA smo vas bombardovali!"

U Alijansi smatraju i da je cilj operacije bila da se „stavi tačka na sve ratne akcije i represije protiv civila na Kosovu, da se osigura povratak izbeglica i dozvoli pristup humamnitarnim organizacijama“.Image result for NATO SASUO SRBIJI ISTINU U LICE: "Zbog OVOGA smo vas bombardovali!"

NATO i nakon 20 godina smatra da je primjena sile u SR Jugoslaviji bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN bilo neophodna i legitimna i da je bombardovanje postiglo svoj cilj, saopštila je pres-služba Alijanse za Sputnjik.

Sagovornik Sputnjika je izjavio da je NATO započeo operaciju u martu 1999. „sa ciljem da se zaustavi humanitarna katastrofa koja se tada odvijala na Kosovu“.

„Ova odluka je bila donijeta nakon više od godinu dana borbi na Kosovu i neuspjeha međunarodnih diplomatskih napora za rješavanje konflikta. Operacija NATO-a je uslijedila nakon više od godinu dana intenzivnih napora UN i kontaktne grupe, čiji član je bila i Rusija, za dostizanje mirovnog rješenja", rekao je činovnik NATO-a.

 Prema podacima Alijanse, do kraja 1998. godine više od 300 hiljada ljudi sa Kosova su napustili svoje kuće.

„Sporazumi o prekidu vatre su kršeni, dok su pregovori zašli u ćorsokak. Uzimajući u obzir porast krize primjena sile NATO-a je bilo potrebna i legitimna", naveo je sagovornik.

U Alijansi smatraju i da je cilj operacije bila da se „stavi tačka na sve ratne akcije i represije protiv civila na Kosovu, da se osigura povratak izbeglica i dozvoli pristup humamnitarnim organizacijama“.

„Vazdušna kampanja je postigla cilj. U junu 1999. godine SR Jugoslavija je pristala da povuče svoje snage sa Kosova. Nasilje je prekinuto i izbeglice su mogle da se vrate kući", izjavio je činovnik Alijanse.

Po njegovom mišljenju, međunarodni kontingent KFOR je kasnije „pomogao u osiguranju bezbJednosti na Kosovu i u regionu u celini".

25.03.2019.

ONI KOJI ŠUTE NA PRESUDU RADOVANU KARADžIĆU NE MOGU DUGO TRAJATI I BRZO ĆE PROPASTI

ONI KOJI ŠUTE NA PRESUDU RADOVANU KARADžIĆU NE MOGU DUGO TRAJATI I BRZO ĆE PROPASTI


25.03.2019.

PRESUDA RADOVANU KARADžIĆU : SUOČAVANJE S PROŠLOŠĆU I ŠANSE ZA BUDUĆNOST
25.03.2019.

KAO DA JE JEDANAESTI JULI DOŠAO RANIJE

Kao da je jedanaesti juli došao ranije

Kao da je jedanaesti juli došao ranije
Foto: AA
Hiljade poruka. Kao da svako na svijetu ima nešto novo kazati o genocidu, masovnim grobnicama i koncentracionim logorima, ostalim iza osnivača i političkog lidera paradržave RS i prekodrinske filijale tadašnjeg režima u Beogradu.

Živimo u svijetu i vremenu gdje informacije tako brzo teku, gdje je 'ciklus vijesti' sve kraći, da će ovo do sutrašnjeg dana biti 'stara vijest' o kojoj je sve već odavno rečeno.

Od trenutka presude gledam kako na desku vijesti iskaču saopštenja političkih stranaka, koje daju svoj maksimum da pokažu da su dala najžešću ocjenu, kopajući po mraku za objavama i odobravanjima.

Radovan Karadžić je osuđen. Završava se dugi posao slaganja osnovnih činjenica, odnosa odgovornosti i pravde, historijske i pravne istine. Na tom putu je mnogo nepravde, ali ne možemo istinu prihvatati 'pomalo'. Nju uzimamo u cjelini, sa elementima svega onoga utvrđenog pred MKSJ, MSP i Sudom BiH. Od te istine ne očekujemo da donese neku posljedicu za političke i vojne organizacije koje stoje iza genocida, a kamoli za institucije nastale na istom.

U odnosima kakvi jesu, ne očekujemo ni da promijeni nešto u glavama ljudi koji su večeras po svoju dozu 'perspektive' otišli prebacivanjem na kanal RTRS-a.

U odnosima kakvi su danas, gledamo kako lideri u Hrvatskoj mešetare presudom Karadžiću, kao medijskim trikom da se skrene pažnja sa skanadloznog ponašanja SOA-e i njihovog uplitanja u unutrašnje odnose BiH. U odnosima kakvi su danas, gledamo kako opozicija u Srbiji pokazuje svoje najgore lice i veliča Karadžića i Mladića.

Malo kome je stalo do porodica, do onih koji su preživjeli, do onih kojih više nema. Fotografije uplakanih majki i sestara danas su samo šansa za 'klik'. U sumraku vrijednosti, kratkog pamćenja i tankih 'radnih navika' da se pitanjem genocida bavimo svakog dana, vijesti iz Haga tek malo 'poremete' kalendar.

Kao da je jedanaesti juli došao ranije. I kao da je isto tako - vrlo brzo prošao, baš kao što prođe i onda kada stigne na vrijeme.

Ubijenim u genocidu neka je vječni rahmet, njihovim najbližim neka ova presuda donese barem komadić pravde, a na nama je da se borimo i da nikada ne odustajemo. Zaista, smijeh naše djece biće naša najveća osveta.

(Vijesti.ba)

25.03.2019.

JOŠ JEDAN DOKAZ, DA MILORAD DODIK NIJE ODUSTAO OD IDEJA SLOBODANA MILOŠEVIĆ, RADOVANA KARADžIĆA I SRBIJANSKOG PREDSJEDNIKA ALEKSANDRA VUČIĆA

Dodik u Nišu: NATO agresija dugo pripremana

Dodik u Nišu: NATO agresija dugo pripremana
Foto: Tanjug - Vijesti.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je večeras u Nišu, gdje se obilježava 20. godišnjica od bombardovanja, da je NATO 1999. načinio stravični zločin agresije prema Srbiji ali i RS, da je to bilo nepravedno, nepošteno i da ne može da oprosti, a da Srbija treba da bude ujedinjena i s njom svi Srbi izvan Srbije.

"Šteta koju su nanijeli je ogromna, civilizacijska, a nisu smatrali da treba da se izvine. Nisam od onih koji će im to ikad oprostiti, i neću biti spreman da pređem preko toga. Obavljajući dužnosti, ali i kada budem običan čovjek, imaću u sebi neoprostivo i tužno sjećanje na te dane kad su i Republici Srpskoj i Srbiji nanijeti tako teški gubici",rekao je on.

"Stravična stradanja i bombardovanje Srbije i RS bili su dio zločinačkog plana NATO i Zapada koji su nas tada svrstali na stranu loših kojima treba načiniti štetu. Danas znamo da je NATO agresija dugo pripremana i znamo, po posljedicama, da i danas traje", rekao je on.

Kako je dodao, bilo bi dobro da su oni koji su bili na valsti prije Aleksandra Vučića, i to nazivali kampanjom, danas ovdje da ojačaju snagu Srbije a ne da ignorišu tešku stradalničku istoriju našeg naroda.

"Danas problem Kosova nije riješen i bombe nisu bile odlučujući politički faktor da se to pitanje riješi. Opet zahvaljući sadašnjoj vlasti, ponovo je to pitanje na dnevnom redu, teško, bolno, u nekorektnim okolnostima, u kojim je taj isti sveijt opet protiv Srba u pokušaju da ih pridobiju da priznaju Kosovo. Zato je važno da Srbija bude okupljena i svi mi oko Srbije. Treba dati snagu Vučiću i njegovoj pregovarčkoj poziciji i svemu što danas čini i pokušava da od Srbije načini. Slobodno nebo, plave boje koje simbolizuje slobodu", poručio je Dodik.

Snaga Srbije je, kaže, u snazi države, njegovog predsjednika, vlade, demokratije.

"Treba se vratiti u legalni sistem državnog odlučivanja i vlasti, ne pokazivati nestrpljenje. Izbori su mjesto za odlučivanje o snazi Srbije", poručio je Dodik.

On je istakao da danas, kada je izložen zahtjevima da se BiH učlani i pođe putem NATO saveza, jasno kaže da to on to ne može i neće da prihvati.

"Neću zato što Srbija ne može da bude u NATO. Ja ne mogu i neću nikada da dozvolim nikada da se uspostavi granica na Drini koja će biti NATO granica, kojom ćemo ponovo biti razdvojeni", podvukao je Dodik.

On je rekao da su naredne godine i decenije godine "našeg narodnog i nacionalnog okupljanja i ujedinjenja".

"Vjerujem da će i drugima to postati jasno, jer drugog puta nema. Zašto drugi mogu da imaju svoje države, a Srbi ne mogu da imaju jedinstvenu državu", konstatovao je Dodik.

Dodao je da je BiH nije moguća, jer je rezultat ideologije i politike koja je bombardovala Srbe i u RS i u BiH.

"Neka su prokleti svi oni koji su doneli odluku i učestvovali u ubistvu male Milice Rakić i sve djece u RS i Srbiji. Živjela RS, živjela Srbija srpski narod, gdje god se našao", poručio je Dodik.

Danas se navršava 20 godina od NATO bombardovanja Srbije, odnosno tadašnje Savezne Republike Јugoslavije.

Državna ceremonija obilježavanja 20. godišnjice od početka bombardovanja održava se u Nišu. Danu sjećanja prisustvuje državni vrh sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić na čelu.

Akademiji prisustvuju i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kao i delegacija Vlade RS.(Vijesti.ba / NN)Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89220383

Powered by Blogger.ba