Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

22.03.2019.

MARIJO PEJIĆ : NEMA BOSANSKIH I HERCEGOVAČKIH HRVATA

22.03.2019.

KARIKATURE PREDRAGA KORAKSIĆA CORAXA

22.03.2019.

NOVINAR AVDO AVDIĆ POZVAN U TUŽILAŠTVO BiH KAO SVJEDOK

Novinar Avdo Avdić pozvan u Tužilaštvo BiH

Novinar Avdo Avdić pozvan u Tužilaštvo BiH
Foto: Vijesti.ba

Novinar portala Žurnal.info Avdo Avdić nakon otkrivanja afere u vezi vrbovanja selefija za obavještajni rad za potrebe Republike Hrvatske, pozvan je u Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da u svojstvu svjedoka da iskaz.

Postupajući tužitelj Oleg Čavka jutros je poslao Avdiću poziv da da iskaz u krivičnom predmetu koji se odnosi na navodni obavještajni upad Republike Hrvatske u BiH i vrbovanje državljana BiH za obavještajni rad za potrebe Republike Hrvatske. Prema Članu 82. Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine novinari ne mogu biti saslušane kao svjedoci.

Pripadnik selefijskog pokreta inicijala H. Č. ranije je za Žurnal potvrdio da je sarađivao sa hrvatskim obavještajcima. Da je navedena osoba poznata Sigurnosno-obavještajnoj agenciji Hrvatske potvrdio je danas i direktor ove agencije Daniel Markić.

"Ukazali smo na osobu koja je za nas bila suspektna, prepuštam njima da se izjasne. Mi smo sa H.Č. razgovarali, mi znamo tko je on", rekao je Markić.

Pripadnik selefijskog pokreta H. Č. iz Zenice, prema navodima Žurnala, skoro četiri mjeseca sarađivao je sa hrvatskim obavještajcima.

Prilikom vrbovanja prijetili su mu zabranom ulaska u Hrvatsku, pa čak i zatvorom pod optužbom da je prijetnja za nacionalnu sigurnost.

Tražili su da izradi lažni profil, na kojem će pisati hvalospjeve na račun ISIL-a, da se poveže sa određenim ljudima. Prijetili su mu porodicom. Odustao je kada su u aprilu prošle godine tražili da prenese iz Doboja ruksak oružja koje je trebao odnijeti u mesdžide, kazao je H. Č za Žurnal.

H. Č. nije jedini kojemu je, navodno, Sigurnosno-obaveštajna služba pristupila. Sabahudin Jašarević u Zagrebu je radio i živio 14 godina.

Nikada, do oktobra prošle godine, nije imao problema sa produžavanjem boravka. No onda su ga, kaže, pozvali iz SOA-e. Tražili informacije o ratu, borcima Armije R BiH, oficirima, gdje je ko djelovao... Nakon toga je i zvanično protjeran, nikada nije saznao zbog čega.

Iz Predsjedništva BiH od Ministarstva sigurnosti zatražili su sveobuhvatnu informaciju o aferi. O svemu se oglasio i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Navode pojedinih medija o eventualnoj uključenosti diplomata iz susjedne Republike Hrvatske u aktivnosti koje duboko ulaze u sferu špijunaže i terorizma u cilju ostvarivanja njihovih nejasnih interesa u Bosne i Hercegovine imati će jako ozbiljne implikacije, poručio je u četvrtak član Predsjedništva BiH, Željko Komšić.

Istakao je kako je od "nadležnih sigurnosno-obavještajnih agencija Bosne i Hercegovine zatražena provjera navoda o pokušaju prikazivanja BiH kao 'regionalne baze terorista'".

"Ako se ti navodi potvrde kao osnovani, BiH će bez oklijevanja poduzeti mjere koje su predviđene u takvim situacijama", kazao je član Predsjedništva BiH.

(Vijesti.ba)

22.03.2019.

GRAĐANI SRBIJE DANAS SU OSUĐENI NA ONE KOJI PROVODE ZLOČINAČKU POLITIKU

Građani Srbije danas su osuđeni na one koji provode zločinačku politiku

Građani Srbije danas su osuđeni na one koji provode zločinačku politiku
Foto: Vijesti.ba

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) u Hagu izrekao je prije nekoliko dana pravomoćnu presudu bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću za genocid i druge zločine počinjene u BiH između 1992. i 1995. godine.

Karadžić je proglašen krivim za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, zbog čega je osuđen na doživotni zatvor.

Novinarka i kolumnistkinja beogradskog lista Danas Snežana Čongradin kazala je za Vijesti.ba, komentirajući presudu Radovanu Karadžiću, kako ovu presudu smatra i ličnom satisfakcijom.

"Moja lična odgovornost kao građanke Srbije, koja je u vrijeme ubistva više od osam hiljada muslimana u Srebrenici u julu 1995. godine bila maloljetna, je ovom presudom doživjela satisfakciju. Nije doživjela satisfakciju za sve zločine koje su počinjeni širom BiH, ali, ipak, monstrum koji se predstavlja Srbinom ostat će do kraja života u zatvoru", kazala je Čongradin za Vijesti.ba.

Ona smatra kako je bitno što će njeno dijete, djeca njenih prijatelja i sva druga djeca u Srbiji, znati da će osoba koja se predstavljala kao Srbin do smrti boraviti u zatvoru.

"Naša djeca će u školama učiti šta je taj monstrum zajedno s Mladićem, Miloševićem, ali i s aktuelnim vladarima u Srbije Vučićem, Dačićem i drugim podanicima ratne zločinačke politike iz devedesetih godina, napravili od njih", smatra naša sagovornica.

Čongradin ističe kako su ti monstrumi zgrtali bogatstva čineći zločine nad drugim ljudima, ali i samoubistvom vlastitog naroda.

"Radi se o političkim monstrumima, koji još uvijek vladaju Srbijom. Građane Srbije koji su preživjeli politiku vlastitih predvodnika tokom ratnih devedesetih godina, kada su u njihovo ime počinjeni brojni zločini i genocid, za koje nikad nisu odgovarali, danas na ulici brane od toga oni koji tom zločinačkom režimu zamjeraju što je, navodno, odustao od takve politike", kaže ona.

Ona dodaje kako to predstavlja najveću nesreću današnje Srbije, jer opozicija aktuelnoj vlasti zamjera što je odustala od "branjenja" Kosova i što se jače i jasnije ne založi za Republiku Srpsku.

"Građani Srbije danas su osuđeni na one koji provode ratnu zločinačku politiku i od nje donekle odustaju zbog pozicija vlasti i one koji takvu vlast ruše na ulici gradeći vlastite političke platforme na nacionalizmu i kontinuitetu sa tom zločinačkom politikom", zaključila je Snežana Čongradin.

(Vijesti.ba)22.03.2019.

RADOVAN KARADžIĆ JE PRESUĐEN, JASAN JE NAČIN STVARANJA REPUBLIKE SRPSKE U BiH - ŠTA SADA!?

Karadžić je presuđen, jasan je način stvaranja RS - Šta sada!?

Karadžić je presuđen, jasan je način stvaranja RS - Šta sada!?
Foto: Vijesti.ba

Pripremajući se za drugostepenu presudu Radovanu Karadžiću, kao urednica portala Avangarda.ba, serijom tekstova, ali i za uvodno izlaganje u Vijećnici gdje je Informativni centar o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju Grada Sarajeva organizirao javno gledanje presude Karadžiću – još jednom sam pažljivo čitala ključne dijelove prvostepene presude u kojoj je do tančina opisan način stvaranja Republike Srpske, udruženi zločinački poduhvati koji su stajali iza počinjenih zločina, kao i veze Karadžića sa rukovodstvom iz Beograda.

Drugostepena presuda je potvrdila sve činjeničke nalaze prvostepene presude.
Šta sada?

Da sam glavni tužitelj Tužiteljstva BiH, ili bilo koji tužitelj od brojnih tužiteljstava u BiH, odmah bi pročitala presudu i krenula s istragama, recimo, od kriznih štabova, pa sve do vrha Skupštine Republike, jer se u presudi decidno navodi da je Skupština RS-a legalizirala sve zamisli (koje su uključivale zločine) Radovana Karadžića i njegovih kolega – uzepeovaca. Niko ne bi ostao pošteđen istrage, bez obzira na kojoj se poziciji nalazio u vrijeme zločinačkog orgijanja u BiH. Koristila bih sve, brojne dokaze iz ovog, ali i drugih procesa Haškog tribunala i procesuirala sve one koji su realizirali 4 UZP-a, genocid u Srebrenici, kao i sve one koji su učestovali u sveobuhvatnom UZP u 20 općina BiH, počinivši istrebljenje i zločine protiv čovječnosti od (moje) Foče do Prijedora.

Da sam donosilac odluka u okviru međunarodne zajednice, posebno članica Evropske unije, odmah bih preko visokog predstavnika u BiH, Valentina Inzka, nametnula zakon o negiranju genocida (koji već nekoliko puta ne prolazi u Parlamentu zbog odbijanja zastupnika iz RS-a); zabranila bih politička kandidiranja presuđenih ratni zločinaca; ukinula ime Radovana Karadžića na studentskom domu na Palama; preko Dejtonskog sporazuma ukinula bih dvojnu kategoriju državljanstava kao zaštitu za ratne zločince koji bježe u Srbiju i Hrvatsku, a Srbiju i Hrvatsku bih proglasila državama zaštitnicama ratnih zločinaca i uvela bih im sankcije ako to ne bi poštivali; ukinula bih tzv. komisije koje je RS formirala kako bi negirali genocid... i još puno toga bi se moglo uraditi, kad bi se htjelo.

Da sam – ne daj Bože – predsjednik neke od navedenih komisija koje je RS formirala nakon presude bih odmah podnijela ostavku; a, naravno, pročitala bih i izvještaje o dešavanjima ispred zgrade ICTY/MICT, u vrijeme izricanja presude, kada je policija izrezala Hitlerovo ime i riječ holokaust, a ostavila ime Karadžića i riječ genocod. Možda bih se osjećala i odgovornom.

Da sam donosilac odluka u Beogradu ili Banja Luci hitno bih donijela rezoluciju u kojoj bih samo napisala: oprostite, izvinite, sorry... i to ponavljala svaki dan, odprilike onoliko puta koliko se puta Aleksandar Vučić dnevno pojavlje u medijima. Bilo bi to najduže medijsko izvinjenje u istoriji suvremene civilizacije.

Kako nisam ništa od toga, nego neko ko je preživio rat u opkoljenom Sarajevu, prebrojavajući imena prijatelja, susjeda i rodbine koji su stradali u Foči, hoću jednostavno da ovih dana budem mirna u duši, jer pravda postoji i jer je ratni zločinac i zlikovac, Radovan Karadžić, dočekao pravosnažnu presudu i što je ona doživotna. Što su ovom presudom udareni najjači temelji da osnivanja ICTY/MICT-a nakon čega najvažniji svjetski igrači treba da razmisle o tome kuda vode trenutne politike koje nam se serviraju iz okolnih centara, ali i iz RS-a.

Ne dozvoljavam da me u tome uznemiravaju priče kojekakvih “eksperata” i raznoraznih pametologa iz Beograda i Zagreba, posebno o tome ko je kako od njih prošao u Haagu.
Prošli su kako su i trebali proći zbog onoga što su radili – u Haagu su poražene (i osuđene) i njihove politike i zločini. Kao što je napisala Julija Bogoeva, dugogodišnja upolenica ICTY-a u svom obimnom istraživanju o presudama, urađenom povodom okončanja mandata ICTY: “U presudama ICTY je dosledno utvrđeno da su u 1990-im godinama rukovodstva Srbije i Hrvatske u razbijanju Jugoslavije videla priliku za ostvarenje zastarelih nacionalističkih ciljeva – Velike Srbije i Velike Hrvatske, proširenih, etnički što čistijih nacionalnih država. Zajednička im je bila želja za uništenjem Bosne i Hercegovine.

Dok je u pravnom značenju sukob okarakterisan kao međunarodni, u nepravnom smislu bila je to agresija: prvo Srbije protiv Hrvatske a potom Srbije i Hrvatske protiv Bosne i Hercegovine, u skladu sa programima srpskih i hrvatskih nacionalista za stvaranje Velike Srbije i Velike Hrvatske.

Cilj vlasti Bosne i Hercegovine, napadnute sa dvije strane, bio je – odbrana i oslobađanje celokupne teritorije.”

Piše: Dženana Karup Druško

(Vijesti.ba)
22.03.2019.

UŽASNE PRIJETNJE NENADU ČANKU ZBOG RADOVANA KARADžIĆA

Užasne prijetnje Čanku zbog Radovana Karadžića

Užasne prijetnje Čanku zbog Radovana Karadžića
Foto: Vijesti.ba

Narodnom poslaniku i predsjedniku Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenadu Čanku upućene su prijetnje smrću na društvenoj mreži Facebook.

Liga socijaldemokrata Vojvodine je o tim prijetnjama obavijestila policiju i očekuje hitnu reakciju nadležnih.

Nenadu Čanku, koji je u srijedu i četvrtak komentirao presudu Radovanu Karadžiću, poručeno je: „Karadžić nije zločinac, ali ćeš ti biti zaklan.“
Osim toga, upućen mu je i niz grubih uvreda i optužbi za separatizam i pokušaj odvajanja Vojvodine.

(Vijesti.ba )22.03.2019.

ODGOVOR GRAĐANA NA RATNOHUŠKAČKE IZJAVE VLASNIKA PEKARE "MANJA"

Odgovor građana na ratnohuškačke izjave vlasnika pekare "Manja"

Odgovor građana na ratnohuškačke izjave vlasnika pekare "Manja"
Foto: Vijesti.ba/ Avaz

Grupa građana u Vogošći, nezadovoljna ratnohuškačkim stavovima jednog od vlasnika, ispred pekare "Manja" danas oko 14.30 sati odlučila je odgovoriti na izjave Saše Trivića okačivši natpis "Srebrenica, 28. divizija".

Pekaru osiguravaju pripadnici policije nakon što su jutros u nekim dijelovima Sarajeva, tačnije u naselju Vogošća, osvanuli leci na kojima stoji da vlasnik pekare "Manja" podržava ratne zločince.

Pekaru koja je do jučer bila puna mušterija u svako doba dana od jutros su posjetili samo rijetki građani.


Podsjećamo, Saša Trivić je na Twitteru podijelio fotografiju Ratka Mladića uz opis "Jedan jedini", a "najavio" je i prelazak iz komunista u četnike zbog, kako je naveo, "sarajevskih Srebrenica". Na društvenim mrežama on je veličao i Radovana Karadžića, koji je osuđen na doživotni zatvor pred Međunarodnim sudom pravde.

I u drugim dijelovima Sarajeva građani iskazuju svoje nezadovoljstvo lijepeći letke na izloge i ispred ovih pekara.

(Vijesti.ba / Avaz)


22.03.2019.

PREDSJEDNIŠTVO BiH PISALO HRVATSKOJ ZBOG TRGOVSKE GORE

Predsjedništvo BiH pisalo Hrvatskoj zbog Trgovske gore

Predsjedništvo BiH pisalo Hrvatskoj zbog Trgovske gore
Foto: Vijesti.ba
Predsjedništvo BiH je danas donijelo slјedeće zaklјučke:

1. Bosna i Hercegovina traži od Republike Hrvatske da lokaciju Trgovska gora, Općina Dvor, Republika Hrvatska, koja se nalazi u neposrednoj blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom, izuzume kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada, te da na svojem teritoriju osigura drugu adekvatnu lokaciju za te namjene, koja nije u blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom.

2. Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u ime Predsjedništva Bosne i Hercegovine, uputit će pismo predsjednici i premijeru Republike Hrvatske, kojim će ih izvijestiti o navedenom zahtjevu Bosne i Hercegovine.

3. Zadužuje se Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da, putem diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine, informira zemlјe članice Europske unije i međunarodne organizacije koje se bave pitanjima zaštite životne sredine o navedenom pitanju i zahtjevu Bosne i Hercegovine.

4. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine će, u okviru svoje nadležnosti, po ovom pitanju, inzistirati na punoj zaštiti svih prava koja Bosni i Hercegovini pripadaju po pravilima i normama međunarodnog prava.


(Vijesti.ba)


22.03.2019.

PEJKA MEDIĆ, DIREKTORICA BH RADIJA 1, TJEŠI SAŠU TRIVIĆA SIMPATIZERA RATNIH ZLOČINACA I ČETNIKA KOJIMA JE DAO JAVNU PODRŠKU, ALI I VLASNIK LANCA PEKARA "MANJA"

22.03.2019.

SLIKE S BLEIBURGA ŠTETE AUSTRIJU, ONI TU SVINJARIJU VIŠE NE ŽELE TRPJETI

Slike s Bleiburga štete Austriji, oni tu svinjariju više ne žele trpjeti

Slike s Bleiburga štete Austriji, oni tu svinjariju više ne žele trpjeti
Foto: Vijesti.ba

Članica stranke GLAS, te bivša ministrica vanjskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić komentirala je odluku austrijskih biskupa da zabrane održavanje mise na Bleiburgu zbog toga što to, kako su kazali, narušava ugled katoličke crkve.

Pusić smatra da je takvu odluku trebala donijeti Crkva u Hrvatskoj.

"Iznimno mi je žao da tu odluku nije donijela Katolička crkva u Hrvatskoj i hrvatske vlasti, nego obrnuto. Takva slika šteti i Austriji i Crkvi, i oni tu svinjariju više ne žele trpjeti. Komemoracija žrtvama Bleiburga iskorištavana je za rehabilitaciju fašizma, ustašluka, zločina i  zločinaca iz Drugog svjetskog rata", kaže Vesna Pusić.

"Bilo bi jako dobro da je to rekla Katolička crkva u Hrvatskoj", dodaje.

Podsjetimo, Koruška Katolička crkva odbila je molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga zbog toga jer se ova misa politički instrumentalizira, priopćila je nedavno tamošnja Katolička crkva. "Misa na polju pored Bleiburga postala je dio manifestacije koja se politički instrumentalizira i dio je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju povijesti“, stoji u pismu koje je potpisao tajnik biskupije u Klangenfurtu monisnjor Engelbert Guggenberger.

(Vijesti.ba / N1)
22.03.2019.

PRESUDA RADOVANU KARADžIĆU JE SUDSKI GLOGOV KOLAC U ENTITETU RS-A, U TO IME JE UBIJANO

22.03.2019.

GOJKO BERIĆ : DOLAZI LI OPASNO DOBA?

22.03.2019.

PRIMITIVAN JE PROTEST KAD HAG OSUDI "NAŠE" , A SLAVLJE KAD OSUDI "NJIHOVE"

Primitivan je protest kad Hag osudi "naše" , a slavlje kad osudi "njihove"

Primitivan je protest kad Hag osudi "naše" , a slavlje kad osudi "njihove"
Foto: Vijesti.ba

Hrvatski državni vrh podržao je i pozdravio presudu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu kojom je bivši predsjednik RS Radovan Karadžić osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu.

S druge strane, reakcije zvaničnog Zagreba na hašku presudu u slučaju "Prlić i ostali" bile su dijametralno suprotne.

Službene vlasti u Hrvatskoj, podsjetimo, presudu u predmetu protiv bivših političkih i vojnih vođa paradržavne tvorevine Herceg-Bosne ocijenili su kao politički motivisanu, te da se Haški tribunal "postavio kao politički arbitar umjesto da bude pravosudno tijelo".

Dijametralno suprotni stavovi zvaničnog Zagreba o presudama Haškog tribunala za političkog analitičara Žarka Puhovskog nisu iznenađujući.

"To nije ništa specifično. Nažalost, to važi za sve funkcionere svih nacionalnih orijentacija na području bivše Jugoslavije. Svi se vesele kad haško sudište osudi ove druge, a protestuju kada osudi tzv naše. Takva praksa prisutna je od prvih dana haškog sudišta. Dakle, to je prokletstvo sa kojim haško sudište mora računati. Naprosto, zbog toga ono i postoji", kaže Puhovski za Vijesti.ba.

Sličnog stava je i zastupnik SDP-a u Saboru Hrvatske Nenad Stazić.

"Ako Hag osudi Hrvate, onda hrvatske vlasti kažu da je to politički sud, a ako osudi Srbe, onda tu presudu hvale", navodi Stazić u razgovoru za Vijesti.ba, te konstatuje kako je na svim stranama isti slučaj.

On naglašava da sudske odluke treba poštovati, sviđale se one nama ili ne.

"Sudske presude se, u pravilu, odbacuju iz političkih razloga. Službenim vlastima u Zagrebu teško je prihvatiti da su Hrvati činili zločine, a jesu. Ako su činili zločine, onda moraju biti presuđeni. Kada budu presuđeni, onda vlasti tvrde da je sud politički", napominje naš sagovornik.

S druge strane, Puhovski je mišljenja da dvostruki aršini nisu specifični samo za političare sa Balkana.

"I u EU kada dođe do sukoba nacionalnih interesa, zna se da će svaka od država prihvatiti odluke koje njima idu na korist, a neke druge neće. Brexit nam to najbolje pokazuje. Svi su ispod kože krvavi kad do toga dođe", konstatuje naš sagovornik.

Ipak, primjećuje da kod političara sa prostora bivše Jugoslavije postoji jedna specifičnost.

"Specifično je što se kod nas to zbiva na nešto primitivniji način. Naše postjugoslovenske političke elite još nisu naučile da to zaviju u neke formulacije koje bi možda naizgled bile prihvatljivije, pa se onda njihova primitivna pozicija lakše može očitati iz njihovih riječi", pojašnjava Puhovski.

(Vijesti.ba)Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89220630

Powered by Blogger.ba