Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

21.03.2019.

NE ZNAMO ZAŠTO HRVATSKI PREDSTAVNICI ŠUTE O RADOVANU KARADžIĆU

Ne znam zašto hrvatski predstavnici šute o Karadžiću

Ne znam zašto hrvatski predstavnici šute o Karadžiću
Foto: Vijesti.ba
Predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) Marijo Pejić kazao je za Vijesti.ba kako je doživotna kazna za Radovana Karadžića očekivana presuda, te da ne zna šta se dešava sa hrvatskim političkim predstavnicima koji šute na presudu.

"Iskreno se nadam da će ova presuda donijeti jedan otklon od zločinačke politike koja nas je dovela do svega ovoga. Dakle, Radovan Karadžić je simbol zla na ovim prostorima, prije svega simbol zla u Bosni i Hercegovini, čovjek koji je jedan od najvećih krvnika u Evropi i svijetu", kaže Pejić.

Pejić je mišljenja kako je ova presuda pravedna, ali da, naravno, ne možemo svi biti zadovoljni formulacijom presude u potpunosti.

"Moglo se to još drugačije formulirati, ali mislim da je pravda, ipak, djelimično zadovoljena vizavi svih žrtava u BiH i, evo, čovjek je dobio, ako ga se može uopće nazvati čovjekom, zasluženu kaznu. Na neki način možemo kazati da je zadovoljena pravda, barem djelimično", smatra Pejić.

Kada su u pitanju reakcije političkih stranaka, Pejić smatra da su one očekivane.

"Što se tiče reakcija političkih stranaka iz RS-a, reakcije su slične i kada su bile druge presude, one su na neki način očekivane i u skladu s aktuelnom politikom iz RS-a, tako da tu nisam previše iznenađen", kaže predsjednik HNV-a.

S druge strane, Pejić kaže kako ne zna šta se događa s političkim predstavnicima Hrvata u BiH, koji jedini još uvijek nisu imali svoj stav oko presude Radovanu Karadžiću.

"Zaista ne znam šta se događa i šta je sa predstavnicima hrvatskih političkih stranaka kada ova presuda obuhvata i protjerivanje i ubijanje Hrvata u BiH. Hrvati su bili žrtve Radovana Karadžića i te velikosrpske politike, pa i selo Ravno je još 1991. godine potpuno sravnjeno. Ne znam šta se događa, ali očito je to jedan logički slijed nakon pojavljivanja gospodina Čovića na proslavi 9. januara, dana Karadžićeve RS, potom, svjedoci smo da neki dan u Domu naroda BiH predstavnici HDZ-a nisu osudili djelovanje ravnogorskog četničkog pokreta, i evo sada ponovo šutnja o Radovanu Karadžiću. Ja doista ne znam šta se događa", kaže Pejić.

Pejić podsjeća kako su hrvatski politički predstavnici osudili Željka Komšića zbog postavljanja Titove slike u kabinet, ali da šute o Mihailoviću i Karadžiću.

"Nekome smeta Josip Broz Tito. Kada je Željko Komšić postavio sliku Josipa Broza Tita u kabinet Predsjedništva BiH, mnogi politički predstavnici hrvatskih stranaka su bili glasni, a kada su u pitanju Draža Mihailović i Radovan Karadžić šute. Zanimljivo", ističe Pejić.

Državni vrh Republike Hrvatske pozdravio je presudu Haškog tribunala Radovanu Karadžiću, koja obuhvata i presudu za UZP, dok istovremeno odbacuju presudu Haga za UZP kada su u pitanju politički predstavnici tzv. Herceg-Bosne Jadranko Prlić i drugi.

"Na neki način logično je da moraju pozdraviti presudu, jer Radovan Karadžić je cijelo vrijeme sarađivao sa vojnim postrojbama SAO Krajine i Milanom Martićem, tako da je dao značajan doprinos pobuni tadašnjih srpskih ekstremista u Hrvatskoj, sudjelovao je sa svojim jedinicama u agresiji na Republiku Hrvatsku i doista bi bilo čudno da predstavnici Hrvatske također šute i ne pozdrave ovu presudu. Radovan Karadžić, iako je bio lider bosanskih Srba, bio je itekako involviran u ratna zbivanja na području Hrvatske", kaže Pejić.

Pejić je pozvao političke stranke i medije u Federaciji BiH da trebaju voditi računa kako se odnose prema presudi Radovanu Karadžiću, zbog velikog broja građana srpske nacionalnosti koji su i sami bili žrtve Karadžićeve politike.

"Mediji i stranke u Federaciji BiH moraju biti pažljivi prilikom komentiranja presude Karadžiću i pažljivo birati riječi, jer ne smije se ni u kom slučaju steći dojam identifikacije srpskog naroda u BiH s Karadžićem. Ne treba zaboraviti da su i pripadnici srpskog naroda u Sarajevu i još nekim dijelovima BiH bili žrtve Karadžićevog terora. Mnogi Srbi su kao pripadnici odbrambenih snaga BiH dali svoje živote za slobodu države BiH, a mnogi su stradali jer su pokušali zaštiti svoje susjede Hrvate i Bošnjake", zaključio je Marijo Pejić.

(Vijesti.ba)
21.03.2019.

NAKON PRESUDE RADOVANU KARADžIĆU: NESTALI OSTAJU BOLNO PITANJE BiH

21.03.2019.

ZA ŽRTVE SJEVERINA NEMA PRAVDE NI U STRAZBURU

21.03.2019.

SVIJET O RATNOM ZLOČINCU RADOVANU KARADžIĆU: PRAVDA POBJEDILA, BiH OSTAJE PODJELJENA

21.03.2019.

VASVIJA VIDOVIĆ O PRESUDI RADOVANU KARADžIĆU: "NESUMNJIVO ĆE IMATI ODREĐENE IMLIKACIJE PO ENTITET RS-A!

VASVIJA VIDOVIĆ O PRESUDI KARADŽIĆU: "Nesumnjivo će imati određene implikacije po RS"!

Poznata advokatica iz Sarajeva, Vasvija Vidovi, komentirala je na N1 televiziju jučerašnju presudu Radovanu Karadžiću koji je osuđen na doživotni zatvorImage result for advokat vasvija vidovic fotos

Karadžić je pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove proglašen krivim za genocid u Srebrenici, za teroriziranje stanovnika Sarajeva granatiranjem i snajperskom vatrom, za progone i ubistva Bošnjaka i Hrvata u BiH, i za uzimanje pripadnika međunarodnih snaga mira za taoce. Advokatica Cidković kaže da se radi važoj, historijskoj presudi.

"Ja smatram da se radi o veoma važnoj, historijskoj presudi, obzirom da je utvrđeno da je prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen je za najteže oblike krivičnog djela ratnog zločina - za genocid u Srebrenici, ali je jako značajno da je osuđen i za zločine protiv čovječnost, četiri udružena zločinačka poduhvata", kazala je Vidović.

Kako je navela, pravosnažna presuda ima svoje implikacije.

"Vjerujem da su žrtve zadovoljne, izuzev žrtava Prijedora. I sama mogu reći da saučestvujem u tom žaljenju sa žrtvama obzirom da sam jako veliki dio svog rada provela dokumentujući te zločine u Prijedoru. Vidjet ćemo šta će se dešavati u slučajevima Mladić i Simatović", poručila je advokatica.

Kako je navela, po njoj, "jako je važno da je presuda Karadžiću utvrdila da je bio genocid i zločin protiv čovječnosti zbog toga što će to imati ipak političke implikacije po Republiku Srpsku".

"Mi čujemo u posljednje vrijeme sve više prijetnji iz RS, najave referenduma, pokušaja osamosteljanja. Ne možemo zanemariti da oni time prijete. Ukoliko bi se to desilo, države koje bi razmatrale priznanje jedne takve tvorevine imali bi u vidu ove činjenice. Danas kada je RS dio BIH mogu očekivati tužbe za naknade štete žrtvama koje se pominju u presudi. Žrtve imaju pravo na naknadu štete i to one žrtve koje su pomenute u presudi". 

Kako je navela, tužbe se podnose nadležom sudu gdje su se desili zločini. Govoreći o ordenima koji se daju osuđenim ratnim zločincima i imenovanju institucija po tim osobama, Vidović smatra da treba donijeti propis koji bi zabranjivao upotrebu imena pravosnažno osuđenim osobama za ratni zločin, a onda pristupiti poništenju takvih naziva ili priznanja.

"Potpuno sam sigurna u to da jako mnogo ljudi, Srba, ne dijeli mišljenje da je takvim osobama trebalo dati priznanje ili ime instituciji. Ponekad ne razumijem Milorada Dodika kojeg sam srela u potpuno drugačijim uslovima, na prvoj godišnjici Dejtonskog sporazuma, koji je izražavao potpuno drugačiju politiku. Ne mogu da shvatim da jedan ozbiljan političar se može ovako ponašati. To je potpuno nerazumno, a najviše će u konačnici štetiti i tim političarima i građanima RS", kazala je Vidović.

Kao i u prvostepenoj presudi Karadžić je oslobođen krivice za genocid u opštinama Prijedor, Foča, Zvornik, Bratunac, Ključ, Sanski Most i Vlasenica 1992. godine. Obrazlažući presudu, predsjedavajući sudija Vagn Joensen, (Jensen) naveo je da kazna od 40 godina podcjenjuje "težinu Karadžićeve odgovornosti i njegovu ključnu ulogu u najstrašnijim zločinima počinjenim tokom sukoba u BiH".

21.03.2019.

U DRUGOM PREDMETU DOKAZUJEMO POVEZANOST SRBIJE SA ZLOČINIMA U BiH

U drugom predmetu dokazujemo povezanost Srbije sa zločinima u BiH

U drugom predmetu dokazujemo povezanost Srbije sa zločinima u BiH
Serge Brammertz / Vijesti.ba
Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove Serge Brammertz rekao je kako se ratnom zločincu Radovanu Karadžiću sudilo kao osobi koja je imala najveću odgovornost u RS, odnosno da je ovo suđenje bilo protiv Karadžića, a ne protiv Beograda i Srbije.

Brammertz je u razgovoru za Deutsche Welle kazao kako je tužilaštvo uvijek zastupali mišljenje da je genocid u Srebrenici započeo u bh. općinama 1992. godine.

"Sudije nas nisu slijedile ne samo u ovom nego i u prethodnim procesima. Tužba je od osnivanja Haškog suda pokušavala da dokaže genocidnu namjeru u ovim općinama, na žalost bez uspjeha. Želio bih da naglasim da je za zločine u tim općinama danas ipak izrečena najveća kazna - doduše ne za genocid ali za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine", kazao je Brammertz.

Mnogi svjedoci ukazali su da su u mnogim bh. općinama tokom 1992. vršeni sistematski zločini i istrebljenja po istom receptu i da su krizni štabovi tih opština radili po istim uputstvima. Novinari Deutsche Wellea pitali su glavnog tužioca zašto to nije bilo dovoljno da se dokaže genocid nad hrvatskim i bošnjačkim stanovništvom u Prijedoru, Višegradu, Zvorniku, Bratuncu, Sanskom Mostu, Ključu i Foči.

"Pozvali smo te svjedoke pred sud da bi ubijedili sudije da se radi o istoj kriminalnoj namjeri i da je u pitanju genocid. Na žalost desetine svjedoka nisu u to mogli ubijediti sudije", rekao je Brammertz.

U presudi predmetu Prlić i ostali dokazana je umiješanost Hrvatske u rat u BiH. Novinari su pitali glavnog tužioca šta je sa odgovornošću Srbije, odnosno da li u presudi Karadžiću ispada kao da Srbija nije učestvovala u ratu u BiH.

"Naravno da nije tako. No, sudije su u slučaju Prlić mogle utvrditi direktnu vezu sa Zagrebom. Ali suđenja Stanišiću i Simatoviću još traju. Šef beogradske tajne službe odgovara za to pred sudom i naravno da se u tom procesu, koji je u toku, nastoji dokazati povezanost Srbije sa zločinima u BiH", kazao je Brammertz.

Neki bosanski mediji su bivšoj tužiteljici Haskog tribunala Carli del Ponte prebacili da je sa nekadašnjim ministrom vanjskih poslova Srbije Goranom Svilanovićem napravila sporazum da se zatamne važni dijelovi iz zapisnika Vrhovnog savjeta odbrane, koji navodno dokazuju da je Srbija vodila rat u BiH.

"Nisam bio u sudu kada je Carla del Ponte bila glavna tužiteljica. Meni su poznati ti dokumenti. Oni u međuvremenu vise nisu tajni i dio su arhive Tribunala", rekao je Brammertz.

Na pitanje kako se onda nije mogla utvrditi povezanost Karadžića i rata u BiH sa Beogradom i tadašnjim Miloševićevim režimom, Brammertz je odgovorio da je proces uvijek vezan za osobu koja je pred sudom.

"Karadžiću, kao osobi koja je imala najveću odgovornost u RS, sudi se za krivična djela, počininjena u BiH. To je bilo suđenje protiv Karadžića, a ne protiv Beograda i Srbije", rekao je Brammertz.

Nakon izricanja presude žrtve su, bez obzira što je riječ o doživotnoj kazni, izrazile strah da bi Karadžić ipak jednog dana mogao da izađe iz sudnice. Glavni tužilac poručuje da je on osuđen na doživotnu kaznu i teško da može zamisliti da bi mogao izaći iz zatvora.

Na konstataciju da doživotna kazna u zapadnoevropskim zemljama, kao što su Belgija ili Njemačka, gdje bi Karadžić nakon odluke predsjednika Rezidijalnog mehanizma Agiusa, mogao biti prebačen na izdržavanje, ne znači ostati u zatvoru do smrti, već biti u pritvoru 25 godina te da je Karadžić žuz to već 11 godina proveo u zatvoru, Brammertz je odgovorio:

"Ovdje je u pitanju međunarodno pravo i ne postupa se kao u nekim zemljama gdje se doživotna kazna automatski zamijeni kaznom od 25 godina i onda uz dobro vladanje možete i ranije izaći na slobodu. U slučaju Karadžića doživotna kazna mora biti duža od najduže prethodne kazne koja mu je izrečena, a to je kazna od 40 godina. Do sada je isto tako postojala praksa da se osuđeni pusti iz zatvora nakon dvije trećine odslužene kazne. Ali, ja sam optimističan i mislim da Karadžić, dok je živ, neće izaći na slobodu", rekao je on.


(Vijesti.ba)


21.03.2019.

KARADžIĆEVA IDEOLOGIJA JE PREŽIVJELA I OŽIVJELA POD VLAŠĆU EVROPE U BiH

KARADžIĆEVA IDEOLOGIJA JE PREŽIVJELA I OŽIVJELA POD VLAŠĆU EVROPE U BiH    


21.03.2019.

AMERIČKI PROFESOR. FRANCIS BOYLE: "PRAVDA NALAŽE DA SE ENTITET RS-A UKINE, TRIBUNAL PRIKRIO ULOGU SRBIJE"

Američki profesor Francis Boyle : Ponovo su prikrili ulogu Srbije, pravda zahtjeva da se RS ukine

Ponovo su Haški Tribunal, a sada i njegovo ‘Rezidualni Mehanizam’ prikrili ulogu Srbije u organiziranju, orkestriranju, izdavanju naredbi i činjenju genocida nad Bošnjacima i Republikom Bosnom i Hercegovinom, kazao je u reakciji na presudu ratnom zločincu Radovanu Karadžiću američki profesor Francis Boyle.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) danas je izrekao pravosnažnu presudu Radovanu Karadžiću za genocid i druge zločine počinjene u BiH u periodu između 1992. i 1995. godine. Sudija je rekao da je Karadžić kriv za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja te ga osudio na doživotni zatvor.

Profesor Francis Boyle, koji je bio izvanredni i opunomoćeni glavni pravni zastupnik i agent za Republiku Bosnu i Hercegovinu pred Međunarodnom sudu pravde, u svome komentaru na presudu zaključio je kako su “Haški Tribunal, a sada i njegovo ‘Rezidualni Mehanizam’ prikrili ulogu Srbije u organiziranju, orkestriranju, izdavanju naredbi i činjenju genocida nad Bošnjacima i Republikom Bosnom i Hercegovinom”.

“To je zbog toga što bi SAD, članice NATO-a i EU željele uključiti Srbiju u NATO i EU, kao što su to učinile nedavno sa Crnom Gorom koju su uključili u NATO, uprkos činjenici da sam dobio dva velika sudska naloga od Svjetskog suda pravde protiv Srbije i Crne Gore, kojima im se nalaže da prestanu i uzdrže se od činjenja djela genocida protiv RBiH i Bošnjaka”, otkrio je profesor.

Dodao je kako je “zaprepašćujuće da je ‘Mehanizam’ podržao dio presude Haškog tribunala kojom se Karadžića oslobađa od genocida za njegovo etničko čišćenje muslimana i Hrvata iz onog što je danas poznato kao genocidna tvorevina RS”.

“Pravda zahtjeva da se Republika Srpska ukine”, poručio je Francis Boyle.

21.03.2019.

JADRANKA KOSOR: RADOVAN KARADžIĆ ĆE DOŽIVOTNO BITI U ZATVORU, ALI ĆE ŽIVJETI, A ŽRTVE SU MRTVE

JADRANKA KOSOR: RADOVAN KARADžIĆ ĆE DOŽIVOTNO BITI U ZATVORU, ALI ĆE ŽIVJETI, A ŽRTVE SU MRTVE///////////////////////////////////////////////////


///////////////////////////////


21.03.2019.

PRESUDA ZA "SREBRENIČKI GENOCID" NIJE PRESUDA ZA SAMO JEDNU OPŠTINU

Presuda za "Srebrenički genocid" nije presuda za samo jednu opštinu
////////////////////////////


///////////////////////


////////////////////////////

21.03.2019.

SVAKI NAVOD IZ PRESUDE RADOVANU KARADžIĆU JE ČINJENICA O TOME KAKO JE NASTALA REPUBLIKA SRPSKA U BiH


Image result for Svaki navod iz presude Karadžiću je činjenica o tome kako je nastala RS/////////////////////////


////////////////////////

///////////////////

///////////////////////


//////////////////////


../////////////////////////////////

21.03.2019.

LIJEP JE PROLJETNI DAN : KAKO JE RADOVAN KARADžIĆ MOGAO SPASITI SEBE I SARAJEVO

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89220217

Powered by Blogger.ba