Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

20.03.2019.

BAKIR IZETBEGOVIĆ: "VLASTI U ENTITETU RS-A DA PONIŠTE SRAMOTNA ODLIKOVANJA RADOVANU KARADžIĆU KOJI JE POLA BiH ETNIČKI OČISTIO..."

IZETBEGOVIĆ: "Vlasti RS-a da ponište sramotna odlikovanja Karadžiću KOJI JE POLA BiH etnički očistio..."

Polovina teritorije BiH, dodaje predsjednik SDA, etnički je očišćena kampanjom masovnih ubistava, progona, mučenja i silovanja.


Image result for ZETBEGOVIĆ: "Vlasti RS-a da ponište sramotna odlikovanja Karadžiću KOJI JE POLA BiH etnički očistio..."

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović prokomentirao je za Faktor presudu Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove kojom je prvi predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu. Izetbegović ističe da je izricanjem doživotne kazne Karadžiću načinjen korak više ka pravednoj presudi za genocid počinjen u proteklom ratu diljem osne i Hercegovine.

"Nažalost, kvalifikacija genocida je zadržana samo za masakr u Srebrenici i nije proširena na Prijedor i druge općine koje su bile izložene sličnom karakteru i intezitetu zločina. Ipak, kroz proces koji je trajao godinama je temeljito utvrđena i zapisana istina o zločinačkom poduhvatu vojske na čijem čelu je stajao Radovan Karadžić i koja je počinila najbrutalnije povrede međunarodnog prava na tlu Evrope od vremena završetka Drugog svjetskog rata", kazao je Izetbegović.

Polovina teritorije BiH, dodaje predsjednik SDA, etnički je očišćena kampanjom masovnih ubistava, progona, mučenja i silovanja.

"Ustanovljeni su koncentracioni logori za civile Bošnjake i Hrvate, porušeni su bh. gradovi i sela. Očekujem da nakon ove presude vlasti u entitetu RS, koje su dodijelile odlikovanje Radovanu Karadžiću i drugim ratnim zločincima, ponište ovakve sramotne i necivilizacijske odluke i time skinu teret masovne odgovornosti sa srpskog naroda i entiteta RS", zaključuje Izetbegović.

20.03.2019.

ANTO NOBILO SMATRA DA ENTITET RS-A MORA ISPLATITI RATNU ODŠTETU SVIM OBITELJIMA KOJE SU...

 Anto Nobilo smatra da Republika Srpska mora isplatiti ratnu odštetu svim obiteljima koje su...

Da li žrtve mogu tražiti obeštećenje od Republike Srpske nakon pravosnažne presude Radovanu Karadžiću...


Image result for OVO SE DODIKU NEĆE SVIDJETI: Anto Nobilo smatra da Republika Srpska mora isplatiti ratnu odštetu svim obiteljima koje su...

"Svaki onaj čiji je član obitelji spomenut u presudama Karadžiću imenom i prezimenom mora dobiti odštetu od RS kao entiteta. Na taj način bi se najbolje distancirala. Crna Gora je za logor Morinje Hrvatima počela isplaćivati i isplatila većini bez suda", kazao je  advokat Anto Nobilo.

Janja Beč Neumann, sociologinja i istraživačica genocida je kazala da se to mora tražiti.

"Mora se tražiti. Time će se dati signal - 'ako ćete da rušite, palite, silujete u ime ne znam čega' to mora da se plati", izjavila je.

"U BiH, žene koje su silovane imaju pravo kao civilne žrtve rata na mjesečnu nadoknadu. Tim putem treba ići. Izuzetno je bitno da se otvori prostor brige o žrtvama. Bitna je formalna pravda, ali i socijalna", kazala je dodavši da niko ne vodi računa da li žrtve danas imaju od čega da žive ili školuju djecu.

Istaknula je kako podržava pitanje socijalne pravde.

Istaknuo je kako je i u političkom Beogradu na sceni logika "neka visi Pedro", odnosno: "Prebacimo odgovornost na bosanske Srbe, a sebe ekskulpirajmo od onoga što smo pripremali i proveli".

20.03.2019.

AMERIČKI PROFESOR. FRANCIS BOYLE: "PRAVDA NALAŽE DA SE ENTITET RS-A UKINE, TRIBUNAL PRIKRIO ULOGU SRBIJE"

AMERIČKI PROF. FRANCIS BOYLE: "Pravda nalaže da se Republika Srpska ukine, TRIBUNAL PRIKRIO ULOGU SRBIJE"

Profesor Francis Boyle, koji je bio izvanredni i opunomoćeni glavni pravni zastupnik i agent za Republiku Bosnu i Hercegovinu pred Međunarodnom sudu pravde, u svome komentaru na presudu zaključio je kako su "Haški Tribunal, a sada i njegovo ‘Rezidualni Mehanizam’ prikrili ulogu Srbije u organiziranju, orkestriranju, izdavanju naredbi i činjenju genocida nad Bošnjacima i Republikom Bosnom i Hercegovinom".


Image result for Professor Francis Boyle

Ponovo su Haški Tribunal, a sada i njegovo ‘Rezidualni Mehanizam’ prikrili ulogu Srbije u organiziranju, orkestriranju, izdavanju naredbi i činjenju genocida nad Bošnjacima i Republikom Bosnom i Hercegovinom, kazao je u reakciji na presudu ratnom zločincu Radovanu Karadžiću američki profesor Francis Boyle.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove  danas je izrekao pravosnažnu presudu Radovanu Karadžiću za genocid i druge zločine počinjene u BiH u periodu između 1992. i 1995. godine. Sudija je rekao da je Karadžić kriv za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja te ga osudio na doživotni zatvor.

Profesor Francis Boyle, koji je bio izvanredni i opunomoćeni glavni pravni zastupnik i agent za Republiku Bosnu i Hercegovinu pred Međunarodnom sudu pravde, u svome komentaru na presudu zaključio je kako su "Haški Tribunal, a sada i njegovo ‘Rezidualni Mehanizam’ prikrili ulogu Srbije u organiziranju, orkestriranju, izdavanju naredbi i činjenju genocida nad Bošnjacima i Republikom Bosnom i Hercegovinom".

"To je zbog toga što bi SAD, članice NATO-a i EU željele uključiti Srbiju u NATO i EU, kao što su to učinile nedavno sa Crnom Gorom koju su uključili u NATO, uprkos činjenici da sam dobio dva velika sudska naloga od Svjetskog suda pravde protiv Srbije i Crne Gore, kojima im se nalaže da prestanu i uzdrže se od činjenja djela genocida protiv RBiH i Bošnjaka", otkrio je profesor.

Dodao je kako je "zaprepašćujuće da je ‘Mehanizam’ podržao dio presude Haškog tribunala kojom se Karadžića oslobađa od genocida za njegovo etničko čišćenje muslimana i Hrvata iz onog što je danas poznato kao genocidna tvorevina RS".

"Pravda zahtjeva da se Republika Srpska ukine", poručio je Francis Boyle.

20.03.2019.

DOŽIVOTNI ZATVOR ZA RADOVANA KARADžIĆA, 'PRAVDA ZA SVE ŽRTVE'

20.03.2019.

KOGA OBAVEZUJE PRESUDA RADOVANU KARADžIĆU?

20.03.2019.

RATNI ZLOČINAC RADOVAN KARADžIĆ OSUĐEN JE U HAGU 20. MARTA 2019. NA DOŽIVOTNI ZATVOR

20.03.2019.

POGLEDAJ SVIJET KROZ KLIKER

20.03.2019.

MOSTAR JE BIO LOGOR POD OTVORENIM NEBOM

MOSTAR JE BIO LOGOR POD OTVORENIM NEBOM


20.03.2019.

MEDIOKRITETI DRŽE MONOPOL NAD SRPSTVOM U BiH

MEDIOKRITETI DRŽE MONOPOL NAD SRPSTVOM U BiH


20.03.2019.

SLUČAJ NA NOVOM ZELANDU DOKAZ DA JE KARADžIĆ INSPIRACIJA EKSTREMISTIMA

SLUČAJ NA NOVOM ZELANDU DOKAZ DA JE KARADžIĆ INSPIRACIJA EKSTREMISTIMA


20.03.2019.

KARADžIĆEVI ZLOČINAČKI PODUHVATI

KARADžIĆEVI ZLOČINAČKI PODUHVATI  


20.03.2019.

KNEZ - MIHAILOVA BI SE TREBALA ZVATI ULICA RADOVANA KARADžIĆA

KNEZ - MIHAILOVA BI SE TREBALA ZVATI ULICA RADOVANA KARADžIĆA


Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89240858

Powered by Blogger.ba