Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

18.03.2019.

FORMIRANJE VLASTI U BiH : PRINCIPI KOJE SU USAGLASILI LIDERI SDA, HDZ-A I SNSD-A

18.03.2019.

PREDSJEDNIŠTVO ZATRAŽILO INFORMACIJU O HRVATSKIM OBAVJEŠTAJCIMA

Predsjedništvo zatražilo informaciju o hrvatskim obavještajcima

Predsjedništvo zatražilo informaciju o hrvatskim obavještajcima
Foto: Vijesti.ba
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je u ponedjeljak, 18. 3. 2019. godine,  održalo 15. vanrednu sjednicu, na kojoj je donijelo sljedeći zaključak:

Traži se od Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine da u roku od tri dana Predsjedništvu Bosne i Hercegovine dostavi sveobuhvatnu informaciju o navodima iznesenim u javnosti o aktivnostima Sigurnosno-obavještajne agencije Republike Hrvatske i generalnog konzula Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini.


(Vijesti.ba)18.03.2019.

KRŠI LI CENTRALNA IZBORNA KOMISIJA BiH USTAV FEDERACIJE BiH?

18.03.2019.

AKTIVACIJA MAP-A JE TEHNIČKO PITANJE, SVI PREDUSLOVI VEĆ NAPRAVLJENI

Aktivacija MAP-a je tehničko pitanje, svi preduslovi već napravljeni

Aktivacija MAP-a je tehničko pitanje, svi preduslovi već napravljeni
Foto: Vijesti.ba
Lideri SNSD-a Milorad Dodik, SDA Bakir Izetbegović i HDZ-a BiH Dragan Čović usaglasili su večeras principe djelovanja državne vlasti u naredne četiri godine.

Novinarima je to potvrdio predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je u izjavi nakon sastanka s Dodikom i Čovićem ocijenio da je time napravljen jedan dobar korak.

- Preostaje dogovor u vezi resora i on će biti nastavljen na nivou delegacija, dakle ne na nivou lidera - pojasnio je Izetbegović.

Na novinarsko pitanje šta piše u usaglašenoj izjavi, Izetbegović je rekao da pišu bitne stvari za ovu zemlju, po pitanju ekonomije, integracijskih procesa…

- Svih integracijskih procesa, naravno, kazao je Izetbegović, dodavši kako aktivacija Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP) nije članstvo u NATO-u, već nastavak ranije započetih aktivnosti.

- Principi su dobri, preostaje priča u vezi sa resorima, ona će biti mislim  već iduće sedmice nastavljena - dodao je Izetbegović.

Novinare je zanimalo da li znači da je SDA malo smekšala svoje stavove s obzirom na to da je lider SNSD-a Milorad Dodik večeras poručio da od aktivacije MAP-a i puta ka NATO-u nema ništa, što se tiče RS-a.

- Ne znači. Ja ne bih zakucavao ništa na takav način. Dakle, aktivacija MAP-a nije članstvo u NATO-u, smatramo to tehničkim pitanjem, smatramo da su svi preduslovi za to već napravljeni kroz zakone, odluke i strategije - dodao je Izetbegović.Prokomentarisao je i Dodikov pesimizam da do kraja marta neće biti formirano Vijeće ministara BiH.

- Pa, zavisi i od gospodina Dodika. Ako on kaže da je nemoguće, onda je vjerovatno upravu. Ako se potrudi, što se tiče nas, može sutradan - dodao je Izetbegović.

Naglašava da je moguće da SDA ima više partnera.

- Četvrti, peti, možda i šesti, sedmi… Dakle, bit će, osim SDA, barem još dvoje-troje. Svi su, što se mene tiče, dobrodošli i pozvani. Fotelje su najmanji problem, SDA će malo da se povuče i prepusti poneku fotelju - kazao je Izetbegović.

Pitanje je bilo i koji su daljnji potezi koji se mogu očekivati, a Izetbegović je kazao da je danas napravljen jedan korak kojeg nije bilo lako napraviti.

- Vidite da u ovoj zemlji stalno govore da nešto neće ići, da neće biti izbora, pa bude izbora. Pa da nećemo moći formirati zakonodavnu vlast, pa je formiramo - napravimo Dom naroda. Pa da se neće moći napraviti nove vlade, napravit ćemo nove vlade. I sve će ići onako kako to kod nas ide - presporo. I do sad su bile krize... - rekao je lider SDA.

Poručio je kako se nada da će se Vijeće ministara uspjeti formirati u rokovima u kojima je to urađeno i prošli put - do 31. marta.

- Što se tiče SDA, to može biti sutradan - zaključio je Izetbegović.


(Vijesti.ba)


18.03.2019.

PREDMET "RADOVAN KARADžIĆ": NAJVEĆI SET ZLOČINA PROCESUIRAN U HAAGU

PREDMET "RADOVAN KARADžIĆ": NAJVEĆI SET ZLOČINA PROCESUIRAN U HAAGU   


18.03.2019.

POVRATNIK U VLASENICI STRAHUJE: ČETIRI BOMBE MONTIRANE NEDALEKO OD KUĆEPOVRATNIK U VLASENICI STRAHUJE: ČETIRI BOMBE MONTIRANE NEDALEKO OD KUĆE
18.03.2019.

PROTESTI U BEOGRADU: POEN ZA OPOZICIJU ILI VUČIĆA?

18.03.2019.

PROTESTI U SRBIJI SU SE POKAZALI JALOVIMA. TRI SU GLAVNA RAZLOGA...

ANALIZA JUTARNJEG LISTA: Protesti u Srbiji su se pokazali jalovima. Tri su glavna razloga...

“Naišli su na tvrd orah”, poručio je u nedjelju Aleksandar Vučić prosvjednicima. I bio potpuno u pravu, piše zagrebački Jutarnji list u analitičkom tekstu posvenom protestima u Srbiji.


Image result for ANALIZA JUTARNJEG LISTA: Protesti u Srbiji su se pokazali jalovima. Tri su glavna razloga...

AUTOR: Željko Trkanjec 

Prosvjedi ovog vikenda bili su najjači napad na Vučića i njegovu vladu od kad je preuzeo vlast prije sedam godina. Ali jednako tako su se pokazali jalovima. Iz tri razloga.

Prvo, riječ je o ideološkoj platformi. Srpska opozicija dijeli mišljenje sadašnje vlade o dva strateška interesa zemlje: smatraju da bi Kosovo trebalo ostati dijelom Srbije i zagovaraju nastavak politike “sjedenja na dva stolca”, dakle približavanje EU i nastavak dobrih veza s Rusijom. Što znači da javnosti ne nude ništa drukčije pa se postavlja pitanje zašto traže promjenu vlasti - odgovor je samo zato da vladaju oni, a ne Vučić.

Drugo, združena je opozicija politički kompromitirana. Jer, formalno demokratske stranke ušle su u savez s ekstremističkim pokretom Dveri. Čime nedvojbeno otuđuju ogroman spektar birača centra koji se snažno protive idejama Boška Obradovića, lidera Dveri. Taj klerikalno radikalni pokret zagovara ideje na liniji ratnog zločinca Vojislava Šešelja: protiv LGBT zajednice, o genocidnoj Hrvatskoj, kako u Srebrenici nije počinjen genocid. U programu je i prekid pregovora s EU i traženje saveza s Rusijom, vraćanje države narodu (klasična retorika svih europskih populista i nacionalista).

Treći je razlog jalovosti prosvjeda u činjenici da ovo nije 2000. godina kad je Srbija bila izolirana, a njezin tadašnji lider Slobodan Milošević na popisu onih koje traži Haaški sud.

Tada je međunarodna zajednica bila sklona rušenju vlasti kako bi Milošević odgovarao za svoje zločine. Sada je situacija dijametralno suprotna: iz svih centara koji su zainteresirani za zbivanja na Zapadnom Balkanu stižu poruke da se vlast ne ruši na ulici (što je poruka i Crnoj Gori, gdje traže ostavku predsjednika Mila Đukanovića i Albaniji, gdje silom žele srušiti vladu premijera Edija Rame).

Zoran Kusovac iz Beograda je u nedjelju navečer poručio kako opozicija nije imala drugog izbora nego stati uz Obradovića kako mu ne bi dozvolili da preuzme prosvjede pod svoju kontrolu. No, ključni je problem upravo u tome: pristajanjem da podrže Obradovića potvrdili su nedostatak ideja i političkog sadržaja. I postali lakaji jednom ekstremistu. Što će svakako dodatno ruinirati njihovu sliku u javnosti. Koja je ionako ozbiljno narušena. Treba se podsjetiti da je na vrhuncu Miloševićeve vlasti gradonačelnik Beograda bio lider opozicije Zoran Đinđić. Na posljednjim izborima u Beogradu Vučićev je kandidat odnio glatku pobjedu.

Napad na Radio Televiziju Srbije (RTS) nije naišao na odobravanje javnosti. Konačno, u taj se spektakl upustio samo mali broj prosvjednika pokreta “1 od 5 milijuna”. I takvim rušilačkim činom - siva eminencija - je bio razumljivo Obradović - samo su dodatno kompromitirali svoje djelovanje.

Ipak, neredi ovog vikenda su pokazali da Vučić nije nedodirljiv. On će morati razmisliti o potrebi adaptiranja svoje politike ili bi se mogao naći pod sve snažnijom kritikom javnosti, ali i međunarodnih krugova. Razumljivo je da odbija izaći pred prosvjednike jer to nije model demokratskog dijaloga, ali morat će otvoriti neki kanal komunikacije. Jer, nepostojanje dijaloga i u autoritarnim sustavima s vremenom dovodi do prerastanja jalovih prosvjeda u ozbiljan udar na vlast. Nedavno je u Srbiji bilo izaslanstvo Venezuele, mogao se malo raspitati.

18.03.2019.

ANDREJ NIKOLAIDIS; ČETNICI PROTIV LJOTIĆEVACA: "KADA POLITIČKE PARTIJE OTMU PROTESTE OD GRAĐANA"

KOLUMNA ANDREJA NIKOLAIDISA; Četnici protiv Ljotićevaca: "Kada političke partije otmu proteste od građana"

Znam, nisu važni oni, nego građani Srbije. Ali ma ko da pobijedi, Srbijom neće vladati ti građani, nego Vučić ili Obradović


Image result for andrej nikolaidis

Piše: Andrej Nikolaidis  

Sklon sam povjerovati da je sve što kažu jedni o drugima, i Vučić o Obradoviću, Jeremiću i Đilasu, i Obradović, Jeremić i Đilas o Vučiću - istina. 

Kome bi tu, onda, čovjek imao držati stranu?

Znam, nisu važni oni, nego građani Srbije. Ali ma ko da pobijedi, Srbijom neće vladati ti građani, nego Vučić ili Obradović. Dok su u masi, na ulici, u (uvijek odveć kratkom i rijetkom) bljesku direktne demokratije, građani još i predstavljaju nekakvu snagu. Onda kada su najjači oni, možda, imaju snagu da sruše, ali ne i da konstituišu vlast.

Čim su stvari, jednom, kanalisane u institucije takozvane „predstavničke demokratije“, u političke stranke, njihova vođstva, parlament i lavirint njegovih odbora, sve pojedu skakavci. I građani, poslije pet, deset ili petnaest godina, jedino opet mogu na ulice, da pokušaju svrgnuti vlast koju su sami, na ulici, instalirali.

Znam da je ovo nepopularno mišljenje, ali nemam drugo. Problem je, kao što sam već pisao za „Žurnal“,  u pogrešnom razumijevaju toga šta predstavnička demokratija jeste. Odnosno, još važnije, šta nije. A nije vladavina građana.

LAŽNE SLUGE GRAĐANA

To što su vladari u jednom trenutku odlučili da se nadalje ne ponašaju kao autokrate, nego da se lažno predstavljaju kao sluge građana („dragi građani, jeste da ja, vaš premijer, imam 7 000 puta više novca od vas, jeste da moja djeca idu u 7 000 puta skuplju školu od vaše, jeste da će vaša djeca po 14, amožda i 16 sati dnevno, za 300 eura mjesečno, raditi za moju djecu - ali ja sam tek servis građana, vaš ponizni sluga, dok ste istinski gopodari vi, cijenjeni građani“), pa se to zove „funkcionalna predstavnička demokratija“, ne znači da smo se oslobodili gospodara. 

Znači tek da su gospodari sve lukaviji, a mi sve gluplji, stoga i manje opasni po njih. A još manje znači da bilo ko od silnih (pod)mediokriteta i gnjida u našim parlamentima i vladama na bilo koji način „predstavlja“ moja htijenja, još manje mene.     

Političke partije na kraju od građana otmu proteste - ili bi trebalo reći: i formalno ih preuzmu, jer su, budući da ne postoji „spontano okupljanje građana“ (postoji gnjev, i on je opravdan i spontan, no taj gnjev, čim se izlije na ulicu, bude kanalisan od strane neke od frakcija političko-finansijske elite), one od početka njihov istinski organizator. To se upravo desilo u Srbiji, ta opasnost stoji pred protestima u Crnoj Gori.

Gdje se tajkun sa crvene Interpolove potjernice hvali kako finansira dio demonstranata, a lideri ultranacionalističkog, putinovskog Demokratskog fronta tvrde kako baš oni logistički pokrivaju i obezbjeđuju masovnost protesta. Što će, i prvi i drugi, vrlo brzo htjeti da naplate. 

PREUZIMANJE PROTESTA

Taj trenutak, kada protestima i zvanično više ne upravljaju „slobodni građani“, nego političke partije, u Srbiji se dogodilo onda kada je Boško Obradović, lider „Dveri“, zapovijedio upad u zgradu RTS-a.

Sa par hiljada glasnih i ljutih ljudi iza sebe svako izgleda moćan, ali Obradovićeva politička moć je smiješna u odnosu na Vučićevu.  

Sa terena „građani protiv Vučića“ borba je prenešena na teren „opozicija protiv Vučića“, gdje opozicija nema nikakvu šansu: ne samo zbog sile represivnog aparata koji Vučić kontroliše, nego prije svega zato što za Vučića, prosto, u Srbiji glasa znatno više ljudi nego za njih. 

Ako za Vučića možemo reći da je izvorno četnik, za Obradovića moramo reći da je izvorno ljotićevac. Kako čitam kod iznimnog i izvrsnog Tomislava Markovića, „u govoru koji je nedavno održao povodom 20. godišnjice pokreta Dveri, Obradović je izjavio kako je njihova glavna pobeda što je ideja svetosavskog nacionalizma uspela da opstane “posle višedecenijskog potiranja u jugoslovenstvu i komunizmu” i obznanio da neće odustati od velikosrpske ideje: “I znam da nisam Srbin ako zaboravim Kosovo i Metohiju, Republiku Srpsku Krajinu, Republiku Srpsku, Crnu Goru i svakog Srbina koji živi van granica Srbije, a posebno širom rasejanja”.  

Budući da je taj čovjek preuzeo komandu nad takozvanom Drugom Srbijom, situacija je sada ovakva: Prva Srbija četnici, Druga Srbija ljotićevci. Druga Srbija će sada, prije nego što otjera Vučića, morati otjerati Obradovića. 

Do tada, kako je juče primijetio moj prijatelj, obračun Vučića i Obradovića budi znatiželju i emocije koliko i derbi indijske kriket lige. 

(Žurnal)

18.03.2019.

AMERIČKI PROFESOR, DAVID PETTIGREW: "GENOCIDNI PROJEKAT ENTITETA RS-A DESTABILIZIRA CIJELU REGIJU"!
David Pettigrew : Genocidni projekat RS-a destabilizira regiju

David Pettigrew, profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Univerzitetu Southern Connecticut State – SCSU i član Upravnog odbora Univerziteta Yale, univerzitetskog studija za genocid, u nedjelju je izjavio da je neuspjeh međunarodne/////////////////////////////


Profil Radovana Karadžića: Psihijatar i pjesnik, koji je odveo bosanske Srbe u rat

Radovan Karadžić, ratni predsjednik bosanskih Srba, bio je godinama u bijegu, prije hapšenja i suđenja, a s obzirom da sljedeće sedmice Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) treba da donese [...]

18.03.2019.

AUSTRIJA PRESJEKLA HRVATSKI USTAŠKI ČVOR

18.03.2019.

JEDNA DUGA HISTORIJA ZLOČINA

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89220596

Powered by Blogger.ba