Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

14.03.2019.

MOĆNE STRUKTURE IZ SUSJEDSTVA RADE PROTIV BOSNE I HERCEGOVINE

Budimlić: Moćne strukture iz susjedstva rade mnogo lošeg u BiH

Budimlić: Moćne strukture iz susjedstva rade mnogo lošeg u BiH
Foto: Vijesti.ba

Profesor kriminologije na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu Muhamed Budimlić komentirao je za Vijesti.ba aferu vrbovanja pripadnika selefijskog pokreta u BiH od strane hrvatskih diplomata i obavještajaca.

„Ukoliko je informacija o uključenosti pripadnika državnih sigurnosnih službi Republike Hrvatske u podrstrekavanju na činjenje protivpravnih ponašanja tačna, potpuno je besmislena bilo kakva daljnja rasprava ako izostane pokretanje krivičnog postupka za osobe koje se sumjniče za te radnje“, kaže prof. dr. Budimlić.

Dakle, prema njegovom mišljenju, neophodno bi bilo da ovlaštene službene osobe iz nadležnih policijskih institucija odmah dođu do izvora informacija, te nakon provjere vjerodostojnosti utvrde identitet osoba koje su sumnjiče za ova ponašanja te u saradnji sa nadležnim tužilaštvom pokrenu zakonom propisanu proceduru.

„Ova ponašanja mogu se kvalifikovati kroz nekoliko odredbi našeg krivičnog zakonodavstva, a o tome svakako odluku treba donijeti nadležno tužilaštvo, a držim da je to Tužilaštvo BiH. U svakom slučaju potpuno je irelavantno da li se radi o uposlenicima stranih službi sigurnosti, saradnicima ovih službi ili stranim državljanima, postupak propisan krivičnim zakonodavstvom se mora pokrenuti, makar i protiv onih koji su kreirali ovu informaciju“, ističe profesor Budimlić.

Budimlić dodaje kako ga uopšte ne iznenađuju ovakvi postupci, jer je Bosna i Hercegovina tokom godina gotovo potpuno izgubila institucionalni i civilni nadzor i kontrolu nad svojim sigurnosnim, policijskim i pravosudnim aparatom.

„Oni su u velikom dijelu podređeni partikularnim interesima elita koje upravljaju političkim strankama, i sve krupne odluke koje se donose u ovim tijelima u principu kontrolišu se i upravljaju od pojedinaca i grupa koje su akumulirale političku, policijsko-pravosudnu, ekonomsku i ideološku moć, koju koriste za održavanje na vlasti. Za rad vlasti ne prezaju od bilo kakvih štetnih posljedica koje bi mogle nastupiti po narod i opšte zajedničke interese“, smatra Budimlić.

On dodaje kako strukture iz našeg komšiluka koje imaju moć, ali i koje imaju specifične interese, sigurno mnogo toga lošeg rade u Bosni i Hercegovini, i porazno je za sve nas što za to nemaju nikakvih ozbiljnijih konsekvenci na međunarodnom nivou, osim povremenog izražavanja „zabrinutosti“ ili čak ponekad „ozbiljne zabrinutosti“.

„Ipak, smatram da se svi mi moramo mnogo zabrinuti oko stanja u kojem se nalazi naš sigurnosni, odnosno policijski i pravosudni aparat. Kao najvažniji ističem problem zakona, koji u brojnim odredbama potpuno isključuju srazmjer prava i odgovornosti u kontekstu zaštite opštih i zajedničkih dobara i interesa. Nakon toga, smatram da veliki problem predstavlja potpuno neadekvatan angažman parlamenata, od državnog, preko entitetskog do nivoa kantona, po pitanjima iz oblasti vladavine prava, za koje smatram da se i namjerno žele što više odmaknuti od tih krucijalnih državnih pitanja. Ovako, sva prava smo postavili u tzv. nezavisna tijela (VSTS i nezavisni odbori), koji nikome ko ima veze s legitimitetom naroda i demokratski definisanim institucijama ne odgovaraju. U Bosni i Hercegovini su potpuno obesmišljene i disfunkcionalno postavljene nadležnosti zakonodavne, izvršne i sudske vlasti. Ozbiljna promjena u ovoj oblasti je nužna, samo što ja nisam optimist po pitanju vremena kada će se to desiti“, zaključio je Muhamed Budimlić.


(Vijesti.ba)Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
73281303

Powered by Blogger.ba