Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

14.03.2019.

HRVATSKA U CENTRU ŠPIJUNSKOG SKANDALA

Brojne reakcije: Hrvatska u centru špijunskog skandala

Brojne reakcije: Hrvatska u centru špijunskog skandala
Foto: Vijesti.ba

Afera vrbovanja pripadnika selefijskog pokreta u BiH od strane hrvatskih diplomata i obavještajaca za krijumčarenje oružja uzdrmala je medijsku i političku scenu u BiH i Hrvatskoj.

Tužilaštvo BiH je danas potvrdilo da je formiralo predmet kako bi se utvrdile sve okolnosti i navodi izneseni u medijima vezani za ovaj slučaj. Najavljeno je da će u okviru predmeta biti ispitane sve osobe koje su iznosile navode i saznanja o navedenim aktivnostima, a o kojima Tužilaštvo nije informirsano niti su dešavanja prijavljena ovoj instituciji.


Mektić sve potvrdio

 

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio je za Vijesti.ba da će se odazvati najavljenom pozivu na saslušanje u Tužilaštvu BiH u vezi sa ovim slučajem.

"Ako Tužilaštvo BiH želi nešto da uradi, ne treba da zove Dragana Mektića, nego se treba obratiti nadležnim sigurnosnim agencijama u BiH kako bi im dostavili kompletnu informaciju i sve ono što je zadokumentovano. Poslije toga, ako treba da im nešto objasnim, neka me zovu. Naravno da ću se odazvati njihovom pozivu i reći im da informacije zatraže od nadležnih agencija i to će dobiti, a onda neka odlučuju hoće li otvarati predmet", rekao nam je Mektić.

Ministar Mektić je kazao kako sumnja da će Tužilaštvo BiH išta uraditi, jer ni do sada nisu uradili ništa ni u ovakvim niti u sličnim okolnostima. Tužilaštvo BiH samo šalje saopštenja o tome da je otvorilo spis, predmet i slično. Ja im ništa ne vjerujem", konstatovao je Mektić.


Informacije Žurnala


Tužilaštvo BiH otvorilo je slučaj nakon što je portal Žurnal objavio informaciju koja se odnosi na aktivnosti hrvatskih obavještajaca u BiH, koji su vrbovali pripadnike selefijskog pokreta u našoj zemlji da prenose oružje u lokalne mesdžide, kako bi isto kasnije bilo pronađeno, te kako bi optužbe predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o postojanju 10.000 radikalizovanih osoba i terorističkih kampova u BiH bile potvrđene.

Prema informacijama Žurnala, obavještajci i diplomate Hrvatske pokušali su najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojskog kantona, a cijelom operacijom koordinisao je hrvatski konzul u Tuzli Ivan Bandić, inače dugogodišnji službenik hrvatske obavještajne službe.

"Raspolažemo informacijama da je hrvatska služba pokušala da vrbuje jedan broj osoba iz BiH. Angažovani su predstavnici diplomatske mreže Hrvatske i još neke osobe koje su pokušale da kombinuju obavještajnu operaciju u vezi s naoružavanjem selefija u BiH. To se povezuje sa izjavom hrvatske predsjednice o tome da u BiH ima 10.000 radikalizovanih osoba, te o postojanju terorističkih kampova, o tome da iz BiH prijeti terorizam i slično", navodi Mektić.

Reakcije Predsjedništva BiH

“Navode pojedinih medija o eventualnoj uključenosti diplomata iz susjedne Republike Hrvatske u aktivnosti koje duboko ulaze u sferu špijunaže i terorizma u cilju ostvarivanja njihovih nejasnih interesa u BiH imati će jako ozbiljne implikacije”, kazao je član Predsjedništva naše zemlje Željko Komšić.

Komšić smatra da samo loše informisan i neupućen posmatrač može pomisliti da se u današnjem svijetu diplomate isključivo bave "razvojem i unaprjeđenjem diplomatskih odnosa".

“Međutim, i u tim aktivnostima postoji precizno povučena crvena linija koja se ne smije prelaziti. Ni današnje pojavljivanje Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske u Neumu, gdje se organizira tzv. političko-naučni skup na temu izmjena Ustava Bosne i Hercegovine, još uvijek nije prelazak te crvene linije, iako demonstrira veliki nedostatak kućnog vaspitanja. Od nadležnih sigurnosno - obavještajnih agencija Bosne i Hercegovine zatražena je provjera navoda o pokušajuprikazivanja BiH kao "regionalne baze terorista". Ako se ti navodi potvrde kao osnovani, BiH će bez oklijevanja poduzeti mjere koje su predviđene u takvim situacijama”, smatra Željko Komšić.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović najavio je da će u Predsjedništvu BiH pokrenuti temu da su hrvatske obavještajne službe pokušavale vrbovati tzv. selefije kako bi pokušali diskreditirati državu BiH i zahtijevati da se od ministra sigurnosti BiH dobije informacija o tome šta se zapravo desilo.

“Ako se potvrde navodi iz medija, onda je to vrlo teška stvar i zahtijevat će reakciju BiH”, izjavio je Džaferović bh. novinarima u Bakuu, gdje učestvuje u radu Sedmog globalnog Baku foruma.

Milorad Dodik odbio je da komentariše tvrdnje ministra sigurnosti BiH u tehničkom mandatu Dragana Mektića da je Hrvatska, preko određenih selefija, pokušala da u BiH ubaci oružje.

- Ne komentarišem Mektića - kategorično je podvukao predsjednik SNSD-a. 


BiH nema prijatelja u državnom vrhu Hrvatske

Bivši ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović kazao je za naš portal kako ovo nije prvi put da susjedne zemlje pokušavaju međunarodno diskreditirati našu državu i bošnjački narod, a Bosnu i Hercegovinu predstaviti kao prostor koji je teroristička prijetnja Evropi.

“Mogu sa sigurnošću reći poslije svih negativnih istupa hrvatske predsjednice prema BiH, da naša zemlja nema prijatelja u državnom vrhu naše susjedne zemlje”, komentariše Ahmetović.

Prema njegovim riječima, upad Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Republike Hrvatske u sigurnosni sistem naše zemlje ozbiljan je alarm za BiH, koja mora jačati svoj sigurnosni aspekt, ali i pojačati diplomatske aktivnosti.

Posljedice takvog djelovanja, navodi Ahmetović, mogu biti jako nepovoljne i zaustaviti evropsku perspektivu BiH.

“Ove aktivnosti mogu se samo dovesti u okvir neprijateljskog djelovanja, na koje Predsjedništvo BiH mora imati hitan odgovor prema Republici Hrvatskoj, kao i unutrašnji dogovor o mjerama koje trebaju poduzeti pravosudno-policijske institucije naše zemlje”, naglašava Ahmetović.

Ističe da navode o umiješanosti zamjenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića, hrvatskog konzula u Tuzli Ivana Bandića i drugih u ove aktivnosti mora provjeriti Tužilaštvo BiH, u saradnji sa bh. sigurnosnim agencijama.

“Ukoliko se pokaže da je informacija tačna, mislim da gospodin Krešić mora podnijeti ostavku sa pozicije koju obnaša. Jer, ukoliko se stavite u službu druge države, a dužni ste služiti svojoj, i još pritom rušite ugled i nanosite štetu vlastitoj zemlji, ostavka je najmanje što se u ovom trenutku od Krešića očekuje”, jasan je Ahmetović.

Pohvalio je rad obavještajne službe BiH koja je osujetila ovaj prodor hrvatske SOA-e u našoj zemlji.

“Nije prvi put da naši obavještajci imaju profesionalan odgovor u zaštiti interesa i suvereniteta naše zemlje. Ako stvar vratimo par godina unazad i prisjetimo se prodora vojne službe Srbije, kada je isto tako naša služba osujetila i presjekla ovaj upad na teritoriju BiH, moram još jednom podvući da, pored svih problema koje služba ima, ipak je osposobljena i svoj posao radi veoma dobro u interesu zaštite ustavnog poretka i suvereniteta BiH”, zaključuje Ahmetović u razgovoru za Vijesti.ba

 


Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
73272181

Powered by Blogger.ba