Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

14.03.2019.

BIVŠI MINISTAR SIGURNOSTI BiH SADIK AHMETOVIĆ: BiH NEMA PRIJATELJA U DRŽAVNOM VRHU HRVATSKE

Ahmetović: BiH nema prijatelja u državnom vrhu Hrvatske

Ahmetović: BiH nema prijatelja u državnom vrhu Hrvatske
Foto: AA - Vijesti.ba
Nije ovo prvi put da susjedne zemlje pokušavaju međunarodno diskreditirati našu državu i bošnjački narod, a Bosnu i Hercegovinu predstaviti kao prostor koji je teroristička prijetnja Evropi.

Ovo je u razgovoru za Vijesti.ba izjavio bivši ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, komentarišući medijske navode o vrbovanju pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH, koje je potvrdio i aktuelni ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Prema informacijama, hrvatski obavještajci u BiH vrbovali su pripadnike selefijskog pokreta u našoj zemlji da prenose oružje u lokalne mesdžide, kako bi isto kasnije bilo pronađeno, te kako bi bile potvrđene optužbe predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o postojanju 10.000 radikalizovanih osoba i terorističkih kampova u BiH.

- Mogu sa sigurnošću reći poslije svih negativnih istupa hrvatske predsjednice prema BiH, da naša zemlja nema prijatelja u državnom vrhu naše susjedne zemlje - komentariše Ahmetović.

Prema njegovim riječima, upad Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Republike Hrvatske u sigurnosni sistem naše zemlje ozbiljan je alarm za BiH, koja mora jačati svoj sigurnosni aspekt, ali i pojačati diplomatske aktivnosti.

Posljedice takvog djelovanja, navodi Ahmetović, mogu biti jako nepovoljne i zaustaviti evropsku perspektivu BiH.

- Ove aktivnosti mogu se samo dovesti u okvir neprijateljskog djelovanja, na koje Predsjedništvo BiH mora imati hitan odgovor prema Republici Hrvatskoj, kao i unutrašnji dogovor o mjerama koje trebaju poduzeti pravosudno-policijske institucije naše zemlje - naglašava Ahmetović.

Ističe da navode o umiješanosti zamjenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića, hrvatskog konzula u Tuzli Ivana Bandića i drugih u ove aktivnosti mora provjeriti Tužilaštvo BiH, u saradnji sa bh. sigurnosnim agencijama.

- Ukoliko se pokaže da je informacija tačna, mislim da gospodin Krešić mora podnijeti ostavku sa pozicije koju obnaša. Jer, ukoliko se stavite u službu druge države, a dužni ste služiti svojoj, i još pritom rušite ugled i nanosite štetu vlastitoj zemlji, ostavka je najmanje što se u ovom trenutku od Krešića očekuje - jasan je Ahmetović.

Što se drugih aktera tiče, navodi da i taj dio mora dobiti svoj pravosudno-sudski epilog, jer se radi o veoma ozbiljnim stvarima da bi ih bilo ko mogao ignorisati, i ne poduzeti mjere kojim će se rasvijetliti cijeli slučaj.

- Tužilaštvo BiH je na samom startu napravilo grešku, jer je formiranje predmeta otrcana priča. Sve ovo zahtijevalo je hitnu reakciju, čiji bi rezultat bio da se na stolu glavne državne tužiteljice Gordane Tadić već nalaze izjave svih aktera ovog slučaja - smatra Ahmetović.

Pohvalio je rad obavještajne službe BiH koja je osujetila ovaj prodor hrvatske SOA-e u našoj zemlji.

- Nije prvi put da naši obavještajci imaju profesionalan odgovor u zaštiti interesa i suvereniteta naše zemlje. Ako stvar vratimo par godina unazad i prisjetimo se prodora vojne službe Srbije, kada je isto tako naša služba osujetila i presjekla ovaj upad na teritoriju BiH, moram još jednom podvući da, pored svih problema koje služba ima, ipak je osposobljena i svoj posao radi veoma dobro u interesu zaštite ustavnog poretka i suvereniteta BiH - zaključuje Ahmetović u razgovoru za Vijesti.ba.

 

D.K.

(Vijesti.ba)

14.03.2019.

MOĆNE STRUKTURE IZ SUSJEDSTVA RADE PROTIV BOSNE I HERCEGOVINE

Budimlić: Moćne strukture iz susjedstva rade mnogo lošeg u BiH

Budimlić: Moćne strukture iz susjedstva rade mnogo lošeg u BiH
Foto: Vijesti.ba

Profesor kriminologije na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu Muhamed Budimlić komentirao je za Vijesti.ba aferu vrbovanja pripadnika selefijskog pokreta u BiH od strane hrvatskih diplomata i obavještajaca.

„Ukoliko je informacija o uključenosti pripadnika državnih sigurnosnih službi Republike Hrvatske u podrstrekavanju na činjenje protivpravnih ponašanja tačna, potpuno je besmislena bilo kakva daljnja rasprava ako izostane pokretanje krivičnog postupka za osobe koje se sumjniče za te radnje“, kaže prof. dr. Budimlić.

Dakle, prema njegovom mišljenju, neophodno bi bilo da ovlaštene službene osobe iz nadležnih policijskih institucija odmah dođu do izvora informacija, te nakon provjere vjerodostojnosti utvrde identitet osoba koje su sumnjiče za ova ponašanja te u saradnji sa nadležnim tužilaštvom pokrenu zakonom propisanu proceduru.

„Ova ponašanja mogu se kvalifikovati kroz nekoliko odredbi našeg krivičnog zakonodavstva, a o tome svakako odluku treba donijeti nadležno tužilaštvo, a držim da je to Tužilaštvo BiH. U svakom slučaju potpuno je irelavantno da li se radi o uposlenicima stranih službi sigurnosti, saradnicima ovih službi ili stranim državljanima, postupak propisan krivičnim zakonodavstvom se mora pokrenuti, makar i protiv onih koji su kreirali ovu informaciju“, ističe profesor Budimlić.

Budimlić dodaje kako ga uopšte ne iznenađuju ovakvi postupci, jer je Bosna i Hercegovina tokom godina gotovo potpuno izgubila institucionalni i civilni nadzor i kontrolu nad svojim sigurnosnim, policijskim i pravosudnim aparatom.

„Oni su u velikom dijelu podređeni partikularnim interesima elita koje upravljaju političkim strankama, i sve krupne odluke koje se donose u ovim tijelima u principu kontrolišu se i upravljaju od pojedinaca i grupa koje su akumulirale političku, policijsko-pravosudnu, ekonomsku i ideološku moć, koju koriste za održavanje na vlasti. Za rad vlasti ne prezaju od bilo kakvih štetnih posljedica koje bi mogle nastupiti po narod i opšte zajedničke interese“, smatra Budimlić.

On dodaje kako strukture iz našeg komšiluka koje imaju moć, ali i koje imaju specifične interese, sigurno mnogo toga lošeg rade u Bosni i Hercegovini, i porazno je za sve nas što za to nemaju nikakvih ozbiljnijih konsekvenci na međunarodnom nivou, osim povremenog izražavanja „zabrinutosti“ ili čak ponekad „ozbiljne zabrinutosti“.

„Ipak, smatram da se svi mi moramo mnogo zabrinuti oko stanja u kojem se nalazi naš sigurnosni, odnosno policijski i pravosudni aparat. Kao najvažniji ističem problem zakona, koji u brojnim odredbama potpuno isključuju srazmjer prava i odgovornosti u kontekstu zaštite opštih i zajedničkih dobara i interesa. Nakon toga, smatram da veliki problem predstavlja potpuno neadekvatan angažman parlamenata, od državnog, preko entitetskog do nivoa kantona, po pitanjima iz oblasti vladavine prava, za koje smatram da se i namjerno žele što više odmaknuti od tih krucijalnih državnih pitanja. Ovako, sva prava smo postavili u tzv. nezavisna tijela (VSTS i nezavisni odbori), koji nikome ko ima veze s legitimitetom naroda i demokratski definisanim institucijama ne odgovaraju. U Bosni i Hercegovini su potpuno obesmišljene i disfunkcionalno postavljene nadležnosti zakonodavne, izvršne i sudske vlasti. Ozbiljna promjena u ovoj oblasti je nužna, samo što ja nisam optimist po pitanju vremena kada će se to desiti“, zaključio je Muhamed Budimlić.


(Vijesti.ba)14.03.2019.

PROF.DR. SLAVEN KOVAČEVIĆ ODBRUSIO PLENKOVIĆEVOM: "OČITO JE DA SE OVDJE NEKO BOJI ISTRAGE I ISTINE, OPOVRGNUTE NAVODE AKO MOŽETE"

KOMŠIĆEV SAVJETNIK ODBRUSIO PLENKOVIĆEVOM: "Očito je da se ovdje neko boji istrage i istine, OPOVRGNITE NAVODE AKO MOŽETE"

"Građani BiH sumnjaju da je iza svega cilj izazivanje opasne destabilizacije BiH, stoga bi bilo dobro da država Hrvatska ponudi dokaze koji opovrgavaju stravične navode o djelovanju svojih obavještajnih službi", zaključio je Kovačević.


Image result for slaven kovačević

Robert Kopal, savjetnik premijera Hrvatske, prokomentarisao je navode bh. zvaničnika Dragana Mektića i Željka Komšića, da bi vrlo brzo uslijedila reakcija savjetnika člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Slavena Kovačevića.
Kopal je kazao da Hrvatska odbacuje tvrdnje i insinuacije ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića o navodnoj umiješanosti Republike Hrvatske i nekih diplomata u operaciju kojoj je cilj prikazati naoružanu skupinu islamista i selefista u BiH. 

Upitan zbog čega se sve upravo sada dešava, Kopal je kazao da bi mogla biti slučajnost da je upravo danas u Neumu otvorena stručno-znanstvena konferencija o evropskom ustavu za BiH, gdje je govorio premijer Andrej Plenković. 

"Ima i drugih stvari, izjava gospodina Komšića naprimjer, pa mi se čini da se saga o besmislicama nastavlja. Mogla bi biti unutarnja previranja, namjerna želja da se utječe na percepciju hrvatske komponente u BiH ili ideja da se utječe na percepciju RH", kazao je Kopal za RTL.

Napomenuo je, uz ostalo, kako je SOA obavijestila međunarodne partnere o ovom slučaju, uputila dopis OSA-i za očitovanje i nadležnom saborskom odboru.

Slaven Kovačević, savjetnik za vanjsku politiku člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, je odgovorio Plenkovićevom savjetniku, napominjući da postoji opravdana sumnja koja izaziva uznemirenost kod građana BiH

"Nema ništa čudno u tome što je gospodin Komšić od sigurnosnih agencija zatražio da se ispita utemeljenost zabrinjavajućih navoda. Međutim, ono što je čudno jeste panika hrvatskih dužnosnika. Očito je da se ovdje neko boji istrage i istine", rekao je Kovačević.

On je dodao da su građani Bosne i Hercegovine s pravom zabrinuti i da su u strahu, posebno uzimajući u obzir ukupnu politiku Hrvatske prema BiH koja je zadnjih godina izrazito ambivalentna.

"Građani BiH sumnjaju da je iza svega cilj izazivanje opasne destabilizacije BiH, stoga bi bilo dobro da država Hrvatska ponudi dokaze koji opovrgavaju stravične navode o djelovanju svojih obavještajnih službi", zaključio je Kovačević.
14.03.2019.

NAJVEĆA MEĐUDRŽAVNA AFERA IZMEĐU HRVATSKE I BiH OD KRAJA RATA 1995 GODINE

NAJVEĆA MEĐUDRŽAVNA AFERA IZMEĐU HRVATSKE I BiH OD KRAJA RATA: "Kolindi se ne piše dobro zbog najvećeg ŠPIJUNSKOG SKANDALA u povijesti Hrvatske"

Naime, njeno je ime nerazdvojivo upetljano u operaciju koju je opisao Žurnal, pozivajući se na neimenovane izvore iz bosanske obavještajne zajednice.


Image result for NAJVEĆA MEĐUDRŽAVNA AFERA IZMEĐU HRVATSKE I BiH OD KRAJA RATA: "Kolindi se ne piše dobro zbog najvećeg ŠPIJUNSKOG SKANDALA u povijesti Hrvatske"

Priča Žurnala o tome da su hrvatske obavještajne agencije provodile tajnu operaciju u BiH, u kojoj su im na meti bili radikalni islamisti, sigurno neće dobre završiti za hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, piše Index.hr.

Naime, njeno je ime nerazdvojivo upetljano u operaciju koju je opisao Žurnal, pozivajući se na neimenovane izvore iz bosanske obavještajne zajednice. 

Na početku njenoga predsjedničkog mandata Kolinda je izjavila da u BiH ima 10 hiljada islamističkih terorista, na što su došle burne reakcije iz Sarajeva, ali i šire. Svoju tvrdnju koja je u javnosti služila za dizanje panike o BiH kao leglu terorista, Kolinda nikada nije uspjela uvjerljivo dokazati, pa se čini da su svojoj šefici u tome pokušali pomoći hrvatski obavještajci. Je li to učinjeno po predsjedničinom naređenju ili samo uz njeno znanje ili bez njenog znanja, tek se treba utvrditi. 

Rezultat je očekivano katastrofalan, potencijalno najveća međudržavna afera između Hrvatske i BiH od kraja rata (a bilo je svega) te jedan od najvećih špijunskih skandala u povijest RH kojih također nije manjkalo, navodi novinar Indexa.hr Gordan Duhaček.

Tužilaštvo BiH je danas potvrdilo da je formiralo predmet kako bi se utvrdile sve okolnosti i navodi izneseni u medijima vezani za ovaj slučaj. Najavljeno je da će u okviru predmeta biti ispitane sve osobe koje su iznosile navode i saznanja o navedenim aktivnostima, a o kojima Tužilaštvo nije informirsano niti su dešavanja prijavljena ovoj instituciji.


Mektić sve potvrdio

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio je da će se odazvati najavljenom pozivu na saslušanje u Tužilaštvu BiH u vezi sa ovim slučajem.

"Ako Tužilaštvo BiH želi nešto da uradi, ne treba da zove Dragana Mektića, nego se treba obratiti nadležnim sigurnosnim agencijama u BiH kako bi im dostavili kompletnu informaciju i sve ono što je zadokumentovano. Poslije toga, ako treba da im nešto objasnim, neka me zovu. Naravno da ću se odazvati njihovom pozivu i reći im da informacije zatraže od nadležnih agencija i to će dobiti, a onda neka odlučuju hoće li otvarati predmet", rekao nam je Mektić.


Ministar Mektić je kazao kako sumnja da će Tužilaštvo BiH išta uraditi, jer ni do sada nisu uradili ništa ni u ovakvim niti u sličnim okolnostima. Tužilaštvo BiH samo šalje saopštenja o tome da je otvorilo spis, predmet i slično. Ja im ništa ne vjerujem", konstatovao je Mektić.

Kako je Žurnal opisao tajnu operaciju

Portal Žurnal jučer je objavio  priču u kojoj opisuje kako su hrvatski obavještajci pod prijetnjama navodili neke državljane BiH da u mesdžide donose oružje, što bi potom bilo prijavljeno policiji. "Hrvatski obavještajci" bili su uključeni u tajnu operaciju, čiji je cilj bio pokazati da u BiH djeluju naoružane skupine radikalnih islamista-selefija, odnosno kako su opravdane ranije izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o hiljadama islamističkih ekstremista u BiH koji su prijetnja sigurnosti cijele regije. 

Žurnal je ustvrdio kako je u takvu operaciju, uz konzula Bandića, bio umiješan i zamjenik ministra sigurnosti Mijo Krešić, kadar HDZ-a BiH te pritom podsjećaju na njegove opetovane izjave o brojnim zajednicama radikalnih islamista u BiH koje okupljaju tisuće članova.

“Upravo je Bandić, prema informacijama Žurnala, ali i sigurnosnih agencija BiH, tokom 2018. godine odlazio u selo Dubnica nadomak Kalesije, gdje živi selefijska zajednica. 

Prema informacijama sigurnosnih agencija BiH, Bandić je u Dubnici, po uzoru na svoje kolege u Hrvatskoj, također pokušao vrbovati selefije da na teritoriji Republike Srpske preuzmu pakete s oružjem koje bi kasnije odnijeli u neki od svojih mesdžida, nakon čega bi bila provedena policijska akcija. Sve bi se obavilo u suradnji s MUP-om Republike Srpske, a koordinator tih aktivnosti trebao je biti novinar RTRS-a i Dodikov prijatelj Mato Đaković”, piše Žurnal.

Potvrda ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića

Novinar Đaković je pak opisan kao osoba koja je pritom bila svojevrsna veza s vlastima RS-a kojima je također stalo do toga da eksploatiraju teze o opasnosti od radikalnih islamista u BiH, a njegova povezanost s konzulom Bandićem argumentirana je konstatacijom kako se on pod nejasnim okolnostima koristio službenim vozilom hrvatskog konzulata u Tuzli s diplomatskim pločicama. Đaković je bio taj koji je posredovao da osobe koje bi vrbovali hrvatski obavještajci na teritoriju RS-a preuzmu pakete s oružjem. 

Sve to je u tom trenutku ipak bila tek eksplozivna priča jednog medija, bez konkretne službene potvrde, a onda se javnosti obratio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić (SDS). 

"Mogu potvrditi informacije takve vrste, da raspolažemo takvim informacijama da je hrvatska služba (Sigurnosno-obavještajna agencija SOA), op.a.) pokušala vrbovati jedan broj osoba, da tako kažem, selefijskog opredjeljenja. Pokušali su kombinirati jednu obavještajnu operaciju takvog tipa, poslije, prije svega, izjava predsjednica Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović da je BiH puna terorista i oružja i da iz Bosne prijeti terorizam, a koje sam ja demantirao kao neistinu i nebulozu. Onda da bi se potvrdila i opravdavala njezina (predsjednice RH) teza te pokušala iskonstruirati jedna takva priča", kazao je Mektić.

"Cilj je diskreditacija BiH"

Ministar sigurnosti BiH je potvrdio da je u svemu "sudjelovao jedan broj lica iz BiH". "Između ostalog i predstavnici hrvatske diplomatske mreže ovdje u BiH", naveo je on i dodao: "Mi smo to duže vrijeme pratili. Kad smo vidjeli da je cilj da se izvrši diskreditacija BiH, da se ona predstavi kao teroristička država i ozbiljna prijetnja za regiju i Europu, onda smo poduzeli neke mjere da se to spriječi i dovede do kraja jedna takva operacija". Kazao je da "apsolutno vjeruje u naše agencije koje su to radile".

"Mi smo svojim aktivnostima presjekli jednu takvu aktivnost, nismo dopustili da se iskonstruira jedna takva operacija koja bi imala cilj da se ponese i prenese jedna vrlo, vrlo ružna poruka i diskreditira država BiH", naglasio je Mektić.

14.03.2019.

HRVATSKA U CENTRU ŠPIJUNSKOG SKANDALA

Brojne reakcije: Hrvatska u centru špijunskog skandala

Brojne reakcije: Hrvatska u centru špijunskog skandala
Foto: Vijesti.ba

Afera vrbovanja pripadnika selefijskog pokreta u BiH od strane hrvatskih diplomata i obavještajaca za krijumčarenje oružja uzdrmala je medijsku i političku scenu u BiH i Hrvatskoj.

Tužilaštvo BiH je danas potvrdilo da je formiralo predmet kako bi se utvrdile sve okolnosti i navodi izneseni u medijima vezani za ovaj slučaj. Najavljeno je da će u okviru predmeta biti ispitane sve osobe koje su iznosile navode i saznanja o navedenim aktivnostima, a o kojima Tužilaštvo nije informirsano niti su dešavanja prijavljena ovoj instituciji.


Mektić sve potvrdio

 

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio je za Vijesti.ba da će se odazvati najavljenom pozivu na saslušanje u Tužilaštvu BiH u vezi sa ovim slučajem.

"Ako Tužilaštvo BiH želi nešto da uradi, ne treba da zove Dragana Mektića, nego se treba obratiti nadležnim sigurnosnim agencijama u BiH kako bi im dostavili kompletnu informaciju i sve ono što je zadokumentovano. Poslije toga, ako treba da im nešto objasnim, neka me zovu. Naravno da ću se odazvati njihovom pozivu i reći im da informacije zatraže od nadležnih agencija i to će dobiti, a onda neka odlučuju hoće li otvarati predmet", rekao nam je Mektić.

Ministar Mektić je kazao kako sumnja da će Tužilaštvo BiH išta uraditi, jer ni do sada nisu uradili ništa ni u ovakvim niti u sličnim okolnostima. Tužilaštvo BiH samo šalje saopštenja o tome da je otvorilo spis, predmet i slično. Ja im ništa ne vjerujem", konstatovao je Mektić.


Informacije Žurnala


Tužilaštvo BiH otvorilo je slučaj nakon što je portal Žurnal objavio informaciju koja se odnosi na aktivnosti hrvatskih obavještajaca u BiH, koji su vrbovali pripadnike selefijskog pokreta u našoj zemlji da prenose oružje u lokalne mesdžide, kako bi isto kasnije bilo pronađeno, te kako bi optužbe predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o postojanju 10.000 radikalizovanih osoba i terorističkih kampova u BiH bile potvrđene.

Prema informacijama Žurnala, obavještajci i diplomate Hrvatske pokušali su najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojskog kantona, a cijelom operacijom koordinisao je hrvatski konzul u Tuzli Ivan Bandić, inače dugogodišnji službenik hrvatske obavještajne službe.

"Raspolažemo informacijama da je hrvatska služba pokušala da vrbuje jedan broj osoba iz BiH. Angažovani su predstavnici diplomatske mreže Hrvatske i još neke osobe koje su pokušale da kombinuju obavještajnu operaciju u vezi s naoružavanjem selefija u BiH. To se povezuje sa izjavom hrvatske predsjednice o tome da u BiH ima 10.000 radikalizovanih osoba, te o postojanju terorističkih kampova, o tome da iz BiH prijeti terorizam i slično", navodi Mektić.

Reakcije Predsjedništva BiH

“Navode pojedinih medija o eventualnoj uključenosti diplomata iz susjedne Republike Hrvatske u aktivnosti koje duboko ulaze u sferu špijunaže i terorizma u cilju ostvarivanja njihovih nejasnih interesa u BiH imati će jako ozbiljne implikacije”, kazao je član Predsjedništva naše zemlje Željko Komšić.

Komšić smatra da samo loše informisan i neupućen posmatrač može pomisliti da se u današnjem svijetu diplomate isključivo bave "razvojem i unaprjeđenjem diplomatskih odnosa".

“Međutim, i u tim aktivnostima postoji precizno povučena crvena linija koja se ne smije prelaziti. Ni današnje pojavljivanje Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske u Neumu, gdje se organizira tzv. političko-naučni skup na temu izmjena Ustava Bosne i Hercegovine, još uvijek nije prelazak te crvene linije, iako demonstrira veliki nedostatak kućnog vaspitanja. Od nadležnih sigurnosno - obavještajnih agencija Bosne i Hercegovine zatražena je provjera navoda o pokušajuprikazivanja BiH kao "regionalne baze terorista". Ako se ti navodi potvrde kao osnovani, BiH će bez oklijevanja poduzeti mjere koje su predviđene u takvim situacijama”, smatra Željko Komšić.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović najavio je da će u Predsjedništvu BiH pokrenuti temu da su hrvatske obavještajne službe pokušavale vrbovati tzv. selefije kako bi pokušali diskreditirati državu BiH i zahtijevati da se od ministra sigurnosti BiH dobije informacija o tome šta se zapravo desilo.

“Ako se potvrde navodi iz medija, onda je to vrlo teška stvar i zahtijevat će reakciju BiH”, izjavio je Džaferović bh. novinarima u Bakuu, gdje učestvuje u radu Sedmog globalnog Baku foruma.

Milorad Dodik odbio je da komentariše tvrdnje ministra sigurnosti BiH u tehničkom mandatu Dragana Mektića da je Hrvatska, preko određenih selefija, pokušala da u BiH ubaci oružje.

- Ne komentarišem Mektića - kategorično je podvukao predsjednik SNSD-a. 


BiH nema prijatelja u državnom vrhu Hrvatske

Bivši ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović kazao je za naš portal kako ovo nije prvi put da susjedne zemlje pokušavaju međunarodno diskreditirati našu državu i bošnjački narod, a Bosnu i Hercegovinu predstaviti kao prostor koji je teroristička prijetnja Evropi.

“Mogu sa sigurnošću reći poslije svih negativnih istupa hrvatske predsjednice prema BiH, da naša zemlja nema prijatelja u državnom vrhu naše susjedne zemlje”, komentariše Ahmetović.

Prema njegovim riječima, upad Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Republike Hrvatske u sigurnosni sistem naše zemlje ozbiljan je alarm za BiH, koja mora jačati svoj sigurnosni aspekt, ali i pojačati diplomatske aktivnosti.

Posljedice takvog djelovanja, navodi Ahmetović, mogu biti jako nepovoljne i zaustaviti evropsku perspektivu BiH.

“Ove aktivnosti mogu se samo dovesti u okvir neprijateljskog djelovanja, na koje Predsjedništvo BiH mora imati hitan odgovor prema Republici Hrvatskoj, kao i unutrašnji dogovor o mjerama koje trebaju poduzeti pravosudno-policijske institucije naše zemlje”, naglašava Ahmetović.

Ističe da navode o umiješanosti zamjenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića, hrvatskog konzula u Tuzli Ivana Bandića i drugih u ove aktivnosti mora provjeriti Tužilaštvo BiH, u saradnji sa bh. sigurnosnim agencijama.

“Ukoliko se pokaže da je informacija tačna, mislim da gospodin Krešić mora podnijeti ostavku sa pozicije koju obnaša. Jer, ukoliko se stavite u službu druge države, a dužni ste služiti svojoj, i još pritom rušite ugled i nanosite štetu vlastitoj zemlji, ostavka je najmanje što se u ovom trenutku od Krešića očekuje”, jasan je Ahmetović.

Pohvalio je rad obavještajne službe BiH koja je osujetila ovaj prodor hrvatske SOA-e u našoj zemlji.

“Nije prvi put da naši obavještajci imaju profesionalan odgovor u zaštiti interesa i suvereniteta naše zemlje. Ako stvar vratimo par godina unazad i prisjetimo se prodora vojne službe Srbije, kada je isto tako naša služba osujetila i presjekla ovaj upad na teritoriju BiH, moram još jednom podvući da, pored svih problema koje služba ima, ipak je osposobljena i svoj posao radi veoma dobro u interesu zaštite ustavnog poretka i suvereniteta BiH”, zaključuje Ahmetović u razgovoru za Vijesti.ba

 


14.03.2019.

MOSTARAC, ČLAN ODBORA ZA NACIONALNU SIGURNOST HRVATSKE: "HDZ DJELUJE NEPRIJATELJSKI PREMA BiH"

MOSTARAC, ČLAN ODBORA ZA NACIONALNU SIGURNOST HRVATSKE: "HDZ djeluje neprijateljski prema BiH"

„Ta politika je prije svega neprijateljska prema Bošnjacima"Image result for delegat branimir bunjac fotos

Član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost u Saboru Republike Hrvatske Branimir Bunjac rekao je za novinsku agenciju Patria da bi prije bilo kakvih ozbiljnijih poteza trebalo najprije provjeriti izjavu o obavještajnom djelovanju Hrvatske prema Bosni i Hercegovini, premda je, rekao je Bunjac, evidentno da se Hrvatska država neprijateljski odnosi prema Bosni i Hercegovini.

Mi ne možemo sad donositi stav o tome, rekao je Bunjac, rođeni Mostarac, ali je dodao da je „politika HDZ-a, kako onog u BiH tako i u Hrvatskoj, neprijateljska prema Sarajevu.

„Ta politika je prije svega neprijateljska prema Bošnjacima. Jasno je da ta ista politika vidi saveznika u Dodikovoj Republici Srpskoj što pokazuje cijeli niz događaja, od prisustvovanja odlikovanju ratnog zločinca ili izbjegavanja osude četničkog postrojavanja u Višegradu ...“, rekao je Bunjac.

„Sasvim je jasno da je hrvatska politika svoga saveznika pronašla u Republici Srpskoj i da je njihov cilj miješanje u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine“, dodao je Bunjac, član Živog zida i saborski zastupnik.

„Da je hrvatska politika prema Bosni i Hercegovini iskrena, onda bismo i ovakve izjave mogli zanemariti, ali kada imate sve ove ranije konotacije, onda je sasvim normalno da ljudi sumnjaju da su i ova posljednja dešavanja dio paklenog plana“, rekao je Bunjac, dodajući da je politika HDZ-a najveća vanjskopolitička pogreška Republike Hrvatske koja „mora pod hitno prestati.“

Žurnal je objavio da su obavještajci i diplomate Republike Hrvatske pokušali najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojskog kantona. Cilj je bio, kako je navedeno u dokumentima kojima raspolažu sigurnosne agencije BiH, a na koje se poziva magazin, da se tim akcijama potvrde optužbe hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je ustvrdila je „BiH leglo terorizma“.

Medijske navode o obavještajnom djelovanju Hrvatske protiv BiH potvrdio je i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić. 

(SB/NAP)

14.03.2019.

DA LI SU HRVATSKE SLUŽBE VRBOVALE SELEFIJE U BiH?

14.03.2019.

SRBIJA ODBIJA DA SUDI ZA ZLOČINE PROTIV ČOVJEČNOSTI IZ DEVEDESETIH

14.03.2019.

AKTIVNOST KONZULATA HRVATSKE NAPAD NA UGLED BiH I NJENIH GRAĐANA

Aktivnosti konzula Hrvatske napad na ugled BiH i njenih građana

Aktivnosti konzula Hrvatske napad na ugled BiH i njenih građana
Foto: Vijesti.ba
Zaprepašteni smo informacijama iznesenim od strane ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića o podmetanju dokaza koje je organizovao konzul Republike Hrvatske Ivan Bandić s ciljem kreiranja lažne slike o postojanju naoružane ekstremističke mreže u Bosni i Hercegovini, saopćili su danas iz SDA.

Ponavljane izjave predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o desetinama hiljada ekstremista u BiH, koje su zatim praćene protuzakonitim aktivnostima konzularnog predstavništva te zemlje u Tuzli, ukazuju na koordiniranu akciju pojedinih organa Republike Hrvatske s ciljem napada na ugled Bosne i Hercegovine i njenih institucija i građana, a posebno Bošnjaka, navode.

Takve aktivnosti se poduzimaju s očiglednom namjerom ugrožavanja stabilnosti i sigurnosti u Bosni i Hercegovini i pogoršanja odnosa među narodima u Bosni i Hercegovini, a vode i pogoršanju odnosa između dvije države.

Najoštrije osuđujući ove aktivnosti, SDA traži od od pravosudnih institucija  i policijskih agencija u BiH da poduzmu hitne mjere iz svoje nadležnosti po ovom pitanju.  Također, pozivamo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da uputi demarš Vladi Republike Hrvatske i zatraži zvaničan stav te zemlje o pitanju protuzakonitih aktivnosti njenog konzula u Tuzli, sapoćeno je.

 

(Vijesti.ba)


////////////////////////////

Tužilaštvo BiH formiralo predmet: Hrvatski obavještajci vrbovali selefije u BiH

Tužilaštvo BiH formiralo predmet: Hrvatski obavještajci vrbovali selefije u BiH
Foto: Vijesti.ba
U okviru predmeta bit će ispitane sve osobe koje su iznosile navode i saznanja o navedenim aktivnostima a o kojima tužilaštvo nije informirano

U Tužilaštvu BiH forimiran je predmet koji je dat u rad tužiocu Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, koji će poduzeti hitne aktivnosti, kako bi se utvrdile sve okolnosti i navodi izneseni u medijima, koji se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

U okviru predmeta bit će ispitane sve osobe koje su iznosile navode i saznanja o navedenim aktivnostima a o kojima tužilaštvo nije informirano niti su dešavanja prijavljena Tužilaštvu BiH.

Ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić bit će pozvan i saslušan o svim detaljima koje je iznio u medijskim izjavama, a o kojima tužilaštvu nije podnesena nikakva prijava niti izvještaj od nadležnih agencija za provođenje zakona.

Tužilaštvo BiH odlučno je u borbi protiv svih vidova kaznenih djela iz svoje nadležnosti a posebno kaznenih djela koja imaju regionalni ili međunarodni karakter i koja se odnose na sigurnost građana BiH.


(Vijesti.ba)
14.03.2019.

ORBANIZACIJA EVROPE

14.03.2019.

HRVATSKA ODBACUJE OPTUŽBE AMNESTY INTERNATIONALA O NASILJU NAD MIGRANTIMA

14.03.2019.

STATE DEPARTMENT: PROBLEMI KORUPCIJE I SLOBODE MEDIJA NA BALKANU

14.03.2019.

MARIJO PEJIĆ : HRVATSKA SE TREBA DISTANCIRATI OD PROPAGANDE HNS-A

14.03.2019.

PARLAMENT VELIKE BRITANIJE ODBACIO IZLAZAK BEZ SPORAZUMA

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89220456

Powered by Blogger.ba