Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

13.03.2019.

ABDULAH SIDRAN: TREBA OSPORITI DEJTON

13.03.2019.

ZLATKO MILETIĆ NAKON SJEDNICE DOMA NARODA: "TO JE FAŠIZAM!"

MILETIĆ NAKON SJEDNICE DOMA NARODA: "To je fašizam!"

Marina Pendeš nije prisustvovala sjedniciImage result for zlatko miletic delegat fotos

Delegat u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Zlatko Miletić (Demokratska fronta - DF) izrazio je razočarenje jer njegova inicijativa kojom je tražio osudu okupljanja Ravnogorskog pokreta u Višegradu nije dobila podršku.

- Dom naroda u skladu s njegovim ustavnim nadležnostima bio je dužan da osudi takav događaj. Potrudio sam se da ne upotrijebim bilo kakav ružan epitet već da samo dam pravnu kvalifikaciju toga što se desilo u Višegradu - dodao je.

Miletić smatra da su osobe koje su učestvovale na tom skupu počinile krivično djelo iz člana 145 Krivičnog zakona BiH jer su na javnom mjestu, na javan način izazivali vjersku, rasnu i nacionalnu mržnju, što za njega samo po sebi zaslužuje posebnu pažnju.

To mišljenje je iznio posebno imajući u vidu da je BiH sklona sigurnosnim izazovima, kako ih je nazvao, te je ocijenio da je to vjerovatno samo jedan u nizu takvih događaja, niti je posljednji niti prvi.

- Propustili smo priliku da uz međunarodne zvaničnike, ambasadore i evropske parlamentarce osudimo taj čin. Sramotno je da se nismo oglasili o tome  i da to što se dogodilo u Višegradu nazovemo pravim imenom. "To je fašizam", rekao je Miletić nakon sjednice Doma naroda PSBiH. 

Protiv Miletićeve inicijative glasali su svi delegati u Klubu Srba od kojih su četiri iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (Dušanka Majkić, Sredoje Nović, Nikola Špirić i Lazar Prodanović) te Mladen Bosić iz Srpske demokratska stranke (SDS)

Protiv su bila i tri delegata Kluba Hrvata, sva tri iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Lidija Bradara, Bariša Čolak i Dragan Čović, a Marina Pendeš također iz HDZ-a BiH nije prisustvovala sjednici.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o stavu DF-a kada je u pitanju ulazak u vlast na federalnom i državnom nivou, Miletić je podsjetio da je Predsjedništvo te stranke jučer višesatno zasjedalo, a zbog brojnih prijedloga formirana je radna grupa koja će ih objediniti.

O njima će se ponovo izjašnjavati Predsjedništvo DF-a kako bi se otvorio proces razgovora oko učešća na svim nivoima vlasti u BiH, a svojima eventualnim partnerima taj dokument će ponuditi kao zahtjeve DF-a.

"To ne znači da smo mi siguran partner bilo kome uključujući i Stranku demokratske akcije (SDA) jer možda oni ili HDZ ili neke druge stranke ne budu pristale na to", dodao je Miletić.

Istaknuo je da DF ispunjava obaveze koje ima prema koaliciji unutar Bh. bloka, dodajući da ta stranka, koja je jedna od šest unutar Bloka neće napuštati tu koaliciju, a za sada se to odnosi na Kanton Sarajevo.

(SB/Fena)

13.03.2019.

VLADIMIR DEDIJER I ANTUN MILETIĆ: GENOCID NAD MUSLIMANIMA

13.03.2019.

DžAFEROVIĆ I LAGUMDžIJA O SVJETSKOM PORETKU NA PANELU U BAKUU

Džaferović i Lagumdžija o svjetskom poretku na panelu u Bakuu

Džaferović i Lagumdžija o svjetskom poretku na panelu u Bakuu
Foto: Vijesti.ba
Sedmi Baku forum kao svojevrstan "geopolitički Davosa", okupit će narednh dana oko 500 učesnika iz 55 zemalja, uključujući osam aktualnih šefova država i vlada i četrdesetak bivših šefova država i vlada, ministara, predstavnika akademskog svijeta i drugih.

Kako je u razgvoru s bh. novinskim ekipama u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana, rekao jedan od organizatora događaja Zlatko Lagumdžija, član Upravnog odbora Međunarodnog centra Nizami Ganjavi, tema ovogodišnjeg foruma je "Nova svjetska politika".

Organizator skupa je Međunarodni centar Nizami Ganjavi, koji je nastao na idejama i tradiciji velikog pjesnika i mislioca iz ovog dijela svijeta, kojeg neki nazivaju i "arapski Shakespeare", te da je utemeljitelj onoga što se mnogo kasnje nazvalo institucionalizacija ljudskih prava. Na sutrašnjem otvaranju jedan od govornika bit će i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

- Čitav svijet je u preslaganju. Novi svjetski poredak ne postoji, odnosno ne postoji nikakav realan poredak. Zato će se na Baku forumu govoriti o tome kako da jedan globalni poredak bude u funkciji jačanja, prije svega, dostojanstva ljudi i suvereniteta država, naroda i harmonije između različitih država, vjera, nacija... - kazao je Lagumdžija.

Čitav program konferencije koja traje do subote podijeljen je u deset različitih panela. Lagumdžija ističe da je postignuta saglasnost da se posveti puna pažnja budućnosti Balkana, ne samo zapadnog Balkana, nego tog prostora kao dijela Evropske unije u smislu da se pošalju poruke da je budućnost Zapadnog Balkana i Balkana u cjelini prktično budućnost Evropske unije.

- Ulazimo u vrijeme kada se postavlja pitanje da li će se EU balkanizirati ili ćemo se mi, koji smo ostali izvan EU, evropeizirati - kaže Lagumdžija.

Zato je panel o budućnosti Balkana na Baku forumu, kojim će predsjedavati Lagumdžija, jedini koji je podijeljen u dva dijela. U jednom od od njih će učestvatavi aktualni šefovi država i vada, uključujući člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

- Taj dio bit će posvećen konkretnim prijedlozima aktualnih šefova država i vlada o tome šta se očekuje od rumunskog predsjedavanja EU-om koje je upravo u toku i kako iskoristiti preostala tri mjeseca predsjedavanja Rumunije da se vrati fokus Evrope na Zapadni Balkan s jednostavnom porukom: "Nemojte se igrati sa Zapadnim Balkanom. Ono što se nama sutra bude dešavao nije ništa drugo nego vaša slika u ogledalu" - zaključio je Lagumdžija.(Vijesti.ba)

13.03.2019.

REIS KAVAZOVIĆ PISAO PREDSJEDNIŠTVU I VM: KAZNITE ONE KOJI NAPADAJU POVRATNIKE

Reis Kavazović pisao Predsjedništvu i VM: Kaznite one koji napadaju povratnike

Reis Kavazović pisao Predsjedništvu i VM: Kaznite one koji napadaju povratnike
Reis Kavazović / Vijesti.ba
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović poslao je pismo članovima Predsjedništva BiH i predsjedavajućem Vijeća ministara BiH u kojem apeluje na državne institucije i pravosudne organe da zaustave zlonamjernu kampanju pritisaka i napada na povratnike i IZ u bh. entitetu Republika Srpska.

U pismu se navodi:

"Nemili događaji koji su se desili u proteklih nekoliko dana u entitetu RS unijeli su nemir među građane Bosne i Hercegovine, a naročito među povratnike Bošnjake, koji su članovi i pripadnici Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Smotra paravojnih četničkih formacija u Višegradu na istom mjestu gdje su neki od postrojenih počinili stravične zločine protiv nedužnih civila i prizivanje novih zločina ne smije proći nekažnjeno i članovi Islamske zajednice s pravom očekuju da se ovakvo nešto nikada više ne ponovi bilo gdje u Bosni i Hercegovini.

Islamska zajednica nema informaciju o rezultatima istrage zbog prijetnji koje su na društvenim mrežama direktno upućene imamu iz Bosanskog Novog Emiru ef. Nuhiću i njegovoj porodici u kojima osoba čiji je identitet poznat policiji prijeti imamu "da će mu silovati kćerku i suprugu u džamiji". Također, naša javnost očekuje informaciju i o napadu na džamijske prostorije u Prijedoru kada su ispisani nacionalistički grafiti.

Građane Bosne i Hercegovine i pripadnike Islamske zajednice posebno je uznemirio jučerašnji napad na Azrina Hodžića iz Prijedora koji je sve nas, a naročito malobrojne povratnike, podsjetio na ono što su nedužni civili proživljavali u tom gradu i drugim bosanskim gradovima od 1992. do 1995. Dobro je da je počinitelj blagovremeno priveden, ali očekujemo da će tužiteljstvo napad tretirati i kao zločin iz mržnje i da će to pred sudom biti otežavajuća okolnost za zločinca i njegove nalogodavce. Neprocesuiranjem ovog i svih sličnih napada kao zločina iz mržnje koji nose jasnu političku poruku šalje se pogrešna poruka o tome kako je obnova suživota na ovim prostorima nemoguća i da zločinci uživaju političku podršku pojedinaca i institucija na nekim nivoima vlasti. Zato nas je zabrinula informacija da su na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH neke političke opcije odbile barem da nedvosmisleno osude skup u Višegradu koji je organizovao Ravnogorski četnički pokret.

Nadamo se i očekujemo da će institucije Bosne i Hercegovine, ali i njenog entiteta RS prema svojim ustavnim nadležnostima procesuirati sve aktere ove zlonamjerne kampanje koja sve više liči na dobro osmišljeni poduhvat sa dalekosežnim posljedicama ukoliko adekvatno ne reagujemo", stoji na kraju pisma reisu-l-uleme Kavazovića.

Sa sadržajem pisma Kancelarija reisu-l-uleme je upoznala i Visokog predstavnika Međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka, šefa delegacije EU u Bosni i Hercegovni i specijalnog predstavnika EU u BiH ambasadora Lars-Gunnar Wigemarka i ambasade članica PIC-a.

 

(Vijesti.ba)

13.03.2019.

HDZ I SNSD PROTIV OSUDE ČETNIČKOG OKUPLJANJA U VIŠEGRADU

HDZ i SNSD protiv osude četničkog okupljanja u Višegradu

HDZ i SNSD protiv osude četničkog okupljanja u Višegradu
Foto: Vijesti.ba
Zlatko Miletić (DF), delegat iz Kluba hrvatskog naroda, predložio je da se u dnevni red današnje sjednice uvrsti tačka u okviru koje bi bio javno osuđen skup u organizaciji Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu u nedjelju, 10. marta.

Međutim, za ovaj prijedlog glasali su samo delegati iz Kluba bošnjačkog naroda, i to Fahrudin Radončić (SBB), Denis Bećirović (SDP), te Amir Fazlić, Asim Sarajlić i Bakir Izetbegović, svi iz SDA, dok su tri delegata iz Kluba hrvatskog naroda, i to Dragan Čović, Bariša Čolak, Lidija Bradara, svi iz HDZ-a BiH, bili protiv, a Miletić kao predlagač, naravno za.

I Klub srpskog naroda, njih svih pet, Nikola Špirić, Dušanka Majkić, Sredoje Nović i Lazar Prodanović, svi iz SNSD-a, te Mladen Bosić iz SDS-a, bili su protiv. Nije bilo rasprave o ovoj tački dnevnog reda.

Dom je imenovao Gordanu Živković za sekretarku Doma. Ovim je sjednica i završena.

Denis Bećirović dao je svečanu izjavu i tako zvanično preuzeo mandat, a uvjerenje o mandatu uručio mu je Branko Petrić, predsjednik Centralne izborne komisije BiH.(Vijesti.ba)

13.03.2019.

OTVORENO PISMO BH. INTELEKTUALACA PRIJATELJIMA U SRBIJI POVODOM NEGIRANJA ZLOČINA NA TUZLANSKOJ KAPIJI

Otvoreno pismo bh. intelektualaca prijateljima u Srbiji povodom negiranja zločina na tuzlanskoj KapijiImage result for Otvoreno pismo bh. intelektualaca prijateljima u Srbiji povodom negiranja zločina na tuzlanskoj Kapiji

Dvadeset intelektualaca iz Bosne i Hercegovine uputilo je otvoreno pismo “prijateljima u Srbiji”, a povodom morbidnog negiranja zločina na tuzlanskoj Kapiji od strane “Večernjih novosti” i TV PINK.

Dragi prijatelji!

Svjesni svih vrsta blokada kojim se režim Aleksandra Vučića koristi da bi blokirao demokratsku javnost Srbije, odlučili smo da vam se obratimo. Povod je morbidna konstrukcija ”Večernjih novosti” od ponedjeljka 3. marta 2019. godine, kada su i samom najavom na naslovnoj stranici bombardovali zdrav razum tvrdeći da su žrtve tuzlanske Kapije rezultat terorističkog napada najmanje sedam islamskih terorista. Naravno, ti islamski teroristi nisu niko drugi do same žrtve, a tu informaciju su, kako se i moglo očekivati, bez ikakve provjere prenijeli mediji pod kontrolom diktatora u Republici Srpskoj.

Pišemo vam da bismo vas upoznali sa najbitnijim detaljima koji se vežu za tragično ubistvo mladih i ranjavanje oko 200 ljudi na tuzlanskoj Kapiji 25. maja 1995. godine.

Trg Kapija je tuzlanska žila kucavica. Bila je i ostala mjesto okupljanja mladih – ona je početak tuzlanskog šetališta poznatijeg kao Korzo. U proljeće 1995. godine naslućivao sa prestanak rata, a onda se dogodila tragedija:  25. maja, koji se u zajedničkoj državi obilježavao kao Dan mladosti, granata, ispaljena s položaja Vojske Republike Srpske na Ozrenu, pala je na Kapiju i usmrtila 71, a teško i lakše ranjeno oko 200 građana. Najmlađa žrtva, Sandro Kalesić, imala je samo dvije godine – geler ga je pogodio dok je bio u naručju svoga oca, koji je s njim sjedio u obližnjem kafiću. Prosjek starosti ubijenih bio je 23 godine.

I baš kada su mnogi mislili da ruka pravde neće stići odgovorne za ovaj zločin, uhapšen je komandant Taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske, general Novak Đukić. Sud Bosne i Hercegovine osudio ga je na 25 godina zatvora. Đukić se na ovu presudu žalio tvrdeći da mu je suđeno po Zakonu BiH koji je usvojen nakon što se dogodio zločin na Kapiji, a ne po zakonu SFRJ, koji je bio na snazi u trenutku počinjenja zločina. Njegova apelacija je usvojena, predmet je vraćen Sudu BiH na ponovno razmatranje, a Đukić je pušten na slobodu. Kada je Sud BiH preinačio raniju presudu od 25 na 20 godina zatvora, Đukić je već bio van domašaja pravosudnih organa BiH. Skrasio se – a gdje drugo nego u Srbiji.

Prije četiri godine Sud BiH je preko Ministarstva pravde BiH, pozivajući se na sporazum između dvije zemlje, od Srbije zatražio da se pravosnažno osuđeni Novak Đukić uputi na izdržavanje kazne u Srbiji. U pravno-političkoj trakavici, koju uspješno režira predsjedavajuća sudskog vijeća Vinka Beraha Nikičević – ista ona koja je Iliju Jurišića osudila na 12 godina zatvora, a Apelacioni sud ga oslobodio – opstruira se poštivanje sporazuma kojeg su parafirale BiH i Srbija.

Gotovo istovremeno sa Đukićevim bijegom u Srbiju pokreće se mehanizam osporavanja pravosnažne sudske odluke. Samozvani vojni eksperti iz Beograda prvo su tvrdili, a “Večernje novosti”, prenosile kako granata koja je pala na Kapiju nije došla iz pravca zapada (planina Ozren) nego sa istoka (planina Majevica). Veoma brzo toj akciji revidiranja sudski utvrđene istine pridružio se i diktator Republike Srpske tvrdeći da je Kapija slična sarajevskim Markalama i da su navodne žrtve Kapije u suštini leševi koji su dovezeni iz mrtvačnice u obližnjim Živinicama. Treću verziju istine o Kapiji saopštio je tim odbrane generala Đukića neposredno nakon eksperimenata na poligonu u Nikincima, tvrdeći da su na Kapiji istovremeno eksplodirale podmetnute naprave koje su ni manje ni više postavili pripadnici 10. diverzantskog voda Vojske Republike Srpske. Spomenut je i Franc Kos.

Bez obzira na ova nesuglasja, na poligonu Vojske Srbije u Nikincima traju eksperimenti, tvrdi se da ih je izvedeno 59, kako bi se dokazalo da granata od 130 milimetara ne može proizvesti posljedice kakve su se dogodile na Kapiji 25. maja 1995. godine. I ovih dana plasirana nam je četvrta verzija: “Večernje novosti”, ali i TV Pink nekritički prenose izvještaj nekakve ekspertske grupe od, zamislite, dvije-tri hiljade “stručnjaka”, a da niko i ne provjerava ko je tu “ekspertsku” grupu formirao i kakva je kompetentnost angažovanih ljudi. E, taj “ekspertski” tim je najmanje 27 žrtava Kapije proglasio islamskim teroristima, a za sedmoricu njih nemaju nikakve sumnje. Čak su objavili i njihova imena, pa i fotografije unakaženih tijela “dokazujući” njihov islamski teroristički profil!

Poštovani prijatelji,

Zamislite kako je bilo roditeljima i prijateljima Edise Memić i Armina Šišića, koje je morbidna uređivačka politika “Večernjih novosti” srbijanskoj javnosti predstavila kao islamske teroriste. Nisu se potrudili ni da objasne da li toj islamskoj terorističkoj grupi pripada i Arminov brat Nihad – i on je izgubio život na Kapiji. I sve troje su imali po 19 godina.

Dokazi! Ma kakvi dokazi! “Ekspertima” iz “Večernjih novosti” treba vjerovati na riječ. Ne trepnuvši su vaskolikom srpstvu ekskluzivno obznanili da tragedija na Kapiji ima identičan “rukopis” sa terorističkim aktom u Saudijskoj Arabiji  iz 1996. godine, kao i sa  počinjenim zločinima na Markalama I i II te na Alipašinom polju u Sarajevu.

Pišemo vam ovo u nadi da ćete u svojim krugovima širiti istinu o tuzlanskoj Kapiji, ali i podsjećati na nespremnost državnih struktura Srbije da se suoče sa zločinima počinjenim u ime velikosrpskog projekta. Naravno, mi smo svjesni da se i sudske odluke mogu preispitivati, ali prava adresa u ovom slučaju je Sud BiH, koji je donio pravosnažnu odluku, a ako se u njega ne vjeruje, slijedeća instanca je Sud za ljudska prava u Strazburgu.

Na kraju, ali ne manje bitno, postavljamo pitanje: zašto država Srbija na sve načine podržava one koji relativizuju zločine počinjene u njeno ime? Sredstvima građana Srbije finansiraju se kvazi istraživanja kvazi eksperata, koji na raspolaganju imaju čak i vojni poligon u Nikincima i pravosudne institucije Srbije koje ni za četiri godine nisu mogle odgovoriti zahtjevu Bosne i Hercegovine da se pravosnažno osuđeni ratni zločinac Novak Đukić, shodno sporazumu dvije zemlje, uputi na izdržavanje kazne zatvora u Republici Srbiji.

S poštovanjem,

Sinan  Alić, Esad Bajtal, Edina Bećirević, Ahmed Burić, Dragan Bursač, Nerzuk Ćurak, Zlatko Dizdarević, Marko Divković, Ferida Duraković, Duška Jurišić, Enver Kazaz, Boro Kontić, Slavo Kukić, Dino Mustafić, Nada Mladina, Žarko Papić,  Senad Pećanin, Srđan Puhalo, Borka Rudić, Vildana Selimbegović i Srđan Šušnica

13.03.2019.

SPREMA LI SE MIGRANTIMA ŽICA NA GRANICI BiH?

13.03.2019.

JOŠ JEDNO 'NE' SPORAZUMU O BREXITU

13.03.2019.

TEŽAK UDARAC VLASNICIMA KLADIONICA U ENTITETU RS-A

TEŽAK UDARAC VLASNICIMA KLADIONICA: Usvojen Zakon o igrama na sreću u RS koji predviđa novi sistem oporezivanja

Vlasnici kladionica, mahom iz Hercegovine, koji uživaju političku zaštitu HDZ-a, oštro su se u proteklim danima protivili ovom zakonskom rješenju, te su čak najavljivali i zatvaranje kladionica, no Skupština RS-a većinom glasova usvijila je novi sistem oporezivanja koji će kladioničare koštati oko 60 miliona KM godišnje.


Image result for sportske kladionice u republici srpskoj fotos

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske u nastavku Treće redovne sjednice večeras su usvojili Zakon o igrama na sreću, po hitnom postupku, ali uz više amandmana. Obrazlažući ovaj zakon ministar finansija u Vladi RS Zora Vidović rekla je da je njegov cilj unapređenje sistema igara na sreću u Republici Srpskoj, posebno unapređenje nadzora u ovoj oblasti a samim tim i povećanje budžetskih prihoda u ovoj godini za 30 miliona КM.

Ona je dodala da već u narednoj godini prihod od igara na sreću može iznositi 60 miliona КM.

Vidović je rekla je da "Lutrija Republike Srpske" nema kapacitet da priređuje elektronske igre na sreću i da su joj zato potrebni partneri, što je predviđeno Prijedlogom zakona o igrama na sreću.

"Partneri će biti utvrđeni u propisanim procedurama i nikako drugačije", rekla je Vidovićeva u Narodnoj skupštini Republike Srpske u završnoj riječi o navedenom zakonu. 

Ona tvrdi da radnici u kladionicama ne treba da imaju strah od otkaza zbog predloženog zakonskog rješenja. 

"Došlo je vrijeme da zakon bude promijenjen zbog ekspanzije igara na sreću, a cilj je i da imamo više sredstava u budžetu Republike Srpske", dodala je Vidović.

Inače, priređivači igara na sreću oštro su se u proteklim danima protivili ovom zakonskom rješenju, te su čak najavljivali i zatvaranje kladionica. 

Priređivači na sreću, ipak tvrde da je sve što se tiče ovog zakona sporno.

"Najveće kladionice, 'Wwin', 'Bet Live', 'Mozzart', 'Premier', 'Meridian'... su danas u znak upozorenja u cijeloj Republici Srpskoj zatvorile svoja vrata pred sutrašnje glasanje. Ako se sutra zakon usvoji one će u narednom periodu biti i trajno zatvorene, jer to je i cilj ovog zakona", rekao je Toni Boras, službenik za odnose sa javnošću "Premier" kladionice.

Slično su rekli i predstavnici kladionice "Mozzart", dok su iz "Williams" kladionice saopštili da se novim zakonom zabranjuju uplate i isplate u internet igrama u poslovnicama čime se direktno ide na radnike i iznajmljivače poslovnih prostora.

Vlasnici kladionica u RS-u uglavnom su iz Hercegovine i bliski su HDZ-u Dragana Čovića. Među vodećim je Renato Korać, vlasnik Premijera iz Čitluka, koji u RS-u kontrolira skoro 40 posto kladioničarskog biznisa. Korać je blizak Draganu Čoviću ali i predsjednici Hrvatske, Kolindi Grabar Kitarović. 

Upućeni tvrde da se u pozadini Dodikovog udara na hercegovačke vlasnike kladionica, koji uživaju podršku i zaštitu Dragana Čovića, nalazi kapital iz Austrije, odnosno austrijske firme Novomatic koja je inače bliska austrijskim desničarima iz Slobodarske partije Austrije (FPÖ). Novomatic kontrolira veliku mrežu poker-aparata u Austriji i regiji, a preko Lutrije RS, i uz pomoć Dodika, ova austrijska firma  prodrla je i na tržošte manjeg bh. entiteta.

Kao što je poznato Dodik je izrazito blizak austrijskim desničarima, a sada je pokazao da su mu austrijski desničari koje predvodi Heinz-Christian Strache, važniji od hercegovačkih desničara predvođenih Draganom Čovićem.

(SB)

13.03.2019.

DRŽAVNOM VRHU SRBIJE SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA SPC VAŽNIJA OD SKUPŠTINE

13.03.2019.

ŽALOSNO JE DA CRKVA IZ KORUŠKE MORA OBJASNITI USTAŠIZACIJU BLEIBURGA

Žalosno je da crkva iz Koruške mora objasniti ustašizaciju Bleiburga

Žalosno je da crkva iz Koruške mora objasniti ustašizaciju Bleiburga
Joško Klisović / Vijesti.ba
Žalosno je da smo se doveli u situaciju da nam Katolička crkva iz Koruške mora objasniti da su vjerski obredi tijekom komemoracija bleiburške tragedije zloupotrebljavani u političke svrhe i za promoviranje ustaških obilježja, a time i fašističkog svjetonazora.

Rekao je ovo u intervjuu za Vijesti.ba potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Sabora Republike Hrvatske (SDP) Joško Klisović.

Razgovarao: Delvin Kovač

Kako komentirate odluku Katoličke crkve u Koruškoj da zabrani održavanje mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga 18. maja?

KLISOVIĆ: Katolička crkva u Koruškoj procijenila je da ukupna slika manifestacije na Lojbaškom polju šteti ugledu Katoličke crkve i može upućivati na nedostatak distance prema fašizmu i fašističkom svjetonazoru. Crkva također ne želi sudjelovati u instrumentalizaciji jedne mise u političke svrhe, te u selektivnom tumačenju povijesti. Ovdje se, dakle, ne radi o uskraćivanju prava na misu, nego o sprečavanju zloupotrebe vjerskog obreda u političke svrhe i za promoviranje ustaških obilježja, a time i fašističkog svjetonazora.

Žalosno je da smo se doveli u situaciju da nam to mora objasniti Katolička crkva iz Koruške. Bilo bi puno bolje da smo sami reagirali na isti način čim su se prvi puta pojavila ustaška obilježja na komemoraciji. Da se tada nedvosmisleno osudilo isticanje ustaških obilježja, i od strane države i crkve, i time uputila poruka da nisu dobrodošla na misi, tj. komemoraciji, a iz razloga koje navodi Katolička crkva u Koruškoj, tada ne bi niti bilo potrebe za ovakvom odlukom Koruške crkve.

Da li, po Vašem mišljenju, iza ovakve odluke austrijske crkve stoji papa Franjo i Vatikan, i kakva se na taj način šalje poruka Hrvatskoj?

KLISOVIĆ: Ne znam pouzdano stoji li iza ovog stava Katoličke crkve u Koruškoj papa Franjo, ali ne bih se začudio da mu je to razmišljanje blisko. Bude li unutar Crkve oko ovog pitanja rasla napetost, možda i to saznamo.

Može li se ovakva odluka protumačiti kao prvi službeni korak koji bi mogao voditi ka definitivnom gašenju komemoracije u Bleiburgu?

KLISOVIĆ: Odluka Katoličke crkve u Koruškoj nije službena odluka austrijskih državnih vlasti, pa je ne bih dovodio u kontekst zabrane komemoracije na Lojbaškom polju. No, ova je odluka zasigurno potakla raspravu u Hrvatskoj o tome kako i gdje se trebaju obilježavati ljudska stradanja iz tog razdoblja hrvatske povijesti. U tom kontekstu sve su jači glasovi da se komemoracija preseli u Hrvatsku ili Sloveniju, u kojoj je najveći broj ljudi tijekom pokušaja da se domogne Austrije i ubijen. Tada će hrvatske ili slovenske vlasti trebati odrediti granicu gdje završava legitimni vjerski obred za stradale, a gdje počinje politička manipulacija vjerskim obredom u svrhu promoviranja zločinačkih režima i ideologija. Austrijanci su nam markirali referentnu veličinu tj. demokratski standard.

Je li se u prošlosti malo i pretjeralo s obilježavanjem bleiburške tragedije veličanjem ustaških, nacističkih i drugih zločinačkih režima?

KLISOVIĆ: Za moj ukus da. A sada je jasno i za ukus Katoličke crkve u Koruškoj, kao i za ukus austrijskih vlasti koje su kriminalizirale javno isticanje fašistička i ustaških obilježja i za to propisale kazne, koje su uredno naplaćivale prošle godine tijekom održavanja komemoracije.


(Vijesti.ba)

////////////////////Image result for Što s Bleiburgom nakon negativnog stava Katoličke crkve u Austriji?

13.03.2019.

SLOBODAN VASKOVIĆ ISPRATIO DAVIDA PA OBJAVIO: IMENA UBICA I SVE DETALJE UBISTVA DAVIDA DRAGIČEVIĆA!

VASKOVIĆ ISPRATIO DAVIDA PA OBJAVIO: Imena UBICA i sve detalje ubistva Davida Dragičevića!

Slobodan Vasković, novinar iz Banjaluke napisao je na svom blogu sve detalje ubistva i imena ubica Davida Dragičevića.


Image result for VASKOVIĆ ISPRATIO DAVIDA PA OBJAVIO: Imena UBICA i sve detalje ubistva Davida Dragičevića!

Tekst kojeg je objavio na svom blogu prenosimo u cijelosti.

“Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani kriminal, naredio je likvidaciju Davida Dragičevića.

Ilić je organizovao i ljude, cijelu vojsku, sastavljenu od pojedinih pripadnika policije i vojnika narko-kartela da bi ulovili Davida.

Akcijom, u centru Banjaluke, direktno je rukovodio Dubravko Kremenović, Ilićeva desna ruka.

David Dragičević namamljen je iza Metalske škole, gdje je napadnut od petnaestak nasilnika, među kojima su bili i neki od pripadnika obezbjeđenja poznatijih banjalučkih lokala.

Kremenović je, sa policijskim automobilima, stigao iza Metalske škole, preciznije u njenu neposrednu blizinu.

Lično je tukao Dragičevića, da bi ga potom strpali u vozilo i odvezli u prostorije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Sve ovo odigralo se 18.03., između 02 časa 50 minuta i pola četiri ujutro.

Kremenović je i u tim prostorijama nastavio sa premlaćivanjem Dragičevića.

Tu je počelo i mučenje.

Prije dolaska jutarnje smjene, David je ponovo strpan u policijski automobil i odvežen u jednu vikendicu nadomak Banjaluke – nekih 35 kilometara udaljenosti.

U vikendici je nastavljeno mučenje i lično ga je sprovodio upravo Kremenović.

Dok su mučili Davida, Kremenović i pojedini pripadnici policije, kao i nekolicina vojnika narko-klana, ujedno su to i snimali i slali video zapise Naručiocima Ubistva.

Kremenović je 19.03. napustio Banjaluku na jedan dan, a David je ostao pod paskom njegovih Ubica.

David je likvidiran tako što je ugušen. Da li je to lično uradio Kremenović ili neko od njegovih i Ilićevih Ubica, pitanje je za Sinišu Kostreševića, načelnika UKP-a.

To bi trebalo da saopšti Kostrešević, koji vodi istragu o likvidaciji Davida Dragičevića i kojem je poznato sve oko ubistva – I ko je naručio, Da je Ilić naredio, Kremenović sproveo, a da je, nakon što je dječak ubijen, krenulo zataškavanje.

Kostrešević bi trebalo da saopšti sve detalje likvidacije, kao i zataškavanja, jer mu je sve i poznato.

Da li će to i učiniti, pitanje je Ljudskosti, koliko i profesionalizma”, napisao je na svom blogu Slobodan Vasković.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89219987

Powered by Blogger.ba