Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

12.03.2019.

BRANKO TODOROVIĆ : ČETNIČKA PROSLAVA DIO REGIONALNOG FALSIFIKOVANJA ISTORIJE

12.03.2019.

ČETNIČKO OKUPLJANJE U VIŠEGRADU: TUŽILAŠTVO BiH FORMIRALO PREDMET

Četničko okupljanje u Višegradu: Tužilaštvo BiH formiralo predmet

Četničko okupljanje u Višegradu: Tužilaštvo BiH formiralo predmet
Foto: Vijesti.ba

Na temelju prikupljenih medijskih natpisa, kao i dostavljenih prijava Tužiteljstvo BiH formiralo je predmet koji se odnosi na događaje u Višegradu, 10.03.2019. godine i dešavanja povezana sa postrojavanjem pripadnika Ravnogorskog pokreta.

Prijave se odnose na kazneno djelo-izazivanje nacionalne, rasne, vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz članka 145. KZ BiH.

Predmet je dodijeljen u rad Odjelu 3 Tužiteljstva BiH, a postupajući tužitelj zajedno sa policijskim i sigurnosnim agencijama, poduzet će mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

(Vijesti.ba)
12.03.2019.

PRIJEDOR: RENATO MARJANOVIĆ UHAPŠEN NAKON ŠTO JE NATJERAO AZRINA HODžIĆA DA SKINE GRB BiH S PRIKOLICE

Prijedor: Marjanović uhapšen nakon što je natjerao Hodžića da skine grb BiH s prikolice

Prijedor: Marjanović uhapšen nakon što je natjerao Hodžića da skine grb BiH s prikolice
Foto: Avaz - Vijesti.ba

Nasilnik iz Prijedora Renato Marjanović uhapšen je zbog izazivanja i podsticanja nasilja i mržnje, kao i nanošenja tjelesnih povreda Azrinu Hodžiću.

Kozarčanin Azrin Hodžić je proživio pravu noćnu moru nakon susreta s nasilnikom Marjanovićem iz Prijedora, koji je od njega, ničim izazvan, u jednom trenutku zatražio da s autoprikolice skine zvaničan grb BiH.

Ovaj ga nije odmah poslušao, pa mu je Renato, prema Azrinovim riječima, prišao s leđa, uhvatio ga za vrat i tri puta udario šakom u glavu. Potom je nastavio s kidanjem cerade.  

- Učinilo mi se da je naoružan. Bio je baš nasilan pa sam uzeo šrafciger i odlučio da skinem grb. Ni sam ne znam otkud mi toliko strpljenja. No, tu nije bio kraj mukama. Tražio je od mene da, dok skidam naljepnicu, ponavljam njegove riječi. Morao sam se izviniti prijedorskim Srbima i RS zato što imam grb BiH na prikolici i obećati da ga više neću stavljati. Sve vrijeme je to snimao mobilnim telefonom - kaže Azrin i dodaje da se sve dogodilo jučer ujutro oko 8.30 sati na jednom prijedorskom otpadu, gdje je donio sekunadarne sirovine.

Renato je potom snimak postavio na svojoj Facebook stranici. Renato Marjanović je, prema nezvaničnim saznanjima, odranije poznat policiji po nasilničkom ponašanju, krivičnim djelima i prekršajima.
(Vijesti.ba / Avaz)

 
12.03.2019.

MIRO LAZOVIĆ: MOGUĆE JE DA U NAREDNIH DESET DANA DIO BH BLOKA UĐE U VLAST

Miro Lazović: Moguće je da u narednih deset dana dio BH bloka uđe u vlast

Miro Lazović, potpredsjednik SDP-a, ratni član Predsjedništva i član GOSDP-a bio je gost Bosanskog vjestnika na Face televiziji. Bilo je govora o temama koje tresu region, a u uvodu se govorilo o četnicima i njihovoj paradi u Višegradu.

– Pozivam i tužilaštvo da procesuiraju one koje su to uradili. Nisu dovoljne samo političke reakcije, posebno ove pisane. Institucije moraju konačno sankcionisati ove organizatore. Stranke se zadovoljavaju da osudom ovakvih skupova završe svoj posao, a radi se o tome da svi trebaju zajednički djelovati kako bi inicrali zabranu ovakvih skupova. Vidim da su reagovali i neki stranci sa oštrom retorikom, da se ovo ne smije dozvoliti – rekao je Lazović.

Na talasima raspada bivše države Jugoslavije javile su se i nacionalističke snage, ali je BiH tada bila jača od unutrašnjih i vanjskih neprijatelja.

– I danas se suočavamo s takvom situacijom, vodi se politička borba za realizaciju ratnih ciljeva. Taj proces je produciran i sadašnjim ustavnim rješenjima. Oni bude ciljeve iz 90-ih godina, a pogodno tlo nalaze u Herceg-Bosni. Pratit će nas to dugo vremena, sve dok se naša država ne uključi u proces evropskih integracija, tada bi sve te opasnosti opadale, jedna po jedna – kazao je Lazović te dodao:

– To znači da bi i uloga međunarodne zajednice trebala biti aktivnija, oni trebaju biti prisutniji u ovom procesu, a ne samo davati izjave da će podržati ono što domaće političke snage dogovore, a oni se ne mogu dogovoriti ništa već su se okrenuti prošlosti, a ne budućnosti – dodao je Lazović.

Našoj zemlji ne treba novi Dayton već politika koja će sadašnji ustav prilagoditi evropskim principima

– Trebala bi BiH prihvatiti odluku suda za ljudska prava Sejdić-Finci. Ona se ne prihvata zbog otpora nekih političara. Tada bi otpali mnogi političari koji su prepreka da BiH ide naprijed. Te politike su kočnica putu BiH u EU. BiH je najpreče da uđe u NATO, zato što to ne bi značilo samo sigurnost već i prostor koji bi značio brži ekonomski rast, a i stranci bi više ulagali – rekao je Lazović.

– Ulazak u NATO će ići sporije zbog odnosa u regionu. RS neće ništa uraditi sve dok Srbija ne kaže da je za NATO. Mi smo taoci odnosi između Vučića i Dodika. Dodik više vodi računa o Srbiji i Vučiću. Proces prihvatanja MAP-a je nešto što je redovan put. Ministarstvo odbrane BiH bi to moglo samo uraditi i nema potrebe da se druge institucije uključuju, a pretpostavljam da to ne rade zbog nekih političkih odnosa – naglasio je Lazović.

– BiH nije ista kao prije. Referendumsko pitanje je podrazumijevalo neke druge principe. BiH jeste sačuvana, ali sadržaj okvira je haotičan. BiH je duboko podijeljena. Puno toga će zavisiti od stranih medijatora koji su ključni faktor da konačno oštrom politikom sankconišu političare koji su kočnica ka putu u evropske integracije. BiH je kroz historiju bila teritorij gdje su se sukobljavale i regionalne i svjetske slike. Slijedile su se politike Zagreba i Beograda, a i sada se javljaju i više vode računa o njima nego o interesima svoje države. Retorika koja u kontinuitetu dolazi sa prostora RS-a je odvraćala srpski narod od vlastite države i to je porazna politika. 92’ su slijepo vjerovalo da će Miloševićeva politika nešto promijeniti, a svima je donijela loše. Trebamo se okrenuti Sarajevu i vidjeti šta je najbolje za građane BiH. Sve će to potrajati. Žao mi je što odlazi Angela Merkel jer je učinila dosta za BiH – rekao je Lazović.

– BiH je na marginama svjetskih interesa i logično je da mala zemlja u kojoj je rat stao ne može biti u fokusu svjetskih slika. Politika Trumpa je nešto drugo u odnosu na politiku demokrata, on stvara novi poredak. Brexit je jedan od glavnih problema koji je okupirao EU. Kosovo je jedan od problema u regionu koji uslovljava loše odnose unutar BiH ali vjerujem da će Vučić morati riješiti pitanje Kosova veoma brzo. To će ostaviti BiH bez stalnih ping-pong loptica. Taj problem ne dozvoljava da se druga politička pitanja riješavaju u BiH. Uvjeren sam da će BiH savladati unutrašnje i vanjske protivnike – poručio je Lazović

– Ja sam prije formuliranja Bh. Bloka rekao da je došlo vrijeme nakon 25 godina Bh. blok hrabro iskorači na teren i uđe u strukture vlasti sa jasnom politikom jer sam uvjeren da je došlo vrijeme susreta u institucijama sistema, a uvjeren sam da su te ideje jače od etničkih politika. Opozicija je sasvim racionalan izbor ali pošto ne postoji opcija vanrednih izbora, bojim se da će etničke stranke dalje završiti posao i da će destruktuirati BiH i da će doći do novih podjela i da ćemo nakon 4 godina imati dosta destruktuiranu državu. Vidimo kroz razne izjave pojedinaca u Bh. bloku da on nije homogen, ali mislim da je propuštena šansa u startu da Bh. Blok nije smogao snage da bude jedan od pokretača BiH – kazao je Lazović te nastavio:

– Očekujemo da će u narednih 10 dana dio Bh. bloka ući u vlast. SDP nije nikada raspravljao o tome da sam ulazi u vlast, bilo je govora o tome da s DF-om napravimo nešto. Ostao je problem Tuzle i to bi se trebalo uskoro riješiti. Ja sam malo iznenađen zašto Nikšić nije imao jasan stav. Mogao je reći da ne ulazimo u vlast. Mislim da je tu jedan od problema zašto SDP ima različite poglede kada je u pitanju ulazak u strukture vlasti. Žao mi je što je Komšić izložen sam udaru etničkih politika bez čvrste odbrane koju mu je trebao davati Bh. Blok – kazao je Lazović.

12.03.2019.

DINO MUSTAFIĆ : SRBIJANSKO DRUŠTVO SE MORA PREISPITATI KAO OPTUŽENIK OD SVOG POTOMSTVA

Dino Mustafić : Srbijansko društvo se mora preispitati kao optuženik od svog potomstva

Strateško poricanje zločina radi pogubne velikosrpske politike ’90-ih nijednog trenutka nije došlo u pitanje. Iza nje stoji moćna medijsko-akademska mašinerija koja to radi vrlo predano i lojalno svim postratnim državnim vladama, pa je došao na red i Vučićev režim.

Piše : Dino Mustafić (Tačno)

Isti oni koji su tih kobnih godina pozivali ljude na rat, sipali mržnju u svojim kolumnama i intervjuima, plasirali nebulozne priče o srpskoj ugroženosti, izmišljali gnusne stvari kako se srpska djeca bacaju lavovima u sarajevskom ZOO vrtu, tako danas sa istom strašću negiraju zločine, a presuđene ubice predstavljaju kao nevine. Najnovija epizoda beščašća objavljena je 4. marta u državotvornim Večernjim novostima pod naslovom “EKSKLUZIVNO: Smrt u Tuzli sejalo sedam islamskih terorista”. Onda i sada u takvoj mašineriji na čelu je bio  Milorad Vučelić, Miloševićev lični Gebels, aktuelni glavni i odgovorni urednik Večernjih novosti.

U tekstu se negira odgovornost generala Novaka Đukića za masakr na Tuzlanskoj kapiji 25. maja 1995. godine i osporava pravosnažna presuda Suda BiH koji je Đukića za ovaj zločin 2014. godine osudio na 20 godina zatvora. Večernje novosti se pozivaju na “ekspertnu analizu” pod nazivom “Diverzija na tuzlanskom Trgu kapija” koju potpisuje general Ilija Branković, a u kojoj se navodi da na Tuzlanskoj kapiji tog dana uopšte nije eksplodirala granata, već da je “u pitanju simultana teroristička eksplozija”, pa je “vrlo moguće” da je “na trgu punom ljudi, zapravo, bilo sedam istovremeno koordinisanih detonacija”.

Ništa novo za oficijelni diskurs kulture laži i poricanja, koju ne zanimaju sudski utvrđene činjenice, iskazi svjedoka i dokazana forenzička istina. Vučelić je dobro iščitao “oca nacije” Dobricu Ćosića kreatora doktrine laži. Doktrina koja treba da opravda krvave ruke pred domaćom i svjetskom javnošću, što je sve programski i obznanio Ćosić u knjizi “Bosanski rat”. Bez stida on masakre na Markalama u Sarajevu i Kapiji u Tuzli pripisuje “samogranatiranju muslimana” čime dostiže vrhunac njegove patološko-perverzne mašte upotrebljene u dnevno političke svrhe sa idejom “istorijskog spasa” Srba.

On kao autor apodiktično piše: “Srbe je toliko puta u istoriji spašavala laž”.  Zatim Ćosić ubjeđujući sunarodnjake u sveistinotost opravdane laži kaže još i ovo: “U ovoj zemlji svaka laž postaje istina”, siguran da je samo treba ponoviti hiljadu puta i biti uporan u tim lažima. Dakle, bez stida, pokušao je kreirati ličnu kartu Srba i Srbije čiji je državni interes laž, pa je svojevrsnu odu laži pjesnički i nadahnuto napisao ovako:

“Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga.
Lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu;
Lažemo zbog poštenja;
Lažemo zbog slobode;
Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije;
Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno;”

Nisam siguran da je Ćosić uspio u svojoj nakani stvaranja ontološke laži kao etno monolitne kategorije, više je opisao sebe i sistematsku laž kao politički putokaz novim političkim elitama koje treba da se sakriju kukavički i karijeristički iza naroda. On je slika i prilika Louisa Darquiera Pellepoxa, nekadašnjeg komesara vlade u Vichyju nadležnog za jevrejska pitanja tokom 1942., lično odgovornog za deportaciju 70.000 Jevreja. Darquier je poricao sve, u intervju kojeg je dao u Expressu 1978. godine kaže: “Kako su fotografije nagomilanih leševa montirane, kako su statistike o pobijenim milijunima Jevreja izmišljene od samih Jevreja i njihovih lobista koji su oduvijek željni publiciteta, sažaljenja i obeštećenja, da je deportacija sa njegovim potpisom možda i bilo, ali da nije znao u kojem smjeru i sa kakvim ishodom; da su plinske komore postojale u Auschwitzu, da, ali u njima su se uništavale vaške…itd.”

Ovaj bijednik i ništarija je dugo vremena nesmetano živio u Španiji, ali se u njemu može prepoznati tipična slika čovjeka koji je uvijek spreman lagati u javnosti, na kraju to čini i privatno, čak i samom sebi kako bi izgradio prihvatljivu istinu koja mu može omogućiti život u miru. Ćosić laže i iz svojih, istorijsko-idejnih razloga i politikantskih pobuda u kojem Bosnu vidi kao privremenu tvorevinu, a Republiku Srpsku kao nacionalnu utjehu, teritorijani trijumf za sveopšti poraz.

Zato se treba lagati, da bi se ostvario u miru ratni cilj, jer laž je poput granate koja ne samo da ubija po drugi put žrtve, već to sada čini i njihovim porodicama. Laž razara mogućnost izgradnje povjerenja, rađanja politika mira, potom destabilizira BiH koja ima budućnost ako se zločinci privedu pravdi, kako ne bi potomstvu ostavila u nasljeđe svijet ubica. Znao je to Ćosić dobro, pa je  morao da laže uprkos svemu viđenom i ostavi to u amanet svojim sljedbenicima kako bi post festum nastavili negirati svjetski dokazane fakticitete, zabilježene pred mnoštvom tv kamera i foto aparata, ovjekovječene kao riječ i slika o neporecivom zločinu.

Naravno, sve je to pravno presudio i moralno osudio civilizovani svijet, ali ne i današnja Srbija koja štiti ubicu pred Višim sudom u Beogradu gdje se već godinama vodi postupak na kojem se razmatra preuzimanje služenja dvadesetogodišnje Đukićeve kazne, ali bez ikakvog rezultata. I tako već godinama. Riječi poricanja zamijenili su rafalne metke i zvižduke granata, kontinuirana laž pretvara mir u novo vođenje rata drugim sredstvima. George Orwel je u svojim ratnim dnevnicima opisivao selektivnost ljudske pažnje, sjećanja i osjetljivosti. Posljedica takvog stajališta je propadanje u moralni bezdan i besramnost. U dijalogu Leonidasa Donkisa i Zygmunta Baumana govori se o uznemirujućem fenomenu koje je duboko ukorijenjeno u manifestacijama tekućeg zla, a radi se o nemoralnim oportunistima koji se predstavljaju kao mučenici i disidenti, kojima fašizam i radikalni nacionalizam jesu dekadentni životni izbor.

U svojoj knjizi “Tekuće zlo” navode primjer nama dobro poznatog ruskog pisca Eduarda Limonova koji je pucao snajperom po građanima Sarajeva, inače on je utemeljitelj neofašističke stranke u Rusiji koja se u početku snažno suprostavljala Kremlju i Putinu, kako bi naposljetku prihvatio ruskog predsjednika kao svog junaka. U autobigrafskoj fikciji “To sam ja Eddie”, Limonov zapisuje: “Nemam ni srama ni savjesti, pa me savjest ni ne muči”. Koliko se srpskih političara može ogledati u ovoj rečenici, objašnjavajući fenomen ljudi poput Limonova, kojeg odlikuje istinski nemoral i odsustvo osjećaja srama, jer prikloniti se zlu znači napraviti izbor da pronađeš sebe unutar gomile kojom vlada masovna histerija.

Laž je branitelj histerije laži unesene u srpske udžbenike istorije, akademske manifeste, državne dokumente, televizijske emisije, novinske članke. Srbijansko društvo se mora preispitati kao optuženik od svog potomstva koje treba izaći pred etički sud nove generacije. Zbog toga je Hannah Arendt tvrdila da je moguće ostati moralan jedino kroz neposluh, odnosno postavljanjem načela moralnosti i istine iznad svih ostalih, ma koliku cijenu morali platiti. Srbija čeka takvu generaciju koja će prekinuti laž svojih očeva!

12.03.2019.

ELMA HODžIĆ: ŽENE ŽRTVE RATA MIJENJAJU BiH

12.03.2019.

KRIVIČNE PRIJAVE ZBOG ČETNIČKOG PARADIRANJA U VIŠEGRADU

12.03.2019.

ČEDOMIR JOVANOVIĆ ČETNIKE U VIŠEGRADU UPOREDIO SA NACISTIMA ISPRED AUŠVICA: "NEĆE BITI NI PAKLA NI KRVAVE DRINE, TO JE IZRAZ VELIKE NEMOĆI DODIKA, REPUBLIKE SRPSKE, SRBIJE..."


ČEDA JOVANOVIĆ ČETNIKE U VIŠEGRADU UPOREDIO SA NACISTIMA ISPRED AUŠVICA: "Neće biti ni pakla ni krvave Drine, to je izraz velike nemoći DODIKA, Republike Srpske, Srbije,..."

Krvava Drina nije pretnja samo Bošnjacima, nije donela sreću ni Srbima. Treba li da podsećam koliko je srpski narod stradao zbog ideologije krvave Drine, koliko trpimo danas u Srbiji, i koliko je srpski narod stradao u Bosni zbog te ideologije", poručio je Jovanović.Image result for cedomir jovanovic u srebrenici

Čedomir Jovanović, lider Liberalno - demokratske partije Srbije, povodom okupljanja pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu za N1 je poručio da neće biti ''ni pakla ni krvave Drine'', te da njihovo postrojavanje 10. marta ima smisla kao i okupljanje nacista ispred Aušvica.

Podsjećamo, sa skupa i postrojavanja u Višegradu mogla se čuti poruka: "Biće opet pakao i krvava Drina".

"Neće biti ni pakla ni krvave Drine. To je samo izraz velike nemoći Republike Srpske, Srbije, srpskog naroda, naših elita. Ne znam kome uopšte bilo šta može da se dopada i imponuje ono što se jučer videlo u Višegradu. To me podseća na skupove ustaša koje mediji eksploatišu u Srbiji, i vaš predsedavajući Dodik. To ima smisla kao i okupljanje nacista ispred Aušvica", kazao je Jovanović za N1.

Milorad Dodik, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH nije se oglasio povodom događaja koji se se desili u nedjelju.

"To samo govori da je nesposoban za funkciju na kojoj se nalazi. On zna koje su njegove ustavne dužnosti. Obavezan je da štiti državu i ljude u njoj. Krvava Drina nije pretnja samo Bošnjacima, nije donela sreću ni Srbima. Treba li da podsećam koliko je srpski narod stradao zbog ideologije krvave Drine, koliko trpimo danas u Srbiji, i koliko je srpski narod stradao u Bosni zbog te ideologije", poručio je Jovanović.

Ocijenio je Jovanović da su danas odnosi između država i naroda mnogo komplikovaniji i teži nego u godinama kada je izbio rat na ovim prostorima.

"Nema puno pameti danas u politikama koje dominiraju. Hrvatska oplakuje Bleiburg i odluku Austrije. Hag nije doprineo marginalizovanju nacionalizma. One koji mi smatramo zločincima su heroji na drugoj strani, i obratno. O žrtvama moramo misliti, oni su najveći taoci nesposobnosti i naša deca. Moramo skinuti hipoteku zla", poručio je.

"Ako nemamo snagu da pravim imenom nazovemo one koji su odgovorni za zlo, osuđujemo našu decu. To zlo, onu svoju šansu vidi u konfuziji koju prati i delovanje međunarodne zajednice, slabost Dejtona, u regionalnim problemima koji su otvoreni. Uz Bosnu - najteži je problem Kosovo. Zato se i prave kompromisi", poruka je Jovanovića.

Inače, 12. marta se obilježava 16 godina od ubistva Zorana Đinđića, a rekao je da dešavanja iz Višegrada ne bi ni bilo da je Đinđić živ.

"Meni je još taj 12. mart pred očima. Nikada neću u potpunosti iskoračiti iz tog dana. Višegrada ne bi bilo da nije pucano u Đinđića. On je upucan u akciji 'Stop Hagu'. Mnogo što šta bi bilo drugačije. Meni puno nedostaje, ali to je nešto što se tiče mene. Zaustavljen je u 52. godini, a bio je potreban i Srbiji i Bosni i Kosovu, Hrvatskoj i Crnoj Gori", izjavio je Jovanović.

12.03.2019.

MINISTAR SIGURNOSTI U BiH DRAGAN MEKTIĆ OSUDIO OKUPLJANJE ČETNIKA U VIŠEGRADU

NIKO OD MEKTIĆA NIJE OČEKIVAO OVAKVU OSUDU ČETNIKA: "To je govor mržnje, treba svi da budemo zabrinuti zbog njih, PODUZEĆEMO..."

"Svaki ozbiljan čovjek bez obzira kojoj grupaciji pripada - treba da bude zabrinut. Može da osjeća nesigurnost kada neko prijeti. Nama su svježa iskustva, znamo šta sve znači", kazao je.


Image result for cetnici opet u visegradu

Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine za N1 je komentarisao okupljanje i postrojavanje pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu, 10. marta.

On jerekao da takve stvari i sva okupljanja sličnog karaktera treba sprečavati, a ne sakupljati reakcije kada se takve scene dogode.

"Nama se to događa više puta. Ja sam jučer govorio, ovdje postoji druga vrsta problema. Ja sam jučer osudio takve događaje i poruke poslane sa tog skupa. To je bio govor mržnje. To je apsolutno neprihvatljivo", izjavio je Mektić.

Ministar sigurnosti je kazao da je to udruženje registovano kao Udruženje građana, i kao takvo je upisano u sudski registar.

"Oni tako obavljaju svoju djelatnost. Zatražili su dozvolu za održavanje", poručio je Mektić.

"U procesu provjere i upisa je to trebalo spriječiti takvu vrstu udruženja. A ne da se dozvoli da se godinama to dešava i manifestuje, da postane tradicionalno i da nas samo to interesuje jedan dan", izjavio je Mektić.

Da li dešavanja iz Višegrada predstavljaju prijetnju, prije svega zbog poruka koje su poslane?

"Naravno, sve organizacije i udruženja koja u svom načinu djelovanja i kako djeluju, a ispoljavaju i vijeđaju vjerska osjećanja građana, šire govor mržnje, podstiču ekstremizam su prijetnja", poručio je Mektić.

On je kazao da Ministarstvo sigurnosti u izvještajima u radu podvlači da će se boriti protiv svih ekstremističkih organizacija, pojedinaca i tako dalje, koji šire vjersku, nacionalnu mržnju.

"Mi da zabranimo - a nekakav sud ih registrovao. Mi ćemo pokrenuti proceduru, prikupit ćemo i dokumentovati događaj, dostaviti tužilaštvu i vidjeti dali će iko reagovati. I do sada smo to radili. Mi predmet ustupamo nadležnom organu. Sve informacije koje su vezane za događaj da to objedinimo u materijal i dostavimo tužilaštvu. Oni mogu pokrenuti istragu, tražiti od nas da izvršimo ono što oni zahtijevaju kako bi oni donosili dalje odluke. Za svakog onog za koga se dokaže da je počinio određeno krivično djelo treba biti uhapšen i procesuiran", poručio je Mektić.

Ipak, on ne vjeruje da postoji spremnost da se reaguje.

"Imali smo takvih situacija i slučajeva u ranijem periodu, o čemu je materijal ustupljen - i ni u jednom slučaju se nije reagovalo", izjavio je Mektić.

"Država je dozvolila registraciju takvih udruženja, djeluju legalno. Dobili su odobrenje... Svi su trebali da vrše procjenu, u smislu da se na takvim skupovima može doći do takvog pozivanja i prozivanja na mržnju, i onda u skladu s tim dozvoliti skup ili ne. Ministarstvo sigurnosti nema te kompetencije", pojasnio je Mektić.

Poručio je da pojedini političari i stranke manipulišu sa takvim događanjima, pokušavaju da se dodvore nekome, a trebali su da reaguju.

Da treba biti zabrinut - treba, njegova je poruka.

"Svaki ozbiljan čovjek bez obzira kojoj grupaciji pripada - treba da bude zabrinut. Može da osjeća nesigurnost kada neko prijeti. Nama su svježa iskustva, znamo šta sve znači", kazao je.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89220406

Powered by Blogger.ba