Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

10.03.2019.

SAD JE SVE JASNO, KO SE PITA U SRBIJI

SAD JE SVE JASNO; Vučić, Dačić i Brnabić s patrijarhom Irinejem: „Bitno da država i crkva imaju isto mišljenje…“

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je prenio patrijarhu Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineju šta sadrži paltfoma Prištine i obrazložio koliko to opasnosti nosi i koliko je teška situacija u kojoj se Srbija nalazi


Image result for aleksandar vucic, irinej, dacic i brnabić fotos

Istaknuo je da je zahvalan patrijarhu i članovima Sinoda SPC, koji su imali volje da ga saslušaju.

"Mi smo doneli patrijarhu i ostalima tekst paltforme koju su kosovski Albanci usvojili za potrebe prekida dijaloga sa Beogardom i upoznali ih sa svim akcijama i šta su činili - od nesprovođenja Briselskog sporazuma, preko taksi, do paltforme koja je u stvari pokazatelj koliko neki ljudi žele izazivanje krize i izazivanje problema, a ne rešavanje problema", rekao je Vučić.

Mi smo tačku po tačku, princip po princip obrazložili i rekli koliko to opasnosti nosi i koliko je teška situacija u kojoj se Srbija nalazi, dodao je predsjednik Srbije.

Patrijarh Irinej je rekao da je bitno da država i crkva imaju isto mišljenje o problemu i isto mišljenje o tome kako da reaguju na problem, u situacijama kakva je sada oko Kosova i Metohije.

"Imali smo susret sa predsednikom Srbije i članovima vlade, kako bi porazgovarali o stanju kod nas, posebno na KiM, koje na žalost iz dana u dan postaj sve teže i komplikovanije", rekao je patrijarh SPC-a nakon sastanka.

"Na tu temu smo razgovarali kako će se stvari razvijati ubuduće. Bitno je da imamo isto mišljenje o tim problemima i načinu kako da mi reagujemo u tim prilikama", objasnio je.

Poglavar srpske crkve rekao je novinarima, da je razgovarano o stanju u zemlji, posebno o Kosovu i Metohiji, gdje iz dana u dan postaje, kako kaže, situacija sve teža.

(SB / Agencije)

10.03.2019.

DENIS ZVIZDIĆ POZVAO TUŽILAŠTVO BiH DA HITNO REAGUJU ZBOG OKUPLJANJA ČETNIKA

DENIS ZVIZDIĆ POZVAO TUŽILAŠTVO BiH DA HITNO REAGUJU ZBOG OKUPLJANJA ČETNIKA


/////////////////////////


/////////////////////////////

//////////////////////////////

///////////////////////////////


//////////////////////////////////


Četništvo, politika mržnje i podjela će završiti na smetljištu istorije


10.03.2019.

REAKCIJE STRANAKA IZ FBiH NA OKUPLJANJE ČETNIKA U VIŠEGRADU

Reakcije stranaka iz FBiH na okupljanje četnika u Višegradu

Reakcije stranaka iz FBiH na okupljanje četnika u Višegradu
Foto: Vijesti.ba

U Višegradu su se danas okupili poklonici četničkog generala i ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata Dragoljuba Draže Mihailovića.

 

Brojne su reakcije stranaka iz Federacije BiH.

SDA zahtijeva da Tužilaštvo BiH po službenoj dužnosti odmah poduzme sve korake i pokrene krivične postupke protiv organizatora četničkog okupljanja u Višegradu.

Također tražimo pokretanje postupka zabrane ovakvih i sličnih okupljanja, kao i zabranu djelovanja Četničkog ravnogorskog pokreta u BiH, jer njihovo djelovanje predstavlja prijetnju miru i stabilnosti.

Okupljanje i postrojavanje četnika iz BiH i Srbije u Višegradu i prijeteće poruke upućene sa tog skupa sadrže sve elemente zakonom kažnjivog djela širenja nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, navode iz SDA.

Dodaju da je pstrojavanje srpskih nacionalističkih falangi posebno juznemirujuće za Bošnjake povratnike u entitet RS, a naročito u Višegradu u kojem su u Drugom svjetskom ratu i tokom agresije na BiH u periodu 92-95. nad Bošnjacima počinjeni masovni ratni zločini.

Ukoliko Tužilaštvo BiH, ali i entitetske vlasti RS-a i lokalne vlasti u Višegradu, ne poduzmu ništa u kažnjavanju organizatora četničkog divljanja i zabrani svih budućih sličnih skupova, smatraćemo ih saučesnicima u prijetnjama koje se upućuju Bošnjacima i shodno tome ćemo se odnositi prema njima, nabovode iz SDA.

Čolpa: Dodik pokrovitelj novih poziva na genocid

Predsjednik Građanskog zaveza (GS) Nihad Čolpa rekao je da je zastrašujuće to što je danas u Višegradu pozvano na novi genocid. On smatra da se četničko orgijanje desilo pod pokroviteljstvom Milorad Dodika, predsjednika SNSD-a, te da to treba dobiti hitan odgovor od stranih ambasada u Bosni i Hercegovini.

„Na novi genocid je pozvano iz Višegrada, sa mjesta gdje su spaljivana živa djeca i silovane žene prije 25 godina“, rekao je Čolpa, ističući da Vlade Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini, nije reagirala na to.

Predsjednik GS-a je rekao da se pribojava da se građanima Bosne i Hercegovine sprema novo krvoproliće. On je pozvao OHR kao i cjelokupnu međunarodnu zajednicu da odmah upute jasne i čvrste garancije da će zaustaviti četničko divljanje u što kraćem roku, te da će u slučaju pokušaja novog oružanog napada na Bosnu i Hercegovini vojno djelovati i osujetiti takve ideje.

Čolpa je pozvao međunarodnu zajednicu da odmah prekine saradnju i izoluje politike koje podržavaju četničku ideologiju, ali i sve druge fašističke pokrete na tlu Bosne i Hercegovine.

"Građanima BiH nada ne može biti zamjena za plan sprječavanja genocida, kao što ni guranje glave u pijesak neće riješiti te probleme", rekao je Čolpa.

„Međunarodna zajednica je ta koja može smiriti ovu ludilo. Ako izostane konkretna reakcija OHR-a, građani Bosne i Hercegovine to mogu shvatiti kao prečudno podržavanje fašističke ideologije, a to onda nikome ne može donijeti dobro“, zaključio je predsjednik GS-a.


Reakcija i iz DF-a


Demokratska fronta BiH poziva ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača i ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da uhapse pripadnike četničkog pokreta koji su danas u Vìšegradu eksplicitno pozivali na činjenje novih zločina, ili da im se, ako ih i pored očitih četničko koljačkih namjera ne žele privesti, jednostavno pridruže.

Smatramo da poruke o novim klanjima ne ostavljaju nimalo prostora ni entitetskim ni državnim policijskim agencijama za nereagovanje. Četnička okupljanja u Višegradu ne završavaju se tek na porukama mržnje, nego predstavljaju ohrabrenje onima koji su ne tako davno po Višegradu pravili žive lomače da ponovo tu, ili negdje već drugo, učine isto.

Nedopustivo je da ove četničke, samo za javnost, nenaoružane formacije, otvoreno prijete terorom, a da pri tome nema apsolutno nikakve reakcije institucija. Sigurnosne agencije entiteta i države istog časa moraju građanima koji se osjećaju ugroženima uslijed poslijednjih prijetnji garantovati sigurnost i zaštitu, pružajući dokaz da nisu saglasni sa četničkim pozivima na nova klanja. Ukoliko to izostane treba smatrati da četnici imaju otvorenu podršku u prijetnjama i zločinačkim planovima.

(Vijesti.ba)10.03.2019.

MILORAD DODIK POKROVITELJ NOVIH POZIVA NA GENOCID, TUŽILAŠTVO BiH PO SLUŽBENOJ DUŽNOSTI ODMAH DA PODUZME SVE KORAKE

OŠTRE REAKCIJE SDA, DEMOKRATSKE FRONTE, GRAĐANSKOG SAVEZA...: "Tužilaštvo BIH po službenoj dužnosti odmah da poduzme sve korake; Dodik pokrovitelj novih poziva na genocid"!

Saopćenja Stranke demokratske akcije, Demoktarske fronte i Građanskog saveza prenosimo u cijelosti


Četničko okupljanje u Višegradu, povratnici ogorčeni

Stranka demokratske akcije zahtijeva da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine po službenoj dužnosti odmah poduzme sve korake i pokrene krivične postupke protiv organizatora četničkog okupljanja u Višegradu.

Također traži pokretanje postupka zabrane takvih i sličnih okupljanja, kao i zabranu djelovanja Četničkog ravnogorskog pokreta u BiH, jer njihovo djelovanje, kako se ističe u saopćenju SDA, predstavlja prijetnju miru i stabilnosti.

- Okupljanje i postrojavanje četnika iz BiH i Srbije u Višegradu i prijeteće poruke upućene sa tog skupa sadrže sve elemente zakonom kažnjivog djela širenja nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti - upozorava SDA.

Iz te stranke također naglašavaju kako postrojavanje srpskih nacionalističkih falangi posebno je uznemirujuće za Bošnjake povratnike u entitet RS, a naročito u Višegradu u kojem su u Drugom svjetskom ratu i tokom agresije na BiH u periodu 92-95. nad Bošnjacima počinjeni masovni ratni zločini.

- Ukoliko Tužilaštvo BiH, ali i entitetske vlasti RS-a i lokalne vlasti u Višegradu, ne poduzmu ništa u kažnjavanju organizatora četničkog divljanja i zabrani svih budućih sličnih skupova, smatraćemo ih saučesnicima u prijetnjama koje se upućuju Bošnjacima i shodno tome ćemo se odnositi prema njima- navodi SDA.

REAKCIJA DEMOKRATSKE FRONTE

Demokratska fronta poziva ministra unutrašnjih poslova RS, Dragana Lukača i ministra sigurnosti BiH, Dragana Mektića da uhapse pripadnike četničkog pokreta koji su danas u Vìšegradu eksplicitno pozivali na činjenje novih zločina, ili da im se, ako ih i pored očitih četničko koljačkih namjera ne žele privesti, jednostavno pridruže.

Smatramo da poruke o novim klanjima ne ostavljaju nimalo prostora ni entitetskim ni državnim policijskim agencijama za nereagovanje. Četnička okupljanja u Višegradu ne završavaju se tek na porukama mržnje, nego predstavljaju ohrabrenje onima koji su ne tako davno po Višegradu pravili žive lomače da ponovo tu, ili negdje već drugo, učine isto.

Nedopustivo je da ove četničke, samo za javnost, nenaoružane formacije, otvoreno prijete terorom, a da pri tome nema apsolutno nikakve reakcije institucija. Sigurnosne agencije entiteta i države istog časa moraju građanima koji se osjećaju ugroženima uslijed poslijednjih prijetnji garantovati sigurnost i zaštitu, pružajući dokaz da nisu saglasni sa četničkim pozivima na nova klanja. Ukoliko to izostane treba smatrati da četnici imaju otvorenu podršku u prijetnjama i zločinačkim planovima, stoji u saopćenju DF-a.

OŠTRO IZ GRAĐANSKOG SAVEZA

Predsjednik Građanskog saveza (GS) Nihad Čolpa rekao je da je zastrašujuće to što je danas u Višegradu pozvano na novi genocid. On smatra da se četničko orgijanje desilo pod pokroviteljstvom Milorad Dodika, predsjednika SNSD-a, te da to treba dobiti hitan odgovor od stranih ambasada u Bosni i Hercegovini.

„Na novi genocid je pozvano iz Višegrada, sa mjesta gdje su spaljivana živa djeca i silovane žene prije 25 godina“, rekao je Čolpa, ističući da Vlade Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini, nije reagirala na to.

Predsjednik GS-a je rekao da se pribojava da se građanima Bosne i Hercegovine sprema novo krvoproliće. On je pozvao OHR kao i cjelokupnu međunarodnu zajednicu da odmah upute jasne i čvrste garancije da će zaustaviti četničko divljanje u što kraćem roku, te da će u slučaju pokušaja novog oružanog napada na Bosnu i Hercegovini vojno djelovati i osujetiti takve ideje.

Čolpa je pozvao međunarodnu zajednicu da odmah prekine saradnju i izoluje politike koje podržavaju četničku ideologiju, ali i sve druge fašističke pokrete na tlu Bosne i Hercegovine.

"Građanima BiH nada ne može biti zamjena za plan sprječavanja genocida, kao što ni guranje glave u pijesak neće riješiti te probleme", rekao je Čolpa.

„Međunarodna zajednica je ta koja može smiriti ovu ludilo. Ako izostane konkretna reakcija OHR-a, građani Bosne i Hercegovine to mogu shvatiti kao prečudno podržavanje fašističke ideologije, a to onda nikome ne može donijeti dobro“, zaključio je predsjednik GS-a.

(SB)

10.03.2019.

BAKIRA HASEČIĆ OPTUŽUJE MINISTRA MEKTIĆA: "KAKO JE MOGUĆE DA ČETNICI, U ČETNIČKIM UNIFORMAMA PREĐU DRŽAVNU GRANICU BOSNE I HERCEGOVINE"?

BAKIRA HASEČIĆ UPIRE PRSTOM U MINISTRA MEKTIĆA: "Kako je uopće moguće da četnici, u četničkim uniforma, pređu državnu granicu Bosne i Hercegovine"?

Ravnogorsko-četnički pokret kao organizacija djeluje na teritoriji Srbije, BiH i Crne Gore, u BIH ima osam okruga. Barem zvanično ne postoji informacija o tačnom broju pripadnika ovog pokreta


Image result for bakira hasečić fotos

Predsjednica Udruženja "Žena žrtva rata" Bakira Hasečić optužila je državnog ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića "jer nije reagirao na današnje okupljanje pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu."

"Znači li to da Mektić podržava okupljanje onih koji su činili zločine, među njima i zločine u Višegradu gdje se četnici danas okuplja nesmetano", izjavila je Hasečić za Patriju, istovremeno upozoravajući na propuste i direktora Granične policije BiH Zorana Galića "jer nije spriječio ulazak četnika u BiH."

"Kako je uopće moguće da četnici, u četničkim uniforma, pređu državnu granicu Bosne i Hercegovine", rekla je Hasečić.

10.03.2019.

DRAGAN BURSAĆ : GENOCIDNA TVOREVINA PROTIV SRĐANA

NOVA KOLUMNA DRAGANA BURSAĆA: Genocidna tvorevina protiv Srđana

Sva ta političko-pravna menažerija koja se sprda sa Markalama, tuzlanskom Kapijom i na koncu sa Srebrenicom, šta je nego istinska živa slika jedne genocidne tvorevine.

altPiše:Dragan Bursać 

Entitet RS niti jednog trenutka nije prihvatio, izliječio, zavidao rane i na kraju težio oprostu za one koji su počinili genocid u njegovo imeAl Jazeera

Kulturolog, pravnik i publicist Srđan Šušnica, zaposlen na radnom mjestu revizora učinka u Glavnoj službi za reviziju javnog sektora bh. entiteta Republika Srpska, dobio je otkaz. Među razlozima otkaza navodi se i da je Šušnica javno govorio da je bh. entitet Republika Srpska 'genocidna tvorevina'.

Kako je moguće, postavlja pitanje skromni potpisnik ovih redova, da neko zbog svog mišljenja u javnoj sferi dobije tek tako otkaz. Pa lijepo ili preciznije grozno.

Genocidnost u poricanju

Entitet RS niti jednog trenutka nije prihvatio, izliječio, zavidao rane i na kraju težio oprostu za one koji su počinili genocid u njegovo ime. Zapravo, naprotiv, režim i sva nesreća svake rukovodeće glave u ovom habitusu jeste pusti fakat da je Republika Srpska, šta god ona bila, slavila i da slavi ratne zločince. Konstantno!

Pa jeste zato Republika Srpska genocodna tvorevina. Dabome, nisu dobri ljudi, nisu jedinke i ljudska bića genocidni, ali pravni subjekt koji niječe zločin i genocid, čak štaviše, koji uzdiže genocidne glave, pa šta je onda, majka mu stara, do li sigurna kuća za genocidnost?

I nije to ništa, najmanje je zapravo u odnosu na sve ove svjedoke genocida, na sve ove postere, bilborde, majice, kozmetiku, pozamanteriju i ostale kozmetičke ublehe koje krasi Karadžićev, Mladićev, Šešeljev ili Čiča Dražin lik.

Složićemo se vrlo lako, sva ta političko-vojna menažerija opskurna, koja uživa na grbači narodnoj dok se sprda sa Markalama, Tuzlanskom Kapijom, logorima za nesrbe i na koncu i sa Srebrenicom, šta je nego istinska živa vizuelna himne jedne genocidne tvorevine.

Ako me pitate, da li je moj brat, kum, moja žena, moj profesor, da li su svi oni međaši i tvoritelji nekakve republike genocidne, dabome da nisu. To su samosvjesna bića sa imenom i prezimenom, koje bili donji do leđa za entiteom. Ako me pitate da li ovaj entitet nastanjuje simbioza polupismenih političara i nepismenog puka, koji u genocidnosti kroje svoje trajanje, reći ću da.

A zašto vam sve ovo govirim. Eto taj Srđan, Srđan Šušnica, sin inspektora Miodraga Šušnice, mučki ubijenog od srBskih antiheroja u Banjaluci, koji su običavali ubijati ljude, eto taj Srđan je dobio okaz u entitetskoj firmi te i takve Republike Srpske zato što ju je nazvao, između ostalog i genocidnom tvorevinom.

Sve je leglo na svoje grobno mjesto

Zabrinuo bih se i za Srđana i za njegovo poštenje i ljudskost, e da mu je ta Republika Srpska rekla, 'dokazaću ti Srđo da nisi u pravu'. Ali, ništa od toga. Ovako, sve je leglo na svoje mjesto da ne kažem na svoje grobno mjesto. Od arhipelaga zločina Tomašice do mezarja Potočara, od buktećih ljudi Višegrada do urbicida Banjaluke i elitocida Prijedora, sve je to genocidno vonjava tvorevina.

Ne zato što je dušmani tako zovu, ne zato što je to hir kakvog bolesnig uma. Ne! Ona je genocidna jer boli žrtve, jer podržava monstrume, jer nipodaštava nevine,  jer obožava genocid i vazdiže zločine.

Ne vjerujete?

Pogledajte sa kakvim smećem se filuju mediji, oni na entitetskoj grbači u Republici Srpskoj, od tzv. samogranatiranja Markala i Tuzle, do trajne želje da se Potočari pretvore u “obradivo srBsko zemljište”. Ako to nije genocid u naumu, u umu i u glavi, ne znam šta je onda.

Ne možete živjeti istoriografski, hagiografski, na koncu civilizacijski vijek, i da se tako ponašate, a da ne budete prepoznati kao ljudi ili sistem genocidnih namjera. Ne možete! To će vam svako na planeti Zemlji reći, a otkaz Šušnici samo potvrditi.

Ne možete ljude, Srbe iz Republike Srpske nazivati izdajnicima samo zato što zločine i zločince nazivaju pravim imenom. Ne možete Srđanu Šušnici uručiti otkaz zato što je stvar u entitetu nazvao pravim imenom.

Ili možete? Tek tako...

Ali hajmo biti produktivni, emancipovani. Hajmo biti ljudi bez jeda. Ljudi koji gledaju naprijed. Hajmo vratiti Šušnicu u entitetsko preduzeće, u okolinu, u grad, u Banjaluku kako se prije zvalo naselje na Vrbasu. Hajmo javno osuditi sve one koji su u moje, u tvoje, u naše ime počinili zločine i genocid. Hajmo pokazati RS-u da je Šušnica pogriješio i da znamo ko mu je ubio oca.

Ne može!

Naravno da ne može, jer je bilbord “Dobrodošli u Republiku Srpsku”, koj ledi svakom normalnom čovjeku krv u žilama, predstavlja stvarnost života sadašnjeg. Zacementiran. Jednako kao što je Ratko Mladić zacementirani Če Gevara u RS-u.

Pa kako onda da vas čovjek nazove, najiskrenije mi reci Republiko koja to nisu, a najmanje si srpska. Jer sramota je da se istinski predstavnik srpskog roda identifikuje i ime svoje prlja povijesnom nebulozom imena tvoga.

Na koncu, ime Republike Srpske od povijesti i suda niko spasiti neće. I to nije toliko bitno. Bitnije je hoće li stanovništvo, ono srpsko, obraze svoje u očima djece svoje od sramote saprati.

Ako je to sad uopšte i moguće. Za početak, vrati tvorevino Srđana na posao, pa da ne pričamo o genocidnosti.

(Izvor: Aljazeera Balkans)

10.03.2019.

TAMA S KAMELIJAMA

10.03.2019.

FILIP BALUNOVIĆ: U ENTITETU RS-A POSTOJI NEKO MOĆNIJI OD DODIKA, IME MU JE DRAGAN LUKAČ

10.03.2019.

U SANDžAKU ODRŽANI PROTESTI PROTIV NEGIRANJA GENOCIDA U BiH

U Sandžaku održani protesti protiv negiranja genocida u BiH

U Sandžaku održani protesti protiv negiranja genocida u BiH
Foto: Sandžak press - Vijesti.ba
SDA Sandžak organizirala je danas u Novom Pazaru protestnu šetnju “Za sigurnu budućnost- Sandžak se budi“, a protestima je prisustvovalo nekoliko stotina građana iz svih gradova Sandžaka.

Upućena je poruka kojom se daje podrška građanima Srbije i njihovim zahtjevima i izražava spremnost "da zajedno izgradimo državu zasnovanu na vladavini prava i jednakim mogućnostima za sve".

Predsjednik SDA Sandžak Sulejman Ugljanin je prisustvovao protestima, a pročitao je i pismo.

- Mi se ovim protestom pridružujemo ljudima koji izražavaju svoju spremnost da zajedno izgradimo državu zasnovanu na vladavini prava i jednakih mogućnosti za sve. Protestiramo protiv tolerantnog odnosa srpskih državnih organa prema zločinima nad Bošnjacima. Srpska Skupština, srpska Vlada i srpski predsjednik negiraju zločin genocida nad Bošnjacima u BiH i masovne zločine nad Bošnjacima Sandžaka, u Sjeverinu, Kukurovićima, Štrpcima i druge zločine čije su žrtve Bošnjaci Sandžaka, čime se kod Bošnjaka stvara osjećaj nesigurnosti - navodi se u pismu.

Izrazili su i protest "zbog diskriminacije koja se provodi nad Bošnjacima u Sandžaku pri zapošljavanju u tužilaštvu, sudstvu, policiji i drugim službama sa javnim ovlaštenjima".

- Protestiramo zbog neprijateljskog odnosa srpskih državnih organa prema bošnjačkom narodu Sandžaka i njihovim legitimno izabranim predstavnicima, izraženo kroz vjerski šovinizam, nacional-fašizam i socijal-rasizam. ProtestieMO protiv izraženog apsolutizma i diktature u Srbiji čime je suspendIRANA vladavina prava i pravna sigurnost, osnovna ustavna načela, prava na život, slobodu, sigurnost i ekonomski razvoj bez uslovljavanja. Protest što još nije riješen status Sandžaka i što Bošnjacima u Srbiji još nije priznato ranije stečeno pravo naroda. Ovi pritesti imaju za cilj sigurnu budućnost, život dostojnog čovjeka i izgradnju države jednakih mogućnosti za sve", navodi se.

Iz SDA Sandžaka ranije najavljeno da će naredni prostet biti održan u subotu 16. marta 2019. godine.


(Vijesti.ba / Avaz)


10.03.2019.

SANJA PAVLOVIĆ: AKO MI STANEMO, STAJE CEO SVIJET

10.03.2019.

PROF. DR NEDžMA DžANANOVIĆ MIRAŠČIJA: BiH TEK ČEKA DOKAZIVANJE NA PUTU EU INTEGRACIJA

10.03.2019.

PROTEST '1 OD 5 MILIONA' ČETRNAESTI PUT U BEOGRADU

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89240579

Powered by Blogger.ba