Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

08.03.2019.

KEMAL KURSPAHIĆ : DOGOVORI I ODGOVORI

08.03.2019.

PAZI, ŽENSKA BAŠTINA

08.03.2019.

ŠTA JE OSMI MART ŽENAMA

08.03.2019.

ERIC NELSON U POSJETI OSBiH: NASTAVAK PODRŠKE SAD-A

Nelson u posjeti OSBiH: Nastavak podrške SAD-a

Nelson u posjeti OSBiH: Nastavak podrške SAD-a
Nelson se sastao sa pukovnikom Zdravkom Rezom, zapovjednikom 4. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH, i vojnicima iz brigade, te prisustvovao jednom dijelu obuke

U okviru partnerstva između Nacionalne garde Marylanda i Oružanih snaga BiH, koje je bilo od izuzetne koristi i za BiH i za SAD tokom 16 godina svog postojanja, pripadnici 175. krila sanitetske eskadrile zračnih snaga Nacionalne garde Maryland održali su medicinsku obuku za pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Ovakvi programi obuke pružaju pripadnicima Oružanih snaga BiH priliku da se upoznaju sa vojnim metodama i tehnikama djelovanja oružanih snaga SAD, s ciljem pružanja pomoći Bosni i Hercegovini u ostvarenju njenih sigurnosnih ciljeva.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson sastao se danas sa pukovnikom Zdravkom Rezom, zapovjednikom 4. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH, i vojnicima iz brigade, te prisustvovao jednom dijelu obuke.

- Ovaj program medicinske obuke, koji ima za cilj obnoviti ranije stečeno znanje, koji su proveli pripadnici 175. sanitetske eskadrile zračnih snaga Nacionalne garde Marylanda, savršen je primjer nastavka saradnje između Oružanih snaga BiH i Nacionalne garde Marylanda. Zahvaljujući ovakvim programima, pripadnici Oružanih snaga BiH spremni su da odgovore na niz medicinskih slučajeva u vanrednim situacijama, što povećava njihovu operativnu spremnost, i u BiH, ali i van nje, dok pružaju podršku budućim angažmanima s SAD-om, NATO-om i NATO patrnerima. Građani Bosne i Hercegovine mogu biti sigurni da su njihove Oružane snage BiH sposobne brzo reagovati u svakoj vanrednoj situaciji kako bi ljudi BiH bili sigurni - rekao je ambasador Nelson.

Svake godine, Evropska komanda Oružanih snaga SAD-a i Ministarstvo odbrane BiH zajednički organizuju oko 70 vojnih vježbi i događaja. Cilj ovog programa je razmjena  iskustava i poboljšanje interoperabilnosti između oružanih snaga SAD-a i BiH. U mnogim ovim aktivnostima učestvuje Nacionalna garda države Maryland, koja je povezana sa Bosnom i Hercegovinom kroz Program država partnera. Program država partnera pruža podršku NATO Programu partnerstva za mir (PfP), uspostavljajući dugoročnu saradnju sa jedinicama nacionalnih gardi i oružanim snagama zemlje članice PfP-a.  Ovi događaji naglašavaju pozitivnu saradnju na polju sigurnosti između dviju oružanih snaga, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ambasade SAD.
08.03.2019.

DENIS ZVIZDIĆ : JASNA I NEDVOSMISLENA PORUKA AMBASADORA SAD-A

Zvizdić: Jasna i nedvosmislena poruka ambasadora SAD-a

Zvizdić: Jasna i nedvosmislena poruka ambasadora SAD-a
Foto: Vijesti.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić izražava zadovoljstvo porukom koju je jučer uputio ambasador SAD u BiH, Eric Nelson tokom prvog obraćanja bosanskohercegovačkoj javnosti, saopšteno je danas.

“Poruka ambasadora Nelsona je bila jasna i nedvosmislena, i predstavlja nastavak kontinuirane prijateljske podrške našoj državi BiH, njenom suvetenitetu i teritorijalnom integritetu, kao i evropskim i NATO integracijama .

Zahvalan sam ambasadoru Nelsonu  na isticanju važnosti poštivanja vladavine prava, sto jeste i  mora ostati jedan od ključnih prioriteta rada Vijeca ministara i svih institucija BiH, kao i podsticanju ostvarivanja većeg stepena sigurnosti i prosperiteta u korist svih građana naše države.

Ambasador Nelson je u svom obraćanju poslao i važne  poruke mira i stabilnosti, te naglasio značaj daljnjeg provođenja reformi u cilju realizacije  ključnih unutrašnjih i vanjskih prioriteta.

Uvjeren sam da će dobronamjerne poruke ambasadora SAD u BIH jednako shvatiti sve političke snage u BiH kako nam ispunjenje uvjeta iz evropske i NATO agende ne bi bilo dnevnopolitičko, već pitanje budućnosti BiH.

Poruke ambasadora Nelsona  jasno ističu da reforme moramo provesti kako bi stvorili bolje i sigurnije društvo za sve građane.

Zbog svega navedenog, pozivam sve prijatelje Bosne i Hercegovine da, svi zajedno, naredne aktivnosti usmjerimo na prihvatanje demokratskih standarda, posebno vladavine zakona i da jos snažnije pokrenemo daljnju integraciju BiH u euroatlantske i druge medjunarodne organizacije. Rad na zajedničkim ciljevima  i vrijednostima treba biti naše zajedničko opredjeljenje.”


(Vijesti.ba / FENA)

08.03.2019.

ZNA LI HNS OBJASNITI NA KOJI NAČIN SE MJERI KO JE MANJI ILI VEĆI BOŠNJAK, HRVAT ILI SRBIN

Zna li HNS objasniti na koji način se mjeri ko je manji ili veći Bošnjak, Hrvat ili Srbin

Zna li HNS objasniti na koji način se mjeri ko je manji ili veći Bošnjak, Hrvat ili Srbin
Foto: Vijesti.ba
Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine poziva privatno udruženje Hrvatski narodni sabor da prestane sa širenjem rasističkih teza o takozvanim legitimnim i nelegitimnim predstavnicima naroda.

Najoštrije osuđujemo ponovno nametanje ideje da političke stranke mogu odlučivati o legitimitetu i istinskoj pripadnosti pojedinaca određenoj etničkoj grupi, te ponovo pitamo čelnike HDZ-a i HNS-a, na koji način se mjeri ko je i u kojem omjeru manji ili veći Bošnjak, Hrvat ili Srbin?

Smatramo da bi bilo dobro da je Dragan Čović, predsjednik udruženja HNS, dokazujući barem vlastitu dosljednost, uputio pismo protesta Draganu Čoviću, predsjedniku stranke HDZ BiH, koja je Gorana Opsenicu, prethodno HDZ-ovog ministra Hrvata u proteklom mandatu u Vladi HNK, u posljednjem izbornom ciklusu kandidovala kao Srbina.

Po vlastitom izjašnjenju Gorana Opsenice, on nije podnosilac obrasca prijave za učešće na izborima koja je u njegovo ime podnesena, te je naglasio da se osjeća isključivo Hrvatom. Međutim, očito Čoviću i njegovoj stranačkoj mašineriji nije problem nekome promijeniti nacionalni identitet, kad im je to od interesa.

Podsjećamo HNS da Tužilaštvo HNK još nije djelovalo po krivičnoj prijavi koju je podnio SDP BiH, a koja je vezana za lažnu ovjeru mandata Gorana Opsenice.

S obzirom da se HNS sada deklarativno želi promaknuti u zaštitnika navodnih zakonskih prava sugrađana srpske nacionalnosti, dobro bi bilo da je Dragan Čović, predsjednik udruženja HNS, uputio pismo protesta Draganu Čoviću, predsjedniku stranke HDZ BiH, zbog sistemskog negiranja konstitutivnosti Srba, srpskog jezika i pisma, bez obzira na presude Ustavnog suda FBiH po tom pitanju, u svim kantonima u FBiH u kojima HDZ ima presudnu riječ.

Što se tiče SDP-a, smatramo da pitanje etničke pripadnosti uopće ne smije biti sredstvo legitimiranja ili diskvalifikacije pojedinaca u bh. političkom životu. Za nas je neprihvatljivo da se koncept etničke pripadnosti očito pokušava koristiti kao sredstvo garancije ili monopola pojedinih političkih subjekata, koji na ovaj način teže ostvarenju kontrole nad političkim funkcijama i javnim resursima građana, nezavisno o ostvarenom izbornom rezultatu.

SDP BiH zato izražava vlastiti stav i opredjeljenje za ispunjenjem obaveze naše države na provedbi presuda Evropskog suda za ljudska prava, koje će dovesti do izmjena izbornog zakonodavstva, u smislu omogućenja svim građanima da nezavisno o svom identitetu obnašaju političke funkcije.

Napominjemo da se radi o obavezi bez čijeg ispunjenja Bosna i Hercegovina ne može pristupiti Evropskoj uniji, te će stoga SDP BiH u potpunosti podržati sve izmjene zakonske regulative u smjeru provedbe spomenutih presuda, nezavisno o njihovim podnositeljima.

(Vijesti.ba)

08.03.2019.

PREDSTAVNIČKI DOM FBiH ODOBRIO ZADUŽENJE ELEKTROPRIVREDE BiH: DEBLOKIRANA IZGRADNJA TE BLOKA 7 U TUZLI

DEBLOKIRANA IZGRADNJA TE BLOKA 7 U TUZLI: Predstavnički dom FBiH odobrio zaduženje Elektroprivrede BiH (FOTO)

Predstavnički dom Parlamenta FBiH dao je JP Elektroprivreda BiH saglasnost za zaduženje za izgradnju Bloka 7.


Parlament zadužio građane kod Kineza za preko milijardu KM

Predstavnički dom Parlamenta FBiH dao je JP Elektroprivreda BiH saglasnost za zaduženje za izgradnju Bloka 7.

Nakon što je Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije JP Elektroprivreda BiH predstavio projekat Blok 7 TE Tuzla, uslijedilo je obraćanje predstavnika Vijeća za državnu pomoć Aleksandra Ristića.

Sa 81 glas za i 6 suzdržanih, usvojen je zaključak da se daje energetska dozvola za izgradnju Bloka 7. Usvojen je zaključak Elektroprivrede BiH, koji javnosti nije obrazložen, a za isti je glasalo 80 dok su četiri zastupnika bila suzdržana.

Sa 80 za i šest suzdržanih, Zastupnički dom dao je garanciju za kreditno zaduženje JP Elektroprivreda BiH kod kineske banke. Također, sa 81 za i šest protiv data je i prethodna zaglasnost za zaduženje Elektroprivrede BiH kod izvozno-uvozne banke Kine nakon čega je sjednica završena.

Premijer FBiH Fadil Novalić kazao je da je ovo historijski projekat i da mu je posebno drago što ide u Tuzlu, gdje se "osjeti određena napetost". 

Kako je rekao, efikasnost Bloka sedam je posebno bitna, jer će sa 40 posto manje potrošnje uglja biti dobivena ista količina energije.

Ugovor za izgradnju bloka 7 Termoelektrane Tuzla potpisan je na Samitu 16+1, koji se prošle godine održao početkom maja u sklopu Sarajevo Business Foruma.

Ukupna vrijednost ugovora procjenjuje se na oko 1,5 milijardi KM.

-Blok 7 je zastao zahvaljujući našem insistiranju da se isprave dvije opasne klauzule. Prva je bila dolarska klauzula, a mi smo tražili da bude u eurima, da nam se ne bi desio slučaj ”švicarac”. Drugo, mi smo redizajnirali ponudu i spustili cijenu za nekih 60-70 miliona maraka, što, priznat ćete, nije nimalo beznačajno – kazao je ranije premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić.

Termoelektrana Tuzla u brojkama

715 megavata trenutna je snaga četiri aktivna bloka u Termoelektrani Tuzla

215 megavata iznosi snaga bloka 6, koji nastavlja rad i nakon izgradnje bloka 7

450 megavata je ukupna snaga novog bloka 7 koji će proizvoditi elekričnu i toplinsku energiju

(SB)

08.03.2019.

PROF.DR. SLAVO KUKIĆ O STAVU GRABAR-KITAROVIĆ: TAKO VAM SVEGA, PRESTANITE POMAGATI

Kukić o stavu Grabar-Kitarović: Tako vam svega, prestanite pomagati

Kukić o stavu Grabar-Kitarović: Tako vam svega, prestanite pomagati
Slavo Kukić / Vijesti.ba
Posljednji istup Kolinde Grabar Kitarović u Briselu, tokom kojeg je govorila o unutrašnjim pitanjima u BiH, sveučilišni profesor Slavo Kukić smatra pokazateljem retuđmanizacije Hrvatske.

"To je pokazatelj radikalnog skretanja Hrvatske u desni ekstremizam, kojim se ne pomaže Hrvatima u BiH", kaže profesor Kukić za Vijesti.ba, analizirajući poruke hrvatske predsjednice nakon sastanka sa evropskim zvaničnicima.

Grabar Kitarović je, podsjećamo, tokom razgovora sa predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom govorila i o BiH.

"Izrazila sam zabrinutost zbog događanja u BiH. Hrvati moraju imati pravo na izbor svojih legitimnih političkih predstavnika. Nužna je reforma Izbornog zakona", napisala je predsjednica Hrvatske na Twitteru.

Prema njenim riječima, Hrvatska zastupa politiku proširenja, "ali na temelju ispunjavanja apsolutno svih kriterija". Što se tiče BiH, Grabar Kitarović je kazala kako sada ima više razumijevanja za nastojanja da se promijeni izborni zakon.

"Postoji sve veće razumijevanje i usudila bih se reći da se malo ranije, nekoliko godina prije izbora, agresivnije krenulo u insistiranje na promjenama u BiH, koja naravno mora provesti sama BiH, na promjenama Izbornog zakona i ispunjavanja europskih kriterija, možda danas ne bismo bili u ovakvoj situaciji", rekla je hrvatska predsjednica novinarima.

S druge strane, profesor Kukić smatra da se na ovakav način pomoć sestrinskoj partiji HDZ-a Hrvatske u BiH, te interes njenog rukovodstva, želi predstaviti kao interes hrvatskog naroda.

"Ja kao Hrvat nemam šta drugo na to reći nego: 'Tako vam svega, prestanite nam pomagati'", kategoričan je Kukić.

Na pitanje da li hrvatska predsjednica ovakvim istupom zapravo prijeti BiH blokiranjem EU puta zbog Izbornog zakona, ovaj sveučilišni profesor ističe da se postavlja pitanje šta Grabar Kitarović podrazumijeva pod "ispunjavanjem apsolutno svih kriterija".

"Promjene Izbornog zakona i Ustava, koje ona sugeriše, nisu evropski kriteriji. Ako ih ona podrazumijeva evropskim kriterijima, onda je apsolutno na krivom tragu. To su kriteriji 17. i 18. vijeka, a ne kriteriji EU i 21. vijeka, niti sistem evropskih vrijednosti", navodi Kukić.

Ukoliko hrvatska predsjednica promjene Izbornog zakona BiH, koje sugeriše, smatra evropskim kriterijima, dodaje naš sagovornik, onda to jeste direktna prijetnja BiH s porukom:

"Ili ćete udovoljiti ultimatumima koje mi pred vas postavljamo, a koji su interes naše sestrinske partije u BiH u cilju da se ona ovjekovječi na vlasti, ili ćemo zaustaviti vaš evropski put".

Kukić ističe kako bi hrvatskoj predsjednici na ovakve stavove odgovorio riječima:

"Takav nam EU put ne treba, jer vodi u podjele BiH kao društva i države, a ako je to uslov evropskog puta, zahvaljujem se i Vama i evropskom putu i Evropi".


D.K.


(Vijesti.ba)08.03.2019.

NAKON 24 GODINE KONAČNA PRESUDA ZA RADOVANA KARADžIĆA

08.03.2019.

REFORMA JAVNE UPRAVE NA ČEKANJU

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89220349

Powered by Blogger.ba