Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

06.03.2019.

BRITANCI PROTIV PROMJENA GRANICA NA KOSOVU: TO JE PRIJETNJA I ZA BiH

Britanci protiv promjene granica na Kosovu: To je prijetnja i za BiH

Britanci protiv promjene granica na Kosovu: To je prijetnja i za BiH
Foto: Vijesti.ba

Izjava predsjednika Kosova Hashima Thacija da neće biti razmjene teritorija sa Srbijom izgleda da je naišla na odobravanje u Velikoj Britaniji, piše Independent Balkan News Agency (IBNA).

 

Britanski parlamentarci jučer su tokom rasprave poručili kako su protiv ideje o promjeni granice.

John Grogan iz Laburističke stranke je izjavio da je „sretan što je predsjednik Kosova prošle sedmice izjavio da neće biti razmjene teritorija“.

- Prošle godine govorio je o razmjeni teritorija sa Srbijom, ali to je bilo pogrešno. Mnogo novca potrošeno je na lobiranje u korist ovog slučaja u Londonu i u drugim zemljama, i sretan sam što je predsjednik promijenio mišljenje. Premijer i parlament bili su upravu što su uznemireni zbog tog prijedloga, jer bi on mogao destabilizovati zemlju - rekao je Grogan.

Britanski državni ministar za Evropu i SAD Alan Duncan smatra da Kosovo i Srbija trebaju slijediti primjer Sjeverne Makedonije i Grčke, te dodaje kako očekuje da vojska Kosova nastavi djelovati uz KFOR.

Prema njegovim riječima, na Kosovu je da suspenduje takse koje su nametnute srbijanskom uvozu i omogući nastavak dijaloga.

- U najboljem interesu Kosova je da očuva momentum i postigne dogovor. Velika Britanija vjeruje da je sporazum utemeljen na promjenama granica prijetnja stabilnosti Kosova, Srbije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije. Promjene granica bile bi opasne i koristili bi ih drugi u regiji i drugdje - kazao je Duncan.

Naveo je da bi se strane trebale skoncentrisati na postizanje dogovora koji bi ojačao sigurnost i stabilnost na načelima multietničnosti.

Snažne zemlje poput Velike Britanije i Njemačke poručile su da se protive ideji razmjeni teritorija između Kosova i Srbije. S druge strane, SAD su izjavile da će prihvatiti svaki dogovor koji dvije zemlje postignu.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj izjavio je kako je ideja o promjeni granica stara ideja koju je osmislila Srbija. Poručio je i da je ruski predsjednik Vladimir Putin također zainteresovan za promjene granica na Balkanu, jer želi obnoviti utjecaj Rusije na zemlje koje su ranije bile pod utjecajem SSSR- a, navodi IBNA.

(Vijesti.ba )06.03.2019.

AARHUS CENTAR: GARANCIJA ZA IZGRADNJU BLOKA 7 U SUKOBU SA ZAKONOM

06.03.2019.

PRESUDOM RADOVANU KARADžIĆU POTVRDITI I GENOCID U PRIJEDORU

Tahirović: Presudom Karadžiću potvrditi i genocid u Prijedoru

Tahirović: Presudom Karadžiću potvrditi i genocid u Prijedoru
Foto: Vijesti.ba

Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove za tačno dvije sedmice izreći će drugostepenu presudu Radovanu Karadžiću.

Bivšeg predsjednika RS-a Haški tribunal nepravosnažno je osudio na 40 godina zatvora. Proglasio ga je krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Na tu presudu Karadžić je uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužilaštvo, koje je tražilo da ga se proglasi krivim i za genocid u još šest opština i osudi na doživotni zatvor.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović kaže kako je teško prognozirati kakva će biti drugostepena presuda, ali da je najmanje što očekuje da se potvrdi prvostepena, odnosno da Karadžić bude osuđen na 40 godina zatvora.

- Očekujem, naravno, i da će se konačno preći preko tog famoznog dijela koji se odnosi na genocid počinjen 1992., prije svega tu mislim na Prijedor. Nadamo se da će sudsko vijeće napokon imati dovoljnu većinu i presuditi da se i u Prijedoru desio genocid - ističe Tahirović u razgovoru za Vijesti.ba.

Naglašava da žrtve u BiH na taj način trebaju da dobiju određenu satisfakciju za rat koji se desio na našim prostoima, ali isto tako i da buduće generacije dobiju perspektivu i znaju da će bilo koji zločin koji se počini na adekvatan način biti i kažnjen.

Tahirović očekuje da će se, nakon izricanja presude Karadžiću, u Srbiji i RS-u ponovo dići halabuka, kao što se to i u ranijem periodu dešavalo.

- Očekujem jednu konstantu koja se nije promijenila još od kraja 80-ih i početka 90-ih godina, konstantu Srbije koja, nažalost, negira sve zločine koji su počinjeni i činjenice koje su dokazane i pred međunarodnim, ali i sudovima u BiH. Ništa se tu neće značajno promijeniti. Opet ćemo u Srbiji i RS-u imati 15-dnevnu halabuku tokom koje će biti duboko vrijeđane sve žrtve u BiH. A u tome će prednjačiti već poznati mediji i prepoznatljivi lideri - poručuje Tahirović.

Podsjeća da je Haški tribunal imao zadatak da utvrdi činjenice i na osnovu njih donosi presude, što i jeste radio, uz uspone i padove koje je imao od 1993. kada je formiran.

- Ali, u suštini, dao je određene rezultate koji su u svakom slučaju bitni za žrtve u BiH, ma koliko to neko osporavao. Neki govore da je to "probošnjački" sud, da presuđuje samo Srbima, ali ti isti zaboravljaju da je jedini komandant jedne priznate vojne formacije - Armije RBiH, presuđen u Haškom tribunalu, a to je gospodin Rasim Delić - konstatuje naš sagovornik.

Sve ono za što je Haški tribunal sakupio dokaze, dodaje, on je i procesuirao i kaznio počinioce.

- Prema tome, niti je on bošnjački, niti srpski, niti hrvatski, već jednostavno sud koji na osnovu činjenica i dokaza donosi presude. Što se tiče samog pomirenja, to je stvar nas ovdje, koliko ćemo biti realni, svjesni i samosvjesni činjenice da su ljudi ovdje doista činili ogromne zločine i da za to trebaju odgovarati, i da su za to i odgovarali - potcrtava Tahirović.

Vidjet ćemo, dodaje, kada će doći to vrijeme, i ko će smoći snage, hrabrosti i smjelosti da se upusti u jedan takav "projekat" i prihvati činjenice.

- Nažalost, nisam baš siguran da će se to uskoro desiti, naročito imajući u vidu trenutnu situaciju na našim prostorima - zaključuje Tahirović u razgovoru za Vijesti.ba.

D.K.

 

(Vijesti.ba)


06.03.2019.

NEVEN ANĐELIĆ: PROTESTI NISU POČETAK 'BALKANSKOG PROLJEĆA'

06.03.2019.

OEBS: DVE TREĆINE ŽENA NA BALKANU ŽRTVE NASILJA

06.03.2019.

BITKA ZA VJERU PRADJEDOVA

06.03.2019.

MEDIJSKA REVIZIJA ZLOČINA KOD TUZLANSKE KAPIJE

06.03.2019.

ZAŠTO JE PROMJENJEN TUŽILAC ZA ZLOČINE ARKANOVIH 'TIGROVA' U BIJELJINI?

06.03.2019.

ANTE NOBILO: "ORUŽANI SUKOB VODIO SE NA TLU BiH I HRVATSKA JE TU BILA AGRESOR, ŽELJKO KOMŠIĆ PRVI JE HRVAT KOJI ZASTUPA INTERESE BiH"

ANTE NOBILO PRAVO U SRIDU: "Oružani sukob vodio se na tlu BiH i Hrvatska je tu bila agresor, ŽELJKO KOMŠIĆ prvi je Hrvat koji zastupa interese BiH"

"Projekt Herceg-Bosne bio je projekt Hrvatske putem bh. Hrvata. Oružani sukob u BiH je dokazan, vodio se na tlu BiH i Hrvatska je tu bila agresor", kazao je.Image result for anto nobilo fotos
Anto Nobilo, advokat iz Hrvatske, izjavio je da su strane obavještajne službe premrežile Bosnu i Hercegovinu i da se nalaze u BiH. Zašto je to tako - objasnio je za N1 uoči promocije svoje knjige "Obrana hrvatskog kontraobavještajca Josipa Perkovića na njemačkom sudu".

"To je bilo prije, to je tako i sada. Očigledno je da je situacija u BiH na neki način kaotična. Da je budućnost prava, s kojima će BiH ići u pitanju. Obavještajne službe štite svoje države i tu su prisutne. BiH je specifična, bila su određena posezanja i iz Srbije i iz Hrvatske, pokušaji miješanja u unutrašnja pitanja BiH. Logično je da su sve važne službe iz okruženja i Evrope prisutne u BiH", kazao je Nobilo.

Da li trebamo biti zabrinuti zbog toga?

"Ne. Morate shvatiti, BiH se mora početi brinuti sama o sebi. Morate shvatiti da između velikih sila i malih država nema partnerstva, prijateljstva. Mogu biti samo interesi. Građani BiH, svih nacionalnosti, moraju shvatiti da je BiH jedina isključiva domovina koju imaju. Ne mogu političke stranke zastupati hrvatske interese u BiH, a neke druge srpske, nego treba braniti bosanske interese. Ako će BiH pucati po nacionalnim šavovima - miješanje iz vana će biti sve veće i veće", poručio je Nobilo.

On je kazao da su Hrvati iz BiH glasači na izborima u Hrvatskoj, i da vladajući HDZ Hrvatske treba te glasače. 

"To glasačko tijelo podilazi dominantnom mišljenju koje vlada među bh. Hrvatima. Tu imamo iznimku. To je Željko Komšić. Prvi je iz redova hrvatskog naroda jasno i glasno kazao da zastupa interes Bosne i Hercegovine, a ne Hrvatske. Od Mate Bobana do danas, svi su manje-više zastupali interese Hrvatske u BiH. Dok će biti tako - nema sreće za BiH. To jasno treba reći", izjavio je Nobilo.

"Zbog naših izbornih pravila, gdje glasači iz BiH glasaju, imaju interesa da vežu glasačko tijelo za sebe", poručio je advokat Nobilo.

On je bio i advokat odbrane u Hagu u slučaju Tihomir Blaškić, u kojem su, kako je kazao, postavljeni novi standardi zapovjedne odgovornosti.

"Ja sam rekao da tu neću braniti Herceg-Bosnu, zablude oko toga i očigledne zločine, nego generala Blaškića. Rekao sam da se u Ahmićima desilo što se desilo, ali imate krivog momka u zatvoru. On je oslobođen i za sve ostale bitne zločine u Srednjoj Bosni. To je bio veliki proces gdje se govorilo o zapovjednoj odgovornosti i umješanosti Hrvatske. Postavili smo nove standarde zapovjedne odgovornosti", kazao je Nobilo.

"Projekt Herceg-Bosne bio je projekt Hrvatske putem bh. Hrvata. Oružani sukob u BiH je dokazan, vodio se na tlu BiH i Hrvatska je tu bila agresor", kazao je.

On je kazao i svoja predviđanja za drugostepenu presudu Radovanu Karadžiću, odnosno komentarisao je koliko će, ako se potvrdi prvostepena presuda, to imati političke i pravne posljedice.

"Naoružan dosadašnjim iskustvom, nažalost nikakve. Presuda Prliću i ostalima je važna i velika. Trebala je modelirati odnos BiH i Hrvatske, trebala je izazvati katarzu u Hrvatskoj, da se bh. Hrvati odreknu zločinačkog dijela Herceg-Bosne. Ništa se nije desilo. Ništa se neće desiti ni na srpskoj strani ako bude oslobađajuća presuda", poručio je Nobilo.

On je dodao i to da Haški tribunal ne piše historiju, ali daje doprinos.

"Povjesničari će to obraditi i utvrditi. On na neki način sistematizira materijal i daje podlogu. To da. Politička situacija je takva da te presude nemaju efekt na javnost. Nemaju ono što bi trebale imati prema zakonu, da utiču na građanstvo", izjavio je Nobilo.

Kratko je komentarisao i slučaj David Dragičević kazavši da shvata Davora Dragičevića, ali i to da on ne može procesuirati sve činjenice.

"Mladić je ubijen. Država mora utvrditi kako je stradao. Da li je neko kriv, ako je kriv moraju ga procesuirati i osuditi. Mi nemamo dovršenu istragu. U dva mjeseca smo podigli nivo na visoku razinu i gotovo samo sve riješili, a o tome može svjedočiti Tužilaštvo i MUP s kojim smo sarađivali", izjavio je Anto Nobilo.

06.03.2019.

HAHN KRITIKUJE BH. VLASTI ZBOG ZADUŽENJA KOD KINEZA ZA BLOK 7

Hahn kritikuje bh. vlasti zbog zaduženja kod Kineza za Blok 7

Hahn kritikuje bh. vlasti zbog zaduženja kod Kineza za Blok 7
Johannes Hahn / Vijesti.ba

Evropska unija je potcijenila utjecaj Kine na Balkanu, rekao je evropski komesar za proširenje Johannes Hahn i izrazio zabrinutost zbog nivoa zajmova koje od Pekinga uzimaju te zemlje. 

Hahn je, u razgovoru za Fajnanšel tajms (Financial Times) objavljenom danas na vebsajtu lista, rekao u osvrtu na rivalske utjecaje u regionu, da je zabrinut što neke zemlje uzimaju jako velike zajmove od Kine da bi platile za infrastrukturu čime se povećava rizik od dugoročne štete za njihove krhke privrede, prenose Vijesti.me.

Po njegovim riječima EU bi bila partner koji je više fer.

- Kina nikad ne vodi računa o tome kako i da li je zemlja sposobna da plati svoje zajmove. I ako ne mogu da plate postoji određen pritisak da se stvari prebace u njihovo vlasništvo - rekao je Han.

On je dodao da Evropljani možda nisu najbrži, možda se smatra da traže više od drugih ali da su vjerovatno na kraju svega "najviše fer partneri".

Kako navodi Fajnenšel tajms, region Balkana je mjesto gdje se za utjecaj utrkuju EU koja nudi perspektivu pristupa za još nekoliko zemalja poslije ulaska Hrvatske 2013. godine i Rusija koja ima kulturne i vjerske veze u regionu.

Međutim, izjave Hana nagovještavaju zabrinutost da bi utjecaj Pekinga mogao da postane dodatni izvor nestabilnosti, navodi list.

- Možda smo precijenili Rusiju i potcijenili Kinu, a treba objema da damo odgovarajuće mjesto - rekao je Han.

FT navodi da Kina u posljednje vrijeme znantno investira na Balkanu, koji je dio takozvanog formata 16 plus 1, koji uključuje 11 EU zemalja i pet zemalja koje nisu članice Unije - Albaniju, BiH, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju.

Više od polovine od 9,4 milijardi dolara uloženih u svih 16 zemalja 2016. i 2017. otišlo je u pet zemalja koje nisu članice EU, prema podacima koje je prikupio Centar za strateške međunarodne studije, navodi list.

Han je rekao da su centralnoevropske zemlje kao što su Češka i Poljska postale obazrive prema kineskim investicijama poslije optužbi SAD o špijuniranju uperenih prema kineskoj telekom komapnijei Huawei ali da su balkanske zemlje privučene zajmovima i investicijama u infrastrukturu koji se dodjeljuju uz manje nadzora.

On je rekao da bi Evropska komisija pridala mnogo više pažnje pitanjima kao što su javne nabavke, konkurencija, i ekološki standardi u procjeni spremnosti zemalja za pridruživanje Uniji.

Han je kritizirao projekat izgradnje autoputa u Crnoj Gori koji finansira Kina i koji je podigao dug zemlje na 80 odsto BDP, a istovremeno su podignuti porezi i uvedeno djelimično zamrzavanje plata javnih službenika.

On je takođe kritizirao odluku EU da finansira sa 80 odsto most u Hrvatskoj koji gradi kineska kompanija koja po njegovim riječima najvjerovatnije dobija subvencije kod kuće.

FT navodi da bosanske vođe spremaju da potpišu garanciju za zajam koji pokriva 100 posto zajma od 614 miliona eura od kineske Eksim banke da se finasira elektrana na ugalj.

Energetska zajednica, koja uključuje članice EU i susjede pozvala je poslanike da to ne odobre smatrajući da to predstavlja ilegalnu državnu pomoć, prema zakonima EU, navodi list.

Osvrćući se na širu političku temu, Han je rekao da je regionalni prioritet da se riješi spor Srbije i Kosova. On je rekao da je dijalog Beograda i Prištine, koji je počeo 2011. godine, uz posredovanje EU, "centralni dio cijele zapadnobalkanske perspektive".

"Bez pozitivnog rezultata za ovaj dijalog cio region neće ostvariti bilo kakav konačni napredak", rekao je on.

Han je izrazio nadu da će nedavni prodor dogovorom Grčke i Makedonije oko imena imati domino efekat u regionu.

 

(Vijesti.ba)


Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89220280

Powered by Blogger.ba