Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

02.03.2019.

SJEVERNA KOREJA PREDLAŽE SAD-U NOVE RAZGOVORE

Sjeverna Koreja predlaže SAD-u nove razgovore

Sjeverna Koreja predlaže SAD-u nove razgovore
Sjeverna Koreja je predložila Sjedinjenim Američkim Državama nove razgovore, dan nakon neuspjeha njihovog susreta na vrhu u Hanoju, jer dvije strane žele ostaviti vrata otvorena iako čvrsto stoje na svojim pozicijama.

Američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un dugo su putovali do mjesta njihova drugog susreta posvećenog vrućem pitanju denuklearizacije Sjeverne Koreje, ali je susret naglo prekinut, pa su se dvije strane razišle bez planirane zajedničke izjave.

Svaka strana želi drugoj pripisati odgovornost za taj zastoj.

Trump je rekao da je Pyongyang tražio ukidanje svih sankcija koje su mu uvedene zbog njegovih zabranjenih programa, nuklearnog i balističkog.

Sjeverna Koreja je rekla da je tražila tek "djelomično" ukidanje tih ograničenja.

Što je neuobičajeno, sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Yong-ho sazvao je šačicu novinara kako bi im iznio svoju inačicu.

U zamjenu za ublažavanje mjera koje ga pritišću, Pyongyang predlaže "zatvaranje svih svojih postrojenja za nuklearnu proizvodnju" u kompleksu Yongbyonu, rekao je sjevernokorejski ministar vanjskih poslova.

- Bolje ponude od te neće biti - upozorio je.

Kina - saveznik Pyongyanga - pozvala je u petak da Ujedinjeni narodi raspravljaju o djelomičnom ukidanju ekonomskih sankcija pod kojima je Sjeverna Koreja, prenosi Al Jazeera Balkans.

Neslaganje nije spriječilo službenu sjevernokorejsku novinsku agenciju KCNA-u da istakne da su  Trump i Kim imali "veoma konstruktivan i iskren razgovor".

Nakon povratka u Washington u petak, američki predsjednik je istaknuo da su njegove veze sa sjevernokorejskim vođom "jako dobre".

"Imali smo prave razgovore o važnim pitanjima s Kim Jong-unom: znamo što oni hoće, a oni znaju što mi moramo postići", istaknuo je u objavi na Twitteru.

Samit u Hanoju bio je "uspješan", tvrdi ipak KCNA, dodajući da je Kim predložio Trumpu novi susret.

Američki predsjednik je također izrazio nadu da će ubrzo vidjeti sjevernokorejskog čelnika, ne navodeći druge pojedinosti.

"SAD nestrpljivo čeka povratak za pregovarački stol kako bi nastavio razgovore koji će na kraju dovesti do mira i stabilnosti", izjavio je američki državni sekretar Mike Pompeo prilikom posjete Manili u petak.

(FENA)


02.03.2019.

AKO JE BOG ZAPOČEO ČUDO, BISKUPI ĆE GA DOKRAJČITI

AKO JE BOG ZAPOČEO ČUDO, BISKUPI ĆE GA DOKRAJČITI | Tacno ...


Image result for AKO JE BOG ZAPOČEO ČUDO, BISKUPI ĆE GA DOKRAJČITI


AKO JE BOG ZAPOČEO ČUDO, BISKUPI ĆE GA DOKRAJČITI | Tacno ...
02.03.2019.

KARIKATURE PREDRAGA KORAKSIĆA CORAXA

02.03.2019.

PROMJENA GRANICA NA BALKANU JE TRAUMATIČNA IGRA VATROM

02.03.2019.

U SARAJEVSKOJ VIJEĆNICI SVEČANO OBILJEŽEN DAN NEZAVISNOSTI BiH

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89220094

Powered by Blogger.ba