Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

31.03.2019.

BEOGRADSKI PROFESOR NIKOLA SAMARDžIĆ : SRBIJI JE POTREBNO NEZAVISNO KOSOVO I CJELOVITA BOSNA

Beogradski perofesor Nikola Samardžić : Srbiji je potrebno nezavisno Kosovo i cjelovita Bosna

Profesor na beogradskom Univerzitetu i osnivač organizacije političkog centra “Glas” Nikola Samardžić ocijenio je da i vlast i opozicija koriste 20-godišnjicu NATO-ove intervencije kako bi slali “neprijateljske poruke zapadnom svijetu i pozive Rusiji koja, srećom, Srbiju niti je bombardovala niti je branila”.

“Prijete nam populizam, kleronacionalizam, Rusija i Kina. Pred novim smo bespućem od kojeg će nas, u najboljem od svjetova, odvraćati drugi, s cijenom koja je daleko od trenutnog poimanja zbilje koje elite i društvo odbijaju prihvatiti”,naveo je Samardžić u autorskom tekstu za zagrebački “Jutarnji list”.

U opširnoj analizi političkih prilika u Srbiji, Samardžić je naveo da je predsjednik Srbije i lider vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, u odnosu prema “opoziciji koja bi mogla računati sa partnerstvom sa Zapadom”, trećinu “usisao, trećinu potkupio” i “trećinu marginalizovao”.

“Tako je radikalizovana, šešeljizovana, jedina preostala opozicija. Na Vučića su krenuli politički istomišljenici bez ideje i ponude o stvarnim alternativama, a lično, lišeni talenta, harizme i snage, ne samo da uvjere i pokrenu druge nego i da uvjere i pokrenu sami sebe”, navodi se u tekstu za zagrebački dnevnik.

Prema riječima Samardžića, u antivučićevskoj koaliciji “nema lidera ravnih onima koji su uspjeli da ostave trajan pečat na Petom oktobru (2000) i dobrim promjenama koje su nastupile”.

“Nema nikoga ko bi javno izustio da nam je potrebno nezavisno Kosovo s kojim ćemo brisati granicu, umjesto da je ukopavamo. Da nas s Crnom Gorom dijeli samo mjera uzajamne ljubavi. Da je i Hrvatskoj i Srbiji potrebna cjelovita Bosna. Da bez Hrvatske Srbija, ni Bosna, neće preživjeti. Integracija u EU i NATO. Jake i duboke finansijske institucije. Evropske slobode. Uređena infrastruktura. Funkcionalno obrazovanje”, naveo je on.

Samardžić je konstatovao da su demonstracije građana i opozicije u Srbiji “sve oštrije i masovnije”, prije zahvaljujući reakcijama Vučića i “njegovih slugu” nego zaslugom opozicije i dodao da Srbija “nije suviše demokratska, ali ne trpi dugo ličnu vlast, bilo čiju”.

“Pojedini demonstranti traže od Vučića više Kosova, time i više Šešelja, vjerovatno i više Rusije, a manje Evrope. Evropu ne razumiju. Evropske slabosti ne smatraju prednostima demokratije, slobode i procedura”, naveo je Samardžić.

Povodom odnosa u regionu Balkana, beogradski historičar navodi da je predsjednik Srbije “zaoštrio odnose s Kosovom dok ga opozicija optužuje za izdaju”, da je “prekinuo s (predsjednikom Crne Gore Milom) Đukanovićem i ponovo krenuo cjepati Bosnu, s kulminacijom u neuspješnim pokušajima udara na vlade u Podgorici i Skoplju”.

“Odnosi s Hrvatskom trpe i zbog njegove retorike i zbog lične mržnje za koju tvrdi da je porodična. S obje strane granice vuku se kilometarske kolone šlepera. Hrvatska je u Srbiju uložila gotovo milijardu eura i dva puta je bogatija. Hrvatska je jedina moguća geografska, institucionalna i strateška putanja i prva stanica Srbije prema evropskoj civilizaciji”, naveo je Nikola Samardžić u tekstu za zagrebački “Jutarnji list”.

31.03.2019.

REKLI STE: 'PATRIJARH SE STAVIO U ULOGU POLITIČARA'

31.03.2019.

ODUSTAJE LI DODIK OD KOMADANJA BiH?

31.03.2019.

NIJE CIVILIZACIJSKI OSPORAVATI GENOCID

Nije civilizacijski osporavati genocid

Nije civilizacijski osporavati genocid
Foto: FENA - Vijesti.ba

 Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe i tevhida danas je obilježena šesnaesta godišnjica prve dženaze u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari.

Obilježavanju godišnjice prisustvovale su mnoge preživjele žrtve rata, predstavnice udruženja majki Srebrenice i drugih udruženja, predstavnici državne, entitetske i lokalne vlasti.

Preživjela žrtva genocida Asmira Tabaković tokom prve dženaze 2003. godine je ukopala brata Safeta Delića koji je u vrijeme pogibije imao 24 godine.

- Iza brata je ostalo dvoje djece, njegovo tijelo je pronađeno kompletno 1996. godine u Kravici. Tuga nikad ne može proći, iako vrijeme prolazi i dalje je isti osjećaj boli za bratom. Nekoliko godina kasnije ukopala sam i oca Nuriju Delića koji je pronađen u Šekovićima, nažalost bez glave - kazala je Tabaković.

Na obilježavanju 16. godišnjice bio je prisutan i član predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je u obraćanju prisutnima rekao da mu je velika čast što je danas u Potočarima kako bi odao počast svim žrtvama genocida.

- Mi se danas sjećamo i odajemo poštovanje šehidima Bosne i Hercegovine koji su na današnji dan prije 16 godina ukopani i kojima je klanjana dženaza ovdje u mezarju u Potočarima. Odajemo poštovanje i sjećamo se svih žrtava genocida u BiH i Srebrenici. Nikada ne smijemo i nećemo zaboraviti ono što se dogodilo BiH i našem narodu u periodu agresije od 1992. - 1995 godine. Uvijek ćemo se podsjećati i odavati poštovanje, jer je to civilizirani odnos prema žrtvama genocida i svih zločina u BiH. Civilizirano je sjećati se, odavati poštovanje, učiti mlađe generacije o onome što se dešavalo u BiH. Bosni i Hercegovini ne treba ništa ni manje ni više od istine i pravde, o onome što se dešavalo u periodu agresije 1992. – 1995. godine. Nije civilizirano niti je civilizacijski osporavati genocid koji je utvrdio međunarodni sud pravde u svojoj odluci. Nije civilizacijski umanjivati značaj toga, nije civilizacijski minimizirati genocid, nije civilizacijski glorificirati zločince i oni koji su učinuli ovo zlo, jedini genocid u Evropi od Drugog svjetskog rata do danas - kazao je Džaferović.

Pozvao je sve koji se "necivilizirano" odnose prema ovom pitanju da se suoče s istinom i činjenicama.

- Sramota je da 16 godina nakon prve dženaze još postoji veliki broj žrtava genocida za čije se grobnice još ne zna. Treba nam pomoć da dođemo do posmrtnih ostataka i da ih ukopamo ovdje u mezarju Memorijalnog centra Potočari kako bi pronašli svoj smiraj. Put BiH nije i ne može biti necivilizirani odnos prema ovom pitanju, put BiH i cijelog svijeta je samo civilizirani odnos prema ovome. Na tim temeljima i osnovama treba da gradimo budućnost BiH, multietničke države ravnopravnih naroda i građana i da u tome svemu osiguramo ravnopravnost svakom čovjeku na svakom pedlju zemlje - dodao je. 

Džaferović je također istakao da je necivilizirano uskraćivati prava bilo kojeg čovjeka, posebno prava povratnika.

- Trebamo se svi potruditi da naši povratnici, heroji reintegracije BiH žive što bolje u mjestima svoga prijeratnog prebivališta. To treba da bude put, to treba da bude orijentacija uz jačanje ekonomije, evropski i NATO put naše zemlje - kazao je član Predsjedništva BiH.

Direktor Memorijalnog centra Potočari Mersed Smajlović podsjetio je prisutne da su 2003. godine u Memorijalnom kompleksu obavljene tri kolektivne dženaze i ukopano 989 žrtava genocida.

- Prva dženaza je obavljena 31. marta i ukopano je 600 žrtava genocida, druga se desila 11. jula i tada je ukopano 282 žrtve i treća 20. septembra kada je ukopano 107 osoba. Tokom 2003. godine u Memorijalnom kompleksu je ukopano 989 žrtava genocida koji su identifikovani. Do sada je održano 18 dženaza a za 19. dženazu koja će biti obavljena 11. jula uveliko se vrše pripreme - istakao je Smajlović. 

Podsjetio je da je do sada ukupano 6.610 žrtava genocida te da ima još žrtava koje nisu pronađene i za kojima se i danas intenzivno traga.

- Proces identifikacija se odvija veoma otežano jer skeletni ostaci nisu kompletni. Porodice čekaju i nadaju se da će pronaći više kostiju - izjavio je Smajlović.

(Vijesti.ba /FENA)

31.03.2019.

KAKO BiH NIJE MOGUĆA, PA MILORAD DODIK JE UPRAVO NA VRHU TE DRŽAVE

Kako BiH nije moguća, pa Dodik je upravo na vrhu te države

Kako BiH nije moguća, pa Dodik je upravo na vrhu te države
Esad Bajtal / Vijesti.ba
Još jednom se pokazalo da velikodržavni koncept Slobodana Miloševića i dalje živi i uživa veliku podršku, kako u samoj Srbiji, tako i u Republici Srpskoj, smatra politički analitičar Esad Bajtal.

Gužva oko NATO-a

U razgovoru za Vijesti.ba, Bajtal je analizirao poruke koje su srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i lider SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u Nišu uputili sa obilježavanja 20. godišnjice od početka napada NATO-a na SR Jugoslaviju.

Naš sagovornik ističe kako se u Srbiji "stvorila gužva" oko NATO-ovog bombardovanja, koje je "s razlogom trajalo 78 dana nakon niza opomena Miloševiću i pokušaja da se sporne stvari riješe dogovorom i bez sile".

- Za njih je to zločin, a istovremeno negiraju 1.425 dana opsade Sarajeva. Naravno da je i tih 78 dana bombardovanja tragično, ali to je ništa u usporedbi sa Sarajevom i kalvarijom koja se ovdje kod nas događala - ističe Bajtal.

Navodi da u RS-u i Srbiji, osim genocida u Srebrenici, redovno negiraju i opsadu Sarajeva, masakr na Tuzlanskoj kapiji i Markalama, ali ne u smislu da se sve to nije desilo, već da su Bošnjaci sami sebe bombardovali na Kapiji i Markalama, te da su sami sebe opkolili u Sarajevu.

Između ostalog, Vučić je u Nišu poručio kako Srbija nikad neće biti članica NATO-a jer pamti agresiju zapadnog vojnog saveza 1999. godine, svoje žrtve i smrti civila, dok je Dodik još jednom potcrtao da, uprkos tome što je izložen zahtjevima da se BiH kreće ka NATO-u, za njega to nije prihvatljivo.

- Ja ne mogu i neću nikada da dozvolim da se uspostavi granica na Drini koja će biti NATO granica, kojom ćemo ponovo biti razdvojeni - podvukao je Dodik.

Prema Bajtalovom mišljenju, Dodik je ovim riječima ujedno poručio i da podržava projekat "velike Srbije".

- To je logičko priznanje tog velikodržavnog koncepta zbog kojeg je ovdje krv lila, palo više od 100.000 žrtava, silovane brojne žene, raseljeno oko dva miliona ljudi... - rekao je Bajtal.

Podsjeća na paradoksalnu rečenicu bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića, koju je izgovorio tokom prvog dana suđenja u Hagu: "Sve o BiH je čista laž". Dakle, ni mala ni velika, ni ova, ni ona, nego "čista laž". Sve je, dakle, izmišljeno da bi se njega optužilo.

Logika paradoksa

- Upravo zbog te rečenice, napisao sam knjigu "Zločini i laži Miloševićeve kripto politike". Šta to znači? To znači ne da ovdje nije bilo ni opsade, ni silovanja, ni rušenja, ni paljenja - dakle ničega - čak ni rata - govori Bajtal.

"O čemu vi pričate, zašto sam ja ovdje, šta vi to mene ispitujete", pitao se Milošević u Haškom tribunalu, podsjeća Bajtal, dodajući da su ga ispitivali zato što je upravo tu granicu, o kojoj je Dodik govorio u Nišu, nastojao ratom da izbriše, ali ju je u Daytonu svojom rukom potpisao.

Tako Dodik, nastavlja naš sagovornik, kao samozvani i najglasniji "čuvar" Daytona, na terenu radi upravo protiv njega.

Bajtal se osvrnuo i na Dodikove tvrdnje da BiH nije moguća, "jer je rezultat ideologije i politike koja je bombardovala Srbe i u RS i u BiH". Također, Dodik se zapitao i "zašto drugi mogu da imaju svoje države, a Srbi ne mogu da imaju jedinstvenu državu".

- Pa kako nije moguća, a on se nalazi upravo na vrhu te države - predsjedavajući je njenog Predsjedništva! Šta znači jedinstvena država? Šta su Mađari u Vojvodini? Zašto ih ne predaju Mađarima u Mađarskoj, zašto ne kažu - evo Vojvodina ide tamo da bi Mađari bili u jedinstvenoj državi? Zašto Istra ne pripada Italiji da bi Italijani bili u jedinstvenoj državi? A šta je, po logici tog velikodržavlja, sa Sandžakom i preševskom dolinom - pita se Bajtal.

Naglašava kako je logika paradoksa i dvostrukih aršina ključna politika, odnosno, poetika etno-državnih koncepata, koji ne znaju i/ili ne žele biti u dosluhu s realnošću istine i vremena kooperacija i integracija kojima teži čitav demokratski svijet.

- Oni, nosioci tih retorika i politika, žive na iracionalnom geopolitičkom fantazmu. Dakle, oni moraju svi biti zajedno, a šta je s ostalima? A da bi bili zajedno, sve ostale, druge, i na bilo koji način drugačije, treba protjerati, pobiti, raseliti, uništiti - poručuje Bajtal.

I upravo to, nastavlja, dešavalo se u posljednjem ratu u BiH, koji je posljedica etno-politike i monopolistički intonirane velikodržavne logike tog geo-totalitarnog htijenja.

- Budimo logični: šta bi se desilo kad bi svi na planeti, na isti način, dakle, silom i kamom, htjeli da budu zajedno? I po principu "Srbija do Tokija", tog predratnog slogana pod kojim se vodila i, očito još i danas, vodi politika naših istočnih susjeda. I ne samo njih - zaključuje Bajtal u razgovoru za Vijesti.ba.

 

D.K.

(Vijesti.ba)31.03.2019.

SINAN ALIĆ : ZAŠTO DODIKOV PRIJATELJ BRANI HRVATSKOG KONZULA?

Sinan Alić: Zašto Dodikov prijatelj brani hrvatskog konzula?Sinan Alić: Zašto Dodikov prijatelj brani hrvatskog konzula?

Kada je Dodikov prijatelj, prije nekoliko godina, mislim da je bilo u predvečerje nekih izbora, u svoju emisiju na OBN-u pozvao Glavnog Baju Republike Srpske, nešto ga pitao, a onda, ushićen njegovim odgovorom, kliknuo:  Bar sada znam za koga ću ja glasati, ja sam se pitao može li novinarstvo još dublje u sunovrat? Ispostavilo se da može.

Piše: Sinan Alić- Oslobođenje

Nije prošlo puno vremena i Dodikov prijatelj je osvanuo na ekrenima  Televizije Republike Srpske. I sada je, bar on to tvrdi, prijatelj sa Glavnim Bajom. Nije izgovorio, ali to se, valjda, podrazumijeva  – Dodikov prijatelj je pojačao banjalučku TV Bastilju upravo na sugestiju Glavnog Baje. I odmah je nastavio sa dodvoravanjem. Ništa Dodikovom prijatelju nije bilo sveto, pa je, kao i Glavni Baja, u svojoj emisiji relativizirao istinu o stradanju na tuzlanskoj Kapji. Treba opravdati ukazano povjerenje

 I evo ovih dana Dodikov prijatelj je u još jednoj u nizu afera koje su potresle bosanskohercegovačko javno mnijenje. Neko ga je spomenuo (otkud stalno on) u vezi sa navodnim naoružavanjem selefija od strane hrvatskih obavještajnih krugova i njihovih saradnika u BiH. Dodikov prijatelj, perjanica “uvlačiguz novinarstva” je spomenut jer je nekoliko mjeseci vozio službeni auto sa diplomatskim tablicama, kako on reče, vlasništvo konzula Republike Hrvatske, Ivana Bandića. Gostujući u TV Face Dodikov prijatelj ne trepnuvši reče da Bandić nije obavještajac nego konzul. Ma nemojte kaz’ti. Sveto pravilo obavještajaca: jednom obavještajac – uvijek obavještajac. Samo se mijenja gazda. I nema tu ništa ni sporno, ni senzacionalno. Sporno je to što Dodikov prijatelj brani hrvatskog konzula u Tuzli, Ivana Bandića. Od čega li ga brani!?

 Dodikov prijatelj javno prizna da je BMW sa diplomatskim tablicama vozio od septembra prošle godine. Dakle, najmanje pet mjeseci. Je li to prekršaj? Pred tv kamerama Dodikov prijatelj se neuvjerljivo brani:  kao BMW nije mogao prevesti na svoje ime, jer je bio tuđi – u vlasništvu Ivana Bandića. Ako je to istina onda jedno pitanje vapi za odgovorom: kako to da se službeni auto sa diplomatskim tablicama daje na višemjesečno korištenje građaninu BiH. I još jedno pitanje: mogu li se CD tablice kačiti na privatno ili samo na službena vozila diplomatsko-konzularnih predstavništava u BiH!?

I još jedna pikanterija: Dodikov prijatelj prizna da je BMW platio 25.000 KM. Bilo bi dobro ako bi njegova seka Gordana Tadić dala nekom pripravniku u Tužilaštvu BiH da preispita imovinski karton Dodikovog prijatelja, jer je sasvim sigurno da plata ne može pokriti njegove nekretnine u Gornjoj Tuzli, pa ni posljednji transfer u vezi sa BMW-om. A gdje tu i alimentacija? Možda mu je, povoljnim kreditom, u pomoć priskočila Razvojna banka Republike Srpske!?

U jednom trenutku u Dodikovom prijetlju probudi se kobajagi ljudskost pa prizna da se u posljednje tri godine sa sestrom Gordanom Tadić  susreo samo tri puta na nekim sahranama, a sada će se, kako nam kaza, sa njom družiti svako veče. Možda bude od koristi? Isprazna patetika se pokušava poduprijeti još ispraznijom konstatacijom, koja u suštini razobličava “uvlačiguz novinarstvo” jer Dodikov prijatelj u emisiji TV Face tvrdi  da “ne postoji novinar u BiH koji može da ima ove infomacije, a da ih neko nije izdiktirao”. Zna to čova iz vlastitog iskustva. Ipak, sva suština je u “ovim informacijama”, a ne u tome ko ih i kome distribuira, iako je i to zanimljiva tema, pogotovo ako se radi o informacijama obavještajnih službi, koje, po Dodikovom prijatelju, ne bi trebale dolaziti u ruke ministru sigurnosti BiH. Može ministar po njima i postupati, ne daj bože!

E, od sadržaja tih informacija Dodikov prijatelj se brani, u najmanju ruku, na diletantski način.  Priča kako je on utanačio susrete Bakira Izetbegovića, Milorada Dodika i Zlatka Lagumdžije (valjda da se vidi koliko je uticajan u tim krugovima); Kako je on žrtva progona Dragana Mektića (podiže čovjek sebi cijenu); Kako je on oženio Srpkinju (pa šta, i Špirić je oženio Bošnjakinju ali to mu nije predstavljalo smetnju pri kupovini luksuznih stambenih kvadrata u Beču); Kako mu je kćerka  Bošnjakinja, a on Hrvat. Nije samo rekao da li pripada legitimnim ili onim drugim Hrvatima, ali nejse, postavljam samo pitanje zašto u ovu priču uvlači nedužnu kćerku, da joj, možda, nije je povećao alimentaciju; Kako mu je Glavni Baja  sugerisao  da se smiri (zašto je uznemiren ako mu je savjest čista?), jer, navodno, skrenuo mu je pažnju, vidiš u kakvoj državi živimo, a on “jadnik” ne vidi da Glavni Baja državi BiH, kad god mu se ukaže prilika, podmeće noge; Priznaje da se sa politkom Glavnog Baje ne slaže, ali prijatelj mu je. Ovo posljednje je za Riplijevu rubriku “Vjerovali ili ne”: čovjeka koji se ne slaže sa njegovom politkom, Glavni Baja je doveo na banjalučku TV Bastilju.

Dodikov prijatelj se potpuno ufurao u ulogu  žrtve  pa poručuje: – Dragan Mektić me neće otjerati odavde. Vidi sad, kao da ga bilo ko tjera. Odakle i kuda? Osnažen prijateljstvom, precizno kopirajući Aleksandra Tijanića (Ili će preživeti Srbija, ili Zoran Đinđić) Dodikov prijatelj poručuje i prijeti: Ili Tadić ili Mektić!? Kao da je kroz usta Dodikovog prijatelja progovorio sam Glavni Baja. Omakne se to često “uvlačiguz novinarima”.  Pa, više je nego jasno da će ostati Gordana Tadić, jer Mektić je u tehničkom mandatu, a njen je tek ovjeren. Treba se nadati da će Glavni Baja lobirati za  nekog poslušnijeg ministra sigurnosti BiH kako bi njegov prijatelj i prijateljeva seka bili na miru.

31.03.2019.

PROTEST '1 OD 5 MILIONA': ŠETNJA DO RTS-A I VLADE SRBIJE

30.03.2019.

NJEMAČKI MEDIJI TVRDE : HRVATSKA TAJNA SLUŽBA PLANIRALA TEROR U BOSNI I HERCEGOVINI

Njemački mediji tvrde: Hrvatska tajna služba planirala teror u Bosni
Njemački mediji tvrde: Hrvatska tajna služba planirala teror u Bosni


Bosanci u Hrvatskoj trebali su krijumčariti oružje u Bosnu. Nalogodavac je hrvatska tajna služba. To se uključuju u zvaničnu politiku Zagreba.

Piše: Erich  Rathfelder-Taz.de

Bosanski diplomat Veljko Obrenović nije bio malo iznenađen prošlog utorka kada su iznenada trojica ljudi pred vratima ambasade Bosne i Hercegovine u Sloveniji htjeli dati u protokol visoko brizantne izjave. Doduše diplomat nije htio davati dalje podatke portalu klix.ba i ukazao je na to da mora informisati svoje vlastito ministarstvo inozemnih poslova. Međutim već je procurilo da se ove izjave odnose na od prije tjedan dana poznati „Skandal regrutiranja selafija“.

Prema ovome hrvatska tajna služba pokušava zavrbovati Bosance koji žive u  da krijumčare oružje u Bosnu i Hercegovinu i deponiraju u džamijama. Skandal je otkriven prošloga tjedna od novinara Avde Avdića iz istraživačkog portala Žurnal. Pripadnici tajne službe su zaprijetile sa poslijedicama ako se te osobe ne pridruže i ne budu radile za hrvatsku tajnu službu.

Jedan Bosanac rekao je novinaru da je trebao odvesti oružje u džamiju u blizini centralnobosanskog grada Zenica. Čovjek koji živi u Zagrebu je nakon ove uzjave istjeran iz Hrvatske. Tužilaštvo BiH je najavilo da će ispitati ovaj slučaj.

Više osoba je ispitano u vezi sa ovim slučajem. U utorak je ministar sigurnosti Dragan Mektić podnio opširan izvještaj državnom rukovodstvu BiH. Pojedinosti ipak nisu poznate.

Predsjednica u nejasnoćama

Za kritičke istraživačke novinare hrvatska predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović zapada sve više u neugodnu poziciju. Oni je doduše direktno ne optužuju međutim po iskustvima iz poslednje godine ona bi u najmanju ruku mogla biti inspirator neizvjesne akcije hrvatske tajne službe, smatraju oni. Njene antibosanske izjave poslednjih mjeseci vode zaključku da je hrvatska tajna služba radila u tom smislu.

Više puta predsjednica je proteklih mjeseci naglašavala da je BiH „gnijezdo terorizma“. Prošle godine je tvrdila da na granicama Hrvatske stoji 60.000 naoružanih selafija. Nakon protesta centralne vlade BiH ona je doduše povukla ovu izjavu i izvinila se. Međutim ona u svojim posjetama Briselu i Berlinu stalno naglašava da je hrvatska narodna grupacija u BiH stalno ugrožena.

Iza ovih optužbi stoji kampanja hrvatske vlade da se stvori treći, etnički definisani entitet u BiH. Nakon izbore u oktobru 2018. predsjednika lijevo liberalne DF Željka Komšića za predstavnika Hrvata u državnom predsjedništvu BiH Kolinda Grabar – Kitarović i nacionalistička partija HDZ nisu prestali da optužuju Komšića koji potiče iz Sarajeva da je pradstavnik Bošnjaka a ne Hrvata.

Prevod: Ešref Zaimbegović

30.03.2019.

ZANIMLJIVE VIJESTI

30.03.2019.

POSJETA HAHNA APSOLUTNI DEBAKL, ZBOG KINESKOG KREDITA USLIJEDIĆE KAZNA

POSJETA HAHNA APSOLUTNI DEBAKL, ZBOG KINESKOG KREDITA USLIJEDIĆE KAZNA


30.03.2019.

U SAD KONFERENCIJA O NAT0-U: BiH, RUSKI UTICAJ, SRBIJA

U SAD konferencija o NATO-u: BiH, ruski uticaj, Srbija

U SAD konferencija o NATO-u: BiH, ruski uticaj, Srbija
Foto: Vijesti.ba
Savjetodavno vijeće za BiH (ACBH) iz Washingtona organizovat će 3. aprila u glavnom američkom gradu konferenciju povom 20. godišnjice NATO intervencije protiv režima Slobodana Miloševića.

Konferencija pod nazivom „20 godina od intervencije: NATO i promocija demokratije na Zapadnom Balkanu“ bit će održana u Rayburn House Office Buildingu u Washingtonu.

 

Na skupu će govoriti Vesko Garčević, bivši crnogorski državni koordinator za NATO, Reuf Bajrović, bivši ministar energetike, rudarstva i industrije u Vladi FBiH, Metodija Koloski iz Ujedinjene makedonske dijaspore i Richard Kraemer iz Istraživačkog instituta za vanjske poslove.

 

Konferencijom će moderirati predsjednica Savjetodavnog vijeća za BiH Ajla Delkić.

 

“Događaj se organizuje jer želimo da obilježimo 70. godišnjicu NATO pakta, jer NATO put za zemlje kao što su BiH i Makedonija je imperativan, pogotovo zbog Ruskog utjecaja koji mnogi, uključujuci NATO generala Curtisa Scaparrottija, smatraju kao opasnim i povećanim u BiH”, kazala je za Vijesti.ba Ajla Delkić.

 

Ona je dodala kako je Amerika zajedno sa NATO-om zaustavila genocid i etničko čišćenje nad nesrpskim narodom u BiH i na Kosovu i za to smo im zahvalni.

(Vijesti.ba)

30.03.2019.

INZKO: KLADIONICE U BiH NE OPOREZUJU SE REALNO, TO JE POTREBNO UREDITI

Inzko: Kladionice u BiH ne oporezuju se realno, to je potrebno urediti

Inzko: Kladionice u BiH ne oporezuju se realno, to je potrebno urediti
Foto: Vijesti.ba

Nedavno je objavljen podatak da BiH ima najviše zavisnika o kockanju u regiji i najveći broj kladionica u Evropi.

Ovaj fenomen u intervjuu za Vijesti.ba komentirao je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, ali i upozorio da kladionice u BiH nisu realno oporezivane.

Inzko napominje da prema nekim procjenama, oko 50.000 ljudi u BiH spada u kategoriju patoloških kockara. To je,kaže, za relativno malu zemlju kao što je BiH, zabrinjavajući broj.

- Broj kladionica je ogroman i nalaze se svuda, čak i u blizini škola. Sve to ukazuje na jaku potrebu za donošenjem zakona koji bi uredio ovu oblast poslovanja. Imajući u vidu socijalne probleme koje kockanje stvara, najmanje što bih očekivao je da poslovanje tih firmi bude realno oporezovano i uređeno kao u brojnim drugim zemljama, ali to trenutno nije slučaj, kaže Inzko.

Dodaje da se sreća se ne može naći u kladionicama.

- One upropaštavaju porodice i društvo u cjelini. Sreća postoji u zemljama kao što su Finska i Danska, u državama sa dobrim upravljanjem, funkcionalnom vladavinom prava i sigurnom budućnošću. To je ono što divni ljudi Bosne i Hercegovine žele i zaslužuju. Ništa drugo – samo normalan život, rekao je Inzko u intervjuu za Vijesti.ba

Kompletan intervju pročitajte OVDJE

(Vijesti.ba)

30.03.2019.

PROTESTI U BEOGRADU

PROTESTI U BEOGRADU
30.03.2019.

ZAKLJUČCI GO SDA

0D PRESUDA DO OSUDA


30.03.2019.

ZAKLJUČCI GO SDA

0D PRESUDA DO OSUDA


30.03.2019.

ŠEFIK DžAFEROVIĆ PRINCIPIJELAN PO PITANJU NATO-A: IMENOVANJE TEGELTIJE TEK NAKON ANP-A

Džaferović principijelan po pitanju NATO-a: Imenovanje Tegeltije tek nakon ANP-a

Džaferović principijelan po pitanju NATO-a: Imenovanje Tegeltije tek nakon ANP-a
Foto: FENA - Vijesti.ba
Vijeće ministara BiH može biti formirano odmah, ali stranke koje žele učestvovati u vlasti na državnom nivou moraju biti opredijeljene za vladavinu prava.

Član Predsjedništva BiH, potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović izjavio je danas da, što se njega tiče, Vijeće ministara BiH može biti formirano odmah ali da stranke koje žele učestvovati u vlasti na državnom nivou moraju biti opredijeljene za vladavinu prava.

U izjavi novinarima pred početak sjednice Glavnog odbora SDA u Sarajevu, Džaferović je istaknuo da se to odnosi i na Zakon o odbrani BiH, Strategiju o vanjskoj politici iz 2018. i odluke Predsjedništva BiH iz 2009. po kojim je BiH aplicirala za Akcioni plan za članstvo u NATO-u.

Naveo je da treba naći način da bude poslan prvi Godišnji nacionalni plan odbrane i da odmah nakon toga bude odobreno imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Upitan o umješanosti Hrvatske u aferu "selefije", podsjetio je da je Predsjedništvo BiH zaključilo da od Ministarstva sigurnosti BiH zatraži informaciju o tome koju su i dobili, ali je povjerljive prirode i sada ne može o njoj govoriti.

- Predsjedništvo BiH će raspravljati o toj informaciji i spram onoga što utvrdimo kao činjenice mi ćemo se kao kolektivni šef države odnositi - rekao je Džaferović.

Naglasio je da, ukoliko se pokaže tačnim ono što se pojavljuje u javnosti, onda je to nedopustiv odnos institucija susjedne države prema državljanima Bosne i Hercegovine, što će svakako imati određene reperkusije.


(Vijesti.ba / FENA)30.03.2019.

NJEMAČKI MEDIJI O ŠPIJUNSKOJ AFERI: HRVATSKA ŽELI TREĆI ENTITET

Njemački mediji o špijunskoj aferi: Hrvatska želi treći entitet u BiHNjemački mediji o špijunskoj aferi: Hrvatska želi treći entitet u BiH
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Image result for karikatura covic i dodik
Image result for karikatura covic i dodik
Image result for karikatura covic i dodik
Image result for karikatura covic i dodik
Image result for karadzic osudjen na dozivotnu robiju fotos
Vijesti o vrbovanju bosanskohercegovačkih građana od hrvatskih obavještajaca objavili su i mediji u Njemačkoj. 

List Die Tageszeitung - na svom portalu Taz.de u tekstu pod naslovom "Oružje u džamijama" skreće pažnju na činjenicu da je u proteklih nekoliko mjeseci predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović naglašavala kako je "Bosna i Hercegovina kolijevka terorizma", uz napomenu da je prošle godine izjavila kako se na granicama Hrvatske nalazi 60.000 naoružanih selefija. Naime, navodi TAZ, tvrdi se da je hrvatska obavještajna služba djelovala u korist za Kolinde Grabar-Kitarović.

- Nakon protesta vlasti u Bosni i Hercegovini, ona je povukla te izjave i izvinila se“l, piše TAZ.

Međutim, tokom posjeta u inozemstvu, u Briselu i Berlinu, ona je konstantno ponavljala da su Hrvati u Bosni i Hercegovini ugroženi, navodi ovaj njemački list.

List dalje navodi da iza tih optužbi stoji kampanja hrvatske Vlade koja za cilj ima uspostavljanje trećeg entiteta u BiH.
- Iza tih optužbi stoji kampanja Vlade Hrvatske da uspostavi treći, etnički definiran entitet u Bosni i Hercegovini, zaključuje TAZ.

Dodaje se i da je zbog afere već ispitano nekoliko osoba, među kojim je i ministar Dragan Mektić.

Njemački medij ističe i kako je cijeli slučaj dobio svoj nastavak nakon što su tri osobe u Ambasadi BiH u Sloveniji, dale izjave vezane za slučaj vrbovanja.

(Vijesti.ba)

30.03.2019.

"HISTERIJA LUDAKA": ČEDI JOVANOVIĆU PRIJETE SMRĆU U SRBIJI, JER JE IMENOVAN ZA SAVJETNIKA KOMŠIĆU

"HISTERIJA LUDAKA": Čedi Jovanoviću prijete smrću u Srbiji, jer je imenovan za savjetnika Komšiću

Nakon poraza svoje katastrofalne politike, jedino što im je preostalo je režanje preko tabloida i naručenih tekstova, uz dobro oprobanu mantru o izdajnicima i patriotama - naveo je LDP u saopštenju


Image result for "HISTERIJA LUDAKA": Čedi Jovanoviću prijete smrću u Srbiji, jer je imenovan za savjetnika Komšiću

Liberalno-demokratska partija (LDP) saopštila je danas da je odmah po imenovanju Čedomira Jovanovića za savetnika hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željka Komšića krenuo napad preko "tabloida i profesionalnih patriota", zbog čega je na društvenim mrežama došlo do "histerije anonimnih ludaka" koji već danima prijete smrću Jovanoviću i članovima LDP-a.

- Nakon poraza svoje katastrofalne politike, jedino što im je preostalo je režanje preko tabloida i naručenih tekstova, uz dobro oprobanu mantru o izdajnicima i patriotama - naveo je LDP u saopštenju.

Navodeći da je umjesto toga bolje da se zapitaju kako to da niko ko je obavljao vlast u Srbiji u prethodne tri decenije nema mogućnost da u regionalnim okvirima uradi nešto za Srbiju i njeno društvo, nego je svako od njih za sobom ostavio zatvorena vrata i gomilu otvorenih pitanja i problema, LDP je istakao da "oni koji su prije nekoliko dana bili ujedinjeni u ćutanju povodom presude Radovanu Karadžiću, danas su se oglasili da još jednom, usput, zalijepe etiketu izdajnika Čedomiru Jovanoviću, ne pitajući za cijenu svojih neodgovornih izjava i gluposti kojima truju ljude u Srbiji".

 I vlast i navodna, 'pravoverna' opozicija, partneri u svakoj pogrešnoj odluci od 2004. godine do danas, jedino što znaju da ponude ljudima u Srbiji su podele, besmisleni partijski rovovi, povećanje tenzija i stvaranje klime u kojoj obični, normalni ljudi ne vide svoj interes - piše u saopštenju.

LDP je naveo da su se sadašnja vlast i njena navodna glasna opozicija isto tako ponašali kada su zajedno krali na Ustavnom referendumu, branili Kosovo rezolucijama lišenim realnosti ili kada su poklanjali NIS Rusima.

- I tada su za njih oni koji su drugačije mislili bili izdajnici, samo, iz ove perspektive, najbolje se vidi koliko smo bili u pravu kada smo govorili da svi oni mogu da budu i deo iste partije i politike, pošto razlike među njima ne postoje - navedeno je u saopštenju.

LDP je poručio da ako hoće da stvarno nešto urade za svoju zemlju i ljude u njoj, neka odu u Podgoricu, Sarajevo, Zagreb, Prištinu, Skoplje, pa će shvatiti razmjere svoje politike, koja nikome nije donijela dobro sem njima i njihovoj želji da Srbiju zauvijek drže na margini savremenog svijeta, a sebe na vlasti, mijenjajući imena partija kao da će ih to učiniti drugačijim nego što to stvarno jesu.

30.03.2019.

SVAĐA NA HRT-U OKO ČOVIĆEVIH ROBOVA

SVAĐA NA HRT-u OKO ČOVIĆEVIH ROBOVA: Nino Raspudić: "Čovićeva uloga u ratu je zanemariva, ni moj otac nije mogao izaći iz Mostara jer je bio na radnoj obavezi"

"Objavljeni su dokumenti koji gospodina Čovića teško terete da je naređivao odvođenje zarobljenika na rad u "Aluminijumu" u kojemu je on bio direktor. Ti dokumenti nisu nikada demantirani, niti je gospodin Čović ikoga tužio za tako monstruzne optužbe da je koristio zarobljenike kao robove u svom preduzeću", kazala je doc. Marijana Bijelić.


Image result for SVAĐA NA HRT-u OKO ČOVIĆEVIH ROBOVA: Nino Raspudić: "Čovićeva uloga u ratu je zanemariva, ni moj otac nije mogao izaći iz Mostara jer je bio na radnoj obavezi"

Tema emisije "Peti dan" koja se emitira na HRT-u bilo je dodjeljivanje počasnog doktorata Sveučilišta u Zagrebu Milanu Bandiću, gradonačelniku Zagreba čemu se posljednjih dana protivi akademska zajednica, poltičke stranke, najšira javnost. Emisiju je obilježila polemika između nove komentatorice u emisiji Marijane Bijelić, docentice na Filozofskom Fakultetu u Zagrebu i Nine Raspudića, tradicionalnog sudionika "Petog dana".


Marijana Bijelić je kazala kako je više od Bandićevog počasnog doktorata problematična ista počast koja je ukazana Draganu Čoviću, predsjedniku HDZ-a Bosne i Hercegovine koji je počasnim doktorom Sveučilišta u Zagrebu proglašen prošle godine. Ona je kazala da se to desilo "tijekom predizborne kampanje i korišteno u promidžbene svrhe". Potom je podsjetila da je nakon toga njena kolegica sa Filozofskog fakulteta Đurđica Čilić oštro prosvjedovala podsjećajući na političku i ratnu poršlost Dragana Čovića koja je nespojiva sa akademskim titulama.


"Objavljeni su dokumenti koji gospodina Čovića teško terete da je naređivao odvođenje zarobljenika na rad u "Aluminijumu" u kojemu je on bio direktor. Ti dokumenti nisu nikada demantirani, niti je gospodin Čović ikoga tužio za tako monstruzne optužbe da je koristio zarobljenike kao robove u svom preduzeću", kazala je doc. Marijana Bijelić.

Na ove optužbe žustro je regirao Nino Raspudić koji je branio ulogu Dragana Čovića tijekom rata, kazavši da o ratu u Bosni i Hercegovini "govore oni u Hrvatskoj koji ne znaju razliku između Gornjeg i Donjeg Vakufa". Raspudić je rekao da je Čovićeva uloga tijekom rata u Mostaru bila "beznačajna" , te da je lider HDZ-a BiH bio predmet brojnih istraga pred pravusuđem BiH, te da je nakon tog "prećešljavanja" oslobađan od odgovornosti."

"Napadi na gospodina Čovića su samo dio kampanje koja se vodi protiv BiH Hrvata", kazao je Raspudić i dodao: "Moj otac koji je profesor matematike bio je na radnoj obavezi i nije mogao bez pisanog odobrenja napustiti Mostara tijekom rata",

Marijana Bijelić je potom kazala kako je Čović suđen zbog gospodarskog kriminala, a da je vođenje zarobljenika na prisilni rad u domeni ratnog zločina. "Vi govorite o radnoj obavezi, a ja govorim o dokumenetima koji teško terete Čovića da je ratne zarobljenike koristio kao robove", odgovoril mu je doc. Marijana Bijelić, podsjetivši na ogormne skupocjene neketnine u vlasništvu Dragana Čovića, njegove supruge i obitelji "za koju nema nikavih dokaza porijekla te imovine."

Nino Raspudić je na kraju rekao da sve te optužbe treba ispitati pravosuđe Bosne i Hercegovine, u koje on, iako je godinama govorio suprotno, sada iz nekih razloga ima puno povjerenje!

(SB)

30.03.2019.

SAD PRAVIE "RAMPU" ZA RUSKI UTJECAJ, BiH MEĐU CILJNIM DRŽAVAMA

SAD prave "rampu" za ruski utjecaj, BiH među ciljnim državama

SAD prave "rampu" za ruski utjecaj, BiH među ciljnim državama
Foto: Vijesti.ba
U proceduru Kongresa Sjedinjcnib Amcričkih Država krajem februara stigao je dokument kojim se preciziraju interes i namjera te zemlje da finansiranjem infrastrukturnih i energetskih projekata u zemljama Evrope smanji uticaj Rusije.

Predstavnički dom Kongresa već ga je usvojio, a ostalo je još da ga podrži i Senat, nakon čega slijedi potpis predsjcdnika SAD Donalda Trampa, piše danas Dnevni avaz.

Dokument, koji se okvirno naziva „Akt o evropskoj energetskoj sigurnosti i diversifikaciji 2019", detaljno opisuje koji su to projekti i oblasti u zemljama Evrope koji mogu imati strateški interes SAD, a meeđu ciljnim državama je i BiH.

U dokumentu su navedena četiri cilja. Prvi je da se državama pomogne da steknu energetsku neovisnost o zemljama koje takav status koriste za politički utjecaj, prije svega o Rusiji, i kako bi te države samostalno mogle donositi odluke bez utjecaja ruske strane, odnosno da ne moraju voditi računa o ruskim interesima.

Kao drugi cilj koji bi američka vlada trebala imati navodi se da se promovira energetska sigurnost u Evropi tako što će se vlade različitih zemalja ohrabrivati da razvijaju pristupačna, transparentna energetska tržišta koja, također, tragaju za drugačijim izvorima i tipovima energije, ali i rutama. Treći je cilj da se ohrabre i privatni investitori u SAD da ulažu novac u infrastrukturne projekte. A kao četvrti ciij ističe se da se olakša izvoz energenata, tehnologije i stručnosti SAD.

Dokumentom se zadužuje državni sekrctar Mike Pompeo da zajedno s američkim agencijama identificira energetske infrastrukturne projekte koji bi bili „prikladni za učešće SAD". Daju se smjernice kakvi projekti jesu interesantni za SAD - oni vezani uz transport prirodnog plina, prijenos električne energije, obnovljive izvore energije (vjetar, solarna energija...).

Ovaj zakon naslanja se na dokument koji je ranije prošao procedure, a koji je zaveden pod nazivom "Koordinacija pomoći i asistencija širom Evrope i Euroazije", i to za suzbijanje ruskog uticaja. Tim je dokumentom osnovan i Fond za suzbijanje ruskog utjecaja za koji je izdvojeno 250 mioliona dolara.

Cilj tog fonda je da se, ne samo kroz infrastrukturne projekte nego i medije i nevladine organizacije (NVO), radi na suzbijanju propagande koja širi ruske interese u zemljama EU, prenosi "Avaz".

(Vijesti.ba / FENA)

30.03.2019.

CRNADEK NA MINISTARSKOJ KONFERENCIJI UJEDINJENIH NARODA

Crnadak na Ministarskoj konferenciji Ujedinjenih naroda

Crnadak na Ministarskoj konferenciji Ujedinjenih naroda
Foto: Vijesti.ba

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sudjelovao je na Ministarskoj konferenciji Ujedinjenih naroda „Jedinstvene sposobnosti, učinak i zaštita u mirovnim operacijama Ujedinjenih naroda” u New Yorku.

Na Konferenciji, koju je zvanično otvorio glavni tajnik UN-a António Guterres, razgovaralo se, između ostalog, o aktualnom djelovanju mirovnih operacija Ujedinjenih naroda, rezultatima pokrenutih inicijativa UN-a, kao što je Akcija za očuvanje mira (Action for peacekeeping - A4P) te sudjelovanju žena u mirovnim operacijama.  

Ministar Crnadak je u svom obraćanju naglasio da je Bosna i Hercegovina kao članica Ujedinjenih naroda posvećena očuvanju mira, poštivanju vladavine prava i zaštiti ljudskih prava. Istaknuo je da je angažman BiH u sustavu UN-a vidljiva i značajna komponenta, budući da Bosna i Hercegovina aktivno sudjeluje u suočavanju s međunarodnim krizama i mirovnim misijama UN-a. Naveo je da je od 2000. godine više od 140 časnika i 325 policajaca iz BiH sudjelovalo u misijama UN-a u Istočnom Timoru, Haitiju, Cipru, Liberiji, Sudanu, Južnom Sudanu, Etiopiji i Eritreji, Kongu, Iraku, Afganistanu, Maliju i Centralnoafričkoj Republici.

Podsjetio je i na činjenicu da BiH podržava Akciju za očuvanje mira (A4P) i Deklaraciju o zajedničkim obvezama u mirovnim misijama UN-a kao i provedbu Agende za žene, mir i sigurnost i njezinih prioriteta koja osigurava puno, jednako i značajno sudjelovanje žena u svim fazama mirovnog procesa. Kada je riječ o promicanju rodne politike u kontekstu mirovnih operacija, ministar je istaknuo da se BiH obvezala povećati broj uniformiranih žena u mirovnim operacijama, saopćio je Ured za odnose s javnošću MVPBiH.

 

(Vijesti.ba / FENA)

30.03.2019.

HRVATSKA STRANKA: HDZ OPET ŠUTI, DA LI IM JE 9. JANUAR NEUSTAVAN

Hrvatska stranka: HDZ opet šuti, da li im je 9.januar neustavan

Hrvatska stranka: HDZ opet šuti, da li im je 9.januar neustavan
Foto: Vijesti.ba

Hrvatska stranka Bosne i Hercegovine reagirala je na odluku Ustavnog suda BiH koji je proglasio neustavnom odredbu o 9. januaru kao Danu Republike Srpske (RS).

"Na zahtjev Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a za ocjenu ustavnosti obilježavanja dana RS-a Ustavni sud BiH donio je odluku da 9. januar nije sukladan Ustavu BiH. Još jedna u nizu odluka ustavnoga suda BiH te se s pravom nameće pitanje, da li će i ova odluka, kao i veliki broj već donesenih a ne realiziranih, ostati samo mrtvo slovo na papiru.

Ukoliko država BiH nema mehanizme kojima će provoditi odluke i zakone čemu onda ovakve odluke, da li je to predstava za javnost ili će konačno netko odgovarati za njihovo ne provođenje. Ukoliko ne podupirete odluke Ustavnoga suda onda ne podupirete niti Ustav BiH a za tako nešto bi se u svakoj demokratskoj zemlji moralo odgovarati", navode iz Hrvatske stranke Bosne i Hercegovine.

Pozvali su aktualnog potpredsjednika RS Josipa Jerkovića da se očituje o odluci Ustavnoga suda BiH i da javno iznese svoj osobni stav, a u ime Hrvata koje predstavlja u ovom entitetu.

"Na žalost ponovno nailazimo na zid šutnje kod 'stožerne' stranke. Za Bošnjake je 9. siječanj neustavan, da li je i za Hrvate, za neke da, a za neke nismo sigurni".

(Vijesti.ba)

30.03.2019.

USTAVNI SUD: 9. JANUAR KAO DAN RS NIJE U SKLADU SA USTAVOM BiH

Ustavni sud: 9. januar kao Dan RS nije u skladu sa Ustavom BiH

Ustavni sud: 9. januar kao Dan RS nije u skladu sa Ustavom BiH
Foto: Vijesti.ba

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 28. i 29. marta 2019. godine održao redovnu, 114.plenarnu sjednicu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na kojoj je razmatrao zahtjeve za ocjenu ustavnosti.

Saopštenje prenosimo u nastavku: 


U predmetu broj U 2/18 Ustavni sud je usvojio zahtjev devet delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana 2. stav 1. Zakona o Danu Republike Srpske („Službeni glasnik RS“ broj 113/16). Utvrđeno je da osporena odredba, koja glasi: „Na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar se utvrđuje kao Dan Republike“, nije u skladu sa članom I/2. Ustava Bosne i Hercegovine, članom II/4. Ustava Bosne i Hercegovine u vezi sa članom 1.1. i članom 2.a) i c) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda te članom VI/5. Ustava Bosne i Hercegovine. Osporena odredba je ukinuta i određeno je da prestaje da važi narednog dana od dana objavljivanja odluke u „Službenom glasniku Bosne i Hercegovine“. Ustavni sud se u odluci pozvao na relevantne stavove iz svojih odluka o dopustivosti i meritumu br. U 3/13 i U 10/16. Pri tome je Ustavni sud naglasio da se ni predmetnom odlukom, kao ni Odlukom broj U 3/13 ne dovodi u pitanje postojanje samog praznika Dan Republike Srpske. Također, ni tom odlukom, a ni Odlukom broj U 10/16 ne dovodi se u pitanje, ne isključuje i ne ograničava nadležnost Narodne skupštine Republike Srpske da raspiše referendum o tome kojeg datuma će se proslavljati Dan Republike Srpske.

U predmetu broj U 16/18 Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu dvanaest zastupnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za ocjenu ustavnosti člana 395. stav 1. Zakona o parničnom postupku Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“ br. 58/03, 85/03, 74/05, 63/07, 49/09 i 61/13) u dijelu koji se odnosi na „Pravobranilaštvo“, kao i člana 395. Zakona o parničnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine“ br. 58/03, 73/05, 19/06 i 98/15), utvrdio da su osporene odredbe u skladu sa članom I/2. i I/4. Ustava Bosne i Hercegovine, članom II/3.e) Ustava Bosne i Hercegovine i članom 6. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i članom II/3.k) Ustava Bosne i Hercegovine te članom 1. Protokola broj 1 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Prema mišljenju Ustavnog suda, osporene odredbe zadovoljavaju standard „kvaliteta zakona“, i to: preciznost, jasnost i predvidivost spornih odredbi, kao i obima diskrecionog prava koje sporne odredbe daju javnim vlastima, te načina njihovog izvršavanja. Dalje, Ustavni sud je ukazao da kao što bilo koje lice ima pravo na slobodan izbor advokata koji će ga zastupati u parnici, tako je i država zakonom odlučila da je zastupaju pravobranioci. Također, prema mišljenju Ustavnog suda, nesporno je da osporene odredbe ni na koji način ne ograničavaju bilo koga u pristupu sudu. Pri tome je ukazano da bilo koji pokrenuti postupak nosi rizik od konačnog uspjeha, a time i troškova nastalih povodom postupka.

U predmetu broj U 1/19 Ustavni sud je odbacio kao nedopušten zahtjev Suda Bosne i Hercegovine (sutkinja Suda Bosne i Hercegovine Jadranka Brenjo) za ocjenu kompatibilnosti Uputstva o izmjeni i dopunama Uputstva o postupku provođenja posrednih izbora za tijela vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“ broj 91/18) zbog nenadležnosti Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Ustavni sud je zaključio da se u ovom predmetu ne radi o situaciji iz člana VI/3.c) Ustava Bosne i Hercegovine. Pri tome je Ustavni sud podsjetio na relevantne stavove iz Odluke broj U 24/18 od 31. januara 2019. godine.

Ustavni sud BiH nenadležan za Uputstvo CIK-a

U predmetu broj U 3/19 Ustavni sud je odbacio kao nedopušten zahtjev Borjane Krišto, predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti Uputstva o izmjeni i dopunama Uputstva o postupku provođenja posrednih izbora za tijela vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“ broj 91/18) zbog nenadležnosti Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Ustavni sud smatra da iznesena argumentacija podnositeljice zahtjeva nije mogla da dovede u sumnju stavove Ustavnog suda koji su zauzeti u Odluci broj U 24/18 od 31. januara 2019. godine, a koji se mogu primijeniti (i) na navode iz predmetnog zahtjeva za ocjenu ustavnosti.

Sve odluke o zahtjevima za ocjenu ustavnosti usvojene na 114. plenarnoj sjednici bit će dostavljene podnosiocima zahtjeva u roku od mjesec dana i objavljene u što kraćem roku na internetskoj stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

(Vijesti.ba)30.03.2019.

GASTRO - RASIZAM NOVA METAFORA UPOKORENJA, ILI ODSTRANJENJA LJUDI I NARODA

30.03.2019.

BIVŠI OBAVJEŠTAJAC IZ BiH: BOSNA JE META HIBRIDNOG RATA

30.03.2019.

KEMAL KURSPAHIĆ : ŠARENE LAŽI O 'NAJSTARIJEM NARODU'

30.03.2019.

FRA DRAGO BOJIĆ: KADA NEKOME PRIZNATE RAZLIČITOST, ON NA TOME VIŠE NEĆE INZISTIRATI?

30.03.2019.

KARIKATURE PREDRAGA KORAKSIĆA CORAXA

29.03.2019.

INZKO O 10 GODINA MANDATA, RAZOČARENJIMA, BH. POLITIČARIMA, ODLASKU...

29.03.2019.

OŽIVLJAVANJE PROJEKTA NASTALOG UDRUŽENIM ZLOČINAČKIM POKRETOM UZP-OM NIJE "EVROPSKA VRIJEDNOST"

Oživljavanje projekta nastalog UZP-om nije "europska vrijednost"

Oživljavanje projekta nastalog UZP-om nije "europska vrijednost"
Mirsad Hadžikadić / Vijesti.ba
Platforma za progres osuđuje sve ideologije koje su presuđene kao ratni zločini i poziva na vladavinu prava u i prema Bosni i Hercegovini.

Saopštenje prenosimo u nastavku:

- Nimalo iznenađeni činjenicom da je predsjednik Udruženja građana “Hrvatski narodni sabor” i Hrvatske demokratske zajednice u BiH ostao bez javnog komentara na presudu osnivaču i ratnom predsjedniku RS, razumijevajući da je bio ohrabren izostankom jasnih reakcija i sankcija oficijelnih predstavnika međunarodne zajednice na veličanje lika i djela presuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, pozivamo predstavnike političkih i drugih organizacija, koji su u Mostaru 27.3.2019. godine održali sabor i birali tijela tvorevine za koju je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) utvrdio da je bila udruženi zločinački poduhvat (UzP) u Bosni i Hercegovini za vrijeme agresije na našu zemlju, da se upoznaju sa sadržajem te presude, te distanciraju od ideologije koja je rezultirala počinjenim sudski utvrđenim ratnim zločinima.

Pozivamo HDZ BiH i druge aktere koji pokušavaju oživjeti projekat tzv. HZHB, presuđen kao UzP, da se počnu ponašati kao odgovorne osobe koje istinski slijede europske i univerzalne civilizacijske vrijednosti. Neko ko se predstavlja “nositeljem europskih vrijednosti” zasigurno razumije koncept vladavine prava. Veličanje presuđenih ratnih zločina svakako ne spada u promoviranje vladavine prava. Naprotiv, takvo veličanje doprinosi pravnoj nesigurnosti i sveopštoj anarhiji, kao i beznađu svih državljana Bosne i Hercegovine koji je vole i smatraju svojom domovinom.

Kao još jedan od jasnih primjera djelovanja koje nije u skladu sa vladavinom prava izdvajamo pokušaj ministarstava prosvjete i kulture bh. entiteta RS i susjedne Republike Srbije da doprinesu kršenju domaćih zakona o predškolskom, osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju i kulturi, koji su na snazi u Bosni i Hercegovini. Naime, ova dva ministarstva potpisala su 3. marta ove godine u Sremskim Karlovcima “Povelju o srpskom kulturnom prostoru” koja se u preambuli poziva na “nacionalno zakonodavstvo” države koja nije imenovana – implicirajući time da su dio suverene BiH i susjedna Srbija jedna država, pozicionira bh. entiet RS kao državu u istome rangu sa državama u okruženju koje to zaista jesu, ne pominje Bosnu i Hercegovinu, činjenicu da su u Bosni i Hercegovini u službenoj upotrebi tri ravnopravna jezika (bosanski, srpski i hrvatski) i dva pisma (ćirilica i latinica), u potpunosti ignoriše međudržavnu granicu između BiH i susjedne Srbije, kao i ustavnu obavezu svih aktera u BiH da su svi narodi i građani BiH ravnopravni u svojim pravima i obavezama na svakom pedlju teritorije suverene države Bosne i Hercegovine.

Nadalje, u ovom dokumentu Republika Srbija navedena je kao “matična država” svih stanovnika bh. entiteta RS i dijaspore bez prefiksa države iz koje ta dijaspora dolazi. Podsjećamo institucije bh. entiteta RS i susjedne Srbije, jedne od tri države potpisnice Okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, da imaju obavezu da poštuju suverenitet, teritorijalni integritet, Ustav i sve anekse navedenog međunarodnog sporazuma. Sporazumi o paralelnim i specijalnim vezama bh. entiteta RS i susjedne Srbije nisu validni ukoliko nisu usvojeni u Parlamentarnoj skupštini BiH jer jedino tako mogu imati status međunarodnih. Dakle, “Povelja o srpskom kulturnom prostoru” nije u skladu niti sa važećim Ustavom i zakonima, a time nije dio domaćeg zakonodavstva, niti može biti tretirana kao međunarodni sporazum jer je nisu usaglasile i potpisale institucije države Bosne i Hercegovine koje su jedine ovlaštene da to urade.

Susjedna Srbija, konačno, treba da prihvati činjenicu da Veliku Srbiju neće ostvariti na račun teritorije Bosne i Hercegovine. U pokušajima ostvarivanja tog cilja mirnim putem, odnosno putem pravno nevažećih dokumenata poput “Povelje o srpskom kulturnom prostoru” gubi se dragocjeno vrijeme i energija institucija Srbije, koje imaju zadaću baviti se napretkom sopstvenih državljana i države, te njegovati i podržavati suverenitet nezavisne Bosne i Hercegovine.

Platforma za progres naglašava da se međunarodni ugovori, te presude domaćih i međunarodnih sudova moraju poštovati bez izuzetaka. Naglašavamo, također, i važnost kontinuiteta pravnih propisa, te obavezu poštivanja Ustava Bosne i Hercegovine i svih zakona Bosne i Hercegovine koji su usvojeni u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine većinskim glasovima izabranih predstavnika i delegata. Isto se odnosi na odluke koje je usvojilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u svim prethodnim sazivima.

One političke opcije kojima se ne dopada sadašnje ustavno ili bilo koje zakonsko rješenje na snazi u Bosni i Hercegovini slobodne su predlagati izmjene ili nova rješenja na način kako se to čini u demokratskom društvu – putem zakonodavnih organa vlasti Bosne i Hercegovine. Sve drugo vodi u anarhiju, pravnu nestabilnost i rezultira sve manjim brojem stanovnika koji žive u Bosni i Hercegovini jer odlaze svakodnevno tražeći stabilno i predvidljivo okruženje utemeljeno na vladavini prava.

Platforma za progres vjeruje da se budućnost Bosne i Hercegovine ne može i neće temeljiti na anarhiji, niti na bilo kojoj ideologiji nasilnog ekstremizma, koja je kao takva utvrđena presudama sudova Ujedinjenih nacija. Vjerujemo u kapacitet građana Bosne i Hercegovine da bilo kakva kvaziformalna rješenja i takve ideologije dugoročne osude i zauvijek odbace.


(Vijesti.ba)
29.03.2019.

SKINUO MASKU JOŠ JEDAN NEPRIJATELJ BiH: PROFESOR ZARIJE SEIZOVIĆ PRIMITIVNO IZVRIJEĐAO ŽELJKA KOMŠIĆA!

INCIDENT NA POLITIČKOM SKUPU VIJEĆA EVROPE U NEUMU: Profesor Zarije Seizović primitivno izvrijeđao Željka Komšića!

Profesor sarajevskog Univerziteta svoje izlaganje započeo je teškim uvredama na račun člana Predsjedništva BiH gospodina Željka Komšića, javno ga nazivajući pred učesnicima skupa i organizatorom, citiramo; „Željkom potrošenkom“ i „drugim Bošnjakom u Predsjedništvu BiH“.Image result for prof zarije seizovic fotos

Danas je u Neumu održan skup pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope o temi „Konsolidacija parlamentarne demokratije“. Skup će ostati upamćen po incidentu koji je izazvao profesor doktor Zarije Seizović sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Naime, navedeni profesor sarajevskog Univerziteta svoje izlaganje započeo je teškim uvredama na račun člana Predsjedništva BiH gospodina Željka Komšića, javno ga nazivajući pred učesnicima skupa i organizatorom, citiramo; „Željkom potrošenkom“ i „drugim Bošnjakom u Predsjedništvu BiH“.

Nakon ovog ispada, i nakon što je upozorio Seizovića na neprimjerenost uvredljivih kvalifikacija koje je iznio, predstavnik Demokratske fronte gospodin Mahir Mešalić demonstrativno je napustio ovaj skup.

Tim povodom reagovao je i Dr. Zlatan Begić koji je dao slijedeći komentar:

Riječ je o prvoklasnom skandalu, potpuno neprimjerenom vrijeđanju i primitivizmu, pa se postavlja pitanje da li je pojedincima uopšte mjesto na takvoj vrsti skupova, a pogotovo da li im je mjesto u akademskoj zajednici. Izgleda da su se neki pojedinci koji formalno čine akademsku zajednicu potpuno izgubili u propuhu unutar sarajevskog trougla na relaciji Pale-Toranj-Zapadni Mostar. Po mom mišljenju, a i lično poznavajući neke od njih, uglavnom je riječ o ljudima koji imaju izuzetno visoko mišljenje sami o sebi, a što ja nebih da komentarišem. Najupečatljiviji su upravo po elitističkim naklapanjima po luksuznim hotelima uz pažljivo odabrane mašne i maramice u tonu, po tamburanju, te po FB statusima u kojima su, često puta na sramotu akademske zajednice i studenata kojima predaju, skloni omalovažavati na potpuno neprimjeren, neakademski i prostački način svakoga, pa i člana kolektivnog šefa države i dobitnika najvišeg ratnog priznanja – kao što je gospodin Komšić. Sve to bez preuzimanja ikakve odgovornosti s obzirom na silnu vlastitu pamet na koju nas takvi stalno i neskromno upozoravaju – ponekad prostačkim FB statusima, a nekad i kafanskim ispadima na konferencijama u organizaciji ovih ili onih institucija ili fondacija, što su uglavnom i njihovi krajnji dometi kada je riječ o društvenom djelovanju. Ovdje nije riječ o drugačijem mišljenju, nisam siguran niti da je riječ o nekoj vrsti patološke mržnje prema vlastitom gradu, državi, narodu kojem pripadaju, te prema onima koji se bore za univerzalne civilizacijske građanske vrijednosti – što bi trebalo i moralo biti najbliže i najrazumljivije upravo akademskoj zajednici, po mom mišljenju ovdje je riječ o pukom prostakluku, odsustvu elementarnog odgoja, te o potrebi isticanja vlastite bitnosti kroz primitivni uličarski pokušaj glumljenja nekakve avangarde i mangupluka, ali uz izraženi konformizam i obavezno bez preuzimanja ikakve odgovornosti - osim za stajling i izbor menija. Sramotno, i potpuno neprimjereno, uličarsko ponašanje, bez odgovornosti za javno izrečenu riječ ili kvalifikaciju!

Od organizatora ovog skupa očekujemo javno izvinjenje, jer tolerisanje ovakvih uvredljivih ispada i prostačkog ponašanja od strane pozvanih učesnika usmjerenog na nosioce najviših državnih funkcija u BiH smatramo omalovažavanjem i napadom na institucije BiH.
29.03.2019.

STRANKE ŠUTE NA OŽIVLJAVANJE TZV. HERCEG-BOSNE ZBOG STRAHA OD HDZ-A

Stranke šute na oživljavanje tzv. Herceg-Bosne zbog straha od HDZ-a

Stranke šute na oživljavanje tzv. Herceg-Bosne zbog straha od HDZ-a
Foto: Vijesti.ba
Udruženje logoraša Mostar najoštrije osuđuje najnovije pokušaje HDZ-a BiH da ponovo oživi tzv. Herceg-Bosnu, čiji su politički i vojni lideri u Hagu pravosnažno osuđeni na ukupno 111 godina zatvora.

Ovakva reakcija mostarskog udruženja uslijedila je nakon što je prije dva dana u tom gradu održan 4. sabor Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, za čijeg je predsjednika izabran Antonio Sesar.

Saboru je prisustvovalo oko 90 delegata, dužnosnika hrvatskog naroda sa svih nivoa vlasti, predsjednici stranaka, predstavnici crkve, kulturnih i obrazovnih institucija, boračkih udruženja, privrednici, te drugi gosti.

Za dopredsjednike sabora izabrani su Josip Jerković, Dražen Trlin i Ilija Cvitanović, dok će dužnost članova Glavnog vijeća obnašati Ivo Andrić Lužanski, Vlado Šoljić, Darijana Filipović, Lidija Bradara, Ljerka Ostojić, Nikica Tomić, Jasna Zlomislić, Ivica Karlović, Marijan Biškić, Ivan Jozić i prof. Mile Lasić.

Ovakav oblik paradržavnog djelovanja za mostarsko Udruženje logoraša nije prihvatljivo, jer je, smatraju, otišlo predaleko.

- Pozivamo sve političke i druge relevantne subjekte da adekvatno reaguju. Smatramo da je nedopustivo zanemarivanje ovog problema, naročito od strane onih političkih stranaka u BiH koje, zarad straha hoće li ih HDZ BiH prihvatiti kao ravnopravne partnere, šute na sve ono što HDZ BiH provodi na ovim prostorima - rekao je za Vijesti.ba predsjednik ovog udruženja Emir Hajdarević.

Prema njegovim riječima, rad na oživljavanju tzv. Herceg-Bosne zaslužuje najveću osudu kako nevladinih organizacija, tako i političkih subjekata u BiH koji tvrde da su probosanske snage, istovremeno se zaklinjući u BiH kao nedjeljivu državu svih ravnopravnih naroda, narodnosti i ostalih.

- Ovo je samo nastavak one politike koja je tu tzv. Herceg-Bosnu i dovela do osude za udruženi zločinački poduhvat, zbog pokušaja razbijanja BiH u periodu 1993-1994. godine - navodi Hajdarević.

Jedna od najugroženijih kategorija iz tog vremena, dodaje naš sagovornik, upravo su bili logoraši, kojih je, prema dostupnim informacijama, kroz logore tzv. Herceg-Bosne prošlo više od 20.000.

- Ako analizirate sve ovo što se dešava u posljednje vrijeme, pa evo već i dugi niz godina, onda vam mora biti jasno da je sve to u suštini priprema za secesiju ovoga dijela BiH, odnosno formiranje trećeg entiteta i pravljenje institucija kako bi se samo u jednome momentu taj treći entitet legalizirao - upozorava Hajdarević.

Tokom održavanja 4. sabora Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, lider HDZ-a BiH Dragan Čović je rekao: "moramo do kraja organizirati HZ HB i sve druge institucije hrvatskog naroda i tražiti zajedništvo".

Takve Čovićeve riječi Hajdarevića su podsjetile na dvadesete i tridesete godine prošlog vijeka, odnosno zbijanje nacionalnih redova hrvatskog naroda.
 
- To je način funkcionisanja fašističke Italije i nacističke Njemačke - zbijanje redova i pozivanje na formiranje institucija koje će sutra služiti samo jednome narodu - ističe Hajdarević.

Naglašava da je HDZ trenutno jedini politički glas hrvatskog naroda, i da drugih političkih glasova iz tog naroda nema.

- HDZ je uspio da formiranjem HNS-a u tu organizaciju uključi sve političke stranke i bukvalno ih izbriše iz političkog života. Ovakve Čovićeve izjave jasan su pokazatelj kuda vodi njegova politika, a to je zagovaranje trećeg entiteta i pravljenje parainstitucija na prostoru gdje suvereno vlada njegov HDZ. Zagovaranje politike koja je već presuđena za udruženi zločinački poduhvat od prije 20 i nešto godina - zaključuje Hajdarević u razgovoru za Vijesti.ba.


D.K.

(Vijesti.ba)

29.03.2019.

BIĆE VELIKI PROBLEM AKO ENTITET RS-A NE ISPOŠTUJE ODLUKU O 9. JANUARU

Biće veliki problem ako RS ne ispoštuje odluku o 9. januaru

Biće veliki problem ako RS ne ispoštuje odluku o 9. januaru
Foto: Vijesti.ba
Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić (SDA) pozdravio je današnju odluku Ustavnog suda BiH koji je ponovo neustavnim proglasio 9. januar kao Dan Republike Srpske.

- Za nas je neprocjenjivo to što je Ustavni sud ostao principijelan i dosljedan svojoj ranijoj odluci i nije podlegao političkim pritiscima i prijetnjama koje su evidentno bile upućivane od strane vlasti entiteta RS da neće poštovati odluku kakva god da ona bude - rekao je Salkić u razgovoru za Vijesti.ba.

Ovakva odluka, kaže naš sagovornik, pokazuje da Ustavni sud BiH ima snage da se izbori s takvim političkim pritiscima, te dodaje da bi je institucije RS-a ovaj put trebale ispoštovati, a ne izigravati i kao u prethodnom periodu.

- Ostaje da se vidi koliko su institucije RS-a spremne da naprave distancu od onih koji su tog 9. januara osmislili cijelu ideju nakon koje su počinili etničko čišćenje, progon i genocid, i za što su osuđeni za udruženi zločinački poduhvat - kaže Salkić.

Ukoliko vlasti RS-a ne pokažu spremnost da naprave takav iskorak, Salkić ističe kako smo svi zajedno u jednom velikom problemu jer zapravo "imamo vlast - predstavnike jednog naroda koji su spremni da baštine ideologiju presuđenu za udruženi zločinački poduhvat i genocid".

Naš sagovornik podsjeća da su vlasti u RS-u i ranije izigravale odluke Ustavnog suda BiH, formalno ih implementirajući, ali u suštini ostavljajući rješenja koja su poništena.

- I u ovom slučaju očekujem da će oni smisliti neki novi zakon kojim će ponovo definisati 9. januar kao dan entiteta. Onda će se vjerovatno Bošnjaci ponovo žaliti Ustavnom sudu BiH, i dok to bude završeno pred sudom, oni će ponovo obilježiti jedan 9. januar. I tako će se to vrtjeti ukrug, a oni će se nadati da će Ustavni sud nekada promijeniti svoje mišljenje jer će se promijeniti odnos snaga u njemu - poručuje Salkić.

Ponavlja kako sumnja da postoji realna spremnost onih koji danas obnašaju vlast u institucijama RS-a da naprave distancu od vremena kada su počinjeni teški zločini od 1992-1995. godine.

- Sumnjam da su oni spremni da uspostave entitet svih građana, već zapravo baštine tu ideologiju kako bi uspostavile entitet u kojem će živjeti samo Srbi i gdje će samo Srbi imati prava i privilegije, na taj način stvarajući ambijent za mirnodopsko ostvarivanje ciljeva koje nisu uspjeli realizovati u ratu - zaključuje Salkić u razgovoru za Vijesti.ba.


D.K.

(Vijesti.ba)29.03.2019.

DIREKTOR OSA-E SASLUŠAN KAO SVJEDOK U AFERI "SELEFIJE"

Direktor OSA-e saslušan kao svjedok u aferi "selefije"

Direktor OSA-e saslušan kao svjedok u aferi "selefije"
Foto: Vijesti.ba
U sklopu predmeta koji se odnosi na navodno vrbovanje selefija za krijumčarenje naoružanja u BiH, odnosno djelovanje hrvatskih obavještajaca i diplomata na njihovom naoružavanju, u četvrtak je u Tužiteljstvu BiH u svojstvu svjedoka saslušan Osman Mehmedagić, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSABiH), potvrđeno je Feni u državnom Tužiteljstvu. 

Ranije su u sklopu istog predmeta, koji je formiralo Tužiteljstvo BiH, iskaze dali - ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, zamjenik ministra sigurnosti Mijo Krešić, kao i novinari 'Žurnala' i RTRS-a Avdo Avdić i Mato Đaković.

Kako je ranije saopćeno iz Tužiteljstva BiH, u okviru tog predmeta bit će ispitane sve osobe koje su iznosile navode i saznanja o spomenutim aktivnostima, a o kojima ovo tužiteljstvo nije informirano.

Tužiteljstvo BiH će, kako je onda navedeno, poduzeti aktivnosti kako bi se utvrdile sve okolnosti i navodi izneseni u medijima, a koji se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

Kako mediji prenose, nakon što je Žurnal objavio vijest u kojoj tvrdi da su hrvatski obavještajci i diplomate bili umiješani u pokušaj prenošenja naoružanja u mesdžide na područuju BiH, ministar Mektić potvrdio je te navode.

U međuvremenu, Ministarstvo sigurnosti BiH dostavilo je Predsjedništvu BiH Informaciju u skladu sa zaključkom sa 15. vanredne sjednice ove institucije, kada je zatraženo dostavljanje sveobuhvatne informacije o navodima iznesenim u javnosti o aktivnostima Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Republike Hrvatske i generalnog konzula Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini.
(Vijesti.ba / FENA)

29.03.2019.

USTAVNI SUD BiH: 9. JANUAR KAO DAN ENTITETA RS-E NIJE U SKLADU SA USTAVOM BiH

Ustavni sud: 9. januar kao Dan RS nije u skladu sa Ustavom BiH

Ustavni sud: 9. januar kao Dan RS nije u skladu sa Ustavom BiH
Foto: Vijesti.ba

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 28. i 29. marta 2019. godine održao redovnu, 114.plenarnu sjednicu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na kojoj je razmatrao zahtjeve za ocjenu ustavnosti.

Saopštenje prenosimo u nastavku: 


U predmetu broj U 2/18 Ustavni sud je usvojio zahtjev devet delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana 2. stav 1. Zakona o Danu Republike Srpske („Službeni glasnik RS“ broj 113/16). Utvrđeno je da osporena odredba, koja glasi: „Na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar se utvrđuje kao Dan Republike“, nije u skladu sa članom I/2. Ustava Bosne i Hercegovine, članom II/4. Ustava Bosne i Hercegovine u vezi sa članom 1.1. i članom 2.a) i c) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda te članom VI/5. Ustava Bosne i Hercegovine. Osporena odredba je ukinuta i određeno je da prestaje da važi narednog dana od dana objavljivanja odluke u „Službenom glasniku Bosne i Hercegovine“. Ustavni sud se u odluci pozvao na relevantne stavove iz svojih odluka o dopustivosti i meritumu br. U 3/13 i U 10/16. Pri tome je Ustavni sud naglasio da se ni predmetnom odlukom, kao ni Odlukom broj U 3/13 ne dovodi u pitanje postojanje samog praznika Dan Republike Srpske. Također, ni tom odlukom, a ni Odlukom broj U 10/16 ne dovodi se u pitanje, ne isključuje i ne ograničava nadležnost Narodne skupštine Republike Srpske da raspiše referendum o tome kojeg datuma će se proslavljati Dan Republike Srpske.

U predmetu broj U 16/18 Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu dvanaest zastupnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za ocjenu ustavnosti člana 395. stav 1. Zakona o parničnom postupku Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“ br. 58/03, 85/03, 74/05, 63/07, 49/09 i 61/13) u dijelu koji se odnosi na „Pravobranilaštvo“, kao i člana 395. Zakona o parničnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine“ br. 58/03, 73/05, 19/06 i 98/15), utvrdio da su osporene odredbe u skladu sa članom I/2. i I/4. Ustava Bosne i Hercegovine, članom II/3.e) Ustava Bosne i Hercegovine i članom 6. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i članom II/3.k) Ustava Bosne i Hercegovine te članom 1. Protokola broj 1 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Prema mišljenju Ustavnog suda, osporene odredbe zadovoljavaju standard „kvaliteta zakona“, i to: preciznost, jasnost i predvidivost spornih odredbi, kao i obima diskrecionog prava koje sporne odredbe daju javnim vlastima, te načina njihovog izvršavanja. Dalje, Ustavni sud je ukazao da kao što bilo koje lice ima pravo na slobodan izbor advokata koji će ga zastupati u parnici, tako je i država zakonom odlučila da je zastupaju pravobranioci. Također, prema mišljenju Ustavnog suda, nesporno je da osporene odredbe ni na koji način ne ograničavaju bilo koga u pristupu sudu. Pri tome je ukazano da bilo koji pokrenuti postupak nosi rizik od konačnog uspjeha, a time i troškova nastalih povodom postupka.

U predmetu broj U 1/19 Ustavni sud je odbacio kao nedopušten zahtjev Suda Bosne i Hercegovine (sutkinja Suda Bosne i Hercegovine Jadranka Brenjo) za ocjenu kompatibilnosti Uputstva o izmjeni i dopunama Uputstva o postupku provođenja posrednih izbora za tijela vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“ broj 91/18) zbog nenadležnosti Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Ustavni sud je zaključio da se u ovom predmetu ne radi o situaciji iz člana VI/3.c) Ustava Bosne i Hercegovine. Pri tome je Ustavni sud podsjetio na relevantne stavove iz Odluke broj U 24/18 od 31. januara 2019. godine.

Ustavni sud BiH nenadležan za Uputstvo CIK-a

U predmetu broj U 3/19 Ustavni sud je odbacio kao nedopušten zahtjev Borjane Krišto, predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti Uputstva o izmjeni i dopunama Uputstva o postupku provođenja posrednih izbora za tijela vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“ broj 91/18) zbog nenadležnosti Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Ustavni sud smatra da iznesena argumentacija podnositeljice zahtjeva nije mogla da dovede u sumnju stavove Ustavnog suda koji su zauzeti u Odluci broj U 24/18 od 31. januara 2019. godine, a koji se mogu primijeniti (i) na navode iz predmetnog zahtjeva za ocjenu ustavnosti.

Sve odluke o zahtjevima za ocjenu ustavnosti usvojene na 114. plenarnoj sjednici bit će dostavljene podnosiocima zahtjeva u roku od mjesec dana i objavljene u što kraćem roku na internetskoj stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

(Vijesti.ba)

29.03.2019.

ENTITET RS-A ĆE MORATI IZMJENITI ZAKON O DANU ENTITETA RS-E

RS će morati izmijeniti Zakon o Danu RS

RS će morati izmijeniti Zakon o Danu RS
Foto: Vijesti.ba
"Znači da će NSRS i Vlada kao predlagač očito morati izmijeniti ili dopuniti Zakon o Danu RS. Kako i u kom obimu, to je na vlastima RS", kazao je za N1 Zlatko Knežević, predsjednik Ustavnog suda BiH povodom apelacije o ustavnosti Dana RS.

"Ustavni sud je donio odluku kada je riječ o ocjeni ustavnosti. Radi se o datumu devetom januaru, i usvojio je njihov zahtjev i proglasio neustavnom odredbu o devetom januaru kao Danu RS i poništio tu odredbu i narednog dana, ta će odredba prestati da važi", kazao je Knežević za N1.

Šta to znači za vlasti RS?

"Očito je da će NSRS i Vlada RS morati ući u proceduru izmjena zakona o Danu republike. Ustavni sud je naglasio da se UStavni sud uopšte ne upušta u pravo RS da proglasi svoj Dan RS. Također, pošto se u odluci rečeno da RS ima pravo da organizuej referendum i utvrdi Dan RS, međutim ova norma i označeni datum deveti januar, nije ustavna. Znači da će NSRS i Vlada kao predlagač očito morati izmijeniti ili dopuniti Zakon o Danu RS. Kako i u kom obimu, to je na vlastima RS", dodao je.

(Vijesti.ba / N1)

29.03.2019.

SAŠA MAGAZINOVIĆ PISAO KOLINDI: AFERA SOA-E UZNEMIRAVA GRAĐANE BiH

Magazinović pisao Kolindi: Afera SOA-e uznemirava građane BiH

Magazinović pisao Kolindi: Afera SOA-e uznemirava građane BiH
Foto: Vijesti.ba

Zastupnik SDP-a u Parlamentu BiH Saša Magazinović poslao je pismo predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović nakon afere oko SOA-e.

Pismo prenosimo u cijelosti.

“Poštovana predsjednice Republike Hrvatske gospođo Grabar Kitarović.

Znam da ćemo se složiti da ljudski život nema cijenu i da je, pored ostaloga, naša dužnost raditi na sigurnosti građana naših država i zaštiti ih od bilo koje potencijalne opasnosti kojoj mogu biti izloženi. Vjerujem da se slažemo da nema manje ili više važnih ljudi i da je svaki ljudski život jednako važan.

Zašto ovo naglašavam? Razlog je periodično ukazivanje od strane Vas i vaših saradnika na opasnost od velikog broja osoba sa radikalnom retorikom i namjerama koji žive u Bosni i Hercegovini. U tom kontekstu se spominje broj od čak 10.000 takvih osoba koji bi eventualno mogli djelovati neprijateljski i prema Republici Hrvatskoj. Bez obzira što su sigurnosne agencije u BiH opovrgle ove stavove, a politički zvaničnici ukazali koliku ekonomsku, političku i drugu štetu takve tvrdnje nanose Bosni i Hercegovini, javnosti nije poznato da je Vaš stav promjenjen.

Uznemirenost koju su prouzrokovale takve poruke od Vas i vaših saradnika vam je poznata, kao što je poznato i koliku je uznemirenost građana Bosne i Hercegovine prouzrokovala posljednja afera gdje su vama potčinjeni službenici SOA-e vodili obavještajne aktivnosti koje su ilustracija svega samo ne dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ukoliko ste promjenili svoj stav po ovom pitanju, korektno bi bilo da nas, uz izvinjenje, obavijestite o tome. Ukoliko još uvijek stojite kod stava o zaista velikom broju radikalno orjentisanih pojedinaca u BiH koji su uz to još neprijateljski opredjeljeni prema državi na čijem ste čelu, onda moramo zajedno učiniti da spriječimo da se desi bilo šta loše na teritoriji Vaše države sa kojom Bosna i Hercegovina ima granicu dužu od 1000 kilometara. Vjerujem da Vam je poznato koliko je ta granica porozna i kako je relativno lako preći iz jedne u drugu državu bez kontrole. To znaju i pripadnici sigurnosnih agencija Republike Hrvatske koji su prebacivali migrante u Bosnu i Hercegovinu rješavajući dijelom tako migrantsku krizu u Hrvatskoj, a o čemu bh. sigurnosne agencije imaju dokaze.

Budući da se približava ljetna turistička sezona, a prema Vašim riječima u neposrednoj blizini jadranske obale se nalazi ogroman broj osoba sa radikalnom retorikom i namjerama, pozivam Vas da razmislite koji je najefikasniji način da na to upozorimo turiste koji imaju namjeru ovogodišnji ljetni odmor provesti u Hrvatskoj. Siguran sam da postoji volja uticajnih pojedinaca, ali i institucija u Bosni i Hercegovini da Vama i institucijama Republike Hrvatske pruže pomoć u kampanji obavještavanja evropskih i drugih turista o potencijalnoj opasnosti kojoj se izlažu dolaskom na odmor u Hrvatsku, a na koju ste upravo Vi upozorili.

Poštovana predsjednice,

Znam da se slažemo da ljudski život nema cijenu. Kod nas se kaže da onaj ko spasi jedan život, kao da je spasio čitav svijet. Zato Vas pozivam da zajednički vodimo aktivnosti na borbi protiv svih oblika radikalizma, šovinizma, mržnje, nacionalizma, fašizma i ostalih društveno opasnih pojava koje mogu rezultirati najtežim posljedicama, a dok ne pobijedimo u toj borbi pošteno je obavijestiti što je moguće veći broj potencijalnih turista da odabirom hrvatske obale kao svoje destinacije za odmor potencijalno rizikuju svoj život.

Sa željom da naša regija u budućnosti bude oslobođena od svih vrsta radikala, srdačno Vas pozdravljam”, naveo je Saša Magazinović.


(Vijesti.ba)

29.03.2019.

MVP PRIMIO IZJAVE BH. DRŽAVLJANA O VRBOVANJU HRVATSKIH SLUŽBI

MVP PRIMIO IZJAVE BH. DRŽAVLJANA O VRBOVANJU HRVATSKIH SLUŽBI


29.03.2019.

NEKA VISOKI PREDSTAVNIK DONESE ZAKON O KAŽNJAVANJU NEGIRANJA GENOCIDA

NEKA VISOKI PREDSTAVNIK DONESE ZAKON O KAŽNJAVANJU NEGIRANJA GENOCIDA


29.03.2019.

ŠTEFICA GALIĆ : DRAGAN ČOVIĆ I NJEGOVI HB KRIMINALCI NE ODUSTAJU OD RUŠENJA BiH!

Štefica Galić : Čović i njegovi HB kriminalci ne odustaju od rušenja BiH!

Štefica Galić, aktivistica i humanistkinja, borac protiv fašizma svih boja, žena koja je 1993., u jeku kampanje etničkog čišćenja u Hercegovini, rizikujući živote članova porodice, zajedno sa suprugom Nediljkom, spašavala komšije Bošnjake u Ljubuškom, u izjavi za Radiosarajevo.ba komentirala je pokušaje oživljavanja tzv. Herceg-Bosne u režiji Hrvatske demokratske zajednice BiH.

Glavna urednica portala Tačno.net iz Mostara kojoj je prošle godine u Njemačkoj uručena nagrada Johan Philipp Palm za slobodu govora, osvrće se na to šta stoji iza ovakvih nastojanja, i to svega 16 mjeseci nakon pravosnažne presude u slučaju „Prlić i ostali“ u kojem je nedvosmisleno utvrđeno postojanje „udruženog zločinačkog poduhvata“.

Čović i njegovi HB kriminalci i lešinari ne odustaju od rušenja BiH, uporno pokušavajući vratiti u život zločinačku tvorevinu Herceg-Bosne. Jednom je Dragan Markovina za njega rekao da je „uglađeno lice hrvatskog nacionalizma“. Sad više nije ni to. Sada otvoreno i bahato, kao i Milorad Dodik, pokušava ograditi svoj dio zemlje.A pri tome im ne smeta uzimati pare od države BiH. Sve je upregnuto u tu ideju od Zagreba, Beograda do Brisela i lobija na sve strane. Ako im to uspije, a vjerujem da neće, neka nam je Milosnik na pomoći“, kaza je Galić za Radiosarajevo.ba, žena čiji su život i rad vrijedni svakog divljenja.

 Podsjetimo, dr. Antonio Sesar izabran je za predsjednika sabora tzv. Hrvatske zajednice Herceg-Bosne na održanom IV. saboru danas u Mostaru.

Saboru je prisustvovalo oko 90 izaslanika, zvaničnika hrvatskog naroda sa svih razina vlasti, predsjednici stranaka, predstavnici crkve, kulturnih i obrazovnih institucija, braniteljskih udruga, privrednici te gosti.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović poručio je tom prilikom da “trebamo očuvati nešto što je prevrijedno, a to je ovo ime Herceg Bosna“.

Podsjetio je na osnivanje tzv. HNS-a u kojem smo “okupili smo sve političke subjekte u BiH koji imaju bilo kakav legitimitet od općinske, županijske, entitetske razine i danas činimo jednu veliku obitelj u zajedništvu HNS-a”.

“Želim da na ovom saboru izaberemo adekvatno vodstvo prije svega predsjednika sabora koji može predvoditi kako bi sve dok se ne izborimo za svoju potpunu jednakopravnost na cijelom prostoru BiH predstavljene kroz legitimne predstavnike Hrvata u svakoj razini. Do tog vremena moramo do kraja organizirati HZ HB i sve druge institucije Hrvatskog naroda i tražiti zajedništvo“, otvoreno je kazao Čović u Mostaru.

Faruk Vele (Radio Sarajevo)29.03.2019.

KAKO BiH NIJE MOGUĆA, PA MILORAD DODIK JE UPRAVO NA VRHU TE DRŽAVE

Kako BiH nije moguća, pa Dodik je upravo na vrhu te države

Kako BiH nije moguća, pa Dodik je upravo na vrhu te države
Esad Bajtal / Vijesti.ba
Još jednom se pokazalo da velikodržavni koncept Slobodana Miloševića i dalje živi i uživa veliku podršku, kako u samoj Srbiji, tako i u Republici Srpskoj, smatra politički analitičar Esad Bajtal.

Gužva oko NATO-a

U razgovoru za Vijesti.ba, Bajtal je analizirao poruke koje su srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i lider SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u Nišu uputili sa obilježavanja 20. godišnjice od početka napada NATO-a na SR Jugoslaviju.

Naš sagovornik ističe kako se u Srbiji "stvorila gužva" oko NATO-ovog bombardovanja, koje je "s razlogom trajalo 78 dana nakon niza opomena Miloševiću i pokušaja da se sporne stvari riješe dogovorom i bez sile".

- Za njih je to zločin, a istovremeno negiraju 1.425 dana opsade Sarajeva. Naravno da je i tih 78 dana bombardovanja tragično, ali to je ništa u usporedbi sa Sarajevom i kalvarijom koja se ovdje kod nas događala - ističe Bajtal.

Navodi da u RS-u i Srbiji, osim genocida u Srebrenici, redovno negiraju i opsadu Sarajeva, masakr na Tuzlanskoj kapiji i Markalama, ali ne u smislu da se sve to nije desilo, već da su Bošnjaci sami sebe bombardovali na Kapiji i Markalama, te da su sami sebe opkolili u Sarajevu.

Između ostalog, Vučić je u Nišu poručio kako Srbija nikad neće biti članica NATO-a jer pamti agresiju zapadnog vojnog saveza 1999. godine, svoje žrtve i smrti civila, dok je Dodik još jednom potcrtao da, uprkos tome što je izložen zahtjevima da se BiH kreće ka NATO-u, za njega to nije prihvatljivo.

- Ja ne mogu i neću nikada da dozvolim da se uspostavi granica na Drini koja će biti NATO granica, kojom ćemo ponovo biti razdvojeni - podvukao je Dodik.

Prema Bajtalovom mišljenju, Dodik je ovim riječima ujedno poručio i da podržava projekat "velike Srbije".

- To je logičko priznanje tog velikodržavnog koncepta zbog kojeg je ovdje krv lila, palo više od 100.000 žrtava, silovane brojne žene, raseljeno oko dva miliona ljudi... - rekao je Bajtal.

Podsjeća na paradoksalnu rečenicu bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića, koju je izgovorio tokom prvog dana suđenja u Hagu: "Sve o BiH je čista laž". Dakle, ni mala ni velika, ni ova, ni ona, nego "čista laž". Sve je, dakle, izmišljeno da bi se njega optužilo.

Logika paradoksa

- Upravo zbog te rečenice, napisao sam knjigu "Zločini i laži Miloševićeve kripto politike". Šta to znači? To znači ne da ovdje nije bilo ni opsade, ni silovanja, ni rušenja, ni paljenja - dakle ničega - čak ni rata - govori Bajtal.

"O čemu vi pričate, zašto sam ja ovdje, šta vi to mene ispitujete", pitao se Milošević u Haškom tribunalu, podsjeća Bajtal, dodajući da su ga ispitivali zato što je upravo tu granicu, o kojoj je Dodik govorio u Nišu, nastojao ratom da izbriše, ali ju je u Daytonu svojom rukom potpisao.

Tako Dodik, nastavlja naš sagovornik, kao samozvani i najglasniji "čuvar" Daytona, na terenu radi upravo protiv njega.

Bajtal se osvrnuo i na Dodikove tvrdnje da BiH nije moguća, "jer je rezultat ideologije i politike koja je bombardovala Srbe i u RS i u BiH". Također, Dodik se zapitao i "zašto drugi mogu da imaju svoje države, a Srbi ne mogu da imaju jedinstvenu državu".

- Pa kako nije moguća, a on se nalazi upravo na vrhu te države - predsjedavajući je njenog Predsjedništva! Šta znači jedinstvena država? Šta su Mađari u Vojvodini? Zašto ih ne predaju Mađarima u Mađarskoj, zašto ne kažu - evo Vojvodina ide tamo da bi Mađari bili u jedinstvenoj državi? Zašto Istra ne pripada Italiji da bi Italijani bili u jedinstvenoj državi? A šta je, po logici tog velikodržavlja, sa Sandžakom i preševskom dolinom - pita se Bajtal.

Naglašava kako je logika paradoksa i dvostrukih aršina ključna politika, odnosno, poetika etno-državnih koncepata, koji ne znaju i/ili ne žele biti u dosluhu s realnošću istine i vremena kooperacija i integracija kojima teži čitav demokratski svijet.

- Oni, nosioci tih retorika i politika, žive na iracionalnom geopolitičkom fantazmu. Dakle, oni moraju svi biti zajedno, a šta je s ostalima? A da bi bili zajedno, sve ostale, druge, i na bilo koji način drugačije, treba protjerati, pobiti, raseliti, uništiti - poručuje Bajtal.

I upravo to, nastavlja, dešavalo se u posljednjem ratu u BiH, koji je posljedica etno-politike i monopolistički intonirane velikodržavne logike tog geo-totalitarnog htijenja.

- Budimo logični: šta bi se desilo kad bi svi na planeti, na isti način, dakle, silom i kamom, htjeli da budu zajedno? I po principu "Srbija do Tokija", tog predratnog slogana pod kojim se vodila i, očito još i danas, vodi politika naših istočnih susjeda. I ne samo njih - zaključuje Bajtal u razgovoru za Vijesti.ba.

 

D.K.

(Vijesti.ba)29.03.2019.

HAHN OBEĆAO POMOĆ EU RAZJAŠNJENJU SMRTI DRAGIČEVIĆA I MEMIĆA

29.03.2019.

MASKE SU PALE: SRPSKI MINISTRI STALI U ODBRANU BLOKA 7 U TUZLI KONTRA STAVA EU

Maske su pale: Srpski ministri stali u odbranu Bloka 7 u Tuzli kontra stava EU

Maske su pale: Srpski ministri stali u odbranu Bloka 7 u Tuzli kontra stava EU
Foto: Vijesti.ba
Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku EU Johannes Hahn danas je u Sarajevu izdao zadnje upozorenje BiH po pitanju gradnje Bloka 7 TE u Tuzli.

Bh. političari, prije svih oni federalni, konačno će morati odlučiti između Evropske unije i istočnih partnera iz Kine. Hahn je jasno dao do znanja da je ovakav projekt neprihvatljiv za EU te da će u slučaju njegove izgradnje BiH morati plaćati milijardu eura Uniji, što je nemoguća misija za krhku domaću ekonomiju.

Više puta smo na ovom portalu izvijestili kako partneri iz Kine prodor u regiju i BiH rade preko susjedne Srbije i srpskih političara u BiH. Stoga je danas bilo interesantno pratiti reakcije upravo srpskih ministara na upozorenje komesara Hahna.

Predsjednik Dačićeve kćerke stranke u RS - Socijalističke partije Petar Đokić je, jednakim žarom kojim je tražio izgradnju spomenika Slobodanu Miloševiću u Srbiji i RS, danas od Evropske unije branio projekt Bloka 7 TE u “federalnoj“ Tuzli.

- Nije korektno što se traži da se odustane od Bloka 7, jer će se on graditi po najvišim evropskim standarima, rekao je Đokić.

S ništa manjim žarom, projekt je branio i SDS-ov Mirko Šarović, kazavši da će se Blok 7 Termoelektrane Tuzla nesmetano graditi bez obzira na procese koje je najavio Sekretarijat Energetske zajednice.

Hoće li političari iz Federacije ignorisati upozorenje Johanesa Hahna i zatvoriti vrata Evropske Unije te se okrenuti istoku i Kini, znaće se već 1.aprila kada Dom naroda Federacije BiH glasa o ovom projektu.


(Vijesti.ba)29.03.2019.

OZBILJNO UPOZORENJE HAHNA: ZBOK BLOKA 7 BiH BI MOGLA PLAĆATI MILIJARDU EURA EU

OZBILJNO UPOZORENJE HAHNA: ZBOK BLOKA 7 BiH BI MOGLA PLAĆATI MILIJARDU EURA EU


28.03.2019.

OD ALEKSANDRA VUČIĆA ZA DRUGA MILORADA DODIKA PLAC U CENTRU GRADA

OD VUČIĆA ZA DRUGA MILETA PLAC U CENTRU GRADA: Zašto su Novosađani ovu zgradu nazvali “Dodikova palata”!?

– Vlasnik ove zgrade je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, koji zdušno podržava režim Aleksandra Vučića, a od predsjednika Srbije, naravno, dobija nagradu plac u centru Novog Sada koji mnogo košta. Valjda su zasluge Milorada Dodika tako velike da može da mu se dodijeli i takav plac, kaže Novosađanin koji nas je uputio na stambeno-poslovni objekat u centru grada.Image result for OD VUČIĆA ZA DRUGA MILETA PLAC U CENTRU GRADA: Zašto su Novosađani ovu zgradu nazvali “Dodikova palata”!? (VIDEO)

Zgradu koja se nalazi u samom centru Novog Sada stanovnici ovog grada nazivaju “Dodikova palata”. Vlasnik zemljišta i izvođač radova je firma “Galens invest” koju pojedini izvori, prema pisanju VOICE, dovode u vezu sa ljudima bliskim Miloradu Dodiku i vrhu Srpske napredne stranke.

Vlasnik građevinske firme “Galens invest” je Aleksandar Galić, koga je Univerzitet u Novom Sadu i Privredna komora Srbije, u organizaciji Media Invent tima proglasila za “Najboljeg poduzetnika” za 2016. godinu.

alt

Nezvanično saznajemo da je Aleksandar Galić porijeklom iz Zvornika.

– Vlasnik ove zgrade je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, koji zdušno podržava režim Aleksandra Vučića, a od predsjednika Srbije, naravno, dobija nagradu plac u centru Novog Sada koji mnogo košta. Valjda su zasluge Milorada Dodika tako velike da može da mu se dodijeli i takav plac, kaže Novosađanin koji nas je uputio na stambeno-poslovni objekat u centru grada.

28.03.2019.

SNAŽNA PORUKA USTAŠI 'DRAGANU ČOVIĆU' I HDZ-U: AMBASADA SAD BURNO REAGOVALA NA NAJAVE O OŽIVLJAVANJU TZV. HERCEG-BOSNE...

SNAŽNA PORUKA ČOVIĆU I HDZ-u: Ambasada SAD burno reagovala na najave o oživljavanju tzv. HERCEG-BOSNE...

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu reagirala je danas na pokušaje oživljavanja tzv. Herceg-Bosne u Mostaru.


Image result for SNAŽNA PORUKA ČOVIĆU I HDZ-u: Ambasada SAD burno reagovala na najave o oživljavanju tzv. HERCEG-BOSNE...

Ured za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu osvrnuo se na osnivanja novih tijela tzv. Herceg-Bosne u režiji HDZ-a BiH i jučerašnje najave lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da "moramo do kraja organizirati HZ HB".

Čović je, također, poručio tom prilikom da "trebamo očuvati nešto što je prevrijedno, a to je ovo ime Herceg Bosna“.

"SAD ostaju dosljedno predane principima Daytonskog mirovnog sporazuma – Bosni i Hercegovini kao demokratskoj, multietničkoj, suverenoj i nezavisnoj državi sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda, te sa neupitnim teritorijalnim integritetom", istakli su iz ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a, te naglasili:

"Mi odlučno odbacujemo bilo kakvu daljnju geografsku podjelu BiH, uključujući i mogućnost formiranja trećeg entiteta, te se snažno protivimo podjelama zasnovanim na etničkim principima. Podstičemo lidere da nastave put Bosne i Hercegovine prema već zacrtanim ciljevima EU i NATO integracija. Dalje podjele u BiH predstavljale bi direktnu prepreku ostvarivanju prosperiteta i zacrtanih ciljeva".

Podsjetimo, dr. Antonio Sesar izabran je za predsjednika sabora tzv. Hrvatske zajednice Herceg-Bosne na održanom IV. saboru danas u Mostaru.


Saboru je prisustvovalo oko 90 izaslanika, zvaničnika hrvatskog naroda sa svih razina vlasti, predsjednici stranaka, predstavnici crkve, kulturnih i obrazovnih institucija, braniteljskih udruga, privrednici te gosti.

"Želim da na ovom saboru izaberemo adekvatno vodstvo prije svega predsjednika sabora koji može predvoditi kako bi sve dok se ne izborimo za svoju potpunu jednakopravnost na cijelom prostoru BiH predstavljene kroz legitimne predstavnike Hrvata u svakoj razini. Do tog vremena moramo do kraja organizirati HZ HB i sve druge institucije Hrvatskog naroda i tražiti zajedništvo“, kazao je Dragan Čović u Mostaru.

Državna Hrvatska novinska agencija (HINA) u vijesti emitiranoj sa skupa u Mostaru podsjeća da su hrvatski zvaničnici utemeljili Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu (HZHB) 18. novembra 1991. u Grudama.

28.03.2019.

KAKO JE INTERNET REGRUTIRAO NOVU GENERACIJU FAŠISTA

28.03.2019.

POLITIKA DRAGANA ČOVIĆA JE; "RAZARANJE BH. DRUŠTVA"

Čovićeva politika razaranja bh. društva


Čovićeva politika razaranja bh. društva

Čovićeva politička zadrtost je u potpunoj kontradiktornosti sa presudom Žalbenog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju o postojanju udruženog zločinačkog pothvata u kojoj je dokazano da rat u BiH bio međunarodni sukob uz umiješanost Hrvatske te da je većina zločina nad muslimanskim stanovništvom takozvane Herceg-Bosne za koje su se teretili optuženi počinjena u okviru udruženog zločinačkog pothvata u kojem je sudjelovao i dio političkog i vojnog vodstva Republike Hrvatske, uključujući i predsjednika Franju Tuđmana.

IV Sabor tzv. Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, održan juče u Mostaru šalje nedvosmislenu poruku bosanskohercegovačkoj javnosti da se od kontinuiteta politike udruženog zločinačkog pothvata i u cilju zajedničkog zločinačkog cilja uspostave etnički homogenog prostora ne odustaje. Za Čovića je drugostepena presuda u slučaju “Prlić i ostali” neprihvatljiva, pravno neutemeljena i neprincipijelna a tako zasigurno misli i ostalih 90 zastupnika, među kojima i čelnici svih hrvatskih stranaka u BiH, kao i predstavnici crkve, kulturnih i obrazovnih institucija, braniteljskih udruga, privrednici koji su prisustvovali reinkarnaciji jedne paradržavne,  zločinačke tvorevine.

Treći rajh, kao naziv fašističke Njemačke za period od 1933 -1945 je propao nakon Drugog svijetskog rata. Protagonisti takve politike su presuđeni Ninberškom procesu a Hitler se kukavički ”spasio” ispijanjem otrova i spaljivanjem tijela. Sličnost politika fašističke Njemačke i tzv. Hrvatske zajednice Herceg Bosne nije slučajna. U svom karakteru obe imaju zajednički zločinački cilj uspostave etnički homogenog prostora a ispijanje otrova je bijeg od odgovornosti za sva zlodjela počinjena u njihovim zločinačkim krvavim pirovima.

Tzv. Hrvatska zajednica Herceg Bosna očigledno nije nestala uprkos osuđujućoj presudi njenim čelnicima. Uprkos presudi Haškog tribunala o udruženom zločinačkom pothvatu u kojoj je prema zaključcima presude, cilj Herceg Bosne bio uspostava etnički čistog hrvatskog entiteta barem djelomično u granicama Banovine Hrvatske iz 1939. godine i njegovo pripajanje Hrvatskoj kako bi se ponovno ostvarilo ujedinjenje hrvatskog naroda u slučaju raspada BiH, odnosno da on postane neovisna država unutar BiH tijesno povezana s Hrvatskom.

Zamislite da je Hitler vaskrsnuo nakon 28 godina od završetka Drugog svjetskog rata i poslao poruku kakvu je poslao predsjednik HDZa i takozvanog Hrvatskog sabora koja “razvlači“ pamet normalnog uma: „Proživili smo 28 godina koje su iza nas i možemo iskazati ponos za to vrijeme i mudre odluke koje smo donosili da bismo sačuvali i zaštitili hrvatski narod“. Njemački narod se uspio suočiti sa svojom prošlošću, Čović i njegovi sljedbenici očigledno nisu. Prodaje nam se priča gdje su glavni protagonisti hrvatski junaci a ne ratni zločinci, gdje su njihove bitke pobjede a ne ratni zločini i gdje je Čovićeva politika – politika mira a ne upravo najveća opasnost opstanka hrvatskog naroda. Čovićeva politička zadrtost je u potpunoj kontradiktornosti sa presudom Žalbenog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju o postojanju udruženog zločinačkog pothvata u kojoj je dokazano da rat u BiH bio međunarodni sukob uz umiješanost Hrvatske te da je većina zločina nad muslimanskim stanovništvom takozvane Herceg-Bosne za koje su se teretili optuženi počinjena u okviru udruženog zločinačkog pothvata u kojem je sudjelovao i dio političkog i vojnog vodstva Republike Hrvatske, uključujući i predsjednika Franju Tuđmana.

Njegovo insistiranje na ovakvoj politici ne iznenađuje jer politika međunacionalnih tenzija i  podjela pogoduje očuvanju postojeće vlasti i ometanju uspostave pravne države. Ta politika sustavno razara bh. društvo, spriječava integraciju BiH u Evropu. Ta politika izravno surađuje sa velikosrpskim projektom u Republici Srpskoj u kojoj Dodik ne treba Čovića zbog ljubavi prema Hrvatima nego kako bi uz pomoć HDZ-a BiH Bosnu i Hercegovinu učinio trajno nefunkcionalnom. U datom povoljnom političkom i  historijskom trenutku bi se, 49 posto te države pripojilo Srbiji. Čovićevom HDZ-u odgovara takav rasplet jer mnogi u zapadnoj Hercegovini sanjaju isti scenarij s Hrvatskom, i to je, a ne nekakva ugroženost, temelj srpsko-hrvatske neprincipijelne koalicije i politike tzv. Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

Na tom  putu  im uveliko pomaže i blagonaklono gledanje Tužilaštva BiH na sva ova zbivanja oko tzv. Hrvatske zajednice Herceg Bosne, kao da se radi o nekom dobrovoljnom udruženje a ne pokušaju osnivanja paradržavne tvorevine.

28.03.2019.

ASIM SARAJLIĆ O PROTIVLJENJU HDZ-A KOMŠIĆU: NISMO NI MI BIRALI SASTAV HNS-A

Sarajlić o protivljenju HDZ-a Komšiću: Nismo ni mi birali sastav HNS-a

Sarajlić o protivljenju HDZ-a Komšiću: Nismo ni mi birali sastav HNS-a
Asim Sarajlić / Vijesti.ba
Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Asim Sarajlić je najavio da će formiranje vlasti u BiH biti jedna od tema današnje sjednice Predsjedništva te stranke. Taj će proces, dodaje, napredovati nakon odluke Demokratske fronte (DF) o ulasku u pregovore o formiranju vlasti.

- Postoje još otvorena pitanja preko kojih mi ne možemo preći kod formiranja Vijeća ministara i daljeg konstituiranja Vlade FBiH. To su NATO i evropske integracije. Tu je i ono što smo do sada potpisivali, a što je danas bilo spremno od Johannesa Hahna, da te lijepe riječi prenesemo u praksu. Po nekim pitanjima nema volje određenih stranaka i lidera – kazao je Sarajlić.

Pored formiranja vlasti, na današnjoj sjednici Predsjedništva SDA govorit će se, dodaje, o aktuelnostima unutar stranke, poput predstojećeg Kongresa. Kada je raspodjela resora na državnom nivou u pitanju, Sarajlić ističe da je predsjednik SDA Bakir Izetbegović pokazao da nema namjeru "prigrabiti svojoj stranci sve pozicije".

- Ne treba SDA-u dva, tri ili sva četiri ministra u Vijeću ministara BIH. Mi želimo da podijelimo i odgovornost, ali i zadatke. Ne želi SDA da sama to nosi. Bilo je razgovora oko Vijeća ministara. Znate da je već Zoran Tegeltija proklamovan kao budući premijer. Kod podjele resora će SDA insistirati da se neke stvari promijene, da, recimo, Bošnjak konačno bude ministar finansija. To je nešto na čemu ćemo insistirati – izjavio je Sarajlić.

Podsjetio je da je SDA pozdravila odluku Demokratske fronte da započne pregovore o formiranju vlasti.

- Politikantski je sjediti u opoziciji i kritizirati, a ne nuditi rješenja i ne uhvatiti se sa problemima u koštac. I dalje je poziv otvoren svima. Imali smo razgovore i sa SBB-om. Ja se iskreno nadam da će i SBB biti dio te probosanske koalicije. Vidjet ćemo. Poziv je upućen i ovim manjim strankama, poput A-SDA i PDA – poručio je Sarajlić.

Kada je stav zvaničnika HDZ-a BiH u pitanju, prema kojem je Željko Komšić neprihvatljiv partner, Sarajlić odgovara da "ni SDA nije birala sastav HNS-a, niti smo birali prijedloge i kandidate koje je utvrđivao Dragan Čović i HNS".

- Mnogo šta se i nama ne sviđa, ali mnogo šta je realnost danas u BiH, od četničkog orgijanja u Višegradu do afera koje potresaju bh. javnost – kazao je Sarajlić.

Cilj SDA je, tvrdi, da se nastave integracijski procesi, poput puta u NATO savez, koji je zastao zbog unutarnjih odnosa u BiH.


(Vijesti.ba)28.03.2019.

ČEDOMIR JOVANOVIĆ OBJASNIO ZAŠTO JE PRIHVATIO PONUDU ŽELJKA KOMŠIĆA

Jovanović objasnio zašto je prihvatio ponudu Željka Komšića

Jovanović objasnio zašto je prihvatio ponudu Željka Komšića
Foto: Marko Lukunic / Pixsell
Čedomir Jovanović, predsjednika Liberalno-demokratske partije, povodom imenovanja na mjesto savjetnika člana Predsjedništva BiH Željka Komšića uputio je pismo u kojem je objasnio prihvatanje poziva za saradnju.

"Prihvatajući iskren poziv Željka Komšića da postanem njegov savjetnik, on i ja nastavljamo ono što smo započeli u kampanji, kada smo rekli da ćemo dati zadnji atom snage da riješimo sve one probleme koji su Bosnu i Hercegovinu učinile nefunkcionalnom državom, koju Srbija često ne razumije, a i sama je nesretna i u problemima", kazao je na početku.

On je naveo da građani koji žive u BiH, poslije preživljenog pakla, najmanje što zaslužuju je malo mira za sebe i svoje porodice.

"Zato oni koji ih predstavljaju u institucijama posebno moraju da imaju razumijevanja za ono što ljudi, i dvije decenije poslije kraja rata, preživljavaju. Srbija i BiH su povezane i naša društva zavise jedna od drugih. Ne možemo računati na normalan život u Srbiji ukoliko je BiH nepromijenjena, ukoliko strada i tavori. Ne bih želio da se iz kosovske krize i problema dodatno porodubi kriza u BiH, na koju se još niko nije usudio da odgovori", istakao je Jovanović.

Komšićev novi savjetnik je poručio da je njegov zadatak i obaveza da pomogne i Željku Komšiću i svakome ko je spreman da razumije da stabilnost regiona direktno zavisi od spremnosti da se na drugačiji način uređuju odnose i da nas neće nigdje odvesti potencijalno oživljavanje politike devedesetih, čemu su neki u regionu skloni.

"Pomirenje, zajednički život, reforma unutrašnjeg političkog sistema, smanjivanje razlika koje postoje između svih nas – to su putokazi za mir kako u Bosni i Hercegovini, tako i u svakoj okolnoj zemlji. To što sam posebno u BiH angažovan je zato što bolje od drugih razumijem da pitanje Bosne i Hercegovine nije problem koji može tako jednostavno da se riješi, nego je za njegovo rješenje potreban i razuman Beograd, kao što moraju biti razumni i Sarajevo i Zagreb. Na svim tim adresama želim da budem kako bih objasnio onima koji donose odluke koliko je važno da jedni druge slušamo i da svoje probleme rješavamo zajedno", rekao je lider LDS-a.

Jovanović je za kraj kazao da Evropa i uzdrmani svet nemaju mnogo vremena za nas i naša otvorena pitanja i zato smo, više nego ikad, prepušteni sami sebi i svojoj spremnosti da se mijenjamo i učimo iz prošlosti i grešaka koje su tada neki činili.


(Vijesti.ba)
28.03.2019.

GDJE JE ZAPELA ISTRAGA O KUPOVINI DIPLOMA?

28.03.2019.

KUPUJE LI DRŽAVA SRBIJA LOJALNOST SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE?

28.03.2019.

JELENA DIKOVIĆ: SRBIJA ĆUTI O ALBANSKIM ŽRTVAMA

28.03.2019.

RADE ŠERBEDžIJA: NARODI NA BALKANU NEĆE NAUČITI LEKCIJU IZ PROŠLOSTI

28.03.2019.

VIJEĆE SIGURNOSTI UN-A ODBACILO TRUMPOVU ODLUKU O GOLANU

Vijeće sigurnosti UN-a odbacilo Trumpovu odluku o Golanu

Vijeće sigurnosti UN-a odbacilo Trumpovu odluku o Golanu
Foto: FENA - Vijesti.ba

Vijeće sigurnosti UN-a u srijedu je većinom glasova odbacilo odluku Washingtona da prizna izraelski suverenitet nad okupiranom sirijskom Golanskom visoravni.

Sirija je pozvala na vanredno zasjedanje vijeća nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da jednostrano prizna izraelske pretenzije na tu teritoriju.

Sve članice vijeća izuzev Sjedinjenih Država oštro su osudile akciju, upozoravajući da ona dovodi u rizik regionalnu stabilnost i poredak zasnovan na međunarodnom pravu, prenosi Anadolu Agency (AA).

- Svaka jednostrana akcija koja bi poništila rezolucije vijeća osuđena je na neuspjeh - izjavila je predsjedavajuća Vijeća Anne Gueguen, govoreći također kao predstavnica Francuske.

Francuska drži rotirajuću poziciju predsjedavajućeg Vijeća za mart.

Izrael je okupirao Golansku visoravan od Sirije u Šestodnevnom ratu u 1967.

Izrael još kontrolira otprilike dvije trećine šire regije Golana kao de facto rezultat sukoba i zvanično je anektirao tu teritoriju u 1981., u akciji koju je tada jednoglasno odbacilo Vijeće sigurnosti, koje je pozvalo Izrael da povuče svoju odluku.  

Sjedinjene Države su kao stalna članica Vijeća tada glasale u korist rezolucije.

Izrael dugo lobira kod Washingtona da prizna njegovu jurisdikciju nad Golanom, ali su ranije američke administracije odbijale da se povinuju izraelskom apelu. Aneksija teritorije osvojene u sukobu nelegalna je po međunarodnom pravu.  

Trumpova administracija u više je navrata navodila nelegalnost takvih akcija u prošlosti, posebno ruske pretenzije na Krimski poluotok, koji je Moskva preotela od Ukrajine u 2014. i anektirala ga godinu dana kasnije nakon referenduma koji je odbacila međunarodna zajednica.

Sjedinjene Države su branile svoju kontroverznu odluku o Golanu, navodeći tokom vanredne sjednice Vijeća sigurnosti kako smatraju da priznavanje izraelskih pretenzija  "doprinosi stabilnosti u regiji i u Izraelu".

Rusija, ključna sirijska saveznica, upozorila je, ipak, da to "ne samo da pogoršava situaciju u Siriji, nego i stvara ozbiljnu prepreku normalizaciji odnosa između Izraela i arapskih država".

- Ta jednostrana odluka, bez obzira iz kojeg je razloga donijeta, ne mijenja bilo kakvu međunarodnu odluku sa zakonskom težinom - izjavio je zamjenik ruskog ambasadora u UN-u Vladimir Safronkov.

Bashar Jaafari, sirijski ambasador u UN-u, žestoko je kritikovao američki potez, u dugačkom govoru protiv odluke Washingtona.

Odluka američke administracije, kazao je on, "opasna je jer zastupa slijepo pristrasnu tendenciju bez presedana koja izobličuje međunarodnu politiku".

- Sirijski Golan je naš. On će biti vraćen nama. Nanijeli ste sramotu vlastitoj zemlji - izjavio je Jaafari, obraćajući se Washingtonu, prenosi AA.

(Vijesti.ba /FENA)28.03.2019.

SDP O ODLUCI DF-A, PONUDI ZA UJEDINJENJE I BUDUĆNOSTI BH BLOKA

SDP o odluci DF-a, ponudi za ujedinjenje i budućnosti BH bloka

SDP o odluci DF-a, ponudi za ujedinjenje i budućnosti BH bloka
Foto: Vijesti.ba
Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH na današnjoj sjednici iskazalo je posvećenost Bosanskohercegovačkom bloku, kao jedinoj realnoj alternativi besperspektivnoj vladavini etnonacionalnih stranaka.

Na sjednici je izraženo uvjerenje u daljne jačanje i proces širenja Bloka, čime bi se sve članice bloka trebale jednistveno suprotstaviti vladavini nacionalističkih stranaka.
 
Predsjedništvo je odluku Demokratske fronte o pregovorima za ulazak sa vlast sa nacionalnim strankama okarakteriziralo kao legitimnu odluku ove političke organizacije, ali i kao jednostran potez DF-a, u odnosu na ostale članice BH bloka.
 
Uvažavajući ovu odluku, na sjednici je još jednom potvrđeno kako SDP ne želi biti dio bilo kojeg etničkog bloka, niti će bilo kome služiti kao žirant za nefunkcioniranje vlasti i ispunjavanje želja rušitelja države za blokiranjem euroatlantskog puta i sprječavanjem provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava.
 
Ponuda DF-a o ujedinjenju stranaka lijeve orijentacije, u periodu dok ta stranka pregovara sa nacionalističkim strankama, ocijenjena je kao nekorektna i pokušaj ublažavanja negativnih posljedica pristupanja DF-a razgovorima o formiranju vlasti sa SDA-om, HDZ-om i SNSD-om. Nedvojbeno je istaknuto da nikada, zbog bilo čega, pa i eventualnog ujedinjenja stranaka ljevice, neće doći do gašenja SDP-a.
 
Još jednom je naglašeno kako će SDP BiH sve svoje parlamentarne kapacitete staviti u funkciju odbrane interesa Bosne i Hercegovine, te će podržati sve projekte koji će raditi na jačanju naše države i njenih institucija, nezavisno o njihovim predlagačima.
 
Na sjednici je usvojena i informacija o tome da je Centralna izborna komisija SDP BiH verificirala iskazivanje interesa četiri kandidata za predstojeće unutarpartijske izbore za predsjednika SDP-a, a to su Edin Delić, Mladen Ćavar, Nermin Nikšić i Svetozar Pudarić.


(Vijesti.ba)

28.03.2019.

AMERIČKI AMBASADOR ERIC NELSON ZAVRŠIO POSJETU U BANJALUCI

AMERIČKI AMBASADOR ZAVRŠIO POSJETU BANJOJ LJUCI: Cvijanovićka i Višković PREŠUTILI glavnu temu razgovora, ali Eric Nelson INSISTIRA BAŠ NA TOME

No, u saopštenjima za javnost nakon sastanaka sa ambasadorom iz kabineta predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, te premijera Radovana Viškovića, ni riječi o NATO-u, niti MAP-u.


Američki ambasador završio je prvu zvaničnu, dvodnevnu posjetu Banjaluci. U gustom rasporedu razgovarao je sa predsjednicom i premijerom Republike Srpske, opozicionim liderima, predstavnicima civilnog društva, poslovne zajednice. Poručio je da se Sjedinjene Američke Države zalažu za uspjeh Bosne i Hercegovine, izgradnju jake ekonomcije i zdrave demoratije. Političarima je posebno govorio o neophodnosti intergracija - onih euroatlantskih.

Prva zvanična posjeta novog američkog ambasadora Banjaluci, neće biti i posljednja, obećao je Eric Nelson. Osluškuje mišljenja građana i političara i opet će kaže doći kako bi pomogao reformama koje će pomoći cijeloj Bosni i Hercegovini da krene naprijed.

Uz ekonomski prosperitet, osnaživanje demokratije, razgovarano je i o partnerstvu sa NATO savezom.

"Da, sada razgovaramo o partnerstvu sa NATO savezom, što se tiče članstva, to je nešto o čemu će se razgovarati u narednim godinama, još je daleko. Ne treba dozvoliti da razgovori, neslaganja o članstvu sa NATO savezom, stanu na put uspješnom partnerstvu sa NATO-om", kazao je Eric Nelson, ambasador SAD-a u BiH.

Uz jasno naglašeno razdvajanje pojmova članstvo i partnerstvo, Nelson je kazao da je MAP tehnički korak koji ne treba politizovati.

No, u saopštenjima za javnost nakon sastanaka sa ambasadorom iz kabineta predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, te premijera Radovana Viškovića, ni riječi o NATO-u, niti MAP-u.

Tek jasno naglašena potreba hitnog formiranja novog Savjeta ministara, te Vlade Federacije BIH, kao i nastavak ekonomskih reformi i evropskog puta.

Slično i nakon sastanaka sa opozicionim liderima.

U SDS-u su istakli neophodnost rada na novom izbornom zakonu, jer kako kažu volju naroda ne mogu izražavati brojači glasova, već isključivo birači.

I u PDP-u s istakli isti problem, ali i nezadovoljstvo radom pravosuđa, te neophodnost vraćanja javnih medija kako kažu u okvire profesionalnog i nepristrasnog izvještavanja.Sastanka sa SNSD-om u stranačkim prostorijama nije bilo, a američki ambasador ističe da se raduje sastancima sa Miloradom Dodikom, uvažavajući njegovu funkciju u Predsjedništvu.

"Odluka o sankcijama je donesena u Washingtonu, na osnovu specifičnih djelovanja i prijetnji koje su dolazile od gospodina Dodika. Nadamo se da će sve aktivnosti i djelovanje predsjedavajućeg Predsjedništva promovisati sigurnost i stabilnost BiH", kazao je Nelson.

Nelson je najavio skoro otvarane novog američkog kutka u Banjaluci, a posjetio je i osnovnu školu u Doboju čiju su obnovu, nakon poplava, pomogle SAD.

28.03.2019.

NOVINAR AVDO AVDIĆ : HRVATSKA IMA SVOJE ŠPIJUNE I U EVROPSKOJ UNIJI

AVDIĆ OGOLIO STVARI DO KRAJA: "Građani BiH nisu svjesni šta nam se sve sprema, Hrvatska ima svoje špijune i u EU koji..."

"Ono što je možda najveći problem, on mene pita odakle vam informacije o ruskom utjecaju što nema veze sa ovim svim. Protekle dvije godine sam istražio ruski utjecaj i došao sam do frapantnih podataka. Javnost nije svjesna šta nam se sprema, možda će danas nakon obnoviteljskog sabora HZ HB biti", poručio je Avdić.


Image result for plenkovic, kolinda i covic fotos

Novinar portala Žurnal Avdo Avdić, koji je otkrio aferu koja se odnosi na navodni obavještajni upad Republike Hrvatske u BiH i vrbovanje državljana BiH za obavještajni rad za potrebe Republike Hrvatske, u Pressingu je govorio, između ostalog i o saslušanju u Tužilaštvu BiH.

"Ja sam došao u Tužilaštvo na poziv Olega Čavke, prije mene je uveden svjedok H. Č. Ja sam imao kontakt s njim, čekao sam svoj red za saslušanje. Čavka me počeo da ispituje, slična pitanja kao vi. Da li sjedim sa ministrom Mektićem? Da li je sjedim sa ovim ili onim? Naravno, sjedim sa svima, ali nikada nisam dobio ništa ni od koga. Nikad. Nakon toga me ispituje o mojim kontaktima. Ja se mogu pozvati na zakon i reći da nisam dužan otkriti te informacije", kazao je Avdić.

 

Citirajući zakon, Avdić je naveo da se novinari ne mogu saslušati kao svjedoci.

"Ono što je možda najveći problem, on mene pita odakle vam informacije o ruskom utjecaju što nema veze sa ovim svim. Protekle dvije godine sam istražio ruski utjecaj i došao sam do frapantnih podataka. Javnost nije svjesna šta nam se sprema, možda će danas nakon obnoviteljskog sabora HZ HB biti", poručio je Avdić.

Bojite li se?

"Ja neću ni po koju cijenu otkriti svoje izvore, bitno mi je da su informacije tačne. Imam dokumentaciju, a to je dio samo onoga što posjedujem. Ja nemam problem sa RH, logično je da će oni demantovati ovu priču. Kada poredamo, prvi dan su rekli da je priča smiješna, drugi dan je Grabar - Kitarović rekla da su postojali kontakti sa određenim ljudima da se zaštite interesi države. Treći dan direktor SOA-e kaže javno da su imali kontakt sa H. Č. Zar očekujete da će direktor obavještajne službe reći: OK, jesmo podmetali. Naravno da neće".

Kako je kazao, u određene afere čak i na području Evropske unije su umiješani ljudi koji su povezani sa obavještajnim službe RH.

"Šef kabineta hrvatske obavještajne službe, Davor Franjić je čovjek koji je djelovao na teritoriji EU. U Sloveniji su nezakonito prisluškivali agenticu koja ih je zastupala za Piranski zaljev, pa su objavljeni oni transkripti. U tu aferu je umješan Davor Franjić, čovjek koji ima kontakte u BiH i u lijevim i desnim partijama", naveo je.

Kako je kazao, vrbovani su bespomoćni građani BIH.

"To je suština. Ovaj svjedok H.Č. je bio uredan čovjek koji je dobio vizu i radnu dozvolu na području Slovenije. On ide preko RH i onda ga počnu zaustavljati i na kraju mu kažu: Ukoliko ne pristaneš na saradnju, dobićeš zabranu prolaska kroz teritoriju Hrvatske i kako će on ići da zaradi za egzistenciju? Nikako. Ovo je zloupotreba obavještajnih službi Hrvatske. Ja nemam nikakav problem da zaustavljaju sve sumnjive građane BiH. Gledajte dokument, čovjek je 2018. protjeran po odluci SOA-e. Policijska stanica Sinj je samo 20 dana prije toga mu dala saglasnost za rad. Ko je tu pogriješio?", naveo je Avdić.

27.03.2019.

PRIČE BH, DRŽAVLJANA PROTJERANIH IZ HRVATSKE

PRIČE BH. DRŽAVLJANA PROTJERANIH IZ HRVATSKE: “Ima li u BiH džamija i bradonja?”

U mjestu Gračanica živi jedna od desetina osoba koje su protjerane iz Hrvatske. Sve te osobe dobile su rješenja u kojima piše da su prijetnja po nacionalnu sigurnost te zemlje. Iako su te osobe godinama radile i živjele u Republici Hrvatskoj


Image result for sabahudin jasarevic protjerani iz hrvatske fotos
Sabahudin Jašarević (FOTO: N1)

Nakon što je Hrvatska protjerala desetine bosanskohercegovačkih državljana zbog toga što ih smatra prijetnjom po nacionalnu sigurnost, novinari televizije N1 posjetili su neke od njih i donijeli njihove priče iz Zenice i Travnika.

 

U mjestu Gračanica živi jedna od desetina osoba koje su protjerane iz Hrvatske. Sve te osobe dobile su rješenja u kojima piše da su prijetnja po nacionalnu sigurnost te zemlje. Iako su te osobe godinama radile i živjele u Republici Hrvatskoj, javlja N1.

Sabahudin Jašarević prijetnja je nacionalnoj sigurnosti Hrvatske, u kojoj je radio posao varioca. Tokom 12 godina rada u susjednoj Hrvatskoj kaže nije napravio nijedan prekršaj. Posjeduje uvjerenje iz oktobra prošle godine da nije osuđivan u BiH. Nakon godina provedenih u susjedstvu, pozvan je na razgovor sa obavještajcima u Hrvatskoj.

“Najviše ih je interesovao sukob Armije BiH sa HVO-om. Pošto sam ja bio pripadnik Armije, pitali su me jesam li ja bio u sukobima sa HVO-im i gdje? Interesovalo ih je da li u BiH ima bradonja i pokrivenih žena, da li se kreću i kuda se kreću. Nizom pitanja bio sam prinuđen da pravim ratni spisak mojih kolega koji su bili u Armiji BiH”, kaže Jašarević.

Nakon što je odbio sarađivati sa Sigurnosno-obavještajnom agencijom, dobio je rješenje o protjerivanju iz Hrvatske. Poslije toga već šest mjeseci je bez posla. Njegova četveročlana porodica živi od očeve penzije. Jašarevićeva supruga je invalid, a kćerka student. Sabahudin se obraćao i Invalidsko-boračkoj zaštiti te Ministarstvu za boračka pitanja, ali – bezupješno.

“Obilazim ove firme ovdje u BiH, tražim taj posao tražim zapošljavanje, međutim od toga nema ništa svi su oglušili o tom mom problemu. Nikad mi nisu obrazložili zašto sam ja prijetnja po nacionalnu sigurnost i javno zdravlje u Republici Hrvatskoj. Nikad”, kategoričan je Jašarević.

alt

Sabahudin Jašarević (FOTO: N1)

Dvadeset kilometara dalje u mjestu Mehurići kod Travnika. Još dva državljanina BiH sa skoro identičnim pričama – Semir Aganović i Nermin Spahić također su postali sigurnosna prijetnja u Hrvatskoj. Kažu, na saradnju sa SOA-om nisu pristali. O svemu ne žele govoriti pred kamerama.

“Radio sam 18 godina u Hrvatskoj. U policijskoj postaji u Zadru privodili su me najmanje deset puta. Zvali su me po sedam puta dnevno. Ispitivali su me ideš li u džamiju, šta misliš o ISIL-u, ima li bradonja? Pitali su me o ratu. Nikada mi nisu objasnili zbog čega sam ja prijetnja. Očekivao sam da će biti ta diplomatska protestna nota, ali izgleda da u BiH niko nije nadležan za bilo što. Dobio sam deset godina zabrane ulaska u Republiku Hrvatsku”, priča nam Spahić.

Aganovića su samo jednom pozvali na razgovor, nakon čega je kaže postao prijetnja.

“Pitali su me idem li u džamiju, šta sam u ratu bio. Pitali su me ima li puno džamija u BiH. Kada smo završili razgovor sa ljudima iz SOA-e, onda kada smo bili na ljekarskom pregledu za posao, kada je čovjeku koji nas je pregledao javljeno da prekine pregled i da ćemo mi biti protjerani iz Hrvatske. Nakon svega sam dobio tri godine zabrane ulaska u Hrvatsku”, kaže Aganović.

Jašarević poznaje najmanje deset osoba koje dijele njegovu sudbinu. Dobio je informacije da se o njemu u firmi u kojoj je radio govori kao o protjeranom zločincu.

“Hoću javno da operem ljagu sa svog imena i prezimena. Hoću da kažem oni isto znaju ko sam ja i šta sam ja. Da sam čovjek koji nikad nikog nije mrzio, čak širio prijateljstvo i neku ljubav. Kola su se slomila na meni, poznaju mene mnogi ljudi, znaju oni ko sam ja i šta sam ja, da nisam ni terorista da nisam ni zločinac”, ističe.

Svi sagovornici zajedničkog su stava da su kolateralna šteta političke igre. Neki od njih ne rade već mjesecima, dok se drugi snalaze na razne načine. Dostupni su tvrde bilo kojoj instituciji da se provjere navodi o njima. Etiketirani ili ne kažu da su sasvim obični ljudi – čiji život mora ići dalje.

27.03.2019.

NA ZGRADI SOLOMONOVE PALAČE PREDSTAVLJEN PROGRAM MESS-A

Na zgradi Solomonove palače predstavljen program MESS-a

Na zgradi Solomonove palače predstavljen program MESS-a
Foto: FENA - Vijesti.ba
Dio programa 59. izdanja Međunarodnog teatarskog festivala (MESS) simbolično je večeras predstavljen projekcijom promotivnog videa na zgradi Solomonove palače u Sarajevu.

Ovakvim način predstavljanja programa namjera je bila održati konekciju s publikom, ali i građanima kako bi festival bio dijelom vizualne slike Sarajeva, i time je ispričana priča da je MESS zgrada koja se gradi već 59 godina.

Do sada je odabrano deset predstava iz deset zemalja koje će publika moći pogledati tokom ovogodišnjeg MESS-a od 28. septembra do 5. oktobra, a program je simbolično objelodanjen povodom Svjetskog dana teatra.

Festival koji slavi teatar bit će otvoren predstavom "Imitacija života" mađarskog reditelja Kornéla Mundruczóa urađena u produkciji Proton teatra, a postavlja pitanje da li sami biramo naše sudbine, ili su naši životi predodređeni.

U predstavi likovi žive imitaciju života. Život ukorijenjenih navika daleko odvojen od političke situacije sadašnjeg trenutka. Predstava je bilješka s margine društva gdje je nepravda nepisani zakon.

Direktor Međunarodnog teatarskog festivala Nihad Kreševljaković kaže da mu je drago što će i ovogodišnji MESS imati predstave kakve je publika navikla gledati na ovom festivalu jer je namjera ostati na tragu dosadašnjih izdanja što uključuje i program za djecu i mlade.

Program "Shift Key" u okviru programa Kreativna Evropa bit će paralelan s programom MESS-a, a radi se o projektu koji je Festival MESS, kao prva javna ustanova kulture, dobila da bude njegov lider.

- Ove godine koncentrirat ćemo se na pozorišnu domovinu svih nas, a program će biti raznovrstan. Uspjeli smo u BiH dovesti nekoliko velikih imena u svijetu teatara i predstave koje su obilježile evropsku scenu u protekloj godini - istaknuo je.

Izdvojio je predstavu koja će prvi put doći iz Irske od produkcijske kuće Dead Centre s komadom "Čehovljeva prva predstava". 

Reditelji Bush Moukarzel i Ben Kidd obrađuju sirovi tekst Antona Čehova koji su sovjetski učenjaci 1921. godine odbacili kao neprilagodljiv za scenu, a za ovu predstavu Kreševljaković tvrdi da će publika festivala zasigurno ponijeti kroz život kao dio svojih uspomena.

Bit će još odigrane predstave "10 minibaleta" iz Italije, iz Grčke dolazi predstava "Čisti grad", "Svečani aplauz" iz Španije, plesni performans iz Belgije "Majmunski um", dok će iz Francuske doći predstava "Razbijeni na komadiće", a iz Njemačke stiže predstava "Nesvjesne zbirke. Šta u vezi s Bosnom?".

Ljubitelji teatarske umjetnosti imat će priliku pogledati i dvije predstave iz regiona koje su nastale na klasicima koji preispituju društvo u kojem živimo. "Zašto je poludeo gospodin R?" jedna od njih, a bit će predstavljena i prva balkanska dramatizaciju djela "Kapital".

Kada su u pitanju predstave iz domaće produkcije, Kreševljaković je napomenuo da je proces odabira tih predstava još u toku, a selektorica je Nina Ožegović iz Hrvatske.

Kreševljaković je podsjetio da će sljedeće godine biti upriličeno 60 izdanje tog festivala, a te godine svjedoče o onome šta umjetnost, a posebno teatar znači za sve građane.

Očekivanja su da će taj događaj biti od izuzetne važnosti ne samo ljudima koji vole MESS, nego je to mnogo važnija priča o odnosu "nas samih prema umjetnosti i odnosu umjetnosti prema nama".

(Vijesti.ba / FENA)27.03.2019.

NOVINAR AVDO AVDIĆ: JAVNOST NIJE SVJESNA ŠTA NAM SE SPREMA

Avdo Avdić: Javnost nije svjesna šta nam se sprema

Avdo Avdić: Javnost nije svjesna šta nam se sprema
Foto: N1 - Vijesti.ba
Novinar portala Žurnal Avdo Avdić, koji je otkrio aferu koja se odnosi na navodni obavještajni upad Republike Hrvatske u BiH i vrbovanje državljana BiH za obavještajni rad za potrebe Republike Hrvatske, u Pressingu je govorio, između ostalog i o saslušanju u Tužilaštvu BiH.

"Ja sam došao u Tužilaštvo na poziv Olega Čavke, prije mene je uveden svjedok H. Č. Ja sam imao kontakt s njim, čekao sam svoj red za saslušanje. Čavka me počeo da ispituje, slična pitanja kao vi. Da li sjedim sa ministrom Mektićem? Da li je sjedim sa ovim ili onim? Naravno, sjedim sa svima, ali nikada nisam dobio ništa ni od koga. Nikad. Nakon toga me ispituje o mojim kontaktima. Ja se mogu pozvati na zakon i reći da nisam dužan otkriti te informacije", kazao je Avdić.

Citirajući zakon, Avdić je naveo da se novinari ne mogu saslušati kao svjedoci.

"Ono što je možda najveći problem, on mene pita odakle vam informacije o ruskom utjecaju što nema veze sa ovim svim. Protekle dvije godine sam istražio ruski utjecaj i došao sam do frapantnih podataka. Javnost nije svjesna šta nam se sprema, možda će danas nakon obnoviteljskog sabora HZ HB biti", poručio je Avdić.

Bojite li se?

"Ja neću ni po koju cijenu otkriti svoje izvore, bitno mi je da su informacije tačne. Imam dokumentaciju, a to je dio samo onoga što posjedujem. Ja nemam problem sa RH, logično je da će oni demantovati ovu priču. Kada poredamo, prvi dan su rekli da je priča smiješna, drugi dan je Grabar - Kitarović rekla da su postojali kontakti sa određenim ljudima da se zaštite interesi države. Treći dan direktor SOA-e kaže javno da su imali kontakt sa H. Č. Zar očekujete da će direktor obavještajne službe reći: OK, jesmo podmetali. Naravno da neće".

Kako je kazao, u određene afere čak i na području Evropske unije su umiješani ljudi koji su povezani sa obavještajnim službe RH.

"Šef kabineta hrvatske obavještajne službe, Davor Franjić je čovjek koji je djelovao na teritoriji EU. U Sloveniji su nezakonito prisluškivali agenticu koja ih je zastupala za Piranski zaljev, pa su objavljeni oni transkripti. U tu aferu je umješan Davor Franjić, čovjek koji ima kontakte u BiH i u lijevim i desnim partijama", naveo je.

Kako je kazao, vrbovani su bespomoćni građani BIH.

"To je suština. Ovaj svjedok H.Č. je bio uredan čovjek koji je dobio vizu i radnu dozvolu na području Slovenije. On ide preko RH i onda ga počnu zaustavljati i na kraju mu kažu: Ukoliko ne pristaneš na saradnju, dobićeš zabranu prolaska kroz teritoriju Hrvatske i kako će on ići da zaradi za egzistenciju? Nikako. Ovo je zloupotreba obavještajnih službi Hrvatske. Ja nemam nikakav problem da zaustavljaju sve sumnjive građane BiH. Gledajte dokument, čovjek je 2018. protjeran po odluci SOA-e. Policijska stanica Sinj je samo 20 dana prije toga mu dala saglasnost za rad. Ko je tu pogriješio?", naveo je Avdić.

(Vijesti.ba / N1)27.03.2019.

USAGLAŠEN PRIJEDLOG TEKSTA ZAKONA O DEMOBILISANIM BORCIMA

Usuglašen prijedlog teksta zakona o demobilisanim borcima

Usuglašen prijedlog teksta zakona o demobilisanim borcima
Foto: Vijesti.ba
Radna grupa u kojoj su predstavnici boraca i resornih federalnih ministarstava, zajedno s predstavnicima parlamentarnog odbora za boračka pitanja, usuglasila je na današnjem sastanku prijedlog teksta zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, koji će biti upućen u proceduru Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.

To je za Fenu nakon ovog sastanka potvrdio federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbramebno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

Prema njegovom obrazloženju, usuglašeno je i nekoliko ključnih stavki koje su od ranije zahtijevali borci. Prva je da treba uspostaviti i objaviti jedinstveni registar boraca, a druga da se propišu egzistenacijalne novčane mjesečne naknade demobilisanim borcima starim 57 i više godina, koji sada nemaju primanja veća od pola minimalne penzije isplaćene u decembru 2018. u FBiH. Uvjet je i da su ovi pojedinci najmanje godinu dana u evidenciji nezaposlenih a u odbrambenim jedinicama tokom rata su proveli najmanje 12 mjeseci.

Za njih je predviđena egzistencijalna mjesečna novčana naknada od po pet KM za svaki mjesec proveden u borbi.

Godišnja finansijska primjena zakona ne treba da premašuje 50 miliona KM. Ako se broj korisnika bude povećavao, primjerice s protokom životnih godina, pa navedeni iznos ne bude dovoljan, Vlada će donositi odluku o isplatnom koeficijentu u skladu sa zakonima o budžetu i izvršenju budžeta.

Ministar Bukvarević naglašava da je opredjeljenje učesnika današnjeg sastanka bilo da treba usuglasiti realan i provodiv prijedlog, pa se on nada da će tekst biti prihvatljiv i Vladi odnosno Parlamentu.

Radnu grupu koja je danas zasjedala oformila je Federalna vlada nakon što je Zastupnički dom Parlamenta FBiH zadužio 28. februara Vladu da u roku od 30 dana usaglasi prijedlog teksta ovog zakona i uputi ga u parlamentarnu proceduru. Zaključkom je naloženo da se tekst usaglasi zajedno s predstavnicima Koordinacije boraca i kampa boraca, kao i s parlamentarnim odborom za boračka pitanja.

(Vijesti.ba / FENA)
27.03.2019.

ČEDOMIR JOVANOVIĆ POSTAO SAVJETNIK ŽELJKA KOMŠIĆA

Čedomir Jovanović postao savjetnik Željka Komšića

Čedomir Jovanović postao savjetnik Željka Komšića
Foto: Vijesti.ba
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se danas sa predsjednikom Liberalno – demokratske partije Srbije Čedomirom Jovanovićem.

Tokom razgovora sagovornici su razmijenili mišljenja o aktulenim političkim pitanjima i odnosima u regiji sa posebnim naglaskom na odnose između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

Odlukom o imenovanju savjetnika u Ured člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda Čedomir Jovanović imenovan je za savjetnika. Po izričitoj želji gospodina Jovanovića, on će ovaj posao obavljati pro-bono, odnosno bez naknade, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.


(Vijesti.ba)
27.03.2019.

VELIKI NEPRIJATELJ BiH DRAGAN ČOVIĆ I NJEGOVI ČUVARI I DALJE RAZBIJAJU SUVERENU I NEZAVISNU BiH

NEPRIJATELJ BiH DRAGAN ČOVIĆ I NJEGOVI ČUVARI I DALJE RAZBIJAJU SUVERENU I NEZAVISNU BiH


27.03.2019.

HAHN SUTRA U POSJETI BiH: IZJAVE KOJE ĆE POTPISATI LIDERI PARLAMENTARNIH STRANAKA

HAHN SUTRA U POSJETI BiH: IZJAVE KOJE ĆE POTPISATI LIDERI PARLAMENTARNIH STRANAKA  H


27.03.2019.

ŠTA SU MILORAD DODIK I ALEKSANDAR VUČIĆ IZ NIŠA PORUČILI SARAJEVU!

ŠTA SU DODIK I VUČIĆ IZ NIŠA PORUČILI SARAJEVU: Vi ste zaslužili bombe, mi nismo!


ŠTA SU DODIK I VUČIĆ IZ NIŠA PORUČILI SARAJEVU: Vi ste zaslužili bombe, mi nismo!

Da li je niška manifestacija nagovještaj realizacije starih težnji? Uz iskrene nade da nije, odgovorna politika nakon svih ovih godina i iskustava mora imati razrađena rješenja i za takve solucije.

Piše: Ozren Kebo- Analiziraj.ba

“Srbiju niko ne može da pokori. Suština slobodne, nezavisne Srbije je da pognemo glavu kada mi to hoćemo, a ne kada oni to traže”, rekao je u Nišu Aleksandar Vučić, uzdrmani predsjednik susjedne države, na obilježavanju dvadesete godišnjice NATO bombardiranja.

Ako se izuzme taj humoristični detalj, jer suština slobodne i nezavisne Srbije, isto kao i suština slobodne i nezavisne bilo koje države na svijetu, trebala bi valjda biti da ne pogne glavu ni pred kime i nikada – poruke koje su te noći odaslate u pravcu Bosne i Hercegovine i Sarajeva dovoljan su razlog za pesimizam.

Pred velikim brojem građana Srbije i državnih zvaničnika, Vučić je poručio da “nikome ne zaboravljamo naše živote, posebno dečje”. Te dodao: “Smrt 2.500 civila, posebno 79-oro dece, za nas će uvek biti zločin, a za njih, čak i ako to hoće da priznaju, samo greška. (…) Nemamo prava da pognemo glavu i sebi kažemo greška jer bi to značilo da i sopstvene živote doživljavamo kao grešku. Naš narod nije greška. Mi smo brojčano mali narod, narod spreman na žrtvu, ali i pomirenje.”

I još: “Bili smo sami suočeni s najvećom vojnom silom na svetu, sa koalicijom bogatih i moćnih, sa 22.000 tona bombi i raketa i njihovim jasnim ciljem – da nas ponize”, rekao je Vučić.

Najgorih 78 dana

Poruke koje su uslijedile takođe su bile na liniji kombinirane patetike i samosažaljenja. Sagledavanja sopstvene odgovornosti ni na vidiku. Tako patrijarh Irinej zaključuje, prenose mediji, da su zvuci sirena za uzbunu i “danas prisutni u našim životima”, a 78 dana bombardiranja 1999. godine nazvao je “najtragičnijima u istoriji”.

Šta da čovjek s iskustvom sarajevskih 1.435 dana opsade kaže na sva ova prenemaganja? Uz najdublje saosjećanje zbog svake žrtve bombardiranja u Srbiji, uz želju da se to više ne ponovi, uz istu takvu želju da Srbija i Bosna i Hercegovina u budućnosti grade dobrosusjedske odnose na principima uzajamnog poštovanja i respekta spram tuđe boli, moramo konstatirati sljedeće: 78 dana bombardiranja s našeg je aspekta nešto kao vojna vježba za ministra Aleksandra Vulina, lakši trening predvođen humanistom kakav je bio Wesley Clark. Taj je general  imao uljudnu naviku da uoči svakog bombardiranja nazove Slobodana Miloševića i kaže mu gdje će i šta bombardirati. E sad, što se Milošević povremeno igrao gluhih telefona, pa informaciju nije prosljeđivao dalje, u bazu, drugi je problem. Ostaje za sjećanje da generali Ratko Mladić i Stanislav Galić, tokom 1.435 dana jedne od najgorih opsada u povijesti ovog ludog čovječanstva, nikada nikoga nisu zovnuli da kažu gdje će sasuti svoje tone granata. Često obogaćene tvarima od kojih su ljudi godinama poslije obolijevali od leukemije.

Kao što se moglo očekivati, šou rasplakanom Vučiću i potresenom Irineju ukrao je predsjednik susjedne Bosne i Hercegovine. Vučić kraj njega izgleda kao pali anđeo, izvorni mirotvorac. Milorad Dodik, prvi put: “Htjeli su da nam nanesu štetu od koje se nećemo oporaviti. Ta šteta je ogromna, civilizacijska. Nisam od onih koji će im ikad oprostiti, i kada budem samo običan čovjek imat ću u sebi neoprostiva sjećanja na dane kada su Republici Srpskoj i Srbiji nanijeli ogromne gubitke.”

Kakvu li bi tek vatru ovaj osvjedočeni ljubitelj mira i napretka bljuvao da je umjesto tih 78 dana neobaveznog treninga bio izložen stradanju koje ne prestaje 47 mjeseci, i to u paketu sa svim popratnim posljedicama takve “civilizacijske” torture: nedostatkom vode, struje, općom epidemijom gladi, snajperskom vatrom, napadima spolja i švercom iznutra, beznađem, očajem, razdvojenošću porodica i smrću kao najjačom konstantom?

NATO na Drini

Zatim slijede obećanja koja se mogu tumačiti na dva načina. Milorad Dodik, drugi put. Mediji javljaju da je ovaj vispreni političar izjavio da “nikada neće dozvoliti uspostavljanje NATO granice na Drini” kojom bi Srbija i RS “opet bili razdvojeni“. Dodao je i da su “godine i decenije koje dolaze, godine našeg državnog ujedinjenja”. Što se tiče NATO-a: ako je ozbiljan u namjeri da to i realizira, eto razloga za uzbunu svima u Sarajevu. A ako je to tek blef pred konačnu predaju, o čemu postoje izvjesni nagovještaji, onda će brinuti politička Banja Luka.

Međutim, mnogo je zanimljiviji drugi dio izjave, da su godine i decenije koje dolaze – godine državnog ujedinjenja RS-a i Srbije. Ovo je već ozbiljna prijetnja, autorsko djelo čovjeka koji trenutno prima plaću da bi takve scenarije spriječio. Ako već on neće da se bavi zaštitom ustavnog poretka, državne suverenosti i nepovredivosti granica, onda smo u ozbiljnom problemu. Pitanje za bh. javnost – ima li ko da brine o mogućim konsekvencama ovakvih prijetnji? Da li je naš politički kadar sposoban da spriječi takav razvoj događaja?

Miloradom Dodikom postoji još jedan problem, koji bi čak mogao biti šaljive prirode da nije ozbiljnih posljedica koje takvo ponašanje proizvodi.jer danas priča jedno, sutra drugo, u Bruxellesu je mirotvorac veći i od Vučića, a u Beogradu mu ni Boško Obradović nije ravan. Nedavno smo tim povodom pokušali napraviti satiru, karikirajući njegovu navadu da se umiljava i Bruxellesu i Beogradu, ali ljudi su nas zbunjeno pitali: Šta ovdje nije tačno?

Možda ovo? Milorad Dodik, treći put: “Šta god ko mislio o nama, drugog puta jednostavno nema. Ne vjerujem da je Bosna i Hercegovina moguća kao država jer je i ona rezultat ideologije i politike koja je donijela bombardovanje Republike Srpske i Srbije.”

Dodik, naravno, nije referentna tačka za pitanje čija je politika koga bombardirala, ali svaka njegova riječ izgovorena u Srbiji umnožava razloge za zabrinutost u BiH. Ne isključujemo mogućnost da je sve to dobro proračunat spin, usmjeren na osvajanje novih političkih prostora na zgusnutom bh. političkom terenu. Ali – ponavljamo pitanje svih pitanja – šta ako nije spin, nego realna prijetnja? Imamo li adekvatne odgovore na takve mogućnosti?

27.03.2019.

TEOFIL PANČIĆ : TEŠKE SUZE I TRAJNI RAST BOMBARDOVANOSTI

27.03.2019.

ERIK NELSON: SANKCIJE NILORADU DODIKU SU STVAR VAŠINGTONA

Nelson: Sankcije Dodiku su stvar Vašingtona

Nelson: Sankcije Dodiku su stvar Vašingtona
Foto: Avaz - Vijesti.ba

Novi ambasador SAD u BiH Erik Nelson (Eric) rekao je danas u Banjoj Luci da je tokom dva dana razgovarao sa predsjednicom RS Željkom Cvijanović, premijerom RS Radovanom Viškovićem, predsjednicima SDS-a i PDP-a Vukotom Govedaricom i Branislavom Borenovićem.

- Imao sam pun raspored. Moja namjera je da građanima RS ukažem da su SAD posvećene uspjehu BiH, njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu. Novi "Američki kutak" u Banjoj Luci bit će otvoren za nekoliko sedmica - kazao je Nelson.


On je dodao da će danas posjetiti osnovnu školu u Doboju čiju su obnovu pomogle SAD. Nelson je istakao da je ovo početak brojnih posjeta u BiH.

- Namjeravam putovati širom BiH kako bih razgovarao sa običnim ljudima i kako bih čuo šta je to potrebno da bi BiH napredovala. Govorili smo o partnerstvu sa NATO savezom. Čuo sam i one koji se ne slažu s tim. O tome će se razgovarati u narednim godinama - kazao je Nelson.

Američki ambasador u BiH istakao je da SAD poštuju način na koji stranke razgovaraju o formiranju koalicija. On je kazao da su sankcije koje su SAD uvele Dodiku stvar Vašingtona.

- Radujemo se narednim susretima sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH. Sankcije su donesene u Vašingtonu - istakao je Nelson.

(Vijesti.ba /Avaz)


27.03.2019.

PRESUDA RADOVANU KARADžIĆU POBJEDA JE BOSANSKOG DRUŠTVA

PRESUDA RADOVANU KARADZICU POBJEDA JE BOSANSKOG DRUSTVA

27.03.2019.

SIRIJA TRAŽI HITNO ZASJEDANJE VIJEĆA SIGURNOSTI UN-A

Sirija traži hitno zasjedanje Vijeća sigurnosti UN-a

Sirija traži hitno zasjedanje Vijeća sigurnosti UN-a

Sirija poziva Vijeće sigurnosti UN-a da održi hitan sastanak o Golanskoj visoravni, navodi agencija Anadolija (AA) pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.

Poziv Sirije uslijedio je nakon kontroverzne odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna izraelski suverenitet nad okupiranom Golanskom visoravni.

Trump je u ponedjeljak potpisao predsjednički ukaz kojim službeno priznaje Golan kao izraelski teritorij.

Prema UN-u, pravni status Golana ostaje nepromijenjen, uprkos Trumpovom potezu, te se i dalje prema međunarodnom pravu smatra "okupiranim područjem".

Izrael je okupirao Golansku visoravan Sirije tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine i nastavlja zauzimati oko dvije trećine šireg područja Golanske visoravni kao rezultat sukoba.

Izrael je 1981. godine formalno anektirao taj teritorij, što je u to vrijeme jednoglasno odbacilo Vijeće sigurnosti UN-a, podsjeća AA.

(Vijesti.ba /FENA)

27.03.2019.

KORUPCIJA OZBILJAN PROBLEM U BiH

Korupcija ozbiljan problem za BiH

Korupcija  ozbiljan problem za BiH
Foto: FENA -Vijesti.ba

Iako su vlasti u Bosni i Hercegovini poduzele određene pozitivne korake ka suzbijanju korupcije zbog čega je postignut neki napredak u tom polju, korupcija i dalje ostaje široko rasprostranjena, kazao je šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegoviniu Bruce Berton.

Na današnjoj konferenciji pod nazivom "Prevencija korupcije kroz primjenu informaciono-komunikacijskih tehnologija", koju je organizirala Misija OSCE-a u BiH, Berton je istakao da je uspješno suzbijanje korupcije vrlo složen proces i da zahtijeva snažno pravosuđe, sveobuhvatan zakonodavni okvir, moderne tehnologije, ali i angažiranje građana Bosne i Hercegovine.

Pojasnio je da korupcija predstavlja ozbiljan problem za BiH, jer narušava povjerenje javnosti u politički sistem, odbija investicije i rasipa javne resurse.

Berton je podsjetio da se BiH nalazi na 89. mjestu od ukupno 180 država koje su bile uključene u istraživanje organizacije Transparency International. Istakao je da je fokus konferencije na načinima korištenja informacionih tehnologija te da će stručnjaci iz institucija Slovačke i Crne Gore predstaviti najbolje primjere iz prakse.


Berton je zaključio da je borba protiv korupcije kompleksan, ali i dugotrajan proces te je izrazio želju da uvjeri građane BiH da će Misija OSCE-a u BiH ostati partner na tom polju.

Ambasador Republike Slovačke u BiH Martin Kačo naglasio je da je korupcija prisutna i unutar Evropske unije te da niti jedno članstvo u međunarodnim institucijama ili organizacijama ne nudi imunitet od korupcije. Posjetio je na slučaj brutalnog ubistva novinara koji je istraživao slučajeve korupcije na najvišem nivou vlasti, nakon čega je smijenjena vlada.

Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) BiH Hasim Šabotić pozvao je pravosudne institucije da rade svoj posao u domenu kažnjavanja počinilaca koruptivnih krivičnih dijela te dodao da će dati sve od sebe da preventivnim alatima uspostave sistem u institucijama koji će mogućnost za tu pojavu svesti na najmanju moguću mjeru.

Istakao je da im je primarni cilj podići svijest o važnosti prijavljivanja korupcije u institucijama BiH, ali i prezentirati mogućnosti koje pruža Zakon o zaštiti prijavitelja korupcije u institucijama BiH.

- Pravosudni sistem u BiH je osnovna karika u borbi protiv korupcije sa isključivim fokusom na tužilaštva. Naša 'rak rana' su tužilaštva - kazao je.

Načelnik Odjeljenja za informacione tehnologije Agencije za sprečavanje korupcije Crne Gore Dušan Polović kazao je da su informacione tehnologije stavili u punu upotrebu u borbi protiv korupcije.

Naglasio je da je Crna Gora prepoznala potrebu ulaganja u informacione tehnologije u toj sferi te da su njihova iskustva vrlo dobra.

Na konferenciji učestvuju predstavnici relevantnih institucija, entitetskih vlada, kantona, općina, te predstavnici antikorupcionih timova i tijela, međunarodnih organizacija i civilnog društva. 


(Vijesti.ba /FENA)


27.03.2019.

JUSUF NURKIĆ USPJEŠNO OPERISAN, NERVI I MIŠIĆI NISU STRADALI

Jusuf Nurkić uspješno operisan, nervi i mišići nisu stradali

Jusuf Nurkić uspješno operisan, nervi i mišići nisu stradali
Foto: Vijesti.ba