Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

25.02.2019.

ZAVRŠEN POSAO OKO UPITNIKA, ISPUNJENI UVJETI ZA KANDIDATSKI STATUS

Završen posao oko Upitnika, ispunjeni uvjeti za kandidatski status

Završen posao oko Upitnika, ispunjeni uvjeti za kandidatski status
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić održao je konferenciju za novinare povodom okončanja dodatnih pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

Zvizdić je zahvalio svim institucijama, vladama, ministarstvima, članovima radnih grupa koji su vrlo vrijedno, angažovano i stručno radili. Također je zahvalio i Direkciji za evropske integracije, kao i Johannesu Hahnu, Federici Mogherini i Larsu-Gunnaru Wigemarku kao osobama koje su aktivno, pozitivno i vrijedno radili na podršci BiH u svim fazama pripreme njenog odgovora na Upitnik EK.

- Jako je važno da su ovim ispunjeni svi zvanični uvjeti za izradu Mišljenja i dobivanje kandidatskog statusa i u tom smislu ja očekujem da će naši prijatelji u EU razumjeti važnost dobivanja kandidatskog statusa i velike napore i iskreni trud koji smo uložili u posljednje četiri godine, koje su bile najuspješnije evropske godine BiH - rekao je Zvizdić.

Dobivanjem kandidatskog statusa, kaže, BiH će otvoriti novo poglavlje odnosa s EU i nepovratno staviti BiH na tračnice koje će je sasvim sigurno odvesti ka punopravnom članstvu u EU.

- Posebno apelujem na one koji su na neki način bili najveći zagovornici evropskih integracija BiH, na bazi čije inicijative smo i oslobodili jednu vrstu nove evropske energije, a posebno ovdje govorim o Njemačkoj, kao o lideru EU koji nam značajno može pomoći u ovoj fazi dobivanja kandidatskog statusa - kazao je Zvizdić.

U posljednje četiri godine, dodaje, napravljen je vrlo vidljiv napredak na putu BiH ka EU.

- Usvojili smo sve strategije na koje smo čekali dugi niz godina. I sami znate da je prije imenovanja ovoga Vijeća ministara evropski proces bio osam godina u blokadi. Te blokade su prevaziđene, završili smo sve što je bilo na listi uvjeta evropske agende za BiH. I zaista je sada izuzetno važno da dobijemo pozitivno mišljenje i kandidatski status - potcrtao je Zvizdić.

Sav ovaj proces mogao se brže uraditi, svjestan je Zvizdić, ali uz postojanje pozitivne političke volje koje nije bilo u određenim fazama pripreme odgovora, niti na 3.242 bazna pitanja, niti na dodatnih 655 pitanja.

- U tom smislu, od momenta kada je Mehanizam koordinacije stupio u svoju funkcionalnost, mi smo pitanja pripremili dosta brzo, stručno, kvalitetno obrađeno, i u tom smislu smo imali vrlo sličnu dinamiku pripreme odgovora na pitanja kao što su imale i naše zemlje regiona - rekao je Zvizdić.

Međutim, naglašava, prilikom izrade odgovora na bazna pitanja imali smo tzv. administrativno ćutanje sa drugih nivoa vlasti, koje je trajalo 6-7 mjeseci, a prilikom pripreme odgovora na dodatna pitanja, to isto ćutanje trajalo je nešto duže od četiri mjeseca.

- Dakle, ono što je važno sa aspekta Vijeća ministara, jeste da smo mi zaista realizirali obećanje koje smo dali prilikom našeg imenovanja, a to je da ćemo ispuniti sve potrebne uvjete za realizaciju ove faze naša dva najvažnija vanjskopolitička cilja. I što se tiče Vijeća ministara i BiH, mi smo svoj posao završili - dodao je Zvizdić.

Kada se radi o evropskim integracijama, kako je naveo, unutar Vijeća ministara, koje je u posljednje četiri godine bilo i ostalo generator evropskih integracija, uvijek je vladao puni i pravi konsenzus.

- Nadam se da će i buduće Vijeće ministara, kada bude imenovano, nastaviti s istom ili sličnom dinamikom, istim tempom i istim pravcem koji će BiH odvesti ka otvaranju poglavalja o pregovaranju, a onda u konačnici i članstvu u EU, što mora biti i ostati ključni cilj države BiH, posebno zbog mladih ljudi i generacija koje dolaze - dodao je Zvizdić.

Posmatrajući do sada urađeno, ističe, optimističan je da će BiH, bez obzira na opstrukcije s kojima se svakodnevno suočava i na razrooko gledanje na euroatlantske integracije, sasvim sigurno biti punopravni član EU.

Evropska komisija je BiH dostavila 655 dodatnih pitanja što predstavlja 20 posto pitanja iz Upitnika dostavljenog u decembru 2016. godine, a sličan omjer dodatnih i pitanja u Upitniku imale su i države u regiji.

Najviše dodatnih pitanja, njih 106, odnosi se na politički kriterij, dok je u ekonomskom kriteriju Evropska komisija postavila 33 dodatna pitanja.

Slijede ih poglavlje 19. Socijalna politika i zapošljavanje (43), poglavlje 14. Transportna politika (38), te poglavlje 24. Pravda, sloboda i sigurnost (36). Uz ta pitanja Evropska komisija dostavila je dodatna pitanja i za ostalih 30 poglavlja pravne stečevine EU.

Zvizdić se osvrnuo i na put BiH ka NATO integracijama, koji je ocijenio izuzetno važnim jer on znači mir, stabilnost, sigurnost, novi imidž zemlje, jačanje domaćih investicija, desetostruko veće direktne strane investicije, bolji ekonomski položaj, otvaranje novih radnih mjesta...

- Bugarska je prije ulaska u NATO savez imala direktne strane investicije na istom nivou kakve smo imali mi prošle godine, dakle oko 400 miliona eura. Tri godine poslije toga imala je četiri milijarde eura. To je za one koji kažu da put ka NATO savezu ne donosi ekonomske benefite. Donosi izvanredne sigurnosne i ekonomske benefite, a to je ono što je najvažnije za građane BiH, za budućnost BiH i posebno za mlade ljude koji trebaju ostati na našim prostorima - dodao je Zvizdić.

 


(Vijesti.ba)
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940466

Powered by Blogger.ba