Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

25.02.2019.

ZAVRŠEN POSAO OKO UPITNIKA, ISPUNJENI UVJETI ZA KANDIDATSKI STATUS

Završen posao oko Upitnika, ispunjeni uvjeti za kandidatski status

Završen posao oko Upitnika, ispunjeni uvjeti za kandidatski status
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić održao je konferenciju za novinare povodom okončanja dodatnih pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

Zvizdić je zahvalio svim institucijama, vladama, ministarstvima, članovima radnih grupa koji su vrlo vrijedno, angažovano i stručno radili. Također je zahvalio i Direkciji za evropske integracije, kao i Johannesu Hahnu, Federici Mogherini i Larsu-Gunnaru Wigemarku kao osobama koje su aktivno, pozitivno i vrijedno radili na podršci BiH u svim fazama pripreme njenog odgovora na Upitnik EK.

- Jako je važno da su ovim ispunjeni svi zvanični uvjeti za izradu Mišljenja i dobivanje kandidatskog statusa i u tom smislu ja očekujem da će naši prijatelji u EU razumjeti važnost dobivanja kandidatskog statusa i velike napore i iskreni trud koji smo uložili u posljednje četiri godine, koje su bile najuspješnije evropske godine BiH - rekao je Zvizdić.

Dobivanjem kandidatskog statusa, kaže, BiH će otvoriti novo poglavlje odnosa s EU i nepovratno staviti BiH na tračnice koje će je sasvim sigurno odvesti ka punopravnom članstvu u EU.

- Posebno apelujem na one koji su na neki način bili najveći zagovornici evropskih integracija BiH, na bazi čije inicijative smo i oslobodili jednu vrstu nove evropske energije, a posebno ovdje govorim o Njemačkoj, kao o lideru EU koji nam značajno može pomoći u ovoj fazi dobivanja kandidatskog statusa - kazao je Zvizdić.

U posljednje četiri godine, dodaje, napravljen je vrlo vidljiv napredak na putu BiH ka EU.

- Usvojili smo sve strategije na koje smo čekali dugi niz godina. I sami znate da je prije imenovanja ovoga Vijeća ministara evropski proces bio osam godina u blokadi. Te blokade su prevaziđene, završili smo sve što je bilo na listi uvjeta evropske agende za BiH. I zaista je sada izuzetno važno da dobijemo pozitivno mišljenje i kandidatski status - potcrtao je Zvizdić.

Sav ovaj proces mogao se brže uraditi, svjestan je Zvizdić, ali uz postojanje pozitivne političke volje koje nije bilo u određenim fazama pripreme odgovora, niti na 3.242 bazna pitanja, niti na dodatnih 655 pitanja.

- U tom smislu, od momenta kada je Mehanizam koordinacije stupio u svoju funkcionalnost, mi smo pitanja pripremili dosta brzo, stručno, kvalitetno obrađeno, i u tom smislu smo imali vrlo sličnu dinamiku pripreme odgovora na pitanja kao što su imale i naše zemlje regiona - rekao je Zvizdić.

Međutim, naglašava, prilikom izrade odgovora na bazna pitanja imali smo tzv. administrativno ćutanje sa drugih nivoa vlasti, koje je trajalo 6-7 mjeseci, a prilikom pripreme odgovora na dodatna pitanja, to isto ćutanje trajalo je nešto duže od četiri mjeseca.

- Dakle, ono što je važno sa aspekta Vijeća ministara, jeste da smo mi zaista realizirali obećanje koje smo dali prilikom našeg imenovanja, a to je da ćemo ispuniti sve potrebne uvjete za realizaciju ove faze naša dva najvažnija vanjskopolitička cilja. I što se tiče Vijeća ministara i BiH, mi smo svoj posao završili - dodao je Zvizdić.

Kada se radi o evropskim integracijama, kako je naveo, unutar Vijeća ministara, koje je u posljednje četiri godine bilo i ostalo generator evropskih integracija, uvijek je vladao puni i pravi konsenzus.

- Nadam se da će i buduće Vijeće ministara, kada bude imenovano, nastaviti s istom ili sličnom dinamikom, istim tempom i istim pravcem koji će BiH odvesti ka otvaranju poglavalja o pregovaranju, a onda u konačnici i članstvu u EU, što mora biti i ostati ključni cilj države BiH, posebno zbog mladih ljudi i generacija koje dolaze - dodao je Zvizdić.

Posmatrajući do sada urađeno, ističe, optimističan je da će BiH, bez obzira na opstrukcije s kojima se svakodnevno suočava i na razrooko gledanje na euroatlantske integracije, sasvim sigurno biti punopravni član EU.

Evropska komisija je BiH dostavila 655 dodatnih pitanja što predstavlja 20 posto pitanja iz Upitnika dostavljenog u decembru 2016. godine, a sličan omjer dodatnih i pitanja u Upitniku imale su i države u regiji.

Najviše dodatnih pitanja, njih 106, odnosi se na politički kriterij, dok je u ekonomskom kriteriju Evropska komisija postavila 33 dodatna pitanja.

Slijede ih poglavlje 19. Socijalna politika i zapošljavanje (43), poglavlje 14. Transportna politika (38), te poglavlje 24. Pravda, sloboda i sigurnost (36). Uz ta pitanja Evropska komisija dostavila je dodatna pitanja i za ostalih 30 poglavlja pravne stečevine EU.

Zvizdić se osvrnuo i na put BiH ka NATO integracijama, koji je ocijenio izuzetno važnim jer on znači mir, stabilnost, sigurnost, novi imidž zemlje, jačanje domaćih investicija, desetostruko veće direktne strane investicije, bolji ekonomski položaj, otvaranje novih radnih mjesta...

- Bugarska je prije ulaska u NATO savez imala direktne strane investicije na istom nivou kakve smo imali mi prošle godine, dakle oko 400 miliona eura. Tri godine poslije toga imala je četiri milijarde eura. To je za one koji kažu da put ka NATO savezu ne donosi ekonomske benefite. Donosi izvanredne sigurnosne i ekonomske benefite, a to je ono što je najvažnije za građane BiH, za budućnost BiH i posebno za mlade ljude koji trebaju ostati na našim prostorima - dodao je Zvizdić.

 


(Vijesti.ba)
25.02.2019.

CIK POTVRDIO DODJELE MANDATA U DOMU NARODA BiH

CIK potvrdio dodjele mandata u Dom naroda BiH

CIK potvrdio dodjele mandata u Dom naroda BiH
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) danas je na sjednici donijela Odluku o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Federacije BiH.

Prema potvrđenim rezultatima iz Federacije BiH u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda bošnjačkog naroda izabrani su: Asim Sarajlić, Amir Fazlić, Fahrudin Radončić, Denis Bećirović i Bakir Izetbegović.

Prema potvrđenim rezultatima iz Federacije BiH u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda hrvatskog naroda izabrani su: Zlatko Miletić, Dragan Čović, Marina Pendeš, Lidija Bradara i Bariša Čolak.

Centralna izborna komisija BiH danas je utvrdila rezultate prijevremnih izbora za gradonačelnike Doboj i Trebinja, te načelnike općina Bosansko Grahovo, Bosanski Petrovac, Bužim, Domaljevac-Šamac, Drvar, Kakanj i Ribnik.

Odluka o utvrđivanju rezultata i utvrđeni rezultati će biti dostupni javnosti na web stranici Centralne izborne komisije BiH, www.izbori.ba, saopćeno je iz Ureda za informiranje CIK-a BiH.     

 

(Vijesti.ba)25.02.2019.

OSCARI: 'ZELENA KNJIGA' , CUARON I NEKOLIKO IZNENAĐENJA

25.02.2019.

KEMAL KURSPAHIĆ : BALKAN IZMEĐU 'YES' I 'NYET'

25.02.2019.

SLAVEN KOVAČEVIĆ: EU MIJENJA STAV PREMA BiH

SAVJETNIK ŽELJKA KOMŠIĆA OTKRIVA: „EU mijenja stav prema BiH, ovo je veoma povoljan trenutak, pojam federalizacije, na kojem su insistirati hrvatski..."

Bosna i Hercegovina trebala bi dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji što prije, a potom postati punopravna članica te zajednice onda kada to zasluži, ocijenjeno je na današnjoj redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca - Krug 99


Image result for pravnik slaven kovacevic fotos

///////////////////

Učesnici sesije razgovarali su o temi "Da li EU mijenja (kasno) stav prema BiH?" s posebnim osvrtom na posljednju Rezoluciju o BiH koju je usvojio Evropski parlament prošle godine na prijedlog specijalnog izvjestioca Evropskog parlamenta za BiH Cristiana Dan Prede.

Kako je ocijenjeno ova rezolucija zapravo decidno definira niz problema s kojima se BiH danas suočava na putu ka EU, navedene su sve relevantne oblasti u kojima BiH, odnosno nova vlast, treba uraditi prilagođavanja i izmjene zakonskih i drugih akata.

Ponovljeno je da dokument usvojen u Evropskom parlamentu tretira oblasti ljudskih prava uključujući implementacije svih presuda Suda za ljudska prava u Strazburu, izbornog zakona, imovine, ekologije, privrede, sigurnosti, obrazovanja i zdravstva te odnosa prema manjinama i migrantima.

Uvodničar o ovoj temi bio je savjetnik u Kabinetu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, Slaven Kovačević koji je kazao je da se odnos EU prema BiH zasigurno mijenja, smatrajući da odlazeća administracija u EU želi napraviti iskorak kada su u pitanju zemlje zapadnog Balkana.

Taj trenutak nazvao je veoma povoljnim za BiH, što je, podsjeća, bilo evidentno i nakon prve zajedničke posjete novoimenovanih članova Predsjedništva BiH Briselu.

Govoreći o sadržaju Rezolucije EP-a, Kovačević je istaknuo poziv političkim elitama da se prestane s veličanjem presuđenih ratnih zločinaca i da se ne derogiraju presude međunarodnih sudova te je osuđena odluka Narodne Skupštine Republike Srpske o povlačenju Izvještaja o Srebrenici iz 2004. godine. 

I Kovačević, ali i moderator na današnjoj sjednici profesor Hazim Bašić, upozorili su da je pojam federalizacije, na kojem su insistirati hrvatski europarlamentarci, zapravo izblijedio jer je u posljednjoj rezoluciji taj pojam izostavljen iako je ranije bio dio rezolucija o BiH.

Na sesiji je zaključeno da bh. političari moraju znati da evropska pravna stečevina ne trpi kompromise, ali i da evropski demokratski standardi nemaju alternativu, te je iznesen stav da BiH ne treba biti članica EU kao specijalna slučaj nego za nju trebaju vrijediti kriteriji kao i za sve druge zemlje članice.

(SB / Fena)

25.02.2019.

BOGIĆ BOGIĆEVIĆ : NE MOŽE BiH FUNKCIONISATI DOK VLADA NACIONALISTIČKO LUDILO

25.02.2019.

NEKI TREĆI NAROD

25.02.2019.

LAURENT RICHARD: SURADNJA MEĐU NOVINARIMA DONOSI I ZAŠTITU

25.02.2019.

NARODNI HEROJI NA RASPRODAJI

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88960391

Powered by Blogger.ba