Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

24.02.2019.

PAPA FRANJO OBEĆAVA DA ĆE SE SUPROTSTAVITI ZLOSTAVLJAČIMA DJECE

Papa obećava da će se suprotstaviti zlostavljačima dece

Nijedno zlostavljanje ne sme se više nikada prikrivati niti nipodaštavati: papa Franja

Nijedno zlostavljanje ne sme se više nikada prikrivati niti nipodaštavati: papa Franja

/////////////////////////

Poglavar Rimokatoličke crkve Franja zatvorio je u nedelju samit o sprečavanju svešteničkog seksualnog zlostavljanja obećanjem da će se suprotstaviti napasnicima s "gnevom Boga", okončati zataškavanja njihovih nadređenih i dati prioritet žrtvama tog "drskog, agresivnog i destruktivnog zla".

"Nijedno zlostavljanje ne sme se više nikada prikrivati (kao što se činilo u prošlosti) niti nipodaštavati", izjavio je papa Franja.

U svom zaključnom govoru poglavar Rimokatoličke crkve je posebno insistirao na zastranjenju pojedinih pripadnika klera "koji su postali instrument u rukama Sotone".

"U zlostavljanju vidimo ruku zla koja ne štedi čak ni dečju nevinost", rekao je Papa.

"Ti užasni zločini moraju nestati s lica zemlje. Mnoge žrtve skrivene u porodicama i raznim društvenim sredinama to zahtevaju od nas“, zaključio je Papa.

Veliki deo svog izlaganja papa je posvetio statističkim podacima o zločinima polnog zlostavljanja u svetu na svim društvenim nivoima, posebno u porodici, školama, sportskim društvima.

Kada je riječ o konkretnim potezima poglavar Katoličke crkve zatražio je jačanje naputaka koje biskupske konferencije širom sveta treba da sprovode.

Predsednike 114 biskupskih konferencija Papa je pozvao na "konkretan" rad tako što im je već 21. februara podelio smernice postupanja koje sadrže 21 tačku.

Sveštenik Federiko Lombardi objavio je u nedelju da će Vatikan u bliskoj budućnosti usvojiti novi zakon koji će se odnositi i na Rimsku kuriju, papin administrativni aparat.

Verodostojnost Katoličke crkve, već ozbiljno potkopana brojnim aferama, dodatno je narušena u 2018. godini otkrićem novih skandala u Čileu, Sjedinjenim Državama i u Nemačkoj.

24.02.2019.

KRUG 99: BiH NE SMIJE OSTATI BEZ GRAĐANSKOG STUBA VLASTI

Krug 99: BiH ne smije ostati bez građanskog stuba vlasti

Krug 99: BiH ne smije ostati bez građanskog stuba vlasti
Bosna i Hercegovina ne smije ostati bez građanskog stuba u vlasti, stav je Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, koji su se javnosti i političkim partijama obratili saopćenjem.

Iz Kruga 99 napominju da posljednja Rezolucija evropskog parlamenta o Bosni i Hercegovini, između ostalog, ukazuje na nužnost početka procesa transformacije BiH u pravcu građanskog društva. Stoga, smatraju iz Asocijacije, BiH ne smije ostati bez građanske komponente u vlasti i upravljanje državom prepustiti isključivo strankama s etničkim predznakom, tj. građanska opcija mora biti dio vlasti i nametati svoje ideje. 

“Eventualno ulaženje u vlast građanskih s etničkim strankama nije i ne treba biti tumačeno kao popuštanje ili ljubav prema nacionalistima, kao što se obično interperetira i što predstavlja ‘kukavičije jaje’ današnje bh. realpolitike. Naprotiv, zalaganje za neulaženje u vlast doslovno rezultira snaženju postojećih nedržavotvornih političkih pozicija, osnažuje dalju destrukciju države, a buduća politička rješenja i realpolitiku dugoročno cementira i svodi na etnoplemensku logiku i  odnose”, navodi se u pismu Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99.

“Kako bi mogla parirati nedržavotvornim etničkim strankama, građanska opcija ne smije se fokusirati samo na kantone, nego mora imati svoje predstavnike u vlasti po vertikali, do nivoa predsjedništva države. 

Posljednji izbori u BiH pokazali su da građanska opcija još uvijek ima značajnu podršku birača, za šta je primjer i veliko povjerenje koje su građani ukazali Željku Komšiću u kojem je danas najvećim dijelom koncentrisana ideja građanske BiH. On je, uz potporu drugih građanskih političkih snaga, prepreka usvajanju novog  antigrađanskog izbornog zakona, kojeg su i neke deklarativno državotvorne stranke spremne prihvatiti. Ostavljanje člana Predsjedništva BiH Željka Komšića usamljenog u ovoj borbi predstavlja neodgovornost prema evropskim integracijama BiH, pa i prema samoj sudbini države. 

Svjedoci smo otvorene borbe između građanske i isključivo etnoteritorijalne koncepcije uređenja države. Od građanskih stranaka se očekuje zaustavljanje dalje degradacije države! Samo takvim pristupom došlo bi i do njihovog daljeg jačanja na političkoj sceni. U suprotnom, građanska ideja bi već od narednih izbora mogla završiti na trajnoj političkoj margini”, navodi se u saopćenju Kruga 99, koje potpisuje Adil Kulenović.

(Vijesti.ba)
24.02.2019.

VANREDNA SJEDNICA VM BiH: USVOJEN ODGOVOR NA UPITNIK EK

Vanredna sjednica VM BiH: Usvojeni odgovori na Upitnik EK

Vanredna sjednica VM BiH: Usvojeni odgovori na Upitnik EK
Vijeće ministara BiH jednoglasno je usvojilo, na vanrednoj - telefonskoj sjednici, odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije za pripremu Mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji i informaciju o tehničkoj finalizaciji odgovora.

Tim povodom, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić održat će press konferenciju sutra u 12:00 sati u zgradi institucija BiH.

(Vijesti.ba)24.02.2019.

DRŽAVNI KONTINUITET I NJEGOVO OSPORAVANJE

Državni kontinuitet i njegovo osporavanjeImage result for Državni kontinuitet i njegovo osporavanje

Tvorci Dejtonskog sporazuma vodili su računa o kontinuitetu Bosne i Hercegovine. Kreirana je nova državna struktura, a nije ukinut kontinuitet države Republike Bosne i Hercegovine. Tako bi trebalo biti sa svim strategijama, uključujući i NATO. Ali…

Piše: Ivo Komšić- Analiziraj.ba

U Članku 1. Aneksa IV – Ustav, Dejtonskog sporazuma, stav 1. – Kontinuitet, piše: „Republika Bosna i Hercegovina čije će zvanično ime od sada biti ‘Bosna i Hercegovina’ će nastaviti svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom kako je ovdje određeno i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. Ona će ostati država članica Ujedinjenih nacija i može kao Bosna i Hercegovina zadržati ili se prijaviti za članstvo u organizacijama unutar UN sistema i drugih međunarodnih organizacija.“

Tvorci Dejtonskog sporazuma vodili su računa o kontinuitetu države BiH. Sporazumom, odnosno Ustavom BiH kreirana je nova državna struktura, „modificirana“ stara, ali nije ukinut kontinuitet države Republike Bosne i Hercegovine – ona je samo promijenila ime. Njen republikanski državni karakter nije ukinut, nije formirana nikakva nova država nego je Republika BiH promijenila ime i „modificirala unutrašnju strukturu“. Ta temeljna ustavna odredba je dosljedno provedena u cijelom Sporazumu. Država BiH ostaje članica UN-a, jedino se ona može „prijaviti za članstvo i drugih međunarodnih organizacija“. Entiteti to ne mogu, niti to mogu osporavati, jer oni su dio unutarnje strukture države. Odluke državnih organa u tim zahtjevima/prijavama su konačne i ne mogu ih entiteti dovoditi u pitanje. To također nije domena političkih organizacija, vladinih i nevladinih udruga, a ni naroda kao etničkih ili političkih skupina, bez obzira na njihovu konstitutivnost. Konstitutivnost se ostvaruje konstitucijom države i onoga trenutka kada je država konstituirana, suverenu vlast ostvaruje država sa svojim institucijama. Nepoznato je u dosadašnjoj političkoj povijesti da se narodi prijavljuju u članstvo međunarodnih organizacija država; oni mogu biti članovi narodnih i nacionalnih organizacija i udruženja.

Princip kontinuiteta

Ovaj princip kontinuiteta države pritvrđen je u dodatku Ustava, pod naslovom Aneks 2. (na Ustav), Prelazne odredbe, stav 2. – Kontinuitet propisa: „Svi zakoni, propisi, sudske procedure, koje su na snazi na teritoriji Bosne i Hercegovine u trenutku kada Ustav stupi na snagu ostaće na snazi u onoj mjeri u kojoj nisu u suprotnosti sa Ustavom dok drugačije ne odredi kompetentni organ vlasti Bosne i Hercegovine.“ Čak svi propisi i administrativni postupci nastavljaju svoj kontinuitet (stav 3. istog aneksa).

Ovo je u skladu s demokratskim principima i međunarodnim pravom, prema kojima funkcioniraju pravno uređene države. Ali, više od toga, tvorci Dejtonskog sporazuma htjeli su osigurati državni kontinuitet BiH i to postaviti kao ustavnu odredbu. Za funkcioniranje Bosne i Hercegovine nakon Daytona to je ključan princip i obvezujući za svaku vlast.

Nacionalističke stranke u BiH, koje gotovo u kontinuitetu imaju vlast u BiH od stupanja na snagu Dejtonskog sporazuma, ne poštuju Ustav države BiH. Sa svakom novom garniturom u vlasti problematiziraju se svi pravni propisi doneseni ranije i preispituju sve procedure, bez obzira na to što se u vlasti mijenjaju samo funkcioneri istih stranaka. Svaka naredna garnitura počinje od sebe i u skladu sa svojim interesima kreira propise, kao da prije njih nije ništa postojalo. Ide se tako daleko da se novim zakonima i propisima ne samo anuliraju stari, nego se primjenjuju retroaktivno. U ocjenama stranih organizacija koje prate naše pravne procedure i primjenu propisa BiH je, prije svega, zemlja pravne nesigurnosti. Zbog toga nema velikog interesa stranih investitora za ulaganja u našoj zemlji, a domaći se ne odlučuju za veća ulaganja od trenutnih. Nitko ne zna koji novi propis ih može sutra dočekati i potpuno promijeniti poslovnu klimu.

Pravosudna kulminacija

Kulminacija te prakse je u pravosuđu. Većina prvostepenih odluka sudova se obara u drugostepenom postupku, najčešće zbog greški u procedurama vođenja postupka, ili se izmisle neki drugi uzroci zbog kojih se postupak vraća na početak. Tako se sudstvo stalno vrti u krugu koji samo producira, postupci koje pokreću tužilaštva vraćaju se na početak, stanje kriminala i korupcije se održava a ne rješava. Doduše, potvrđena je pravna efikasnost ukoliko netko ukrade dva metra drva, taj plaća odštetu šumskom gazdinstvu i sigurno ide u zatvor barem na dva mjeseca.

Na isti način se država drži u stanju neizvjesnosti kad je u pitanju njeno priključenje međudržavnim organizacijama, iako joj to pravo garantira Dejtonski ustav. Ekstremni primjer je priključenje Bosne i Hercegovine NATO savezu, koji nije samo vojna organizacija, odnosno, aktiviranje godišnjeg plana MAP-a. BiH je preko svojih nadležnih državnih institucija davno donijela odluku o namjeri priključenja. Te odluke su donijeli i Predsjedništvo države i Ministarsko vijeće. Danas, kada je NATO podigao rampe koje su zaustavljale taj proces, kada je put otvoren, potrebno je samo aktivirati davno donesene odluke vezane za to, a koje prema Ustavu moraju imati kontinuitet. Da bi se taj put nastavio potrebno je samo dostaviti godišnji plan postupaka. Taj plan dostavlja, po svojoj nadležnosti, Ministarstvo obrane BiH. Za to nisu potrebne nikakve nove odluke Predsjedništva države, niti Ministarskog vijeća. Te su odluke donesene i danas se trebaju samo tehnički realizirati. Međutim, „nova“ nacionalistička vlast, koja je, očito, promijenila političke mentore iz svijeta, ne poštuje kontinuitet propisa, što im je ustavna obveza. Oni insistiraju na novim odlukama o starim obvezama. To je recept za blokadu koji se stalno koristi – od Daytona do danas. Naravno, neki to rade otvoreno, neki prikriveno i licemjerno, ovisno o njihovoj političkoj (ne)kulturi. Tako je Dragan Čovićnedavno izjavio kako je „hrvatski narod opredijeljen i privržen NATO-u“ i kako je on sa svojim suradnicima u vlasti najviše doprinio da se dobije poziv od NATO-a za aktivaciju MAP-a. Očekivano od Čovića da govori o narodu, a ne o državi i njenim preuzetim obvezama u mandatu njegove stranke, kao da narod ulazi u taj najznačajniji vojno-politički savez zapadnih zemalja. To bi, drugim riječima, značilo da hrvatsko opredjeljenje za NATO treba na siguran način dovesti do realizacije. Najsigurniji je način, po tome, hrvatska samostalnost u BiH koja se ostvaruje zasebnim entitetom ili nekim prelaznim organizacijskim oblikom. U EU i u SAD-u trebaju znati: ukoliko žele Hrvate u NATO-u, moraju ih osamostaliti. Inače, sa Čovićevim partnerima u vlasti to ne ide. Pri tome se Čović ne osvrće na jasan stav svog političkog partnera Dodika oko toga, nego na „bošnjački stav“, kojim se aktiviranje MAP-a stavlja na prvo političko i strateško mjesto, iznad formiranja državne vlade. Problem za Čovića je uvjetovanje formiranja Ministarskog vijeća aktiviranjem MAP-a, a ne Dodikovo jasno i nepokolebljivo odbijanje tog puta. Da je istina ono što Čović javno izjavljuje, da to nije licemjerje, on bi naredio svojoj ministrici obrane BiH da bez odlaganja i bilo kakvog uvjetovanja obavi tehnički dio posla i pošalje godišnji plan MAP-a koji NATO traži. On ne bi prioritet imao u formiranju Ministarskog vijeća, što traži Dodik, koje u novom sazivu treba odlučivati o onome o čemu je davno odlučeno.

Ako je istinito to „opredjeljenje naroda“ o kome Čović govori, ako je to ključno pitanje budućnosti naroda, neka svom političkom partneru Dodiku to predoči i neka to političko partnerstvo uvjetuje sudbonosnim pitanjem svoga naroda. Ovako, on je za NATO, ali je njegov politički partner protiv. Dodik se drži interesa Srbije i Rusije. Problem je zašto se Čović ne drži interesa svoga naroda i susjedne Hrvatske, koja je već u NATO-u? Čoviću je ovo partnerstvo važnije od svega, ono je iznad interesa vlastitog naroda. Za koga je onda priča o narodnom interesu? U svakom racionalnom prosuđivanju to bi se ocijenilo kao veleizdaja.

Da li Čović misli da su svi maloumni, da njegove kontradikcije mogu biti prekrivene licemjernim frazama? To se više ne može podastrijeti ni maloj djeci, a kamoli cijeloj našoj i europskoj javnosti (izuzetak je Andrej Plenković).

Sreća, oholost je uvijek glupa i razotkriva samu sebe.

24.02.2019.

AKADEMIK ESAD DURAKOVIĆ : ZAR NE VIDIMO KAKO BiH TONE U KATASTROFU?

Akademik Esad Duraković : Zar ne vidimo kako BiH tone u katastrofu?

Ovaj TEKST je izravan odgovor na težak KONTEST koji se veoma usložnjava prilivom migranata u Bosnu i Hercegovinu.

Piše : Esad Duraković (Depo)

Neko bi mi mogao prigovoriti zbog navodnog pomanjkanja empatije prema migrantima i zato odmah valja reći: imam puno razumijevanje i saosjećanje prema stradanjima ljudi u zemljama koje su zahvaćene ratovima, ali treba ukazati na činjenicu koja je vrlo indikativna – da među migrantima koji u talasima pristižu u BiH, paradoksalno, ima veoma mnogo onih iz zemalja koje nisu zahvaćene ratovima (Iran, Pakistan, čak i sa mnogo udaljenijih prostora). 

Dakle, nije riječ o nužnoj empatiji nego o nužnoj brizi za svoju zemlju, jer se nama u BiH želi pod krinkom empatije realizirati jedan međunarodni projekt koji ima sve šanse da uvede BiH u katastrofu. Istovremeno, Evropa nema tu vrstu empatije (kako ta birokratija uopće može imati empatiju?!) jer na svojim granicama zaustavlja migrante svim sredstvima – od policijskih palica i pasa do nesavladivih žičanih/logorskih ograda.

Problem kome je izložena BiH u vezi s izbjeglicama veoma je veliki, potencijalno opasan do neslućenih razmjera, a čini se da upravo oni u BiH koji bi morali biti svjesni toga silnog negativnog potencijala uopće nemaju viziju o tome, niti ih to zabrinjava: oni su toliko omamljeni vlastoljubljem po svojim atarima da nisu u stanju vidjeti kolika su stvarna prijetnja migranti za cijelu BiH. 

Oni bi morali glasno upozoravati EU da BiH objektivno nije u stanju prihvatiti te izbjeglice, dok dehumanizirana Evropa licemjerno upozorava naše vlasti da ne brinu dovoljno o migrantima. To je savršen savez političke nekompetentnosti i licemjerja.

Jasno je se ne mogu osuđivati ljudi koji hiljadama kilometara prelaze, uglavnom pješice, ali se mogu osuđivati oni ljudi koji ne preduzimaju blagovremene i efikasne mjere za osiguranje budućnosti i sigurnost vlastite zemlje i naroda – upravo kako to danas čini bezdušna i birokratizirana Evropa.

Pogledajmo kontekst u kome se zbiva ovaj migrantski priliv u BiH da bismo vidjeli njegove pune negativne efekte.

BiH je mala zemlja koja nije u stanju amortizirati tako masovan, nagli i nekontrolisani priliv izbjeglica iz svijeta s različitim mentalitetima. Ona nema privredni potencijal da može tim ljudima pružiti makar i minimum, a to znači da će izbjeglice morati jednoga dana krenuti u nasilno osvajanje temeljnih egzistencijalnih potreba. Sigurnost će biti dramatično ugrožena. 
BiH je zemlja koja se nalazi u haosu u temeljnim funkcijama države: ona je u političkom haosu, u etničkoj fragmentiranosti i konfliktu, u dramatičnoj pravosudnoj nefunkcionalnosti, u siromaštvu… Drugim riječima, BiH apsolutno nema instrumente da samu sebe uredi i dovede u funkcionalno stanje, pa prema  tome nema nikakve instrumente da na duži rok brine o proporcionalno velikom, broju izbjeglica u njoj. 

Naprotiv, stanje u BiH je takvo da izbjeglice dolaze kao faktor sigurne dalje destabilizacije zemlje koja i onako niučemu nije stabilna. Ahmed Kico i Miralem Kapetanović bi to nazvali, vjerovatno, hibridnim ratom protiv BiH. Ova zemlja je razorena u svakom pogledu, nefunkcionalna; još uvijek je plijen susjeda  koji su izvršili agresiju na nju a snažno se destruira i iznutra; ona i sama muku muči sa svojim izbjeglicama i raseljenim licima od ‘92. godine a sada je pod navalom izbjeglica iz bijeloga svijeta. 

Zar ljudi ne vide kakva je to drama?! Kakav to stvarni plan Evropa ima s nama?!

Dakle, poseban osvrt u ovome kontekstu zaslužuje odnos EU, odnosno UN, ili tzv. međunarodne zajednice.

Oni su instalirali u BiH nekakve posmatrače, nalik na komesare, šta li, koji treba da nadziru stanje migranata u BiH. To je krajnja drskost, ali – izgleda da je to dio plana protiv BiH. Izbjeglice su zaustavili na granici BiH, u Bihaćkoj Krajini. Nema nikakve šanse da ih puste u Evropu. Nama ovdje daju po koji miliončić da brinemo o izbjeglicama, a treba da imaju u vidu sve one totalno negativne kontekste koje sam spomenuo, a čijem pogoršanju će samo doprinijeti stacioniranje migranata u BiH. 

Šokantno je kako nam ti moralni licemjeri iz EU i UN – pratimo to i ovih dana – pametuju o tome kako treba da RAVNOMJERNO RASPOREĐUJEMO izbjeglice po BiH. Kakva pamet i kakva pomoć?! Vele, treba izbjeglice slati i u Hadžiće, Mostar i td.  Dakle, njihove su strategije u tome da se migranti raspoređuju po BiH, a ne da se zaustavi njihov dolazak tamo negdje, prije granica Balkana, tamo gdje su baš ti Evropljani zajedno s Amerikancima razorili zemlje milionima izbjeglica. E, sad ih treba ravnomjerno rasporediti po BiH! 

Drugim riječima – to je poenta – treba ih maknuti što dalje od granice EU, iz Krajine prema centralnoj BiH. Nevjerovato! Kada bi se ja pitao, tim bjelosvjetskim „dušebrižnicima“ otkazao bih gostoprimstvo, jer – pamtimo dobro kako su se od ‘92 naovamo uz prisustvo posmatrača UN u BiH osnivali logori patnji i smrti, masovni progoni i sl. Poznata nam je ta „brižnost“, koja se, evo, reprizira u BiH.

S obzirom da u ovako neuređenu zemlju kakva je BiH, u zemlju koja je i sama u dubokoj krizi, ulazi tako velik broj migranata, bez izgleda da ikada izađu iz nje, proizlazi zaključak kako će i to postati u dogledno vrijeme argument da BiH ne bude primljena u EU, vjerovatno ni u NATO, jer se proporcionalno velikim prilivom migranata dramatično usložnjava njena pozicija u svim aspektima: ekonomski, sigurnosno, politički, čak i religijski jer su migranti pretežno iz onoga dijela svijeta koji je meta rastuće, jarosne islamofobije…

Svjedočimo novoj „investiciji“ u krajnje neizvjesnu budućnost BiH

24.02.2019.

ALEKSANDAR TRIFUNOVIĆ :MILORAD DODIK JE NAJBOLJI PROIZVOD MEĐUNARODNE ZAJEDNICE

Urednik Buke kod Hadžifejzovića : Dodik je najbolji proizvod međunarodne zajednice


Osnivač i glavni urednik portala Buka, Aleksandar Trifunović bio je gost Senada Hadžifejzovića. Razgovor su počeli komentarišući političke teme i istupe, nastavili uvodeći novinarstvo kao profesiju u ulogu spone između vlasti, politike i građanstva. Trifunović je za predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine kazao kako je početak karijere Milorada Dodika bio veliki rizik, naprosto bilo je prerizično ući u takvu investiciju.

-U međuvremenu je došlo do vidljivog neslaganja, razilaženja. Mi imamo, kao konačni proizvod, politčku snagu koja suvereno vlada. Dodik je najbliži čovjek politici i vlasti. To je čovjek koji je najbolji proizvod i rezultat međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini. Činjenica je da je relaksiran. Da će sve više vremena provoditi u Sarajevu. Apsolutno suvereno se vlada u RS-u. Pred lokalne izbore postoje četiri opoziciona glasa. Sam predsjednik SDS-a kaže da pola stranke radi za vlast. Poprilièno je relaksiran što se tiče RS-a. Stalo mu je da bude skinut s američke crne liste. Mijenja se. Daje do znanja da je spreman da razgovarati i da je tu. Dodik je ulicom došao tu gdje danas jeste, možda zato se sada boji onoga što ulica donosi. Milorad Dodik, ako želi dobro RS-u i BiH, morat će stvoriti neku opoziciji. Nijedan političar u kojeg je toliko uloženo, praktièno nije postao takav gospodar RS-a, kazao je Trifunović.

Da li je to napravljeno s nekom namjerom, Trifunović je podcrtao kako ga to ne zanima. Govoreći o konaènom rezultatu kazao je da se međunarodna zajendica ponaša kao da nije odgovorna.

-Prebijanje mog kolege, Vladimira Kovačevića je početak političke kampanje. Imali smo obazrive komentare međunarodne zajednice. Kovačević je rekao da je bila takva atmosfera da je normalno da neko može da ubije novinara. Imam osjećaj da se i dalje očekuje neka kooperativnost. Johannes Hahn je rekao da napad na novinara ne želi komentarisati, jer je u to vrijeme bio izborni period u Bosni i Hercegovini. Sloboda medija je na kraju evropska vrijednost, kojoj se teži, istakao je.

Zakon o javnim okupljanjima, Zakon o zaštiti od klevete, te Zakon o udruženjima graðana teme su kojoj je u emisiji dato vremena, u kojem se istakla èinjenica da je važno njihovo zastupanje i uvođenje.

-Nije želja da se pospješi život graðana, kontrola je kljuèna rijeè. Kao da neko dijete treba uèiti prièati, a dijete već ima dar govora. Šta dobiti od društva kojeg se uæi šta da priča? Ne postoje mehanizmi da se to zabilježi, poslije toga se ništa ne događa. Od nekih objava se ništa i ne događa. Ono što je “dobro” u svim pritiscima na novinare, postoji veliki krug ljudi koji je spreman da javno iznosi svoje mišljenje i da komentariše događaje. Imali smo hiljade i desetine hiljada ljudi na ulicama Banja Luke odakle su upuæene vrlo jasno poruke. Niko od tih ljudi nije htio sukob. Vrlo civilizovani su pristupali. Nisu htjeli dati alibi za novo nasilje, kazao je Trifunović.

Određeni procesi žele se dostići kontrolom medija. Vlast želi kontrolisati protok svih informacija. Ugrožavanje slobode medija stavka je koja može stvoriti mnoštvo problema. Kontrolom medija cilj je kontrolisati shvatanja i uvjerenja građanstva.

-Nikada ne napustiti ideju Bosne i Hercegovine. Postoji nešto što se zove historija i tradicija. Posve je glupo poništavati to. Odricati se Bosne i Hercegovine, na koncu znaèilo bi odricati se i Petra Kočića. Vrijeme je da se prestanemo čuditi kada neko dođe iz Banja Luke u Sarajevo. Trebamo prestati razmišljati da smo najgori na svijetu. Ne smijemo se tako etiketirati. Ovdje ljudima niko ne objašnjava, istakao je.

-Ljudi treba da uporno od vlasti traži da radi svoj posao, zato što ih skupo plaæamo. Naši političari su bolje plaćeni od predsjednika Amerike, a ne rade svoj posao. Ključni zadatak svih nas je da ih tjeramo da rade svoj posao. Nas vode ljudi koji sumnaju u ovu zemlju. A mi smo žrtve privremenosti, dodao je Trifunović.

Prije 19 godina Trifunoviæ je pisao tekst o tome kako je UNDP objavio istraživanje, da ako se tim tempom nastavi odlazak maldih iz Bosne i Hercegovine, 2040. godine u Bosni i Hercegovini æe ostati samo 1% mladih.

-Ovdje imamo samo umiranje i odlazak. Ne treba nam statistika da nam dokaže da ljudi odlaze. Odlazak je jedan od najtežih poteza u životu jednog čovjeka. Gomile odlaze da sebi obezbjede bilo kakvu egzistenciju, precizirao je.
Olakose doživaljava mnogo toga u Bosni i Hercegovini, a na kome je obaveza da na to ukazuje, objasnio je Trifunović.

-Novinarima treba dupli život da savladaju sve što trebaju da rade. Cijeli svijet je namrgođen, nismo samo mi. Rijetki su postigli sklad između želja za nepretkom i samim napretkom. Mi olako doživljamao sve što imamo. Ljepota Bosne i Hercegovine je jedinstvena. Mislim da mi koji smo ostali imamo obavezu da na to ukazujemo, zaključio je Trifunović.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940478

Powered by Blogger.ba