Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

22.02.2019.

AMERIČKI KONGRESMEN CHRIS SMITH PROGLAŠEN POČASNIM GRAĐANINOM SARAJEVA

Prijatelj u najtežim vremenima : Američki kongresmen Chris Smith proglašen počasnim građaninom Sarajeva

Gradsko vijeće titulu počasnog građanina dodijelilo je i srbijanskoj glumici Mirjani Karanović te, posthumno, hrvatskom tenoru i diplomati Krunoslavu Cigoju.

U Odluci o priznanjima i nagradi Grada Sarajeva je propisano o, između ostalog, da se „Počasnim građaninom” može proglasiti građanin Bosne i Hercegovine koji se naročito istakao u razvoju i promociji Grada, unaprijeđenju međunarodne saradnje i očuvanju mira u zemlji i inostanstvu, te strani državljanin koji je ostvario naročit doprinos razvoju i afirmaciji Grada, te razvoju međunarodnih i međuljudskih odnosa, na načelima solidarnosti, demokratičnosti, humanosti i tolerancije među ljudima.

Glas Amerike navodi da je u prijedlogu  za titulu počasnog građanina Sarajeva naveden angažman kongresmena Smitha u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, gdje stoji da je bio jedan od glavnih zagovornika ukidanja embarga na oružje za BiH, da je skretao pažnju američke javnosti na opsadu Sarajeva te aktivno učestvovao u radu Helsinške komisije u SAD.

Navedeno je da je nakon rata djelovao u cilju obilježavanja srebreničkog genocida i suprostavljao se njegovom negiranju.

Kongresmen Chris Smith od 2007. godine vodi i klub prijatelja BiH u američkom kongresu.

Radi se o američkom političaru koji trenutno služi svoj dvadeseti mandat kao predstavnik četvrtog distrikta New Jersy-ja. Član je Republikanske partije, a služi od 1981. godine.

Karijeru je izgradio na polju ljudskih prava a značajno je uticao i na legislativu koja se tiče trgovine ljudima i ljudskih prava u misijama u drugim zemljama.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76938622

Powered by Blogger.ba