Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

20.02.2019.

LJUDSKA PRAVA, LJUDSKA NEPRAVDA

Ljudska prava, ljudska nepravda
Image result for Ljudska prava, ljudska nepravda

Davanje medijskog prostora fašistima ne doprinosi pomirenju. To samo doprinosi produbljivanju sukoba. A sukoba na Balkanu je nama, običnom narodu, i preko glave.  

Međunarodni festival dokumentarnog filma Human Wrong Human Wrongs u Oslu organizira debatu u kojoj će između ostalih učestvovati Branko Lukić, Mladićev advokat. Neprihvatljivo, smatraju bh-građani u Norveškoj.

Film Suđenje Ratku Mladiću govori o sudskim postupcima protiv čovjeka osuđenog za najteže zločine na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata. Teme koje organizatori debate žele da obrade su uloga suda u ovom maratonskom procesu, značaj presude 20 godina nakon počinjenih zločina te o tome kako je presuda uticala na proces pomirenja u Bosni i Hercegovini.

Sve ovo su važna i ispravna pitanja koja treba postaviti, ali u bosanskom miljeu u Norveškoj izazivaju bujicu protesta. Razlog je u tome što je jedan od debatanata i advokat Ratka Mladića, Branko Lukić. Uključivanje branioca u raspravu o sudskom procesu te o istorijskoj ulozi suda možda i ne zvuči tako nenormalno. Ali jeste.

Problem je u tome što Lukić nije običan advokat. On je sebe pozicionirao kao branioca onima koje je zastupao, već i kao branitelj jednog političkog koncepta. Podsjećanja radi, Lukić je osim Mladića pred sudom u Haagu zastupao više drugih optuženika. Optuženika za zločine koji se, prema njegovim riječima, nikada nisu dogodili. Negirajući zločine, on se iz uloge advokata postavio u ulogu glasnogovornika.

Nepotrebno je navoditi sve ono što se dogodilo tokom rata u Bosni. Međunarodni sud u Haagu ima nekoliko kilometara sudskih zapisnika koji stavljaju izvan svake sumnje da je “etničko čišćenje” bilo ratni cilj. Dakako, ovaj termin je samo eufemizam za masovna ubijanja, teroriziranje i masovne deportacije civila, otvaranje koncentracionih logora za one koji pripadaju drugoj etničkoj grupi. Cilj rata potpuno besmislen iz civilizacijske perspektive.

Lukićeve izjave o zločinima i o Tribunalu za ratne zločine pokazuju nedvojbeno njegova ideološka stajališta. I to je razlog zašto je Lukićevo prisustvo u norveškoj debati velikom broju ljudi iz BiH uvredljivo.

A evo i da postavimo malo stvari u perspektivu. Ovo je kao kada bi se branilac, recimo najvećem masovnom ubici u Norveškoj,  pojavio u medijima i rekao da je ono što se dogodilo 22. jula čin samoodbrane izazvan od strane svih drugih osim njegovog klijenta.

Ovde se ne radi ni o čemu nego o pristojnosti. Svako ko je bio u vojsci zna šta je Ženevska konvencija. Mladić je dobro znao da će ga njegova djela, kao i djela počinjena pod njegovom komandom koštati dugogodišnje zatvorske kazne pod uslovom da ne dobije rat. A rat nije dobio. Rat se završio neriješeno i svi moraju odgovoriti za svoja nedjela. U Haagu su osuđeni i srpski, bošnjački i hrvatski lideri. Što je dobro. Ipak brojevi su nemilosrdni, a i sve činjenice su davno poznate. Broj civila ubijenih na bošnjačkoj strani predstavlja više od polovine svih žrtava. Većina opština pod srpskom kontrolom sada ima manje od 10% bošnjačke populacije u odnosu na predratni popis stanovništva. Zločin na strani koja je bila pod Mladićevom komandom uz to ima sve karakteristike dobro planiranog i sistematskog djelovanja.

Danas, toliko godina kasnije, konstantno poricanje ovih dobro dokumentovanih događaja iz rata također djeluje dobro planiranim i sistematičkim pokušajem relativiziranja. Neprihvatanje zločina je, kao što je već napisano, pitanje pristojnosti a ne istine. Poricanje turskog genocida nad Armenima održava konflikt zamrznut u 1918. godini. Isto tako je i sa onim što dijelovi srpske elite nastoje da učine sa ratovima na Balkanu. Srećom za čovječanstvo, ima mnogo više Srba koji misle da je to pogrešno, iako se slabo čuju u medijima.

Davanje medijskog prostora fašistima ne doprinosi pomirenju. To samo doprinosi produbljivanju sukoba. A sukoba na Balkanu je nama, običnom narodu, i preko glave.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89226236

Powered by Blogger.ba