Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

19.02.2019.

MEĐUNARODNA KOMISIJA ZA NESTALE OSOBE: REVIZIONIZAM NIJE PRIHVATLJIV, GENOCID U SREBRENICI UTVRĐENA ČINJENICA

Međunarodna komisija za nestale osobe : Revizionizam nije prihvatljiv, genocid u Srebrenici utvrđena činjenica

U avgustu 2018. godine Narodna skupština Republike Srpske (RS) poništila je “Izvještaj Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine” koji je sačinjen za Vladu RS-a 2004. godine. Aktuelna Vlada RS-a najavila je osnivanje dvaju novih komisija koje će istražiti događaje u i oko Srebrenice i u Sarajevu za vrijeme sukoba u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) je duže od dvije decenije na čelu nastojanja da se pronađu osobe nestale tokom sukoba i poštuju prava porodica nestalih na istinu, pravdu i reparacije bez obzira na nacionalnu i religijsku pripadnost ili etničko porijeklo. Činjenice iznesene u Izvještaju Vlade RS-a prije 15 godina potvrdili su međunarodni i domaći sudovi, a potkrijepljene su sistematičnim forenzičkim radom koji provodi ICMP, saopćili su iz ove institucije.

“Više od 8.000 osoba prijavljene su nestalima prilikom pada zaštićenih zona UN-a Srebrenice i Žepe u julu 1995. godine. Od tog broja, 6.979 osoba je identifikovano na temelju analize DNK, a svega 84 osobe su identifikovane prije nego što je ICMP 2001. godine počeo primjenjivati postupak identifikacije na osnovu analize DNK. Utvrđivanje identiteta se zasniva na pouzdanosti od minimalno 99,95 procenata. Dakle, identitet velike većine osoba nestalih u Srebrenici i Žepi je naučno i definitivno potvrđen”, poručuju iz Međunarodne komisije za nestale osobe.

ICMP-ovi naučni podaci u vezi s osobama nestalim prilikom pada Srebrenice uvedeni su u dokaze u sudskim postupcima pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i pred sudovima u Bosni i Hercegovini.

“Ti dokazi su podrobno razmotreni nebrojeno puta. U predmetu ‘Tužilac protiv Radovana Karadžića’, nasumično odabrana, reprezentativna grupa od preko 1.000 članova porodica osoba koje su prijavljene nestalima iz Srebrenice i Žepe dostavila je optuženom svoje genetičke podatke, kao i podatke svojih nestalih srodnika, kako bi omogućili njegovim pravnim i naučnim ekspertima provjeru dokaza na temelju analize DNK o tome da li se njihovi srodnici nalaze među osobama nestalim u padu Srebrenice. Dokazi su dosljedno potvrđeni u sudskom postupku”, navodi se u saopćenju.

U Bosni i Hercegovini je do danas pronađeno i identifikovano oko 75 procenata osoba nestalih u sukobima tokom 1990.-ih. Jedna od najvećih prepreka u procesu pronalaženja i identifikacije preostalih 7.000 osoba nestalih u sukobima u BiH je nedostatak informacija o mogućim lokacijama masovnih i skrivenih grobnica.

“ICMP u potpunosti podržava izdvajanje sredstava za aktivnosti koje bi mogle dovesti do informacija o nestalim osobama. Ovakva nastojanja ne mogu utjecati na utvrđenu historijsku činjenicu, potvrđenu pred MKSJ-em i Međunarodnim sudom pravde – da je u Srebrenici počinjen genocid”, navode.

Kako navode, ICMP sarađuje sa svim državama na području bivše Jugoslavije kako bi podržao njihova nastojanja da pronađu i identifikuju osobe nestale u sukobima tokom 1990.-ih. Više od 70 procenata od 40.000 nestalih osoba, pripadnika svih nacionalnih, etničkih i religijskih grupa pronađeno je uz ICMP-ovu pomoć.

“ICMP je sarađivao i sa svim vladama, kako bi se osiguralo uspostavljanje mehanizma za zaštitu prava svih porodica nestalih osoba, bez obzira na okolnosti njihovog nestanka. Vlade i politički organi moraju nastaviti zajedno raditi kako bi se riješili preostali slučajevi nestalih osoba i kako bi se porodicama i javnosti omogućile pouzdane i tačne informacije”

19.02.2019.

POVRATNIK GRADI ETNO SELO U PLANINAMA KOD SREBRENICE

Povratnik gradi etno selo u planinama kod Srebrenice : Irvinovo putovanje u vrijeme koje mijenja nešto u duši

Irvin Mujačić odrastao je u izbjeglištvu u Italiji i prije pet godina odlučio je da se vrati u Srebrenicu. Ljubav prema rodnom kraju i prirodi koja krasi ovaj kraj motivisala ga je da se intenzivnije bavi turizmom.

Svoje kontakte iz Italije, ali i širom svijeta iskoristio je, pa sada brojni turisti, na njegov poziv, dolaze u Srebrenicu. Prošle godine ovdje je boravilo oko 1.500 turista iz Italije, ali i svih zemalja svijeta. Irvin uskoro počinje graditi i etno selo u planinama kod Srebrenice.

Irvin je proveo djetinjstvo u Italiji, a zatim je završio višu školu u Švicarskoj. Proputovao je nekoliko kontinenata, ali je odlučio da se vrati u rodnu Srebrenicua.

– Motiv da se vratim ovdje bio je što je život kao izbjeglice u tuđoj zemlji nikakav. Nisi tu gdje trebaš biti, što si kao neki list kojeg vjetar nosi. Odlučio sam da se vratim ovdje, odakle potičem, odakle mi je porodica, da se sa iskustvom kojeg sam stekao vratim na svoj nivo, priča Irvin.

Prirodne ljepote Srebrenice Irvin želi iskoristiti na najbolji način.

– Da pokažem ljepote naše okoline, a preko ljepota naše prirode da pokažem sve ono što se desilo ovdje u zadnje dvije hiljade godina. Kada se iziđe pješice iz Srebrenice do Jezera, vidiš odmah minsko polje, onda znaš da je rat bio tu, ali vidiš i staru kulu u Klotjevcu, onda znaš da je tu bilo i tursko doba, turski vakat. Onda ideš na Bijele Vode, vidiš Lovište, ideš gore u Ljeskovik i vidiš najstariji bor u Bosni i Hercegovini, koji je visok, koji je širok, da bog sačuva. Ideš Eminu u Jasenovu, onda vidiš konje, vidiš kako se svira saz, šta su naši običaji. Pogotovo vidiš kako naš narod živi – u skladu sa prirodom. Bit će različitih vrsta sadržaja. Imat ćemo dosta starih bosanskih načina života, kako se peče pogača ispod žara, i slično, ali i umjetnost. Moramo umjetnost vratiti na nivo da bude sa narodom i za narod. Ne da umjetnici rade samo za sebe. Tako ćemo imati razne događaje, radionice slikarstva i ostalog, ali uz život na selu. Što je vrlo zanimljiv život, kaže Mujačić.
P
Povratak prirodi je ono čemu Irvin teži.

– Pogotovo u ovo vrijeme kada imamo dosta problema sa prirodom. Čovjek se skroz odmetnuo od prirode, živi samo za tehnologiju, u gradu. To uništava društvo. Sve vremenske promjene govore da se čovjek mora vratiti prirodi. Mi to ne smijemo zaboraviti, jer mi smo to u Srebrenici vidjeli – od 1992. do 1995. godine samo nas je priroda mogla spasiti, ističe on.

Svoje veze Irvin je iskoristio pa je prošle godine ovdje, na njegovu inicijativu, boravio veći broj turista koji su okolinu Srebrenice prešli pješice.

– Lani smo imali oko 1.500 turista za godinu dana, što je veoma dobro. Nije da svaka grupa dolazi pješke, ali svaka grupa dobije ovu priču, na različit način. I svaka grupa koja dođe kaže: “Mi nismo samo putovali u Bosnu, mi smo putovali u vrijeme i nešto se u duši promijenilo. Kad smo putovali ovamo, kad smo sve vidjeli, prešli sve ovo pješke, nešto se promijenilo.” Oni imaju jedan veoma dobar osjećaj što ostane u njima – od naroda, od gostoprimstva, od ljubaznosti naroda kojeg susretnu, od sačuvane prirode. I onda oni hoće da se vrate i uvijek sobom dovedu još neke prijatelje. I tako se širi neka pozitivna priča, dodaje Irvin.

U blizini Srebrenice, Irvin ima namjeru sagraditi etno selo.

– Ne samo za Italijane. Za sve Evropljane, za cijeli svijet. Izgradit ćemo novo naselje, ali na starinski način, na način poznatih majstora iz Osata, mjesta pored Srebrenice. To je baš poseban stil sa ovih prostora, kojeg smo potpuno izgubili. Koristit ćemo samo prirodne materijale – drvo, kamen, za izolaciju ćemo koristiti ovčju vunu koja se danas baca, a može se koristiti. Pokazat ćemo da imamo sve materijale u prirodi, da možemo graditi kuće koje će ljepše izgledati, biti jeftinije nego ove što se sada grade, kaže Mujačić.

Jahanje konja i splavarenje, novi je sadržaj koji Irvin planira ponuditi turistima.

– Da, to je nova ideja koju smo dogovorili s našim didom Eminom – da isprobamo jednu turu iz Jasenove do Luke, na konjima, da se u Luku dođe na konak na konjima, a poslije, da se čamcem vratimo do Jezera, zaključio je Irvin.

Sadik Salimović (RSE)

19.02.2019.

IMA LI SMISLA?

19.02.2019.

IMA LI JOŠ OPOZICIJE U ENTITETU RS-A?

19.02.2019.

MLADI SA TERETOM RATNE PROŠLOSTI

19.02.2019.

MINHENSKA KONFERENCIJA: ZAPADNA NESLAGANJA UMJESTO JEDINSTVA

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940243

Powered by Blogger.ba