Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

18.02.2019.

KO JE NOVI AMERIČKI AMBASADOR I ŠTA MISLI O BOSNI I HERCEGOVINI...

18.02.2019.

CIK BiH OBJAVIO IMENA NOVIH NAČELNIKA I GRADONAČELNIKA

CIK BiH objavio imena novih načelnika i gradonačelnika

CIK BiH objavio imena novih načelnika i gradonačelnika
CIK BiH je objavio preliminarne rezultate prijevremenih izbora za načelnike/gradonačelnike devet općina/gradova u BiH.
 Na izborima je prema prvim rezultatima obrađeno 79.761 glasački listić. Važećih je 78.223, dok je nevažećih 1.538 listića.

Na izbornoj jedinici Domaljevac - Šamac Stjepan Piljić ispred HDZ BiH bio je jedini kandidat, a od 4.601 birača dobio je 605 glasova.

 
Kandidat SDA Mersudin Nanić dobio najviše glasova u Bužimu
 
 Prema preliminarnim rezultatima CIK-a BiH, kandidat SDA Mersudin Nanić novi je načelnik Bužima.  
 
 On je dobio 50,64 posto glasova, a neovisni kandidat Nedžad Kudelić 48,88 posto.
 

Dejan Prošić dobio najviše glasova za načelnika Bosanskog Petrovca
 
 Prema preliminarnim rezultatima CIK-a BiH na prijevremenim izborima za načelnika Bosanskog Petrovca najviše glasova dobio je neovisni kandidat Dejan Prošić (29 posto).
 
 Nakon svih obrađenih biračkih mjesta slijede Senada Mehdin – SDA (23,83), neovisni kandidat Branko Despot (21,01), Rusmir Mujadžić – DF (11,12), Emina Mešić – SNSD (9,68) i Ermin Hajder SDP BiH (5,35). 
 
Boris Jerinić dobio uvjerljivo najviše glasova u Doboju
 
Prema preliminarnim rezultatima CIk-a BIH na prijevremenim izborima za gradonačelnika Doboja najviše glasova dobio je neovisni kandidat Boris Jerinić - 89,40 posto.
 
 Iza njega je kandidat SDS-a Nebojša Šajinović koji je osvojio 9,73 posto glasova. Svi ostali kandidati bili su ispod jedan posto.
 
 U Doboju su obrađena sva biračka mjesta.
 
 
Kandidat SDA Aldin Šljivo dobio najviše glasova u općini Kakanj
 
Prema preliminarnim rezultatima CIK-a BiH kandidat SDA Aldin Šljivo dobio je najviše glasova na prijevremenim izborima za načelnika općine Kakanj.
 
On je nakon obrađenih 96,61 posto biračkih mjesta osvojio 60,78 posto glasova, a slijede ga Eldin Mijoč – SDP (35,02) i Hamza Begić – neovisni kandidat (2,22 posto).  
 
Na prijevremenim izborima za načelnika općine Kakanj glasovalo je 34.195 birača.
 
 
Milorad Gligić dobio najviše glasova u općini Bosansko Grahovo

 
Prema preliminarnim rezultatima CIK-a BiH, neovisni kandidat Milorad Gligić dobio je najviše glasova na prijevremenim izborima za načelnika općine Bosansko Grahovo.
 
 On je dobio 58,62 posto glasova, a njegov protukandidat iz SNSD-a Uroš Makić 41,38 posto.
 
U općini Bosansko Grahovo obrađeno je svih šest biračkih mjesta na kojima je glasovao 2.941 birač.  
 
 
Kandidat SNSD-a Mirko Ćurić dobio najviše glasova u Trebinju
 

Prema preliminarnim rezultatima CIK-a BiH, kandidat SNSD-a Mirko Ćurić dobio je najviše glasova na prijevremenim izborima za gradonačelnika Trebinja.
 
 On je dobio 67,89 posto glasova, a njegov protukandidat iz Trebinje zaslužuje bolje Saša Borjan 32,11 posto.


 
Dušica Runić iz SNSD-a nova načelnica općine Drvar
 
Prema preliminarnim rezultatima CIK-a BiH, kandidatkinja SNSD-a Dušica Runić nova je načelnica općine Drvar.
 
 Ona je osvojila 60,01 posto glasova, a njezin protukandidat Darko Kajtez (neovisni kandidat) 39,99 posto.
 
 U Drvaru su obrađena sva biračka mjesta.

 

Prema preliminarnim rezultatima, kandidat SNSD-a Nebojša Karać pobijedio je na prijevremenim izborima za načelnika opštine Ribnik, saopšteno je iz Opštinske izborne komisije.
 
Karać je osvojio 2.162 glasova, a njegov protivkandidat Nikola Stojaković iz SP-a 1.160 glasova.
 

 

(Vijesti.ba)

18.02.2019.

TEROR U REPUBLICI SRPSKOJ: BANJALUKA JE RAZBIJENA, NEKA SE PRIPREMI...

TEROR U REPUBLICI SRPSKOJ: Banja Luka je razbijena, neka se pripremi…


Autor


Image result for TEROR U REPUBLICI SRPSKOJ: Banja Luka je razbijena, neka se pripremi…

Sve je manje slobode, sve više terora u najvećem gradu Republike Srpske. Policija kontrolira sve segmente gradskog života, a na vrhu crne top liste su šetnje i pitanja slobodnih građana

Piše: Ozren Kebo- Analiziraj.ba

Omiljena mantra Milorada Dodika je ona da je Republika Srpska uređena i stabilna teritorija i da sve zlo u ovoj zemlji dolazi iz Federacije. Još preciznije, od Bošnjaka. Najpreciznije – iz političkog Sarajeva. Na stranu sad drugi dio ove definicije, pozabavimo se njenom startnom pozicijom, onom koja manji bosanskohercegovački entitet tretira kao politički uređen i stabilan prostor.

Toliko je stabilan i uređen da ljudi otkopavaju kosti ubijene djece i prebacuju ih u inostranstvo. U isto to inostranstvo bježi svako ko je iole ozbiljnije pokušao promišljati stanje u entitetu. Zanimljiv je fenomen da iz materijalno najsituiranijeg republičkosrpskog grada bježe i oni sa zadovoljavajućim prihodima. Razlog je skriven u političkom teroru koji ne jenjava. Niko neće da živi niti da mu djeca rastu u atmosferi narastajućeg straha i sistemske odmazde.

Historija odlazaka ima i svoja viđenija imena. Tekućeg mjeseca iz Banje Luke je morao da pobjegne Srđan Šušnica, jedan od najistaknutijih kritičara režima. Mnogo prije njega to je morao da uradi novinar Slobodan Vasković. Njegov kolega Dragan Bursać nekoliko je puta bio upozoren da iz sigurnosnih razloga privremeno napusti grad, što periodično čini do današnjih dana. Davor Dragičević se izvukao u posljednji tren. Sad odlazak najavljuje i Draško Stanivuković.

Nedavno smo objavili tekst naše banjalučke saradnice Vanje Stokić, koju su tokom jedne večeri dva puta legitimirale „snage reda i mira“ dok je obavljala redovne novinarske zadatke. Najopasnija djelatnost u gradu trenutno je šetnja. Ministar Dragan Lukač kontrolira i po potrebi nedozvoljenim sredstvima suzbija svako paljenje svijeća, svaki transparent ili pitanje Ko je ubio Davida?, svaki pokušaj organizirane šetnje. U Lukača je strah ogroman, sasvim u skladu s njegovom nikad istraženom odgovornošću, ali i s masom i veličinom snaga koje je angažirao na suzbijanju protesta. Ipak, njegove represivne mjere ne smiju da od odgovornosti amnestiraju Milorada Dodika Željku Cvijanović. Dok je Dodik u Sarajevu nenadahnuto govorio o nekakvom olimpijskom duhu (garnirajući taj užasni govor s kojekakvim mačevima historije i pravde), u Banjoj Luci je policija suzbijala čak i šetnju, iako su hodanje, trčanje, pokret uopšte, sloboda govora i tijela, temelj rečenog duha.

U Banjoj Luci poseban krak razočarenja rezerviran je za onaj politički segment koji sebe, evidentno pretenciozno, naziva BH blokom. Blok možda i jesu, ali bosanskohercegovački garant nisu. Kad ste zadnji put čuli da je neko iz Naše stranke, SDP-a ili DF-a ponudio relevantan osvrt na banjalučki teror. Da je prozborio koju o smrti Davida Dragičevića i o represiji nad članovima grupe Pravda za Davida? Da li su ikad uputili prosvjed povodom policijskog legitimiranja novinara i građana, hapšenja, prijetnji, batinanja? BH blok ima važnijeg posla, on se bavi utopijskim građenjem Bosne i Hercegovine za 22. vijek. A do tada, ove sitnice po Banjoj Luci nek sviđaju novinari, rijetki borci za ljudska prava i drugi zaluđenici.

Ništa manje razočarenje nije ni Mladen Ivanić, čovjek o kojem kruže neosnovane glasine da u Republici Srpskoj uživa stanovit ugled. Kakav ugled, čovjek se oglašava jedino povodom sopstvenog gubitka radnog mjesta na fakultetu, a što se tiče građana Banje Luke i njihovih političkih stradanja, tu je nezainteresiran, miran kao bubica.

Policijske prijetnje izrečene Ivanu Begiću skoro da su prošle nezapaženo, ni BH blok, ni Mladen Ivanić, ni ostaci opozicije u Republici Srpskoj nisu tu vidjeli povoda za ozbiljniju političku reakciju. Pobunjeni šetači Banje Luke prepušteni su sami sebi. Naspram njih je policijski aparat, gladan represije. Poštovanja je vrijedan svaki onaj građanin koji i dalje prkosi paljenjem svijeća, pokušajima šetnje i pitanjem Ko je ubio Davida?.

Banja Luka skoro da je pregažena. Šta će raditi vlast kada suzbije, pokori ili otjera i posljednje glasove otpora? Valja nahraniti ono malo naroda što je ostalo, a to je teren na kojem Dodik i ekipa već ne znaju da igraju.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940463

Powered by Blogger.ba