Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

17.02.2019.

ANTIFAŠISTI IZ CIJELW REGIJE U MOSTARU: DODIJELJENE TRADICIONALNE FEBRUARSKE NAGRADE I PLAKATE

Antifašisti iz cijele regije u Mostaru : Dodijeljene tradicionalne Februarske nagrade i plakete

Svečanom akademijom u Narodnom pozorištu te polaganjem cvijeća i vijenaca na Partizanskom spomen-groblju u subotu su završeni Dani antifašizma u Mostaru, organizirani u povodu 14. februara – Dana oslobođenja Grada na Neretvi.

Centralnoj svečanosti, na kojoj su dodijeljene i tradicionalne Februarske nagrade i plakete, prisustvovao je veliki broj antifašista iz svih zemlja bivše Jugoslavije.

kako navodi portal Starmo nagrade su dobili Jasna Merdan Kolar, Interventna spasilačka služba Mostar i Gradimir Gojer, a plakete Nedžad Maksumić, Antonio Campanini, Stefan M. Dietrich, Jasna Rebac, Milan Kapor – Minja i Ahmet Kukrica.

Predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Mostar Sead Đulić kazao je u izjavi za medije kako se značajan broj građana BiH želi istinski boriti protiv fašizma, no da imamo vlast “koja sve čini da razvije, oživi i probudi najrazličitije oblike neofašizma”.

“Imamo živi fašizam oko nas, a na neke pojavne oblike smo se toliko navikli da su to postale norme ponašanja pa ih ni ne primjećujemo”, istaknuo je Đulić.

Međutim, dodao je, imamo i značajan broj građana koji se tome opiru.


foto: Fena

Po njegovom mišljenju, sve države nastale raspadom bivše Jugoslavije, pa i sam Mostar imaju jednu od najznačajnijih antifašističkih tradicija u Europi.

“Ovdje smo danas da se bar na trenutak vratimo u Titovo doba kad smo svi bili isti, kad nam je bilo lijepo i kad nije bilo gladi, štrajkova i ostalih problema”, kazala je Đurđica Imamović iz Breze, prenosi federalna.ba, pozivajući se na agenciju Fena.

U sklopu šestodnevne manifestacije, koja se održavala u povodu obilježavanja 74. godišnjice oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu, održane su brojne izložbe, kazališne predstave, filmske projekcije, tribine…

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
73840703

Powered by Blogger.ba