Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

15.02.2019.

NA MINHENSKOJ KONFERENCIJI 600 STRUČNJAKA ZA SIGURNOST

Na Minhenskoj konfereniciji 600 stručnjaka za sigurnost

Na Minhenskoj konfereniciji 600 stručnjaka za sigurnost
U Muenchenu svake godine najmoćniji političari razgovaraju o miru. No Međunarodna konferencija o sigurnosti nije samo pozornica za moćnike, nego je prije svega mjesto bilateralnih susreta iza zatvorenih vrata 35 šefova država i vlada, oko 80 ministara vanjskih poslova i obrane, ukupno 600 stručnjaka za sigurnosnu politiku.

Predsjednik konferencije Wolfgang Ischinger  za ovogodišnju konferenciju kaže da  je „najveća i najvažnija" Međunarodno konferenciji o sigurnosti (MSC) u Muenchenu od njezinog osnutka prije više od 50 godina, prenosi DW.

Danas poslije podne ne počinje samo 48-satni program s brojnim predavanjima i diskusijama u kojima sudjeluju predsjednici i ministri – pa i iz sukobljenih tabora. Tu se istovremeno otvara i laboratorij diplomatskih mogućnosti u kojem se ispituju pozicije i utvrđuju dodirne tačke, iza kulisa, što je moguće diskretno i neometano.

Tome sigurno pogoduje i mjesto održavanja konferencije. Tradicionalni hotel Bayerischer Hof smješten je u zamršenom kompleksu jer je s vremenom nadograđivan. Brojna stepeništa i prolazi omogućuju neometani prilaz sobama – mimo reportera, fotografa i drugih nepoželjnih osoba. Organizatori su rezervirali 100 prostorija samo za povjerljive susrete,  navodi DW.

 „Međunarodna konferencija o sigurnosti je mjesto gdje se mogu testirati ideje, razvijati savezi i obaviti pripreme kako bi se unaprijedili ili tek započeli mirovni procesi", objašnjava Wolfgang Ischinger.

Pri tome ne misli samo na program konferencije. To je samo „vrh ledenog brijega", kaže. Barem isto toliko kao javna izlaganja o politici važni su i brojni diskretni susreti delegacija. Baš oni od sigurnosne konferencije čine platformu za operativnu politiku.

Ischinger u intervjuima kao primjer rado navodi pregovore o sporazumu o kontroli naoružanja za strateško nuklearno oružje „New START". Kao što je rekao u razgovoru za časopis „Internationale Politik", pregovori o START-u su bili rezultat razgovora na marginama sigurnosne konferencije 2009. godine. Dvije godine kasnije tadašnja američka ministrica vanjskih poslova Hillary Clinton i njezin ruski kolega Sergej Lavrov potpisali su ratifikaciju sporazuma na marginama sigurnosne konferencije u Münchenu. Kada na raspolaganju stoje prostorije i prevoditelji, kada se zbog toga ne mora izaći iz zgrade, dolazi i do neobičnih susreta. Ischinger bez navođenja detalja izvještava o Amerikancima koji su iskoristili tu ponudu kako bi jednom „pravo porazgovarali s Irancima".

Dakle, ako će ovoga vikenda i kod nastupa njemačke kancelarke Angele Merkel ili američkog potpredsjednika Mikea Pencea biti malo publike, razlog tome neće biti želja sudionika konferencije da razgledaju znamenitosti Münchena. Oni će vjerojatno sjediti na nekom od važnih bilateralnih sastanaka kakvih je prošle godine, prema navodima MSC-a, bilo oko 2.200.

Ti bilateralni ili ponekad i trilateralni susreti su postali elementarni dio konferencije, naglašava Tobias Bunde, koji je zadužen za sadržaje konferencije.

„Za mnoge vlade je Međunarodna konferencija o sigurnosti vrlo učinkovit način da u najkraćem vremenu susretnu mnoge druge predstavnike vlada. Za to bi inače morali mnogo kilometara putovati avionima", smatra Bunde.

No umjesto suptilne diplomatije, u međuvremenu se smjer vanjske politike često određuje tweetovima. Pogotovo američki predsjednik Donald Trump uvijek iznova iznenadi i saveznike i protivnike time što vanjskopolitičke odluke saopćava putem Twittera. No za Angelu Merkel direktni razgovori s prijateljima i protivnicama na sigurnosnoj konferenciji nisu izgubili na značenju. Pa ni u usporedbi s Hladnim ratom, za vrijeme kojeg je ova konferencija dobila na ugledu. „Jer mi doživljavamo da danas opet postoje brojni sukobi", upozorava kancelarka. Ona ističe da svijet, doduše, više nije podijeljen u dva bloka, ali: „… to je više lokalnih sukoba i novih izazova kao što je primjerice terorizam. I zato je međusobni razgovor barem isto toliko važan kao i u doba Hladnog rata."

Ove godine će u München stići najveća američka delegacija ikada. Pored potpredsjednika Pencea, najavljen je i dolazak ministra vanjskih poslova Mikea Pompea, vršitelja dužnosti ministra obrane Patricka Shanahana i predsjednice Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi. To budi nadu da se i u Washingtonu traže putevi izvan Twitter-diplomatije, zaključuje DW.


(Vijesti.ba / FENA)
15.02.2019.

KEMAL KURSPAHIĆ : ZVIŽDUCI DRŽAVI

15.02.2019.

KNOCK, KNOCK. WHO IS, WHITE RABBIT? NE, FRANJO TUĐMAN...

15.02.2019.

POMIRENJE I POSLJEDNJI DANI

15.02.2019.

MOSTARKE - OTPOR U ŽICAMA

15.02.2019.

NEŠAD ALIKADIĆ: BiH IMA VREMENA DA ZAUSTAVI GRADNJU PELJEŠKOG MOSTA

15.02.2019.

NEGIRANJE GENOCIDA NA SAJTU MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE

15.02.2019.

U SLUŽBENOM LISTU OBJAVLJENI MANDATI ZA DOM NARODA PARLAMENTA FBiH

U Službenom listu objavljeni mandati za Dom naroda Parlamenta FBiH

U Službenom listu objavljeni mandati za Dom naroda Parlamenta FBiH
Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici donijela Odluku o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata za Dom naroda Parlamenta FBiH - Opći izbori 2018. godine.

Mandati su dodjeljeni sljedećim delegatima:
 

    DELEGATI IZ REDA BOŠNJAČKOG NARODA

    Jusić Hadis
    Halilović Hajrudin
    Ahmetović Senad
    Skopljak Fahrudin
    Alić Senad
    Hadžić Dževad
    Isak Ramo
    Duvnjak Jasmin
    Kapić Jasminko
    Musić Nijaz
    Mušanović Elvedin
    Hajdarović Alisa
    Marić Zvonko
    Čampara Aljoša
    Suljević Samir
    Tufekčić Jasenko
    Čeljo Senad

 

 

    DELEGATI IZ REDA HRVATSKOG NARODA

    Šahinović Anel
    Ilić Ilija
    Krešić Boris
    Tadić Ivo
    Fejzić Edim
    Saraf Marko
    Džambas Zdenka
    Nakić Ilija
    Martinović Tomislav
    Džeba Damir
    Raguž Iva
    Iličić Marija
    Bešlić Zdravko
    Mandić Tomislav
    Marjanović Damir
    Ivić Ivan
    Šarac Stipan

 

 

    DELEGATI IZ REDA SRPSKOG NARODA

    Ilić Slađan
    Vujović Žarko
    Simić Mladen
    Milović Daliborka
    Atanasijević Ljubinka
    Saradžić Vesna
    Dujmović Zora
    Viteškić Smiljana
    Stojanović Igor
    Radun Duško
    Broćeta Goran
    Damjanović Dragana
    Tanović Velemir
    Puzigaća Drago

 

 

    DELEGATI IZ REDA OSTALIH

    Kantarević Rasim
    Trepanić Mirela
    Imširović Sandra
    Srna Bajramović Segmedina
    Handžić Vibor

 

Dva preostala nedodijeljena mandata za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz reda Ostalih bit će potvrđena dopunskom odlukom nakon pravosnžnosti odluka o raspodjeli mandata delegatima iz reda Ostalih u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine broj 06-1-07-1-61/19  i 06-1-07-1-64/19 od 11.02.2019. godine.

Tri preostala nedostajuća mandata za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda bit će potvrđena dopunskom odlukom nakon provedbe procedure propisane članom 37. stav  (3) Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“ br. 38/14,90/16, 8/17 i 91/18).

Odluka o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata  za Dom naroda Parlamenta FBiH - Opći izbori 2018. godine objavljena je danas u „Službenom glasniku BiH“ i u skladu sa članom 1.3a Izbornog zakona BiH, mandat izabranim delegatima počinje teći od danas. Odluka sa pratećom dokumentacijom je dostavljena u Dom naroda Paralementa FBiH i na taj način su se stekli uslovi za konstituiranje Doma naroda PFBiH.


(Vijesti.ba)


Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940502

Powered by Blogger.ba