Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

13.02.2019.

DRAMATIČNA PORUKA GEORGA SOROSA : 'EVROPLJANI, PROBUDITE SE! EU IDE PREMA SUDBINI SSSR-A...'

Dramatična poruka Georga Sorosa : ‘Europljani, probudite se! EU ide prema sudbini SSSR-a…’

Uoči europskih izbora najpoznatiji svjetski milijarder, politički aktivist i filantrop George Soros poslao je dramatičnu poruku svim stanovnicima Europske unije tražeći da se hitno probude.

– Europa je u snu, mjesečari prema potpunom zaboravu i njeni se stanovnici moraju probuditi prije no što bude prekasno – napisao je Soros za poslovni portal Marker Watch .

kako navodi Jutarnji list dodao je kako bi se EU, ako se njeni stanovnici ne aktiviraju, mogla suočiti sa scenarijem raspada nalik na raspad Sovjetskog saveza.

– Naši lideri, ali i obični građani, ne razumiju da prolazimo kroz revolucionarni trenutak u povijesti u kojem su sve mogućnosti otvorene, a konačni ishod krajnje je neizvjestan. Mnogi od nas vjeruju da će budućnost manje-više nalikovati sadašnjosti, no to ne mora biti tako. U svom dugom životnom vijeku svjedočio sam mnogim periodima radikalnog disbalansa. Trenutno živimo u jednom takvom razdoblju – napisao je Soros.

Zastarjeli politički sistemi

Milijarder smatra kako je problem podjednako u državama kao i u samoj EU, koja nema dovoljno razvijene alate disscipliniranja svojih članica koje ne poštuju vrijednosti na kojima je Unija utemeljena. Za probleme u Europi krivi i zastarjeli stranački sistem u europskim zemljama.

– Zastarjeli sistem koči one koji žele sačuvati te vrijednosti, a pomaže onima koji ih žele zamijeniti nečim radikalno drugačijim. Stranački sistem pojedinih zemalja reflektira podjele koje su nešto značile u 19. i 20.vijeku , poput konflikta između rada i kapitala, ali trenutno glavno političko pitanje je sukob između proeuropskih i antieuropskih snaga – napisao je .

U opsežnoj analizi Soros objašnjava problematiku brexita te odnose snaga u Njemačkoj koju naziva dominantnom europskom zemljom. Zaključuje kako su se antieuropske stranke u većini zemalja nametnule kao dobro rješenje u odnosu na postojeće proeuropske opcije, iako su zapravo notorne.

– Proeuropske stranke teško će ostvariti pobjedu na predstojećim izborima u maju ako interese EU ne stave ispred svojih. Postoji mogućnost da se EU sačuva i na način da se radikalno izmijeni, ali to bi zahtijevalo promjenu u srcu Europe, a trenutno europsko vodstvo ponaša se kao politbiro u trenutku kolapsa Sovjetskog saveza – izdaje ukaze kao da oni nešto znače  – ističe Soroš.

Noćna mora 21.vijeka

Dodaje kako je prvi korak u obrani Europe od njenih unutarnjih i vanjskih neprijatelja prepoznavanje značaja problema i prijetnje. Drugo je probuditi uspavanu pro-europsku većinu i mobilizirati je u obrani vrijednosti EU.

–  U suprotnom, san o ujedinjenoj Europi postat će noćna mora 21. vijeka – zaključuje.

13.02.2019.

'DANAS VIŠE NEMA NI JUREKA, NI BUREKA'

13.02.2019.

DA LI SU MINISTRI LAGALI DA IMAJU ZAVRŠEN FAKULTET?

13.02.2019.

NOVI AMERIČKI AMBASADOR U BiH ERIC NELSAN POLOŽIO ZAKLETVU

NELSON NASTAVLJA GDJE JE STALA CORMACKOVA, NEMA POPUŠTANJA DODIKU: Novi američki ambasador u BiH položio zakletvu (VIDEO)

Glasanjem u američkom Senatu je 2. januara potvrđeno da je Eric Nelson novi ambasador SAD u BiH, nakon što je 28. novembra senatski Odbor za vanjsku politiku usvojio njegovu nominaciju za ovu funkciju.


NELSON NASTAVLJA GDJE JE STALA CORMACKOVA, NEMA POPUŠTANJA DODIKU: Novi američki ambasador u BiH položio zakletvu (VIDEO) - 1

alt Vijeće je zahvalilo bivšoj ambasadorici Maureen Cormack na svemu što je učinila  

Novi ambasador SAD u BiH Eric Nelson položio je zakletvu, saopćilo je Savjetodavno vijeće za BiH.

U saopćenju objavljenom na Facebooku Vijeće je uputilo čestitke novom ambasadoru.

– Savjetodavno vijeće za BiH ambasadoru Nelsonu želi sve najbolje i raduje se saradnji s njim i s timom američkog Stejt departmenta za euroatlantske integracije BiH – navodi se u saopćenju.

Vijeće je zahvalilo bivšoj ambasadorici Maureen Cormack na svemu što je učinila da bi podržala demokratske principe i ojačala vladavinu zakona u BiH.


Embedded video
13.02.2019.

TRGOVANJE KOSOVOM I UTICAJ RUSIJE: ULAZAK BiH U NATO KAO KRAJ PRIČE O PROMJENI GRANICA

13.02.2019.

IVO JOSIPOVIĆ: KOMISIJE ZA VEĆ PRESUĐENE RATNE ZLOČINE NEĆE PROMIJENITI PROŠLOST

Josipović: Komisije za već presuđene ratne zločine neće promijeniti prošlost

Josipović: Komisije za već presuđene ratne zločine neće promijeniti prošlost
Bivši predsjednik Hrvatske i univerzitetski profesor prava Ivo Josipović izjavio je večeras u Sarajevu da formiranje komisija za istraživanje već presuđenih ratnih zločina neće promijeniti prošlost, već samo mogu pokvariti budućnost.

Na predavanju na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu o temi "Kaznena odgovornosti za ratne zločine", Josipović je istakao da je vrlo važno govoriti o tome jer odmak od kulture nekažnjivosti prema kulturi koja traži i očekuje da svaki ratni zločinac bude kažnjen znači napredak čovječanstva.
 
Po njegovim riječima, nikakve komisije ne mogu promijeniti historiju jer postoje presude koje su takve kakve su i koje treba poštovati.
 
Josipović smatra da nije mudro nastojati negirati ono što je utvrđeno presudama i o čemu postoje historijski dokumenti. 
 
Na pitanje novinara o trenutnim odnosima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Josipović je odgovorio da mu je žao što su ti odnosi osjetno lošiji nego što su bili. 
 
- Ja sam na početku svog mandata rekao da je BiH naš najvažniji susjed jer nas vezuju duga granica, prijateljstvo, komplementarna ekonomija i kultura, što bi sve trebalo biti prednost a ne nedostatak. Nažalost, trenutno u obje zemlje imamo političke garniture koje teško nalaze zajednički jezik i samo se mogu nadati da će se to promijeniti - naveo je Josipović.

 

(Vijesti.ba / FENA)


Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940492

Powered by Blogger.ba