Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

12.02.2019.

MOSTAR MOŽE BITI JEDINO STOLNI GRAD BH. MULTIETNIČNOSTI

Mostar može biti jedino stolni grad bh. multietničnosti

Mostar može biti jedino stolni grad bh. multietničnosti
Čovićevu tezu da je Mostar "stolni hrvatski grad" treba shvatiti onoliko ozbiljno koliko, recimo, i Dodikovu tezu da je Sarajevo Teheran, napisao je na svom FB profilu pisac i direktor Muzičkog centra "Pavarotti" Elvedin Nezirović.

"Jer Mostar niti je nastao, niti se kada u svojoj historiji razvijao isključivo kao hrvatski grad, baš kao što se ni sam lokalni hrvatski identitet nije razvijao odvojeno, već u stalnom, prožimajućem odnosu s ostalim lokalnim etničkim identitetima (jevrejskim, srpskim, bošnjačkim/muslimanskim). Samim tim, antropološki je pogrešno nazivati ga "stolnim hrvatskim gradom", odnosno iz samog sadržaja pojma "stolnosti" isključivati sve ostale lokalne etničke skupine. Da uprostim: termin "stolnosti" u Mostaru djeljiv je, najmanje, s brojem četiri, što znači da je u svakom pojedinačnom slučaju on nedovršen, parcijalan, a samim tim i naučno irelevantan", napisao je Nezirović i zaključio:

"Iz ovoga proizilazi jedino logično objašnjenje: ako je Mostar stolni grad ikoga ili ičega onda jedino može biti stolni grad bh. multietničnosti".

(Vijesti.ba)









Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
75404930

Powered by Blogger.ba