Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

12.02.2019.

PONOSAN NA EYOF, SARAJEVO I BOSNU I HERCEGOVINU

12.02.2019.

NIŠTA OD IMENOVANJA TEGELTIJE: GODIŠNJI NACIONALNI PROGRAM BLOKIRAN ČETVRTI PUT

Ništa od imenovanja Tegeltije: Godišnji nacionalni program blokiran četvrti put

Ništa od imenovanja Tegeltije: Godišnji nacionalni program blokiran četvrti put
Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa BiH za period 2018-2019. godina, čiji je predlagač Komisija za NATO integracioni proces BiH, skinut je sa dnevnog reda današnje sjednice Vijeća ministara BiH, prenosi Srna.

Prethodno je ovaj dokument tri puta skidan sa dnevnog reda Vijeća ministara.

Na sjednici Vijeća ministara održanoj 22. januara ova tačka je skinuta sa dnevnog reda na prijedlog ministra vanjskih poslova Igora Crnadka

Ministar sigurnosti Dragan Mektić tada je rekao novinarima da smatra da taj dokument treba vratiti nadležnoj komisiji.

On je ranije ukazao da nisu ispunjeni formalnopravni uslovi da se ova tačka nađe na dnevnom redu, budući da Komisija za NATO integracioni proces BiH nije završila svoj posao.

Sjednica Komisije za NATO integracioni proces BiH, koja je bila zakazana za 20. decembar, nije održana zbog nedostatka kvoruma nakon što su na sastanku zvaničnika Republike Srpske kod Željke Cvijanović srpski članovi Komisije pozvani da ne učestvuju u njenom radu.

Inače, ovo je i uslov članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića za imenovanje SNSD-ovog Zorana Tegeltije za mandatara za sastav Vijeća ministara BiH.  

Predsjedavajući VM BiH Denis Zvizdić naveo je ranije da je izuzetno važno da se razobliči spin koji se ponavlja i kojim se usvajanje prvog godisnjeg državnog plana izjednačava sa punim članstvom  BIH u NATO savezu.

- Ovakva dezinformacija ima za cilj da osnaži politike koje se protive NATO integracijama  i da u drugi plan stavi  raspravu o benefitima koje bi imala BiH usvajanjem ANP-a, punom aktivacijom MAP-a i daljim faznim napretkom prema NATO integracijama, navodi on i dodaje:

"Zbog toga smatram važnim da podsjetim na izjave NATO dužnosnika u kojima je jasno istaknuto da je “godišnji državni program tek naredni korak u pružanju pomoći Bosni i Hercegovini da izvrši poboljšanja u brojnim oblastima, uključujući efikasnije i ekonomičnije odbrambene i sigurnosne sposobnosti, da poboljša odgovor na prirodne katastrofe, poveća interoperabilnost sa drugim NATO partnerima i poveća doprinos cjelokupnoj regionalnoj sigurnosti".

Osim toga, na usvajanje prvog godišnjeg državnog plana za NATO, nas obavezuju i važeći pravni akti i strategije, kao što su: Zakon o odbrani, odluke Predsjedništva BiH i Strategija vanjske politike BiH.


(Vijesti.ba)12.02.2019.

UBIJEN VIŠESTRUKI UBICA EDIN GAČIĆ U LEPENICI KOD KISELJAKA

Ubijen višestruki ubica Edin Gačić u Lepenici kod Kiseljaka

Ubijen višestruki ubica Edin Gačić u Lepenici kod Kiseljaka
Sarajevski specijalci ubili su višesturkog ubicu Edina Gačića koji je pucao na njih u Lepenici kod Kiseljaka.

Ovu informaciju za Vijesti.ba je potvrdio ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara.

- Tokom operacije jedan naš policajac je lakše povrijeđen – kazao je Čampara.

Kako otkriva izvor blizak istrazi, Gačić je pucao na policajce i tom prilikom je jednog lakše ranio, javlja Avaz. Kada su ga okružili specijalci on je na njih otvorio rafalnu paljbu koja mu je odmah uzvraćena.

Kako je za N1 potvrdio komesar MUP-a Kantona Sarajevo, Gačić je ubijen prilikom razmjene vatre. Tom prilikom lakše je povrijeđen pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova KS. 

U toku je uviđaj na mjestu događaja.

Podsjećamo, Edin Gačić osumnjičen je za ubistvo pripadnika FUP-a na području Suhodola kod Tarčina u večernjim satima 9. februara, a policija za njim traga od prošlog ponedjeljka zbog ubistva Sauda Sultanića u Podorašcu kod Konjica.

Gačić je prije ovih za koje se sumnjiči počinio još dva ubistva. On je 1998. godine ubio Ismeta Gunića, a 2002. i svoju majku.

 

(Vijesti.ba)

12.02.2019.

PROF.DR. AMILA BUTUROVIĆ : ZA IVU ANDRIĆA I PETRA PETROVIĆA NJEGOŠA ISLAM JE STRANO TIJELO NA BALKANU

12.02.2019.

NAŠA VLAST JE AMATERSKA PLJAČKAŠKA TRUPA

Naša vlast je amaterska pljačkaška trupaImage result for Naša vlast je amaterska pljačkaška trupa

Foto: šg

Oni su amaterska pljačkaška trupa, koja se naklepala para, no gomilu toga što su pokrali đavo će im odnijeti. Jer su, rekoh, amateri. Jer kradu nesofisticirano, kao što se kralo prije dva vijeka. Jer ne poznaju vještinu savremenog “održivog lopovluka”. 

Imate li vi osjećaj, ili ideju, da vašim sudbinama upravlja neki mastermind, neko zao a istovremeno neviđeno lukav, ko vuče konce u koje upliće naše potrošne i mizerne živote? Po meni je to, da prostite, optimistički pogled na stvar. Jer podrazumijeva postojanje razuma (pa makar i posvećenog zlu) i kompetencije (pa makar za zlo).  Optimistički je jer ostavlja prostor za rješenje: da bismo pobijedili, da bi nam bilo bolje, treba (samo) biti lukaviji i pametniji od protivnika. Ako je problem racionalno postavljen, onda i odgovor treba biti racionalan.

VLADATI ZNAČI KRASTI

Meni se, ipak, čini da je sve oko nas proizvod ne razuma, nego prezrenja dostojnih rupa, zapravo rupetina ljudske prirode. Proizvod grabeži, pohlepe, nezasitosti, bestidnosti. I beskrajne nekompetencije.

Vlast, naravno, krade, šta bi drugo i radila. Jer, kao što veli Camus, vladati znači krasti i to svako zna. Jesu, lopovi su. Ali da su kompetentni – nisu. Da su sposobniji i mudriji od vas – nisu. Jeste, izradili su nas kao posljednje amatere. Ali i oni su amateri.

Oni su amaterska pljačkaška trupa, koja se naklepala para, no gomilu toga što su pokrali đavo će im odnijeti. Jer su, rekoh, amateri. Jer kradu nesofisticirano, kao što se kralo prije dva vijeka. Jer ne poznaju vještinu savremenog “održivog lopovluka”.

ODRŽIVI LOPOVLUK

Šta je održivi lopovluk? Jasno: to je lopovluk koji pokradeni ne prepoznaje kao takav, lopovluk dugog, sa tendencijom beskonačnog trajanja, lopovluk koji se, kao porodični biznis i bogatstvo, ostavlja u nasljedstvo djeci, njihovoj djeci i djeci njihove djece. Lopovluk koji podrazumijeva da djeca lopova idu na najbolje, najskuplje, slavne svjetske škole i univerzitete za djecu globalnih lopova, a ne da ta djeca idu na narodnjake i jurcajući džipovima i BMW-ima skupljaju saobraćajne kazne koje će biti pocijepane kada tata nazove šefa policije.

Umjesto da sprovode agendu održivog lopovluka, naše elite, koje se predstavljaju kao “državotvorne” i zaštitnice nacije i države, ponašaju se kao horda koja je okupirala neku teritoriju pa u najvećoj žurbi pljačka sve na što naiđu, prije nego ih neko ne objesi ili ne otjera iz zemlje.

Amateri, velim.

A ako su amateri, shodno definiciji ametarizma, red je da nas pljačkaju džabe. Ne moramo ih, kao do sada, plaćati za to.

DEVET MILIONA EURA

Lokalni parlament u Donjem Vakufu neki je dan donio odluku o obustavi finansiranja političkih stranaka iz budžeta.

Sitna je to para – 25 000 KM – ali i to je za uhar. Kad bi bilo ukinuto finansiranje političkih partija na nivou cijele države – nakupilo bi se.

Bosanskohercegovačkim političkim strankama 2017. je iz budžeta isplaćeno 18 129 757 KM. Devet miliona eura. To je već ozbiljna cifra.

Od toga je SDA uzela 3 113 626 KM. Dodikovima je usuto 1.660.878 KM. SBB se ofajdio sa 1 541 568 KM, SDP sa 1 524 173 KM, HDZ sa 1 133 041 KM i DF sa 1 125 151 KM.

Da je BiH firma, a vi, građani, njeni dioničari, da li biste upravi koja državu/firmu vodi tako katastrofalno nekompetentno platili 9 miliona? Da ste dioničar velike firme, a djecu ste morali poslati u Njemačku, da tamo zidaju zgrade i peru suđe, pa vam šalju pare koje su vam nužne da preživite, da li biste upravi koja je opljačkala vašu firmu i obezvrijedila njenu imovinu za tu uslugu svake godine, i tako četvrt vijeka, isplatili milionsku cifru?  Ne biste, naravno. Jer biste pare koje ste zijanili prepoznali kao svoje.

Za razliku od državnih para, koje ne držite za svoje.

To i jeste ono u čemu se razlikujete vi i oni na vlasti. Oni, za razliku od vas, državne pare smatraju svojima.

zurnal.info

12.02.2019.

MALA ZEMLJA ZA VELIKU SRAMOTU

12.02.2019.

KO JE KRIV ŠTO JE VIŠESTRUKI UBICA IZ KONJICA SLOBODNO ŠETAO?

12.02.2019.

MOSTAR MOŽE BITI JEDINO STOLNI GRAD BH. MULTIETNIČNOSTI

Mostar može biti jedino stolni grad bh. multietničnosti

Mostar može biti jedino stolni grad bh. multietničnosti
Čovićevu tezu da je Mostar "stolni hrvatski grad" treba shvatiti onoliko ozbiljno koliko, recimo, i Dodikovu tezu da je Sarajevo Teheran, napisao je na svom FB profilu pisac i direktor Muzičkog centra "Pavarotti" Elvedin Nezirović.

"Jer Mostar niti je nastao, niti se kada u svojoj historiji razvijao isključivo kao hrvatski grad, baš kao što se ni sam lokalni hrvatski identitet nije razvijao odvojeno, već u stalnom, prožimajućem odnosu s ostalim lokalnim etničkim identitetima (jevrejskim, srpskim, bošnjačkim/muslimanskim). Samim tim, antropološki je pogrešno nazivati ga "stolnim hrvatskim gradom", odnosno iz samog sadržaja pojma "stolnosti" isključivati sve ostale lokalne etničke skupine. Da uprostim: termin "stolnosti" u Mostaru djeljiv je, najmanje, s brojem četiri, što znači da je u svakom pojedinačnom slučaju on nedovršen, parcijalan, a samim tim i naučno irelevantan", napisao je Nezirović i zaključio:

"Iz ovoga proizilazi jedino logično objašnjenje: ako je Mostar stolni grad ikoga ili ičega onda jedino može biti stolni grad bh. multietničnosti".

(Vijesti.ba)

12.02.2019.

SAD ŽELI MINIMIZIRATI UTJECAJ RUSIJE I KINE, POMPEO JASNO UPOZORIO BiH

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940379

Powered by Blogger.ba