Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

08.02.2019.

NEMA POMIRENJA S GENOCIDOM

TOKAČA PORUČIO VRHU RS-a: "Nema pomirenja s GENOCIDOM, Srbe koji su stradali u Sarajevu VI STE UBILI S BRDA"

- Gospodin Kasipović bezveze trabunja. On pojma nema ni šta je pomirenje, niti šta ta riječ znači. Nema pomirenja s genocidom. On je potpuno nekvalifikovan za posao kojim bi želio da se bavi. To su zapravo političke floskule i izjave koje su potpuno bemislene - ističe Tokača.


TOKAČA PORUČIO VRHU RS-a: 'Nema pomirenja s GENOCIDOM, Srbe koji su stradali u Sarajevu VI STE UBILI S BRDA' - 1

.....................
Glavni cilj komisija za Srebrenicu i Sarajevo je da relativiziraju stravične zločine koje su JNA i Vojska RS počinile kako tokom opsade glavnog grada, tako i na prostoru cijele BiH, smatra direktor Istraživačko-dokumentacionog centra (IDC) Mirsad Tokača. 

- Nisu to nikakve nezavisne međunarodne komisije, već srbofilske institucije čije djelovanje neće polučiti nikakav rezultat. Radi se o još jednoj od besmislica koje nam dolaze iz Banjaluke - govori Tokača.

Podsjetimo, Vlada RS-a imenovala je danas članove Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. i Komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995.

Članovi komisija su iz 12 zemalja svijeta - predsjedavajući komisije za Srebrenicu je Gideon Grajf, a za Sarajevo stručnjak iz Izraela Rafael Izraeli.

Osim Grajfa, članovi Komisije za Srebrenicu su Adenrelo Sinaba iz Nigerije, Јukiosa Јapa, Rodžer Bajat iz Australije, Zeng Јi iz Kine, Đuzepe Zakarija iz Italije, Markus Golbarh iz Njemačke, Larens Almarfrens iz SAD-a i Marija Đurić iz Srbije.

Članovi Komisije za Sarajevo, pored Izraelija, su Volter Manusek iz Austrije, Lorens Almarfrens, Darko Tanasković, iz Srbije, Đuzepe Zakarija, Viktor Bezučenko iz Rusije i Patrih Bario.

- Mi već imamo utvrđene sve činjenice vezane, ne samo za Sarajevo i Srebrenicu, nego i za cijelu BiH. Imamo sudske presude, i ovo je zapravo pokušaj jednog revizionističkog pristupa onome što je već nedvosmisleno utvrđeno - mišljenja je Tokača.

Ovakav potez vlasti u manjem bh. entitetu okarakterisao je pokušajem relativiziranja i prekrajaja stvari, ali i stvaranjem "neke njima znane istine", što je potpuno besmisleno i neće polučiti nikakav rezultat.

- Vi znate za niz manipulacija vezanih za Sarajevo. O kakvom to oni stradanju Srba govore? Pa, naravno, možemo govoriti o stradanju Srba koje su oni ubili sa brda. U općini Centar sa brda je ubijeno 700 Srba - pojašnjava Tokača.

Naš sagovornik potom se osvrnuo na tvrdnje ministra pravde RS-a Antona Kasipovićakoji kaže da je osnovni cilj formiranja komisija pomirenje među narodima i suživot budućih generacija.

- Gospodin Kasipović bezveze trabunja. On pojma nema ni šta je pomirenje, niti šta ta riječ znači. Nema pomirenja s genocidom. On je potpuno nekvalifikovan za posao kojim bi želio da se bavi. To su zapravo političke floskule i izjave koje su potpuno bemislene - ističe Tokača.

Prema njegovim riječima, Kasipović bi prije svega trebao da prihvati sudske presude u zemlji u kojoj se želi stvoriti ambijent da je vladavina prava dominantna.

- Tu vladavinu prava ne utvrđuju komisije, već sudske instance. Mi imamo Haški tribunal, imamo Sud pravde s presudama za genocid, i iznad svega imamo domaće pravosuđe - dodaje Tokača.

Naglašava kako kvazikomisija Vlade RS-a nema nadležnost da bilo šta radi u Sarajevu.

- Ta komisija u Sarajevu ništa neće moći uraditi, jer neće imati s kim da radi. Ko će joj dati podatke? Na osnovu čega će raditi? Sve su to manipulacije nove vrste kojima se žele relativizirati stravični zločini koje su JNA i Vojska RS počinile kako tokom opsade Sarajeva, tako i na teritoriji cijele države BiH - zaključuje direktor IDC-a.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
75394846

Powered by Blogger.ba