Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

07.02.2019.

'PRAVDA ZA DAVIDA' I PRED INTERPARLAMENTARNOM UNIJOM

07.02.2019.

ŠIRENJE NATO-A SE BLIŽI KRAJU?

07.02.2019.

OŽIVLJAVANJE HLADNORATOVSKE TRKE U NAORUŽANJU

07.02.2019.

ULASKOM BiH U NATO ZAVRŠAVA SE STRUKTURA GRANICA NA BALKANU, ZATO JE SRBIJA NERVOZNA I IMA PODRŠKU RUSIJE

Ulaskom BiH u NATO završava se struktura granica na Balkanu, zato je Srbija nervozna i ima podršku Rusije

Ulaskom BiH u NATO završava se struktura granica na Balkanu, zato je Srbija nervozna i ima podršku Rusije
Stručnjak za sigurnost Nedžad Ahatović kazao je u razgovoru za Vijesti.ba da „ako bi BiH ušla u NATO, struktura granica na Balkanu bila bi završena, bila bi stavljena tačka na to, te je zbog toga Srbija nervozna, odnosno njeno državno rukovodstvo“.

„To je razlog, jer onda ostaje neriješeno pitanje Kosova, a ovako sa RS-om još uvijek mogu da trguju i na neki način izvuku neku korist kada je u pitanju status Kosova unutar ustavno-pravnog poretka Srbije, jer po njihovom viđenju to nije nezavisna država i oni ta dva pitanja povezuju“, kazao je Ahatović u kontekstu nedavnog intervjua bivšeg ministra vanjskih poslova Srbije Vuka Jeremića, koji je govorio o promijeni granica na Balkanu.
 
Ahatović dodaje kako je „to novi pravac u srpskoj vanjskoj politici, tako da tu možemo povezati i politički pravac bosanskih Srba i pitanje kočenja NATO puta BiH“.
 
„Neriješen status Kosova je razlog zbog kojeg se Srbija drži vojne neutralnosti i zbog čega Srbija zateže političku situaciju i manipuliše političarima iz Banja Luke. Za tu politiku imaju podršku Ruske Federacije, to je više nego očigledno, i tom kontekstu to treba posmatrati“, navodi Ahatović.
 
On dodaje kako Rusija u svemu tome gleda svoju ekonomsku korist.
 
„Rusija u tome vidi svoju ekonomsku korist, jer Turski tok, koji je sada postao atraktivan zbog toga što je Sjeverni tok 2 ruskog plinvoda doveden u pitanje zbog odluke Evropskog parlamenta da to nije ekonomski već politički projekat, tako da sada Turski tok, koji ide preko Grčke, Makedonije, Srbije i dalje preko Mađarske, dobija sve više na važnosti kada je u pitanju Ruska Federacija. Dakle, Rusija je uložila 15 milijardi američkih dolara u projekat Sjeverni tok 2 i Turski tok očekuje 150 miliona američkih dolara godišnjeg dobitka od tih novih plinovoda koji neće zavisiti od Ukrajine i Poljske. Dakle, u tom kontekstu Rusija traži i svoju ekonomsku računicu na Balkanu s obzirom da je Makedonija ratifikacijom u Parlamentu Grčke o promijeni imena ispala iz te kombinacije, tako da sada Rusija traži alternative za svoju ekonomsku politiku koju i dalje primarno vodi prema EU, tako da ovaj region dobija sve više na važnosti kada su u pitanju odnosi velikih sila“, mišljenja je Ahatović.
 
Ahataović dodaje kako u tom razračunavanju velikih sila, male zemlje poput Srbije traže mjesto da završe svoje projekte koje su započeli još devedesetih godina.
 
„Međutim, stvari se neće u tom kontekstu odvijati baš onako kako su zamilslili. Stvari će se mnogo brže odvijati, jer je međunarodna zajednica naučila lekciju u Ukrajini, jer se puno čekalo na uvođenje Ukrajine u procese prijema u EU i NATO zbog čega se desila ukrajinska kriza koja i dalje potresa odnose između Rusije i zapadnih zemalja. Zbog toga trebamo očekivati aktivnosti koje neće ići u prilog miru i stabilnosti u ovom regionu“, ističe ovaj stručnjak za sigurnost.
 
Nedžad Ahatović smatra da se bh. put u NATO može ubrzati jedino političkim interesom koji će biti sve više izražen, a tiče se direktno SNSD-a.
 
„Ukoliko žele imati mandatara za sastav Vijeća ministara, odnosno državne Vlade BiH, morat će da popusti kada je u pitanju MAP, odnosno Godišnji nacinalni plan za iniciranje MAP-a. Morat će promijeniti svoju političku strategiju što je prije moguće, jer bojim se da će, ukoliko RS ostane na ovoj sadašnjoj poziciji, BiH doći u situaciju da trpi određene sankcije kada su u pitanju političke strukture koje brane BiH, zbog toga što se više neće čekati da se zemlje Zapadnog Balkana, pogotovo BiH, što prije prime u EU i NATO. U političkom smislu, mislim da će najviše štete imati pobjednička stranka iz RS-a, koja ima priliku da postavi svog mandatara za formiranje Vijeća ministara“, napominje on.
 
Ahatović smatra da će ih ta politička pragmatičnost u jednom trenutku stići.
 
„I zbog toga se Dodik pravdao Putinu u Beogradu kada je rekao da bošnjačka i hrvatska strana, iako nije završio ovo hrvatska, uslovljavaju uspostavu državne vlasti sa prijemom BiH u NATO“, kaže Ahatović.
 
On smatra da naš prijem u NATO nije blizu, te da nas očekuuje još dosta obaveza na tom putu.
 
„Imamo još dosta toga da uradimo da bi postali kredibilan kandidat za NATO, moramo uozbiljiti državne institucije, naše političare, prije svega da pokažu ozbiljnost za jedan takav projekat kakav je NATO. Mislim da će se u tom kontekstu ponašati i Dodik i političari iz RS-a, trajat će ovo jedno vrijeme, ali na kraju će shvatiti da im je na bolje imati svog čovjeka na čelu Vijeća ministara, nego da to Vijeće ministara ne bude funkcionalno i da bude u tehničkom mandatu“, smatra Ahatović.
 
Ahatović se osvrnuo i na nedavnu posjetu predsjednika Rusije Vladimira Putina Beogradu.
 
„Mislim da je Putin u političkom smislu održao jednu lekciju svima u regionu kako se u suštini treba ponašati jedan državnik kada dođe u posjetu nekoj zemlji. Ispoštovao je sve procedure koje se tiču diplomatskih pravila, i nije želio da bude iskorišten u političkom smislu da nekome da ili ne da podršku. Putin je svjestan da je pod velikom lupom zapadnih zemalja i da bi sve ono što bi uradio na Balkanu došlo kasnije na naplatu u smislu fakture tim ljudima kojima je dao podršku. Ruska politika se prije svega bazira na širenju ekonomskog utjecaja i moći, a ne političkog, što je Beograd pogrešno protumačio“, kaže naš sagovornik.
 
Na kraju, Ahatović navodi primjer na koji način Rusija širi svoj ekonomski utjecaj.
 
„Ako pogledate samo aferu Agrokor, vidjet ćete da Agrokor najviše dugovanja ima prema jednoj od najvećih ruskih banaka Sberbank. To je taj utjecaj koji se polako bazira na Balkanu, i koji se dalje pretače u druge zemlje gdje Rusija ima svoj interes. Zbog toga nema direktne podrške, što ne znači da je neće biti kasnije kada dođe do neke krize ili u slučaju da Ruskoj Federaciji zatreba da napravi neku krizu upravo na Balkanu kako bi zemlje NATO-a zadeverali da se bave krizom na Balkanu ili na nekom drugom mjestu, tako da stvari teba posmatrati u tom kontekstu. Putin neće nikada direktno nekoga podržati, ali njegovi vojnici, kao na Krimu, mogu osvanuti u svakom trenutku bilo gdje, gdje god Ruska Federacija ima svoj interes“, zaključio je Nedžad Ahatović u razgovoru za Vijesti.ba.
 
(Vijesti.ba)

07.02.2019.

POKUŠAJ VLADE ENTITETA RS-A DA NEGIRA SUDSKI DOKAZANE ČINJENICE

Pokušaj Vlade RS da negira sudski dokazane činjenice

Pokušaj Vlade RS da negira sudski dokazane činjenice
Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić upozorio je danas za Fenu da Vlada RS-a formiranjem takozvane međunarodne komisije za Srebrenicu pokušava da negira sudski dokazane i utvrđene činjenice.

- Dva međunarodna suda u Haagu - Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugolaviju, presudili su da se u Srebrenici desio genocid nad bosanskim muslimanima - Bošnjacima i da su ga počinili vojska RS i dijelovi policije RS-a, a da je Srbija, kao jedina država u svijetu, osuđena da nije spriječila genocid i kaznila počinioce - podsjetio je Salkić.

Kompletno vojno i političko rukovodstvo bosanskih Srba tog vremena osuđeno je za progon, etničko čišćenje, teške zločine i genocid, što je, ističe, jasno i nedvosmisleno kroz presude okarakterisano kao udruženi zločinački poduhvat.

- Formiranje tzv. komisije za Srebrenicu od strane Vlade entiteta RS u Bosni i Hercegovini je na tragu opredjeljenja za provođenje faze negiranja genocida, a koja podrazumijeva negiranje i minimiziranje zločina, veličanje ratnih zločinaca i vrijeđanje žrtava - smatra entitetski potpredsjednik.

Taj čin Vlade predstavlja, kako ukazuje, ugrožavanje provođenja Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer izaziva strah, sumnju i nepovjerenje u entitetske organe, što samo po sebi nameće nesigurno orkuženje za žrtve koje su se vratile na svoja ognjišta.

- Vladin čin dugoročno produkuje nestabilnost, nepovjerenje i ugrožava mir. Pozivamo one koji su zaduženi da osiguraju provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma da reagiraju i zaštite žrtve od dalje torure i ponižavanja onih koji negiraju zločine i glorifikuju ratne zločince - naveo je Salkić.

Preživjele žrtve očekuju, kako je naveo, da će ovakav atak na istinu i pravdu, koji želi dovesti u pitanje presude međunarodnih sudova i karakter zločina u Srebrenici, ali i udariti na ugled i značaj UN-a, biti jedan od razloga za sazivanje sjednice Vijeća za provedbu mira (PIC).

- Ovaj postupak pokazuje da Vlada nije sprema da gradi demokratsko društvo, društvo vladavine prava i jednakih mogućnosti za sve građane. Ona ovim činom nastavlja širenje diskriminacije i dominacije stavova, ideja i programa samo srpskog naroda u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, što je u potpunoj suprotnosti s ustavima entiteta i države Bosne i Hercegovine, ali i u suprotnosti sa temeljnim evropskim vrijednostima - istakao je potpredsjendik bh. entiteta RS Ramiz Salkić za Fenu.

Vlada RS-a danas je imenovala, kako je rečeno, nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992.-1995. godine, kao i Srba u Sarajevu u periodu od 1991.-1995. godine.

U Komisiji za Srebrenicu su Gideon Grajf, predsjednik te članovi Adenrele Šinaba, Juki Osa, Rodžer Bajard, Zeng Ji, Đuzepe Zakarija, Markus Goldbah, Lavrens Armand Frenč i Marija Đurić.

U Komisiji za Sarajevo su Rafael Izraeli, predsjednik, te članovi Volter Manošek, Lavrens Armand Frenč, Darko Tanasković, Đuzepe Zakarija, Viktor Bezručenko i Patrik Bario.

Po tvrdnjama iz entitetske vlade komisija za Srebrenicu je imenovana, kako je navedeno, s ciljem cjelovitog i istinitog sagledavanja događaja u Srebrenici i srebreničkoj regiji u periodu od 1992.-1995. godine, a zbog jačanja povjerenja i tolerancije među narodima u BiH, konačnog pomirenja i suživota sadašnjih i budućih generacija.


(Vijesti.ba / FENA)
07.02.2019.

DEMARŠ BRISELU: PELJEŠKIM MOSTOM PROTIV SUVERENITETA BOSNE I HERCEGOVINE

07.02.2019.

SRĐAN ŠUŠNICA ZBOG PRIJETNJI NAPUSTIO BANJALUKU: "MENI TAMO VIŠE NEMA ŽIVOTA I SIGURNOSTI"

Srđan Šušnica zbog prijetnji napustio Banju Luku: “Meni tamo više nema života i sigurnosti”

Srđan Šušnica, kulturolog, diplomirani pravnik i publicista, napustio je Banju Luku zbog učestalih prijetnji smrću koje su upućivane njemu i njegovoj porodici.

Šušnica je u kratkoj izjavi za Klix.ba kazao da se trenutno nalazi na sigurnom i da će uskoro morati napustiti Bosnu i Hercegovinu. 

“Zaštitu ću potražiti u nekoj drugoj zemlji. Bosnu nevoljko napuštam, ali sam Banju Luku morao. Meni tamo više nema života i sigurnosti”, kazao nam je Šušnica.

Advokat Senad Pećanin kazao nam je da je Srđan Šušnica, nakon što je dobio prijetnju da će završiti kao David Dragičević, slučaj prijavio policiji, ali je kao odgovor dobio suspenziju i disciplinski postupak na poslu – u Glavnoj službi za reviziju RS.

U rješenju se, uz ostalo, navodi da je “povrijedio radnu dužnost” jer je “učestalo javno iznosio stavove da je RS ‘genocidna tvorevina’ i da vlasti u RS i Srbiji zloupotrebljavaju Dejton za ponavljanje nepravde i učvršćivanje svih posljedica genocidnog homogeniziranja Srba na jednoj očišćenoj teritoriji”.

Šušnica je proganjan zbog toga što je praktikovao demokratsku slobodu govora i pravo na javno iznošenje svjetonazorskih stavova koji su dio njegovih kulturoloških i akademskih istraživanja i publicističkih radova. 

Posljednji politički progon i pritisak na Srđana Šušnicu započeo je nakon što su bh. mediji prenijeli njegov intervju “Kako se otresti velikosrpske mitomanije?” koji je dao portalu Remarker.

07.02.2019.

PORODICE ŽRTAVA ĆE ZATRAŽITI OČITOVANJE DRŽAVA IZ KOJIH DOLAZE ČLANOVI KOMISIJE ZA SREBRENICU

Porodice žrtava će zatražiti očitovanja država iz kojih dolaze članovi komisije za Srebrenicu

Porodice žrtava će zatražiti očitovanja država iz kojih dolaze članovi komisije za Srebrenicu
"Presude pred međunarodnim i domaćim sudovima su dovoljan dokaz ko je bio agresor, a ko žrtva. Neka se politička elita uozbilji, te umjesto odugovlačenja sa formiranjem vlasti, počne baviti suštinskim i državnim pitanjima. Na ovom važnom pitanju se brani prošlost i budućnost", kazao je za Vijesti.ba predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Potočari Nisvet Mujanović nakon odluke Vlade RS-a da imenuje komisije za Srebrenicu i Sarajevo.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske imenovala je danas članove Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine i Komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine.
 
"Ne znam šta da kažem. Nakon što su i žrtve i ljudi koji su pretrpjeli gubitak sinova i svoji najmilijih, danas imamo činjenicu da se prave neke komisije. Naravno u tim komisijama neće biti žrtava i Bošnjaka, ali ni eksperata  iz nekih prijateljskih zemalja. Vidjeli smo da su u komisiji navedeni ljudi iz Italije, Kine, Izraela i nekih drugih zemalja. Samim tim, niti ćemo priznati tu komisiju, niti ćemo je nešto pokušavati osporavaadti, jer znamo da u RS-u vla jedno jednoumlje", kaže Mujanović.
 
Mujanović dodaje kako postoji jedna druga činjenica, a to je da su još uvijek majke i članovi porodica žrtava živi i da oni mogu svjedočiti i niko nikome u BiH niti bilo gdje u svijetu ne može osporiti gubitak njegovog djeteta. 
 
"Oni više od dvadeset godina žive s tim. Svakako, pokušat ćemo se organizovati na neki način, osnivanjem jedne druge komisije ili dokazivanjem istine, a samo naše postojanje i postojanje majki naših žrtava i svih oni koji su svjesni i godinaa već žive bez svojih članova porodica je dovoljan dokaz", navodi Mujanović i dodaje:
 
"Zgroženi smo, pogotovo na članstvo u tim komisijama. Slobodno možemo reći da njihovo prisustvo u tim komisijama je dokaz njihovog neprjateljstva prema BiH i žrtvama". 
 
Mujanović kaže kako će porodice žrtava i udruženja stradalih zatražiti odgovor zemalja iz kojih dolaze ljudi imenovani u komisije da se izjasne u kakvom su svojstvu ti ljudu u komisijama i da li je njihovo članstvo stav i njihovih država.
 
"Memorijalni centar i porodice žrtava i udruženja i svi drugi će tražiti odgovornost od svih država pogotovo država iz kojih dolaze članovi komisije da se izjasne i morat će dati neko objašnjenje, ili potvrdno ili odrično; da li su oni zaista članovi tih komisija, da li će biti i u kojem svojstvu, da li će oni konsultovati porodice ubijenih u Podrinju i u cijeloj BiH", zaključio je Mujanović.

 

(Vijesti.ba )07.02.2019.

STJEPAN MESIĆ: JE LI HRVATSKA POLITIKA TU DA ŠTITI ČOVIĆA, ILI DA ŠTITI HRVATE U BiH?

07.02.2019.

KONTINUITET POLITIČKE AVERZIJE PREMA BiH

07.02.2019.

SAMO DA NE PUKNE PRIJE ZORE

07.02.2019.

NAVODI BRADARE LICEMJERNI ALIBI MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI I POLITICI BLOKADE

Navodi Bradare licemjerni alibi međunarodnoj zajednici i politici blokade

Navodi Bradare licemjerni alibi međunarodnoj zajednici i politici blokade
Danas je više nego jasno kako je neodgovorno bilo od OHR da rastumači kako stari saziv Doma naroda nema legitimitet, a da pri tome ne ponudi rješenje u kojem građani neće ponovno biti žrtva finansijske blokade za koju su najmanje krivi", kazao je za Vijesti.ba delegat u Domu naroda FBiH Aner Žuljević.

On dodaje kako su najave Predsjednice Doma naroda FBiH Lidije Bradara o novom sazivu do 10. februara nerealne i kao takve neodgovorne, te predstavljaju licemjerni alibi međunarodnoj zajednici i politici blokade, čije posljedice pogrešnih odluka plaćaju naosjetljivije kategorije u našem društvu.
 
"Svakom realnom je jasno da u ovom momentu nema objektivne šanse da se novi saziv Doma konstituiše do vremena, kada budžet u smislu izvršenja terminski počinje isplatu naknada iz segmenta socijale i boračkih prava, što predstavlja politički udar na život najosjetljivijih kategorija u FBiH", smatra Žuljević.
 
Žuljević je mišljenja da se predugo u ovoj zemlji i međunarodna i domaća politika neodgovorno igraju sa ljudskim životima i da to mora biti zaustavljeno.
 
"Rješenja su jednostavna ako ima volje, a to je da stari saziv održi sjednicu i usvoji budžet naredne sedmice, ili da OHR u skladu sa svojom prethodnom praksom proglasi odluku o privremenom finansiranju", kaže delegat SDP-a.
 
Žuljević je zatražio od OHR-a da djeluje i zaustavi talačku krizu u kojoj su se našli građani Federacije BiH.
 
"Stoga, molim OHR da u skladu sa svojom ranijom praksom okonča ovu talačku krizu građana FBiH i proglasi odluku o privremenom finansiranju ili da klub Bošnjaka putem potpredsjednika Doma u ponedjeljak, kada ističe 14 dan po poslovniku, zakaže sjednicu i raspetlja ovaj gordijev čvor u interesu građana", zaključio je Aner Žuljević.
 
Podsjećamo, Klub Bošnjaka uputio je zahtjev predsjedavajućoj Doma naroda FBiH Lidiji Bradari da sazove sjednicu, dok poslovnički rok do kada to treba uraditi ističe 11. februara. Ukoliko Bradara ne sazove sjednicu, onda to može učiniti i dopredsjedavajući Jasenko Tufekčić.

 

(Vijesti.ba)07.02.2019.

DANIJEL HADžOVIĆ: KOLIKA JE CIJENA NEULASKA LJEVICE U VLAST?

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940474

Powered by Blogger.ba