Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

06.02.2019.

ODLUKA CIK-A OBORIVA, VRATILI SU NAS STO KILOMETARA UNAZAD

Žuljević najavio žalbu: Odluka CIK-a oboriva, vratili su nas sto kilometara unazad

Žuljević najavio žalbu: Odluka CIK-a oboriva, vratili su nas sto kilometara unazad
Poslanik SDP-a u Skupštini HNK Aner Žuljević u kasnijoj izjavi za medije izrazio je žaljenje što se Ustavni sud proglasio nenadležnim za stvari koje su od važnosti za državu. Kazao je i da nas je CIK vratio stotinu kilometara unazad, kada govorimo o evropskim vrijednostima u koje se svi u BiH zaklinju, te da činjenica da neko ko se ne svrstava u konstitutivne narode iz HNK-a dalje ne može biti poslanikom u Domu naroda predstavlja klasičnu diskriminaciju.

- Odluka se može lako oboriti na sudovima. Smatram, također, kako nije dobro da neodgovorni političari stvari guraju pod tepih, a posebno da već deceniju nismo u stanju provesti odluke evropskih sudova. Kada odbiju moj prijedlog u Domu naroda, iskorist ću svoja prava i pravdu potražiti pred sudovima. Neću to raditi radi sebe, već zbog budućih generacija. Ne želim da one budu ogrožene samo zato što se sedam hajduka u CIK-u počelo baviti političkim pragmatizmom, ne poštujući pritom ni Ustav, ni konvencije, rekao je Žuljević.

Skupština HNK u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH izabrala je Damira Džebu, Tomislava Martinovića i Ivu Raguž iz reda hrvatskog, Vesnu Saradžić i Zoru Dujmović iz reda srpskog, te Alisu Hajdarević iz reda bošnjačkog naroda.

Elvedin Grcić iz reda Bošnjaka i Aner Žuljević iz reda Ostalih izabrani su da ih se bira u drugom krugu za slučaj da u drugim kantonima ne bude dovoljno Bošnjaka ili ostalih da bi se popunio Dom.

Današnja sjednica Skupštine bila je vanredna, a poslanica Selma Drljević ju je napustila zbog neslaganja sa nedavnom odlukom CIK-a za koju je kazala da je antiustavna i antidejtonska.


(Vijesti.ba)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74373759

Powered by Blogger.ba