Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

06.02.2019.

KARIKATURE PREDRAGA KORAKSIĆA CORAXA

06.02.2019.

MOGU LI TVRDNJE HAŠKOG SUDIJE UTICATI NA PRESUDE MLADIĆU I KARADžIĆU?

06.02.2019.

HRVATSKA JE JEDINA DRŽAVA U EU KOJA NIJE GLASALA ZA IZVOZ PILETINE IZ BiH

SUSJEDI SE PRAVE ENGLEZI: Hrvatska je jedina država u EU koja nije glasala za izvoz piletine iz BiH

Prilikom glasanja Komiteta Evropske komisije za kontrolu i uslove uvoza za uvrštavanje Bosne i Hercegovine u spisak zemalja iz kojih je dozvoljen izvoz mesa peradi u EU, 27 država članica je glasalo za, dok je jedna država članica bila suzdržana...


SUSJEDI SE PRAVE ENGLEZI: Hrvatska je jedina država u EU koja nije glasala za izvoz piletine iz BiH

....................

Ova informacija za Klix.ba potvrđena je u Uredu za veterinarstvo BiH.

“Evropska komisija u javno objavljenim rezultatima ne objavljuje imena država članica.

Napominjemo još da se navedenom izmjenom Uredbe, osim Bosne i Hercegovine uvrštava i Bjelorusija i Japan, tako da se suzdržanost jedne članice odnosila na cijelu izmjenu”, kazali su u Uredu za veterinarstvo.

Izvori u institucijama BiH otkrili su ba da se radi o Hrvatskoj, no da službene potvrde o ovome nema u toj zemlji, kao ni u Briselu.

Evropska komisija prošle godine je donijela odluku kojom je BiH stavila na A i B listu zemalja kojima je dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda na područje Evropske unije.

Također, i u tom slučaju je, prema nezvaničnim informacijama, Hrvatska bila suzdržana.

(Tuzlanski.ba)

06.02.2019.

11 FEBRUARA 2019. 'DAN D': ISTIČE ROK LIDIJI BRADARI, MOGUĆA SJEDNICA STAROG SAZIVA

U ponedjeljak 'dan D': Ističe rok Bradari, moguća sjednica starog saziva

U ponedjeljak 'dan D': Ističe rok Bradari, moguća sjednica starog saziva
U ponedjeljak, 11. februara, održaćemo konsultacije i procijeniti dinamiku realizacije procedure Centralne izborne komisije (CIK) BiH u vezi sa izborom novih delegata u Dom naroda FBiH. Ukoliko taj proces ne bude završen u narednoj sedmici, donijećemo odluku o sazivanju sjednice ovog doma u aktuelnom sazivu i usvajanju budžeta FBiH za 2019. godinu, te finansijskih planova vanbudžetskih fondova.

Potvrdio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Parlamentu FBiH Almedin Aliefendić (SDA).

Kako je rekao, SDA je u ranijem saopštenju za javnost najavila mogućnost sazivanja sjednice Doma naroda FBiH u aktuelnom sazivu.

"U ponedjeljak je 'dan D' jer tada ističe rok od 14 dana da predsjedavajuća Doma Lidija Bradara sazove sjednicu", rekao nam je Aliefendić.

Podsjećamo, Klub Bošnjaka ranije je podnio inicijativu predsjedavajućoj Bradari da sazove hitnu sjednicu Doma naroda FBiH. Prema Poslovniku, ona je dužna to učiniti najkasnije za 14 dana, odnosno do 11. februara.

Ukoliko to odbije ili iz drugih razloga ne zakaže sjednicu, onda je može sazvati aktuelni dopredsjedavajući Doma Jasenko Tufekčić (SDA).

U međuvremenu, sadašnja predsjedavajuća Doma naroda FBiH Bradara pozvala je sve kantonalne skupštine i političke stranke da izaberu delegate za taj dom kako bi sjednica novog saziva bila zakazana.

Ona je izrazila nadu da će sve kantonalne skupštine posao završiti do 5. februara, a da će sjednica novog saziva Doma naroda FBiH biti zakazana do 10. februara.
 

(Vijesti.ba)
06.02.2019.

ODLUKA CIK-A OBORIVA, VRATILI SU NAS STO KILOMETARA UNAZAD

Žuljević najavio žalbu: Odluka CIK-a oboriva, vratili su nas sto kilometara unazad

Žuljević najavio žalbu: Odluka CIK-a oboriva, vratili su nas sto kilometara unazad
Poslanik SDP-a u Skupštini HNK Aner Žuljević u kasnijoj izjavi za medije izrazio je žaljenje što se Ustavni sud proglasio nenadležnim za stvari koje su od važnosti za državu. Kazao je i da nas je CIK vratio stotinu kilometara unazad, kada govorimo o evropskim vrijednostima u koje se svi u BiH zaklinju, te da činjenica da neko ko se ne svrstava u konstitutivne narode iz HNK-a dalje ne može biti poslanikom u Domu naroda predstavlja klasičnu diskriminaciju.

- Odluka se može lako oboriti na sudovima. Smatram, također, kako nije dobro da neodgovorni političari stvari guraju pod tepih, a posebno da već deceniju nismo u stanju provesti odluke evropskih sudova. Kada odbiju moj prijedlog u Domu naroda, iskorist ću svoja prava i pravdu potražiti pred sudovima. Neću to raditi radi sebe, već zbog budućih generacija. Ne želim da one budu ogrožene samo zato što se sedam hajduka u CIK-u počelo baviti političkim pragmatizmom, ne poštujući pritom ni Ustav, ni konvencije, rekao je Žuljević.

Skupština HNK u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH izabrala je Damira Džebu, Tomislava Martinovića i Ivu Raguž iz reda hrvatskog, Vesnu Saradžić i Zoru Dujmović iz reda srpskog, te Alisu Hajdarević iz reda bošnjačkog naroda.

Elvedin Grcić iz reda Bošnjaka i Aner Žuljević iz reda Ostalih izabrani su da ih se bira u drugom krugu za slučaj da u drugim kantonima ne bude dovoljno Bošnjaka ili ostalih da bi se popunio Dom.

Današnja sjednica Skupštine bila je vanredna, a poslanica Selma Drljević ju je napustila zbog neslaganja sa nedavnom odlukom CIK-a za koju je kazala da je antiustavna i antidejtonska.


(Vijesti.ba)

06.02.2019.

NIP POZIVA NA PREKID SARADNJE SA PINKOM KOJI VRIJEĐA ŽRTVE OPSADE SARAJEVA

NiP poziva na prekid saradnje sa Pinkom koji vrijeđa žrtve opsade Sarajeva

NiP poziva na prekid saradnje sa Pinkom koji vrijeđa žrtve opsade Sarajeva
Stranka Narod i Pravda pozvala je BH Telecom i druge kompanije da prekinu saradnju sa srbijanskom televizijom Pink, koja je jučer, na dan masakra na Markalama u kojem je ubijeno 68 Sarajlija, pokušala za zločin optužiti najviše bh. političko i duhovno rukovodstvo na čelu s predsjednikom Alijom Izetbegovićem i reisu-l-ulemom Mustafom ef. Cerićem.

U ovoj stranci podsjećaju na sraman potez BH Telecoma koji je Pinku svoja vrata otvorio još prije pet godina i višemilionskim ugovorom omogućio da se ova tvrđava laži i manipulacije nametne na bh. medijskom tržištu.

Član Naroda i Pravde Kemal Ademović ističe kako jedini besramniji potez od negiranja zločina jeste pokušaj da se za zločin okrive njegove žrtve.

- Takvi potezi duboko vrijeđaju sve građane Sarajeva, sve žrtve višegodišnje opsade, sve nas koji smo iz dana u dan trpjeli teror, hiljade i hiljade granata. Suosjećanje sa žrtvama možemo pokazati na različite načine, a jedan od njih je sigurno i da ne dozvolimo da se našim parama vrijeđaju žrtve - navodi Ademović.

U Narodu i Pravdi pojašnjavaju da BH Telecom, kompanija čije je sjedište svega stotinjak metara vazdušne linije od pijace Markale gdje je počinjen zločin, programe Pink televizije nudi u osnovnom paketu, tako da su svi bh. građani koji se opredijele za usluge tog operatera prinuđeni plaćati i programe Pink televizije.

43069875-1922639351366121-2597631022740799488-o

Kemal Ademović i Elmedin Konaković 

- Razumijemo tržišnu utakmicu i uvjete u kojima BH Telecom djeluje, ali je višegodišnja praksa BH Telecoma sramna. Tražimo od ove i od drugih kompanija da programe mašinerije laži i zla, kakva je Pink televizija, nude isključivo kao dodatnu opciju, čime bi omogućili građanima, koji se za usluge BH Telecoma često odlučuju i iz patriotskih razloga, da ne finansiraju vlastito ponižavanje - poručuje Ademović.

Narod i pravda pozvala je i građane, korisnike BH Telecoma, da od ove televizije traže uklanjanje kanala koji su i danas dio propagande zvaničnog Beograda.

Ademović naglašava kako je ta televizija, uz druge medije, i danas, kao i ranije, „jedan od osnovnih stubova vladajućeg režima u Beogradu koji rehabilituje osuđene ratne zločince“.

- Siguran sam da ovakve laži, bez obzira koliko puta ponovljene, nikada i ni za koga neće postati istina. Ali me je stid, kao bivšeg borca kome je rahmetli Alija Izetbegović bio vrhovni komandant, što smo dopustili da ga se vrijeđa, lažno sumnjiči i ponižava i da za to još plaćamo vlastitim novcem - zaključuje Ademović.

(Vijesti.ba)

06.02.2019.

DONALD TRUMP: USPJEH SAD-A MOGU ZAUSTAVITI SMIJEŠNE STRANAČKE ISTRAG

06.02.2019.

ALEKSANDAR VUČIĆ - SAMOUBISTVO NACIJE

Vučić – samoubistvo nacijeImage result for Vučić – samoubistvo nacije

Srbi su sami sebi izmakli tepih i survali se u ponor autokratske Vučićeve ere, još onomad kad je ovaj na parlamentarnim izborima prevario polupismene glasače pričom o iskorenjivanju korupcije i boljem životu u Srbiji. To su oni Srbi i sami pijani od ravnodušja prema zločinima režima čiji je šraf bio ovaj, nekad napaljeni fašistički balavander i Šešeljev kerber, koji je zajedno sa njim gledao kako top nišandžije trebe nesretne građane Sarajeva. Sad kad je ovaj narastao, od malog sa palube do kapetana pijanog broda, vide da je despotija pravo ime za njegovu predsedničku vladavinu. Evo već deset nedelja uzastopce i staro i mlado protestuje na ulicama epicentričnog Beograda, uzvikijući Odlazi, Odlazi! Refren se sad čuje i u drugim delovima Vučićevog tamnog vilajeta, gde šenluče njegovi čauši.

Baš kao Dragoljub Simonović, visoki funkcioner Vučićeve Srpske napredne stranke, nekadašnji prvi čovek srpskih železnica. Ljut što je MIlan Jovanović, novinar lokalnog sajta pisao o njegovim svinjarijama u ulozi predsednika opštine Grocka, u stilu korzikanske mafije, naredio je da se novinaru zapali kuća. Ko zna koliko bi duga veka bila “omerta” o ovom zločinu, da demokratska javnost nije pritiskala vlast da osvetli ovaj slučaj. Tako je Simonović, član Glavnog odbora SNS uhapšen. Ova kriminalna epizoda čiji je krajnji cilj bio da sa kućom izgori i informator, rasplamsala je, dodatno, vatru nezadovoljstva pešačkih demonstranata. Njih je na građanski bunt isprovocirao još ranije brutalni napad na Borka Stefanovića, predsednika Levice Srbije. Stefanović je posle tog napada bio u krvi do ramena. Njegova krvava košulja bila je moto predvodničke parole nezadovoljnih protestanata. Na njoj je pisalo Stop krvavim košuljama.

Sam srpski autokrata promeniće koreografiju protesta rekavši da neće podneti ostavku, taman i da pet miliona ljudi izađe na ulice. A tako! reagovali su učesnici građanskog protesta, da bi potom ispisali novi transparent na kome je pisalo: Jedan od pet miliona. Tako je šef srpske države, ovom izjavom u svom prepoznatljivom stilu, pojačao ešalone demonstranata. Oni više ne veruju ni njegovoj tzv. legalističkoj retorici i ponavljanju da sami izbori i slobodna volja građana na njima daju vlasničku legitimaciju. To jeste tako u demokratskom ambijentu, ali njega u zemlji koja liči na Domanovićevu Stradiju, izbori su često prilika za Vučićeve “džeparoše” glasova. Zato ovdašnja opozicija, u kojoj su stranke i sa levog i sa desnog političkog spektra ujedinjene u Savez za Srbiju, ponavlja da na takve izbore neće izaći. Doduše, mala su im i tanka krila za pobednički izborni let. Delom zahvaljujući sopstvenim slabostima i činjenici da mnogi birači, građanski orijentisani, pamte njihove nepodopštine u vreme kad je Srbijom vladala Demokratska stranka. A treba reći i da medijski “kurvini sinovi” ne daju skoro ni trunčicu prostora opoziciciji, ulizujući se tako Vučiću i njegovoj kamarili.

Vođe građanskog protesta treba četvore oči da otvore da ne potpadnu pod uticaj, naročito desnog opozicionog krila, desničarskih Dveri i ostalog kukolja koji Srbiju vuče u mutni talog fašizma. Pravo je reći da, uopšte, samo distanca od opozicionog bloka Savez za Srbiju jača integritet građanskog pokreta protiv Vučića. Zdravorazumski mislećim građanima dosta je njegovog glumatanja na javnoj sceni. Umesto predsednika države koji treba da baštini samo figurativno reprezentativne funkcije, imaju uzurpatora svekolike vlasti. Učesnicima građanskog protesta stigla je injekcija ohrabrenja od akademske i kulturne javnosti. Sa tom podrškom, i ako se njihovom pešačkom maratonu pridruži tzv. kritična masa ljudi, despot će pasti naglavce sa prestola. U suprotnom potrajaće srpsko kolektivno samoubistvo.

06.02.2019.

DEFEKTI LIBERALNE DEMOKRATIJE SU SE PRIMILI NA BALKANU

06.02.2019.

IVICA ĐIKIĆ: NA BALKANU RAT I DALJE TRAJE, A MRŽNJA BUKTI

06.02.2019.

VENECUELANSKA KRIZA I EFEKTI SPOLJNIH UTICAJA

06.02.2019.

MAKEDONIJA ZAKORAČILA U NATO

06.02.2019.

ENTITET RS-A I SRBIJA SU PREŠLE U FAZU TRIJUMFALIZMA I SLAVLJENJA GENOCIDA

RS i Srbija su prešle u fazu trijumfalizma i slavljenja genocida

RS i Srbija su prešle u fazu trijumfalizma i slavljenja genocida
Prije 25 godina na sarajevskoj pijaci Markale desio se jedan od najstravičnijih zločina tokom opsade Sarajeva. Tog dana od granate ispaljene sa položaja Vojske RS-a s područja sela Mrkovići poginulo je 68, a ranjeno 144 građana Sarajeva.

Od tada, pa sve do danas, nije prestalo negiranje tog zločina od strane velikosrpske politike uz neskrivenu podršku medija iz Srbije i RS-a.

"Više je nego očigledno da je danas na sceni organizovano i sistematsko negiranje masovnih zločina počinjenih od strane vojnih i policijskih struktura Republike Srpske i tadašnje Jugoslavije", kaže za Vijesti.ba doktor Hikmet Karčić.

Zvaničnici i mediji iz Srbije godinama se trude da za ovaj zločin na Markalama optuže tadašnji politički i vojni vrh Republike Bosne i Hercegovine.

"Ovo negiranje zločina počelo je tokom samog rata kada su srpski zvaničnici, na primjer, nakon masakra na pijaci Markale, optužili tadašnji politički vrh RBiH da je iscenirao napad. Ovo negiranje i reletivizacija zločina je u rangu negatora i teoretičara zavjera koji su, i koji i dalje, dovode u pitanje Holokaust", napominje Karčić.

On dodaje kako je negiranje genocida od strane njegovih izvršioca sada prešlo u jednu novu fazu, trijumfalizma.

"Međutim, sada na scenu polako, ali sigurno dolazi do jedne nove faze, koju Hariz Halilović naziva Trijumfalizam, to je slavljenje zločina“, ističe Karčić.

Karčić dodaje da je ovo negiranje i trijumfalizam, nekad bio plasiran uglavnom od strane manje poznatih medija, dok je sada je ovo postala praksa i državnih medija.

„Ovo negiranje i slavljenje zajedno sa plasiranjem islamofobičnih tekstova, ima za cilj delegitimizaciju i dehumanizaciju Bošnjaka muslimana“, zaključio je Hikmet Karčić.


(Vijesti.ba)
06.02.2019.

PITANJE LUSTRACIJE U RAZRAČUNJAVANJE SA STARIM MILOŠEVIĆ/VUČIĆ

06.02.2019.

BH. BLOK: OSTAJEMO OPOZICIJA NA FEDERALNOM I DRŽAVNOM NIVOU

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88960266

Powered by Blogger.ba