Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

02.02.2019.

DEVETI GRAĐANSKI PROTEST U BEOGRADU

02.02.2019.

EYOF 2019 : BAKLJA MIRA STIGLA U SARAJEVO

EYOF 2019 : Baklja mira stigla u Sarajevo

“Baklja mira” stigla je u subotu u Sarajevo. Danas je svečano dočekana u glavnom gradu Bosne i Hercegovine gdje će uskoro biti održan zimski Evropski omladinski olimpijski festival ( EYOF 2019 ).

Baklju su od Evropskog olimpijskog komiteta u Rimu preuzeli gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva Abdulah Skaka i Nenad Vuković.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je istakao kako je veoma značajno što je „plamen mira“ u Bosni i Hercegovini.

“Moja želja je da plamen mira uvijek gori u BiH”, istakao je Skaka, izrazivši uvjerenje da će ovo biti najbolje organizovani EYOF, kojim se želi pokazati da se zajedničkim trudom mogu postići značajni rezultati.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković je istakao da će na toj najvećoj sportskoj manifestaciji u Bosni i Hercegovini, nakon održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine, učestvovati 1.500 takmičara iz više od 50 evropskih država.

“Time se vraćamo na scenu organizacije velikih takmičenja u zimskim sportovima”, dodao je on.

Prvi je to put u historiji održavanja EYOF-a da baklju preuzimaju dva grada iz jedne države.

Za osam dana na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase” na Koševu bit će svečano otvoren EYOF.

02.02.2019.

RUTGER BREGMAN: GOVOR HOLANDSKOG ISTORIČARA IZAZVAO SIMPATIJE ŠIROM SVIJETA

Rutger Bregman bez dlake na jeziku : Govor holandskog istoričara izazvao simpatije širom svijeta


– Porezi, porezi, porezi. Sve ostalo je sranje, ako mene pitate – obrušio se bez dlake na jeziku Rutger Bregman, nizozemski povjesničar, tvrdeći da milijarderi humanitarnim radom pokušavaju prikriti činjenicu da izbjegavaju plaćanje poreza.

Kazao je on, u diskusiji na Svjetskom ekonomskom forumu koja se prošli mjesec održala u Davosu, da su milijarderima danas puna usta riječi poput ‘filantropija’, ‘pravednost’, ‘jednakost’, a s druge strane čine sve kako bi izbjegli plaćanje poreza. To je sve “humanitarna spletka”, kaže.

– U Davos ih je doputovalo 1500, svi s privatnim avionima samo kako bi poslušali predavanje o klimatskim promjenama, nastavio je Bregman posprdno, a nije štedio ni Bona Voxa, pjevača benda U2 koji je poznat po svojem humanitarnom radu. Dodao je i da je zgrožen činjenicom da se na Svjetskom ekonomskom forumu govori o svemu samo ne o “snažnijem oporezivanju bogatih”.

Kontrirao mu je Michael Dell, osnivač i direktor tehnološke kompanije Dell, s tvrdnjom da ekonomije zemalja s visokom stopom poreza ne mogu uspjeti. Složio se s njim i Ken Goldman, bivši direktor Yahooa, pa je u diskusiji kazao da su trenutni fiskalni uvjeti u globalnoj ekonomiji doveli do rekordne zaposlenosti.

Ta se izjava Goldmana nije svidjela drugoj članici panela Winnie Byanyima, direktorici humanitarne organizacije Oxfam: – Krivo gledaš stvari. Ne govoriš o dostojanstvu ljudi, već o iskorištavanju ljudi, odgovorila je Byanyima Goldmanu navodeći primjer američkih radnika u peradarskoj industriji koju na poslu nose pelene jer im nije dopušten odlazak na WC u radnom vremenu.

– Visoka zaposlenost, sama po sebi, ne znači ništa, važna je kvaliteta tih poslova – upozorila je.

Inače, Nizozemac Bregman autor je knjige ‘Utopija za realiste’ i tvorac izjave ‘Bogatstvo se ne stvara na vrhu, tamo se proždire’, a YouTube video s njegovim govorom u dva dana pogledalo je više od 100.000 ljudi.

02.02.2019.

NOVI HLADNI RAT NA POMOLU: I RUSI IZAŠLI IZ KLJUČNOG NUKLEARNOG SPORAZUMA

Novi hladni rat na pomolu : I Rusi izašli iz ključnog nuklearnog sporazuma, Putin najavio razvoj novih projektila


Rusija se povlači iz sporazuma INF zaključenog za Hladnog rata sa SAD-om, nakon istog poteza koji je u petak najavio Washington, rekao je u subotu ruski predsjednik Vladimir Putin.S

“Američki partneri proglasili su povlačenje iz sporazuma, stoga se povlačimo i mi”, rekao je Putin na sastanku s ministrom vanjskih poslova i ministrom obrane.

Sjedinjene Države najavile su u petak da će se povući iz Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) tijekom sljedećih šest mjeseci ukoliko Moskva ne prestane kršiti dogovor sklopljen 1987. godine.

Kako javlja Hina Putin je naglasio kako će Rusija započeti radove na razvoju novih projektila, uključujući i one nadzvučne, a ministrima je poručio da s Washingtonom ne započinju razgovore o razoružavanju.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u petak da će “Sjedinjene Države sutra ukinuti svoje obveze iz sporazuma INF i početi proces povlačenja iz sporazuma koji će biti dovršen za šest mjeseci, osim ako Rusija ne ispoštuje svoje obveze i uništi sve rakete, lansere i opremu koja krši sporazum”.

02.02.2019.

O GOLOM OTOKU: PRVI AUTOR KOJI JE UŠAO U ARHIVE UDBE-E

02.02.2019.

SAD SE POVLAČI IZ NUKLEARNOG SPORAZUMA S RUSIJOM

02.02.2019.

FRANJO POSTAJE PRVI PAPA KOJI ĆE POSJETITI "CENTAR" ISLAMA

Franjo postaje prvi papa koji će posjetiti "centar" islama

Franjo postaje prvi papa koji će posjetiti
Kada Franjo u nedjelju postane prvi papa u posjetu Arapskom poluotoku, učinit će još jedan važan korak u gradnji mostova s islamom i potvrditi međureligijski dijalog kao kamen temeljac svoga papinstva.

Povijest odnosa papinstva i muslimanskog svijeta duga je, komplicirana, nerijetko i krvava. Franjo prema muslimanima stoga nastupa bratski i sa željom da prevlada vjerske podjele.

"Ovaj se papa razlikuje od prethodnika Benedikta XVI. jer preferira susrete s ljudima, a ne teološko mudrovanje", rekao je Valentino Cottini, predavač islamsko-kršćanskih odnosa na Papinskom institutu za arapske i islamske studije (PISAI) u Rimu.

Papa Franjo u nedjelju stiže u posjet Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i nada se pisanju nove stranice u odnosima između religija.

"Sretan sam što mogu u vašoj dragoj zemlji otvoriti novu stranicu odnosa između religija, potvrđujući time da smo braća, iako različiti", rekao je u video poruci građanima UAE-a objavljenoj u četvrtak.

Franjo je kao temelj svoga papinstva odredio jačanje veza između kršćanstva i islama.

Umirovljeni papa Benedikt XVI., kojem je teologija bila najjača strana, volio je često govoriti o islamu, ali su stvari između njega i muslimanskog svijeta pošle krivo nakon govora u Regensburgu 2006. kada je citirao bizantskog cara Manuela II. Paleologa koji je proroka Muhameda proglasio nasilnim i nečovječnom.

Benedikt se kasnije branio tvrdnjom da to nije bilo njegovo osobno stajalište nego citat koji je samo koristio kao ilustraciju. Iako se ispričao, šteta je bila počinjena, a u muslimanskom svijetu izbili su ulični prosvjedi.

Papa Franjo ne upušta se u analiziranje Kur'ana.

Njegovi redoviti apeli da se prihvate migranti i izbjeglice, većinom muslimani, pomogli su mu osigurati podršku zajednice, baš kao i kada je papinskim avionom tri muslimanske obitelji prevezao s grčkog otoka Lezbosa do Vatikana.

Franjo se proteklih godina dvaput susreo sa šeikom Ahmedom al-Tajebom, imamom kairskog sveučilišta Al-Azhara, najuglednije ustanove islama.

Ili dijalog ili rat

Šeik al-Tajeb, koji je vrlo kritičan prema džihadistima koji crpe inspiraciju iz tvrdokornog salafizma, s Franjom će se ponovo sastati u ponedjeljak na međunarodnom međureligijskom sastanku u Abu Dabiju.

"Ili dijalog ili rat. Mora biti dijalog", često je ponavljao pokojni francuski kardinal Jean Louis Tauran kada je bio na čelu Pontifikalnog vijeća za međuvjerski dijalog.

Tauran je smatrao da je bilo kakav dijalog ogromno postignuće, ali je i strahovao da će biti ograničen na "male korake na razini elita i da neće dosegnuti do ulica".

Papa Franjo inzistira da "dijalog ide u pozitivnom smjeru", ali isto tako misli da muslimani Kur'an trebaju interpretirati slobodnije.

Cottini objašnjava da katolici "imaju više slobode u interpretaciji kršćanskih tekstova zato što status Božje riječi u Bibliji nije jednak kao u Kur'anu, gdje ih muslimani doslovno shvaćaju kao riječi Boga".

Papa Franjo pazi da ne koristi pojam "islamist" kada se neki napad izvrši u ime islama, preferirajući korištenje riječi "terorist".

On je 2014. pozvao muslimanske političke i vjerske vođe i učenjake da nedvosmisleno osude terorizam, izvor islamofobije.

Također, kršćanske, židovske i muslimanske fundamentaliste Franjo postavlja na istu razinu, na "devijacije".

Prije tri godine odbio je "povezati islam s nasiljem" odgovarajući na pitanje o ubojstvu francuskog svećenika Jacquesa Hamela koje su počinila dva islamska militanta.

Tada je ustvrdio da je "svijet u ratu", ali je tvrdio da religija nije uzrok.

"Kada govorim o ratu, govorim o ratovima zbog interesa, novca, resursa, a ne religije. Sve religije žele mir, neki drugi žele rat", rekao je Papa Franjo.

Papa će posjet Emiratima, zemlji koja je mnogo tolerantnija od, primjerice, Saudijske Arabije gdje crkve uopće nisu dopuštene, završiti u utorak, misom na otvorenom.

U Emiratima živi oko 9,7 milijuna stanovnika, od kojih je milijun katolika.


(Vijesti.ba / Hina)
02.02.2019.

PROF.DR. SENADIN LAVIĆ: NAROD JE GOTOVO NAVIKNUT DA SVE SVOJE PREPUŠTA ILI DRAGOM BOGU ILI SVEMOĆNOM VLADARU

02.02.2019.

PROF. DR. IVO KOMŠIĆ: POVIJESNA JE ODGOVORNOST BiH

02.02.2019.

MOŽEMO DOBITI STATUS KANDIDATA, ALI TREBA ISPUNITI SVE ZAHTJEVE

Možemo dobiti status kandidata, ali treba ispuniti sve zahtjeve

Možemo dobiti status kandidata, ali treba ispuniti sve zahtjeve
Stručnjak za evropske integracije Osman Topčagić pozdravio je dvodnevnu posjetu članova Predsjedništva BiH Briselu, tokom koje su sa visokim evropskim dužnosnicima razgovarali o putu naše zemlje ka Evropskoj uniji (EU).

- Mislim da su oni poslali jednu pozitivnu poruku samom činjenicom da su sva trojica bili saglasni da za svoju prvu zajedničku destinaciju upravo odaberu Brisel - kaže Topčagić.

U razgovoru za Vijesti.ba, Topčagić je ishod te posjete ocijenio pozitivnim, jer su Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović, barem kada se radi o evropskom putu BiH, govorili jednim glasom.

S druge strane, iz zvaničnog Brisela mogli smo čuti očekivane poruke podrške našoj zemlji, naravno uz zahtjeve da pristupimo ubrzanom formiranju vlasti na svim nivoima, dostavljanju odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika, te da nastavimo s reformskim procesima.

Topčagić napominje kako bi ove zahtjeve naša zemlja trebala ispuniti što je prije moguće.

- Dakle, treba što prije formirati organe vlasti na svim nivoima. Kako smo čuli, odgovori na preostala pitanja iz Upitnika već su usaglašeni, treba da se prevedu, a rečeno je da će u Brisel biti dostavljeni u roku od 20-30 dana - kaže naš sagovornik.

Kako navodi, od mišljenja Evropske komisije, koje možemo očekivati u aprilu, kada i inače ova institucija objavljuje izvještaje o napretku država koje su u procesu pridruživanja, zavisit će dalji tok stvari.

- Inače, Evropska komisija napravit će svoje mišljenje i dati prijedlog koji će onda razmatrati ministri država članica EU. Potom će oni donijeti svoj stav, koji će na kraju ili usvojiti ili odbiti šefovi vlada i država na sastanku koji se tradicionalno svake godine održava u decembru - poručuje Topčagić.

Ističe kako je realno očekivati da Evropska komisija zatraži da nastavimo s reformskim procesom, te da, sagledavajući stanje u BiH, kaže da možda i možemo dobiti status kandidata, ali da treba još neke stvari urediti u oblastima vladavine prava, jačanja administrativnih kapaciteta, slobode medija, socio-ekonomskih reformi...

- Da li ćemo dobiti pozitivno mišljenje od EU, sada je to vrlo teško predvidjeti. Vidimo da se postavljaju različiti uslovi, da se stvari povezuju. BiH je u nekim situacijama znala i da pozitivno iznenadi i da neka rješenja i saglasnost postigne u vrlo kratkom vremenu. Nisam siguran da je sada baš takva situacija. Ono što je na dnevnom redu, što se postavljaju kao zahtjevi i očekivanja različitih aktera koji učestvuju u procesu formiranja vlasti, ipak će tražiti više vremena za usaglašavanje i iznalaženje izlaza iz svega toga - zaključuje Topčagić u razgovoru za Vijesti.ba.


D.K.

(Vijesti.ba)
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940502

Powered by Blogger.ba