Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

01.02.2019.

ILI DA STARI SAZIV USVOJI BUDžET ILI OHR PRIVREMENO FINANSIRANJE, U PROTIVNOM BLOKADA

Ili da stari saziv usvoji budžet ili OHR privremeno finansiranje, u protivnom blokada

Ili da stari saziv usvoji budžet ili OHR privremeno finansiranje, u protivnom blokada
Nažalost odluka Ustavnog suda je bila očekivana, uzimajući u obzir da je gotovo kompletna međunarodna zajednica odigrala sramotnu ulogu pokazujući da je imala spremna saopštenja podrške i prije nego što je CIK zvanično usvojio upustvo, kazao je za Vijesti.ba delegat u Domu naroda Federacije BiH Ane Žuljević.

On dodaje kako je njemu lično bilo jasno „da će se sakriveno od javnosti, svi učesnici u ovom katastrofalno diskriminatornom postupku potruditi da sačuvaju svoj krediblitet gurajući Ustavni sud prema nenadležnosti.

„Ocekivao sam puno više mudrosti i vjerodostojnosti od onih koji štite EU vrijednosti, da to pokažu i na djelima u BiH omogućavajući mojoj djeci ista prava kao i svojoj u zemljama iz koje dolaze“, kaže Žuljević.

Međutim, smatra Žuljević, žalosno je da na ovako važnim i suštinskim pitanjima politički pragmatizam pobjedi ljudsku savjest i moral, te da Ustavni sud odabere formalizam u smislu nenadležnosti, naspram aktivnog djelovanja u sprečavanju činjenice da smo sa ovakvim uputstvom dobili nove diskriminacije i segregacije u društvu i napravili sto koraka nazad na evropskom putu.

„Posebno je neodgovorno da predsjednik Ustavnog suda sebi daje za pravo da sugeriše ili tumači potrebu za brzim formiranjem vlasti po diskriminatornom i neustavnom uputstvu, nakon što je instituciju koja je posljednja linija odbrane ljudskih prava kukavički odveo u standby poziciju“, kaže Žuljević.

On kaže kako je za očekivati da uskoro kantoni koji nisu predložili delegate za Dom naroda to učine, a da će građani biti žrtve neodgovorne politike.

„Svima koji su dugo u politici je jasno kako se radi o završenoj stvari za ovaj izborni ciklus, jer je već pola skupština završilo izbore u Dom naroda i očekivati je da i ostale to završe. Nesmotreno i neodgovorno je od OHR da rastumači kako stari saziv Doma naroda nema legitimitet, a da pri tome ne ponudi rješenje u kojem građani neće ponovno biti žrtva finansijske blokade za koju su najmanje krivi“, mišljenja je on.

Žuljević smatra da su rješenja jednostavna ako ima volje, a to je da ili stari saziv održi sjednicu i usvoji budžet odmah sutra, ili da OHR u skladu sa svojom prethodnom praksom proglasi odluku o privremenom finansiranju.

„U protivnom blokada će i dalje trajati dok se ne završe procesi u svim skupštinama, plus drugi krug što je faktički u ovom momentu i neizvjesno prognozirati“, zaključio je Aner Žuljević.

(Vijesti.ba)Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
75404763

Powered by Blogger.ba