Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

01.02.2019.

TALAČKU KRIZU RIJEŠITI SMANJIVANJEM OVLASTI DOMU NARODA FBiH

Talačku krizu riješiti smanjivanjem ovlasti Domu naroda FBiH

Talačku krizu riješiti smanjivanjem ovlasti Domu naroda FBiH
Nihad Čolpa, zastupnika u Zastupničkom domu FBiH i predsjednik Građanskog saveza, oglasio se povodom odluke Ustavnog suda BiH da se proglasi nenadležnim u odnosu na apelaciju 27 poslanika SDA u Parlamentu FBiH, kojom je zatražena ocjena ustavnosti Uputstva CIK-a BiH o popuni federalnog Doma naroda. Saopštenje prenosimo u cjelini:

"Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine neustavnim uputstvom za raspodjelu mandata u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Ustavni sud Bosne i Hercegovine svojom kontroverznom odlukom da nije nadležan u slučaju ocjenjivanja ustavnosti te CIK-ove odluke kao i strani faktor u Bosni i Hercegovini svojim nepodržavanjem aktuelnog i legitimnog saziva Doma naroda Federalnog parlamenta su proizveli pravnu nesigurnost i političko-ekonomsku talačku krizu u Federaciji Bosne i Hercegovine koju demokratska Europa nije vidjela do sada.

Koliko je pogubno kada dvojac Dodik - Čović kontrolišu institucije Bosne i Hercegovine do sada smo svjedočili više puta, ali posljednje odluke CIK-a i Ustavnog suda su najjači pucanj u demokratiju i budućnost građana Bosne i Hercegovine.

Ono sto čudi je veliki propust stranih diplomata koji su osporili legitimitet trenutnog saziva Doma naroda Parlamenta FBiH da može potvrditi Budžet za 2019. godinu, iako postoji ranija odluka Ustavnog suda BiH kojom se osigurava kontinuitet vlasti i stalnost Parlamenta.

Podsjećam da Milorad Dodik stalno osuđuje strane sudije u Ustavnom sudu BiH, a upravo su te sudije jučer podržale odluku da Dragana Čović može provoditi teror nad većinom u Federaciji BiH. Takav pritisak Dodika, pokazalo se, je bacanje dimne zavjese, sa ciljem smanjenja vidljivosti na ono što se trenutno događa u Bosni i Hercegovini, a to je pokušaj razgradnje Bosne i Hercegovine kao međunarodno priznate države.

U cilju rješavanja političke i ekonomske talačke krize u kojoj se nalaze građani FBiH neophodno je pokrenuti proces smanjenja ovlasti Domu naroda Parlamenta FBiH na nivo kakav je u entitetu Republika Srpska. To je minimum kojem trebamo težiti kako bi osigurali opstojnost demokratije na ovom dijelu Europe a građane Bosne i Hercegovine izbavili iz političkih kandži Dragana Čovića.

Očekujem i od stranog faktora da podrži tu inicijativu, jer ako i ovaj put izostane pomoć međunarodne zajednice, naša borba za demokratiju je izgubljena pred naletom nacionalizma i fašizma."

(Vijesti.ba)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
75404766

Powered by Blogger.ba